Örökbefogadás a Lila akác közben

Melyik sorozatban szerepel a legtöbb örökbefogadás? Hát a Született feleségekben! Ma a népszerű krimisorozat epizódjaiban szedem össze az örökbefogadás, mint motívum illetve az azzal rokon családjogi fogalmak felbukkanását. Spoilerek tömege következik!

318621-Deman1608

Gaby és Carlos örökbe akarnak fogadni egy újszülöttet (nyílt örökbefogadás). Több anyával megismerkednek, de Gaby ösztönösen érzi, amit tanfolyamon is tanítanak, hogy ha nagyon ellenszenves neki az anya, akkor jobb nemet mondani a babára. Végül ügyvédi közvetítéssel találnak egy megfelelő nőt. Pár hétig nevelik a csecsemőt, aztán a vér szerinti anya meggondolja magát, és visszakéri a gyereket, Gabyék nagy bánatára (hathetes meggondolási idő!). Talán ez a történetszál a legkidolgozottabb lélektani (mármint örökbefogadós) szempontból.

Bob és Lee, a meleg pár intézetből örökbe fogadnak egy tíz év körüli kislányt, de a barátkozás és a beilleszkedés nehézségeiről nem tudunk meg sokat (örökbefogadás gyermekotthonból).

Zach kamaszként tudja meg, hogy szülei valójában örökbe fogadták. Pénzért megvették egy drogos nőtől, akit később megöltek (illegális örökbefogadás). Ezzel a rejtéllyel indul az egész sorozat.

Katherine lánya, Dylan szintén kamaszként tudja meg az igazságot: nem az anyja szülte őt, hanem egy romániai árvaházból vette magához, méghozzá az ugyanannyi idős korában meghalt vér szerinti kislánya pótlékaként és papírjaival (nemzetközi örökbefogadás).

Danny szintén kamasz, amikor kiderül, valójában nem az apja, hanem anyja egy korábbi barátja nemzette, de Nick apaként neveli őt (házastársi örökbefogadás).

Lynette és Tom egy időre magukhoz veszik a férfi egy korábbi kapcsolatából származó lányát, aki a közös gyermekeiknél idősebb. A problémás kiskamasszal azonban nem bírnak. (Fölékihelyezés tilalma!)

Bree lánya, Danielle 17 évesen terhes lesz. Bree egy zárdába rejti el a lányát (titkolt terhesség), és azt játssza el a világnak, hogy ő várandós, majd az unokát saját gyermekeként neveli (családon belüli örökbefogadás). A lány később magához veszi a gyereket, férjhez megy (nem a gyerek apjához), és közösen nevelik (gondolom, házastársi örökbefogadással, de ezt nem részletezi a film).

Breenek később a fiatalabb barátja javasolja, hogy fogadjanak örökbe gyereket, de ő ezt elutasítja.

Renée is egy rossz pillanatában felveti, hogy örökbe fogad egy gyereket, de gyorsan rájön, nem neki való az anyaság.

Gaby és férje a rokonságból átmenetileg magukhoz vesznek egy kamaszlányt (családbafogadás).

Gaby és Carlos egyik gyerekéről már kisiskolás korában kiderül, hogy még a szülésnél elcserélték a kórházban egy másik csecsemővel.

Kihagytam valamit?

Susan felnőttként tudja meg, hogy az apja nem az, akit korábban annak hitt, meg is keresi a kissé zűrös vér szerinti apát. (gyökérkeresés)

Nem, nem a Született feleségek az a film, amiből alapos szakmai információkat lehet szerezni az örökbefogadásról.

Talán a fentiek után nem kell magyaráznom, hogy az örökbefogadás végtelenül agyonhasznált motívum a mainstream kultúrában. Általában kétféle kontextusban jelenik meg. Az egyiket “mózeskosár-filmnek” nevezem: egy váratlanul bepottyanó kisgyerek felkavarja a felnőttek életét. A másik az “elcserélt fejek”-típus: felnőttként jön rá a hős, hogy örökbe fogadták, és egész máshova tartozik, mások a rokonai, a kultúrája, mint addig hitte. Mindkettőben dramaturgiai fordulatként használják az örökbefogadást, ami mozgásba hozza a történetet. És általában teljes dezinformációt terjesztenek az örökbefogadás tényleges működéséről, problémáiról.

Ti is tudtok ilyen filmeket?

53 gondolat “Örökbefogadás a Lila akác közben” bejegyzéshez

  1. Bíró Rita 2014. május 1. / 10:15

    Hosszú leszek! Nagyon sok eszembe jutott:

    Az októberi csecsemő. Szép, és igényes film. Meg lehet találni a neten. Abortusztúlélő, ikervesztés, örökbefogadás… Kemény.

    Michelle Pfeiferrel a 10 elveszett év. Ott egy gyermekét elvesztett nő elrabolja a család kisfiát. Egyedülállóként neveli, majd férjhez megy, később meghal. A férje örökbe fogadja a kis srácot és nagy szeretetben élnek. Az anya (Michelle Pfeiffer) élete megfagy, mikor elvesztik a gyereküket, az egész család cipeli a traumát. Mikor előkerül a kisfiú, szerencsére teljesen életszagúan megy tovább a történet: a srác az őt nevelő férfihez kötődik, a származási családjával nem tud semmit kezdeni. És nem is akar náluk lakni.

    A Vészhelyzet című sorozatban Chen doktornő a nem kívánt terhességéből származó kisbabáját adja örökbe, nyíltan. Felvállalja, hogy sem a karrierjébe, sem a családja elvárásaiba nem férne bele az, hogy ő „leányanya”. Ráadásul egy néger sráctól. Egy kínai-néger házaspár lelkesen várja a kuriózum-babát. Kedves folytatásként évekkel később is felbukkan ez a motívum. Chen nyíltan meséli a kollégájának, hogy hány éves már a kicsi és mutat róla frissen kapott szülinapos képet.

    A Dr. Addison című sorozat is bővelkedik örökbefogadós motívumokban, és meglepően mélyen és értelmesen képviselik a történetek érzelmi hátterét. Vannak pl. beültetéskor elcserélt lombikbabák… Elképzelhetetlenül összetett helyzet.
    Violet, a csapat pszichiátere egyedül vár kisbabát, akit egy elmebeteg, gyermekre vágyó páciense kivág a hasából. Túlélik, de a Violet a trauma miatt képtelen kötődni a kisfiához, ezért lemond minden szülői jogáról, és az apjának adja a kisfiút. Egy kollégája az apa, de nem élnek kapcsolatban.
    A főszereplő Addison meddő (szülész és csecsemősebész). Egyedül adja be az örökbefogadós papírjait (ahhoz képest, hogy amerikai a film, ott sem festik rózsaszínre ezt a vonulatot). A megható rész, hogy Addison egy fiatal lány különösen komplikált szülését vezeti le, ahol majdnem meghal a baba. Este csörög a telefonja, a kórházba hívják, és azzal a lánnyal találkozik. A szülőanya tudta, hogy le fog mondani a babáról, de csak a szülés után akarta megnézni annak a 3 várakozónak a nevét, akit a gyámos ügyintéző papíron mutat neki. Ezek közt van Addison. És hát persze, hogy övé lesz a félvér kisfiú.

    A Dr. Csont pszichológus fiúja bántalmazó családból lett kiemelve. A 6 éves, antiszociális kissrácot egy viszonylag idős pár fogadja örökbe. Nagy türelemmel és szeretettel kisimogatják belőle a traumáit, és valószínűleg jó munkát végeztek, hisz a srác segítő foglalkozású lesz.

    Kedvelés

  2. Macus 2014. május 1. / 10:22

    Zsuzsa, ezt nagyon jól összeszedted. Tényleg döbbenetes! 😀

    Kedvelés

    • orokbe 2014. május 1. / 16:01

      Picit aggódtam, mert az utolsó évadot nem láttam, abban nem fogadtak még gyorsan örökbe valakit?

      Kedvelés

      • Macus 2014. május 3. / 15:04

        Nem tudom. 🙂 Én csak az első évadot láttam, még ezer évvel ezelőtt, úgyhogy nem tudom. A fenti felsorolásból is csak egy-kettő dereng.. de döbbenetes, hogy mennyi van! 😀

        Kedvelés

        • orokbe 2014. május 3. / 20:40

          Ez azért főleg azt jelzi, hogy az alkotók már nem tudtak mit kitalálni…

          Kedvelés

      • Lilla 2017. március 5. / 20:17

        Az utolsó évadban Julie (Suzan lánya) terhes lesz és örökbe akarja adni a kicsit nyílt örökbeadás keretében ezért találkozik is egy párral, persze van néhány csavar is. A lényeges tulajdonképpen az hogy végül még a baba születése előtt úgy dönt hogy az anyja segítségével fogja felnevelni.

        Kedvelés

        • Lilla 2017. március 5. / 20:39

          Azt nem tettem hozzá, hogy ezt leszámítva szuper jól összeszedted! 🙂

          Kedvelés

        • Örökbe 2017. március 5. / 21:10

          Az utolsó évadig nem jutottam el 🙂 Köszönjük a kiegészítést!

          Kedvelés

  3. Kata 2014. május 1. / 13:10

    Szomszédok és a Vágási Feri, lásd a fórumbeli hozzászólásomat.

    A keresztapa trilógiában az ügyvédet is örökbe fogadta a család (amely nem felejt). Ez vicces volt, mert amikor ezt a sorozatot megnéztük, épp ott tartottunk a Zemberrel, h most kicsit foglalkozzunk vmi mással is, mint az öf. témája, kiválasztottuk a legvéresebb filmet, erre mi fogad az első 5 percben??? 😉

    Az ikrek c film a Schwarzeneggerrel meg a Devitoval.

    Aztán meg az összes szappanopera szereti alkalmazni azt a fordulatot, h a főszereplő szelemespárról néhány rész erejéig rávetül a gyanú, h testvérek, ált. az egyik tuttira árvaházi gyerek, akit idős emberek neveltek fel…

    Talpig zűrben sorozat a csokornyakkendős gyilkossal?

    Zsuzsa! Mindig a közepébe találsz, csak így tovább!

    Kedvelés

  4. angéla 2014. május 1. / 15:59

    A ksifiam kedvenc örökbefogadós rajzfilmje a Kung Fu Panda 2. Ebben a részben jön rá a kerekded panda, hogy ő nem lehet a lúd vér szerinti gyereke:) Majd egy kungfu csata közben felrémlenek neki a múltbeli események és a lúd papával összerakják a múltját, aztán olyan aranyos amerikai módon rátalál a lelki békéjére.
    Szintén kedves amerikai film A vaj (Butter). Ennek a filmnek a középpontjában egy vajszobrász verseny áll, a versenyt egy hányatott sorsú, afro-amerikai örökbefogadott kislány nyeri meg. A győztes vajszobrával a szülőanyjának állít emléket, őt formázza meg. Lehet nagyobb gyerekkel is nézni, csak vannak benne (gondolom a férfi nézők kedvéért) olyan jelenetek, amiket érdemes átugrani:)
    Sorozatok közül én a Grace klinikában emlékszem örökbefogadásra. Meredith és Derek sebészek örökbefogadnak egy afrikai országból a kórházba műtétre érkező kislányt. Itt is vannak bonyodalmak, mikor kiderül, hogy külön él az orvos házaspár, elveszik tőlük a gyereket, de aztán minden jóra fordul:)

    Kedvelés

    • orokbe 2014. május 1. / 16:06

      Tök jó ötletek! Ezt A vajat játssza többször az HBO a közeljövőben (nekünk nincs).

      Kedvelés

    • buzsa 2014. május 6. / 13:05

      Igen, később születik vér szerinti gyermekük is.

      Régebben láttam, és úgy rémlik, elég blődli, de a Stuart Little című amerikai családi film kiinduló helyzete is egy (meglehetősen bizarr) örökbefogadás – ott egy kisegeret fogad örökbe vér szerinti gyermekük mellé egy házaspár, aki eleinte jelentős beilleszkedési nehézségekkel küzd, mert se a bátyja, se a család macskája nem akarja őt elfogadni új családtagként. Lehet, ha mai fejemmel újranézném, jobban látnám benne a szimbolikus történetet, de akkoriban emlékszem inkább megrökönyödtem rajta.

      Kedvelés

  5. Judit 2014. május 1. / 16:30

    M2-n (kisgyerekesek előnyben) megy egy mese: Tickety Toc – kisfiú-kislány ikrekről szól, akik az ingaórából kijövő babák, akik ütik az órát. De egy tehénnél laknak, akit a keresztnevén szólítanak, ő főz rájuk, ott a szobájuk… Hetekig észre sem vettem, hogy itt valami nem stimmel. És egy csomó ilyen mese van, ami elsőre nem is hordozza ezt, de mi, akik ki vagyunk hegyezve erre, észrvevesszük (még ha maguk a készítők sem gondoltak bele, akkor is)

    Kedvelés

    • vicq 2014. május 1. / 22:06

      Jajj, m2. Épp ma láttam Babar és Badou-ból azt a rész, amikor a kis kenguru keresi a szülinapját. AZ árvíz elsodorta az otthonából valami pumaszerű állatokhoz, akik nevelték, majd onnan tovább Babarékhoz a palotába, most ott él, viszont nagyon örül, mikor újra láthatja az őt nevelő nagymacskákat, és keresi a múltját. Jake nagy napja az epizód címe.

      Kedvelés

      • Judit 2014. május 2. / 11:49

        Ott a kisrókát (a büdit, a neve most nem jut eszembe) szintén befogadta az egyik magasrangú elefánt 🙂 A mesékben nagyon sok ilyen van, de ott valamiért fel sem tűnik.

        Kedvelés

  6. Katalin 2014. május 1. / 20:45

    Ajánlanék én is két filmet. Az egyik az “Idegen bárány” A film egy lányról szól, aki “belecsöppen” egy Amish közösségbe.

    A másik “Mint gyermekláncfű bóbitája”, A film története az örökbefogadás után évekkel fellépő váratlan fordulatról szól.
    Mind a két film nagy hatással voltak rám. 🙂

    Jó pihenést a hosszú hétvégén! 🙂

    Kedvelés

  7. Bobo 2014. május 2. / 00:25

    Doktor House sorozatban Cuddy orokbefogad egy csecsemot.

    Masik pont ma lattuk veletlen a Tarzant (Disney), a dalok szerintem nagyon szuperek benne, en meg nem lattam eddig a filmet.

    Kedvelés

  8. Mr. B 2014. május 2. / 00:51

    Kedves Katalin! Köszönöm, nagyon erős/szép film a “Mint gyermekláncfű bóbitája”! Youtube-on angolul van, ajánlom mindenkinek! Férfiasan bevallom, bőgtem rajta. Nem vallásos film és nem fogok spoilerezni, de egybevág azzal a gondolattal amit olvastam, hogy a nők állnak közelebb az Isteni szférákhoz (a teremtés misztériuma miatt is) és ez nemcsak az életadó, hanem az örökbefogadó nőkre is igaz 🙂
    Meg utána azonnal beszaladtam puszit nyomni a szuszogó lurkóknak.

    Kedvelés

    • Szilvia 2014. május 2. / 12:18

      Megnéztem a linkről, húú nagyon tetszett, és jót bőgtem rajta. Kemény!

      Kedvelés

  9. Fatika 2014. május 2. / 15:33

    A Szülifeli nagyon nagy kedvenc! 🙂 Bob és Lee örökbefogadása teljesen életszerűtlen volt. Egyszer csak megjelenik náluk egy tízéves kislány, aki mosolygós, kiegyensúlyozott, jó magaviseletű, iskolai versenyeket nyer, zéró sérülés addigi hányattatott életéből. Persze ez a sorozat nem is az ilyen dolgok kihegyezésére volt hivatott, de a laikus, adoptációban járatlan nézőnek akkor is abszolút fals képet mutat.
    Illetve a fölékihelyezés tilalmával kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy van valakinek olyan története, ahol rosszul sült el, hogy egy idősebb gyerek került a családba? Nálunk a tanfolyamon volt egy apuka, akinek a bátyját akkor fogadták örökbe, mikor ő már megvolt, és náluk nem volt probléma.

    Kedvelés

    • orokbe 2014. május 2. / 17:21

      Újabban annyira ellenzik, hogy én még nem is hallottam fölékihelyezést örökbefogadásnál. Nevelőszülőnél előfordulhat.

      Kedvelés

  10. Kikka 2014. május 2. / 20:49

    Sziasztok,
    már nem is emlékszem, hogyan vettük meg ezt a filmet, talán nagybevásárláskor a leértékeltek közül vettük ki, „egy próbát megér” alapon. Akkor még az örökbefogadás olyan dolognak tűnt számunkra, ami csak mások életében fordul elő.
    Habkönnyű vígjáték, amelyből megtudhatjuk, hogyan lesz egy meddő férfinek 90 perc alatt 2 gyereke 🙂
    http://www.imdb.com/title/tt0286864

    Akkor még nem is gondoltuk, hogy egyszer mennyire aktuális lesz az életünkben ez a film! 🙂

    Kedvelés

    • orokbe 2014. május 2. / 21:28

      Szia! Üdv a blogon!
      És a ti életetekben mi történt azóta?

      Kedvelés

      • Kikka 2014. május 2. / 22:49

        Már ismerjük egymást e-mailből. Ígértem Neked, hogy a fórumon is írok hozzászólást. 🙂
        9 hónapja időnként türelmesen, de többnyire türelmetlenül várakozunk. 🙂

        Kedvelés

  11. Szilvia 2014. május 2. / 21:59

    Kicsit mese, de tele van érzelmekkel, és kicsit ide is kapcsolódik: Timothy Green különös élete.

    Kedvelés

  12. Ősasszony 2014. május 4. / 21:51

    Hová tűntek Morganék? (Még szerencse, hogy itt a férjem, mert magamtól aztán eszembe nem jutott volna a címe…. 🙂

    Kedvelés

  13. mada 2014. május 5. / 16:36

    Tegnap láttuk a moziban: Mr Peabody és Sherman kalandjai. Nagyon édes. Egy kisfiút fogad örökbe egy kutya. Csak ajánlani tudom, gyerekkel is.

    Kedvelés

  14. eleven 2014. május 6. / 12:16

    A South Parkban is van egy ilyen rész, valamelyik főszereplő kistesóját Kanadából fogadták örökbe.
    És volt egy sorozat vagy a Life Network-ön, vagy a Spektrumon, ahol egy férfi, akinek az anyukája örökbefogadott volt, segít örökbe adott embereknek megkeresni a szüleit. az egy jó műsor volt, mostanában nem láttam, és a címet sem tudom sajna 😦

    Kedvelés

    • vicq 2014. május 6. / 16:36

      Jajj, igen, Kyle Brofslowski és “Kanadából importált” kisöccse, Ike 😀 Imádom a South Parkot, bár asszem nem nézném a gyerekkel 🙂

      Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. május 6. / 17:18

      A Sorsfordítók volt szerintem, amiben megkeresik a vér szerinti szüleiket, és talán abban volt ez is, én egy olyan részt láttam, ahol ikreket külön adtak örökbe USA-ban, és kb. 50 évesen tudtak csak találkozni, addig nem is tudtak egymásról.

      Kedvelés

  15. binkieliott 2014. május 8. / 20:28

    Modern family- egy meleg pár fogad örökbe egy vietnámi kislányt.

    Kedvelés

  16. Esztelle 2014. május 10. / 10:45

    A Downton Abbey sorozatban is megjelenik az örökbeadás-örökbefogadás motívuma. A történet ezen szála Yorkshire-ben a két világháború között játszódik. Grantham grófjának középső lánya Lady Edith leányanya lesz. A mámoros éjszaka után szerelme külföldre utazik és eltűnik. Lady Edith először el akarja vetetni a babát, de az utolsó pillanatban meggondolja magát. Nagynénjével (egyedül ő tud a terhességről) Svájcba utazik hosszú hónapokra és egy gyermektelen házaspának adja újszülött babáját, kölcsönös megállapodás alapján. Hazatérése után Lady Edith nem találja a helyét, hiányzik a gyermeke, része szeretne lenni az életének. Vissza akarja kérni, természetesen nem vállalhatja fel, hogy az övé. Ezért megbeszéli a közelben lakó farmerrel, hogy a farmer a családjába fogadja és felneveli a csöppséget, így olykor láthatja Edith a gyermekét. A farmer felesége úgy tudja, hogy férje régi barátja halála előtt rájuk bízta gyermekét és ő érkezik a családjukba. És itt lett vége az évadnak… 🙂 KÍváncsian várom, mi lesz a folytatás és megvalósul-e a terv…

    Ps.: Éredeklődőként olvasom a blogot a kezdetektől. Minden elismerésem, rendkívül színvonalasak a posztok és a hozzászólások!

    Kedvelés

  17. Kata 2014. május 10. / 17:03

    Könnyű nőcske
    Anne Shirley sorozat
    Gru
    Juno

    Kedvelés

  18. enigma. 2014. május 11. / 12:46

    A Flintstones mesében Frédi barátja, Béni és felesége adoptálják a szöszke kisfiút. Ez a mozifilm-változatban hangsúlyosan szerepel, a rajzfilmben nekem nem jött le (mondjuk felnőtt fejjel azzal nem is nagyon találkoztam).

    Kedvelés

    • orokbe 2014. május 12. / 15:43

      A Jégkorszak 2-ben a mamutot mókusok fogadják örökbe, és először azt hiszi, hogy ő is mókus.

      Kedvelés

      • vicq 2014. május 12. / 18:02

        Oposszum, de nem ez a lényeg, én is imádom 🙂

        Kedvelés

      • Kata 2014. május 12. / 19:52

        Az első részben a “csorda” pátyolgat egy embergyereket, a másodikban az oposszumok a mamutlányt, a harmadikban Cid gondoz 3 dinótojást/kölyköt.

        Kedvelés

  19. eleven 2014. május 11. / 14:53

    Irodalmi művek: Üvöltő szelek, Édes mostoha, Édes mostoha testvérek, Twist Olivér, Most nem jut eszembe több.Nyilván ezek nem a legszerencsésebb példákat mutatják, bár az Édes mostoha gyerekkönyv, szegény kislánynak nem mondják meg, hogy meghalt az anyukája, az édesapja újra szerelmes lesz, és teljesen kifacsart módon mutatja be a kislánynak a nevelőanyukát, ugyanis beiratják egy bentlakásos iskolába, ahol a nevelőmama lesz a tanítónője… Nem lövöm le a poént, aki nem ismeri, happy end lesz…bár az út rögös 🙂

    Kedvelés

    • Ősasszony 2014. május 11. / 17:19

      Utóbbiból film is készült… hasonlóan kicsavart. Nekem nem hiteles egyáltalán. A dalbetétek főleg, leginkább, amit a kislány énekel. Viszont régi nagy színészek játszottak benne.

      Kedvelés

      • vicq 2014. május 11. / 22:42

        Én arra emlékszem a könyvből, hogy gyerekként imádtam és nagyokat sírtam rajta. Semmi másra. Minden, amit eleven írt róla, olyan volt, mintha sosem olvastam volna… asszem ideje lesz újra 🙂

        Kedvelés

  20. angéla 2014. május 12. / 12:41

    Nekem nagyon tetszenek az örökbefogadottakról szóló életrajzi vonatkozású filmek, könyvek is.
    Az egyik ilyen film John Lennon életrajzát dolgozza fel, címe: Nowhere Boy, magyarul „A fiatal évek”. John Lennont 4 éves korában hagyta el apja, anyja öt éves korában a nővérére, Mimire bízta a fia nevelését. Lennont a nagynénje anyjaként nevelte, de serdülő korában felvette a kapcsolatot édesanyjával, aki egy tragikus balesetben 17 éves korában meghalt. A film Lennon fiatal éveinek útkeresését dolgozza fel. (Lennon több dalában is ír anyjáról, s az elhagyásáról, az egyik legmegrázóbb a Mother.)
    A másik örökbefogadotti életrajz Walter Isaacson: Steve Jobs könyve. Jobsot csecsemőként fogadták örökbe, a könyv az örökbefogadásának a körülményeivel kezdődik és végtelenül izgalmas, tanulságos olvasmány. A könyv indító, gyerekkorról szóló fejezetéből idézek: „Elhagyott. Kiválasztott. Különleges. Ezek a fogalmak részévé váltak Jobs életének és énképének. Legközelebbi barátai szerint a tudat, hogy születésekor lemondtak róla, sebet ejtett rajta. „Azt gondolom, az a vágya, hogy mindent, amit csinál, teljesen az ellenőrzése alatt tartson, közvetlenül a személyiségéből fakadt, és abból a tényből, hogy születésekor elhagyták – mondta egy régi munkatársa, Del Yokam. – Irányítani akarta a környezetét, és a termékeit önmaga kiterjesztésének fogta fel.” Greg Calhoun, aki rögtön az egyetem után került közeli kapcsolatba Jobsszal, egy másik hatást is észrevett. „Steve sokat beszélt nekem arról, hogy elhagyták, és hogy ez milyen fájdalmat okozott neki. Ez függetlenné tette őt. Más, új utakra lépett, ami abból fakadt, hogy más környezetben élt, mint amibe beleszületett.”
    2013-ban készült film is az életéről, azt sajnos még nem láttam.

    Irodalmi művek, amelyekben szerepel örökbefogadás, nálunk most nagy kedvenc Petőfitől a János Vitéz. A francia király udvarában Jancsi így meséli el az “örökbefogadását”:

    “Hogy is kezdjem csak hát?… Mindennek előtte
    Hogyan tettem szert a Kukoricza névre?
    Kukorica között találtak engemet,
    Ugy ruházták rám a Kukoricza nevet.

    Egy gazdaember jólelkü felesége
    – Amint ő nekem ezt sokszor elmesélte –
    Egyszer kinézett a kukoricaföldre,
    S ott egy barázdában lelt engem heverve.

    Szörnyen sikítottam, sorsomat megszánta,
    Nem hagyott a földön, felvett a karjára,
    És hazafelé ezt gondolta mentiben:
    “Fölnevelem szegényt, hisz ugy sincs gyermekem.”

    Kedvelés

  21. ciaoanna 2014. május 13. / 13:46

    Megindító, nyomasztó, nagyon ütős önéletrajzi ihletésű regény Teresa Boucková: A kakas éve c. könyv. Egy vér szerinti és két örökbe fogadott fiú anyja meséli el egy évének történetét. Nem happy end, de nagyon ajánlom.

    Kedvelés

  22. macus 2014. június 10. / 15:46

    Leon, a profi. Leon, a bérgyilkos, beengedi magához Matildát, a 12 éves szomszéd-kislányt, akinek családját maffia-rendőrök kiírtották. Leon így felelősséget vállal Matilda életéért. Étellel, itallal (sok-sok tejjel :)) ellátja, tanítja, megszereti, sőt, az (orosz? olasz?) étterem-tulajdonos barátját Leon megkéri, hogy esetleges halála esetén, az éttermében őrzött – bérgyilkosságból befolyt – összes pénzét majd Matildának adja oda.

    Kedvelés

    • Kata 2014. június 10. / 16:39

      Szia! Jó ötlet! 😀 Nagyon kemény film egyébként.
      Engedelmeddel a hasznos linkek/filmek és könyvek listára feldobom ezt az ötletedet – ott már van egy ennél szélesebb körű gyűjtemény

      Kedvelés

      • macus 2014. június 10. / 16:59

        Ja, persze! 🙂
        Mostanában kicsit ritkábban jutottam ide.. van mit megint bepótolni. 🙂

        Kedvelés

  23. dormirsouslesarbres 2016. március 13. / 09:12

    Switched at birth (Elcserélt lányok) – egy siket és egy halló lányról kb. 16 évesen derül ki, hogy nem a saját családjukban nevelkedtek. Áprilistól kezdődik az ötödik évad.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .