Vallomások: az internet és az örökbefogadók

Örökbefogadó ismerőseimnek tettem fel a körkérdést: figyelik-e a gyermekük vér szerinti szüleit a neten, és lehetővé teszik-e, hogy azok figyeljék őket. Minden családtól egy-egy mondatot idézek. 

A megszólalók között nyíltan és titkosan örökbefogadók is vannak. Nyílt örökbefogadásnál a vér szerinti és az örökbefogadó szülők találkoznak, tudják egymás nevét. Titkosnál az örökbefogadó nem ismeri személyesen az életadót, de a nevét általában megtudja, az életadó pedig semmit nem tud arról, hova kerül a gyerek.

A kisfiam vér szerinti anyja rendszeresen tesz fel publikus fotókat a Facebookra a másik két gyerekéről, felrakja a születésnapi tortát, az ünnepségeket, családi programokat. Félek, ha a kisfiam egyszer rákeres, ez úgy fog neki esni, mint egy újabb elutasítás.

Időnként megnézem az életadó profilját, és szoktam is lementeni fotókat, hogy később, ha a gyerek kérdez, meg tudjam mutatni. A vér szerinti gyerekemről soha nem tettem fel fotókat, de mióta örökbe fogadtunk, havonta egyszer feltöltök nyilvános képet a gyerekről. Remélem, hogy az életadó kíváncsi rá, és megnézi.

Véccsei-Bianka

Soha nem jutna eszembe rákeresni a vér szerinti anya nevére. Azt gondolom, az már nem ránk tartozik, hogy mi történt vele azóta. Remélem, a lányom is megtanulja tőlem, hogy kire mi tartozik.

Az életadó nem akarta elmondani, ki a gyerek apja. Csak keresztnéven emlegette, de így is megtaláltam a Facebookon az ismerősei között.

A Facebookra teszünk fel fotókat a gyerekekről, de csak a közeli ismerősnek jelölt kapcsolataink láthatják. Beállítottuk, hogy a vér szerinti szülők nem láthatják a profilunkat.

A szülőanyának csak a nevét tudjuk, az pedig tucatnév, sose fogjuk megtalálni. Pedig olyan jó lenne tudni, hogy néz ki.

A gyerekem vér szerinti testvérei aktívan neteznek. Félek, előbb fogják ők megkeresni a gyerekemet, mintsem mindent el tudnék neki mesélni.

És ti hogy csináljátok? 

25 gondolat “Vallomások: az internet és az örökbefogadók” bejegyzéshez

  1. Cosima 2014. április 7. / 12:43

    A vér szerinti szülők olyan szerény körülmények között élnek, hogy szerintem kizárt, hogy lenne internetjük. Esetleg a nagyobb gyerekeik netezhetnek az iskolában, de a vezetéknevük olyan szokásos, hogy lehetetlen lenne megtalálni őket még akkoris ha pontosan emlékeznék az elejtett keresztnevekre.

    Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. április 8. / 09:19

      Nálunk is hasonló a helyzet, mint az első hozzászólóé: biztos, hogy nem netezik a vér szerinti család (még mobiljuk sincs, nemhogy okostelefon vagy számítógép/tablet), a gyerekeik az iskolában tudnának esetleg, de elég alacsony azon a vidéken az egy iskolásra jutó számítógépek száma. Nincs róluk fényképünk, és nem is akartak további kapcsolatot, le akarják zárni életüknek ezt a nehéz szakaszát.
      Az örökbe adáskor a nagyobb gyerekek tudtak róla, de nem érdekelte őket a kisbaba. Viszont a jövőben simán előfordulhat, hogy ők is hozzáférnek valamilyen internetes közösségi oldalhoz, és kíváncsiságból mégis rákeresnek, mert tudhatják a nevét, és előbb-utóbb a mi gyerekünk is regisztrálni akar majd valamilyen közösségi oldalra, esetleg pont ő akarja megkeresni a vér szerinti családot – akiknek a neve nagyon gyakori, de a tartózkodási helye meghatározó. (Mi is tudjuk az ő nevüket, kivéve a férfiét, akivel megszakadt a rossz kapcsolatuk.) Erre szerintem nekünk kell felkészítenünk, hogy mit szabad nyilvánossá tenni, és hogy odafigyeljünk rá, mi történik vele. Persze a legfontosabb, hogy nem szabad hazudnunk neki a “múltjáról” és származásáról, és hamis idilli képet sem szabad festenünk róla, azért sem, mert könnyen kiderülhet az igazság.
      És közben nem szabad negatív képet sem adnunk a származásáról, fontos, hogy megértse majd, hogy ez nagyon nehéz helyzet volt (mert így igaz), hogy senki nem tehet arról, hogy másik pocakba érkezett, ez természetes és elég gyakori dolog, neki a pocakos néni a legjobbat akarta, ő és a családja csak így tudtak gondoskodni róla, és tudták, hogy őt is várja valahol az igazi családja, ezek volnánk mi.

      Kedvelés

  2. Angi 2014. április 7. / 18:53

    Én mindkét gyerekem vérszerinti szülőit nézem a facebookon, és ha tesznek fel képet lementem, hogy később meg tudjam mutatni nekik. Sajnos nem kiegyenlített a helyzet, mert az egyik vérszerinti anyukánk rengeteg fotót tesz fel, a másik pedig csak egyet-egyet. Remélem ez nem fog rosszul esni a nagyobbiknak. Viszont az ő vérszerinti apjáról így lett gyerekkori fotó, ami nagy kincs, mert a lányom rettenetesen hasonlít rá.

    Kedvelés

  3. Vic 2014. április 8. / 13:04

    Kislányunk szülőanyjának nagyon ritka neve van, így azt az egy-két dolgot, ami az interneten fellelhető volt róla, még annak idején kiderítettük. De közösségi oldalakon nincs jelen (néha rá szoktam keresni a nevére), ő pedig – titkos örökbefogadás lévén – nem tud rólunk semmit.

    Kedvelés

  4. vicq 2014. április 8. / 13:35

    AZ én gyerekem anyja nincs facebookon, viszont megnyugtató, hogy nem csak mi tudjuk a gyerekünk “előző anyjának” a nevét, címét, amit ugye titkos örökbefogadásnál nem is tudhatnánk, hanem ez általános dolog…
    Viszont bevallom, én olyan kis szabálykövető vagyok, hogy eszembe sem jutott megnézni a face-n, míg nem mondtátok, hogy ti szoktátok 🙂 (hülye vagyok, vállalom 🙂 )
    Viszont a tesókról meg semmit nem tudunk, így azt sem, hogy milyen néven lehet őket keresni… ők rólunk meg még annyit sem, úgyhogy azt nem hiszem, hogy rátalálnak majd a facebookon a gyerekre. Kénytelen lesz a lányom a hivatalos úton felvenni a kapcsolatot majd.

    Kedvelés

    • buzsa 2014. április 10. / 10:04

      Zsuzsa ezt valószínű jobban tudja, de a titkos örökbefogadás attól titkos, hogy a vér szerinti szülő nem tudhat semmit, az örökbefogadók megkapnak minden adatot, hiszen a papírokon szerepel a vér szerinti anya neve, címe, stb.

      Kedvelés

      • Kata 2014. április 10. / 10:47

        Én úgy tudom, hogy a titkosnál esetleg csak az anya neve, amit az öf szülő tud, azt is csak azért, mert az új anyakönyvi kivonat kiállításáig az ő neve szerepel a gyerek papírjain. A gyerek háttértörténetét is úgy mesélik el, hogy ne legyen egyértelműen azonosítható.

        Kedvelés

        • buzsa 2014. április 10. / 10:54

          Nálam van a kisfiam egészségügyi kiskönyve, már abban benne van a vér szerinti anya lakcíme az elején. A hivatalos örökbefogadási papíron is rajta van. Mi annak idején el is mentünk abba az utcába, készítettünk pár fotót emlék gyanánt.

          Kedvelés

          • Kata 2014. április 10. / 11:15

            Hm, akkor nem értem, nekem úgy jött le, hogy mivel titkos, akkor mindkét fél számára titkos. Valahogy úgy magyarázták a Tegyesznél, hogy egy titkos megyei örökbefogadásnál a szülőanya és az örökbefogadók lakcíme nem lehet ugyanabban a városban, és hogy még arra is mennyire figyelnek, hogy ne legyen a vérszerinti szülő beazonosítható, amikor a gyerek történetét mesélik, vagy ez is csak helyi sajátosság lenne?

            Kedvelés

            • Bobo 2014. április 10. / 11:56

              A neveloszulotol is meg lehet tudni sok mindent, hiszen nekik rendszeresen kezdemenyezni kell a kapcsolattartast, illetve naluk vannak az addigi papirok masolatai.
              Az egeszsegugyi kiskonyvet megkaptuk mi is, amibe benne van. Mi peldaul kertuk, hogy belenezhessunk a papirokba, igaz, hogy nem jegyzetelhetsz, de az ember agya olyankor olyan mint a mini szamitogep. Minden megmarad.

              Meg messze van nekunk, de sokat gondolkodtam rajta mar, hogy majd mit mondjak, mirol tudok. Ne erezze, hogy becsapom, de azt se szeretnem, hogy egyszer csak kivancsisagbol beallitson a csaladnal, vagy valamelyik kozossegi oldalon megkeresse Oket, ido elott. Talan ez az egyik nagy kerdesem, hogy ne hazudjak Neki, hogy azt mondom nem tudom, de az se tartom jonak, hogy tudom, de nem mondom el, vagy elmondok mindent, amit tudok. Hiszen valamiert a titkos orokbefogadast valasztotta az Eletado, es Ot is figyelembe kell venni. Talan a nyilt orokbefogadasnal ez konnyebb, hiszen ott mar talakoztak a szulok, ha csak par orara akkor is, illetve az Orokbeado is tudja, hogy tudjak minden adatat.

              Abban termeszetesen tamogatni fogom, hogy amikor a torveny lehetoseget nyujt, megtegyuk egyutt a lepeseket a Tegyesznel vagy Gyamugynel, csak attol felek, hogy esetleg a masik oldalon nem kivanjak a kapcsolatot, arra vonatkozik a fenti dilemmam.

              Kedvelés

            • orokbe 2014. április 10. / 12:11

              Megyénként eltérhet, van, ahol lelkiismeretesen kisatírozzák az adatokat például az orvosi leletekről.

              Kedvelés

      • orokbe 2014. április 10. / 12:10

        Én akivel mostanában beszéltem, még mindenki megtudta a vér szerinti anya nevét és címét titkosnál is. 15-20 éve viszont még a nevet sem mondták meg.

        Kedvelés

        • vicq 2014. április 10. / 13:23

          Nálunk elvileg semmit, és a TEGYESZ tényleg tartotta is ehhez magát, a kórházi zárójelentésen felejtődött rajta, látszott, hogy rosszul is érintette őket, mikor közösen észleltük, de akkor már mindegy volt. Én úgy éreztem volna korrektnek, ha kölcsönösen nem tudjuk, így mi meg tudnánk keresni, ha akarnánk, csak ő nem minket. Amúgy persze mikor ott mentünk el a ház előtt az ügyintézés kapcsán (tényleg arra vezetett az út, csalás nélkül) azért benéztünk az udvarra, emberi kíváncsiság szorult belénk, még ha nagyon szabálykövetőek vagyunk is. 🙂 Fotózni nem jutott volna eszembe, sőt, megállni sem. Csak menet közben benézni. Nem volt kint senki épp. 😦 🙂

          Kedvelés

  5. fici 2014. április 8. / 19:46

    Nekem úgy tűnik, hogy ezek a közösségi oldalak elképesztően megnehezítik a helyzetet. Nem is tudom, hogy lehet erre felkészíteni egy gyereket, hogy mondjuk egy vér szerinti nagyobb tesó megkeresi és ír neki a facebookon 12 éves korában…ez szerintem hatalmas hátránya a nyílt öf-nek, nem?

    Kedvelés

    • orokbe 2014. április 8. / 19:48

      Csak 13 éves kortól lehet regisztrálni a Facebookon… De persze a kérdés jogos.

      Kedvelés

      • vicq 2014. április 8. / 21:30

        igen, ezért az összes ennél fiatalabb ismerősömnek kamu születési éve van

        Kedvelés

        • orokbe 2014. április 8. / 21:35

          A magam nevében azt tudom írni, hogy remélem, 12 éves korára mindent sikerül átadnom a saját történetéből, valamint, hogy lesz velem olyan bizalmi viszonyban, hogy hozzám fordul, ha egy ilyen megkeresés történik.

          Kedvelés

    • Cosima 2014. április 8. / 22:02

      Másrészről meg jó lenne, ha tudna valami konkrétabbat a testvéreiről, nem? De nyilván az ember nem az ilyen spontán megkeresést képzeli el ideálisnak, hanem jó lenne némi rákészülés is a dologra…

      Kedvelés

  6. háztartásbeli andrea 2014. április 8. / 20:14

    Érintőlegesen kapcsolódik, de én nagyon fázom ettől, hogy kiskorúak fényképeivel van teli az internet…. bocsánat, de szerintem ez nem oké, és nem is biztonságos. Én még saját magamról is óvatosan osztok meg bármit.

    Kedvelés

    • vicq 2014. április 8. / 21:31

      Mondjuk az iserősöknek mi is teszünk fel képet, viszont vigyázunk arra, hogy csak olyat, amit nem lesz ciki megmutatni kamaszként a haveroknak sem.

      Kedvelés

    • Vic 2014. április 9. / 08:01

      Na, akkor most azt képzeld el, mit éreztem, mikor megláttam a gyerekem fényképét a nevelőszülei facebook oldalán. Ahol még keresztnévvel meg is volt jelölve. Még saját magamról sem rakok fel a netre képet. Kb. 10 éve nem. Nem véletlenül.

      Kedvelés

      • Kata 2014. április 10. / 11:43

        Már most nem azért az egy húszért, de véletlenül nem törvényellenes más gyerekéről fényképet kirakni vagy megjelentetni, illetve nem kell ahhoz a gyerek felnőtt hozzátartozójának/gyámjának engedélye? Vagy csak én vagyok ennyire naiv? Elhiszem, hogy megütköztél, Dutka, a te kommented még jobban meglepett…

        Kedvelés

  7. Dutka 2014. április 10. / 10:46

    Titkos örökbefogadás ellenére mi is tudjuk az életadó nevét és tartózkodási helyét, és bár én is biztos voltam benne, hogy körülményei folytán nem netezik, megtaláltam a facebook-on őt is, és az esetleges apát is (külön-külön), valamint – a képek között – az azóta született féltestvéreket. Többetekhez hasonlóan lementettem a képeket (még videókat is találtam!), hogy később igény esetén a kislányomnak megmutathassam. Egyszer, miután megtudtam, hogy a féltestvérek nagymamája érdeklődött a kislányom után a volt nevelőszülőknél, jelezvén, hogy szívesen odavenné a többiek mellé (az apuka mellett nagyjából ő neveli a gyerekeket), megijedtem, és egy időre leszedtem a kislányom összes képét a facebookról… (Van kép fent róla a volt nevelőszülőknél is. Ha valaki keresné, könnyen megtalálhatná).

    Kedvelés

  8. Szeszler Barbara 2015. november 14. / 22:39

    Sziasztok!Én az édes testvéremet szeretném megtalálni a szülők meghaltak semkim sincs már,zárt örökbefogadás volt.Van személyi lapom most irom a levelet a gyámhatóságra hátha.S talán ő is kíváncsi rám.Szép estét mindenkinek.Barbi

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .