Külföldön élő magyarok

Külföldön élő magyar állampolgár vagyok. Hogy tudnék Magyarországról örökbe fogadni gyermeket?” – ez a kérdés mostanában többször felmerült fórumokon.

Magyarország tagja a Hágai egyezménynek. Örökbefogadásnál ezért nem az számít, milyen állampolgár a szülőjelölt, hanem melyik országban fog élni a gyerek. Ha a magyar állampolgár mondjuk Franciaországban él, akkor külföldi jelentkezőnek minősül.

Magyarországról évi 150-200 gyerek kerül külföldi örökbefogadókhoz. Ezen országokkal van hivatalos kapcsolata hazánknak:

·    Amerikai Egyesült Államok
·    Franciaország
·    Hollandia
·    Norvégia
·    Olaszország
·    Spanyolország
·    Svédország

berki_-anasztazia_10_eves_igazgyongy_ami

A külföldön élő magyarnak először az adott országban kell alkalmasságot szereznie, s azzal részt vehet az ott szokásos örökbefogadásban. Ha a hét partneri állam valamelyikében él, és kifejezetten magyar gyereket szeretne, akkor az adott ország alkalmassági határozatával jelentkeznie kell nemzetközi örökbefogadás keretében Magyarországra az ottani hivatalos közvetítő szervezethez.

Update: Ha más országban él, amely csatlakozott a Hágai Egyezményhez, és a házaspár legalább egyik tagja tud magyarul, akkor közvetlenül fordulhatnak az országuk központi hatóságához és fogadhatnak örökbe szintén nemzetközi eljárás keretében Magyarországról. Ritkán fordul elő, hogy magyar állampolgár ezen végigmegy, de  a külföldi örökbefogadók között vélhetően előnyben részesül. Egyedülállókat nem fogadnak.

Nemzetközi örökbefogadásba olyan gyerekek kerülnek be, akik idehaza nem találnak szülőket. Ezek általában hat év felettiek, romák, gyakran 2-3-4 testvér együtt. A táblázat szerint a gyerekek több, mint fele testvérével együtt hagyta el az országot. Az ennél fiatalabb gyerekek súlyos magatartási vagy egészségi gondokkal küzdenek, vagy többes testvérsorok fiatalabb tagjai. Itt egy részletes tájékoztató a menetrendről.

A 2012-ben külföldre örökbeadott gyermekek. A kisebb gyermekek vagy testvérsorok ifjabb tagjai, vagy a korábban leírt problémákkal rendelkeztek. (Forrás: Kormany.hu)
Update:
Ha valaki külföldről magyar gyereket fogadna örökbe, az alábbiaknak kell megfelelnie (állampolgárságától függetlenül):
  • országa csatlakozott a Hágai Egyezményhez (a legtöbb civilizált ország igen)
  • alkalmassági határozatot kell szereznie az országban, ahol él
  • a magyar alkalmassági szabályoknak is meg kell felelnie (például a fiatalabb szülő legfeljebb 45 évvel lehet idősebb a gyereknél, ha van gyerek a családban, nála csak fiatalabbat adnak)
  • jelentkezik az adott országban annál az ügynökségnél, szervezetnél, ami a magyar hatósággal kapcsolatban áll, ennek hiányában a nemzetközi örökbefogadásokért felelős központi hatóságnál
  • elfogadja az idősebb, roma vagy sérült gyereket, vagy több testvért
  • 45-50 napot Magyarországon tud tölteni
  • van 5-8 millió forintja, amennyibe az eljárás kerül.
A fentieknél lényegesen jobb feltételekkel indul a magyar állampolgár, ha meg tudja oldani, hogy hazaköltözik, idehaza szerez alkalmasságot és kivárja a gyereket. Akinek nincs származási kikötése, két év alatt jó eséllyel sorra kerül. (De külföldiként is roma gyereket kapna, csak sokkal idősebbet.) Kell itthoni lakás és munkahely a jelentkezéshez. Ha megvan a gyerek, utána már lehet menni vele bárhova. Most már van kötelező utánkövetés, ez a gyakorlatban egyszer hat hónappal, egyszer másfél évvel az örökbefogadás után jelent egy elbeszélgetést. De ha közben külföldre költözne a család, meg lehet ejteni egy hazalátogatáson.

Ha a jelentkezés során megemlíti a szülőjelölt, hogy örökbefogadás után külföldre költözik a gyerekkel, akkor külföldi várakozónak minősül. Határeseteket egyedileg bírálnak el, például ha a feleség itthon él, a férj külföldön.

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, ajánlom a Start csoportot, ahol a döntés előtt állók összes kérdését átvesszük. Ha már várakozol, és nemsokára sorra kerülsz, akkor a Finis csoportban  készülhetsz a gyerek érkezésére. 

54 gondolat “Külföldön élő magyarok” bejegyzéshez

  1. vicq 2014. június 19. / 07:13

    A GYIK-bók már tegnap el akartam olvasni, mondván, hogy ezt a cikket mintha még nem láttam volna 🙂

    Kedvelés

  2. cosima 2014. június 20. / 09:03

    Mivel a párom külföldi, de régóta itt él, pont ezek alapján érveltünk az itthoni örökbefogadás mellett, amikor a gyámhivatal el akart küldeni bennünket, hogy menjünk a férjem országába örökbefogadni.

    Kedvelés

    • Ildi 2014. június 20. / 11:08

      Elképesztő! Pedig Magyarországon éltek mind a ketten azóta is, vagy rosszul értem? És mi lett a történet vége?

      Kedvelés

      • cosima 2014. június 20. / 12:10

        Nagyon stresszes volt, mert igazából a határozatra vártunk és meglepetésként ért a szituáció. Szerencsére a közvetlen ügyintézőnk egy fiatalabb, felvilágosultabb ember volt, mint a főnöke és valami miatt szívügyének tekintette, hogy megkeresse az ide vonatkozó EU-s határozatot. Plusz felhívtam a Tegyeszt és ők is segítettek a gyámhivatalt meggyőzni, így végül megkaptuk a határozatot karácsonyra. Annak is örülök, hogy ha lesz még ilyen vegyes pár a kerületünkben, akkor nekik már kijártuk az utat 🙂

        Kedvelés

        • Ildi 2014. június 20. / 18:25

          Akkor már csak a centit kell vágni 🙂

          Kedvelés

          • cosima 2014. június 20. / 21:06

            Azt mi már gyorsan levágtuk, már egyéves is elmúlt a kisfiunk és nagyon boldogok vagyunk az első naptól kezdve 🙂

            Kedvelés

            • Ildi 2014. június 20. / 22:41

              még jobb 🙂

              Kedvelés

        • Queen Missy of Missylandia 2014. december 1. / 10:15

          Mi is vegyes pár vagyunk, és még várakozunk. Tavaly októberben jelentkeztünk. Mi is itt élünk, itt dolgozunk, minden ide köt. Nekünk nem mondták, hogy menjünk máshova, pedig a férjem EU-s ország állampolgára. Viszont azt mondták, hogy az alapítványokat felejtsük el, mert külföldi állampolgárokkal szóba sem állnak. Utólag kiderült, hogy mehettünk volna a Fészekhez, de mi nem ragaszkodunk az újszülötthöz. A tanfolyamra nagyon sokat kellett várni, olyanokkal kerültünk egy tanfolyamra, akik decemberben iratkoztak fel. Mi számítottunk a hosszú várakozásra, még úgy is, hogy elfogadó jelöltek vagyunk.

          Kedvelés

          • Cosima 2014. december 1. / 20:22

            Számunkra csak utólag derült ki, h a Fészeken kívül más nem áll szóba velünk. Esetleg még a Bölcső, de attól meg elment a kedvünk útközben.

            Kedvelés

            • Queen Missy of Missylandia 2014. december 1. / 21:06

              Olvastam, hogy Nektek már sikeres volt az örökbefogadás. Kétnyelvűnek nevelitek a kicsit? Milyen tapasztalataitok vannak?

              Kedvelés

            • Cosima 2014. december 1. / 21:10

              Szia! Igen, én magyarul a férjem meg az ő anyanyelvén beszél hozzá. Beszéljük egymás nyelvét, de középszinten, ezért inkább angolul beszélünk egymás közt, ezt is hallja. Úgy alakult, hogy a bébiszittere is angolul beszél hozzá, bár ez nem volt kifejezetten eltervezve, csak pont egy ilyen lány lett szimpatikus az ismeretségi körből. Most 20 hónapos a kisfiam és magyarul nagyon sok szót mond, az apanyelvén kb. 10-15-öt és angolul párat.

              Kedvelés

            • Queen Missy of Missylandia 2014. december 2. / 08:57

              Mi is pont így tervezzük. A férjem is beszél magyarul, de nyilván töri, és én is az ő nyelvén, elég jól, de mégis angolul beszélünk egymás között (kivéve ha nem akarjuk, hogy mások értsék, akkor áttérünk a férjem nyelvére 🙂 ) Izgulunk, hogy ez nálunk hogyan fog alakulni, mert mi 0-4 éves korhatárt jelöltünk meg, és valószínűleg nem lesz újszülött. Megnyugtató, hogy másoknál ez zökkenőmentesen bevált.

              Kedvelés

            • Cosima 2014. december 2. / 10:08

              Nekem meg megnyugtató, h más is ilyen “csodabogár” 🙂

              Kedvelés

  3. Dunavirag 2014. június 23. / 23:11

    Köszi a cikket. Amúgy mennyire könnyű pár évre Mo-ra költözni és munkát találni? Meg utána újra máshova menni? Vagy a párok az ilyet felváltva csinálják, míg az egyiknek van még munkája, addig a másik elmegy az új helyre, talál valamit, és csak utána mond fel és követi az első?

    Kedvelés

    • cosima 2014. június 25. / 15:14

      Nem tudom, hogy van-e ilyen jelenség, hogy az öf miatt ideköltözni. Keletről nem érdemes, mert ott is vannak örökbefogadható gyerekek, nyugatról nehéz lehet a nyelv meg az alacsonyabb életszínvonal miatt. Olyanról tudok, hogy külföldön elő magyar pár ecélból hazajött.

      Kedvelés

      • Dunavirag 2014. július 1. / 22:31

        Persze, ilyet szerintem is csak magyaroknak érdemes csinálni. És mi lett azokkal, akikről tudsz? Magyarországon maradtak, vagy visszamentek külföldre?

        Kedvelés

        • Cosima 2014. július 2. / 18:37

          Sajnos nem tudom, a tanfolyamon volt egy ilyen pár.

          Kedvelés

    • Örökbe 2014. június 25. / 15:20

      Annyit tudok, hogy az alkalmassághoz elég, ha az egyik félnek van rendes jövedelme (nálunk én gyesen voltam a jelentkezéskor, ez nem okozott gondot). Tehát ez járható út, igen.

      Kedvelés

      • Dunavirag 2014. július 1. / 22:33

        Köszi. És hogy váltottatok országot, ha gyesen voltál? Könnyen talált munkát a férjed?

        Kedvelés

  4. Scala 2014. november 20. / 14:33

    “Határeseteket egyedileg bírálnak el, például ha a feleség itthon él, a férj külföldön.” Azt szeretném kérdezni, hogy ez csak a jelentkezésre vonatkozik? Nálunk az a helyzet, hogy a várakozási idő alatt a férjem kimenne külföldre dolgozni. Amikor megkapjuk a gyereket, akkor is vizsgálják, hogy ki hol dolgozik?

    Kedvelés

    • KZD 2014. december 5. / 07:53

      szia Scala! Az uram is külföldön dolgozott. Amikor a baba megszületett hazajött, de csak két hét szabadsága volt. Amikor a gyámhivatalhoz kellett menni nyilatkozni, akkor megkérdeztem, hogy ha most épp külföldi úton van, akkor mi a teendő, a mi gyámhivatalunknak elég volt, hogy írt saját kezével egy nyilatkozatot, hogy az örökbefogadási szándékot fenntartja.
      Tegyesz kétszer látogatott meg minket, mivel hétköznap jöttek el se várták, hogy az uram otthon legyen.

      Kedvelés

        • KZD 2014. december 6. / 06:01

          szia, már nem kicsi, lassan két éves lesz 🙂

          Kedvelés

  5. Orsolya Szabó 2014. december 10. / 17:05

    Sziasztok, nekem egy olyan kérdésem lenne ezzel kapcoslatban, hogy miből derül ki hogy otthon is élek? Ha van otthoni cím, meg egyinkünknek bejelntett munka, akkor azt honnan lehet tudni, hogy én amúgy az év nagy részében nem ott élek? Megnézik az útlevelem, hogy mikor lépek ki be? Nagyon szeretném tudni, hogy van ez :)?

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. december 10. / 17:07

      Szia! Üdv a blogon.
      Ha van egy lakcímed, ahol környezettanulmányt tudnak végezni (berendezett lakás), és magyarországi, elegendő jövedelem, akkor azt nem ellenőrzik, hogy évi hány napot vagy ténylegesen Magyarországon.

      Kedvelés

  6. Katie 2016. június 5. / 16:39

    Az 5-8 millió forint mire megy, mehet el?
    Ha külföldön megyek férjhez, milyen esélyeink lehetnek egy 4-8 éves magyar kisfiúra?
    Köszi 🙂

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. június 6. / 21:34

      Hivatalos papírok beszerzése és lefordítása, ügynökség díja, utazás, szállás. Mielőtt kérdeznéd: ha magyar vagy, akkor is ügynökségen keresztül kell intézni.

      Én nem ismerek senkit, aki külföldön élő magyarként nemzetközi eljárás keretében fogadott volna örökbe Magyarországról gyereket. Páran fontolgatták, és valahol mind feladták. Vagy az adott ország rendszerében várnak inkább, vagy hazaköltöztek, és belföldiként fogadnak örökbe, de olyat is ismerek, aki megbukott.

      Kedvelés

  7. AG 2016. augusztus 17. / 22:34

    Az Egyesult Kiralysagan elunk hosszu evek ota, mar van egy meg odahaza orokbefogadott kislanyunk es minden vagyunk egy masodik gyermek orokbefogadasa. Egyszeruen nem merem elhinni, hogy amiert a ket orszag kozott nincsen egyezmeny, ezert mi nem fogadhatunk orokbe Magyarorszagrol! Egy 2-5 eves kisgyermek csaladra talalna nalunk, ha nem lenne ez az ostoba szabalyozas. Nem terveznek ezen valtoztatni?

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. augusztus 18. / 09:55

      Szia! Üdv a blogon!

      Az a helyzet, hogy évi 100-200 magyar gyerek kerül külföldi szülőkhöz. A hét ország ezeket felveszi, az idősebb gyerekek Olaszországba, Amerikába kerülnek, a kisebb, fejlesztésre szorulók Svédországba, Norvégiába. Már Franciaországba is alig kerül évi 1-2 gyerek a partnerállamok közül. Nincs szükség újabb országok bevonására a programba. Pláne, úgy tudom, az UK-ban van belföldi örökbefogadás, miért akarnának Magyarországról?

      Kedvelés

      • Hajnalka 2019. július 12. / 21:03

        Sziasztok én dàniàba élek és van màr 2 kisfiam nagyon szeretnénk 1 kislànyt de eddigi terheségem meg a szülés is veszéjes volt ,nem akartam 3 kat bevàlalni mert félek hogy valami rossz torténik,és montam a férjemnek hogy fogadjunk örökbe 1 kislàny lehet 3 éves is de ö azt mondta ha a 3 ik nem lesz làny akkor jöhet az örökbe fogadàs nagy csalàdot szeretnénk,dànt nem kaphatnànk sajnos mert nem beszélunk dànul csak angolul,most derult ki hogy terhes vagyok kicsit félek,eddig ugy gondoltam nem baj ha fiu mert akkor is lesz lànyom 🙂 de ez most el szomoritott hogy mien törvények vannak és dàniàval nincs ilyen egyezmény,mind a 2 en magyarok vagyunk és biztositani tudnànk egy szép csalàdba egy angyalkànak egy életett,valahogy azt érzem hogy fiam lesz megint remélem ez nem elitélendö hogy szeretnénk egy kislànyt ha csak fiaim vannak és veszéjesztetem magam meg a babàt is hogy be vàlaltuk 3 ikat es szomoru lennék hogy eséjtse kapok igy egy kicsi lànyra sokan nem értenek meg 😦 haza nem fogunk koltozni itt van az életunk.

        Kedvelés

  8. Kamilla 2017. július 20. / 15:56

    Üdvözlöm. Szeretnék kérni egy kis segítséget, Németországot nem látom a felsorolás között. Kint élünk Német O. -ban és Magyarországról szeretnénk örökbe fogadni egy, vagy két gyermeket. Mind ketten magyar állampolgárok vagyunk. Köszönöm a tájékoztatót.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 20. / 16:28

      Nem szerepel, ezért nem tudsz nemzetközi eljárásban gyereket örökbe fogadni Magyarországról.
      De a szereplő országokban is 5-10 millió forint.
      Ha viszont hazaköltözöl Magyarországra, akkor örökbe tudsz fogadni belföldi, ingyenes eljárással.

      Tegeződjünk.

      Kedvelés

      • Kamilla 2017. szeptember 17. / 19:12

        Köszönöm szépen a választ! Haza költözni nem tudunk, itt van már a kis életünk ki alakítva, és nincs is hova haza menni.. Minden ide köt minket.Nagyon sajnálatos hogy sok gyermek vár szerető szülőre és sajnos ami rendszer működik meg akadályozza hogy szerető családba kerüljenek, inkább szomorkodjanak azok az ártatlan gyerekek állami intézményekben, szomorú dolog ez, és még az is nagyon el keserito hogy több millió forint ellenében kaphat gyermeket egy házaspár??? Mi ez ha nem..inkább kisem írom, dühítő nagyon! Akkor semmi esélyünk nincs? Szegény gyerekek,várják hogy családba nőljenek fel, de a príma rendszer közbe szól! Esetleg ha valaki tud segíteni nagyon köszönöm, bármi ami kis halvány reményt is adna, kérem írja meg 😔

        Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 20. / 16:32

      Vagy az elég reménytelen német belföldi rendszerben próbálkozhatsz.

      Kedvelés

  9. Tóvizi Ágnes 2017. július 22. / 01:14

    Sziasztok! Egy magyar barátnőm Franciaországban él a francia férjével és akár vállalnák azt is, hogy külföldiként fogadnak itthonról örökbe, ám a telefonos érdeklődéseik alapján lerázták őket. Az ok állítólag a koruk: a feleség 44, a férj 65 éves. Ugyanakkor max. 8 éves korig fogadnának el gyereket, tehát a törvény szerint kellene nekik esélyt adni; vagy esetleg van valami külön írott vagy íratlan szabály, ami a külföldiek életkorára vonatkozik? Került már valaki hasonló helyzetbe? Nekem az első gondolatom az volt,hogy próbálom biztatni, hogy legyen határozottabb a hatóságokkal. Ez jó ötlet lehet szerintetek, vagy csak maguk alatt vágnák a fát?
    Előre is köszönöm!

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 23. / 05:45

      Ha valaki külföldön, nemzetközi eljárásban fogadna örökbe Magyarországról gyereket, annak először az adott országban kell alkalmasságot szereznie, tehát nekik francia szabályok szerint. Ezek lehetnek másmilyenek vagy szigorúbbak, mint a magyar szabályok.
      És lehet az ügyintéző is tájékozatlan.
      Ha komolyan gondolják, kérjenek időpontot, és akkor vagy elindítják a folyamatot, vagy kapnak valami elutasító határozatot, ha oka van.

      Franciaországgal elvileg van ilyen megállapodás, az elmúlt években viszont a gyakorlatban nem került ki oda gyerek, nem volt magyarországi közvetítőjük. A minisztérium szerint idén újra indul oda a közvetítés.

      (De biztos, hogy 48 és 68 évesen majd egy 8 éves gyerekkel akarnak hadakozni???)

      Kedvelés

      • Tóvizi Ágnes 2017. július 27. / 10:18

        Szia, köszönöm a választ! Van francia határozatuk és annak alapján, amit írtál (tehát hogy nincs másféle szabály nálunk a külföldiekre), szerintem a magyar ügyintéző személyes véleményét tükrözhette az elutasító hangnem. Természetesen nekem is vannak félelmeim a dologgal kapcsolatban, de úgy érzem, hogy ha ők így döntöttek, akkor nekem nem az a feladatom, hogy lebeszéljem őket, hanem inkább az, hogy próbáljak segíteni.

        Más: Egy hónapon belül hazamegyünk (kezdődik az iskola), ha gondolod, készen állok az ikres interjúra 🙂

        Kedvelés

        • Örökbe 2017. július 27. / 10:56

          Ja, ha már van francia határozat, és a magyar kapcsolattartó mondta, akkor ő nem véletlenül mondhatta, ő jobban látja, mennyi esélyük van. De én innen erről keveset tudok mondani, a helyi szakemberek jobban benne vannak.

          Hazaköltöztök? Vagy csak látogatás?

          Kedvelés

          • Tóvizi Ágnes 2017. július 27. / 11:24

            Hát igen, az is lehet, hogy hiába férnek bele elvileg a törvény által meghatározott keretbe, annyi a fiatalabb külföldi várakozó, hogy lényegében esélytelenek…

            A gyerekek és én hazaköltözünk az iskolakezdés miatt, de Gábor ösztöndíja még tart január végéig, úgy hogy ő addig marad Münchenben.

            Kedvelés

  10. kulfoldonelo 2019. március 28. / 08:48

    Sziasztok!

    Van valakinek információja /tapasztalata azzal kapcsolatban ha jelenleg külföldön élsz de haza jönnél örökbefogadni? Úgy kepzelem hogy megszereznem az alkalmassagit és amíg nem kínálnak fel babát külföldön élnék. Lehetséges?

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. március 29. / 12:12

      Erre nehéz felelni. Ha kiderül, hogy a gyerekkel külföldre fogsz költözni, akkor nemzetközi örökbefogadónak minősülsz. Hazudni viszont nem nagyon érdemes az eljárás során. Azt nem ellenőrzik, hogy minden percben itthon vagy-e, de lakást és jövedelmet fel kell mutatni.

      Kedvelés

      • kulfoldonelo 2019. március 29. / 15:36

        Hazudni nem tervezek. Arra irányult a kérdésem hogy bármilyen megkötés van-e erre hogy amíg nem kapok gyereket hol élek, mit csinálok. Jelenleg is külföldön élek de természetesen itthon lennék a babával. Van hol lakni és félretett pénzem is van még ha magyar jövedelemigazolasom nincs is. Tudtommal a bankszamlaval is igazolni lehet el tudom tartani. Mivel évek is eltelhetnek amíg kapok egy gyermeket nem mindegy addig mennyit keresek és külföldön többet tudok felrerakni. Aztán persze hazajonnek ha már van kiert 🙂

        Kedvelés

        • Örökbe 2019. március 29. / 17:49

          Ezt meg kell beszélni a jelentkezéskor. Nem tudom, ezt hova sorolják. Bár végülis nem az a lényeg, a várakozási időt hol tölti a szülőjelölt, hanem hogy a gyerekkel együtt hol fog élni.

          Kedvelés

  11. Monika Hetzel 2020. május 24. / 05:48

    Miert kerul 5-8 millioba egy gyermek orokbefogadasa???? Magyar-Amerikai allampolgarkent szeretnek otthonrol orokbe fogadni. Miert ilyen nehezkes, hogy boldog csaladi hatteret nyujtsak es lehetoseget adjak egy gyereknek? Miert nem kolthetem ezt a penzt a felnevelesre, ahelyett hogy az adofizetok penzen intezetben nevelkedjen fel???

    Kedvelés

  12. Balogh Jennifer 2022. augusztus 11. / 20:40

    Szia jónapot kívánok! Az én kislányomat örökbe fogadták de nem tudok a hop létéről csak annyit hogy olasz ország, abban tudnál segíteni hogy hogyan lehetne fel vennem vele, velük a kapcsolatot??

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Discover more from Örökbe.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Olvasás folytatása