A civil szervezetek

Magyarországon kétfelé ágazik az örökbefogadás útja. A Tegyesz, az állami szervezet intézi a titkos örökbefogadásokat, ahol mindenféle korú gyerekek vannak, a civil szervezetek pedig nyílt örökbefogadást közvetítenek, újszülöttekkel. (A harmadik út, hogy közvetítő nélkül megtalálja egymást örökbeadó és örökbefogadó, ez hamarosan tilos lesz, vagy ilyen esetben is be kell vonni egy közvetítő szervezetet.)

Az alapítványok és egyesületek krízisterhes nőkkel foglalkoznak. Segítenek nekik a terhesség során, elkísérik vizsgálatokra, ha kell, szállást biztosítanak az utolsó hetekre. Ha megtartja a babát, próbálják ebben is támogatni. Ha nincs más lehetőség, mint az örökbe adás, akkor pedig keresnek neki örökbefogadót. Ez nem nehéz, minden szervezetnél hosszú várólistát vezetnek a jelentkezőkről. Az örökbeadó és az örökbefogadó ebben a konstrukcióban ismeri egymást, ha máshol nem, a gyámhivatalban találkoznak.

22

Az újszülött nyílt örökbefogadása sok szempontból ideális. A baba rögtön a végleges családjába kerül, ők viszik haza a kórházból, nem tölt el hónapokat-éveket átmeneti helyszíneken, állami gondozásban. Az örökbefogadók egy újszülöttet kapnak, kezdettől építhetik a kötődést, a gyerek ebben a konstrukcióban szerzi a legkevesebb sérülést. Lehet kérdezni az életadótól, ami segít majd később a gyerek kérdéseire válaszolni. Az életadó pedig tudja, hogy jó helyre kerül a gyerek.

Ugyanakkor minden szereplőtől nagyobb tudatosságot is követel a nyílt örökbefogadás. Az örökbeadó és az örökbefogadó találkoznak, és ehhez mindkét részről kell bátorság. Tudják egymás nevét, címét. Ha mindkét fél egyetért, kapcsolatban is maradhatnak. Ez a gyakorlatban a közvetítő szervezeten keresztül szokott történni, s általában arra szorítkozik, hogy évente egyszer képet küldenek a gyerekről. De semmi sem kötelező. A gyerekéről lemondó szülőanya tudatosságáról emlékezzünk meg külön. Ismerjük az életadók rossz társadalmi megítélését, ezeknek a nőknek (és néha férfiaknak, az apák ritkábban szerepelnek a történetben) van merszük felvállalni az alapítvány és a leendő örökbefogadók előtt is helyzetüket. Ezt a gyerek érdekében teszik. Mert ha életadó nem mond le papíron is a gyerekről, csak kisétál a kórházból, akkor a gyerek fél-egy-két év állami gondozás után kerül végleges családba.

Az örökbefogadásra jelentkezésnél nyilatkozni kell, a nyílt örökbefogadást vállalja-e a gyermekre vágyó pár vagy személy, s ha igen, akkor bejelentkezhet az alapítványoknál. Jelenleg hét civil szervezet közvetíthet örökbefogadást. Vannak köztük nagyok és kicsik, régik és újak, vannak egyházhoz kötődő vagy vallásos és világi szervezetek. Van, ahol a törvényben megszabottnál jóval szigorúbb feltételekkel lehet csak jelentkezni, (mivel nagy a kereslet, válogathatnak,) van, ahol még a kritériumoknak megfelelőket se fogadják mind, van, ahol mindenkivel szóba állnak. Van, ahol a jelentkezés sorrendje számít, és van, ahol minden gyerekhez egyedileg keresnek szülőket. Van, ahol a szülőre hasonlító gyereket adnak, van, ahol a kisebbségi örökbefogadást támogatják. Van, ahol már a terhesség alatt össze lehet ismerkedni az anyával, és együtt járni vizsgálatokra (persze csak ha mindkét fél egyetért ebben), van, ahol csak a szülés után szólnak.

A civilek munkája végtelen. Hisz nemcsak a folyamatban levő ügyeket kísérik, de ha lezajlott az örökbefogadás, akkor is gyakran fordulnak az alapítványhoz segítségért, tanácsért az örökbefogadók, nekik találkozókat, programokat is szerveznek.  Az örökbeadók pedig sokszor a saját családjuk elől is eltitkolták a terhességet, és ha bármi gondjuk van, vagy szeretnének csak valakivel beszélgetni a történtekről, akkor ők csak az alapítványt tudják hívni.

A fejlécben találtok egy Hasznos linkek fület, ott felsorolom a hét örökbefogadást közvetítő civil szervezetet, weblapjukkal együtt, aztán majd el is látogatok hozzájuk.

30 gondolat “A civil szervezetek” bejegyzéshez

  1. buzsa 2014. február 14. / 08:18

    Hivatalosan a Tegyeszek is közvetíthetnek nyílt örökbefogadást, nem? Csak ez sokkal kevésbé köztudott, sokkal kevesebb eset is van, gondolom.

    Kedvelés

      • Szamoca 2014. március 24. / 21:11

        Ez az új szabályozásban is megmaradt, továbbra is él?

        Kedvelés

        • orokbe 2014. március 24. / 21:14

          Hogy a Tegyesz közvetíthet nyílt örökbefogadást? Én úgy tudom, igen.

          Kedvelés

  2. vicq 2014. február 14. / 21:21

    Illetve titkossal is lehet újszülöttet a kórházból hazavinni, a gyerekotthon/nevelőszülő kihagyásával, és nem szerez több sérülést, mint a nyílttal. Ezen nem azért csipogok már másodszor, mert az enyém is így volt, hanem azért, hogy ha valaki fél a nyílt örökbefogadástól (ismerek ilyet is), az se gondolja, hogy ő eleve nem juthat újszülötthöz. (nekünk mindegy volt, “amelyik előbb jön”, nem tudom, melyik jobb, mindenesetre ez így nem rossz :), de tudom, hogy van, aki fél a nyílt változattól.)

    Kedvelés

    • orokbe 2014. február 14. / 22:27

      Igen, titkosan is adnak örökbe újszülötteket. 2011-es számokat találtam, akkor 200 nyílt örökbefogadás történt, többségében újszülöttel, és 62 újszülöttről mondtak le titkosan.

      Néha sajnos előfordul, hogy megvan a titkos lemondó nyilatkozat, és a gyerek még öt-hét hónapot állami gondozásban tölt.

      Kedvelés

      • vicq 2014. február 15. / 14:22

        Ez szomorú. Ennek lehet tudni az okát? De tényleg. Nagyon kevés kivétellel újszülöttet mindenki elfogadna (mi pl. csak azt), akkor lemondás birtokában mégis mi miatt “aszalják” a rendszerben a gyereket, mikor a történet minden résztvevőjének (gyerek, öf szülő, állam, sőt, valószínűleg a szülőanya is ezt szeretné inkább) az lenne a legjobb, ha első pillanattól a leendő szüleivel lehetne a kicsi?
        Azt a részt még asszem értem, hogy vannak, akik az első 6 hetet nem akarják bevállalni, mert félnek attól, hogy a szülőanya visszakéri (tényleg nem könnyű időszak, de mondjuk én ki nem hagytam volna az első heteket azért, mert hátha mégse, de persze ezt mindenki maga tudja, mit bír el, mit tud felvállalni), de hogy egy fél évig még a rendszerben marad a prücsök, akiről lemondtak??? Ez szörnyű, komolyan.

        Kedvelés

        • orokbe 2014. február 16. / 07:18

          Akiket én ismerek, ott jellemzően roma babáról volt szó, aki nem kellett a megyéjében, az országos lista meg nagyon lassú. De nagyon sok történetben visszatérő momentum, idősebb gyereknél is, hogy az örökbe adhatóvá nyilvánítás és a tényleges családba kerülés között még 8-10 hónap eltelt.

          Kedvelés

          • vicq 2014. február 16. / 19:51

            Akkor a következőnél sem feltétlen lesz értelme az országos listára jelentkeznünk?
            Ezelőtt télire nem akartunk (nem éreztem volna jónak egy 5 napos gyereket -10 fokban mondjuk 400 km-t “zötsögtetni”), aztán mikor tavasszal mélgis beadtuk országosra, akkor meg egy hónap múlva megyén belül sikerült, úgyhogy mindmáig nem igazán tudom, milyen is az országos lista (még visszajelzést sem kaptunk, sorszámot sem tudtunk, semmi ilyesmi ilyen rövid idő alatt). Viszont mi ragaszkodunk az újszülötthöz (kórházból hazahozóshoz) – cserében származási kikötésünk egyáltalán nincs. De ha országosról ennyire nehéz “friss” újszölöttet kapni, akkor mindegy…

            Kedvelés

            • orokbe 2014. február 16. / 19:54

              Mondjuk vesztenivalód nincs vele, egy ikszet kell húzni, legfeljebb nem hívnak. Ennyire pici babát még nem hallottam az országosról, inkább pár hónapost. De lehet, hogy van ilyen.

              Kedvelés

    • Polgáriné 2016. január 4. / 09:38

      Szia, mi is babára várunk, de hogy tudok kórházból kisbabát, tudsz nekem ebben segíteni!?? Polgáriné bea vagyok!

      Kedvelés

      • Örökbe 2016. január 4. / 14:38

        Szia! Üdv a blogon! A civil szervezeteknél kell jelentkezni, ha már van határozatod.

        Kedvelés

  3. Kovács Janka 2015. október 3. / 12:31

    Kedves Segítők!

    Olyan hirtelen kérdéssel szembesültem, hogy mi tegnap találkoztunk egy 21 éves kismamával, aki 1 hónapon belül szül.
    Tudtuk már korábban, hogy szeretnénk örökbe fogadni, de ez most annyira váratlan volt, hogy mi még semmit nem tettünk ennek érdekében.
    A szülő kiválasztott minket, mi szeretnénk a picikét, de nem tudom, hogy így a hivatalos út honnan és hogyan kezdődik???
    Ilyen rövid idő alatt legalább azt el lehet intézni, hogy mi vihessük haza? A kismama is ezt szeretné!

    Kérlek, segítsetek, merre induljak!

    Köszönöm!

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. október 3. / 13:17

      Szia Janka!
      Ha jól értem, még alkalmassági határozatotok sincsen. Mindenképpen el kell indítani a folyamatot a Tegyesznél, és ott jelezzétek, hogy ez a helyzet.
      Alkalmasságot kell szereznetek, utána le tud mondani számotokra a babáról az anya. https://orokbe.hu/2014/03/02/elso-randi-a-tegyesszel/

      Egy hónap alatt nem fogjátok megkapni a határozatot, de arra is ki lehet találni valamit, pl. hallottam olyan megoldást, hogy addig családbafogadással nevelik az örökbefogadók a gyereket.

      Kedvelés

  4. Lujza 2016. március 18. / 20:02

    Szia! Nagy dilemmába vagyunk. Meg van a határozatunk, de nem tudjuk eldönteni, hogy melyik alapítványhoz jelentkezzünk be. Tudsz valami hasznos tanáccsal segíteni?

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. március 19. / 05:19

      Szia! Ha írsz magatokról, akkor jobban tudok ajánlani. Hány évesek vagytok, milyen gyerekre vártok?

      Kedvelés

      • Michelle 2016. szeptember 10. / 20:40

        Szia, a fentebbi kérdés engem is érdekelne, mely civil szervezethez lenne érdemes jelentkeznünk? 30-35 év közötti házaspár vagyunk, 0-1 év közötti gyermeket szeretnénk, egészséges mellett 1-2 betegséget is megjelöltünk, és van származási megkötésünk.

        Kedvelés

        • Örökbe 2016. szeptember 11. / 10:09

          Jó kérdés. Olvasd végig az interjúkat, hogy melyik szimpatikus. Korotok alapján a két nagy, a Bölcső és a Gólyahír is szóbajön, közülük melyik tetszik?
          Érdemes nem csak egyhez jelentkezni.
          (Jelen tudásom szerint a Gólyahír és a Fészek olyanok, ahol nagyjából MINDEN jelentkező kap is majd gyereket, tehát valamelyikhez érdemes jelentkezni, ha nem csak hiába akartok várni.)

          Kedvelés

  5. Szilvi 2017. július 5. / 21:27

    Üdvözlöm,

    Én arról szeretnék érdeklődni, hogy a civil szervezetek csak és kizárólag nyílt örökbefogadásokat szerveznek, vagy zártat is? Csak a TEGYESZ jogosult a zárt örökbefogadásokra?

    Köszönöm a válaszát, Szilvi

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 6. / 08:25

      Szia Szilvi!
      Tegeződjünk 🙂 A civilek csak nyílt örökbefogadásokat közvetíthetnek, azaz ahol az anya (és apa) egy általa ismert személynek adja a gyereket, aki az esetek 99,9 százalékában újszülött.

      Titkos örökbefogadást csak a területi gyermekvédelmi szolgálat bonyolíthat.

      Kedvelés

  6. Gabriella 2017. augusztus 2. / 17:34

    Szia! Segítséget szeretnék kérni abba hogy melyik alapítvány jó nekünk. A mi esetünk kicsit nehezebb én 43 éves vagyok párom 48. Mivel nem vagyunk házasok így párom kora miatt egyedülállóként tudtam csak jelentkezni. Viszont párom mindenbe ugyanúgy részt vett ott volt és ezután is ott lesz. 0-1,5 éves korú gyereket szeretnénk örökbe fogadni. Származási kikötés van és a titkos örökbefogadást jelöltük be. Viszont nagyon tanácstalan vagyok hogy melyik szervezethez érdemes jelentkeztünk.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. augusztus 2. / 19:08

      Szia!
      Ilyen feltételekkel egyik alapítványhoz sem érdemes jelentkezni. Az alapítványok nem nagyon foglalkoznak egyedülállókkal, ha fogadnak is, nem kerülsz sorra 45 éves korodig. Marad a Tegyesz.

      Kedvelés

  7. Bori 2022. január 14. / 19:37

    Szia. Segítséget szeretnék kérni, ha alapítványoknál is jelentkeztünk örökbefogadással és megismerkedtünk egy anyukával és nekünk szeretné örökbeadni a babát akkor az alapítványhoz menjünk be ezt lejelenteni vagy a Tegyesz-hez!?

    Kedvelés

    • Örökbe 2022. január 15. / 13:37

      Szia!
      Nem minden alapítvány vállalja el az ilyen ügyeket (legutóbbi infóim szerint csak a Fésze, Várva Várt és Baptisták), de ők több szolgáltatást tudnak nyújtani az anyának, mint a Tegyesz.

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .