Gyorstalpaló: a kínálat

Axióma: minden örökbefogadás mögött egy tragédia lapul.

Tévhitek:

Az állami gondozott gyerekek örökbe adhatók.

Aki örökbe fogadni akar, bemehet egy intézetbe válogatni a gyerekek között.

Az állami gondozottaknak nem élnek a szüleik.

Mantra: Nem a szülőnek keresnek gyereket, hanem a gyereknek szülőket.

Ma Magyarországon több, mint húszezer gyerek él állami gondozásban. Miért is kell éveket várni az örökbefogadásra? Mert a nagy többségük nem örökbe adható, a szüleik élnek és tartják is velük a kapcsolatot. Csak akkor lesz a gyerek örökbe adható, ha a szülő hat hónapig nem jelentkezik. És örökbe fogadni értelemszerűen csak örökbe adható gyereket lehet. Egyébként a várakozók és az örökbe adható gyerekek száma nagyjából megegyezik (2023: a várakozók kétszer annyian vannak, mint az örökbe fogadható gyerekek), csakhogy a gyerekek nagy része elmúlt három vagy hat éves, míg a legtöbben minél kisebb gyereket szeretnének.

16

Nem lehet elhallgatni, hogy az örökbe adható gyerekek előtörténete, családi háttere mindig szomorú. Mindig. Mélyszegénység, kilátástalanság, hajléktalanság, alkoholizmus, drog, prostitúció, sok gyerek, az anya is intézetben nőtt fel, az anya kiskorú… Nem minden esetben, de gyakran előfordul egy vagy több elem a listából. Néha a család középosztálybeli, és valamilyen magánéleti probléma miatt nem vállalják a gyereket (például nem a férj az apa). Gyakori ebben a körben, hogy az anya esetleg nem veszi észre időben a terhességet, nem jár terhesgondozásra, nem kórházban szül. Lehet, hogy a gyerek eltöltött valamennyi időt intézetben, esetleg élt a vér szerinti családjában is, vagy sikertelen örökbefogadási próbálkozáson esett át, és ezek is megviselhették. “Nálunk az egészséges gyerekek se olyanok, mint odakint” – mondta lakonikusan a családgondozónk.

Ha egy kisgyerek örökbe adhatóvá válik, összeül egy “team” szakemberekből, és megvizsgálják, hogy az adott korú, egészségi állapotú gyereket elfogadó várakozók közül ki lenne a legalkalmasabb a felnevelésére. Ez nem feltétlenül azonos azzal, hogy ki várakozik a legrégebben. Mert a gyereknek keresnek szülőket, nem fordítva. A szóba jövő szülőkről készítenek egy listát, és felajánlják az első helyen állónak. Ha neki nem kell, akkor a sorban következőnek és így tovább. Aki pedig elutasította a gyereket, az szépen vár tovább, amíg megint hívják egy újabb gyerekkel. Van megyei lista meg országos lista, első körben a saját megyéjében próbálnak szülőt találni a kicsinek, ha ez nem sikerül, akkor kerül az országos listára és a máshol lakóknak is kiajánlják. Ha a magyar várakozók elfogytak, akkor külföldre ajánlják ki a gyermeket.

A fentiek az állami rendszerre vonatkoznak, ahol a titkos örökbefogadásokat intézik (ez annyit jelent, hogy a vér szerinti és az örökbefogadó szülő nem ismerik egymást). Ennél kicsit vidámabb az alapítványokon keresztül való örökbefogadás. Ezek a civil szervezetek krízisterhes nőkkel foglalkoznak, segítik őket a várandósság során, eközben listát vezetnek a várakozókról. Ha az anya biztos benne, hogy nem akarja felnevelni a gyerekét, összehozzák egy örökbefogadásra várakozóval, és a szülés után annak javára lemond a gyerekről. Ez a nyílt örökbefogadás, ahol a két fél találkozik. Ily módon csecsemőt lehet örökbe fogadni, aki megússza az állami gondozást és a vele járókat, rögtön családba kerül, a kórházból az új szülők vihetik haza. Ma hét kilenc ilyen alapítvány működik Magyarországon, alkalmassági határozattal lehet náluk jelentkezni, és ők is szűrik a várakozókat. Mindegyiknél külön várólista van, valamint a megyei és az országos listát is külön vezetik.

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, és előbb felkészülnél, ajánlom a Start csoportot, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre. 

19 gondolat “Gyorstalpaló: a kínálat” bejegyzéshez

  1. vicq 2014. február 10. / 17:54

    Annyi kiegészítést tennék, hogy TEGYESZen keresztül is létezik nyílt örökbefogadás is (a tanácsadónk szerint legalábbis :), bár tudom, viszonylag ritkább, de van), illetve TEGYESZen keresztül, titkos örökbefogadással is lehet újszülöttet hazahozni (nekünk sikerült, és legközelebbre is ez a terv; igaz, kevésbé “népszerű” gyermekünk van). Tudom, nem írtod, hogy nem lehet ilyesmit, de neem az sem jött le a cikkből egyértelműen, hogy igen.

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 10. / 20:52

      A “Gyorstalpaló” csak egy röpke áttekintés azoknak, akik most ismerkednek a témával. Aztán a későbbi bejegyzésekben minden részletet alaposan kivesézünk.

      Kedvelés

  2. Magyar Csaba 2015. szeptember 24. / 15:58

    Az első cikhez szeretnék annyi hozzá fűzni(gyerekek nagy része elmúlt három vagy hat éves,)és ők hol vannak,mert mi két és fél éve várunk 6-10 éves fiúra,de a mai napig sem ajáltak eggyet sem.Vagy más a statisztika,és más a valóság?Az országos listán is fen vagyunk,bár megnézni sehol sem lehet,így bármit mondanak azt elkell hini.Várunk továbra is,és reménykedünk hátha ránk mosolyog a szerencse.

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. szeptember 24. / 16:05

      Sajnos nem tudom, mi lehet az oka.

      Fehér bőrű kisfiúra vártok, vagy romát is elfogadtok?

      Kedvelés

      • Magyar Csaba 2015. szeptember 24. / 20:16

        Fehér bőrű kisfiúra várunk,és ha kell akár 100km-es távolságra is hajlandóak lennénk elmenni,tudom ez nagyon sokba kerül hisz nagyon sokszor el kell menni a barátkozás idő alatt,de ezt mi válaltuk is amikor az országos listát is be válaltuk.Fejér megyében nincs ilyen korú örökbe adható kisfiú.Az országosról meg azt mondják(nem tudunk belenézni) az országos listába.Az okát mi sem tudjuk!

        Kedvelés

        • Örökbe 2015. szeptember 26. / 21:06

          Csak azt tudom mondani, hogy várjatok türelemmel.

          Az ilyen korú gyerekek sokszor testvérrel vagy testvérekkel együtt kerülnek be a rendszerbe, nem feltétlenül egykék.

          Nemrég hallottam egy ilyen korú, fehér kislányról, akit egy négy éve várakozó pár kapott. Türelem.

          Az országos listára tipikusan 3 megye küld gyereket: Borsod, Szabolcs és Hajdu-Bihar. Szerintem 100 km-nél mindegyik messzebb van Fejértől. Ha ezeket kizárjátok, csökkentitek az esélyeiteket.

          Kedvelés

          • Joe 2016. január 8. / 22:15

            Tehát mi itt Miskolcon, jobb feltételekkel indulunk?

            Kedvelés

            • Örökbe 2016. január 9. / 09:42

              Szia Joe!
              Igen, Borsodban sokkal rövidebb a várakozás általában, mint mondjuk Budapesten.

              Kedvelés

            • Csabesz 2016. január 9. / 12:41

              Mi is lassan három éve várunk hat-tízéves fiúgyerekre ,de eddig semmi eredmény,pedig az országos listán vagyunk.Mindig azt mondják türelem,ám mindenki tudja a gyerekek nagy részét elviszik külföldre.Ezek szerint mi nem lennénk jó szülők?

              Kedvelés

        • Örökbe 2015. szeptember 26. / 21:16

          Megnéztem neked, évente 27 6-10 éves gyereket adnak belföldre örökbe. Ezek harmadát a nevelőszülő fogadja örökbe, a többi sem mind fiú, nem mind fehér, és lehet, hogy vannak testvérei. Külföldre 2-3-szor ennyi ilyen korú gyerek kerül, de oda tipikusan roma gyerekek mennek, gyakran testvérekkel együtt.

          Kedvelés

          • csabesz64 2015. szeptember 26. / 22:41

            Köszönöm a biztatást,nem adtuk fel,de sajnos mi sem leszünk fiatalabbak,ötven év körül arra is kell gondolni mi lesz tíz húsz év múlva.Megtudom-e adni amit szeretnék,szeretetet és anyagi hátteret a gyerekünknek. Másik írásához csak annyit mondanék,ha tudnám hogy nagyobb eséllyel várunk,be vállalnánk akár Borsod megyét is.Nem tudom hogy kinél kell ez ügyben szólni,de megpróbálom a gyámügyön kérni a megyék kiterjesztését.

            Kedvelés

            • Örökbe 2015. szeptember 27. / 07:49

              A Tegyesznél kell kérni.

              Kedvelés

  3. Tóth Tiborné 2016. január 31. / 11:12

    Én is szeretnék örökbe fogadni már régotta már felneveltem két lány gyermeket már felnöttek és nekik is van már családjuk de olyan rossz hogy elmentek itthonrol

    Kedvelés

    • Csabesz 2016. január 31. / 21:29

      Ez így van ,sajnos a gyerekek felnőnek mi meg megöregszünk.Nagyon sok ember szeretne örökbe fogadni kisibb,nagyobb gyereket de ez Magyarországon nem olyan egyszerű.Mi is három éve várunk egy nagyobb gyerekre de sajnos még csak biztatást sem kapunk.Rengeteg az örökbe adható gyerek,kevés a örökbe fogadó szülő,ezt olvassuk a sajtóban,illetve a televízió egyes állami csatornáin.Megkönnyítettük az örökbe fogadást,ezt állítja a kormány,de mi ebből semmit nem vettünk észre.Miért nem találkozik az örökbe adható gyermekek száma az örökbe fogadók számával?Hol a hiba?Lehet hogy a rendszer nem jól működik,vagy mi nem vagyunk jók örökbefogadó szülőknek? Nem tudom,aki tudja a választ kérem írja meg,hátha tudunk változtatni közös akarattal.

      Kedvelés

    • Örökbe 2016. február 1. / 10:49

      Szia! Üdv a blogon.
      Hány évesek vagytok? a nevelőszülőség nem jön szóba?

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .