Örökbefogadási statisztika, 2013

Általános

Megérkeztek a 2013-as év számai! Ilyen formában eddig nem jelentek meg ezek az adatok, a minisztérium engedélyével teszem közzé őket. A 2011-es évről egy jópofa infografikában itt találsz alapos áttekintést.

Örökbefogadások száma 2013-ban

Titkos 438
Nyílt 189
Rokoni, házastársi 99
Összesen 726

A számok a külföldre történő örökbefogadásokat is tartalmazzák.

Nyílt örökbefogadások

A családon belüli örökbefogadásoknál 87 esetben házastárs, 12-ben más rokon volt az örökbefogadó.

A nyílt örökbefogadások száma a közvetítő szervezet szerint:

Gólyahír 60
Bölcső 27
Fészek 11
Tegyesz közvetítette 9
Baptisták 7
Együtt az Életért 5
Alfa 4
Várva Várt 0
Szervezeten kívüli, magánutas 66

A magánutas örökbefogadás lehetőségét a Ptk. 2014-es módosítása megszüntette, ezután az ilyen esetekben is közvetítő szervezetet kell bevonni.

Titkos örökbefogadások

titkos öf

Visszalépések száma tavaly titkos lemondásnál: 4 (a kb. 60 esetből). Ebből 3 esetben még nem helyezték ki örökbefogadókhoz a bébit a visszalépéskor. (Eddig titkos örökbefogadásnál a lemondó szülő a baba hat hetes koráig meggondolhatta magát. 2014 márciustól a nyílt örökbefogadásnál is visszaléphet az örökbeadó a gyermek hat hetes koráig.)

szakellátás

A szakellátás lánykori nevén az állami gondozás, azaz a nevelőszülőnél és gyermekotthonban élő gyerekek tartoznak ide. Azok a titkosan örökbefogadottak nem szerepelnek benne, akik a kórházból egyenesen örökbefogadókhoz kerültek. A külföldre került 10-18 éves gyerekek kicsivel voltak 10 évnél idősebbek, a 3 év alattiak pedig vagy súlyos betegek, vagy több, együtt külföldre kerülő testvérből a legfiatalabbak.

Az országos listáról:

Azoknak a gyerekeknek, akiknek a saját megyéjükben nem tudnak szülőt találni, az ország egész területéről keresnek szülőket. 61 ilyen örökbefogadás történt 2013-ban.

 •  A legtöbb gyerek Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett,
 • míg az örökbefogadók többsége Budapestről és Pest megyéből.

Update: A gyermek örökbe fogadhatóvá válása és az örökbefogadása közt eltelt idő átlagosan

Megyei listán 6,5 hónap
Országos listán 11 hónap
Nemzetközi listán 12 hónap

A származás megismerésére vonatkozó kérelmet 198 örökbefogadott nyújtott be, ebből a gyámhivatal 22-t utasított vissza.

A visszautasításnak több oka lehet:

 1. a vér szerinti szülőt, testvért nem sikerült megtalálni,
 2. vagy nem egyezett bele adatai közlésébe,
 3. vagy az a kiskorú gyermek érdekeivel ellentétben állt, (különösen, ha a vér szerinti szülő felügyeleti jogát a bíróság azért szüntette meg, mert a szülő a gyermeket veszélyeztette).

Forrás: KSH, EMMI

Ábrák: Örökbe.hu

63 responses »

  • Általában ennyi szokott lenni.

   A valóságban még ennél is több, egyrészt, mert a civil szervezetek némelyike befogad magánutas örökbefogadásokat is, másrészt, mert a házastársi örökbefogadások egy része – feltehetőleg – valójában hamis apasági nyilatkozattal lefedezett magánutas örökbefogadás.

   Kedvelés

  • Gyermekre vágyó pár talál egy krízisterhest és örökbefogadja a babát. Ezt most már nem lehet ebben a formában, mert ha belegondolsz, egyrészt rizikós – mivel nincs leszabályozva a két fél viszonya, másrészt pénz is cserélhet gazdát, ami büntetendő.

   Kedvelés

  • Azt jelenti, hogy nem képviseli senki a két oldalt, hanem öröbeadó és örökbefogadó mindenben megegyezik és elrendezik együtt a hivatalos papírmunkát. Ezek nem feltétlenül illegális, vagy hátsó szándékkal fűszerezett örökbefogadások. A gyermek érdekét szem előtt tartva felnőtt módon történhetett az egész ügymenet. Rengeteg jó példa van erre, szerintem kár, hogy már így nem lehet.

   Kedvelés

 1. A Fészeknél csak 11?? Ez nagyon meglep!
  Hol jelennek meg azok a gyerekek, akik vegyes nemzetiségű házasságba kerülnek bele nyílt örökbefogadással, majd házastársival fogadja őket örökbe a másik fél? A nyíltnál, ugye?!

  Kedvelés

 2. Kicsit összevetettem a múltkori infografika adataival a 2013-as adatokat. Ami nekem szembetűnő, hogy évről évre – igaz csak kis mértékben -, de csökken az örökbefogadások száma.
  2011-ben 808, 2012-ben 793, 2013-ban 726. Ezen belül is a legnagyobb mértékű csökkenést a titkos örökbefogadásoknál látom: 2011-ben: 507, míg 2013-ban csak 438, ez 14%-os csökkenés.
  Lehet valamit tudni ennek az okáról, mivel amennyire én látom az állami gondozásban élő gyerekek száma nemhogy csökkenne, hanem nő és szinte minden honnan azt hallani, hogy mekkora erőforrásokat vonnak be, hogy minél több nevelőszülő legyen (tegnap még a híradóban is elhangzott), vagy ezekben az esetekben csak átmeneti gondozásról van szó ? Azt nem tudom, hogy az örökbefogadásra várakozók száma hogy áll és mennyire tudható be ez a csökkenő tendencia annak, hogy a kereslet és kínálat nem találkozik.

  Kedvelés

  • A 2012-2013-as év viszonylatában annyit tudni, hogy 2013 elején átszervezték a gyámhivatalokat, ezért előző év végén sok, folyamatban levő örökbefogadást felgyorsítottak. Így a 2012-es szám némileg magasabb lett 2013 rovására.

   A határozatot szerzők száma nőtt 2013-ban.

   Kedvelés

  • Az update tényleg fontos információ! Köszönjük!
   Amikor erről a témáról van szó, kinyílik a bicska a zsebemben… elnézést!!
   Átlagokról van szó, de akkor is csak azt érzem, hogy nagyon lassan megy ez és a gyerekre túl sokáig ül rá a rendszer.

   Kedvelés

  • Most, hogy kozeledik az idopont, sokat gondolok arra, vajon a mi kicsi fiunknak hogy telik a Karacsony. Vajon tudja, hogy hamarosan megvaltozik az elete? Kicsit azert orulok az o szemszogebol, hogy a rendszer nem hajtotta at ezen a folyamaton mestersegen, gyorsitva meg Karacsony elott. Sok pici gyerek azert jo neveloszuloknel van, es az elejen biztosan nem ertik, mit akar ez az uj neni, ez az uj bacsi. Nem tudom, csak remenykedni tudok, hogy Milan is jo korulmenyek kozott tolti az unnepet, remelhetoleg neveloszuloknel, es szeretetben. Orulok, hogy lesz idonk ismerkedni. Bizom benne, hogy a neveloszulok/gyerekotthoni dolgozok lelkileg felkeszitik ot Rank. Es ha igy nezem a dolgokat, akkor nem is biztos, hogy olyan sok az orszagos listas 11 honap. Persze a magam szemszogebol nezve, idegolo volt a varakozas.

   Kedvelés

  • Engem elszomorít az update rész, ha lehetne kérni, hogy felülvizsgálják a hivatalok hatékonyságát, kérném… Ha már örökbeadható egy gyermek miért kell ilyen rengereg időt várnia amíg örökbefogadó csaladjába hazakerülhet? Nem bánnám ha lenne erre is válasz…

   Kedvelés

  • Kedves Queen Missy of Missylandia! Amióta olvastam Karácsonykor a hozzászólásaidat azóta foglalkoztat, hogy azóta vajon hol tartotok, hogyan alakult, alakul az ismerkedésetek, az életetek Milán Rasmusszal? Ha nem tolakodás, és szívesen megosztanád, akkor én és még szerintem sokan itt, örömmel olvasnánk. Sok sikert kívánok! Üdv.Gy.

   Kedvelés

 3. Visszajelzés: 2014-es statisztika: nyílt örökbefogadás, visszalépések | Örökbe.hu

 4. Visszajelzés: Örökbefogadás Magyarországon | Gyereksorsok

 5. Visszajelzés: 15 anomália a gyermekvédelemben | Gyereksorsok

 6. Visszajelzés: Az országos lista működéséről | Örökbe.hu

 7. Visszajelzés: 2015-ös örökbefogadási statisztikák | Örökbe.hu

 8. Visszajelzés: 20 ellentmondás a magyar örökbefogadási rendszerben | Örökbe.hu

 9. Visszajelzés: 2016-os örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 10. Visszajelzés: 2017-es örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 11. Visszajelzés: Mennyit kell várni az örökbefogadásra? Örökbe.hu olvasói felmérés, 2014-2017 | Örökbe.hu

 12. Visszajelzés: 2018-as örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 13. Visszajelzés: 2019-es örökbefogadási statisztika | Örökbe.hu

 14. Szia! Oláh Beáta vagyok szeretnék segítséget kérni! Kislányomat 2003 ban elvették tőlem és nevelőszülőkhöz került most 19 éves és szeretném felvenni vele a kapcsolatot. Beszéltem a Gyámhatósággal ott nem találják a rendszerbe hívtam az Intézetet ők se tudtak segíteni! Nem tudom hol tudnék utánna járni.

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.