Egyedülálló fogadhat örökbe?

Visszatérő kérdés a fórumokon. A válasz: igen. A hazai rendszer előnyben részesíti a házaspárokat, de egyedülállók is kaphatnak, és kapnak is gyermeket.

A cikk megírása óta az egyedülállókat érintő jogi szabályozás szigorodott, erről itt olvashattok: https://orokbe.hu/2020/12/23/egyedulallok-szigoritas/

Nem közismert, hogy nemcsak egyedülálló nők, de férfiak is fogadhatnak örökbe. Az alkalmasság ugyanúgy zajlik, mint pároknál: elbeszélgetés, orvosi vizsgálat, környezettanulmány, pszichológus, tanfolyam. Várható, hogy az alkalmasságnál rákérdeznek, milyen segítségre számíthat a gyereknevelésben a jelölt. Ha az egyedülálló együtt él valakivel, a pszichológusnál és a környezettanulmánynál a partnert is vizsgálhatják, ő is részt vehet a tanfolyamon. Hiába él valaki akár regisztrált élettársi kapcsolatban is, az örökbefogadásnál egyedülállónak számít, csak a házasságot ismerik el. (Ha a gyereket közösen akarják felnevelni, különnemű pároknak megfontolandó a házasságkötés.)

Török-Andrea1

Évi 100-130 egyedülálló kap alkalmassági határozatot, és mintegy 1000 házaspár. Egy adott pillanatban nagyjából 1400 házaspár és 200 egyedülálló várakozik Magyarországon.

Milyen gyereket kaphat az egyedülálló? A hazai rendszer deklaráltan a házaspárokat részesíti előnyben, így egyedülállók általában olyan gyereket kapnak, akit már több pár elutasított. Titkos örökbefogadásnál, mikor döntenek egy gyerek sorsáról, összeül egy “team”, és beviszik öt sorban álló aktáját, mondjuk négy házaspárét és egy egyedülállóét, ezeket sorba rendezik, és ebben a sorrendben ajánlják ki a gyereket a várakozóknak. Várhatóan nem az egyedülállót veszik elsőnek. Mivel a várakozók többsége nem fogad el romá(nak vélt) gyermeket, ha az egyedülálló ebben elfogadó, és életkorban is rugalmas, akkor azért jó eséllyel kap gyereket. Előfordulhat, hogy fejlődési vagy egészségi problémával rendelkező gyereket ajánlanak fel neki, ilyenkor nem árt mérlegelni, meg tudja-e oldani egyedül a szükséges fejlesztéseket, kezeléseket.

Az újszülöttek nyílt örökbeadását közvetítő civil szervezetek közül a két nagy nem áll szóba egyedülállókkal, de a kicsik igen.

Egyedülálló a gyermek megmutatására a Tegyesz ajánlása szerint magával viheti egy közeli hozzátartózóját, élettársát, szülőjét, testvérét.

Egyedülálló nő örökbefogadásánál immár nem kötelező képzelt apát bejegyezni, ezt az anya döntheti el. Egyedülálló férfi esetében továbbra is kötelező képzelt anya bejegyzése az anyakönyvi kivonatba.

A blogon külön fóruma van az egyedülálló örökbefogadóknak.

Aki már egyedül örökbe fogadott, meséljen a tapasztalatairól!

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, és előbb felkészülnél, ajánlom a Start csoportot, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre, és az egyedülállók sajátos helyzetével, esélyeivel is foglalkozunk. 

31 gondolat “Egyedülálló fogadhat örökbe?” bejegyzéshez

  1. erenya 2014. május 30. / 23:38

    Annyira megnyugtattak ezek a sorok, olyan furcsa…
    Talán mert akkor is mutatnak valamiféle jövőt, ha minden összeomlana.

    Persze ez esetben az is lehet, hogy inkább elmegyek Kenyába egy baptista gyerekotthonba AIDSes kis négereket pesztrálni, semhogy azzal a váddal illethessenek, hogy csak a saját önző vágyaim kielégítéseképp akarok ilyen görcsösen gyereket…

    Kedvelés

      • erenya 2014. május 31. / 11:31

        Aranyos vagy 😀

        Viccet félretéve tényleg rendszeresen vizsgálom a lelkem, hogy vajon nem azért van-e bennem ez az őrült vágy a gyerek után, mert Anyukám azt oltotta belém eszmélésemtől fogva, hogy én vagyok az ő életének értelme és megmentője… és hogy vajon nem úgy tekintek egy gyerekre, mint lehetőségre, hogy az ő életét majd ne nyomasszam vállalhatatlanságig ezzel a hozzáállással, ahogy anyukám az enyémet. Mert én jobban akarnám csinálni.

        Nagyon jó ez a blog már ezért is, hogy belekaparhassunk kicsit az indíttatások tömkelegébe és mások tükrén át saját magunkba.

        Kedvelés

  2. Kernacs Krisztina 2017. január 18. / 00:09

    Tisztelt intezmeny! En egy egy egyedulallo no vagyok. Mennyi az eselyem,hogy orokbe tudjak fogadni. Korom 40 ev. Tisztelettel Kernacs Krisztin

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. január 18. / 07:01

      Szia! Üdv a blogon.
      Nem vagyok intézmény, ez egy weboldal, amit egy magánszemély ír, Mártonffy Zsuzsa, azaz én.

      Mint a cikk is írja, az egyedülállók is fogadhatnak örökbe. Azt nem tudom megmondani, hogy te alkalmas leszel-e.
      Általában azok az egyedülállók kapnak gyereket, akik 2-3 éves vagy idősebb cigánygyereket elfogadnak.

      Kedvelés

  3. Angela Mihaly 2017. április 19. / 23:15

    Szia,

    En egy 32 eves No vagyok es Londonban elek.
    Nagyon szeretnek orokbefogadni Magyarorszagrol. Elettarsi kapcsolatban vagyok ,tehat egyedulallonak szamitok.
    Mennyiben neheziti ez meg a dolgokat,hogy kulfoldon elek?

    Koszonom,

    Angela

    Kedvelés

  4. Marti1024 2017. november 8. / 23:21

    Én egy 60 éves egyedülálló nő vagyok.Fogadhatnék e örökbe gyereket.?

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. november 10. / 04:23

      Kedves Marti!
      Sajnos nem, ez a lehetőség már elmúlt. A szülő legfeljebb 45 évvel lehet idősebb a gyereknél, és 15-18 éves kamaszok örökbefogadása már nem sikeres.

      Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2017. november 13. / 23:59

      Szia, nevelőszülő lehetsz, de ez esetben állami gondozott gyermekeket nevelsz a családodban, akiket ha úgy adódik vissza kell gondozni a vér szerinti családjukba, vagy segíteni az örökbeadásukat. Ha ez számodra nem probléma, ezen a lehetőségen elgondolkodhatsz.

      Kedvelés

  5. Nita90 2018. február 22. / 13:31

    Kedves Zsuzsa, ne haragudj, ismét kérdésekkel bombáználak 🙂
    Párommal jelenleg még nem vagyunk házasok, csak együtt élünk. Nem szeretnénk egy villámesküvőt “összecsapni” csak azért, hogy beadhassuk a jelentkezést, viszont így egyedülállóként adhatnánk csak be a kérelmet (a korom és a női mivoltom miatt nekem lenne érdemes inkább). Ha jól rémlik, a jelentkezés időpontja a mérvadó később is, tehát ha a jelentkezéstől számítva mondjuk egy év múlva összeházadosunk, akkor már “egy évnyi sorban állást” letudtunk, ennyivel előrébb tartunk majd a sorban (sőt, házasként úgymond még inkább előreugrunk”)? A párom életkora miatt már ennyivel kevesebb pluszvárakozás is ajándék lenne nekünk.
    Mennyiben más így a jelentkezés, mint ha házasokként jelentkeznénk? A környezettanulmány nyilván tiszta sor, ha nincs költözés, az mindenképp állandó, és mivel közös a háztartás, gondolom, a párom jövedelmigazolását is elkérnék az enyém mellett, már a jelentkezés után. S szintén a közös háztartás miatt, gondolom, a pszichológus elbeszélgetne vele is – ez később (esküvő után) egyenértékű lenne egy érvényes pszichológiai alkalmassági vizsgálattal az ő számára is? Orvosi alkalmassági vizsgálatra elmegy/elmehet, és ez érvényes marad? A tanfolyam úgy tudom, hivatalosan nem kötelező az élettárs számára, csak erősen ajánlott – ha részt venne rajta, később ezt elfogadnák, és ha nem tudna eljönni, esküvő után bepótolhatja? Ha minden meglenne időben, a TEGYESZ-nél mennyi adminisztrációs procedúrát jelent egy ilyen családiállapot-változás (egyedülállóból házas örökbefogadó-jelölt)? (Tehát bemegyünk, lobogtatjuk a házassági anyakönyvi kivonatot és minden addig megszerzett papírt, és már meg is van, vagy hosszú hónapok ügyintézése?) A TEGYESZ és az alapítványok tesznek bármilyen szinten különbséget tényleges egyedülállók és élettársak között? (A törvénybe iktatott a “házasok az elsők” figyelembevételével? Péládul “Igaz, hogy még nem házasodtak össze, de annyira illenének ehhez a kisgyerkehez, kiajánlhatjuk nekik is”.) Vagy lényegesen kevesebb macerával járna, ha már ténylegesen házasokként adnánk be a kérelmet, még ha értékes időt veszítünk is ezzel?
    Bocsi a sok kérdésért, és nagyon köszönöm előre is a választ. 🙂

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. február 22. / 13:45

      Én azt mondanám, ha úgyis házasodni akartok, utána jelentkezzetek, pláne, ha ez az esküvő már egész belátható közelségben van. Miért egy év egy esküvő megszervezése?

      A határozat egy többhónapos procedúra, ha közben megházasodsz, új környezettanulmány kell, új határozat kell, ami megint több hónap. Alapítványoknál a gyakorlatban nincs esélye egyedülállóknak, főleg nem fehér gyerekre. Ha meg egyedül kapnál gyereket, akkor utána a férjednek is örökbe kell majd fogadnia egy újabb eljárásban.
      Úgy látom, korábban fehér bőrű gyerekről volt szó, ami elég sok év. Azt te döntsd el, hogy plusz egy év nem számít, vagy inkább beállsz most a sorba. Vagy gyorsan összeházasodtok, és egy év múlva tartotok egy nagy bulit 🙂

      Kedvelés

      • Nita90 2018. február 22. / 15:48

        Értem, köszönöm a választ. 🙂
        Annyira sajnos nincs belátható közelségben, mint szeretném, de gyakran szóba kerül, konkértan már a helyszín és vendégek száma/listája kapcsán is teljes a az egyetértés, és maximum 1-2 éven belül sort kerítenénk rá, de gyűrűt – még – nem kaptam, direktbe kérni meg, na, olyan… nem is tudom… illúzióromboló lenne. “Szívem, gyorsan papírozz le, szaladjunk a hivatalba, mert így lesz érdemes jelentkezni örökbefogadásra”. (Nem a romantikus Eiffel-torony teteji vagy tengerpartos-naplementés álmokban gondolkodok, de azért talán van egy “egészséges” átmenet.) Nem maga a szervezés lenne egy év, nem tervezünk hetedhét országra szóló lagzit, tehát, ha felkerül az a bizonyos gyűrű, onnantól már felgyorsulhatnak az események. 🙂 Hogy egészen őszinte legyek, leginkább azért nem siettetném az esküvőt, mert a párom válása hivatalosan (hosszú idő után) csak nemrég zárult le és emelkedett jogerőre, és szeretnénk, hogy előbb megszáradjon rajta a tinta. A gyerekvállalás viszont tudjuk, hogy sokkal nehezebb és időigényesebb lesz, mint az átlagnak, így ezt jóval előbb el kell(ett) kezdeni tisztázni és tervezni.
        Igen, ragaszkodnánk a származási kikötéshez és a legalább korrigálható egészségi állapothoz, emiatt nem nagyon lenne értelme egyedülállóként beadnom a jelentkezést, csak egy plusz akta lenne, amit tologatnának, vagy porosodna a polcon akár az idők végezetéig, soha nem kerülnék sorra :(. A várakozási idő csökkentéséért viszont nem mennénk bele olyasmibe, amivel kapcsolatban bármi kételyünk vagy ellenérzésünk lenne, mert visszaüthet, az pedig senkinek nem lenne jó.
        Amúgy az új környezettanulmány komolyan akkor is kell, ha nincs lakcímváltozás, és legfeljebb pár esküvői fotó került fel a falra? Gondolom, ez azért (is) van, mert az “élettárs” fogalmát nem ismeri el az örökbefogadás, így a házasságkötés és az összeköltözés időpontját összekapcsolja. (Mondjuk, ez pont a legkevesebb).
        Valószínűleg tényleg kivárjuk az esküvőt a jelentkezésig, a gyermekünk pedig úgyis akkor érkezik majd, amikor itt lesz az ideje. Addig próbáljuk élvezni és hazsnosan tölteni a kettesben töltött időt, és készülni lélekben. 🙂

        Még egyszer köszönöm a segítséget, ahogy egyre több cikkedet és válaszodat olvasom, annál inkább kirstályodonak a lehetőségek és a tervek.

        Kedvelés

        • Örökbe 2018. február 22. / 18:01

          Nem egyszerű. Az örökbefogadás egy sajátos helyzet, itt a házasság egy adminisztratív lépés a gyerek felé, amit ebben a helyzetben sokan akkor is megtesznek, ha amúgy sose házasodnának.

          Beszélgetni kéne sokat a vőlegényeddel. Ha most egyedül jelentkeznél, ő eljönne veled az alkalmasságira, tanfolyamra? Ő is sajátjának érzi a gyereket majd? A Tegyeszben az első percben nektek fogják szegezni a kérdést, hogy ha együtt akartok gyereket, mi a fenéért nem házasodtok össze, és ott lefoszlik majd a rózsaszín leányi szemérem…

          Szerintem a gyerek sokkal erősebb kötelék, mint az esküvő.

          Talán nem kell új környezettanulmány az esküvő után, de a férjedet is vizsgálja majd a pszichológus, tanfolyamot kell végeznie (ezt megteheti most is élettársként).

          Semmi olyat ne vállaljatok, amit nem tudtok elfogadni. A gyakorlatban viszont mind az egészségügyi, mind a származási rész zsákbamacska, lehet, hogy az ötéves várakozás után érkező gyereknek is lesz valamilyen eü problémája vagy roma vér az ereiben.

          Gyertek el találkozóra addig is, ahol tudtok sorstársakkal beszélgetni!

          Kedvelés

          • Nita90 2018. február 23. / 10:40

            Egyébként is terveznénk házasodni, csak ugye “hagyományosan” egy kicsit spontánabb lenne az egész, és a következő lenne a sorrend: esküvő, majd próbálkozás, és szerencsés esetben egy éven belül kétcsíkos. Ha viszont lehet tudni, hogy örökbefogadás lesz, akkor a várakozási idő miatt muszáj előre gondolkodni és tervezni, és így a kapcsolatot is egy kicsit “siettetni” kell(ene). (Ezt a helyzetet próbáltam volna “kicselezni ” azzal, hogy korábban beállunk a sorba, papíron uygebár én egyedül, de ezek szerint nem lennénk vele sokkal előrébb). De így is összeteszem a két kezem, hogy olyan párt találtam, aki ebben partner lenne, főleg úgy, hogy a hiba bennem van. (A korábbi párkapcsolatom részben emiatt ment tönkre, ő végül is nem tudott így elfogadni). Egyébként kettőnk közül pont a párom volt az, akiben előbb megfogalmazódott, hogy inkább fogadjunk örökbe, és én voltam az, aki ragaszkodtam volna hozzá, hogy én hozzam világra a vér szerinti gyermekét (úgy, hogy az genetikailag nem az enyém, hanem petesejtdonortól származik). Természetesen jönne ő is velem a tanfolyamra, vizsgálatokra, hiszen mindenképp a közös gyemekünkről van/lenne szó 🙂
            A TEGYESZ-ben nagyon húznák a szájukat arra, hogy igen, tervben van az esküvő, de addig is szeretnénk beállni a sorba, hiszen így is évek múlva kerülünk sorra, addigra pedig már régen meglesz a házassági papír is? Akkor tényleg lehet, hogy jobb, ha még várunk ezzel.
            Persze, tudom, a kikötés sem garancia semmire, viszont így legalább az esélyt megadnánk rá, hogy tényleg olyan gyermekünk legyen, amilyet szeretnénk/elképzeltünk, ellenkező esetben viszont szinte biztos, hogy nem.
            Köszönjük a meghívást, ha tudunk, elmegyünk majd a találkozóra. 🙂

            Kedvelés

            • Örökbe 2018. február 23. / 12:29

              Mindenképpen szeretnénk majd hallani rólatok 🙂 Sok sikert!

              Kedvelés

  6. Janos 48 éves 2018. július 13. / 01:16

    Mártonffy Zsuzsa! Én egy Élettársi viszonyban élek a társammal azt hiszem az egyedülállónak számít.Én egy 48 éves Férfi vagyok saját keresetem van,és azt szeretném kérdezni hogy fogadhatnék-e örökbe gyereket titokban, amikor elválasszák a gyereket az anyjától akkor megkaphatom-e a gyereket úgy hogy nem ismeri az anyját és az apját. Hanem amikor én nevelem fel a gyereket az élettársammal engem fog szólítani Apának? és az élettársam Anyának?
    Mert igaz az igazi szüleit nem fogja ismerni,de lehet hogy rá fog jönni valaha,hogy nem mi vagyunk az igazi szülei?

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. július 13. / 04:24

      Kedves János!
      Ha nem vagytok házasok, akkor egyikőtök egyedülálló szülőként fogadhat örökbe (és a másik félnek jogilag nincs köze a gyerekhez). Ha közös gyermeket terveztek, érdemes összeházasodni, akkor mindketten a szülei lesztek a gyereknek. A fiatalabb fél legfeljebb 45 évvel lehet idősebb a gyereknél. A gyerekek többsége titkos örökbefogadással kerül családba, egyedülállók örökbefogadásánál szinte az összes. A gyerek úgy szólít titeket, ahogy te tanítod. Viszont a mai szakmai ajánlások szerint el kell neki mondani, hogy örökbe fogadtátok.
      Ez így jó sok infó egyben, nézegesd meg ezt az oldalt a gyakori kérdésekről:https://orokbe.hu/eloszor-vagy-itt/orokbefogadas/

      Kedvelés

  7. Janos 48 éves 2018. július 13. / 01:37

    Mártonffy Zsuzsa! Én úgy tudtam eddig,hogy egyedülálló személyek is fogadhatnak örökbe gyereket akkor is ha nem házasok de együtt élnek mint élettársak.Úgy tudtam,hogy ilyen esetben csak az örökbefogadó személy vagy személyek akik együtt élnek de nem házastársak ott az Apának 45 évvel idősebbnek kell lenni mint a gyerek és az Anyának 43 évvel kell többnek lenni mint a gyerek.
    Én ha most együtt élek a társammal,de nem vagyunk házasok és a társam csak 38 éves és szeretnénk vállalni egy gyereket lehet-e róla szó?

    Kedvelés

  8. Kende Julia 2018. december 2. / 15:33

    Szégyenteljes, ha valoban ugy van, hogy az egyedulallok kapjak a “pároknak nem kell” 2-3 eves (cigàny) gyerekeket. Ez aztan az egyenlo banasmod, ezuton is gratulalok a rendszernek.es mindenkinek aki ezt kitalalta :/

    Kedvelik 1 személy

    • Kérész Krisztina 2019. január 10. / 20:38

      Elézést kérek, hogy értetlenkedek de, egyetértek az egyik előttem szólóval, hogy ez nagyon nem fair, hogy egyedülálló csak olyan gyereket fogadhat örökbe aki a párokak nem kell és kisebbségi, vagy súlyosan fogyatékos. Miért kell így megkülönbözteti az egyedülállókat?! Nem leprások, nem betegek, semmi bajuk nincs, csak így alakult a sorsuk. Vagy már az is defektnek számít, hogy valakinek esetleg volt mersze kilépni egy rossz kapcsolatból? Hol élünk könyörgöm?!

      Kedvelés

      • Péter Dégay 2020. június 23. / 00:15

        Szerintem azért, mert a gyermek fejlődése szempontjából jobb az a minta, ahol “anya” és “apa” is van. Itt nem az örökbefogadók egyenlősége a lényeg, hanem a gyermekek felnövésének a lehető legjobb segítése.

        Kedvelés

  9. Weisz László 2018. december 15. / 12:27

    4: éves Budapesti férfiként örökbe fogadnék eg 16 éves lánykát.
    Ő is akarja.
    Lehetséges e és mi a teendőm?

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. december 17. / 07:37

      Kedves László!
      Örökbe fogadni csak olyan gyereket lehet, aki örökbe fogadhatóvá van nyilvánítva (állami gondozott), vagy a szülei ehhez hozzájárulnak.
      Ha ez megvan, a Területi Gyermekvédelmi Szolgálatnál lehet jelentkezni.

      Kedvelés

  10. Kiss Zsuzsanna 2020. május 12. / 20:28

    Tisztelt Zsuzsa!

    Kérdéssel fordulnék önhöz. 34 éves egyedülálló anyuka vagyok már 5 éve, Van egy 8 éves egy 5 éves és egy egy éves kisfiam 😊 örömmel olvastam, hogy egyedülálló szülők is fogadhatnak örökbe gyermeket. Családon belül(Anyukám, hugának az unokája) lenne egy 9 éves nagyfiú, aki nevelő szülőknél van, mert apukája balesetben meghalt, anyuka meg nem volt alkalmas a nevelésre, nagymama akarta nevelni, de egészségi állapota nem engedte. Most, hogy olvastam, hogy egyedülálló szülőknek is lehet nagyon elgondolkoztam a dolgon (eddig az volt az információnk a kihelyezett gyámtól, hogy egyedülállóként nincs esélyem, évekkel ezelőtt ) Az adott nagyfiú az én nagyfiammal jár egy iskolába, szeretik egymást. Igaz most a vírus miatt, csak ha mamánál vagyunk és telefonon beszélnek akkor tudnak beszélni. Nem tudom mennyi esélyem lenne, hogy én nevelhessem a 3 kisfiammal együtt az unokatesójukat. 60m2es családi házban lakunk. Igaz még gyeden vagyok, márciustól akartam vissza menni dolgozni, de ugye vírus miatt bölcsőde nem vette be a picurt. Család folyamatosan segít, anyukám, nővérem, Keresztszülők, ha vásárolni kell, vagy ne kelljen betegség miatt a tesókat orvoshoz vinni, csak a beteg gyerkőcöt. Szóval segítségem van.

    Előre is köszönöm válaszát
    Kiss Zsuzsanna

    Kedvelés

    • Örökbe 2020. május 13. / 06:26

      Kedves Zsuzsa!
      Nos, igen, egyedülálló fogadhat örökbe. A te esetedben a következő problémák merülnek fel:
      – nem biztos, hogy ez a 9 éves nagyfiú örökbe fogadható. Ha tartják vele a rokonai a kapcsolatot, akkor nem.
      – ha igen, akkor is van egy jelentkezési sorrend, a magyar rendszer nem úgy működik, hogy egy konkrét, ismert gyereket szeretnék örökbe fogadni, hanem az adott gyermeket elfogadó legrégebben várakozók közül keresnek szülőt.
      – ha jelentkezel is, várható, hogy anyagi helyzetedet, segítő hátteredet alaposan megvizsgálják, hogy alkalmas vagy-e egyedül három gyerek felnevelésére. Az egyedülállók jellemzően egy első gyereket fogadnak örökbe.
      – továbbá, nem szokták engedélyezni a meglevőnél idősebb gyerek örökbefogadását, csak kisebbét. Törvény nincs rá, de eltérni sem szoktak tőle.
      Sorry, nem voltak túl jó híreim, de jobb ezekkel szembesülni, mielőtt beleéled magad.
      Ha szeretnél nehéz sorsú gyerekeken segíteni, biztos találsz rá megoldást. És formális örökbefogadás nélkül is jelen lehetsz barátként a 9 éves gyerek életében, egy ilyen kapcsolat is sokat jelent.

      Kedvelés

  11. Sándor Majoros 2024. február 26. / 01:46

    Egyedül álló férfiként fogadhatok örökbe ? Új vagyok még itt és nem tudom a procedúrát illetve a lehetőségeimet

    Kedvelés

    • Örökbe 2024. február 26. / 11:05

      Kedves Sándor!
      Törvényileg nem tilos.
      Jelen gyakorlat szerint mindent meg fognak tenni az ellehetetlenítésére.
      Sajnálom.

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .