Háromgyerekes anya lettem

Általános

Ma személyes hír következik. Immár három gyerek szülei vagyunk. Megérkezett Valentin fiunk, aki másfél évesen, az országos listáról került a családba. Már lezajlott a barátkozás és az egyhónapos próbaidő, immár hivatalosan is örökbe fogadtuk.

Valentin

Emlékeztető: van egy vér szerinti lányunk, Veronika, aki öt és fél éves, és egy örökbefogadott fiunk, Zsolti, aki három és fél éves. Őt egyébként szintén másfél éves korában fogadtuk örökbe az országos listáról, tehát elviekben hasonló a történet, a gyakorlatban minden másképp alakult. A hivatali adminisztráció egyszerűbb volt, az összeszokás nehezebb. (Zsolti és Valentin nem vérrokonok, két különböző megyéből is érkeztek.)

Valentint születésétől ugyanaz a nevelőcsalád nevelte, nagy szeretettel, és erősen kötődött hozzájuk, ennek megfelelően nehéz volt a bizalmába férkőzni. Képzeljétek ide a Barátkozás bizalmatlan gyerekkel című klasszikust (többször elolvastam a barátkozás alatt). Ráadásul ismét télen, a két másik gyerekkel, egy gyerekprogramot egyáltalán nem kínáló kisvárosban mutattuk be a produkciót. Itthon viszont minden jól alakul, Valentin szép fokozatosan oldódik, egyre jobban ragaszkodik hozzánk, és általában is nagyon jól veszi mindazt, ami életünkkel és a harmadik gyerek szerepével jár, a testvérek is jól fogadták őt. Egészséges, nagyon okos, kedves, nyugodt kisfiú, az új dolgoktól először tart, de aztán szépen feloldódik. De még mindössze egy hónapja van nálunk, úgyhogy változhat a viselkedése. Már mond pár szót (csak jól kell érteni), jó evő, átalussza az éjszakát. Tinnek, Tintinek becézzük (a Valentin nevet nem mi adtuk).

IMG_0070

A blogolás továbbra is zavartalanul üzemel, most már az új történetből is tudok meríteni.

114 responses »

 1. Gratulálok! Micsoda meglepetés! Csodálom az energiád, hogy mindezek ellenére ilyen flottul viszed a blogot is. Nagyon sok boldogságot kívánok!

  Kedvelés

 2. Ó, gratulálok!! és nagyon sok boldogságot kívánok! Gyönyörű gyerek :)))

  Hihetetlen, hogy így vitted még a blogot is közben… (Rendszeresen olvasom, bár minket az örökbefogadás már csak a korunk miatt sem érint közvetlenül, de remek blog, nagyon jó szellemiséggel, nagyon érdekes tartalommal.)

  Kedvelés

 3. Hip-hip-hurrá, juppijáé!!!! Szívből gratulálok, veletek örülünk! Nagyon cukifejnek néz ki Valentin 🙂

  Nagyon érdekes, amit írsz, hogy ahogy nincs két egyforma terhesség és szülés, ugyanúgy nincs két egyforma örökbefogadás sem, hiába hasonló a felállás.

  Kedvelés

 4. Sziasztok! Én csak 4 hónapja olvasom a blogot,de az rendszeres 4 hónap. Most jött el az idő,hogy én is megszólaljak. Szívből gratulálok a szép családhoz!!! Számomra igazi példakép vagy 🙂 Sok-sok örömöt és kitartást kívánok Nektek!!!!!

  Kedvelés

 5. Csatlakozom az előttem szólókhoz, Zsuzsa! Sok-sok boldogságot ehhez a tündéri kislegényhez (is), és tényleg le a kalappal, hogy így vitted közben a blogot…

  GRATULA!!!! 🙂

  Kedvelés

 6. Kedves Zsuzsa, szívből gratulálok Nektek, sok boldogságot az egész családnak! Imádni valóan gyönyörű kis srác, nekem is ilyen a “zsáner karakterem.” 🙂

  Kedvelés

 7. Vááá, fantasztikus, szívből gratulálok! Gyönyörű kisfiú, és tényleg nagyon okos szemei vannak. 🙂 A Valentin név rendkívül tetszik. Remélem végig a szemed előtt lebegett, amit annó nekem mondott a tegyeszes csaj, hogy a nehéz beszoktatás jó jel. 🙂 .Nagyon ügyi vagy, hogy mindezek mellett ilyen zökkenőmentesen vitted a blogot, vártam, hogy akadozni fog, és mikor semmi változást nem láttam, már azt hittem, mégsem jön a gólya. 🙂 Mégegyszer nagyon gratulálok Nektek!

  Kedvelés

 8. Szívből gratulálok, sok boldogságot,és ahogy időd engedni,várjuk a folytatást :). Engem az is nagyon érdekelne, hogy Zsolti hogy fogadta, mennyit fog fel a történtekből, mennyire vonatkoztatja magára a szituációt. Nagyon érdekes, jó lehet most nektek. Menyit várakoztatok Tintire?

  Kedvelés

  • Zsolti nem vonatkoztatja magára a szituációt, meg van döbbenve, hogy őt is így hoztuk ide, ennyi idősen, mint Valentint. Ő úgy érzi, ő mindig itt volt 🙂 De ez is változik majd idővel.

   Kedvelés

   • Ezen elmélkedem, mióta olvastam a válaszod.. Zsolti is másfél éves volt mikor megismertétek. Tényleg ennyire törlődik nekik az első másfél év? Mi még csak próbaidőn vagyunk :-), én azt veszem észre néha be-bevillan a kislányunknak egy-egy emlék. Kb 2 hét után volt először igazán felszabadult (előtte sem volt semmi szomorkodás, de így utólag más volt kicsit a viselkedése).
    Bevallom, jó lenne, ha megadatna neki a teljesség érzése, hogy mindig is ide tartozott (mindamellett, hogy természetesen mesélni fogunk neki az első másfél évéről).

    Kedvelés

 9. Szívből gratulálunk a kis pasihoz 🙂 Bennem is csomó kérdés van, nagyon várjuk a folytatást Róluk, Rólatok! Hihetetlen, hogy a múlt heti interjú alatt már Valentin is Veletek volt, ügyesen titkoltad 🙂

  Kedvelés

 10. Gyors válaszok.
  A közeli barátok tudták, de nagydobra verni nem akartam azelőtt, hogy hivatalosan is a nevünkre kerül a gyerek. Úgy meg nem titok a titok, ha bemondom a rádióban, de valóban kellett koncentrálnom, hogy el ne szóljam magam 🙂

  A várakozási idő nem igazán értelmezhető, az alkalmassági eljárásnál abban állapodtunk meg, hogy 2015 tavaszán fogadhatunk örökbe. A határozatot másfél évvel korábban szereztük, lehet, hogy előbbi is lett volna szóba jövő gyerek, de akkor mi nem jöttünk még szóba.

  A blogot folytatom, pont 🙂

  A tesók: Veronika nagyon jól vette, de ő Zsoltit is nagyon jól vette két évvel ezelőtt. Zsolti hozzáállása hullámzó, a hazaérkezés után 1-2 hétig féltékeny volt, most éppen jobb a helyzet, de még nagyon az elején vagyunk.

  Rendezvényekre egyelőre nem viszem, ha nem muszáj, mert érzékeny még, nem igazán élvezné ötven új ember társaságát. Valószínűleg a vacsorán sem lesz ott.

  A családi fotót kicserélem, mihelyst erre jár egy profi fotós.

  Kérdezzetek nyugodtan.

  Kedvelés

 11. Gratulálok a legifjabb családtaghoz! Ha jól értem Zsolti hazahozatala után nemsokára beadtátok a kérelmet? (csak zárójelben, a játszóházban nem igazán értettem h ki is az a Valentin-:)))

  Kedvelés

 12. Szeretettel gratulálok én is Zsuzsa! Nagyon jók a fotók, nagyon helyes kisfiú Valentin, szuper találó nevet kapott:) Hát te aztán nem unatkozhattál az elmúlt hónapokban:) Sok-sok családi örömet, boldogságot kívánok a háromgyerekes nagycsaládban!

  Kedvelés

 13. Nagyon tetszik a Tinti becenév Valentinnek ^^ Sok örömet ötösben! Juttass néha morzsákat belőle nekünk is!
  Rém kíváncsi vagyok, hogy fog továbbiakban beilleszkedni a fiatalúr.

  Kedvelés

 14. Szívből gratulálok én is! 🙂
  Reggel olvastam még munka előtt és már jó kedvvel indultam el. Egy ilyen hír mindig felvillanyoz. 😀
  Sok boldogságot kívánok Hozzájuk!

  Kedvelés

 15. Sziasztok! Van két vérszerinti gyermekünk és gondolkozunk az örökbefogadáson. Így jutottam ide és alig tudom abbahagyni a bejegyzések olvasását. Mindegyik szuper egytől egyig. Zsuzsa gratulálok a bloghoz is, de a gyermekekhez főként! A legkisebb nagyon cuki ezen a képen. 🙂 Szívesen venném, ha tudnátok segíteni, a miénkhez hasonló esetről hol tudnék olvasni. Ami segítene meghozni a döntést, elindulni, tájékozódni…. Tudom, hogy az újszülött gyermekekért sorban állnak a párok, de mi a helyzet Valentinnal, a fél évesekkel, egy évesekkel? Köszönöm: zazi.

  Kedvelés

  • Szia!
   Üdv a blogon!
   Mire gondolsz? Itt van egy csomó történet, ami segít ízlelgetni a dolgot.
   A két gyerek nem akadály, de csak olyat kaphatsz, aki legalább két évvel fiatalabb a legkisebbnél.

   Általában minél idősebb egy gyerek, minél kevésbé egészséges, minél sötétebb a bőre és minél többen vannak testvérek, annál kevésbé vállalják a magyar jelentkezők.
   Másfél évest még sokan vállalnak. Másfél éves roma kisfiút, hát, már nem olyan sokan.

   Kedvelés

    • Szia Ziza! Nem kötözködni szeretnék, de megkérdezhetem, mi a motivációtok, hogy a két vér szerinti gyermek mellé a harmadikat örökbe fogadás útján vállalnátok?

     Kedvelés

     • egyelore felvetodott. Ez meg korant sem dontes. nehez megfogalmazni. szerintem ugyanaz, mint annak, akinek nincs/nem lehet ver azerinti gyereke, erzi, higy ugyanugy tudna szeretni, azert mert nem az o pocakjaban fejlodott, nem o hozta vilagra, attol ugyanugy a sajatjanak erezne. Es egy masfel eves gyermek, akit talan masok nem fogadnanak orokbe…. nyilvan ez is benne van, marmint hogy o egy csaladban nojjon fel, anya, apa, testverek. szoval nehez megfogalmazni, igy leirva en magam is furcsan olvasom vissza. Talan en magam sem tudom meg. Ez egy erzes. Belulrol. Ugyanolyan, mint higy szeretnek harmadik gyereket. Ezt sem tudnam igazan megfogalmazni. Miert? Itt van ket egeszeges kisbeka, egy fiu, egy lany, …..miert? Meg kodos szamomra is minden. egyelore olvasgatok, informalodok. Koszonom a kotozkodest! Csak nyugodtan. Kivancsi vagyok a velemenyedre, velemenyetekre. 🙂 remelem senkit nem boritottam ki ezzel 🙂

      Kedvelés

      • Szia! 🙂 Nem, persze, nem borítottál ki szerintem senkit, miért is tennéd? 🙂 Csak én meg egy önző dög vagyok, és felvetődött bennem úgy is, mint gyermektelen örökbefogadásra jelentkezőben, meg úgy is, mint “szakemberben” (azért az idézőjel, mert a szakterületem nem ez, de sokat foglalkoztam vele egy időben, még a szakdogámat is ebből írtam, ami szerintem nem lehet véletlen)… 🙂 Szóval több szempontból is felmerült bennem, hogy mivel tudom, milyen sokan várakoznak örökbefogadásra, és mennyire kevés (tényleg kevés, ez nem ámítás) az örökbe fogadható gyermek, mit éreznék akkor, ha egy kétgyerekes házaspár mögött várakoznék (egyébként egy 0-3 éves korú, bármilyen nemű, roma gyermekre).

       Kedvelés

      • Én is kétgyerekes házaspárként várakoztam…

       Kevés a gyerek, de valahogy 3 éves roma kisfiúra már nagyítóval kell keresni szülőket.
       Más a helyzet, ha fehér bőrű újszülöttet akarnak, de arra jó hosszú a sor, és minek várna 4-5 évet az, aki maga is tud szülni.

       Kedvelés

 16. Gratulálok, Zsuzsa! Most “pótolom” a blogodat, mert időközben mi is nagycsaládosok lettünk. Ráadásul ugyanaz a felállás: egy lány, két fiú. 🙂
  Micsoda öröm három hét kiesés után ilyen hírt olvasni! 🙂
  Legyen nagyon sok örömötök egymásban!

  Kedvelés

 17. Bocsánat, azt nem tettem a fentebb hozzá, hogy két vér szerinti(!) gyerekes házaspárra gondoltam. Persze, ha vér szerinti nem lehet több, az is más eset…

  Kedvelés

  • Kedves Melangi! Atolvastam a blof osszes bejegyzeset kozben. Moat mar latom, higy a kisgyermekekert is sorban allnak. Hihetetlen szamomra, nem ertem a rendszert, ez mas orszagban vajon higy mukodik….? Nem orokbe adhato egy csecsemo, kisgyermek, es mire orokbeadhato lesz, lenne… mikozbrn hanyan de hanyan varakoznak…. nos, hat a felvetesunk tenleg csak fevetes marad. En abban a hitbrn voltam, hogy szazszamra nonrk fel a gyermekek otthonokban, neveloszuloknel. most mar latom, amit te is mondasz.

   Kedvelés

   • Százszámra nőnek fel gyerekek állami gondozásban, csak ők nem örökbe adhatók.
    Az örökbefogadás érint évi pár száz gyereket, eközben folyamatosan van évi 20 ezer állami gondozott, akik nem örökbe adhatóak, vagy a koruk miatt már nincs esélyük erre.
    Miért nem mész nevelőszülőnek, ha segíteni akarsz a gyerekeken?

    Érdekes, ez egy visszatérő gondolat, hogy úgy lehet segíteni egy kisgyereken, ha örökbe fogadjuk, holott rengeteg más kisgyereknek is szüksége van (más típusú) segítségre.

    Kedvelés

 18. Esetleg egyszer, ha lesz rá időd és kapacitásod írnál pár szót arról, hogyan lehet a barátkozást kivitelezni úgy, hogy már van gyermeked? Mi (gyerek nélkül, azaz első gyerkőccel barátkozva) az első felét még munka mellett csináltuk, az sima ügy volt. Az intenzív részére szabit vettünk ki. És kirándultunk ezerrel (ami egy másfél évesnél kis csavargásból és sok alvásból áll, a leendő szülők meg kókadoznak egy kávézó teraszán a babakocsi mellett :-D). Nálunk 30 nap a kötelező barátkozás és el nem tudom képzelni, hogy lehet ezt kivitelezni úgy, hogy otthon/oviban van már egy gyerkőc. Őket is vittétek a nevelőszülőkhöz? Bevontátok az egész folyamatba?

  Kedvelés

   • Sziasztok! Mi most várunk a határozatra egy 11 éves vér szerinti gyerkőc mellé szeretnénk 3-7 éves tesót (akár országos listáról is). Engem is érdekelne, hogy nagyobb gyerek mellett, aki iskolába jár (felső tagozatot kezd), hogy lehet kivitelezni egy esetleges barátkozást 2-3 hétben, bár még az egy is nagyon sok idő hiányzás szempontjából. Sajnos még nem a kiajánlásnál tartunk, de szeretnék erre a lehetőségre is felkészülni, amennyiben gyorsan zajlanának az események. 🙂
    Gratulálok a 3. gyermekhez, igazán helyes kisfiú és a neve is szép! 🙂

    Kedvelés

    • Annyi lehetőség van, kár előre agyalni. Lehet, hogy a megyétekből jön, lehet, máshonnan. Van, aki leköltözik 1-2 hétre, van, aki hétvégéken barátkozik, lehet, hogy viszitek majd a nagyot vagy épp nem… Lehet, hogy nyár lesz… Majd alakul. Nálunk szerencsére még ovis volt a nagy is.

     És kívánom, hogy gyorsan történjenek az események! Ha ott tartotok, segítünk!

     Kedvelés

     • Köszönjük szépen, elvileg jövő héten kapjuk meg a Gyámhivataltól a határozatot és akkor már csak várakozni kell, bár talán az a legnehezebb. Majd írok, arról, hogy hogyan haladunk. 🙂

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.