Orvosi alkalmasság

Az örökbefogadásra jelentkezőknek háziorvosuktól is alkalmassági igazolást kell kapniuk. Mit vizsgálnak ilyenkor, melyek a kizáró betegségek? – jött az olvasói kérdés.

Az örökbefogadásra jelentkezve az első megbeszélésre el kell vinni a háziorvos elérhetőségét, és a Tegyesz fog küldeni egy nyomtatványt, amit a háziorvos kitölt és visszaküld. (Szerepel rajta, hogy örökbefogadás céljából.) Itt alá kell húznia, hogy a jelentkező szenved-e

a) a gyermek megfelelő ellátását is korlátozó testi, érzékszervi, értelmi fogyatékosságban
b) súlyos pszichotikus zavarban
c) alkoholfüggőségben
d) kábítószer-függőségben
e) olyan betegségben, amely miatt – akár időszakosan is – akadályozott a gyermekről való gondoskodásban, illetve amely a gyermek fejlődését veszélyezteti.

Kecskeméti-Beatrix3

Példák kizáró okra: rákbeteg, aki kemoterápiát kap; dialízisre szoruló vesebeteg; bármilyen súlyos betegség, amely műtétet, rendszeres kórházba járást igényel, esetleg azzal a kockázattal jár, hogy a gyermek elvesztheti az egyik szülőjét. Azt sem szeretik, ha házaspárból az a fél mozgássérült, aki a gyerekkel otthon akar maradni. Általában azt várják el, hogy képes legyen a jelentkező ellátni a gyereket. Vitás esetben kérnek szakorvosi véleményt (például, ha a háziorvos megadta az alkalmasságot, de a pszichológusi vizsgálaton kiderül valamilyen komoly betegség). És ritkán fordul elő, hogy ezért alkalmatlan lesz valaki.

Mikor a tényleges örökbefogadásra kerül sor, a gyerek kihelyezése előtt újra elküldik a fenti nyomtatványt a háziorvosnak.

Írjatok példákat olyan betegségekre, amelyekkel eltanácsoltak vagy átengedtek!

132 gondolat “Orvosi alkalmasság” bejegyzéshez

  1. Kata 2014. október 23. / 07:06

    Nekem egy kérdésem lenne: ha már kb. 20. helyen állunk, el lehet ezt intéztetni? Van itt vmi érvényességi idő? Mert mintha a környezettanulmánynál lenne. Csak azért, mert kicsit meredek, h mindent abban a két hétben zavarjunk le, amíg barátkozunk. Arra gondoltam, h kb ilyenkor kéne beszélni a védőnővel meg a gyerekorvossal is, h számítsanak ránk.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 23. / 07:57

      Nekünk a barátkozás előtt kellett 3 hónapnál nem régebbi születési és házassági anyakönyv, jövedelemigazolás és orvosi. Ebből pont az orvosival nehéz előre dolgozni, emlékeim szerint a Tegyesz adta vagy küldte ki a nyomtatványt.

      Kedvelés

      • vicq 2014. október 23. / 14:03

        Szerintem nálunk a nyomtatványt a doki és a Tegyesz egymással biznicelték le nélkülünk, vagy a kihelyezés előtt kellett a közreműködés? nem is tudom, de mindenesetre ha probléma lett volna, arra emlékeznék. Mondjuk nálunk elég jól köré volt szervezve a család a papíroknak, mindenki intézett valamit, a születéstől a tervezett kihelyezésig 1 munkanap volt, aztán tovább bentmaradt a gyerkőc némi antibiotikummal körítve, de tényleg el lehetett intézni mindent egyetlen nap alatt.

        Kedvelés

    • Judit 2014. október 23. / 08:26

      Ha szeretnél, keresek neked, nyomtatványt, nekem van word-ben. Hogy jusson el?

      Kedvelés

      • Kata 2014. október 23. / 10:23

        Nagyon köszönöm előre is! Küldd el, kérlek, Zsuzsának, ő tudja a címemet 🙂

        Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 13:57

      Mi akkor kezdtük kitalálni, ki lenne a jó gyerekorvos, mikor már megvolt a gyerek, de jól választottunk. 🙂 A másodiknál könnyebb lesz, már “bejáratott” utunk van 🙂

      Kedvelés

      • Kata 2014. október 23. / 17:11

        Itt, az új lakhelyen már elkezdtünk tájékozódni, de eddig még nem találtuk meg a Tökéletest. Én olyat szeretnék, aki el tudja viselni az elsőszülőséggel járó ijedelmeket 😀 Beizzítjuk a kollégákat, biztos ajánlanak majd valakit! 😀

        Kedvelés

  2. macus 2014. október 23. / 07:45

    Kata, nekünk ezt is abban az ominózus 3 napban kellett lezavarni (ami kb. 1,5 munkanap volt). Ez általában gyorsan megy. Mi felhívtuk a dokit, hogy s.o.s helyzet van, örökbefogadáshoz kell az alkalmassági papír. Bementünk és váróteremből kopp-kopp, asszisztens kiadta a doki aláírásával, soron kívül. Majd próbáld meg így. 🙂

    Kedvelés

    • Ildi 2014. október 23. / 08:18

      Szerintem ez a papír csak formaság… Legalábbis nekem nagyon komolytalannak tűnt az egész. Elmentem itt a faluban (Németországban) egy háziorvoshoz, aki akkor látott először. Mosolyogva előadtam, hogy mi a helyzet, kedélyesen eldiskuráltunk, azt hiszem, egy nagyon minimális kis vizsgálat volt (sztetoszkóp, nyújtsa ki a nyelvét, hajoljon előre, hátkopogtatás stb.). Felvette a családi anamnézist, megkérdezte, szedek-e valamilyen gyógyszert, a többi dologra meg csak rákérdezett. “Leiden Sie unter Depressionen?” “Haha, nein”. Ennyi volt. Bármikor megismétli szerintem 10 perc alatt, ha kell.

      Kedvelés

    • Kata 2014. október 23. / 17:13

      Hmm, lehet, hogy ehhez előtte elmegyünk majd egy hosszabb beszélgetésre, mert a régi háziorvosunk ismert már, mint a rossz pénzt, mégis behívott beszélgetni, most, hogy elköltöztünk, az új néninél még csak az átíratás miatt voltunk, és mivel nagyon anyukás a doktornéni, tuttira kíváncsi lesz ránk, hátha majd ő is tud jó gyerekorvost ajánlani…

      Kedvelés

  3. S. Eszter 2014. október 23. / 08:16

    Mi mindent ( 3 ak kivonat, jovedelem, orvosi, plussz meg nehany papir), -nagyon hirtelen jott, meg egyaltalan nem szamitottunk ra – elinteztunk ketto oran belul. Meg egy langos is belefert.. 🙂
    Az emberek alapvetoen szeretnek segiteni. Egyik ak hivatalban sem volt aznap pont felfogadas, de az orokbefogadashoz szo minden kaput megnyitott es mindenki orult nekunk es jo erzessel ment aznap haza, hogy reszese lett egy jo dolognak.. 🙂

    Az orvosi viszgalat amugy azamomra egy nagyon kerdeses dolog, mert az orvos konkretan ugy kuldte vissza a jelentkezeskor a papirjainkat, hogy meg nem latott minket, mert uj volt. Eloszor akkor talalkoztunk, mikor a masodik papirt irattuk ala vele hazavitel elott egy perc alatt es hat, nem kerdezte meg, hogy van-e barmi, amirol tudnia kell.

    Pedig itt ugye elvileg az orvos a gyermekvedelmi halo resze lenne – csak valoszinuleg nem tud rola.
    O talan ugy nezhet konnyen egy sulyosabb betegseget, hogy nem veszi el ezt az oromet a betegetol, akinek annyi baja volt az eletben, hat pont o fossza meg a gyerektol, holott a fokuszban a gyermek erdeke kene alljon.

    Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 23. / 08:35

      Természetesen, ha a háziorvos felületes, vagy szemet huny egy súlyos betegség fölött, ami később se derül ki, akkor átmegy a jelentkező, mint kés a vajon.

      Én úgy megdöbbenek, mikor rémes tortúrának nevezik a magyar alkalmassági vizsgálatot (és erről egy püspöknek panaszkodnak!). Van évi ezer alkalmas jelentkező, és megbuktatnak ötöt. (Páran nyilván maguktól kiszállnak menet közben.)

      Az amerikai örökbefogadók minden államból igazolást kell kérjenek a rendőrségtől, ahol valaha éltek, hogy volt-e bármilyen rendőrségi ügyük. Az egészségügyire nem emlékszem, ott hogy megy, de Magyarországon például erkölcsi bizonyítvány sem kell az örökbefogadáshoz.

      Kedvelés

      • macus 2014. október 23. / 08:37

        Igen, ezen én is meglepődtem – mármint, h erkölcsi sem kell. (Nevelőszülőknek kell, de örökbefogadóknak nem.)

        Kedvelés

        • háztartásbeli andrea 2014. október 23. / 10:47

          Tőlem a gyámhivatalnál rákérdeztek, önbevallásos alapon, hogy “áll vagy állt-e közügyektől való eltiltás stb. alatt”, mire mondtam, hogy nem.

          Kedvelés

          • Kata 2014. október 23. / 17:16

            Tőlem a Tegyeszben kérdezték meg az első dumcsikor, hogy voltam-e részese bűncselekménynek, akár áldozati szinten… Akkora szemeket meresztettem, hogy jut ilyen eszükbe – de aztán végülis rájöttem, hogy csak én voltam túl naiv, illetve szerencsés, hogy unalmas az életem… 😀

            Kedvelés

      • Ildi 2014. október 23. / 11:20

        Németországban kell erkölcsi bizonyítvány is, mégpedig a részletesebb fajta, de ugyanúgy csak pár perc és pár euró a beszerzése, és csak a német lakcímem alapján kiállított kellett. Holott ha logikusan közelítünk a kérdésfelvetéshez (erkölcsös személy vagyok-e? :)) tőlem kérhettek volna elvileg magyart is (hitelesített fordításban), mert magyar állampolgár vagyok, és otthon nyilván jobban számon tartják a rovott dolgaimat. Az egy dolog, hogy Németországban nem követtem el semmit, de mi van az egyéb országokkal, ahol korábban laktam? Szóval szerintem sem túl bonyolult az ügy (legalábbis eddig)!

        Kedvelés

  4. macus 2014. október 23. / 08:16

    Igen, a Tegyesz kéri be. Mi anno, még a határozat megszerzéséhez, naivan bementünk a dokihoz, hogy esetleg meg akar-e minket vizsgálni, mert alkalmassági kell az öf-hoz, és majd jelentkezik a Tegyesz ez ügyben. Azt mondta, nem vizsgál meg minket. Ránézéses módszerrel egészségesnek lettünk nyilvánítva. Amikor meg már a konkrét öf-i procedúra volt, szóltunk neki még egyszer, hogy majd jön egy ilyen megkeresés újra a Tegyesztől, s.o.s intézkedjen, vagy adja a mi kezünkbe a papirost. (Nekem fura volt, hogy nem vizsgál meg minket.. mert nem volt valami hosszú múltunk a kartonokban.. de hát ez van.)

    Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2014. október 23. / 10:48

      Ha öf-t akadályozó betegséged van, arról nagy valószínűséggel tud a háziorvos.

      Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 14:07

      A háziorvos hozzáfér a kórházi leleteidhez, zárójelentéseidhez, azaz ha betegség miatt ott megjelentél, azt ránézéssel is tudja, csak épp a vizsgálati fádra kell ránéznie… Egy olyan szenvedélybetegség, vagy épp remisszióban lévő pszichiátriai betegség, ami miatt még sosem jártál sehol, egy sima orvosi vizsgálattal sem fog kiderülni, azaz nem ad többet, ha meghallgatja a tüdődet, mintha normálisan megnézi a kórtörténeti összesítődet a számítógépén.

      Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. október 29. / 09:34

      Nekünk is a TEGYESZ kérte be, nem vihettük el külön a papírt, csak egy válaszborítékot vittünk a dokihoz, hogy biztosan postára adja majd. De akkor még nem is ért oda a megkeresés, elég sokat kellett rá várni. És a háziorvosnál elvileg mindenkinek van kartonja, amiből az előzmények alapján meg tudja mondani, egészségi állapota megfelelő-e. Mi pl. évente megyünk beutalóért vérvételre, és influenza oltásra, tehát lát minket, és mindent beír a számítógépbe is. Sőt az előző dokitól is át kellett kérni a kartonunkat annak idején. De lehet hogy most már egy számítógépes rendszeren is lát minket, és talán azt is hogy milyen receptköteles gyógyszereket váltottunk ki. Ha valakinek nagyon súlyos baja van akkor azt ezekből is láthatja. Van itt köztünk háziorvos, aki tudja, hogy ez tényleg működik-e?

      Kedvelés

      • vicq 2014. október 29. / 10:42

        Házi nincs, csak kórházi, de én úgy tudom, hogy a kórházi leletekek/zárókat látják a háziorvos kollégák.

        Kedvelés

        • Kata 2014. október 29. / 13:07

          Ez tutti. Amikor az átjelentkezést intéztük, az új háziorvos majdnem szívrohamot kapott a férjem kórházi múltja miatt. Ennél nagyobb szemeket csak akkor láttam, amikor az 7j fogdokink megvizsgálta,először lecseszte, h nem vigyázott eléggé a fogaira. Aztán mondtuk neki,h nézzen kicsit jobban be, aztán nem győzött elnézést kérni…

          Kedvelés

  5. Ildi 2014. október 23. / 08:20

    Szerintem (joggal) abból indulnak ki az orvosok, hogy súlyos betegségben szenvedők nem jelentkeznek örökbefogadó szülőnek.

    Kedvelés

    • macus 2014. október 23. / 08:35

      Khhmmm… :/ Vannak olyan betegségek, amelyek elég ijesztőek, és egyik mellékhatásuk, hogy az adott hölgynek nem lehet természetesen úton gyermeke. Ezért öf-t választ, és valahogy megkapja az orvosi alkalmassági papirost. Csiripelik ezt a madarak.. :/

      Kedvelés

      • Ildi 2014. október 23. / 08:52

        Macus, nem erre gondoltam. A meddőségnek súlyos szervi okai lehetnek, de ezek nem tesznek alkalmatlanná a gyereknevelésre.
        De ha pl. teszem azt, valakit rákkal diagnosztizáltak, vagy valamilyem más, az élettartamát várhatóan lerövidítő betegséggel, egyrészt biztosan kisebb gondja is nagyobb annál, hogy lesznek-e gyerekei, másrészt biztosan van benne annyi felelősségérzet, hogy ne jelentkezzen.

        Kedvelés

        • macus 2014. október 23. / 09:05

          Én rákos megbetegedésre gondoltam. De csak csiripelték.. :/

          Kedvelés

          • Ildi 2014. október 23. / 09:47

            Rákból is van mindenféle… Időben elkapott, könnyebb(en) kezelhető, nehezen gyógyítható, későn észrevett sunyi alattomos, de nagy nehezen kigyógyított, kihevert stb. stb. Én csak azt akartam mondani, de le se akartam írni, annyira evidens, hogy terminális betegek nyilván nem fogadnak örökbe. De ha valaki legyőzött egy ilyen súlyos betegséget, jók a kilátásai, miért ne? Ez nem lehet kizáró ok!

            Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 10:10

              Ildi nagyon igaz!! 🙂

              Kedvelés

            • Örökbe 2014. október 23. / 11:52

              A leírt példákat nem az ujjamból szoptam, konkrétan ilyen emberek bezörgettek a Tegyeszhez, hogy örökbe fogadnának. Aktív rákbetegek is.

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 12:10

              És mit tett a Tegyesz?Gondolom lehet kérni/ kikérni orvos véleményét aki tud ebben az ügyben dönteni segíteni .De én sem gondolom ha valaki kezelés alatt áll ne tudná az esélyeit…

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 13:16

              Elképesztő

              Kedvelés

            • Örökbe 2014. október 23. / 13:17

              Kért szakorvosi véleményt.

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 13:27

              Nem ismerem a konkrét esetet. De nem az lenne ilyenkor az elsődleges, hogy meggyógyuljon az illető? Lehet, hogy van olyan szakorvos, aki ennek jó esélyét látja, és hajlandó ezt írásba adni, de én, függetlenül attól, hogy milyenek a szakorvos szerinti kilátásaim, nem mernék belevágni addig, amíg meg nem gyógyultam. Rákos megbetegedéseknél ez 5 év tünetmentességet jelent, és tudom, hogy kemény, ha ez az 5 év pl. a 40 év körüli jelentkezőket érint, mert fontos határidőkről csúsznak le, és lehet, hogy kisbabát már nem kapnak… de nem lenne jobb mégis kivárni, és inkább egy nagyobbacska gyereket befogadni? (Csak hangosan gondolkodom, és tudom, hogy ez mindenkinek a legbelsőbb magánügye.)

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 13:32

              Zsuzsa a szakvélemény korrekt!!I ldi 10 év a gyógyulttá nyilvánítás.És szerintem a kisebb nagyobb gyermek közt nincs különbség…

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 13:40

              Mi mindig is 5 évről tudtunk, és eszerint anyukámat már kétszeresen gyógyultnak számítjuk 🙂 12 éve volt a mellműtétje, és minden rendben van nála!!
              Ami a kicsi gyerek-nagy gyerek kérdéskört illeti, azért ez ennyire nem egyszerű! Sokaknak igenis számít, és csecsemőért állnak sorba….

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 14:32

              Ildi először is anyudnak minden elismerésem és nektek is.Sajnos saját magamon lévő tapasztalat miatt írtam a 10 évet mert nekem már ezt mondták és igen mi is öribabára várunk.Nekem nem volt utókezelés (erre a rák fajtára nem lehet nem kell )semmilyen és nincs áttét stb.Időközönként ellenőrzésre járok: Úgy gondolom nem kell nekem idősebb gyermeket felajánlani ezért mert nincs különbség ezt arra céloztam ha holnap meghalok vagy elüt az autó nem tudom felnevelni a 7 vagy fél éves gyerekemet sem.És igen ha tud erről az X akkor hátrányba is lehet kerülni.Én felvállaltam és jeleztem mi történt velem pedig a műtéttel együtt másfél hónapot voltam táppénzen és azóta sem..Nem fogok időt írni mikor és milyen rákom volt..Nem ez a lényeg…Csak az hogy elég nehéz volt nekem és családomnak is de igen ha dolgozom és jók nagyon jók az eredményeim legyen kedves az X bekérni véleményeztetni egy vagy több szakorvossal a leletemet mielőtt dönt mikor nem orvos..Mikor jelentkeztünk teljesen igazoltan is egészséges voltam minden tünet és daganat nélkül .Szóval épp egészségesen jelentkeztünk aztán történt valami…

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 14:48

              Turban, nagyon szorítok nektek!! Örülök, hogy jók az eredményeid! A 10 évet nem értem, erős túlzásnak tűnik. És most mi a helyzet, felkerültetek a várólistára, vagy sem? Vagy levettek, hátrébb soroltak a betegség miatt?
              Szerintem ha jók a kilátásaid, nem kell semmiféle gyötrelmes kezelésekre járni, ugyanúgy éled a hétköznapokat, mint bárki más, dolgozol teljes munkaidőben, eljársz kontrollra, mindig minden negatív, akkor gyakorlatilag nem vagy beteg!
              Nehéz kérdés… Te hogy ítéled meg a saját helyzeted: bármikor el tudnál vállalni egy kisbabát vagy azért várnál még egy pár évet a biztonság kedvéért?

              Kedvelés

            • vicq 2014. október 23. / 15:00

              Pont erről szólna a háziorvosi alkalmassági, hogy megkapja a doki a papírt, amin a Tegyesz felteszi a kérdést, megnézi a te leleteidet, látja, hogy te mivel jársz oda, mondjuk jelen esetben gondolom az onkológiára, elolvassa, megnézi, eldönti, hogy ez alapján tud-e ő maga dönteni, ha úgy érzi, hogy nem, akkor ilyenkor igenis elküldhet téged a kezelő szakorvosodhoz egy papírért, hogy ő milyennek látja ezt a kérdéskört, és nyilatkozhat már ennek a birtokában, és pont azért, hogy ezt ne a Tegyeszes ügyintézőnek kelljen eldönteni. Amúgy szerintem ilyenkor a legritkább esetben fog maga a háziorvos dönteni, egy jogosítványnál is, ha már van valami a vizsgálati fádon, úgyis elküld szakorvoshoz, még akkor is, ha ő aktuálisan jobban képben van a beteg állapotával (mert mondjuk az illető az adott szakrendelésen 10 éve nem járt, a háziorvoshoz meg minden hónapban megy feliratni a vérnyomáscsökkentőjét – mondom ezt, mint egy időben addiktológián helyettesítésként bedolgozó orvos). Ha valami nem tiszta sor, akkor nem szeretnek a háziorvosok maguk dönteni, ami persze legalább annyiszor lehet jó is, mint ahányszor csak plusz macera.
              AZ, hogy neked milyen tumorral mi a helyzet éppen, azt a háziorvosod, illetve a szakorvosod kell, hogy tudja. Én mikor itt elevennek kampányoltam, nem is olyan betegségekre gondoltam, amik adott stádiumban jelentősen nem befolyásolják az életkilátást, hanem olyanokra, amik igen – és pont erről kellene többek közt szólni a háziorvosi igazolásnak, nem tudom, hogy ezt a funkcióját mennyire tölti be, mert nem tudom, hogy ilyen esetben kit “enged át” és kit zár ki a háziorvos ténylegesen. Nekünk egyikünknek sincs olyan baja, aminél ez igazán kérdésként fel kellett volna merüljön.
              Az idősebb gyerek kérdése szerintem csak úgy került ide, hogy lehetséges lenne olyan, aki azért jelentkezik még abban a stádiumban, amikor nem lehet gyógyultnak tekinteni, mert nem szeretne annyit várni, hogy a 45 év korkülönbséges szabály miatt meg már ne kaphasson csecsemőt. Hogy van-e ilyen, azt nem tudom, de szerintem az idősebb gyerek-dolog emiatt merült fel, nem azért, hogy a 7 éves mellől vigyen el a kór a 2 éves helyett.

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 15:07

              Vicq, köszi, egyetértek!

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 15:37

              Köszönjük a szorítást!!Igen a várólistán fent vagyunk több éve és igen már nagyon várjuk a babánkat.És igen most kértek új orvosi papírokat és igen újra pszichológia vizsgálat is volt és igen megkaptuk tőle is a javaslatot,hogy örökbe fogadhatunk csecsemőt nem tolták ki az időt nagyobb gyermek felé .Nem gondolom azt hogy várnom kéne így a 40-hez közelegve..A tumort kivették mert ez volt a legjobb más gyógymód erre a rák típusra nincs. És igen semmilyen utókezelés kemot sugarat nem kaptam..Igen a házi orvosom mindent tud nem különben Ő a főnököm is.Szóval ha x felé nem jelzek és nem mondom el nem is tudnának róla.Hisz a műtét után nem sokkal dolgoztam, annyit voltam otthon amit egy laparral kell otthon lenni!Sajna azt mondják 10 év ekkor vagy gyógyulttá nyilvánítva,régebben 5 évet mondtak de egy év tünet mentesség után 89% hogy meggyógyultál és nem ebben fogsz meghalni!!Igaz ez mind statisztika de nagyon jó!!És ez több rák fajtára igaz de ami nekem volt az ez…

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 15:41

              Na jó, ezek szuper hírek!! Akkor maradj is egészséges, vigyázzatok magatokra és jó várakozást!

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 15:47

              Ildi köszönöm szépen!!
              Vicq!! nem onkológia…És én is írtam már az előbb jó lenne szakorvos döntene felőle vagyis felőlem..Nem pedig a Tegyesz aki nem ért hozzá és nem tud objektíven dönteni hogy milyen az én egészségem.

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 15:55

              Szerintem Vicq is ezt mondja! Hogy ne a Tegyesz döntsön (ne nekik kelljen ebben dönteni! azért mekkora teher is ez, ebbe is gondoljunk bele), hanem konzultáljon a háziorvoson keresztül a szakorvossal/egyenesen a szakorvossal! Pontosan azért, amit írsz: mert ők ehhez nem értenek.

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 16:01

              Ildi!!Tök egyformáról beszélünk(írunk) tehát mind én is jelen esetben ez volna a legjobb megoldás azért írtam Zsuzsának is jó ,hogy szakvéleményt kért a Tegyesz…Másik hozzá szólásomban pedig ezeket a felvetéseket továbbítani kéne az illetékesek felé..Szóval ezzel egyetértünk .És egy hullám hosszon mozgunk…:) Kicsit nehezebb az írás mindig mint a személyes beszélgetés!! 🙂

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 16:02

              Igen, én abból a nagyon rövid hozzászólásodból nem értettem, hogy mire gondolsz 🙂 (bevallom utólag)

              Kedvelés

            • turban 2014. október 23. / 16:08

              Ildi!!(y)

              Kedvelés

            • vicq 2014. október 23. / 23:00

              Turban, akkor neked a háziorvos kiadta az alkalmasságot, a Tegyesz meg felülbírálta, ha jól értem?

              Kedvelés

            • turban 2014. október 24. / 09:16

              Vicq!!Nem a Tegyesz kérte az alkalmassági vizsgálatot mert lejárt a házi orvos pedig kiállította!!Korrekten jelentettem mi történt velem nem volt közben kiajánlás viszont ennek köszönhetően kicsit várakoztattak..A lényeg mondtam úgy érzik gond van kérjenek szakvizsgálatot velem kapcsolatban ha gondolják .Nem történt meg..Azóta is tünet mentes vagyok kopp-kopp.
              A tegnapi napom kicsit nehéz volt felzaklatott mert végig úgy álltam a dolgokhoz minden rendben lesz!!Műtét után nem sokáig voltam itthon időben elcsípték/tük a tumort kezdetleges mondhatni nulladig típusú volt útókezelést semmilyen formában nem kaptam.Azóta is dolgozom már az első nap nem kíméltek és azóta is így van.Zabszem Jancsi és a kisördög az ellenőrzések előtt velem van de ez természetes szerintem.
              Ezzel végig azt szerettem volna sugallni és a Tegyesznek is mondtam ha nem tudják mi történik velünk kértem kérjenek szakvéleményt ha kell több orvostól de ne ítélkezzenek felettünk ne adj isten várakoztassanak minket hisz én is ember vagyok élek ,dolgozom családom van szüleim és igen több mint 12 éve gyermekre vágyunk.De ha a Tegyesz úgy döntene az orvosi szakvélemény után ,hogy mi nem kaphatnánk azt akkor nekünk kellene feldolgozni de az igazság mindennél többet ér ITT IS ebben az esetben is.Szóval a Tegyesz ha nem biztos a dolgában kérjen segítséget mindenkinek könnyebb lenne.Humánosabb korrektek és tudom legalább a rendszerben ez jól és tisztességesen működne legalább..

              Kedvelés

            • turban 2014. október 24. / 09:29

              Vicq!!
              Bocsi az első mondatom megint nem lett értelmes..Szóval lejárt az érvényes határozatunk és nem rég kértek újabb alkalmassági vizsgálatot…De mielőtt ez nem történt volna meg megérzés és rákérdezés után őszintén felelt nekem a Tegyesz, erre mondtam (írtam) amit már kifejtettem az előbb is..De nem kértek be szakvizsgálatot hiába ajánlottam fel.közben pedig elérkezett a következő alkalmassági vizsgánk amit megkaptunk a feltételek nem változtak.

              Kedvelés

          • turban 2014. október 24. / 09:42

            Vicq!!
            Jót mulatok magamon ismét jól fogalmaztam…Bocsi nem volt szándékos..

            Kedvelés

  6. turban 2014. október 23. / 09:07

    Szerintem aki dolgozik az nem beteg…Rák ez is táv fogalom szerintem aki végső stádiumban van vagy tudja pár éve van vissza azt leszázalékolják..műtétekről pedig a házi orvosnak tudnia kell!!Hisz táppénz stb.

    Kedvelés

    • háztartásbeli andrea 2014. október 23. / 10:50

      A posztban említett betegségek esetén nagy valószínűséggel előfordultál már párszor a háziorvosnál, ha másért nem, akkor a táppénzek miatt, illetve gyógyszert is többnyire ő ír fel.

      Kedvelés

      • angéla 2014. október 23. / 12:59

        Sőt, szerintem a TAJ szám alapján a háziorvos le tudja kérdezni a páciense egész egészségügyi történetét. Én magam is meglepődtem, mikor a TAJ számom alapján lekérdeztem, hogy mennyi minden megvan a rendszerben, az összes receptre felírt gyógyszer, és minden egészségügyi intézménynél tett látogatás, egy gombnyomással simán visszakereshetőek több évre az adatok, pl. innen szoktam ellenőrizni mikor voltam utoljára szemorvosnál vagy valamilyen szűrővizsgálaton. Én nem vagyok orvos, de úgy gondolom, hogy a háziorvos ugyanígy meg tudja nézni a TAJ történetet, még ha új is a betege, abból meg pontosan kiderül, hogyha valamilyen komolyabb betegség áll fenn vagy valami szenvedély betegség lehet a háttérben. Ahol nincsenek betegségek, ott nyilván gyorsan megy az egészségügyi alkalmasságról az igazolás kiállítása és valószínűleg a többség ilyen.

        Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 23. / 13:20

      Ebben is van valami, hisz kell jövedelemigazolás.
      Szia Turban, üdv a blogon!

      Kedvelés

  7. trapiti 2014. október 23. / 12:24

    Szerintem is túlságosan megengedő az alkalmassági vizsgálat egészségügyi része (is), és csatlakoznék Zsuzsához, nem igazán tartom indokoltnak, amikor a magyar várakozók rettenetes tortúraként élik meg az alkalmassági vizsgálatot, miközben gyakorlatilag mindeki megkapja az alkalmasságit aki kéri. Sőt, szinte bárki kap is gyereket aki kivárja és magától nem lép vissza. Ez messzemenőkig ellentétes a gyerekek érdekével, különösen azokéval akikért többszörös a “túljelentkezés”. Vagyis azt gondolom, amíg 3-4x annyi a várakozó mint amennyi a gyerek (legalábbis bizonyos paraméterekkel rendelkező gyerekek esetében) addig nagy felelőtlenség ennyire megengedően válogatni a lehetséges örökbefogadókat mind egészségügyi, mind egyéb szempontból.
    Bármennyire is sajnálja az orvos (vagy akár az egész rendszer) a rákos betegeket, pl. méhnyakrák miatt operált és így meddővé vált nőket, nem lehetne megtenni egy gyerekkel sem, hogy egy egészséges, vagy legalábbis nem ekkora kockázatot jelentő betegségben szenvedő szülő helyett olyannak adják aki szinte biztosan nem fogja tudni felnevelni. Az örökbefogadás nem azért van, hogy a meddő párok vigasztalódjanak egy cuki kisbabával, hanem hogy a gyerekeknek a lehetőségekhez mérten stabil és biztonságos otthont biztosítson.
    Nem lehetetlenség felmérni az egészségügyi kockázatot, a biztosítók pl. nagyon jók ebben… elég érdekes helyzet szerintem, hogy ma Mo-on simán fogadhat örökbe olyan akivel már pl. életbiztosítást sehol nem kötnek…

    Kedvelés

    • Aktucs 2014. október 23. / 12:43

      Életbiztosítást velem sem kötnek, mert több mint 10 éve, a válásom után voltam depressziós, és ez a biztosítóknál kizáró ok. Én nagyon féltem, hogy nem fogom megkapni az alkalmasságot emiatt, de nem volt gond belőle. Igaz, már vagy 7-8 éve jól vagyok, gyógyszert sem szedek. Szerintem semmivel nem nagyobb az esélyem arra, hogy depressziós leszek ismét, mint egy átlag földi halandónak, sőt, mivel dolgoztam a depressziómmal, megvannak azok az önvédelmi technikáim, amivel rendben tudom magamat tartani akkor is, amikor más összeroppanna.
      Egyébként a legtöbb biztosítónál azért sem kötnének velem biztosítást, mert az édesanyám rákban halt meg, ráadásul 50 éves kora előtt lett rákos, ami fokozott rák-kockázatot jelent a számomra is. Pont ezért nem vágtunk bele a lombikba, mert tovább növelte volna veszélyt.
      De azért jó szülő vagyok, és jó eséllyel fel fogom nevelni a gyerekeimet.

      Kedvelés

      • trapiti 2014. október 23. / 13:10

        Ilyen esetben egy korrekt eljárásnak része kellene legyen minimum egy pszichiátriai és egy belgyógyászati kivizsgálás.

        Kedvelés

        • Aktucs 2014. október 23. / 13:22

          Ebben lehet, hogy igazad van, bár egyébként a depressziót pont nézik a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, és nálam tényleg nyoma sincs, hála Istennek. Sőt, ritka kiegyensúlyozott embernek találtak. 🙂
          A másik felével meg többet nem tudok kezdeni, mint hogy megyek szűrésekre, magamtól is kivizsgáltattam magam, mostanában nem szeretnék elpatkolni. 🙂 3 gyerekért vagyok felelős.

          Kedvelés

  8. Örökbe 2014. október 23. / 13:28

    Nem gondoltam, hogy ez a kis, szinte adminisztratív téma, ünnepnapon ekkora visszhangot vált ki…

    Kedvelés

  9. turban 2014. október 23. / 13:29

    Zsuzsa a téma jó de szerintem elment a rossz irányba.Ezt szerintem a Tegyesz felé kéne továbbítani jobb lenne azoknak az örökbefogadóknak is akik gyógyultak de sokan istennek képzelik magukat és döntenek ítélkeznek a szakorvosok helyett.

    Kedvelés

  10. eleven 2014. október 23. / 13:36

    Aki nem kigyogyult rakbeteg, azt is elutheti holnap a villamos. Ha ezt nezzuk, senki sem vallalna gyereket. Es mi a helyzet a 40 feletti orokbeszulokkel? Ok mar ugyis meghalnak 20 ev mulva, ok se kapjanak?
    Olvastam nem is olyan regen egy cikket, megmondtak a nonek, h nincs mar 1 eve sem hatra, megis teherbeesett, meg is halt, mikor a gyerek fel eves volt. Nyilvan felvet ez is par etikai kerdest, szegeny gyerek felarvan no fel, de nyilvan senki nem donthetett a no helyett, ezt tiszteletben kell tartani.
    Nem azt akarom mondani, hogy tetszene az, h haldoklok, szenvedelybetegek orokbe fogadjanak, azzal ertek egyet, amit fent irt valaki, hogy az, aki ennyire beteg, ugysem az orokbefogadassal torodik. Egy manias depressziost azert gondolom kivizsgalnak, bar itt is a kerdes, hogy a betegsegetol fuggetlenul szulhet, ahogy a szenvedelybeteg is. Sot ket ertelmi fogyatekos is vallalhat gyereket, ezt sem szabalyozza semmi, akkor sem, ha tutira oroklodik a betegseg.
    Ugyanez a tanfolyamra is igaz, titeket koteleznek ra, ami egyebkent jo dolog, de pl az iskolakban nincs kotelezo csecsemogondozas ora, vagy nemi pedagogiai ismeret.

    Kedvelés

    • turban 2014. október 23. / 13:42

      Eleven nagyon jól megfogalmaztad!!:)

      Kedvelés

    • trapiti 2014. október 23. / 13:51

      Hát elég érdekes nézőpont szerintem egy kalap alá venni az örökbefogadást és a gyerekszülést ebben az értelemben. Az örökbeadható gyerekek nagy része különböző eredetű szülői alkalmatlnság miatt válik azzá. Természetes igény szerintem hogy másodszorra ne ugyanabb a helyzetbe kerüljön. Lehet hogy én vagyok az ufó, de én azt gondolom, hogy sem szenvedélybetegeknek, sem súlyos betegeknek pl. rákbetegeknek, sem komoly pszichés betegésgben szenvedőknek nem szabadna örökbefogadniuk.
      Ha valaki vér szerinti gyereket vállal, az elsősorban az ő felelőssége. Ha örökbefogad akkor a személyes felelősségen kívül bekerül a képbe a rendszer, az alkalmasságot megállapító szakemberek felelőssége amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

      Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 13:54

      Amelyik gyerek oda születik valahova, az nem válogathat, “ezt dobta a gép”, azért nyilván egy olyan gyereknél, akit már eleve ért egy nagy veszteség, válogassanak is úgy, hogy az elkerülhető kockázatokat elkerüljék, szerintem. AZért egy elhagyó anya után fél évvel egy halott anya, az már kicsit sok, nem? Persze, elüthet a villamos, illetve lehetek később is rákos, de ha már előre tudhatóan baj van, akkor annak nem kellene kitenni egy amúgy is veszteségekkel érkező gyereket. (tudom, Kata mindjárt reklamál, hogy mindig csak a gyerekig látok, és ki nézi az örökbefogadókat, de továbbra is azt gondolom, hogy a gyerek a kiszolgáltatottabb fél).

      Kedvelés

      • vicq 2014. október 23. / 13:55

        (Ja, és Kata, nem személyeskedni akarok, csak általában Te szoktál a mi jogainkért harcolni a csapatban 🙂 )

        Kedvelés

        • Kata 2014. október 23. / 18:00

          Andiiiii, most hosszú leszek!!! De olvass el, mert fontos 😀 És meggyőzhető is vagyok! 😀

          Vicq! Dehogy! Értem a megjegyzést, lehet, hogy nem lennék ilyen harcos örökbefogadó-szülő-jogvédő, ha kicsit a mi érdekeinket is nézné a rendszer.

          Itt többször volt említve a kínszenvedés és a tortúra az alkalmassági kapcsán. Maga az eljárás objektíve lehetne szigorúbb is, mert tényleg kéne erkölcsi, vizsgálni kéne, hogy mennyi millió hitel van a szándékozó nyakán, vagy be tudja-e fűteni télen a házát, pl, de még lenne pár ötletem. Engem nem zavar, ha vizsgálnak, nincs takargatnivalóm, állok elébe bármikor.
          Nekem, személy szerint azért volt tortúra, mert lenéztek, és érzelmi boxzsáknak éreztem magam, amellett meg dühített az az inkompetencia, igénytelenség és tudatlanság, ami ezeket a munkatársakat fémjelezte (az igazságérzetem azt diktálta és diktálja, hogy aki gyerekkel foglalkozik, az próbáljon meg JÓL dolgozni, mert a gyerek a jövő záloga, és ha velem így bánnak, hogy bánnak a gyerekkel?? és ennél a gondolatnál szorul ökölbe a talpam), nem tudtak válaszolni a kérdéseimre, nem nyugtattak meg, hanem folyton zsákutcában éreztem magam. Magyarul nem kezeltek objektíven, ahogy kell, hanem játszmáztak, és a játszmáktól nekem nagyon viszket a tenyerem.
          Ha én így végezném a munkámat, már rég kirúgtak volna a francba.

          Disszonancia van és egyoldalúság.
          Mert a berkeken kívül megy “a milyen anya az olyan…” meg a “ti hősök vagytok/én nem tudnám…” Ez egyoldalú, mert igenis van olyan helyzet, meg mi is önzésből tesszük, amit teszünk. Ezt a mi dolgunk elintézni a környezetünkkel, hogy ítéljék meg a helyzetet, nagy harc, de megéri a tisztázás.

          De berkeken belül a vsz. anyuka a “szeeegény, szerencsééétlen, és kötelezően sajnáljuk szegényt mert hát…” és a “kussolj paraszt, mert tőlünk függsz, és mi teszünk veled jót, hadd játsszuk már büntetlenül az Istent feletted, mibelénk is úgyis általában belénk rúgnak, hát valakin csak le kell vezetni a saját frusztrációnkat”
          Az első kijelentés is túlzás, mert pl egy bántalmazó vsz szülőt nem lehet szerintem teljesen ártatlanként kezelni, a második meg a hatalommal való maximális visszaélés és a szemétkedés melegágya.

          Szóval jó lenne, hogy legalább a szakemberek helyre tennék magukban és a rendszerben a mi helyünket, ne érezzem már azt, hogy ennek úgyis mindegy, mert muszáj engednie, hogy alázzuk meg rugdaljuk, állja ki, ha gyereket akar, ha meg nem bírja, legfeljebb meggyanúsítjuk, hogy még nem tudta feldolgozni a meddőségét (mindent a visszájára lehet fordítani – Magyarország, én így szeretlek!).

          Tudom, most nagyon szubjektív voltam, és nagyon a saját sérelmeim beszélnek belőlem. De úgy szerettem volna azt érezni, hogy wow! ez a nő aztán utánanézett, hogy helyes döntést hozzon. wow! igaz, hogy van még mit munkálkodnia magán, de segítsük, mert jó úton halad. wow! végre valaki értelmes kérdéseket tesz fel (nem vagyok bunkó, de voltak a tanfolyamon fejfogós kérdések – felmerült bennem, hogy ez az élőlény vajon minek ül itt?), és nem zaklat feleslegesen hetente, hogy hányadik a sorban, vagy hogy mért nem ő kapta azt az inkubátoros gyereket, habár nem ő jön sorban. wow! ez tényleg nem csak gyereket akar, hanem jól is akarja csinálni!
          Ehelyett ment a: majd ha akarok, akkor válaszolok, miért akarja maga azt tudni, túl sokat olvas, túlságosan akarja ezt az egészet, kussoljon már ez a tudálékos, mert amilyen tapintatlan, még a végén bebizonyítja, hogy nem értünk ahhoz, amiről beszélünk. Na meg éreztették, hogy habár elvileg én vagyok a jófiú, mégis takarodjak már, mert mit képzelek én, hogy több szakirodalmat ismerek, mint ők.
          Az én hibám, ha harcra kényszerítenek, akkor az Isten irgalmazzon az ellenfélnek, mert én addig kaparok, amíg célt nem érek. Jelentkezzen, ki olyan hülye még, hogy diákként dacból, mert a tanár szemétkedik vele, megtanuljon úgy latinul, hogy visszavághasson?? Gyagya vagyok, ez tény 😀

          Összefoglalva: nekünk is jogunk van az objektív és reális eljáráshoz és az értelmileg színvonalas, emberi hangú ügyintézéshez! Én emellett emelek szót.

          Igazad van egyébként. Nem szabad ilyen mondani, hogy “szegény gyerek” így meg úgy, nem szabad halálra sajnálni, mert sajnálatból nem lehet várat építeni egy gyerek köré. De tényleg durva lenne, és keményen “szegény gyerek” lenne abból a babából, ha fél évvel azután, hogy örökbe fogadták, kihalnak mellőle az új szülei.
          Sokszor panaszkodom, hogy olyan szaaaar az életeeeem, de basszus, adjak hálát, hogy van két szemem, van két kezem, van két lábam, tudok dolgozni és a többi, amire addig nem is gondol az ember, amíg nem kerül veszélybe…

          Kedvelés

          • Kata 2014. október 27. / 05:50

            Hahó, nem válaszoltatok, így nem tom ám, h hallgatás=beleegyezés, vagy olyan zöldeket beszélek, h inkább rám hagyjátok… 😉

            Kedvelés

            • findusz 2014. október 27. / 08:59

              Kata, en azert nem szoltam hozza, mert szerencsere ilyeneket sehol nem tapasztaltam. Mindenhol nagyjabol ment flottul minden, bar neha volt erdekes tudatlansag, mikor a gyamugyest nekem kellett felvilagositani… De rosszindulat, akadalyoztatas sehol sem volt.
              Kicsit probalj meg pozitivabban allni a dolgokhoz, es a regi serelmeidet felejtsd el, nezz elore! 🙂

              Kedvelés

            • Kata 2014. október 27. / 14:48

              Tekintek előre: ugyanezek a khm… személyek fogják intézni az örökbefogadást! Élmény lesz, de ha bárki keresztbe mer tenni a gyerekemnek, akadályoz a őt abban, h hozzánk kerüljön, az számíthat rá, hogy megtekerem a nyakát, és minimum ráküldöm az ukrán maffiát. A valóságban meg majd diplomatikusan mosolygok, és panaszkodom nektek itt, oszt vagy elhiszitek, vagy nem. Biztos rossz helyre születtem…

              Kedvelés

            • findusz 2014. október 27. / 17:06

              Ne igy indulj neki. Miert tennenek keresztbe??? Szerintem ne a rosszindulatot feltetelezd. Bevonzod a rosszat.

              Kedvelés

            • Elza 2014. október 28. / 08:55

              Kedves Kata!
              Én is findussza értek egyet. NAGYON sajnálom, hogy ilyen sok sérelem ért, de szerintem nagyon igaz ez az idézet: “Neheztelni annyi, mintha mérget vennénk be, és arra várnánk, hogy a másik haljon meg.”
              Szerintem ha megpróbálod elengedni ezeket a sérelmeket, akkor neked is könnyebb lesz, sőt NEKED lesz könnyebb.
              Szeretettel,
              Elza

              Kedvelés

            • vicq 2014. október 29. / 08:40

              Igazából azért nem válaszoltam, mert csak ismételni tudnám egy korábbi hozzá(d)szólásomat, miszerint aki mindig harcra készül, az mindig talál ellenfelet is. Értem én, hogy ennek az attitűdnek Nálad megvan a “történelmi gyökere”, de akkor sem teszi könnyebbé az életedet, legalábbis most már.
              Egyébként ezzel nem bántani akarlak, kifejezetten kedvelem a hozzászólásaidat itt a blogon, és nagyon értékelem, hogy ellenünk sosem jössz kivont karddal, pedig látom azt is, hogy ez tőled nem automatikusan jön, hanem ajándék felénk. Köszönöm. 🙂

              Kedvelés

            • Kata 2014. október 29. / 13:21

              Engem is fáraszt a boxállás, csak az baj, h így érzem magam biztonságban. Értem, amiket Findusz és Elza írnak, és köszönöm, h szántak időt a válaszra. Az a helyzet, h van egy olyan beütésem, h tíz körömmel védem azokat is, akik a sorstársaim. Nem szeretném, ha úgy járnátok, ahogy mi, ezeket a sérelmekről szóló kommenteket se dühleadásnak írom, hanem okulásul, mert szeretlek benneteket. Amúgy meg úgy gondolom,h attól létezik valami, h kimondjuk, nem agyonhallgatjuk, az már az 50es években sem jött be, most olvastam a Zeng a zének-et, ami teljesen sokkolt. Mindannyian Öcsik vagyunk, amíg csak a saját tudásunk/ tudatlanságunk és szemszögünk alapján rakjuk össze a világot, minden megosztott tapasztalás segítség a színesebb képhez.
              ajjaj, ma nagyon filós hangulatban vagyok 😉

              Kedvelés

      • eleven 2014. október 23. / 14:01

        Irtam, hogy nem tamogatom a sulyos betegek orokbefogadasat 😊
        De akinek kezelheto a betegsege, tehat nem halalos, mondjuk a fenti depresszios pelda eseteben nem lennek szigoru. Gondolom hasonlokepp vannak ezzel a haziorvosok is, aki olyan, ugyis elverzik a pszicho vizsgalaton. Egy haldoklonak nincs keresete, ezen is megbukik.
        Gondolom egy kornyezettanulmany is felderithet gondokat.

        Kedvelés

        • trapiti 2014. október 23. / 14:12

          Szerintem a háziorvosoknak sokkal nagyobb a felelőssége annál, mint ahogyan most zajlanak az alkalmassági vizsgálatok. A mai Mo-on nagyon sok aktív rákbeteg dolgozik, mert nem tehet mást. Jövedelem? Két minimálbérre is simán kiadják a határozatot, akkor miről beszélünk? Ha a házaspár egyik tagja fel tud mutatni ennyit, a másikat már nem is vizsgálják. Depresszió: akinél valóban egy epizód volt évekkel ezelőtt egy súlyos élethelyzet kapcsán, annak nem hiszem hogy lenne félnivalója egy pszichiátriai kivizsgálás során. A pszichológiai vizsgálat is sokszor egy vicc, mi pl. egy 3/4 órás kellemes beszélgetés formájában estünk át rajta, nem hiszem hogy ez komoly szűrő lenne. Vannak tesztek amiket vagy megcsináltat a pszichológus, vagy nem. Velünk pl. nem csináltattak semmit. Egy ilyen “szűrőn” simán átmegy bárki hacsak nem belőve érkezik a beszélgetésre…
          Abban azért gondolom egyetérthetünk, hogy egy olyan szűrőrendszer, ami a vizsgálata során a jelentkezők 99%-át alkalmasnak találja, az gyakorlatilag alkalmatlan, mintha nem is lenne.

          Kedvelés

          • vicq 2014. október 23. / 14:16

            Azt gondolom amúgy, hogy egy 3/4 órás beszélgetés kapcsán egy tapasztalt szakember elég jól be tudja lőni, érdemes-e tesztelnie, és ha igen, milyen irányba. Informatívabb, mint 10 perc beszélgetés után vaktában “ágyúval lődözni verébre”. A tesztek azért akkor igazán jók, ha már megfogalmazódik, mire szeretnél általuk választ kapni. A nagyon általános szűrőtesztek szvsz nem érnek többet, mint egy korrekt 45 perces interjú.

            Kedvelés

            • trapiti 2014. október 23. / 14:22

              OK talán igen. De akkor hogyan van az mégis, hogy gyakorlatilag mindenki alkalmas? (Már csak zárójelben teszem hozzá, hogy bizonyos pszichológusokról az a hír járta akkoriban hogy “könnyű” náluk átmenni, pl. sosem hívnak vissza másodszorra senkit, míg mások rendszeresen 3-4 alkalmas találkozókra alapozták a döntésüket és minden esetben végeztek teszteket. Nyilván a legjobb valahol félúton lenne… Akinél mi voltunk, maga mondta el, hogy gyakorlatilag csak nagyon durva esetekben nem javasolják az alkalmassági kiállítását még akkor is ha többször látnak problémásnak egy-egy esetet, mert általában a házaspárok nem fogadják el a döntést és úgyis kihajtják az alkalmasságit, vagyis nem nagyon lehet nemet mondani…)

              Kedvelés

            • vicq 2014. október 23. / 14:31

              Eleve ha valakinek nagyon csúnya pszichiátriai baja van, többnyire nem cselekvőképes, így jelentkezni sem tud, nem jut el a pszichológusig, ez már nem egy rossz előszűrés… Nyilván kevésbé csúnya bajokkal sem feltétlen szerencsés gyereket vállalni, de azért azt gondolom, még az ilyenek is sejthetők egy normális interjúval, és utána simán rá lehet tesztelni.
              Hidd el, volt részünk csak beszélgetős, kicsit szűrőtesztelős de javarészt csak beszélgetős, meg alig beszélgetős, de nagyon tesztelős vizsgálathoz, én szakmailag igazán az utóbbiba tudtam (volna) belekötni.

              Kedvelés

            • Kata78 2014. október 23. / 21:02

              Mindig csodálkozom amikor 45 perces beszélgetésekről írtok pszichológiai vizsgálat kapcsán. Bács-Kiskunban én 4 alkalommal voltam, alkalmanként 1,5-2,5 órát (akikkel együtt voltunk tanfolyamon, többen ugyanerről számoltak be) És nem, nem vagyok se depressziós, de mániás, se semmi más… az első alkalom kb. 10 perc: hol születtünk, hol nőttünk fel, hová jártunk iskolába. Utána egy MMPI teszt (ezt érdemes megnézni, angolul megvan on-line is), ill. még két másik, aminek nem tudom a nevét (ez összesen kb. 2,5 óra volt, az MMPI ha jól emlékszem kb 500 kérdés) Hát az enyém nem sikerült. Következett újabb teszt, millió kérdéssel, hát itt se voltam jó. Harmadik alkalommal Szondy teszt (még jó, hogy akkor nem tudtam, hogy mi célt szolgál, ennek is érdemes utána nézni), rajzolgatás (fák, madarak, ház stb.), na itt már gondolom jól mehetett a dolog, mert már csak a 6 éves fiunk megvizsgálása elég volt és egy kis filmnézés, hogy megkapjam az igazolást, hogy alkalmas vagyok… számomra az elején még simán belefért abba, hogy ez a rendje, nyilván meg kell vizsgáljanak bennünket, de azért a 3-4 alkalom már nem volt vicces… (már csak azért sem, mert ez 4 nap szabadságomba került és 4*250 km autózás) Csongrádban meg tudom, hogy egy kedélyes beszélgetés, az egész, kb. fél óra.

              Kedvelés

        • vicq 2014. október 23. / 14:12

          A fenti, szerintem stresszreakció miatt én sem lennék szigorú, de mondjuk akinek többször volt már pl. pszichotikus szintű depressziója (és épp a pszichológusnál tünetmentes periódusban nem derül ki egyértelműen), ott sípoljon is csak a háziorvos, hogy ácsi. Szerintem nem egy válás utáni, soha többet nem ismétlődő akut zavar miatt ír valakit a háziorvos alkalmatlannak. AZt gyanítom, hogy aki a háziorvosi alkalmasságin csúszik el, annak tényleg van baja. Azt biztosra tudom mondani, hogy enyhe asztmával, pajzsmirigy-betegséggel, inzulinrezisztenciával (csak hogy életkilátásokat befolyásoló, amúgy krónikus betegségeket említsek) át lehet menni.

          Kedvelés

          • Ildi 2014. október 23. / 14:21

            Pajzsmirigy-betegség és életkilátások?? Mesélj, Vicq, mi vár rám, alulműködésem van. Úgy tudtam, hogy gyógyszerrel kezelhető, ártalmatlan népbetegség.

            Kedvelés

            • vicq 2014. október 23. / 14:22

              Fokozhat pl. szív-érrendszeri kockázatokat, pláne nem kellően karbantartva. Azért sírt ne ássál, én sem teszem 🙂

              Kedvelés

            • Ildi 2014. október 23. / 14:28

              Oké, akkor még nem írok végrendeletet…
              🙂

              Kedvelés

          • erenya 2014. november 4. / 21:47

            Inzulinrezisztenciám van, és valószínűleg pajzsmirigy-alulműködésem is. Bár ez utóbbit nem támasztotta alá hivatalos vizsgálat (még), minden tünet stimmel.
            Akkor most én is hagyjam inkább a fenébe a bármifajta próbálkozást, és inkább adjam be a kérelmet alkalmasságira?

            Kedvelés

            • vicq 2014. november 5. / 00:59

              A döntés a tied, amúgy ettől még simán lehet gyereked, a pajzsmirigy-működésed egy kicsit szűkebb határok között oké, ha teherbe akarsz esni, mintha nem, de amúgy ugyanaz a gyógyszer,csak fokozott kontroll; a kezelt IR mellett meg simán teherbe lehet esni. Szóval, még nagy invazív beavatkozásokra sem kell feltétlenül számítanod, ha “csak” ennyi bajod van. A pajzsmirigyre a hivatalos vizsgálat első körön tulajdonképpen egy labor, szóval, kivizsgálásra fel! (Ha az alátámasztja, akkor persze lesz vizsgálat okokra, szövődményekre, de első körön egy vérvétel eldönti, hogy igen vagy nem).

              Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 23. / 14:02

      Eleven, ez ugyanaz pepitában, hogy “ha te szülöd, akkor is lehet fogyatékos”, valahogy mégse tolonganak az emberek és rendszerszinten sem igyekeznek mindenkire rátolni egy sérült gyereket.

      Kedvelés

      • eleven 2014. október 23. / 14:18

        Ma mar nyilvan nem tolnak egy serult gyereket a szulo orra ele, ha nem kivan olyat, de regebben elofordult, irtam az interjuban (legalabbis ugy emlekszem), anyunak siman mutogattak egy vizfeju kislanyt, anyu kerdezte, h mi a baja? Ehh semmi, kicsit fura a feje, majd kinovi… Az volt a szerencseje, h akivel ment, felismerte a betegseget.
        Egyebkent a puspok ur is azt fogalmazta meg, h nem kotelezne senkit beteg gyerek orokbefogadasara, de ha az anyuka megtudja, h valoszinuleg beteg a gyerek, nem vetetheti el.
        En azt mondtam, h beteg gyereket nem szulok meg, mikor par honapos volt, kiderult, h van baja, megis anyatigriskent ovtam, kerestem a megoldast. De pl ujabb gyereket felek vallalni, elrettent, h neki is ugyanaz lenne a baja, hiaba jott 100%-ig rendbe a fiam, azert hosszu volt az ut idaig.
        Semmi sem csak fekete-feher, minden attol fugg, h honnan nezzuk.
        Anyu is 42 eves volt, mikor orokbefogadott, a nagyszulok mar 70-en tul, boritekolva volt, h koran arva leszek. Azt sem vizsgaltak, h anyu tulsulyos volt, mellette dohanyzott, es rendkivul stresszes munkat vegzett, rizikofaktor volt boven, megis o lett az anyukam, aminek orulok.

        Kedvelés

  11. Örökbe 2014. október 23. / 14:15

    Írjatok példákat, mivel engedtek át vagy buktattak meg!

    Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 14:19

      Mindkettőnknek van allergiás asztmája, bár gyógyszer nélkül tünetmentes. Nekem pajzsmirigy-alulműködésem, meg inzulinrezisztenciám, ezek miatt gyógyszert is szedek. Átmenetileg szívritmuszavarom is volt, de valószínűleg az csak a pajzsmiriggyel összefüggésben, de pont akkor zajlott aktívan a kivizsgálás, mikor a háziorvosnak ki kellett adni az első igazolást Ketteskéhez. Kiadta.

      Kedvelés

  12. Piszke 2014. október 23. / 15:45

    és abban a helyzetben mi van, ha egy pár már x éve próbálkozik, nem jön össze a baba, eldöntik hogy örökbefogadnak, megszerzik a papírt, és elkezdődik a várakozás. eltelik mondjuk 6 év, és kiderül, hogy az anyuka rákos. még fel sem ocsúdtak, mikor csöng a telefon és egy babát ajánlanak mnekik, aznap délután lehet menni megnézni, újszülött, 2 nap múlva haza lehet vinni. ti hogy döntenétek? ha elutasítják, akkor talán ez volt az utolsó esélyük babára, mert kicsúsznak az időből. ha elfogadják, mi lesz, fogják bírni, a kezelések…? nem teljesen légből kapott a sztori…

    Kedvelés

    • Ildi 2014. október 23. / 16:05

      Az élet mint nagy mókamester….. Csókoltatom a rendezőt. Én nemet mondanék.

      Kedvelés

    • trapiti 2014. október 23. / 16:37

      A tisztesség ilyenkor azt diktálja, hogy ne vállalja a babát bármennyire fájó is. Ill. ugyanúgy ahogy nem lenne tisztességes beteg gyermeket úgy örökbeadni hogy eltitkolják az állapotát, a körülmények változásáról be kell számolni a tegyesznek – persze ez esetben senki nincs szerintem aki józan ésszel javasolná az örökbefogadást.

      Kedvelés

    • Kata 2014. október 23. / 18:12

      Az nem lenne fair a gyerekkel szemben. Egy rák nem félvállas betegség. A kemó rémálom, amikor az ember örül, hogy csak a fél belét hányta ki, nem az egészet. Emellett egy bőgőmasina (akinek az a dolga, hogy az legyen) óriási teher, de annak a bőgőmasinának arra is szüksége van, hogy a várandósság alatt szerzett sérüléseit is meggyógyítsák rengeteg szeretettel és öleléssel. Ott neki kell a középpontban lennie (figyelve persze az arányokra, a párkapcsolatra meg a saját életigényekre is), és ezt egy ilyen komoly betegség mellett nem lehet kivitelezni. Egy normális, egészséges ember is kibukik az első hónapok nemalvásától, a folyamatos, monoton körforgástól, a “mire elértünk nála végre valamit, már megint megváltoznak az igényei” helyzettől, hát még a beteg.

      Kedvelés

    • Örökbe 2014. október 23. / 18:19

      Üdv a blogon.
      Én olyan konkrét esetet hallottam, mikor a várakozás alatt terhes lett az illető, és a kisbabás telefont épp akkor kapta, mikor egy kis komplikáció miatt kórházban volt. Az örökbefogadási tanácsadó már erre azt mondta, hogy terhesen nem lehet örökbe fogadni. Pedig a terhességbe ritkán hal bele a nő, és arra is számos példa van, hogy valaki pici baba mellett lesz újra terhes. És már ezt a kis kockázatot se szerették. Az is benne volt, hogy ha a kisbaba gondozása közben elvetél, nem fogja-e az új gyereket hibáztatni.
      A rák ennél sokkal durvább lehet, és az se jó, ha a szülő a baba miatt elhanyagolja a kezeléseket, és a saját túlélését veszélyezteti.

      Amúgy a kihelyezés előtt új orvosi igazolást kérnek, akkor kibukik a dolog.

      Kedvelés

      • Ildi 2014. október 23. / 19:34

        Zsuzsa, ennek nem az az oka, hogy be kell tartani egy bizonyos, ideálisnak vélt korkülönbséget a két gyerek között? Alá-feléhelyezés és társai? Hogyan koncentráljon az ember tiszta szívéből a várva várt örökbefogadott csemetére, ha már teszem azt 4 hónapja nem alszik egy saját gyártmányú szintén nagyon aranyos bőgőmasina miatt? Szerintem nem túl ideális ez a helyzet. Egyébként meg, ha már eltelt az első trimeszter, úgy gondolom, hogy nem fair, hogy nem szólt az illető magától az összes helyen, ahol sorba áll…

        Kedvelés

        • Ildi 2014. október 23. / 19:37

          mármint a sorrend jelen esetben fordítva lett volna, de értitek, hogy mit mondok, ugye?

          Kedvelés

      • Piszke 2014. október 23. / 20:05

        nekem is volt egy ilyen imserősöm-az is lehet hogy ugyanarról beszélünk. még az első trimeszterben volt, és necces volt hogy megmarad-e a baba. a kórházban feküdt mikor ívták hogy lenne egy örökbefogadható, és a csajszi elmondta mi a helyzet, erre persze nem kaphatták meg a babát. végül megmaradt az a baba, de még 5 étig lebegett, hogy megmarad-e. nehéz dolgok ezek, nem tudom, hogyan lehetne dönteni jól. egyébként a rákos sztoriban nem vállalták, de a nő jól reagált a kezelésekre, egy év múlva elkezdett negatív leleteket produkálni és még belefért nekik egy baba (persze örökbaba). most midnannyian jól vannak.

        Kedvelés

        • Aranykulcs 2014. október 29. / 09:59

          Én is ezt akartam éppen írni, hogy ha éppen hosszas kezelésre kell mennie, abba nem fér bele egy újszülött, akit naponta sokszor el kell látni, szüksége van az anya jelenlétére, figyelmére és erejére is. Akkor az a baba nem az ő babájuk volt, éppen nem jó időpontban jött volna, nem tudták volna úgy fogadni mint gyógyultan. Örülök hogy azért jóra fordult a történet.

          Kedvelés

      • vicq 2014. október 23. / 23:04

        Fél év különbséggel 2 gyerek durva lenne azért, szerintem. Azért azok már nem ikrek, de azért még nem is nem. Meg amúgy is, ugye az alkalmasságot még mínusz egy gyerekkel kapták, új helyzet, új kérdés…

        Kedvelés

        • Örökbe 2014. október 24. / 07:28

          Ezt csak olyan, a rákhoz képest sokkal könnyebb, vidámabb példának írtam, amire már szintén nem a szakmai álláspont, és a kommentelőké is. Akkor miről beszélünk?

          Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 23:10

      Asszem inkább nemet mondanék, vagy legalábbis elmondanám, hogy most épp kivizsgálásban vagyok, hogy mi van, ebből a dobásból szeretnék kimaradni, míg le nem tisztázódik. Volt ilyen parám anno, mikor vérzett a mellem, hogy majd persze közben csörög a telefon, de épp nem csörgött, mire letisztázódott, hogy szerencsére vaklárma. Nem szóltam közben, de ha valami csúnyább derült volna ki, akkor megtettem volna.

      Kedvelés

      • Aranykulcs 2014. október 29. / 10:16

        Nekem akkor volt parám, amikor kisfiam kb. 1 hónapos volt. Megpróbáltam szoptatni de nem sikerült. Viszont a mellem megváltozott, csomósnak éreztem, nagyon beijedtem, 1 hónapig vártam hogy a megfelelő időpontban legyen kivizsgálva, úgy gondoltam, ha akkor is még fáj, elmegyek. El is mentem akkor -ez kellett nekem hogy megnyugodjak- mindenféle vizsgálatra magán úton (nekem még szerencsére nem ingyenes és nem volt indokolt…) de szerencsére semmi baj nincs. (3 éve is volt ilyen parám a hormonkezelések után, akkor is megcsináltattam a mammográfiát, UH-t és tapintásos vizsgálatot, minden rendben volt.)
        Ilyenkor mielőbb ki kell vizsgálni, mert lehet, hogy feleslegesen parázik az ember, és épp a parától lesz beteg, vagy pedig ha mégis baj van nem kell várni, mielőbb el kell kezdeni gyógyítani. Azt hiszem akár örökbefogadott akár vérszerinti gyerekünk van felelősek vagyunk érte, törődnünk kell a saját egészségünk karbantartásával is. Én kicsit még felelősebbnek éreztem magam a szülőanyával szemben, hogy fel kell nevelnünk, hiszen ránk bízta Őt.

        Kedvelés

  13. Rave 2014. október 23. / 17:39

    Egész más, csak most megütötte a szememet: Lányok, nálatok akik alulműködtök (pajzsmirigy) ezzel mennyire foglalkoztak meddőségi szempontból? Mert nekem azt mondta most idén az endokrinológus hogy emiatt nem estem évekig teherbe és örüljek hogy aztán végül mégis, mert a nem jól kezelt esetek nem szoktak. De azt is mondta, hogy manapság erről a nőgyógyászok már azért szoktak tudni (a háziorvosok nem). A Dévaiban hat éve ez a kérdés fel sem merült, úgy engedtek el (egy meddő cimkével), hogy erről szó sem volt.

    Kedvelés

    • Ildi 2014. október 23. / 19:24

      Köszi, Rave, nálunk képben van vele a nőgyógyász is, és járok endokrinológushoz, pöpecül be van állítva a TSH-m 1 és 1,5 közé.

      Kedvelés

      • Ildi 2014. október 23. / 19:27

        Egyébként én úgy tudom, hogy az alulműködés a teherbeesést magát nem nehezíti, csak a kihordást (nagyobb a vetélés veszélye). De javítsatok ki, ha tévedek – ugyanis régen volt, hogy beástam magam a reprodukciós szakirodalomba, most már őszintén szólva nem annyira izgat.

        Kedvelés

        • Rave 2014. október 23. / 19:56

          Ja ezt kérdésnek szántam nem tanácsnak. 🙂 Hogy nálatok hogy volt. Gondoltam csak fejlődött valamit a helyzet x év alatt.

          (Nekem egyébként azt mondták, hogy a teherbeesést is nehezíti, és úgy tűnik van a családomban, aki 4-5 éve emiatt próbálkozik hiába– de ott még nincs happy end se így se úgy. 😦 )

          Kedvelés

          • Ildi 2014. október 23. / 21:53

            Én nem vagyok amúgy se releváns magyarországi eü-protokoll szempontból, mert Németországban élek. De én is úgy gondolom, hogy pajzsmirigyre mindenkit szűrni kellene, akinek reprodukciós problémái vannak.

            Kedvelés

    • vicq 2014. október 23. / 23:15

      Igen, nekem előbb foglalkoztak vele nőgyógyászék, mint endokrinológusék, mert amúgy még határértéken épp belül volt, de már a teherbeeséshez nem ideális szinten. Aztán azóta voltak bőven olyan értékeim (még gyógyszer mellett is, mert nagyon nehézkesen beállítható), hogy ne legyen kérdés, hogy saját jogon is szednem kell. Ez amúgy, nem is tudom, 3-4 éve volt.

      Kedvelés

    • Aranykulcs 2014. október 29. / 10:05

      Nekem több ismerősöm is kiskora óta gyógyszert szed mert nem működik a pajzsmirigye. Egykük évente asszem min. 2x járt ellenőrzésre és beállításra. Gyerekvállalás előtt is beszélt az orvosával, de megnyugtatta, hogy ettől még sikerülhet, legfeljebb segítség kell, de nagyon kell figyelni az eredményeit, jól kell beállítani, terhesség alatt is. Szerencsére egyből összejött neki a baba (3 hónapon belül) és a terhességgel sem volt gond csak sokat émelygett, de nagyon odafigyeltek, magán klinikára jártak. Ha lombik /+ hormon kezelés lett volna az jóval kockázatosabb lett volna, mert az egész hormon egyensúly megdőlhet.

      Kedvelés

  14. Rave 2014. október 23. / 17:57

    Egyébként a mi tanfolyamunkon volt egy pár ahol a nő nem volt 5 évvel túl a rákon (talán egy évvel vagy kettővel). Csak hogy Zsuzsa kérdésére is válaszoljak. Akkor én azt gondoltam, azért hagyták, mert a sorban álláshoz nem kell egészségesnek lenni. Volt egyébként két vér szerinti gyerekük és hogy tökéletesen őszinte legyek, na róluk azt gondoltam, hogy nekik nem kéne örökbefogadni.

    Kedvelés

    • turban 2014. október 23. / 18:20

      Rave a pajzsmirigy alul/felül működésével lombiknál már 2007-ben is foglalkoztak tudom én is lombikoztam nem keveset..
      A másik hozzá szólásod egy kicsit erős volt számomra -a sorban álláshoz nem kell egészségesnek lenni!!Nem értem ..Mért most beteg?Mondta?De szerintem őszinte volt veletek mert ehhez igazán a tanfolyamon nincs köze senkinek ..

      Kedvelés

      • Rave 2014. október 23. / 20:02

        Jaj, lehet hogy félreérthető voltam, a sorban álláshoz nem kell egészségesnek lenni arra vonatkozott, hogy még ha az örökbefogadásra akkor nem is adnának engedélyt, azt nem akarták, hogy azzal fusson ki az időből, hogy csak akkor jelentkezhet, ha már egészségesnek nyilvánították. Akkor ott az derült ki a tanfolyamon, hogy az ő helyzete elméletileg kizáró ok lenne. Volt valami kavarás az orvosi alkalmasságival, a háziorvosa nem adott azt hiszem, ezért kért mástól és jó fejek voltak és elfogadták. Kifejezetten téma volt, nem én találtam ki, hogy nem volt triviális eset.

        Kedvelés

  15. dunavirag 2014. október 23. / 22:32

    Szerintem egy ismert és jó eséllyel kezelhető betegség (igen, sok esetben a rák is – nem az akut kemó részre gondolok) nem lehet akadály. Hiszen mint sokan írtátok, bárki megbetegedhet. Aki viszont tudja, az odafigyel.

    Kedvelés

  16. Kikka 2014. október 25. / 21:11

    Sziasztok,

    végigolvastam a kommenteket, és néha úgy éreztem, hogy szóhoz sem jutok. 😦
    Nem tudom, hogy ismeritek-e a Maffiózók c. sorozatot? A főszereplőt James Gandolfini, feleségét
    Edie Falco alakította.
    E. Falconál 2004-ben rákot diagnosztizáltak, amiből meggyógyult. Még abban az évben és 2008-ban is örökbefogadott egy-egy gyermeket.
    J. Gandolfini túlsúlyos, de egészséges volt. Tavaly nyáron halt meg váratlanul szívrohamban. 2
    gyermeke volt: egy 12 éves és egy csecsemő.
    Az élet ennyire kiszámítható… 😦

    Kedvelés

    • findusz 2014. október 26. / 21:14

      Hat igen, en is kicsit megutkoztem, mert ilyen alapon akkor mondjuk IQ vagy BMI index alapjan is kilehetne zarni sokakat…

      Kedvelés

      • vicq 2014. október 26. / 23:49

        Én teljesen biztos vagyok benne, hogy van az az IQ, amivel kizárnának (és nem csak azokat, akik eleve az IQ miatt cselekvőképtelenek, feljebbre gondolom a határt).

        Kedvelés

  17. Szné Sz. Ildikó 2015. december 29. / 11:16

    Sziasztok!
    Érdeklődve olvasom a bejegyzéseket és tapasztalatokat! Én is gondolkodom az örökbefogadáson, január elején megyek egy illetékessel beszélni. Viszont lenne egy kérdésem: Ha nekem idén áprilisban kimondták hogy sclerosis multiplexem van az enyhe fokozatú és gyógyszeres kezelést kapok, így van esélyem egyáltalán a várólistára kerülni? A betegségem kiderülése előtt, 5 éven keresztül próbálkoztunk, sikertelenül. A válaszokat előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Ildy

    Kedvelés

  18. Kata 2016. február 17. / 19:37

    Kedves Angi,
    az orvosi alkalmasságot a háziorvos dönti el, neki erről egy igazolást is ki kell állítania. A mi dokink elbeszélgetett velünk, mielőtt aláírta a papírt.
    A pszichológiai vizsgálaton újra előkerül az egészség, csak lelki szempontból. Végeznek teszteket, amelyek objektíven mérik az állapotunkat, és van elbeszélgetés is. Ez azért kell, hogy a kettőből álljon össze a szakvélemény, amelyet tesztek és személyes beszélgetés alapján kialakult, szakmailag releváns kép igazol.
    Az alkalmasságot több irányból több szakember egyszerre vizsgálja tehát, és a végén a gyámhivatal mond rá áment, nem egy mezei valaki dönt.
    Kérlek, fontoljátok meg jól, hogy belevágtok-e. Írod, hogy jársz pszichiáterhez, javaslom bevinni a témát elmélkedésre, és olvasni itt a blogot sokat sokat sokat.
    Engedd le a boxkesztyűket, itt senki nem fog bántani.
    Kata

    Kedvelés

  19. Queen Missy of Missylandia 2016. február 17. / 20:24

    Ilyen esetben a kezelőorvostól is kérnek igazolást, nemcsak a háziorvostól. A pszichiátriai kezelésre kitér a pszichológus, és feltételezhetően kikéri majd a pszichiáter szakvéleményét is. Nem akarlak megijeszteni, de az alkalmassági megszerzése még csak egy szükséges első lépés. Amikor felmerül a nevetek egy gyerekkel kapcsolatban, leküldik az aktátokat (ebben szerepelni fog a betegséged és a pszichiátriai kezelés ténye is), és egy szakmai stáb dönt, hogy a több potenciális szülőjelölt közül kik azok, akik a legalkalmasabbak lesznek.

    Kedvelés

  20. Molly 2017. szeptember 28. / 11:13

    Szívproblémáim vannak, sajnos szednem kell egy gyógyszert, amivel nem lehet gyereket vállalni, a gyógyszer nélkül viszont annyira legyengülök, hogy úgy sem lenne a legbiztonságosabb. A dokijaim szerint (már elég sok szakvéleményem van) egyszer lehetséges lehet egy terhesség bevállalása, de nem most, most szedjem csak a gyógyszert és sportoljak, évente térjünk vissza a kérdésre. Futok, dolgozok, egészségesként élem az életem, de nem szeretnék úgy járni, hogy elmennek az élvek és végül 40 éves korom fölött kapom meg a szakvéleményt, hogy talán mégsem kellene terhességgel próbálkoznom. Az örökbefogadáshoz így jutottunk el, őszinte voltam mindenhol a problémámat illetően, így elkérték a kardiológusom elérhetőségét is, hogy az ő véleményét is kikérjék. Minden rendben volt, mindenki úgy kezelte a dolgot, ahogy azt reméltük. Szóval minket szívproblémával nem utasítottak el, de normális, teljes életet is élek, sportolok. Tény, hogy ezzel kapcsolatban alaposan kifaggattak minket, de azt érzem, hogy ez teljesen jogos.

    Kedvelés

  21. Kovácsnè Ruszó Tîmea 2018. május 29. / 14:43

    Ha már van négy vérszerinti gyerek.
    Házasokkènt.van lehetőségünk örökbe fogadni négy éves kislányt? Úgy hogy a fiún is négy éves?
    A legkisebb gyerekünk pedig kettő??

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. május 30. / 04:31

      Szia!
      A négy gyerek nem kizáró ok, viszont a legkisebb gyereknél csak fiatalabbat lehet örökbe fogadni. Tehát négyévest leghamarabb akkor kaphattok, mikor a legkisebb gyereketek is hatéves lesz és így tovább.
      És persze alkalmasságot kell szerezni.

      Kedvelés

  22. Andi 2019. november 17. / 09:07

    Azt szeretném megkérdezni, hogy enyhe, kezelt sclerozis multiplex lehet-e kizáró ok az örökbefogadásnál. Volt már korábban ilyen kérdés, de választ nem találtam rá.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .