Jelképes örökbefogadás

Raize olvasónk vendégposztja!

A jelképes örökbefogadás egy nehéz sorsú gyerek anyagi támogatását jelenti, aki élhet Magyarországon vagy a harmadik világban. Az adományozó általában a gyermek étkezését, oktatását támogatja a távolból, de néha személyes találkozásra is mód van. Rengeteg szervezet kínál ilyen lehetőséget, néhány hazai és nemzetközi programból válogattunk.

Magyarországon a jelképes örökbefogadást kínáló szervezetek jórészt úgy működnek, hogy az adományozó vállalja egy rászoruló gyermek egy éven át tartó anyagi támogatását. A támogatás összege általában pár ezer forint, és élelmezésre, oktatásra, ruházkodásra fordítják. Ebben a konstrukcióban általában nem egy előre kiválasztott gyermeket lehet támogatni, így folyamatos közvetlen kapcsolat nem alakul ki a támogató és támogatott között. Szinte minden alapítvány örömmel fogadja azonban az önkéntes munkára jelentkezőket, így akár testközelből is látható a náluk folyó munka.

gyongyosi_-anita_10_eves_igazgyongy_ami

A Romániában működő Dévai Szent Ferenc Alapítványnál van lehetőség szorosabb kapcsolatot is kialakítani a támogatott gyermekekkel, a keresztszülői program keretében. Ezt a lehetőséget Böjte Csaba alapító a keresztszülőség mintájára találta ki. Náluk, ha valaki szeretné, lehetősége van arra is, hogy megválassza, körülbelül milyen korú és nemű gyermeket szeretne támogatni. A leírás alapján az alapítvány munkatársai kiválasztanak egy gyermeket, akivel a jelképes keresztszülő tarthatja a kapcsolatot, levélben, de akár személyes látogatások alkalmával is. Minden keresztszülői kapcsolatot rögzítésenek, így minden fontos adatot megosztanak a jelentkezővel a kiválasztott gyermekről, azonban ebben az esetben sem közvetlenül a támogatott gyerekek kapják meg a támogatást, hanem maga az intézmény.

Egyre több olyan szervezet működik Magyarországon, amelynek segítségével külföldi – általában afrikai, vagy ázsiai – gyermekek támogatása lehetséges. Ezen alapítványok weboldalán rendszerint fényképes adatbázis működik a jelképes örökbefogadásra váró gyermekekről, néhány mondatos leírással a gyermekek koráról, családi hátteréről, terveiről. Itt közvetlenül a jelentkező által kiválasztott gyermekek kaphatnak támogatást, ezzel segítve iskoláztatásukat, ruházkodásukat, gyógyszerszükségletüket. Ez a támogatás, hasonlóan a magyar gyermekeket segítő szervezetekhez, általában egyéves időtartamra szól. Ez idő alatt többször is információt ad az alapítvány a gyermekek életéről, de sok esetben a gyermekek maguk is küldenek rajzokat, leveleket a jelképes örökbefogadóknak. A személyes kapcsolattartás sem kizárt, hiszen önkéntesként, vagy akár egy afrikai, ázsiai nyaralás során, szervezett keretek közt lehetőség van találkozni a támogatott gyermekkel. Mindez persze nem egyszerű, az alapítvány csak a találkozás megszervezésében tud segíteni, a felmerülő útiköltségeket minden esetben az örökbefogadónak kell állnia. Itt olvasható egy cikk az afrikai jelképes örökbefogadásokról.

Angolul tudók a nemzetközi szervezetek weboldalán is rengeteg ilyen programot találnak. A legtöbb szervezet jellemzően az afrikai, ázsiai árva gyerekek támogatására koncentrál. Az érdeklődő általában részletes leírást talál a támogatott gyermekekről, sőt sok esetben támogatók választhatják meg, hogy mire költse el az alapítvány a felajánlott összeget: tiszta vízre, étkezésre, ruhára, gyógyszerekre. Általában PayPalon keresztül, otthonról lehet a támogatást elküldeni, tehát ez a forma kényelmes és biztonságos.
A nagyobb szervezetek használják szinte az összes modern kommunikációs csatornát, így munkájuk nyomon követhető a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon, a Pinteresten, és a YouTube-on is.
A nemzetközi szervezetek a kapcsolattartásra szintén nagy figyelmet fordítanak. A gyerekek általában írnak levelet, az alapítvány küld papír alapú fényképet is róluk, de a jelképes örökbefogadó is írhat nekik, küldhet képet magáról, sőt ha találkozni szeretne a gyermekkel, akkor segítenek azt megszervezni, hogy a lehető legmegfelelőbben, szakemberek társaságában jöjjön létre a találkozó. Több nemzetközi oldal is felhívja a támogatók figyelmét, hogy ha részt vesznek egy általuk szervezett önkéntes misszión, például egy árvaházban, ne lepődjenek meg, ha a szponzorált gyermek falán az általuk küldött levél függ. Az afrikai gyerekek ugyanis a jelképes örökbefogadó szülőket is családtagnak tekintik. Éppen ezért az az ideális, ha olyan ember vállalkozik ilyen kapcsolat létesítésére, aki hosszabb ideig tudja vállalni a gyermek testi, lelki támogatását.

Aki nem akar tartósan elköteleződni, annak más lehetőségei is vannak az árva gyerekek támogatására, akár egyszeri összeggel, akár vásárlással a nemzetközi oldalak webshopjában, vagy van lehetőség konkrét program, játszótér, iskola építése, orvosi rendelő kialakítása, élelmiszer-, vagy akár tevevásárlás támogatására is. Nemcsak pénzadománnyal lehet segíteni, rengeteg helyen várnak önkénteseket is. Sok nemzetközi szervezet hívja fel a figyelmet, hogy a saját weboldalon egy banner elhelyezése, vagy a Facebookon egy megosztás is rengeteget számít. Sok oldal blogolásra is buzdítja a jelképes örökbefogadókat, „támogass egy gyermeket és oszd meg tapasztalataidat másokkal” – javasolják.

Néhány kiválasztott szervezet Magyarországon és külföldön

Magyarországon működő szervezetek

Igazgyöngy Alapítvány, Magyarország

A szervezet egy hátrányos helyzetű térségben nehéz sorsú gyerekek művészeti nevelésével foglalkozik, a gyerekek művei számos nemzetközi versenyen megfordultak, esélyteremtő programjaik mintaértékűek.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatás, egy éven keresztül. Az alapítvány örömmel fogadja az önkénteseket is.

Konkrét gyereket lehet támogatni: nem.

Minimális összeg: 1.500Ft/hó.

http://igazgyongy-alapitvany.hu/

 

SOS Gyermekfalvak, Magyarország

Összesen 370 állami gondozott gyereket nevelnek három gyermekfaluban, nevelőszülői családokban és ifjúsági házakban.

Programok: SOS Pártfogói program havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Időnként önkénteseket is keresnek a falvakba vagy az irodába.

Konkrét gyereket lehet támogatni: nem.

Minimális összeg: 2.000Ft/hó.

http://www.sos.hu/

 

Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Magyarország – Románia

Az alapítvány az erdélyi ferencesek által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák, napközi otthonok támogatását szervezi.

Programok: jelképes keresztszülőség, havi rendszeres támogatással.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen. Személyes kapcsolattartás is lehetséges.

Minimális összeg: nincs megadva.

http://szentferencalapitvany.org/

 

Afroho Nonprofit Szervezet, Kenya

Jelenleg a Kenya fővárosának egyik nyomornegyedében, Matopeniben működő óvoda, általános iskola és középiskola számára biztosít támogatást.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 7.500 Ft/hó.

http://hu.afroho.org/

 

Afrikáért Alapítvány, Kongó, Tanzánia, Etiópia

Az Afrikáért Alapítvány oktatási, szociális és egészségügyi programokat szervez a rászorulóknak.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 1.000Ft/hó.

http://afrikaert.hu/hu/

 

Taita Alapítvány, Kenya

Elsősorban kenyai árvaházakban élő gyermekek támogatásával foglalkoznak.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Lehetőség van önkéntes munkára is Kenyában.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 3.000 Ft/hó.

http://www.taita.info/index.html

 

Magyar Afrika Társaság

Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez.

Programok: Jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Lehetőség van önkéntes munkára is.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 3.000Ft/hó.

http://www.ahu.hu/hu/

 

Fogadj Örökbe Program, Haiti, Kárpátalja, Fülöp-szigetek, Kongó, Sri-Lanka

A világ tizenhat országában több mint négyezer kisgyermeken segít a Baptista Szeretetszolgálat.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás.

Konkrét gyereket lehet támogatni: nem.

Minimális összeg: 3.000 Ft/hó.

http://fogadjorokbe.baptistasegely.hu/

Mohácsi-Dorina

 

Külföldi szervezetek

A jelképes örökbefogadással foglalkozó szervezetekből az alapján válogattam, hogy saját ismerőseimnek volt-e már pozitív tapasztalata velük, vagy több független elismeréssel is rendelkeznek-e.

Actionaid, Afganisztán, Burma, Burundi, Kambodzsa, Kongó, Guatemala, Libéria, Nepál, Ruanda, Szenegál, Sierra Leona

Az Actionaid több, mint 40 éve küzd a szegénység ellen, szerte a világon.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Lehetőség van önkéntes munkára is.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 19,5 GBP/hó.

http://www.actionaid.org.uk/

 

International Humanity Foundation, Indonézia, Thaiföld, Kenya

Az IHF küldetése a szegény rétegek oktatása, és a világ oktatása a szegénységről.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Lehetőség van önkéntes munkára is.

Konkrét gyereket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 30 USD/hó.

http://www.ihfonline.org/index.php

 

Every Orphan Hope, Zambia

Keresztény szervezet, mely az AIDS/HIV-fertőzött gyerekeket segíti, árvaházak helyett nevelőcsaládok teremtésével.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás. Lehetőség van önkéntes munkára is.

Konkrét gyermeket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 27USD/ hónap.

http://everyorphan.org/

 

Orphans in Need, Afrika, Ázsia, Közel-Kelet

Árva gyermekeket és árvaházakat támogat, hogy a gyerekek minél előbb kikerüljenek a szegénység ördögi köréből.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás.

Konkrét gyermeket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 30 GBP/hó.

http://www.orphansinneed.org.uk/

 

Indian Orphange, India

A szervezet küldetése indiai keresztény árva gyermekek és árvaházak támogatása.

Programok: jelképes örökbefogadás, havi rendszeres támogatással, vagy alkalmankénti adományozás, lehetőség van önkéntes munkára.

Konkrét gyermeket lehet támogatni: igen.

Minimális összeg: 30 USD/hó.

http://indianorphanage.com/

22 gondolat “Jelképes örökbefogadás” bejegyzéshez

  1. Izabella 2015. április 9. / 11:53

    Nekünk sok évig volt egy Srí Lankai kislány és egy kongói kisfiú pártfogoltunk a baptistákon keresztül. Nagyon jó volt, hogy képet is kaptunk róluk. A kisfiúnak egyszer csomagot is lehetett küldeni.

    Kedvelés

    • Izabella 2015. április 9. / 12:05

      Bocsánat, Srí Lanka-i.

      Kedvelés

    • Raize 2015. április 9. / 13:42

      De jó!
      Ti akkor, hogy találtatok rá a szervezetre? Hirdették a kezdeményezést?

      Kedvelés

      • Izabella 2015. április 9. / 14:17

        2004-ben amikor a nagy Srí Lanka-i cunami volt, akkor a sajtóban volt róla szó, hogy a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül lehet támogatni az árván maradt gyerekeket.

        Kedvelés

        • szisz77 2015. április 9. / 14:49

          Nekünk szintén baptistákon keresztül van egy támogatott kárpátaljai “nagylányunk”, már több, mint egy éve. Kapcsolatot természetesen nem tartunk, hiszen neki van családja. Én régóta figyelem a baptista szeretetszolgálat munkásságát, és példa értékűnek tartom. Amikor úgy döntöttünk, hogy támogatni fogunk egy alapítványt, a baptisták mellett Csaba testvér került szóba, főként, hogy ferences kötődésünk van. Végül csupán annyi döntött a támogatásunk sorsáról, hogy a Szent Ferenc alapítványnál senki nem vette fel a telefont, a baptistáknál viszont igen. Úgy hiszem, ott abban a pillanatban jobban kellett a segítség – ez hívőknek Isteni gondviselés, kevésbé hívőknek véletlen 🙂

          Kedvelés

      • Pálma Orbán 2022. december 14. / 10:49

        A Baptista szeretetszolgálat on keresztül sok éven át mi is támogattunk egy Malawiban élő kisfiút a ,,fogadj örökbe,, programba bekapcsolódva. Most nem találom ezt a programot.

        Kedvelés

  2. Ella 2015. április 9. / 20:59

    Nekem is van egy afrikai kislányom. Ő nem árva, hanem egy nyomornegyedben él, 4 testvére is van. Kb. 3 éve támogatom, levelet is küldünk egymásnak fél évente. Csomagot is küldhetek neki, s mindig fényképet kapok a csomagátadásról. Az elsőnél egy felvételt is küldtek a youtubon keresztül, amikor megköszönte a csomagot. Van személyes kapcsolat, a pénzzel az iskolát támogatom. Mindig kapok értesítést a tanulmányi eredményeiről is.

    Kedvelés

    • Raize 2015. április 9. / 21:20

      Ti fotó alapján választottatok? 🙂

      Kedvelés

      • Ella 2015. április 10. / 07:53

        Én fénykép alapján választottam az Afrikáért Alapítványnál. Már vártam örökbefogadásra, amikor böngészés közben ráakadtam a honlapjukra. Azonnal megtetszett egy kislány, akkor 3,osztályba járt. Mindig várja a csomagot, s minden levélben kéri, hogy támogassam tovább, mert neki ez az egyetlen esélye.Rajzolni is szokott. Az alapítványnál szerintem ismeretlen gyerek részére is lehet leadni csomagot, s ők elviszik valakinek. Lényeg, hogy kb. 2 kg lehet egy csomag. Nekem is örömet okoz ez a kapcsolat.

        Kedvelés

  3. Cosima 2015. április 13. / 19:08

    Nagyon jó kis összeállítás, köszi Raize! Van egy szlovákiai alapítvány, a Dive Maky (Pipacs), ahol konkrét gyerekek taníttatását és tehetséggondozását lehet támogatni. A gyerekek között vannak magyarok, romák és szlovákok is. Itt lehet megnézni: http://www.divemaky.sk/articles/children-profiles

    Kedvelés

    • Raize 2015. április 27. / 21:14

      De jò! Nagyon Köszi, valami miatt csak most láttam, ezt a hozzászólást. Nagyon szuper ez az oldal, nem is olvastam ròluk egyáltalán.

      Kedvelés

  4. Dunavirag 2015. április 27. / 13:36

    Köszi Raize a cikket, nagyon jó ezeket egy helyen látni! Érdekes, hogy míg más országokban igen, Magyarországon általában nem lehet konkrét gyereket támogatni. Vajon mi lehet az oka?

    Kedvelés

    • Raize 2015. április 27. / 21:28

      Jò kérdés, szerintem a kapacitás hiánya lehet az oka. A nemzetközi szervezetek közül azokat valogatttam ki, amik viszonylag nagynak, ismertnek bizonyultak. Én végig azon gondolkodtam, hogy egy jòl sikerült fotó ezeken az oldalakon, akár megváltoztathatja egy gyerek életét. Itthon a szervezetek vezetőinek a kezében van a döntés.

      Kedvelés

      • Örökbe 2015. április 27. / 21:30

        Itthon megszűnt a patronálás. (Az, hogy minden vasárnap hazaviszed Pistikát ebédre az intézetből.) Gondolom, nem akarják, hogy bárki erre gondoljon.
        Fotót, adatot meg személyiségi jogok miatt nem szerencsés közzé tenni.

        Kedvelés

        • Aktucs 2015. április 27. / 23:00

          Ismerem az érveket, amik a patronálás ellen szólnak, de szerintem sokkal több a pozitív, mint a negatív. Én sajnálom, hogy megszűnt (Egyébként gondolkodtam még néhány évvel ezelőtt, hogy örökbe nem fogadnék ADHD-s kiskamaszt, de szívesen patronálnék egyet.)

          Kedvelés

          • Dunavirag 2015. április 27. / 23:21

            Nem is patronálásra (ami szerintem is inkább jó), vagy mindenhova kitett fotóra gondoltam. Csak ha valaki kapcsolatba lép pl. az SOS gyerekfaluval, akkor kérésre választhatnának neki egy konkrét gyereket (ha akar) esetleg megadhat nagyjábóli kort és nemet. Igazából tök mindegy, csak jobb érzés egy konkrét gyereket támogatni, persze aztán a nagy része a támogatásnak úgyis menne a közösbe. Persze ez sülhet el rosszul, igazságtalanul is. Nem tudom.

            Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .