Családon belüli örökbefogadás

Ma a rokoni, házastársi örökbefogadás sajátosságait foglalom össze. Eddig ez a téma nem szerepelt a blogon, a leírtak általában nem erre az esetre vonatkoznak, hanem arra, mikor egy közvetítő szervezettől vár egy “idegen” gyermeket a szülőjelölt. A rokoni, házastársi örökbefogadásnál ezzel szemben “megvan” a gyerek, egy már fennálló viszonyt tesznek hivatalossá. A leggyakoribb a házastársi, ilyenkor például az anya új férje fogadja örökbe annak a korábbi partnertől való gyerekét, akit ugye már előtte is ismert, már egy ideje közösen nevelgettek. Erre természetesen akkor van mód, ha a fenti esetben az apa meghalt, lemondott a jogairól, vagy soha nem is volt apának bejegyezve.

Mohácsi-Jázmin

A rokoni, házastársi örökbefogadás nyílt örökbefogadásnak számít, ám engedélyezés néhány ponton eltér a “külső” örökbefogadástól. Ezek:

  • nem nézik a korkülönbséget (azaz lehet 45 évnél több is a szülő és gyerek között),
  • nem kell felkészítő tanfolyamot végezni,
  • nem kötelező közvetítő szervezetet bevonni.
  • 2021-es frissítés: a családon belüli örökbefogadásra az a jogszabály sem vonatkozik, hogy csak házaspárok fogadhatnak örökbe. 

Viszont itt is van egy alkalmassági eljárás, a pszichológiai, orvosi vizsgálat és környezettanulmány hasonló a többi örökbefogadáshoz, megvizsgálják a gyermeket is, különösen az új szülő és a gyerek között kialakult viszonyt.

Még eltérés, hogy általában a vér szerinti család kapcsolattartási joga az örökbefogadással megszűnik, de ha a családon belüli örökbefogadás előzménye a házastárs halála, akkor az ő rokonainak van továbbra is kapcsolattartási joga a gyermekkel. És “kivételesen indokolt esetben” a gyámhatóság annak a szülőnek is engedhet kapcsolattartást, aki maga mondott le a gyermekről.

Az öröklés is másképp alakul. Míg tavaly óta nyílt örökbefogadásnál nem örököl a gyerek a vér szerinti család után, és azok sem utána, a rokoni örökbefogadásnál továbbra is örököl az örökbefogadott a rokonai után, ha “egyeneságbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója” fogadta örökbe.

Szóval, összességében a rokoni, házastársi örökbefogadás kevésbé “radírozza ki” az eredeti családi viszonyokat, mint a “külső” örökbefogadás.

Itt olvasható egy érintett beszámolója róla.

Magyarországon évente nagyjából 100 családon belüli örökbefogadás történik, ezek túlnyomó része házastársi. (Az évi 7-800 örökbefogadásból.)

Muszáj megemlíteni azt az illegális gyakorlatot, hogy sok esetben korábban hamis apasági nyilatkozattal házastársi örökbefogadásnak álcáztak “külső” (jellemzően magánutas) akciókat is, annak érdekében, hogy felgyorsítsák az ügyintézést, vagy egyes szabályokat kikerüljenek (például, ha 45 évnél több a korkülönbség szülő és gyerek között, vagy a lemondó anya külföldi állampolgár volt). A tavalyi törvénymódosítás ezt is megszigorította: “Azon az alapon, hogy az apai elismerő nyilatkozatot jogszabály megkerülése céljából tették, az ügyész és a gyámhatóság jogosult az apai elismerő nyilatkozat megtámadására.” Ugye a fedősztori szerint ilyenkor a következő eseménysor történik: meddő házaspár örökbefogadásra jelentkezik, a férj futó kalandba bonyolódik, a másik nő terhes lesz, megszüli a bébit, a férj apasági nyilatkozatot tesz, az anya lemond róla, a feleség pedig megbocsát és örökbe fogadja. Bár ez így elég valószínűtlen, egy kutatás szerint az egyik megyében 250 örökbefogadásra jelentkezőből három éven belül kettőnél is ilyen csodás eseménysor következett be. A hamis apasági nyilatkozat gyakorlata nemcsak illegális, de kockázatos is, ha a szülőanya meggondolja magát, a férj fizetheti a gyerektartást diplomáig. A hat hét meggondolási idő rokoni örökbefogadásokra is érvényes, ha újszülöttről van szó.

Bár a családi örökbefogadás egyszerű, simább ügynek tűnik, hisz a felek már ismerik egymást, tudják, mit vállalnak, mégis arányaiban többet bontanak fel közülük. Ezt megint ne úgy képzeljétek, hogy szegény gyerek utána megy intézetbe, hanem a nyitópéldánál maradva, az új házasság is megromlik, a szülők elválnak, és a férj lemond a feleség korábban örökbefogadott gyerekéről.

20 gondolat “Családon belüli örökbefogadás” bejegyzéshez

  1. Aktucs 2015. június 25. / 07:29

    Akkor is van rá mód, ha a vsz apa szülői felügyeleti jogát a bíróság megvonta. Esetünkben pl ez történt. Erre akkor van mód, ha a vsz szülő a gyermek ellen bűncselekményt követ el, vagy pszichés, és/ vagy fizikai fejlődését veszélyezteti. Az én volt férjem nem jött el a tárgyalásra, így ezek megállapításához elég volt, hogy
    1. Nem fizeti a tartásdíjat (a tartás elmulasztása bűncselekmény)
    2. A gyereket évek óta nem látogatja, nem tudjuk elérni, így megnehezíti a továbbtanulást, lehetetlenné teszi az útlevél kiváltását, stb.
    3. Ezzel a gyerek lelkében is kárt tesz, mivel eldobva érzi magát.
    Ebben az esetben az örökbefogadás titkos, a vsz szülő nem is értesül róla.

    Kedvelés

    • Örökbe 2015. június 29. / 13:34

      Köszi a kiegészítést. Te kérelmezted a felügyeleti jog megvonását? Vizsgálták a férjed és a gyerek kapcsolatát is?

      Kedvelés

      • Aktucs 2015. június 29. / 22:43

        Én kérelmeztem a szülői felügyeleti jog megvonását. (méghozzá ügyvéd nélkül) A vérszerinti szülő joga nagyon erős, többen riogattak előtte, hogy lehetetlenre vállalkoztam. Ha a vsz apa bármilyen szinten ragaszkodott volna a fiamhoz, akkor valószínűleg igazuk lett volna, de semmilyen érdeklődést nem mutatott. Azóta sem egyébként, 10 éve láttuk utoljára.

        A szülői felügyeleti jog megvonása teljesen külön jogi eljárás, keresettel, tárgyalással, semmi köze nincs az örökbefogadáshoz, tehát itt a jelenlegi férjem és a gyerek kapcsolata nem számított. Lehetett volna úgy is, hogy nem fogadja utána örökbe, hanem egyedül gyakorlom a szülői jogokat.

        Kedvelés

  2. Queen Missy of Missylandia 2015. június 25. / 07:38

    Tudunk egy párról, akik unokatestvér gyerekét fogadták örökbe, és kellett a tanfolyam is, meg a hivatalos Tegyeszes út. Gondolom az egyszerűsítés csak az egyeneságiakra vonatkozik.

    Kedvelés

  3. Step 2015. június 25. / 08:44

    Engem is örökbefogadott az Apukám.A vér szerintim azonnal aláírta a lemondó nyilatkozatot.Mellesleg több gyereke is van az új kapcsolatából,csak én nem kellettem neki sosem.Így hosszú időről visszatekintve is csak azt mondhatom,ezzel én semmit nem veszítettem,viszont rengeteget nyertem.Édesapám ugyanúgy szeret mint a vér szerinti gyermekeit,a tesóimat. 🙂 Most pedig már én is örökbefogadó szülője vagyok a titkosan örökbefogadott gyermekünknek. 😀

    Kedvelés

  4. andi 2016. szeptember 15. / 09:31

    andi vagyok 3napos koratol nevelem unoka hugom gyerekét akit nekem szult meg mivel nekem nemlehet.beulteteselsem.minden papirom megvan az őrőgbe fogadáshoz.csak anya .akadályoz.hogy tudom.az.anyai.jogot végleg.megszuntetni.mivel.nem látogatja.es nem is tarcsa a kapcsolatot.csak ha én hivom és viszem.3.láta a gyermeket..

    Kedvelés

  5. Gabi 2017. április 27. / 13:32

    Kérdésem lenne az élettársam fia teherbe ejtett egy lányt (mindkettő kiskorú) két hete tudtuk meg az egészet a hátunk mögött elmentek egy ügynökséghez hogy örökbe adják, mi viszont szeretnénk felnevelni a kicsit, milyen lehetőségeink vannak? Ha ők már egy alapítványhoz fordultak, megkaphatjuk a kicsit? Két hónap múlva szül, kérlek segítsetek szorít az idő!

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. április 27. / 13:48

      Szia Gabi!

      Tudtommal, ha az anya még nincs 18, akkor a szülei hozzájárulása is kell.
      Az apa (és az ő révén ti) csak akkor kerül képbe, ha tesz apasági nyilatkozatot. Ha az anya nem nevez meg apát, akkor ő maga (és a szülei) örökbe adhatják a gyereket.

      Viszont ha a gyerek szülei ennyire örökbe akarják adni a gyereket, hogy fog az hatni a családi kapcsolatotokra, ha ti erővel magatokhoz veszitek a gyereket? Valami közös megoldást kéne kitalálni a fiatalokkal együtt.

      Lemondani csak a szülés után tudnak a kicsiről, szóval még semmi sem végleges, van idő.

      Ja, és ügynökségek nincsenek, csak alapítványok. Tudod, hova fordultak? Jó esetben az alapítványok örökbeadás előtt körüljárják, a családból valaki hajlandó-e segíteni.

      Kedvelés

      • Gabi 2017. április 27. / 14:49

        Szia!
        Köszönjük a válaszodat!

        Velünk közölték a gyerekek, hogy a baba csak egy tévedés volt és nekik nem kell. (14 éves a lány és 16 éves a fiú) Az apaságot felválalta, de én úgy tudom hogy ez kiskorú esetében nem számít. A lány szülei elérhetetlenek!
        Köszönöm szépen!

        Kedvelés

        • Örökbe 2017. április 28. / 09:49

          Az apaságihoz is kell a szülők hozzájárulása, és a lány részéről az örökbeadáshoz is.
          A két fiatal nem mondhat le a gyerekről.

          A gyámhivatal fog kirendelni gyámot a gyereknek, jó esetben a családból.

          Kedvelés

  6. Szakács Tímea 2018. május 6. / 19:39

    Szia a párom testvére gyerekét szeretnénk örökbe fogadni de a pici Romániában született és ott is lakik az anyuka is azt szeretném kérdezni hogy mi az eljárás ebben az esetben mijen útvonalon induljunk el. Ja és nem vagyunk házasok a paromal az baje. Válaszod előre is köszönöm

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. május 7. / 05:25

      Szia!
      Nem tudok felelni rá, a nemzetközi szál miatt túl bonyolult, a gyámhivatalban kéne érdeklődni.

      Kedvelés

  7. Póczai Gabriella Zapletálné 2020. február 19. / 22:56

    Szia!
    Nálunk a lányom szült egy fiúgyermeket, amit én 4 hónapos korától nevelek.
    Családba fogadás történt miután a lányom és volt párja között megszakadt a kapcsolat. Lányom lelépett már másik párja és két gyermeke van.
    Apuka minden héten egyszer látogatja a gyereket.
    Kérdésem azért, hogy végre megszabaduljunk az örökös gyámos papír munkától minden évben, Másrészt a lányom abszolút nem érdekli a fia.
    Örökbe fogadhatom-e az az unokámat.

    Kedvelés

    • Örökbe 2020. február 21. / 04:25

      Ha a lányod és a gyerek apja is hozzájárul ehhez, akkor igen.

      Kedvelés

    • Balogh Piroska 2022. augusztus 12. / 22:16

      Üdvözlöm. Szabad megkérdeznem, hogy sikerült e az örökbefogadás? Látom nem friss az Ön kérdése, jelenleg én is hasonló cipőben járok. Megköszönném ha kapnék választ.

      Kedvelés

      • Zapletálné Póczai Gabriella 2022. augusztus 14. / 13:38

        Üdvözlőm. Anyukát azóta se érdekli a gyermek sőt lett egy kisfia. Tehát részéről mehetne az örökbefogadás. Apuka viszont nem nagyon akaródzik bele menni igy azóta is éves gyámvizsgálat van. Apuka heti 1 alkalommal jön a gyermekhez.

        Kedvelés

  8. Egy aktív nagymama. 2022. szeptember 3. / 07:20

    Üdvözlöm!
    A vérszerinti leányzómnak 4 gyermeke van. Teljesen tönkre ment a kapcsolata az apukával. 3 gyerek az apuka nevén van a legkisebbik már védett házba született Németországban (magyar állampolgárok) és a leányzóm családi nevén van a pici.
    Egyedűl a legkisebbiknek ő az egyedüli gondviselője.
    Mi a párommal nem vagyunk összeházasodva, de 24 éve élünk együtt, a párom nevelő apja a leányzómnak. (4éves korától nevelte, most 29 éves)

    Mi itt Magyarországon a legkisebbik gyermekét, szeretnénk örökbefogadni. Ő is szeretné örökbe adni nekünk a babát.
    Merre induljunk? Itt M.országon kell elindítani a családon belüli örökbe adást-fogadást?
    Anyukának (leányzómnak) “csak” egy nyilatkozatot kell írnia hogy örökbe adja nekünk a babát?

    Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

    Üdv, A Nagymama

    Kedvelés

    • Örökbe 2022. szeptember 4. / 04:15

      Kedves Nagymama!
      Nem elég egy nyilatkozat. A gyámhivatalhoz vagy a lakóhelyetek szerinti Területi Gyermekvédelmi Szolgálathoz forduljatok. Nem is biztos, hogy az örökbefogadás a megoldás, létezik a családbafogadás intézménye is, ahol ti nevelitek a picit, kapjátok a juttatásokat, de jogilag ő marad az anyja.

      Kedvelés

  9. Ildikó 2023. július 3. / 12:10

    Jónapot én érdeklödnék ,most folyamatban van a gyermekelhelyezés ügy .A szüleimnél vannak a gyerekek .már a 3.tárgyalásom volt de semmire nem mentünk még.A szüleim 2014 ben elzavartak gyermekeimtöl 2015 töl gyerektartást fizetek de a láthatásom nem mindig valosul meg mert mindig kifogásokat találnak a szüleim.most volt szihológiai vizsgálat is amiben minden oldalon a gyemekeim és a szüleim szerepelnek hogy ellenem nevelték a gyerekeket.mit tehetnék hogy ki emeljék ,hogx a szüleimtöl kiemeljék a gyerekeket és hozzám helyezék.amit tudtunk már mindent bizonyitani azt mind megvan de nem hiszem ell hogy a multal még a biró sem foglalkozik.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .