Film: Juno

Maradunk az örökbefogadás napos oldalán. Íme egy vidám film! A Juno amerikai filmvígjáték, egy terhes tinédzser története, aki örökbe adja a gyerekét. Spoiler!

A Juno kedves, vicces, szeretetteli, életigenlő alkotás. A tinédzserkori terhességet nem tragédiának ábrázolja, a 16 éves lány benne autonóm, nagyon határozott egyéniség, aki maga dönt a magzat sorsáról.

juno-poster2-big

Juno (Ellen Page alakításában) vagány, nagyszájú, önálló, humoros tizenéves lány.  Nagyon szimpi. Azt hiszem, mindenki örökbe fogadná itt a gyerekét. Rendes középosztálybeli háttere van, család, tesó, kertes ház, autó, gimi. Lenne lehetősége az abortuszra, de végül maga dönt az örökbeadásról, ő választja ki a leendő szülőket (a helyi újságból, ahol fényképes apróhirdetésben keresnek babát az örökbefogadók). Szülei azonnal mellé állnak. Bár apukája száján először kicsúszik: “Reméltem, hogy csak drogozol vagy kicsaptak a suliból”. Pompomlány külsejű barátnője is segít neki (Juno inkább alteros). A tinilány a terhességből leginkább a testi változásokat fogja fel, a hányingert, a bálna méretűre dagadást. A gyermek apja, szintén gimis srác, persze semmit sem tud kezdeni az apasággal. Az iskolában, baráti körben nem okoz problémát a terhesség, Juno növekvő pocakkal látogatja az órákat. Az örökbefogadó pár simára polírozott elit élete ehhez képest sterilnek tűnik. Aztán a terhesség kilenc hónapja alatt mindenféle történik, amit a nagyon szeretnivaló Juno tolmácsolásában tudunk meg.

Ez tényleg nagyon vicces film, jó kedve lesz tőle az embernek. Folyamatosan zseniálisak a szereplők, főleg Juno szövegei. Finom képi humora is van a filmnek: ahogy Juno féltestvéreit csak a fogsorukkal mutatja be, vagy mikor Juno és a papája elautóznak a jómódú örökbefogadó párhoz, és hét egyforma kacsalábon forgó palota mellett gurulnak el. A film zenéje magában is sikeres lett.

A tinédzserkori teherbeesés a valóságban feltehetően nem ennyire vicces és flott, de ez egy film, abból is vígjáték. Online itt látható.

16 gondolat “Film: Juno” bejegyzéshez

  1. Kata 2014. június 26. / 07:04

    Nekem azért tetszett, mert minden szereplőnek több arca van, és hogy a látszat meg az első benyomás csal. Szinte álomszerű, ahogy Juno szülei viselkednek. Nagyon jól kitűnik a filmből, hogy mekkora a különbség a középosztály meg az elitek között, csak az a durva, hogy az általuk csórónak minősített középosztály is százszor jobb helyzetben van, mint erre felénk a gazdagabbak… Talán ez az utóbbi két állítás valahol össze is függ.

    Kedvelés

  2. Dutka 2014. június 26. / 12:01

    Jó film, a gyerekekkel együtt néztük (9 és 11 évesek), az eleje a szexjelenettel nálunk szerencsére éppen hiányzott. Szóval a gyerekek is profitáltak belőle jócskán. Az is jó, hogy mennyire változik az örökbefogadó apuka a film során (nem akarom lelőni a poént). Enélkül túl idilli lett volna a kép.

    Kedvelés

  3. eleven 2014. június 27. / 14:37

    Nekem nem tetszett. Egyszer láttam, igazából nem volt túl emlékezetes.

    Kedvelés

  4. Andi 2014. június 29. / 19:02

    Láttam a filmet, engem kifejezetten feldobott. Aranyosak a karakterek és Juno szövegei tényleg jók.

    Kedvelés

  5. Mr. B 2014. július 4. / 08:02

    Megnéztük és azért tetszett mert nagyon jól egyensúlyoz, a nehéz téma ellenére nagyon is szerethető és vidám a film, meg nem nyálas happy end a vége, pont hogy mindenkinek jut önismeret, személyiség fejlődés.
    Irigylésre méltó Juno hozzáállása, éretten gondolkodik, mégsem lát mindent olyan bonyolultnak, mint a “felnőttek”… Jó karakterek vannak benne. Az “egyszerű” emberek nagyszerű emberek 🙂

    Kedvelés

  6. Ildi 2014. július 23. / 15:42

    Én is megnéztem a filmet, és nekem nagyon tetszett úgy, ahogy van! Brenda (nevelőanya) humorát és éles megjegyzéseit különösen imádom benne, de egyébként az összes szereplőt! És azt is, hogy a kishúg neve “Liberty Bell” :DD
    “Vanessa, if you are in, I am still in – Juno”, ez a cetli persze mindent visz, és felér egy családi fotóval.
    Azért arra emlékeztek, hogy a végén mennyire sír Juno (a kórházas jelenetben, amikor mögé bújik a srác sáros futócipőben)! Nem fáklyásmenet az örökbeadás még egy ilyen tinikomédiában sem!
    Egy kérdésem lenne: az USA-ban ez tényleg így megy, feladhatnak magukról az örökbefogadni vágyók egy újsághirdetést? Ez azért meredek!

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. július 23. / 15:47

      Én úgy tudom, igen.
      Sőt – kapaszkodj! – olyan weboldalakat is láttam, ahol örökbeadásra váró gyerekeket hirdetnek fotóval.

      Kedvelés

  7. Ildi 2014. július 23. / 16:01

    Na, erre gyorsan rá is kerestem, és tényleg! Pl. itt http://lifetimeadoption.com/adoption_situations/index.html?nav=none

    Ez egészen elképesztő és hajmeresztő az európai gyakorlathoz képest! Az lehet, hogy így könnyebben egymásra talál az örökbeadó és az örökbefogadó család, de mi van az utánkövetéssel? A tanfolyammal? Mi van, ha valami baj van? Szerintem ez egy teljesen új kategória, a nyíltnál is nyíltabb örökbefogadás.

    Kedvelés

    • findusz 2014. július 23. / 17:39

      A legdurvabb, hogy nem csak szuletendo babaknak keresnek orokbefogado szuloket ezen az oldalon, hanem pl. hirdetnek egy 6, 2, 1 eves testversort is. Uhhhhh.

      Kedvelés

      • vicq 2014. július 23. / 23:09

        Nekem a legdurvább az volt, hogy örökbefogadtak gyereket külföldről, “nem vált be”, és “továbbhirdették”. Nem is tudom, hol olvastam, biztosan az Adoptive Families-nél, oda járok a legtöbbet.

        Kedvelés

    • Örökbe 2014. július 23. / 21:31

      Én nem erre gondoltam, hanem van az örökbe adható gyerekeknek a neten kereshető(!) fényképes(!) adatbázisa, egész súlyos beteg gyerekekkel(!) is, életkor, rassz alapján lehet keresni.
      http://adoption.com/adoptable-kids/

      Amúgy Amerikában van teljesen nyílt örökbefogadás is, mikor tartják a kapcsolatot.

      Ugye-ugye, nem is rossz a magyar rendszer:-)

      Kedvelés

      • vicq 2014. július 23. / 23:14

        Amúgy ez a teljesen nyílt bizonyos szintig izgatja a fantáziámat – de más részről legalább ennyire rémisztő is. (amúgy furcsa, mert ha jól értem, náluk a “closed” kb. az, mint nálunk a nyílt.)

        Kedvelés

  8. Ildi 2014. július 23. / 20:15

    Igen, ez nagyon meredek…… Kb. mint mikor Jancsit és Juliskát kizavarják az erdőbe.
    Nagyon nehéz lehet az az élethelyzet, ha egy szülő erre a lépésre kényszerül. Nem is tudom elképzelni, hogy milyen körülmények kellenek ehhez – ha már csak egy lépés a hajléktalanság? De miért nem valamilyen gyermekvédelmi szervezetnél/egyháznál jelentkeznek inkább? Olyan gyanús nekem az egész – lehet, hogy jönnek-mennek a borítékok a háttérben.
    A film szerintem bizonyos fokig tükrözi az amerikai örökbeadási/-fogadási szokásokat, és ott amikor Juno aláírja a szerződést, előtte még elég határozottan rákérdeznek, hogy vár-e valamilyen ellen-khm-tételezést.

    Kedvelés

  9. vicq 2015. május 3. / 23:49

    Basszus, azt elfelejtettétek ideírni, hogy vígjáték-vígjáték, de nem öf után terhesen nézhető vasárnapi családi mozidélután jellegű film… 🙂 Igazából azóta sem tudom, min bőgtem a 96 perces film alatt vagy egy órát, miközben tényleg tele volt mókás jelenetekkel… 🙂

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .