Egyéves az Örökbe.hu: a tervek és a megvalósulás

A szülinap alkalmából néhány posztban tekintek vissza ez elmúlt évre. Első rész: ahogy elképzeltem és ami megvalósult.

Tavaly január 25-én került fel az első bejegyzés a blogra. A dátum szimbolikus: ezen a napon érkezett haza az örökbefogadott gyermekünk. A blogot egyedül, hobbiból, fizetség nélkül, szervezetektől függetlenül indítottam, és ez azóta is így van.

Örökbe bögre
Kedvenc bögrém, még a régi címmel

Amit terveztem…

Néhány heti tervezgetés, hezitálás után meglepően kész koncepcióval vágtam bele. Az első posztban ezt az ars poeticát fogalmaztam meg:

„Bemutatom a hazai rendszert, remélhetőleg lesznek interjúk szakemberekkel, családok bemutatása, film- és könyvismertetők, külföldi gyakorlatok, és minden, ami kapcsolódik a témához. Szeretnék információval segíteni a döntés előtt állóknak, és kicsit oszlatni az örökbefogadást övező előítéleteket. Várakozókat és gyakorló szülőket, örökbefogadottakat, életadókat, szakembereket és érdeklődőket is várok az olvasók közé. Remélem, a kommentek révén közösségi élet is kialakul.”

Ezt az ígéretet sikerült valóra váltani. Sikerült megnyerni családok bizalmát, hogy elmeséljék a blogon a történetüket, és szakemberekét, hogy interjút adjanak. A külföldi örökbefogadási gyakorlatok bemutatása kicsit merész licit volt, de jelentkeztek olyan önkéntesek, akik képben vannak és írtak ilyen típusú posztokat is.

A kommentelők gyorsan megjelentek, rögtön magas színvonalú beszélgetés indult el, és azóta is gyarapszik a számuk.

Rögtön elsőre látszott, hogy saját domainnel érdemes próbálkozni, az Örökbe.hu jó választásnak bizonyult, és az Igazgyöngy Alapítvány gyerekrajzai is. Köszönet értük!

ig13

Amit nem terveztem…

Jó pár dolog alakult menet közben, ami az eredeti tervekben nem szerepelt.

Kezdetben a fejlécben az Örökbefogadás cím szerepelt, ezt később módosítottam Örökbe.hu-ra, az egyszerűség és egyértelműség kedvéért.

Hamar felmerült a fórum ötlete. Mára többféle tematikus fórum szolgálja az oldalon a beszélgetést, az utolsó épp tegnap alakult: egy jelszóval védett zárt oldal azoknak, akik a gyermekük viselkedési problémáiról beszélgetnének a nyilvánosság kizárásával. (Jelszót tőlem lehet kérni.) Külön büszkeség, hogy a nagyon nehezen megnyíló örökbeadóknak is létezik egy titkos fórum az oldalon, amit használnak is az érintettek.

Meglep, hogy mennyire sok olyan olvasó is követi az oldalt, akit személyesen nem érint az örökbefogadás, de érdekesnek találja az írásokat.

A tervekhez képest számos más műfaj és téma is megjelent a blogon: kutatások, szakdolgozatok bemutatása, örökbefogadásban érintett celebek, szakkérdések és olvasói kérdések megválaszolása, külföldi szakemberek és témák, az örökbefogadás kevésbé „szem előtt lévő szereplői” (nevelőszülő, örökbeadó), gyerekszáj, a témához csak lazábban kapcsolódó megszólalók illetve az örökbefogadással kifejezetten nem kapcsolatos témák, például gyereknevelési könyv kritikája.

2014-05-31 Örökbe tali1
Egy találkozó képei

Sok olvasó írt vendégposztot a blogra, megosztva velünk saját tudását vagy tapasztalatát a téma valamely vonatkozásáról: történész, szoptatási tanácsadó, csecsemőotthoni dolgozó, tb-tanácsadó, vagy örökbefogadó szülő, aki jó íráskészséggel megörökíti története valamely epizódját. A blogot nemcsak én írom, de az olvasók is. Sok kérdés érkezik kommentben, és ezeket más, érintett olvasók hamar meg is válaszolják. Még az atipikus élethelyzetben levők (egyedül örökbefogadásra készülők, gyökereiket kereső örökbefogadottak, idősebb gyerek örökbefogadói) is találnak sorstársakat az oldalon. Privát kapcsolatok, levelezések, barátságok is alakulnak. Külön szeretném kiemelni Angéla munkásságát, aki bármilyen munkajogi, társadalombiztosítási kérdésnél fél órán belül ott terem, és jogszabályi hivatkozással választ ad. Kata olvasónk a témában megjelenő könyvek és sajtócikkek fölött őrködik, és bármi jelenik meg a témában, azt posztolja. Az oldal közösségi tudásbázisként működik, folyamatosan bővül a könyv- és filmajánló, a sajtófigyelő, és a témában unikális német linkgyűjteményünk is lett (Kata!). Aki figyeli a hozzászólásokat is, az nem fog lemaradni semmilyen fontos hírről, eseményről a témában, hisz valaki biztos felhívja rá a többiek figyelmét. És minden hozzászólónak szeretném megköszönni, hogy véleményezte az írásokat, részt vett a vitában, vagy megosztotta velünk élete valamely eseményét.

Nagyon meglepett, mert ettől tartottam, de nem volt trollkodás, sértő, kirekesztő viselkedés a kommentekben. Még nem volt szükség moderálásra! Pedig ebben szilárd a nézetem: ahogy a saját nappalimban sem tűrnék sértő, uszító beszédet, úgy a blogomon sem. A beszélgetés hangneme azonban végig tiszteletteljes, kulturált maradt. Egy-két, nagyon széles tömegeket megmozgató témánál (abortusz, melegek örökbefogadása) megjelentek olyan hozzászólók, akik csak ott kommenteltek és szemlátomást ez a vesszőparipájuk, de a vita hangneme ekkor is belül maradt az elfogadhatón.

A kommentelők mögött ott vannak a néma olvasók, sok ember nem akar nyilvánosan hozzászólni, de követi a blogot. Sokan írtak nekem privát levelet, és inkább ott nyíltak meg, beszámoltak a történetükről, vagy kérdeztek, tanácsot kértek. Mások rendszeresen felhívják a figyelmemet egy-egy új hírre, cikkre, filmre, sok jó ötletet adnak. A gyakran felmerülő kérdéseknek utánanézek és igyekszem írni róla. Természetesen megvannak a korlátaim, én nem tudok pszichoterápiát tartani, és örökbefogadások közvetítésével sem foglalkozom. Ezeket jelzem és szakembert javaslok.

Akadnak olvasók, akik egy találkozón nyílnak meg szívesebben. Eddig öt eseményt szerveztem a blog köré, ezek kötetlen, szabadidős ismerkedő programok voltak: kávézó, strand, piknik, mozi. És szombaton jön a blogszületésnap! A közösség várja, igényli ezeket az alkalmakat. Öröm és büszkeség számomra, hogy bábáskodhattam a hiánypótló Romadopt Klub létrejötténél.

IMG_5893

A blogon egyben összegyűlt, örökbefogadásban érintett tömeg páratlan lehetőségeket tartogat. Több szakdolgozathoz és egyéb dolgozathoz, kutatáshoz nyújtott a közösség segítséget, hisz itt számos örökbefogadót lehet elérni, mindenféle típusból és szervezettől. Magam is végeztem egy izgalmas kutatást a várakozási időről az olvasók között, egy másik felmérés folyamatban, de volt szórakoztató kvíz is az örökbefogadásról. Az olvasók folyamatos visszajelzéssel is szolgálnak, merre tovább, milyen témákkal, műfajokkal bővítsem a blogot, egy-egy kérdésben én is kis felmérésekkel szondázom a véleményüket.

Holnap jön a szokásos tartalmi poszt, aztán mesélek a látogatottsági számokról, visszhangról, hatásokról és elismerésekről.

Szombaton pedig várok mindenkit az ünneplésre, aki még nem tette, az jelentkezzen!

26 gondolat “Egyéves az Örökbe.hu: a tervek és a megvalósulás” bejegyzéshez

  1. Cosima 2015. január 21. / 14:33

    Hiánypótló, szép munka és nagyon jó közösség alakult itt ki. Köszönjük!

    Kedvelés

  2. Johanna 2015. január 21. / 14:34

    Gratulalok! Csak igy tovabb!!!

    Kedvelés

  3. Kata78 2015. január 21. / 14:54

    Csak így tovább! Köszönjük!

    Kedvelés

  4. Mr. B 2015. január 21. / 15:10

    Vivát és gratula és hurrá! Szerintem felmérhetetlen előnyökkel szolgál elmondhatatlan sok ember életében ez a blog, az itt kialakult közösség, a kezdeményezések, a sok tudás és élettapasztalat !

    Nem statisztikázható, nem mérhető, csak talán bölcsebb / boldogabb / kiegyensúlyozottabb emberekben, gyerekekben és nevetésekben !

    Ezanemsemmi, leakalappal !

    Hálánk üldözni fog és a kanyarban sem lassít 🙂

    Kedvelés

  5. Step 2015. január 21. / 15:55

    Köszönjük a blogot!És gratula! 🙂

    Kedvelés

  6. Kata 2015. január 21. / 16:04

    Nagyon köszönöm, hogy létrehoztad nekünk ezt a teret, minden tiszteletem és elismerésem a tiéd. Sokat gyógyított rajtam ez a közösség és ez a blog, fejlesztett, és fordított olyan irányokba, amelyeknek a létezéséről nélkületek, kedves kommenttársak, nem is kerültek volna a látómezőmbe.
    Örülök, hogy a kis mániám (mármint az információharácsolás nemes művészete) jó ügyet szolgál, és mindannyian gazdagodunk általa. A gyűjtögetés most is folyik, nemsokára újabb címekkel és ajánlókkal érkezem. 😉

    Kedvelés

  7. Rave 2015. január 21. / 16:23

    Boldog születésnapot! 🙂

    Kedvelés

  8. Mohabea 2015. január 21. / 17:50

    Csatlakozom minden előttem szólóhoz, Zsuzsa!
    Hálás köszönet és egy hatalmas GRATULA 🙂

    Kedvelés

  9. Koré 2015. január 21. / 19:56

    Köszönet a blogért, a közösségért! Olyan jó volt olvasni, hogy nem kellett moderálni. Ez a mai világban szinte hihetetlen. Nagyon remélem, hogy ez a továbbiakban is így marad. Kívánom, hogy még nagyon sokáig legyen energiád ehhez a színvonalas munkához!

    Kedvelés

  10. BakoJudit 2015. január 21. / 21:31

    Nagyon büszke vagyok Rád és egyetértek az előttem szólókkal! Ami különlegessé teszi a blogot, hogy az örökbefogadás minden szereplőjéről pártatlan, pontos és nagyon jó postokat írsz. Különleges , hogy nem kellett még moderálni pedig nem félsz belenyúlni az érzékenyebb témákba sem. Le a kalappal, boldog szülinapot! 🙂

    Kedvelés

  11. erenya 2015. január 21. / 21:34

    Mulassatok jól, és Isten éltesse sokáig a blogot! Köszönöm a támogatást és a kulturált hangnemet minden témában, és persze a rengeteg érdekességet.

    Kedvelés

  12. Amica 2015. január 21. / 22:27

    Boldog 1. szülinapot a blognak!!! Még sok-sok éven keresztül szeretnénk olvasni-:))

    Kedvelés

  13. vicq 2015. január 21. / 22:31

    Én csak annyit tennék hozzá az előttem leírt méltató szavakhoz, hogy az egy év alatt teljesen függő lettem 🙂

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. január 22. / 13:00

      A kommentelők királynője pedig teherbe esett, ha szabad ezzel viccelődni 🙂

      Kedvelés

      • Kata 2015. január 22. / 13:44

        Az első udvarhölgy is komoly függő, mellesleg bocs, hogy elárasztottam a kommentfalat, sok volt a kávé reggel 😀

        Kedvelés

      • vicq 2015. január 22. / 16:31

        Ja, hogy előre nem mondtad, hogy ez lesz a legtöbbet kommentelő nyereménye? 😀

        Kedvelés

        • eleven 2015. január 22. / 20:12

          Vicq, a legelso temanal mar lattam a neved 😃
          Angela is hozzaszolt mar ott, meg sokan, akik azota nem igazan aktivak. En csak a harmadik? bejegyzesnel csatlakoztam, mar nem is emlekszem, h honnan keveredtem ide, vagy a gyakorikerdesekrol,(ahol azota is reklamozom, de masok is szoktak, tenyleg kik azok 😊?) vagy a facebookrol. 😊

          Kedvelés

  14. Borsnéni 2015. január 21. / 22:48

    Gratulálunk a blgohoz, az elmúlt egy év kitartásához és a sokszínűséghez, le a kalappal, Zsuzsa!
    Tökéletesen betölti a szerepét, úgy hasznos és informatív minden érintettnek, hogy közben emberközeli és személyes. Pont olyan, amilyennek lennie kell! 🙂
    Köszönet érte!

    Kedvelés

  15. Dutka 2015. január 21. / 23:25

    Kedves Zsuzsa, minden elismerésem és hálás köszönetem neked ezért a blogért! Én is függő vagyok, nagyon sokat merítek belőle és örömmel várom a folytatást! Boldog szülinapot (a kisfiadnak is), szép együtt-ünneplést!

    Kedvelés

  16. buzsa 2015. január 22. / 13:24

    Gratulálok és köszönet, Zsuzsa, sokan és nagyon hálásak vagyunk neked a munkádért. Ez a blog azon túl, hogy függőséget okoz, világokat nyit meg, formál és fejleszt, a sorsközösség pedig hihetetlen megnyugtató erővel bír. Őszintén szurkolok, hogy még sokáig legyen erőd folytatni. És ami nekem plusz örömet szerez, hogy annyira szép is, gyönyörűek és meghatóak ezek a gyerekrajzok, az egész blog olyan ízléses – ritka kincs! Hipp-hipp-hurrá!

    Kedvelés

  17. MinnieMe 2015. január 22. / 13:48

    en is gratulalok es nagyon nagyon koszonom, hogy vagy, van a blog 🙂

    Kedvelés

  18. eleven 2015. január 22. / 20:03

    Koszonjuk a blogot, a sok munkat, es koszonom mindenkinek az elfogadast, a szeretetet amit Toletek kaptam.
    Boldog szulinapot! 😊

    Kedvelés

    • angéla 2015. január 22. / 22:32

      Zsuzsa, én is nagyon köszönöm a blogot és szívből gratulálok az egy évhez! Én azt kívánom, hogy olyan soká tartson ki a blog, hogy a gyerekeink is itt tudjanak majd egymással levelezni, ismerkedni – no nem azért, hogy hogyan tudnák megtalálni a gyökereiket, mert amiatt bizalommal fordulhatnak majd segítségért hozzánk örökszülőkhöz is:)

      Kedves Eleven, az első megszólalásodban megosztottad velünk a Bánat című versedet, emlékszem rá, nagyon szívszorító volt. Azóta már azt is megmutattad milyen vidám is tudsz lenni, olyan nagyon jó, hogy megismertünk:)
      Nemcsak blogfüggő vagyok, hanem csapatfüggő is, olyan jó idejárni:)

      Kedvelés

  19. eleven 2015. január 23. / 07:42

    Koszonom Angela ❤

    Kedvelés

  20. regina 2015. január 23. / 11:04

    Örülünk, hogy vagy és van a blogod!

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .