Testvérek, kérdezz-felelek

Ma az örökbefogadott gyerek testvérével kapcsolatos mindenféle kérdéseket próbálom összeszedni és megválaszolni.

1. Már van két gyerekem, örökbe fogadhatok egy harmadikat? 

Igen, ez önmagában nem kizáró ok. A két legnagyobb civil szervezet már nem foglalkozik veletek, de a kisebbek igen, és a Tegyesz is ad gyereket.

2. Hány gyereket lehet örökbe fogadni? Van felső korlát?

Leírva nem találtam ilyet, empirikusan ez valahol 4-5 gyereknél húzódik. Ismerek családokat, akik négy gyereket örökbe fogadtak, és olyat is, akik négy vér szerinti gyerek után kaptak egy ötödiket. Az alkalmassági vizsgálat konkrétan bírálja el a jelentkező családot. Más a helyzet, ha a meglevő gyerekek már kamaszok vagy felnőttek, vagy ha még picik.

berki_zsanett_11_eves_igazgyongy_ami

3. Lehet testvéreket is örökbe fogadni egyszerre?

Igen. Sőt, vér szerinti testvéreket, ha mindegyik örökbe adható, igyekeznek együtt családba helyezni. Ez nehézséget is jelent, hiszen 3-4-5 testvér együttes örökbefogadására már nem nagyon van belföldi jelentkező. A jelentkezéskor kell nyilatkozni, vállal-e testvéreket az örökbe fogadni szándékozó. Általában egy határozattal egy gyereket lehet kapni, kivétel ezalól, ha testvéreket fogad örökbe egyszerre valaki. Testvérpárt Magyarországon a várakozók 40 százaléka elfogadna, azonban többnyire úgy képzelik, hogy a kisebb még egy év alatt legyen, vagy az idősebb se legyen több három évesnél. Elég ritka, hogy pont így váljanak örökbe adhatóvá, de előfordul. Vannak ikrek is, de az általában gondozatlan terhesség kockázatait az ikerszülés fokozza.

4. Van egy gyerekem, fogadhatok örökbe nála idősebbet?

Nem. A fölékihelyezés szakmailag nem ajánlott, és nem is hallottam még ellenpéldát. Ha már van – akár vér szerinti, akár örökbefogadott – gyerek a családban, csak nála fiatalabbat lehet örökbe fogadni.

5. Mennyi korkülönbségnek kell lennie a gyerekek között?

A Tegyesz ismereteim szerint többnyire ragaszkodik a legalább két év korkülönbséghez. Ami néha, indokolt esetben csak 20 vagy 22 hónap, de ez alá nem nagyon mennek. Kivétel, ha a gyereknek ennél kisebb korkülönbséggel érkezik vér szerinti testvére. Civil szervezetek nem feltétlenül ragaszkodnak a két évhez, de ott meg nem nagyon kerül sorra kétszer ilyen gyorsan egymás után a várakozó.

6. Mennyi időnek kell eltelni a gyerekeknél a családba kerülés között?

Általában 2 évhez ragaszkodnak, hogy kicsit “megmelegedjen” a gyerek, mielőtt tesója érkezik. Megyéje és pszichológusa válogatja, hogy egy örökbefogadás után mennyi idővel engednek újra határozatot szerezni.

7. Az egyik civil szervezettől fogadtam örökbe az első gyereket, kaphatok gyereket egy másiktól? Hány gyerekig segítenek a civilek? 

A két nagynál ez probléma.
A Bölcső Alapítvány csak első gyereket ad, olyan családok jelentkezését nem fogadja, ahol már van (akár vér szerinti, akár örökbefogadott) gyerek. 
A Gólyahír két gyerekig segít. Ha az első gyerek vér szerinti vagy titkosan örökbefogadott, az nem akadály, de ha másik civil szervezettől érkezett, azt szokták javasolni, hogy testvért is ugyanott kérjenek. Ha az első baba “gólyás”, és a család szeretne másodikat, akkor a gyerek nagyjából három éves koráig kapnak is, persze ha újabb határozatot szereznek.
A kisebb civil szervezeteknél nem kizáró ok, ha korábban másik szervezettől adoptált a jelentkező, és nincs elvi korlát a gyerekek számára sem. Érdemes felhívni a kiszemelt alapítványt, egyesületet a konkrét részletekkel.

8. Ha az örökbefogadott gyerekemnek később születik vér szerinti testvére, megkaphatom?

Elvileg igen, soron kívül, hisz a gyermekvédelem egyik alapelve a testvérek együtt tartása. De az örökbefogadás szokásos feltételeinek meg kell felelni (alkalmassági vizsgálat, korhatár). Alesetek:

  • Lehet, hogy megtartja a vér szerinti család, vagy állami gondozott lesz, de látogatják. Ekkor az örökbefogadónak nincs dolga.
  • Civil szervezetek esetleg akkor is szólnak a korábbi tesó örökbefogadójának, ha az nem is jelentkezett újra (már persze ha a vér szerinti anya megint ugyanahhoz a szervezethez fordul, és hajlandó ugyanannak a családnak adni).
  • Titkos örökbefogadásnál akkor szólnak, ha van érvényes határozata újból a szülőnek. Aki ezt forgatja a fejében, mindenképpen írassa rá a határozatra, hogy vállalja a gyermeke vér szerinti testvérét, és szóljon minden érintett hivatalnak!
  • Ha vér szerinti anya titkosnál másik megyében szül, nyíltnál másik alapítványhoz fordul, vagy az egyiket titkosan adta örökbe, a másikat nyíltan… akkor nem sok esély van rá.
9. Ha a gyerekem vér szerinti testvére is örökbefogadókhoz kerül, megtudhatom, hol él?

Abban az esetben, ha ugyanaz a civil szervezet adta örökbe, akkor ez előfordulhat. A Gólyahír például támogatja, hogy a vér szerinti testvérek örökbefogadó családjai kapcsolatot tartsanak. Ha másik civil szervezetnél vagy titkosan adták örökbe, akkor nem fog eljutni hozzád az információ.

10. Ha a várakozás alatt teherbe esem/gyerekem születik, még fogadhatok örökbe?

Ha továbbra is ragaszkodsz az örökbefogadási szándékhoz, akkor be kell jelenteni a terhességet a családgondozónak. Ezalatt nem fogtok kiajánlást kapni. Ha megszületett a gyerek, akkor új környezettanulmány, új pszichológiai vizsgálat kell, hisz lényegesen változtak a családi körülmények. Nem kerülsz a sor végére, viszont két évre kimaradsz a dobásból, lásd 5. pont.

Van még kérdésetek a témában?

29 gondolat “Testvérek, kérdezz-felelek” bejegyzéshez

  1. Cosima 2014. augusztus 28. / 14:51

    Nálunk a 9-es pont esete áll fenn. Szívesen megismernénk a másik öf családot, aki a gyerekünk vsz testvérét neveli. Azonban várnunk kell az infóval a fiunk 14 éves koráig, amit sajnálok.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 28. / 15:35

      Az alapítvány nem segít? Vagy a másik család nem akarja? Vagy máshol adták örökbe?

      Kedvelés

      • Cosima 2014. augusztus 28. / 17:24

        Máshol adták örökbe, de az alapítvány sem támogatja az ötletet.

        Kedvelés

  2. Kriszti 2014. augusztus 28. / 17:30

    Miért tart hosszabb ideig a második gyerek örökbefogadása?

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. augusztus 28. / 19:38

      Nekem ez egyáltalán nem egyértelmű. Miért tartana hosszabb ideig?

      Kedvelés

      • Kriszti 2014. augusztus 28. / 21:08

        A másik blogon (statisztika) láttam a hozzászólások között. De remélem nem így van, mert nekünk már nagyon kell egy kistesó 🙂

        Kedvelés

        • findusz 2014. augusztus 28. / 22:26

          Én írtam ezen a blogon az előző posztnál. Ha olyan alapítványnál vársz, ahol nincs sorszám, akkor a másodikra ált. többet vársz.

          Kedvelés

          • mandó72 2014. augusztus 28. / 22:49

            Az alapítványok vagy csak egyet segítenek, vagy ha többet, akkor van egy elképzelt favorit korkülönbség, és ahhoz ragaszkodnak, azt az időt így mindenképpen ki kell várni. Ez alól csak akkor van kivétel, ha egy gyermek származása, neme, egészségi állapota miatt a sorban állók között senkinek nem vállalható, ilyenkor, ha van róla tudomásod, mert kiírják,hogy szülőket keresnek, akkor számításba vesznek olyat is, ahol a korkülönbség még nem az elgondolt. Ebből adódik, hogy ha valaki elfogadó, akár fél év múlva is szülő lehet első gyermekre várva, míg másodikra vára már több olyan pár is lehet a várakozók között, aki elsőre vár, és hasonlóan elfogadó, így ők lesznek előnybe, és a másodikra várónak türelmesen kell várnia, hogy leteljen az “idő”.
            Nálunk 3 évet kellett várni az egyesületünknél. És nem igazán szerettem. A nagy már éppen elkezdett volna építeni, amikor a kicsi pont megkezdte hódítását a világban, és természetesen élvezte, hogy minden eldől hathatós közreműködésével. Mostanra a nagynak már igénye van, hogy elvonuljon, a kicsi meg most játszana igazán, és ugye számára a báty az “Isten”, állandóan őt keresi, őt akarja… Tudom, hogy azzal indokolják, ki lehessen élvezni mindkét gyermek ölbéli igényeit, de szerinte ez nem elegendő indok a kötelező korkülönbség betartására. Mindenkinek annyi korkülönbséget kellene elfogadnia, amit maga a szülő gondol, elfogad, jónak tart, és ugye sokakat az idő is szorítja…
            De hát ez van, vannak mindenhol szabályok, elképzelések, sajnos/nem sajnos, alkalmazkodni kell…

            Kedvelés

  3. Fatika 2014. augusztus 28. / 21:54

    Nálunk a vér szerinti tesó a családban maradt. Szereztem róla fotókat, néha megmutatom a gyereknek, szoktatom a kis háromévesemet a gondolathoz, hogy valahol van egy testvére. Reménykedem, hogy valamikor még gyerekkorukban találkozni fognak.

    Kedvelés

    • mandó72 2014. augusztus 28. / 22:57

      Zsuzsa, engem személy szerint épp ez a téma izgat inkább (minden szentnek maga felé hajlik a keze, és mi ugye túl vagyunk a tesó kérdésen), hogy legyen “kezelve” a örökbeadónál maradt, felnevelődött gyermek, testvér kérdése. Van ugyan ez a 14 évnyi kor szabály, de meg lehet-e ezt szegni, azaz akár korábban találkozni, a testvérek miatt? Van-e “jogunk” szétválasztani vértestvéreket (tudom, hogy nem mi döntünk egy gyermek örökbe adása mellett, de ugye maga a gyermek sem döntött, ő is csak megéli a dolgokat). Én az életemet adnám a gyermekemért, de megérteném azt is, ha kíváncsi lenne az ott maradt tesókra… És természetesen a vérszerinti fiamat is a kislányom testvérének tartok, és ők is annak tartják egymást, de akkor is… Sokat kattog ezen az agyam, bár még egyelőre nincs gyermek a szülőanyukánknál, de bármikor bekövetkezhet… Érdekelne sokak véleménye, akik esetleg tartják is a kapcsolatot, vagy akiknek hasonlóan kattog az agya, mit tegyen. Köszönöm.

      Kedvelés

      • Cosima 2014. augusztus 31. / 10:46

        Hát ezen én is gondolkozom időnként, mert a fiamnak vannak idősebb testvérei a vsz családban és egy bátyja egy másik öf családban. Míg azt komplikáltnak találom, hogy a vsz családban lévőkkel valamilyen kapcsolatot alakítsunk ki, a másik öf családdal egyszerűnek látom, mivel valószínűleg hasonló társadalmi státuszban vagyunk és még az is lehet, hogy egy városban élünk. Azonban az alapítvány segítsége nélkül a másik öf családot nem tudom megtalálni. A vsz családot meg nem akarom bolygatni, nem jókedvükből adták örökbe a gyerekeket és nem lenne szerencsés szerintem az alapítványt megkerülve megkeresni őket. Szóval jelenleg itt tartok a gondolkozásban. A vsz családnak évente egyszer, karácsonykor küldünk egy csomagot gyerekruhákkal meg alapvető élelmiszerrel, de egyébként nem akarunk zavarni. Ha kérnek majd információt a fiúnkról az alapítványon keresztül, akkor persze küldünk, de szerintem kevés az esély rá.

        Kedvelés

        • Cosima 2014. augusztus 31. / 10:47

          fiúnkról=fiunkról

          Kedvelés

  4. Stuffy 2014. augusztus 30. / 23:34

    Hát fura. Úgy látszik mindig vannak kivételek. Nekem is van egy ” testvérem “, bár ezt a jelzőt furcsa használni , valahol a világban. nem tudom. Olyan abszurdnak hangzik, de főleg akkor amikor elkezdek rajta agyalni,hogy tényleg na mindegy. 18 elmúltam, 2 éve voltam érdeklődni adatok után a GYÁM-nál, de nem ” mondhattak semmit. Titkos volt, de hát mégiscsak, ha legalább tudnám,mert a sötétben tapogatózni igencsak rossz. Bár azt mondják minden okkal történik, de a kíváncsiság velem van.. :/

    U.I Nálunk nem igyekeztek, hogy egyben tartsanak 🙂

    Kedvelés

      • Örökbe 2014. szeptember 3. / 10:22

        Nem jössz el a következő Mózeskosár Klubba? Egy gyámos lesz a vendég, és pont a vér szerinti család megkeresése a téma.

        Kedvelés

  5. angéla 2014. szeptember 3. / 12:45

    Kedves Stuffy, a hozzászólásod kapcsán (meg amúgy is érdekelt ) megnéztem a jelenleg hatályos Ptk. idevonatkozó részét:
    „4:135. § [Örökbefogadott gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga]
    (1) Az örökbefogadott felvilágosítást kérhet a gyámhatóságtól arról, hogy őt örökbefogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, van-e testvére, és – ha a tizennegyedik életévét betöltötte – vér szerinti szülőjének, testvérének természetes személyazonosító adatairól is. A tizennegyedik életévét betöltött gyermek a kérelmet törvényes képviselője hozzájárulása nélkül is előterjesztheti. Erről az örökbefogadási eljárás során a feleket tájékoztatni kell.
    (2) A felvilágosítás megadásához a vér szerinti szülő és a testvér meghallgatása szükséges. Ha az örökbefogadott kiskorú, az örökbefogadót vagy más törvényes képviselőt is meg kell hallgatni. A kiskorú testvér meghallgatásához törvényes képviselőjének előzetes hozzájárulása szükséges. Ha a vér szerinti szülő vagy testvér cselekvőképtelen, törvényes képviselőjének meghallgatása is szükséges.
    (3) Nincs szükség a vér szerinti szülő, a testvér, az örökbefogadó vagy más törvényes képviselő meghallgatására, ha ismeretlen helyen távol van vagy meghallgatása elháríthatatlan akadályba ütközik.
    (4) A vér szerinti szülő, a testvér természetes személyazonosító adatai az örökbefogadottal nem közölhetők, ha
    a) a vér szerinti szülő, a testvér, az örökbefogadó vagy más törvényes képviselő meghallgatása ismeretlen helyen való távollét vagy elháríthatatlan akadály miatt nem volt lehetséges;
    b) a vér szerinti szülő, a testvér úgy nyilatkozik, hogy a természetes személyazonosító adatai nem közölhetők; vagy
    c) a kiskorú gyermek érdekeivel ellentétben áll, így különösen, ha a vér szerinti szülő felügyeleti jogát a bíróság azért szüntette meg, mert a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sértette vagy veszélyeztette.”

    Azt nem írtad, hogy mivel indokolta a gyámhatóság, hogy nem adta meg részedre az adatokat. De ami számomra a testvér kapcsán felmerült kérdésként, hogy például abban az esetben, ha a szülőanya nyilatkozott úgy, hogy nem járul hozzá az adatok megadásához, de utóbb mondjuk a testvér (aki lehet, hogy nem is tud róla) nagykorúvá válik, akkor nekem a fenti jogszabályból úgy is értelmezhető, hogy a nagykorú testvért ismét meg tudja keresni a gyámhatóság és akkor már van rá esély, hogy ő hozzájárul az adatai megadásához. Lehet, hogy a testvéred ugyanúgy szeretne találkozni veled, ahogy te.
    Ez amúgy egy érdekes kérdés, hogyha a testvér már nagykorú, akkor nekem úgy tűnik, hogy csak abban az esetben tagadhatják meg az adatai megadását: ha a) ismeretlen helyen van; b) úgy nyilatkozik ő maga, hogy nem adhatóak meg az adatai a testvérének, függetlenül attól, hogy mondjuk a vér szerinti anya nem járul hozzá az adatai megadásához.

    Kedvelés

    • Stuffy 2014. szeptember 3. / 20:30

      orokbe : Azt hol szokták rendezni ? Nem tudom időmtől függően engedi, utolsó évem hajtok a jegyekre 🙂 Hogy azért legyek valaki 🙂

      angéla : Hála a linkelt bejegyzésért, köszönöm szépen.

      Leírom Mindenkinek. 16 éves voltam, ( 1 hónap és 17 ) amikor elmentem a GYÁM-ra Ott akkor elmondták a szölő adatait. persze nem sokat, hogy mikor született mert a többi titkos ? Így is onna tudom, hogy anno ” édesanyám ” ” utánajárt ” szóval segítőkész volt :)) Kérdeztem a testvérről, de azt mondták, a hölgy azt mondta, hogy titkos örökbefogadás volt, az enyém is, így semmilyen adattal nem szolgálhatnak sajnos vagy ne sajnos. Nem tudom. Szerintem vagy nem tud róla vagy nem érdekli, az elsőt tartom inkább esélyesebbnek . Kár, hogy így van, de el kell fogadni, de nem érzem úgy, hogy magam lennék. Valami mindig hiányzik, de megfogalmazni sosem tudtam, most se ahogy látszik. Önismeret van, de mégse :/ :))) Köszönök mindent 🙂

      Kedvelés

      • Örökbe 2014. szeptember 4. / 09:42

        Stuffy,
        idén módosult a Polgári Törvénykönyvnek az ezt szabályozó szakasza! Érdemes újra próbálkoznod.
        Ha elszánt vagy, vannak még ötleteim a keresésre. Pl. intézet megkeresése.

        Kedvelés

        • Stuffy 2014. szeptember 5. / 16:22

          Huhú, ezt nem is tudtam. Így juthatok előrébb valamivel. Már a lelkesedésem elszállt, de hátha megér egyet :))

          Kedvelés

  6. angéla 2014. szeptember 3. / 20:44

    Stuffy, a Mózeskosár Egyesület klub találkozójának helyszíne: Bp. VII. ker., Wesselényi utca 17. III. em. (ERŐMŰVHÁZ) Az időpont: szeptember 30. 17.30.

    Kedvelés

    • Stuffy 2014. szeptember 5. / 16:23

      Köszönöm de az nagyon távol van :/

      Kedvelés

  7. Zsuzsa 2015. június 28. / 19:03

    Volna egy kérdésem. Szernénk a férjemmel örökbe fogadni egy testvérpárt de már van egy 3 éves vér szerinti gyermekünk. A kérdés az volna hogy az idősebb gyermek sem haladhatja meg a vész szerinti gyermekem életkorát? Ebben az esetben is csak 2 évnél fiatalabb gyermeket fogadhatok örökbe?

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. június 28. / 19:41

      Szia!
      Üdv a blogon!
      Ebben az esetben is a leírtak érvényesek, az idősebb gyereknek is legalább két évvel fiatalabbnak kell lennie a gyereketeknél.

      Kedvelés

  8. Nagy János 2016. január 7. / 22:23

    Szia!
    Mi testvérpárt szeretnénk öröknefogadni.
    Három sajátom már felnőtt ès mi még èrzünk erőt,akaratot arra hogy 2-3 gyermeket szeressünk. 🙂
    Ha elindítjuk az alkalmassági eljárást kb.mennyi idő amig a gyermekek hozzánk kerülhetnek?kb 6-11 éves korú gyermekekre gondolunk.Őket még nagy biztonsággal fel tudnánk nevelni.43 èvesek vagyunk

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. január 8. / 07:04

      Szia!
      Ilyen idős testvérpárt kevesen vállalnak már. Ha roma gyerek is lehet, akkor szerintem pár hónapon belül sorra kerültök.
      De persze előbb alkalmasságot kell szerezni. Sok sikert!

      Kedvelés

  9. ciaoanna 2018. szeptember 5. / 20:15

    A 4.ponthoz: èn egyetlen esetről tudok,ahol a legidősebbnèl nagyobb gyerek került utoljára a családba.Külföldi örökbefogadásról van szó,ahol egy olasz házaspár egy testvèrhármast vitt haza,akiknek volt egy vèr szerinti bátyjuk,aki akkor valamilyen oknál fogva nem volt örökbe adható,3 èvvel kèsőbb viszont azzá vált. A család határozatot szerzett ès visszajöttek az akkor 14 èves nagyfiúèrt.

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. szeptember 5. / 21:12

      És aztán…? Hogy sikerült integrálni a családba a kamaszfiút?

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .