Mennyit kell várni? Most megtudjuk!

Kerek számokat ünneplünk a blogon: tegnap futott be az ezredik lájkoló és az 5000. hozzászólás. Köszönöm az olvasók figyelmét! Lesz majd buli is, de ennek örömére csapjunk egy kis kutatást.

Mennyit kell várni egy gyermek örökbefogadására? Ez a várakozók örök kérdése. Most megtudjuk! Az elmúlt öt évben sikeresen örökbefogadó szülők válaszát várom ebben a kis kérdőívben. Két perc alatt ki lehet tölteni, igyekeztem a várakozást befolyásoló tényezőket összeszedni, de van egy szöveges rész is a végén.

Az eredményeket profi statisztikus fogja kiértékelni, szóval jó kezekben vagytok. (Természetesen nem lesz reprezentatív a felmérés, tekintsétek játéknak.)

Köszönöm a választ, azt külön, ha szólsz az érintett ismerőseidnek is. Eredmény szeptember végén.

20 gondolat “Mennyit kell várni? Most megtudjuk!” bejegyzéshez

  1. Judit 2014. augusztus 27. / 07:15

    én csak a nagyobbik gyerekre töltöttem ki. A kisebbiknél is elindítottuk, de másfél hónap múlva kiderült, vsz-i teső érkezik – ez gondolom már majdnem a családon belüli öf, ugye?

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 27. / 07:19

      Töltsd ki, és magyarázd el a szöveged részben. Ez is örökbefogadás.

      Kedvelés

  2. findusz 2014. augusztus 27. / 07:55

    Szia Zsuzsa!
    Ket kerdes/keres: Nem lehetne kitolni az idointervallumot? Mondjuk 2005-tol? Sokan vannak akiknek 5 evesnel nagyobb gyerekuk van. Azert is mert szerintem elso gyerekre altalaban kevesebbet kell varni, mig masodikra joval tobbet, igy realisabb lenne a kep. 🙂 A masik, hogy lehet, hogy kellene egy olyan kerdes, hogy hanyadik orokbefogadasa az orokbefogadonak. Pl. ha vkinek volt mar 2-3. Mert akkor latszik, hogy van-e kulonbseg az elso vagy tobbedik gyerekre varakozas hosszan. Koszi! 🙂

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 27. / 08:16

      Azért nem akarok régebbieket bevonni, mert az eredmény nem lesz mérvadó a mostani várakozóknak. Margit mondta az interjúban, hogy hét éve még két évet kellett várni a Gólyahírnél, most 4-et.
      A másik felvetésre: a megjegyzés rovatban lehet erről írni, ha valaki úgy érzi, hogy befolyásolta a várakozást.

      Kedvelés

      • findusz 2014. augusztus 27. / 08:34

        Hat lehet, hogy a Golyahirnel igy van, de pl. nekunk az elso gyerek 2009 elott szuletett, fel evet vartunk ra, az osszes ismerosomnel 2009 utan jott az elso es mindenki 1 evnel kevesebbet vart, a masodikra pedig joval tobbet. Ezert gondoltam, hogy realisabb lenne a kep, mivel az elso gyerekre varakozokat szokta inkabb erdekelni az ido. 🙂 Oke, akkor a megjegyzes rovatba irogatok. 🙂

        Kedvelés

        • Örökbe 2014. augusztus 27. / 08:47

          Ennyi erővel egy csomót tényező van még
          – mennyi idős a jelentkező (ha 45 feletti, a nyílt kiesik)
          – melyik megyében él (nagy különbségek a megyei listán)
          – az egyik fél külföldi állampolgár
          – menet közben módosította az elképzeléseket
          stb.

          Nem lesz reprezentatív az eredmény, legfeljebb az Örökbe.hu olvasóira.

          Kedvelés

          • findusz 2014. augusztus 27. / 10:02

            Persze, van meg egy sor befolyasolo tenyezo az biztos. Mindent nem lehet felsorolni. Mindenesetre kitoltottem. 🙂 Kivancsi leszek az eredmenyre. 🙂

            Kedvelés

  3. saqwer 2014. augusztus 27. / 09:38

    Szia Zsuzsa!
    Szerintem a megye fontos kérdés lenne…

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 27. / 11:50

      Szia! Üdv a blogon!
      Valóban fontos, de nem számítok annyi válaszadóra, hogy mind a 20 megyére érdemes legyen kiátlagolni. A megyei átlagos várakozást pont megmondja a Tegyesz is.

      Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. augusztus 27. / 12:52

      Csak a titkosnál számít a megye (de ott nagyon is). Szerencsére a civil szervezeteknél nincs ilyen ragaszkodás ahhoz, hogy a megyéjén belül maradjon a gyerek (hacsak nem kifejezett kérés, de az ritka lehet.)

      Kedvelés

  4. kisslidi 2014. augusztus 27. / 11:00

    Nagyon kíváncsian várom az eredményt. Bár az egyre nehezebb várakozást nem biztos, hogy megkönnyíti. 😦

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 27. / 11:37

      Sajnos nem jelent semmilyen garanciát a jövőre nézve…

      Kedvelés

  5. vicq 2014. augusztus 27. / 11:40

    Jajj, most jut eszembe, hogy nem írtam be a megjegyzés-rovatba, hogy nekünk azért volt viszonylag rövid idő a jogerő után, mert költözködés és ilyesmi miatt sokat ültek a papíron, úgyhogy sokáig vártunk a jogerőre. Lehet, hogy érdemesebb lett volna a jelentkezéstől számolni? (bár az meg nálunk a másodiknál nem lenne majd releváns infó, akivel még több idő telt el a jelentkezéstől, és még nincs jogerőnk, de remélem, utána meg gyorsabban megy majd, mert a sorszámunk meg nem rossz már…)

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 27. / 11:48

      Na ez is egy jó kérdés, de valamit dönteni kellett. Amíg nincs határozat, addig úgyse hívnak, meg a civilekhez csak azzal lehet jelentkezni.

      Kedvelés

  6. Kriszti 2014. augusztus 27. / 14:40

    Jobb lenne a TEGYESZ-hez való jelentkezés időpontjától számolni. Hiszen akkor kap az ember egy sorszámot és onnantól számít az idő. A jogerőt sok minden befolyásolhatja (pl. nyári szabadságolás a mi esetünkben.)

    Az miért van, hogy a második gyerekre jóval többet kell várni szerinted?

    Kedvelés

    • Cosima 2014. augusztus 27. / 14:49

      Szerintem nagy átlagban a határozathoz hat hónapot kell hozzáadni és akkor kijön a teljes folyamat ideje. A hat hónaptól le meg fel vannak kisebb eltérések egyéni ügyek és körülmények miatt, de nem lenne objektív ezeket figyelembe venni.

      Kedvelés

      • vicq 2014. augusztus 27. / 23:30

        Vagy 10-et, ami egy “kicsit” több, mint a határozat után eltelt idő, vagy szélsőséges esetekben 16+nemtommennyit, mire tényleg meglesz a határozatunk… szóval, ebben is van variációs lehetőség.

        Kedvelés

  7. Judit 2014. szeptember 3. / 06:37

    A jelentkezéstől számítva ezért nem feltétlen jó, mert van, aki más feltételekkel jelentkezi,, mint ami a végére lesz. Módosíthatják az elképzelésüket, vagy esetünkben a pszichológus módosította azt. Nagyon. Azaz nem mindegy, melyik sorban állunk.

    Kedvelés

    • Kata 2014. szeptember 3. / 07:26

      Nálunk a megyében csak egy sor van, és mindig adott gyerek kapcsán emelik ki a sorból a legalkalmasabbnak vélt jelentkezőket. Nekünk azt mondták, onnantól állunk sorba, amikor beérkezett hozzájuk az első levelünk, és bármit változtatunk, a helyünk ugyanaz marad, csak kell futni néhány kört, hogy mindenhová eljusson, és minden papírra rákerüljön a változás ténye.

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .