Egyedülálló, élettárssal

Magyarországon csak házaspárok vagy egyedülállók fogadhatnak örökbe. Ha élettársak szeretnének örökbe fogadni, akkor közülük csak az egyik lehet a gyerek szülője, a másikat nem jegyzik be, az ilyen páros egyedülállóként jelentkezik, várakozik és fogad örökbe. A gyakorlatban szinte mindig a nő jelentkezik így, (de egyedülálló férfiak is örökbe fogadhatnak).

Az örökbefogadásra jelentkezők bő tizede minősül egyedülállónak, 2014-ben például 946 házaspár és 129 egyedülálló nyújtott be kérelmet. Arra nem találtam adatot, az egyedülállóként várakozók mekkora részének van élettársa.

Gyöngyösi-Rebeka1

A magyar örökbefogadási rendszerben egyedülállónak lenni hátrány, a törvény is kimondja, hogy elsősorban a házaspárok örökbefogadását kell engedélyezni, egyedülálló jelentkező akkor jöhet szóba a gyereknél, ha házaspárt nem találtak a számára. Egy pillanatra gondoljunk bele a gyerek szemszögébe is, akit a páros közösen nevel, ám jogilag csak az egyikük a szülője. Ha az élettársak valóban közösen szeretnék a gyereket felnevelni, akkor megfontolandó, hogy összeházasodjanak. Ezt a Tegyesz fel is szokta vetni a jelentkezésnél. A módszertani kiadványuk szerint ilyenkor: „A tapasztalat az, hogy sokan, felmérve a hátrányokat, inkább összeházasodnak a jelentkezés előtt. Kisebb részben vállalják a hátrányt, és csak az egyik fél indítja el az eljárást, a vizsgálatok és a felkészítés alatt viszont bejelentik, hogy mégis inkább összeházasodnak, mivel ráébrednek, hogy a házasság és az örökbefogadás is az egymás iránti felelősségvállalásról szól.”

Ha az élettársi viszonyban élő jelentkezik örökbefogadásra, a pszichológiai vizsgálaton és a környezettanulmányon az élettársnak is meg kell jelennie. A tanfolyamon nem kötelező részt vennie, de ajánlott. A sorban állásnál hivatalosan nem minősül előnynek az élettárs, egyedülállóként kell várakozni. (Elképzelhető, hogy egyes döntéshozók előnyben részesítenek egy élettárssal rendelkező egyedülállót, legalábbis a többi egyedülállóhoz képet, de ha olyan az élettárs, akár hátrányt is okozhat.) Ha a várakozás alatt költözik össze az egyedülálló élettárssal, vagy összeházasodnak, akkor a határozat módosítása szükséges, és akkor is, ha élettárssal várakozott, de a kapcsolat felbomlik. Ha csak párkapcsolatot köt a várakozás alatt, de nem költöznek össze, akkor erről egy feljegyzés készül, de a határozatot nem kell módosítani.

A módszertani kiadvány szerint az egyedülálló a gyerekkel való megismerkedésre viheti az élettársát is. Az örökbefogadás bejegyzésekor az örökbefogadó anya dönthet, hogy kíván-e képzelt apát bejegyezni. (Ha apa az örökbefogadó, a képzelt anya bejegyzése kötelező.) Az élettárs nem lesz jogilag szülője a gyereknek, a gyerek nem kapja meg a nevét, nem örököl utána. Ha később összeházasodnak, mint házastárs örökbe fogadhatja ő is (de még házasságkötésnél sem automatikus).

A magyar jog lehetőséget ad arra is, hogy házasságban élő ember egyedül fogadhasson örökbe, azaz, csak az egyik fél legyen szülője a gyereknek, a másik nem. Ez a gyakorlatban nagyon ritka. Az ilyen jelentkező is egyedülállóként áll a sorban, de a házastársnak bele kell egyeznie az örökbefogadásba.

Sajátos helyzete van a meleg és leszbikus pároknak, akik ha akarnak, sem tudnak összeházasodni ma Magyarországon. Egyedülállóként ők is fogadhatnak örökbe, a közhiedelemmel ellentétben a szexuális orientáció alapján nem lehet valakit kizárni az örökbefogadásból. Ha van élettársuk, a fentiek rájuk is vonatkoznak. Az ő lehetőségeikről már volt egy cikk itt.

Mi lehet az oka, ha a házastárs (általában férj) nem akar részt venni az örökbefogadásban? „A férfi már nagyon öreg, nem mer felelősséget vállalni egy gyerek felneveléséért, vagy az előző feleség felhasználná a közös gyerekek ellene hangolására. De az is előfordul, hogy egyszerűen még nincs kész lelkileg az örökbefogadás, a teljes elköteleződés vállalására, de szívesen lenne jelen nevelőapaként a gyerek életében, mint ahogy általában az élettársak” – tapasztalta Székely Zsuzsa, a Tegyesz pszichológusa. Akik nem házasodnak össze örökbefogadás előtt, azok esetleg elvből ellenzik a házasság intézményét, vagy akkor megszűnne egyikük jogosultsága az özvegyi nyugdíjra (ez férfiaknak is jár). Az is előfordulhat, hogy a kapcsolat még nem tart ott, ahol az egyik fél, például az egyedülálló nő már évek óta várakozik gyerekre, és a vége felé talál társat.

8 gondolat “Egyedülálló, élettárssal” bejegyzéshez

  1. canicuore 2016. január 28. / 20:50

    Bár nem-érintettség okán nekem nem fontos, de ha valaki friss olvasó: a civilek elfogadják egyedülállók /élettársak/ jelentkezését?

    Kedvelés

  2. Reginand 2017. január 6. / 22:02

    Sziasztok, Zsuzsa egy kerdes a temahoz: ha a ffi fogad orokbe, a no bejegyzett anya de ugye jogilag nem, akkor gyed jar? vagy a no menjen dolgozni, apa marad otthon?

    Kedvelés

    • angéla 2017. január 6. / 23:47

      Szia!
      A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény így írja:
      „42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult
      a) a biztosított szülő, ha a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt,”

      5/B. § E törvény alkalmazásában
      p) szülő:
      pa) a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együtt élő házastárs,
      pb) az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,”

      Tehát bármelyik örökbefogadó szülő (akár férfi, akár nő)igényelheti a gyed-et, de a nem örökbefogadó partner esetében a jogosultság csak az együtt élő házastársra terjed ki.
      A bejegyzett anya nem tudom mit jelent.

      Kedvelés

  3. Reginand 2017. január 7. / 07:25

    Koszonom a gyors valaszt. bejegyzett anya annyit tesz hodairjak a nevet es kesz. Az anyakonyvben kell szerepeljen anya, ezert.
    Ezek szerint ha a parom fogad orokbe en nem vagyok jogosult gyesre. Ha en akkor az en nevemet kapja, ugye? Annyira bonyolult ez az egesz bem ertem miert kell ilyen kulinbseget tenni elettarsaknal.. Raadasul ha barmelyikonk orokbefogad a masik automatikusan kiesik a sorbol pedig kulon kezelnek..A gyamhivatalban is ugy vettek fel az adatokat h. ugye en maradok otthon? de ha nem vagyok jogosult akkor hogyan? Ezek csak koltoi kerdesek, ha itt az ido megoldjuk.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. január 7. / 12:44

      Ha egy egyedülálló férfi fogad örökbe, akkor a gyereknek képzelt anyát jegyeznek be.
      Ez nem te leszel, hanem egy képzelt személy. Neked jogilag semmi közöd nem lesz a gyerekhez.

      Kedvelés

  4. András 2018. június 10. / 14:37

    Egyedülálló, 42 éves férfiként lehet esélyem gyermek örökbefogadására?

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. június 11. / 06:00

      Szia!
      Van példa egyedülálló férfiak sikeres örökbefogadására. Természetesen alkalmasságot kell szerezni, de csak azért nem utasíthatnak el, mert 42 éves vagy és egyedülálló. Sok sikert!

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .