A nevelőszülőkről

Tőlünk sokan megkérdezték: a nevelőszülők miért adták oda a gyereket, nekik már nem kell?

A nevelőszülőséget szokták keverni az örökbefogadással. Annyi a hasonlóság, hogy mindkét esetben olyan gyerekkel él az ember, akit nem ő szült/nemzett. De: a nevelőszülő szerény fizetést kap a munkájáért és fedezik a gyerekkel kapcsolatos költségeit, a hatóság rendszeresen ellenőrzi. Köteles tartani a kapcsolatot a vér szerinti családdal. A nevelőszülő a gyermekotthoni elhelyezés alternatívája, az állami gondozott gyerek így családban él, az államnak pedig jóval olcsóbb, mint a gyermekotthoni elhelyezés.

3

Egy nevelőszülőnél élő gyermek számára több kimenet lehetséges.

1. A vér szerinti családjánál megjavulnak a körülmények és visszakerül hozzájuk.

2. Nagykorúságáig a nevelőcsaládnál marad, közben a vér szerinti szülei időnként látogatják.

3. Örökbe adható lesz (többnyire azért, mert a szülők nem jelentkeznek). Ekkor a gyermeket elsőnek a nevelőszülőnek ajánlják fel örökbefogadásra. Ha igent mond, ő lesz a “végleges” szülője a gyereknek, de onnantól nem kap pénzt. Sőt, van, ahol innét nevelőszülőként sem dolgozhat tovább. Ha ő nemet mond, akkor elkezdik a gyermeket kiajánlani, és számítani lehet rá, hogy elkerül a nevelőktől. Ők viszont majd kapnak másik gyereket.

4. Előfordulhat, hogy másik nevelőszülőhöz vagy intézetbe helyezik át, és nem is feltétlenül azért, mert a nevelőszülő rosszul végezte a munkáját. Elég, ha a vér szerinti szülő, aki látogatja a gyereket, másik megyébe költözik (és be is jelentkezik) – a gyerek nem lakhat 50 km-nél távolabb tőle.

5. És van, hogy a nevelőszülő nem bír már a gyerekkel (például kamaszkorban) és visszaadja.

A nevelőszülőnek olyan dolgokat is vállalnia kell, amit az örökbefogadónak nem: hogy időnként eljön a vér szerinti szülő, akitől ugye valamiért elvették a gyereket, és akiről rosszat sem mondhat a gyereknek, illetve, örökbeadás vagy hazagondozás esetén az évek óta nevelt kicsit el kell engednie, és segíteni beilleszkedését az új helyre. Mindezt úgy, hogy több, különböző családból származó gyerkőcöt nevel, köztük esetleg problémásakat is, a sajátjai mellett. Mindezek miatt a nevelőszülők felkészítése, tanfolyama jóval hosszabb, mint az örökbefogadóké. Az itt felnövő gyerekek pedig személyre szóló törődést kapnak, családban élnek, és sokkal jobb esélyekkel indulnak az életben, mint egy intézetből.

Ma az állami gondozott gyerekek 60 százaléka nevelőszülőnél él, egy új elgondolás szerint pedig a jövőben 12 év alatti gyerek már csak nevelőszülőkhöz kerülhet. Tehát aki nem újszülöttet fogad örökbe, az jó eséllyel egy nevelőcsaládtól kapja a kicsit.

15 gondolat “A nevelőszülőkről” bejegyzéshez

  1. Macus 2014. február 8. / 10:03

    A nevelőszülő olyan gyermeket nevel ideiglenesen, akiről a szülei nem mondtak le, de valamilyen okból nem tudják maguknál tartani. Az ideiglenesség lehet 30 nap, de akár 20 év is. A nevelőszülőség egy foglalkozás, egy speciális gyermekvédelmi munka, munkavállalói jogviszonyban. A cél: segíteni gyermekek ideiglenes / átmeneti elhelyezésében, akik valamiért otthon nem kapnak ideiglenesen / átmenetileg megfelelő ellátást vagy nincsenek vér szerinti szüleiknél biztonságban. Nevelőszülők nevelnek olyan gyermekeket is, akik elhelyezése tartós, valamilyen okból soha nem lesznek vér szerinti családjukba visszaintegrálhatóak, sem örökbe adhatóak: pl. idősebb gyermekek és/vagy betegek, speciális ellátásra szorulók.

    Az örökbefogadó által örökbefogadott gyermek esetében viszont, a vér szerinti szülő lemond a gyermekről, a gyermek örökbefogadhatóvá válik, a gyermek új családba való elhelyezése így végleges – hasonlóan egy vér szerinti gyermek jogi státuszához. Az örökbefogadás nem foglalkozás, díj nem jár érte. A cél “család-bővítés”.

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 8. / 10:07

      Ez így igaz. Annyit tennék hozzá, hogy nem minden örökbefogadott gyermekről “mond le” a vér szerinti szülő. Ez általában csak az újszülöttekre igaz. A nagyobb gyerekeknél általában megvonják a szülői jogokat, például azért, mert egy ideig nem látogatta a gyereket.

      Kedvelés

  2. Macus 2014. február 8. / 10:29

    Igen, ez így pontosabb. Általában újszülöttek esetében gyakori a lemondás. Viszont – ha nem is túl gyakran – de elég jelentős számban előfordul, hogy nevelőszülőknél elhelyezett, nagyobbacska gyermekről lemond a vér szerinti szülő, mert az eltelt évek alatt belátja / meglátja, hogy örökbe adással ad esélyt a gyermekeinek. (Konkrét esettel is találkoztam már 2 és 6 éves gyermekek esetében, amikor nev.szülőnél elhegyezett gyermekről hivatalosan lemondott a vér szerinti anyuka.) Továbbá, amikor a vér szerinti szülő huzamosabb ideig nem látogatja a gyermeket, írásban ugyan nem mond le a gyermekről, mégis, sok esetben ez a lemondásra utaló, tudatos magatartás. A vér szerinti szülő íly módon jelzi, hogy örökbe adhatják gyermekét. Lelki ereje nincs a hivatalos lemondáshoz, hárít, és a gyámhivatalra ill. a gyermekvédelmi szakszolgálatra “bízza” ezt a feladatot. De, tény és való, az újszülötteknél fordul elő általában a hivatalos, “papír-alapú” lemondás.

    Kedvelés

  3. Csillagszem 2014. november 13. / 15:39

    Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e egyidejűleg jelentkezni a TEGYESZ-nél örökbefogadó szülőnek, illetve nevelőszülőnek. Örökbefogadott kislányunk mellé szeretnénk testvért örökbefogadni. Emellett szeretnénk – legalábbis egyikünk biztosan – hivatásos nevelőszülőnek jelentkezni.

    Kizárja-e a kettő egymást? Sajnos máshol hiába keresek ebben a témában,nem találok választ. Azt is itt, ezen a blogon tudtam meg, hogy a második gyerek csak fiatalabb lehet az elsőnél. Csak azt nem értem, hogy miért? Mi szívesen fogadnánk örökbe akár 6 évest is, de nem lehet, mert a kicsi éppen elmúlt 4.

    Előre is köszönöm szépen a válaszokat.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. november 13. / 18:53

      Macus elég jól leírta. A részleteket a helybeli hálózatnál kell megkérdezni. Vannak olyan hálózatok, ahol nem szeretik, ha a nevelőszülő örökbe fogad, de ez a ritkább.

      Viszont tényleg készen állsz erre? Csak arra mondjuk, hogy minden második szombatod azzal telik, hogy elviszed kapcsolattartásra a gyereket, és lehet, a vér szerinti szülő egyszer sem jön el, de neked akkor is vinned kell…

      A másik hozzászólásban azt írtad, a kapcsolatotok majdnem ráment az örökbefogadásra, biztos, hogy egy jóval nagyobb próbatétel elé kell állítani? Mert a nevelőszülőség az, Macus leírta, miért.

      Olvasd el ezt:
      http://gyereksorsok.hu/2014/11/06/tobbszor-almodtam-azt-hogy-lebukik-a-viz-ala-es-sir/

      Kedvelés

      • Csillagszem 2014. november 14. / 10:09

        Nagyon jó cikk. Szívhez szóló írás. Őszintén szólva nem tudom, hogy tudnánk-e csinálni a nevelőszülőséget. Fizikálisan és érzelmileg mindenképpen, de sok részlet hiányzik még. Ez a kéthetes utaztatás nekem teljesen új. Erről még nem is hallottam. Meg sok mindenről. Az biztos, hogy minél nagyobb a gyerek, annál inkább kialakulnak benne addigi életének viselkedés mintái.

        Szerintem nálunk is ez a legfőbb problémaforrás. A kislányunk olyan családban nevelkedett, ahol együtt élt egy nevelt csecsemővel, két nagyóvodás korú fiúval a “jobbik fajtából” és egy felnőttkorú punk fiúval és hasonszőrű cimboráival. Talán nem mellékes megjegyezni, hogy a nevelőapa következetes rasszista volt, de mindkét nevelt gyereket oroszlánként védte. Szóval a maga érdekessége ellenére is a gyerek szeretetteljes családi légkörben nevelkedett.

        Tudjuk, hogy meg szerették volna tartani őt, de úgy, hogy nevelt gyerekként ottragadjon. A családnak a nevelőszülőség volt az egyetlen bevétele. Az asszonyról azóta úgy tudom, hogy hivatásos nevelőszülő lett. És persze nagyon megviselte a “lánya” elvesztése.

        Kedvelés

  4. macus 2014. november 13. / 16:09

    Kedves Csillagszem! Véletlenül láttam meg a kérdésed. Nem vagyok nagy szakértő, de belekóstoltam ebbe a dologba, úgyhogy az alábbiakat szeretném neked mondani:

    Nem zárja ki, hogy örökbefogadóként te nevelőszülő is legyél.

    De, amit tudni kell (pl. – és még sok mást is .. csak most rohanok és röviden válaszolok):

    Az új jogszabályok szerint, egy 500 órás tanfolyamhoz kötik a nev.szülői működési engedélyt. Ezt elfordítva: heti két teljes nap fél éven keresztül, vagy heti egy teljes nap egy éven keresztül. X % hiányzás után nincs működési engedély. Gyermekfelügyeletet neked kell megoldani. (Kell ide is pszichológiai elbeszélgetés, továbbá környezettanulmány, ún. családlátogatás, erkölcsi, stb.) Aki nem végzi el “az ingyenes tanfolyamot”, annak cca. 350,000 ft-ot vissza kell fizetnie. Vagy: ha mégsem lesz a végén nev.szülő, talán akkor is. Ennek nézz utána, most nem tudom pontosan, h hogy van.

    A meglévő gyermekeddel kapcsolatban megfontolandó pszichológiai kérdéskör:

    • hogy magyarázzuk el az öf-tt gyereknek, h ő nem láthatja egy jó darabig (vagy talán soha) a vér szerinti szüleit, míg mondjuk a nevelésre kihelyezett gyermeket kötelező a vér szerinti családjával találkoztatni a Tegyesz által kijelölt helyen akár minden hét szombatján
    • mi történik, ha a nevelésre kihelyezett gyermeket vissza kell helyezni a családba (hogyan dolgozza fel a veszteséget az öf-tt gyermek.. és persze ti, mint nev.szülők is)

    • általában ritka, hogy egy gyermeknek keresnek nev.szülőt. A helyzet, hogy gyakran testvérek vannak állami gondozásban. Preferálják azokat a nev.szülőket, akikhez több gyermeket lehet kiheleyezni.

    • ez év jan. 1-től ún. munkaviszonyban vannak a nev.szülők.. ez sok mindent jelent (sok mindent egyébként nem úgy, ahogy gondolnánk).. de az egyik jelentése, hogy már “nem nagyon válogathat a nev.szülő, hogy milyen gyermeket akar vagy sem, mert munkaviszonban van, tehát: a dolgát kell végezni a jogviszony keretében kvázi”. Ez persze megyénként eltérhet.

    • szintén a meglévő gyermeked biztonságérzete ill. annak megőrzése érdekében, fontos értened, hogy a nevelésre kihelyezett (állami rendszerbe kerülő) gyermekek okkal vannak állami gondozásban, azaz okkal kerülnek nev.szülőkhöz. Nem minden esetben, de sajnos gyakori a bántalmazás, traumák, zaklatás, egyéb dolgok. Tisztáznod kell magaddal és az adott nev.szülői hálózattal, hogy egy adott gyermek háttere micsoda.. és a szombati találkozókon mire kell számítani.. és azok után (melyek megviselik sokszor a nevelésre kihelyezett gyermekeket.. és ezáltal az egész családot is .. esetleg.)

    Nem mindig így van, nem biztos, hogy minden így van. De én így láttam.

    A legtisztább, hogy jelentkezel a Tegyesznél, és ők nagyon kedvesen elmonanak mindent.

    Kedvelés

  5. Bernadett 2020. július 3. / 09:52

    Kérdezni szeretnék
    Mennyi idö kell a mostani jogszabályszerint eltelni e úgy, hogy a szülő nem látogatja a gyermeket. Esetleg örökbe fogadható legyen.
    Az Állam úgy döntsön örökbe adható
    Választ elöre is köszönöm

    Kedvelés

    • Örökbe 2020. július 6. / 11:50

      A gyámhatóság a nevelésbe vett gyermeket legfeljebb két évre örökbefogadhatónak nyilvánítja, ha a szülőjének szülői felügyeleti joga nem szűnt meg és a szülő önhibájából

      a) gyermekével egy éve (szeptembertől: 8 hónapja) nem tart rendszeres kapcsolatot vagy fél éven át (szeptembertől: 3 hónapon át) semmilyen formában nem tart kapcsolatot, illetve életvitelén, körülményein nem változtat, és emiatt a nevelésbe vétel nem szüntethető meg; vagy

      b) lakó- és tartózkodási helyét az új lakó- és tartózkodási helyének hátrahagyása nélkül megváltoztatja, és az annak felderítésére irányuló intézkedések hat hónapon belül nem vezetnek eredményre.

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .