Film: Nagykutya

A Nagykutya (Upperdog) norvég film 2009-ből. A minket érdeklő történetszál: egy thaiföldi testvérpár különböző örökbefogadó családokhoz került Norvégiába, és felnőve sorsuk keresztezi egymást.

Upperdog 2_0

Méghozzá elég különböző családokhoz. Yanne, a lány étteremben mosogat, csendes, szerény, magányos. Ő az idősebb, jól emlékszik vér szerinti anyjukra és öccsére, neki a családja is nyíltan kezelte a kérdést. Axel, a fiú kicsi volt, nem emlékszik semmire, családja is eltitkolta előle a testvérét. Egyébként dúsgazdag yuppie, civilben arrogáns seggfej. A történetben szerepel még egy lengyel takarítónő, aki az összekötő kapocs a két testvér között, meg egy Afganisztánból hazatért, traumatizált katonafiú. Aztán a film végére mindenki megleli a párját.

A Nagykutya az a fajta film, ami először összetöri a porcelánvázát, majd elkezdi összeragasztgatni a cserepeket. A film elején talányos, visszafogott északi drámát láthatunk. Üdítő a magabiztos, mindenkivel bunkó, szeretőjét is megalázó báty figurája. Aztán elkezdik látványosan összekötögetni a szálakat, szájbarágós lesz a film, és Axel is szentimentálissá válik. Nekem legalább húsz százalékot levett a mozi értékéből az érzelmeket kicsikaró Mozart-zene, ami mindig felcsendül, ha két szereplő ágyba bújik.

600full-upperdog-poster

Örökbefogadási szempontból a tanulság az, ami a magyar gyermekvédelemben is alapelv: testvéreket nem helyes szétválasztani egymástól. Valamint, hogy ne hazudjunk a gyereknek, főleg ne a származását érintő kérdésben.

Trailer itt. Itthon csak egy fesztiválon mutatták be, de ügyes kezűek a neten megtalálják idegen nyelveken. Ha ez bárkinek segít, itt egy link francia szinkronnal.

5 gondolat “Film: Nagykutya” bejegyzéshez

  1. Sugi 2014. július 17. / 01:33

    Kedves Zsuzsa,

    remek a blog, gratulálok hozzá!
    Nem olyan régen találtam rá, de visszamenőleg már nagyon sok bejegyzést elolvastam. Két szívszerinti kisfiú anyukájaként sokszor keresek rá az örökbefogadásra a neten, és most érzem úgy a témákat illetve a hozzászólásokat olvasva, hogy megtaláltam, amit kerestem!!! 🙂 Köszi, hogy létrehoztad!

    Az Upperdog c. filmet megnéztem eredeti hanggal + magyar felirattal…nagyon tetszett!

    Ajánlanék még egy filmet, amit szintén az örökbefogadás témájával foglalkozik. Amerikai film, 2009-ből Annette Benning és Naomi Watts a főszereplők az eredeti címe: Mother and Child

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. július 17. / 15:11

      Szia! Üdvözöllek a blogon, örülök, hogy olvasol. Remélem, ezután is hozzászólsz. Mennyi idősek a gyerekek, mióta vannak veletek?

      Kedvelés

  2. Sugi 2014. július 17. / 23:01

    Szia,
    5 éves a nagyobbik és 1,5 éves a kicsi. Születésük után pár órával már a karomban tarthattam mindkettőjüket! 🙂
    Szorgalmasan olvasgatom az eddig bejegyzéseket, és ha lesz amihez érdemben hozzá tudok szólni, akkor megteszem. 🙂 Nagyon jó olvasni a kommenteket is, és remélem, lesz alkalmunk elmenni majd egy személyes találkozóra is!

    Kedvelés

  3. Dutka 2015. március 5. / 10:19

    Ezt a bejegyzést most látom először (most is véletlenül, az FB-n), pedig rendszeres olvasó vagyok. Vajon hova bújt el eddig?

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .