Örökbefogadás Hollandiában

Vendégposzt. Ma egy újabb ország gyakorlatával ismerkedünk meg. Jerk Balázs Hollandiában esett át a helyi alkalmassági vizsgálaton, és írt egy szuper összefoglalót az ottani rendszer működéséről. Összefoglalva: Hollandiában csak külföldről lehet örökbe fogadni, onnan is főleg beteg gyereket, az alkalmasság nehéz, a várakozás hosszú, az örökbefogadás sok millió forintba kerül, viszont nincsenek gyerekek.

Hollandia a Hágai Egyezmény tagja, ezért az örökbefogadás hasonlóan működik, mint Magyarországon. Lényeges különbség, hogy a gyerekek külföldről érkeznek, sokkal többet kell várni, mintegy 9000-35000 euróba kerül (3-10 millió forint), és manapság szinte nincs esély rá, hogy 5-7 éven belül egészséges kisbabát (egy éves kor alatt) kapjon az ember.

Történeti háttér

A 60-as évek végén, 70-es évek elején “divat” lett a fejlődő országokból való örökbefogadás, ezzel Hollandia az elsők között volt, ahol elindult a külföldi örökbefogadás, amit nem sokkal később a jogi szabályozás is követett.

Először Ázsiából (Dél-Korea, Vietnám, Indonézia, Srí Lanka), majd később Dél-Amerikából (Chile, Kolumbia, Peru) érkeztek a gyerekek. A 90-es évektől a gyerekek nagy része Kínából érkezett és az afrikai országok is egyre nagyobb súlyt kaptak.

A 80-as évekre a szexuális felvilágosításnak és a legális abortusznak köszönhetően Hollandiában a belföldi örökbefogadás minimálisra csökkent. Ez jelenleg évi 10-20 gyereket jelent, és azok egy része is külföldi szülőktől származik. Ma szinte kizárólag külföldről lehet örökbe fogadni gyereket.

Az utóbbi években azonban rohamosan csökken a Hollandiának felkínált gyerekek száma. Egyrészt a fejlődő országokban is javul a helyzet, jobb az állami gondoskodás és több gyerek elkel az országon belül. Másrészt egyre több fejlett országban probléma a meddőség, és mivel nincs elég elég belföldi örökbe adható gyerek, ezért kilépnek a nemzetközi “piacra”, és így kevesebb gyerek jut Hollandiának. Tavaly 401 gyerek érkezett Hollandiába, de ennél kevesebb szülő örülhetett, hisz egy részük testvérrel együtt került családba. (Öt éve még kétszerennyi gyereket fogadtak örökbe!)

Aki manapság Hollandiában örökbe szeretne fogadni, számolnia kell azzal, hogy ha 5-7 éven belül sorra akar kerülni, akkor csak beteg vagy idősebb gyereket kaphat. Egészséges csecsemőre pedig 15 év a várólista! Épp ezért a jelentkezők többsége, 80 százalék első gyerekért folyamodik, harmadik-negyedik gyereket örökbe fogadni pedig esélytelen.

Az egyik legnagyobb, örökbefogadásokat intéző alapítvány előrejelzései szerint 5-10 év múlva már csak súlyosan beteg gyerekek fognak érkezni, majd idővel ez a lehetőség is megszűnik. Az utóbbi években Hollandiába érkezett gyerekek mintegy egyharmada egészséges! A tanfolyamon egyébként elmondják, hogy az egészségesnek titulált gyerekeknek is lehetnek kisebb-nagyobb problémáik.

Létezik magánutas eljárás is, amikor az örökbefogadó maga keres örökbe fogadható gyereket külföldön, és az alapítványra csak a hivatalos papírok intézését bízza, de ehhez megfelelő kapcsolatok kellenek. Ebben az esetben is igaz, hogy csak olyan gyereket lehet örökbe fogadni, akinek a saját országában nem találtak családot! Ezt az utat nagyon kevesen választják és nem sok alapítvány vállalkozik erre az ügyintézésre.

Mohácsi-Vivien-2

Ennyire rossz a helyzet? Az örökbefogadók szempontjából igen. Általános tendencia, hogy egyre kevesebb gyereket kínálnak fel nemzetközi örökbefogadásra, mivel egyre többről tudnak gondoskodni az országon belül. A Hágai Egyezmény is ezt szorgalmazza. A gyerekek szempontjából ezek kedvező fejlemények.

Engedély

Ha valakit még nem riasztottak el a statisztikák, akkor mit kell tennie?

Az örökbefogadási engedély megszerzéséhez először részt kell venni egy fél napos tájékoztatáson az örökbefogadás menetéről és a lehetőségekről.

Ezt követi a felkészítő tanfolyam, ami hatszor fél napot vesz igénybe, kéthetente. Mivel minden gyerek legalább féléves, amikor Hollandiába érkezik, ezért már több elszakadási élményen átesett. A tanfolyamon nagy hangsúlyt fektetnek a kötődésre és az elválás, gyász feldolgozására. Bemutatják, hogy milyen szervezetek vannak, amelyek az örökbefogadás után segítik a szülőket, valamint bemutatnak módszereket a problémák kezelésére. Az egyik gyakran használt módszer a videós interakció-támogatás, amikor a szülő kérésére felveszik videóra a gyerek és a szülő viselkedését, majd utána a szakemberek kielemzik és tanácsot adnak a szülőknek, hogy milyen jelekre figyeljenek és azokra hogyan reagáljanak. A tanfolyamra hívnak örökbefogadó szülőket, akik elmesélik a történetüket és videón bemutatnak örökbefogadásokat illetve problémás eseteket és azok kezelését.

A környezettanulmányt a helyi Gyermekvédelmi Tanács végzi (~Tegyesz). Mindkét szülőnek írni kell egy 2-4 oldalas élettörténetet, amiben többek között előkerül a neveltetés, a szülőkkel, testvérekkel való kapcsolat, a társsal való kapcsolat és a motiváció az örökbefogadásra. Ezek után két beszélgetésre kerül sor, egy a szülőknél otthon, egy pedig a hivatalban.

Itt kerül elő az is, hogy hány és milyen korú, valamint milyen egészségi állapotú gyereket hajlandó az ember vállalni. Legfeljebb hatéves gyereket lehet örökbe fogadni, kivéve, ha fiatalabb testvérével együtt érkezik az országba. A bőrszín és a gyerek neme nem választható! Viszont a betegségek listája annál hosszabb, a kis szépséghibáktól kezdve a komoly szervi és pszichés betegségekig. A döntés nagyon nehéz, hasonló okok miatt, mint amiért Magyarországon néhányan tartanak a cigány származás bejelölésétől. Ha beikszeled, szinte biztos, hogy azt is kapod!

Alapszabály még, hogy a gyerek és az idősebb szülő között a korkülönbség nem haladhatja meg a 40 évet. (Ez jóval szigorúbb, mint Magyarországon, ahol a fiatalabb szülőt nézik és a korkülönbség 45 év lehet.) Ez különösen megnehezíti az örökbefogadást, hisz a gyermekvállalási kor kitolódik, és aztán következnek a mesterséges reprodukciós eljárások. Több gyerek egyszerre történő örökbefogadását csak akkor engedélyezik, ha az egyik szülő többéves pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Természetesen szükség van orvosi igazolásra, pszichológusra viszont nem.

Az engedély megszerzése másfél évet vesz igénybe és 1595 euróba kerül.

Alapítványok

Ha mindez sikerült, akkor fel lehet iratkozni egy alapítványhoz, de csakis egyhez!

Hollandiában jelenleg hat alapítvány működik, mindegyik bizonyos országokra specializálódott. A választás nehéz, mert nem lehet előre tudni, hogyan alakulnak a várólisták a jövőben. Egy korrupciós hírre évig is szünetelhet az örökbefogadás bizonyos országokból. Alapítvány váltására van lehetőség, de az új alapítványnál újra a várólista végére kerül az ember. A várólisták hossza nagyon változó, lényegében attól függ, hogy milyen betegségeket hajlandó vállalni az ember.

A örökbefogadás feltételeit és a követelményeket a felajánló országok határozzák meg, ebbe Hollandiának vagy az alapítványoknak nincs beleszólása. A követelmények kitérhetnek:

– a család összetételére: házasság kötelező-e, egyedülálló örökbefogadhat-e, vér szerinti vagy  örökbefogadott gyerek lehet-e már a családban, ha igen, mennyi és melyik országból

– a szülők életkorára

– a jövedelmi és vagyoni helyzetre

– a vallásra

– az iskolai végzettségre

– az adott országban töltött beszoktatási időre.

Csak egy pár érdekes példát említve, Kína megköveteli, hogy az örökbefogadóknak legalább 80000 dollár vagyona és fejenként 10000 dollár éves jövedelme legyen. Kenya pedig elvárja, hogy a szülők legalább 6 hónapot Kenyában töltsenek, mielőtt hazaviszik a gyereket.

Magyarországnál a következők szerepelnek:

– legalább 6 hét Magyarországon tartózkodás kötelező

– felajánlott gyerekek:

– 3 éves vagy idősebb

– testvérek

– (komoly) betegségben szenvedők

– cigány gyerekek, intézeti háttérrel

– Down-szindrómás gyerekek

Az elmúlt években egyébként évi tizenpár magyar gyerek került hollandiai örökbefogadókhoz.

A teljes lista itt található (hollandul): http://www.adoptie.nl/WSMdocument/documents/Landenoverzicht.pdf

Szinte kivétel nélkül igaz, hogy a legtöbb ország előnyben részesíti a házpárokat, az egyedülállóknak nincs könnyű helyzete. Ugyanez vonatkozik az egynemű párokra is. Nekik jelenleg csak az Egyesült Államokból van lehetőségük örökbe fogadni.

Miután valaki türelmesen kivárta a sorát, a felajánlás úgy történik, hogy az örökbefogadók az alapítványon keresztül kapnak egy fényképes bemutatást a gyerekről, ami tartalmazza a gyerek előtörténetét és egészségügyi állapotát. Ez alapján kell eldönteniük, hogy elfogadják-e, több információ nincs. Az alapítványok általában maximum egy visszautasítást tolerálnak.

Ha az örökbefogadók elfogadják a felajánlást, akkor elindul a kiutazás megszervezése. A kint töltött idő országonként változó, általában 2-8 hét. Vannak kivételek, mint például Kenya, ahol 6-9 hónapos kinttartózkodással kell számolni, vagy Kongó, ahova nem lehet kimenni, hanem repülőn hozzák a gyereket és a reptéren lehet átvenni.

Az örökbefogadás ezen része 7500-35000 euróba kerül.

Az örökbefogadás társadalmi elfogadottsága

Röviden: nagyon jó. Teljesen elfogadott módja a családalapításnak! Mivel a gyerekek már évtizedek óta távoli országokból érkeznek és egyértelműen látszik rajtuk, hogy nem vér szerinti gyerekek, ezért titkolózásról szó sem lehet, mindenki teljesen nyíltan kezeli. A sokszínűség különben is teljesen normális a társadalomban, hiszen Hollandiának Afrikában, Ázsiában és Közép-Amerikában voltak gyarmatai.

Szinte mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, aki örökbefogadó vagy örökbefogadott. Számos tévéműsor foglalkozik ezzel, ahol örökbefogadottak visszamennek a szülőországukba megkeresni a gyökereiket. Sok segítő szervezet és klub működik.

Magunkról

Amikor 2008-ban elkezdtük az örökbefogadási eljárást Hollandiában, még volt kilátás arra, hogy 4-5 éven belül örökbe tudunk fogadni egy 6-9 hónapos kisbabát Thaiföldről. Mikor másfél évvel később kezünkbe kaptuk az engedélyt, már ez a lehetőség is megszűnt. Egyszerűen lezárták a várólistát, mert már az sem volt biztos, hogy a listán szereplő párok sorra kerülnek valaha. Ekkor visszaadtuk az engedélyünket, hazaköltöztünk Magyarországra és újrakezdtük az egészet, magyar alkalmasságit szereztünk. Nem volt származási kikötésünk, és szűk két éven belül örökbe fogadtuk gyönyörű kislányunkat.

IMG_3487

Azok közül, akikkel Hollandiában együtt végeztük a tanfolyamot, öt év alatt egyetlen pár szerzett gyereket magánúton, a többiek még nem kerültek sorra.

Linkek:

Hollandul

Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Adoptie_in_Nederland

Gyermekvédelmi Tanács: https://www.kinderbescherming.nl/

Örökbefogadás központi oldal: www.adoptie.nl

Betegségek listája: http://www.adoptie.nl/p/1560/special_needs/

Alapítványok: http://www.adoptie.nl/m/organisaties_vergunninghouders/mn/3/

 

Angolul:

http://www.adoptie.nl/WSMdocument/documents/Adopting_a_child_2013.pdf

 

Akinek van még kérdése, Balázsnak felteheti hozzászólásban. Köszönet az érdekes dolgozatért!

Továbbra is örömmel várom más országokról az ottani rendszert ismerők beszámolóját. Ha valaki végigcsinált egy nemzetközi örökbefogadást, annak a tapasztalatai is nagyon érdekelnek!

25 gondolat “Örökbefogadás Hollandiában” bejegyzéshez

  1. vegelerzsi 2014. szeptember 11. / 08:18

    Olyan furcsa, hogy túlnépesedik a Föld, a csapból és az ismeretterjesztő TVcsatornákból is ez folyik, ugyanakkor már az örökbefogadható gyerekek is elfogynak? Magyarázza meg ezt nekem valaki 🙂 Balázséknak gratulálok a szép kislányukhoz!

    Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2014. szeptember 11. / 08:52

      A túlnépesedés nem azt jelenti, hogy a túlnépesedett országokban a gyerekekről automatikusan lemondanak a szüleik! 🙂

      Kedvelés

    • balazsjerk 2014. szeptember 11. / 15:26

      Köszi! 🙂

      Kedvelés

      • Ildi 2014. szeptember 11. / 20:29

        Balázs, nagyon-nagyon-nagyon aranyos a kislányotok! Sok szeretettel gratulálok! És köszi a beszámolót!

        Kedvelés

  2. háztartásbeli andrea 2014. szeptember 11. / 08:50

    De cuki ez a kislány! 🙂 Két dolgot pontosítanék, az egyik, hogy Magyarországon sem jelölheted meg a származást, legalábbis hivatalosan, nincs ilyen rubrika a jelentkezési lapon! Más kérdés, hogy informálisan többnyire figyelembe veszik ezt, ha utaltál rá a megjegyzés rovatban. Ez amolyan középutas “megoldás”. A másik pedig, hogy egynemű helyett ugye azonos neműt akartál írni? 🙂

    Kedvelés

    • Judit 2014. szeptember 12. / 09:01

      Hát, lehet, hogy rubrika nincs a származásra, de nekünk konkrétan megkérdezték és be kellett írni. A tegyesznél. Ja, és a pszichomumus is tett fel ezzel kapcsolatban kérdéseket – talán ezért is kell bejelölni.

      Kedvelés

      • háztartásbeli andrea 2014. szeptember 12. / 10:20

        Igen, én is pontosan ezt mondtam, csak más szavakkal 😀

        Kedvelés

  3. Cosima 2014. szeptember 11. / 12:09

    Nagyon tanulságos. Szerencsére Balázséknak volt alternatív lehetőségük és éltek is vele.

    Kedvelés

  4. Ildi 2014. szeptember 11. / 13:49

    Szerintem most azért ilyen kevés a hozzászólás, mert mindenki néma a döbbenettől
    🙂

    Kedvelés

  5. Dunavirag 2014. szeptember 11. / 14:16

    Hűha!

    És a béranyaság törvényileg megengedett? Vagy fogadják el a gyermektelenséget? Jó, hogy nektek volt más lehetőség, micsoda szerencse magyarnak lenni 🙂

    Kedvelés

    • Dunavirag 2014. szeptember 11. / 14:17

      Tényleg, mindketten magyarok vagytok?

      Kedvelés

    • Dunavirag 2014. szeptember 11. / 14:18

      Hogy csináltátok (anyagilag, logisztikailag) az ide-oda költözést?

      Kedvelés

    • Dunavirag 2014. szeptember 11. / 14:18

      Most hol éltek? (Bocsi ezeket egyben is kérdezhettem volna.)

      Kedvelés

    • balazsjerk 2014. szeptember 12. / 06:14

      Béranyaság tudtommal Hollandiában nem megengedett. Olyanról már hallottam, hogy van aki Indiába megy és ott fogad béranyát, de nem ismerem a pontos szabályozást.
      Olyan tanácsot is kaptunk, hogy költözzünk el Braziliába, mert ott viszonylag rövid időn belül olyan tartozkodási engedélyt kaphatunk, amivel lehet örökbefogadni az országon belül.

      Egyébként mind a ketten magyarok vagyok.
      Hazaköltöztünk, kölünben nem is kaptunk volna engedélyt. A feleségem itthon vállalt munkát én pedig még egy darabig a holland cégemnek dolgoztam távmunkában.

      Kedvelés

  6. csicsi 2014. szeptember 11. / 15:15

    Most hogy elolvastam ezt a posztot, ismét megbizonyosodtam arról, hogy milyen szerencsések vagyunk! Itt szuszognak a gyerkőcök, szépek, egészségesek és nem 10-15 évet kellett várni rájuk.
    Úgy gondolom, mi is ezt a lépést választottuk volna, mint Balázsék! Gratulálok a szép kis Családhoz!

    Amúgy meg hihetetlen, hogy külföldön ennyire nehézkes az öf…ez tényleg azért lenne, mert ott sokkal kevesebb gyerek kerül gondozásba vagy sokkal kevesebb gyerekről mondanak le? Magasabb életszínvonal esetleg befolyásolja? Nem tudom…csak morfondírozok…

    Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2014. szeptember 11. / 17:57

      Elvileg a hatékonyabb gyermek- és családvédelmi rendszer teszi lehetővé, hogy kevés gyerek kerüljön állami gondozásba (a gyerekek családban maradását segíti az anyagi jólét, az oktatáshoz való széles körű hozzáférés, a hatékonyabb szociális háló, a családon belüli és a gyerekek sérelmére elkövetett erőszak elleni eredményesebb fellépés stb.), meg ahogy a cikkben is szerepelt a hatékonyabb családtervezés, ami szintén egyértelműen összefügg az életszínvonallal. Egyszóval, igen, nagyon is befolyásolja.

      Kedvelés

    • balazsjerk 2014. szeptember 12. / 07:03

      Szerintem is, itthon még nagyon jó helyzetben vannak az örökbefogadók. Az, hogy emberek megadnak származást és nemet, luxusproblémának tűnt ahhoz képest, hogy előtte a betegségek listáját bújtuk, hogy mit is vállallunk be.

      Nem tudom, hogy más nyugat-európai országban hogy van, de Hollandiában nagyon kevés gyerek kerül gondozásba. Aki nem akar gyereket, az védekezik, ha mégis összejön, elveteti.
      A jólét ahhoz mindenképpen hozzájárul, hogy anyagi okok miatt nem nagyon mondanak le a gyerekről.

      Amit Andrea ír, hogy a szociális háló és a gyermek- és családvédelmi rendszer jobb lenne mint nálunk, abban nem hiszek.

      Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. szeptember 12. / 19:42

      Tényleg elkeserítő az ottani párok helyzete. Jól tettétek, hogy hazajöttetek! Mi is erre a döntésre jutottunk, csak máshonnan, és nekünk is van már gyerekünk! Mondjuk azt sajnálom, hogy mi nem egy jóléti ország vagyunk, de az jó, hogy nálunk még sok gyerek megszülethet így is, hogy mások lesznek a szülei.
      Sajnos nálunk is eléggé megnőttek a várakozási sorok, szinte csak alapítványnál van esély 2 éven belül, kivéve, ha egy -ilyen szempontból- “szerencsés” megyében vagy.

      Kedvelés

      • Örökbe 2014. szeptember 15. / 13:46

        Érdekelne a ti történetetek is. Ha ismered egy másik ország rendszerét, örömmel fogadnék egy hasonló beszámolót!

        Kedvelés

  7. angéla 2014. szeptember 12. / 09:33

    Köszönöm Balázs, nagyon érdekes volt olvasni a beszámolódat és szívből gratulálok nektek, hogy sikerült megvalósítanotok a vágyatokat egy ilyen szép kislány örökbefogadásával.
    A holland gyakorlatról leírtakról nekem különösen az a rész tetszett, amikor az örökbefogadás létrejöttét követő videós interakciós-támogatásról írtál, én ilyen módszerről nem hallottam a magyar utókövetési gyakorlatban, pedig szerintem hasznos lehet. Időnként, amikor nehéz helyzetek alakultak ki, pl. nem akart a gyerek itthonról reggel elindulni, (igaz, csak a mobilom hangrögzítőjét benyomva) felvettem csak magunknak, hogy mi történik, de már ez is sokat segített, mert utóbb, mikor a férjemmel este meghallgattuk, valahogy kívülről és tárgyilagosan nézve sokkal inkább megértettük mi a gond és tudtunk rá megoldást is találni. Azt mondjuk nem tudom, hogyha tisztában van az ember azzal, hogy egy „külső szem” figyeli, mennyire marad meg az őszinteség, bár, ha maguk kérik az érintettek, akkor valószínűleg ezzel se lehet gond, hozzá lehet szokni.
    Magáról a „fejlett tőkés országok” (hogy Zsuzsa FB szavait idézzem), köztük Hollandia gyermekvédelmi gyakorlatáról egy nagyon érdekes 2010-es doktori (PHD) értekezést olvastam az interneten, szerzője: Rákó Erzsébet, címe: Gyermekvédelmi intézetekben elhelyezett gyerekek életkörülményeinek vizsgálata: https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/98976/ertekezes.pdf?sequence=5
    Itt a 44. oldaltól van részletesebb bemutatás a holland gyermekvédelmi gyakorlatról, annak történeti hátteréről, hogy milyen sokrétű a nevelőszülői rendszer (a terápiás családtól az üdültető családig mindenféle változat megtalálható), illetve, hogy a gyermekvédelemben milyen erős hangsúlyt kap a magát a gyermeket nevelő családnak az intézményes megsegítése. Azért talán ez is lehet egy ok arra, hogy nem jellemző a hazai örökbefogadás. A dolgozat maga csak kitekintést alkalmaz a külföldi gyermekvédelem kapcsán, hiszen a magyar intézményekben nevelkedő gyerekek életkörülményeinek vizsgálatára fókuszál, az a része is nagyon érdekes, ha valakit érdekel mélyebben a kérdés.

    Kedvelés

    • balazsjerk 2014. szeptember 12. / 11:08

      Köszi szépen!
      Ha rákeresel a “video interaction guidance”-re, akkor találsz róla több infót.

      Kedvelés

      • angéla 2014. szeptember 12. / 12:18

        Köszi Balázs, nagyon érdekes dolgokat találtam, így már értem hogyan működik:)

        Kedvelés

  8. vicq 2014. szeptember 13. / 01:30

    Eddig is tudtam, hogy szerencsések vagyunk, de hogy ennyire…?!

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .