Meglevőnél idősebb gyerek örökbefogadása

Több emberrel beszéltem mostanában, akik úgy indulnak neki az örökbefogadásnak, hogy már van gyerekük, és azzal egyidős vagy nála idősebb gyereket képzelnek el. Ma ezt járom körül.

A jelen magyar gyakorlat alapján ha már van gyerek a családban (akár vér szerinti, akár örökbefogadott), akkor nála csak fiatalabb gyereket lehet örökbe fogadni, legalább két év korkülönbségnek kell lennie a gyerekek között.

Ha több gyerek van, akkor a legkisebbnél is fiatalabbnak kell lennie az újnak. Ezt azonban semmilyen törvény nem rögzíti, én egyéb írásos nyomát sem találtam a nyilvános módszertani anyagokban. Az általam megkérdezett szakemberek szerint a gyakorlatban viszont ragaszkodnak hozzá, ez egy módszertani elv, a továbbképzéseken is szó van róla. Törvény talán azért nem rögzíti, mert el lehet képzelni olyan nyakatekert eseteket, mikor előfordulhat ilyen felállás, például családon belüli örökbefogadásnál, vagy egy nevelőszülőnél. De egy “utcáról besétáló” házaspárnak csak azért nem fognak engedélyezni egy meglevőnél idősebb gyereket, mert az adott család szívesen vállalna ilyet, vagy játszótársat szeretne a gyereknek, esetleg másképp kifutnának az örökbefogadásra alkalmas korból. Még nemzetközi örökbefogadásnál is ragaszkodnak hozzá. Én nem ismerek olyan esetet, mikor az elmúlt tíz évben bárki a meglevőnél idősebb gyereket kapott volna. Egyik alesete a témának, ha a valaki a várakozás alatt terhes lesz. Ilyenkor sem lehet örökbe fogadni, “félreteszik” a házaspárt, ha megszületett a gyerek, új határozat készül (hisz változott a családi helyzet!), és ha továbbra is alkalmasak és szeretnének örökbe fogadni, akkor később kerülhet rá sor, ekkor is úgy, hogy a két év korkülönbség meglegyen a gyerekek között. (Közben állnak a sorban.)

fortepan_22072

A két év korkülönbségben már van némi játéktér, ettől hallottam eltéréseket, van példa akár szűk egy évre is – ez általában akkor történik, ha az adott gyereknek nem találnak más alkalmas családot. A civilek se feltétlenül ragaszkodnak a két évhez, de nem nagyon kerül sorra ennél hamarabb valaki újra. Ha a már örökbefogadott gyereknek testvére születik, akit szintén örökbe adnak, akkor persze ennél kisebb korkülönbség esetén is megkapja az első család. (A Tegyesz és a Fészek csak akkor szól, ha van beadva újabb határozat, amiben jelezték is, hogy a tesót is vállalják. A többi civil akkor is szól, ha nem áll sorban újra a pár. Ha valaki azt szeretné, hogy ne értesítsék a testvér születéséről, azt is érdemes jelezni.) Elvileg nem kizárt, hogy ha a már örökbefogadott gyerek idősebb testvére örökbe adható lesz, akkor azt megkapja a család, de ez nem automatikus, és nagyon alaposan meg fogják vizsgálni az alkalmasságot.

Örökbefogadásnál a testvérek közti korkülönbség és a családba kerülés között eltelt idő eltérő lehet. Egy örökbefogadás után általában ragaszkodnak hozzá, hogy másfél-két év teljen el, mielőtt újabb gyerek érkezne. (Tehát ha örökbe fogadtál egy kétévest, fél év múlva nem kaphatsz egy újszülöttet.)

A testvérkorkülönbség témáját már interjúkban is körüljártam:

A Tegyesz ragaszkodik hozzá, hogy testvérek között legalább 2 év korkülönbség legyen. Ez miért ilyen fontos?
– Czeizel Endre is azt mondja, az optimális testvér-korkülönbség 2-4 év között van. Ha valami tervezhető, és az örökbefogadás az, akkor nem kéne nagyon sűrűn családba tenni a gyerekeket kis korkülönbséggel. Jó, ha a nagyocska már leválik a szülőről, ha újszülött érkezik. Nagyobb gyerekeknél meg túl kis korkülönbségnél a rivalizáció erős lehet, ami nem könnyíti meg a szülő dolgát. Esetleg a kisebb gyerek lehet fejlettebb, ami a nagynak kellemetlen.
– Örökbefogadásnál eltérhet a korkülönbség, és a családba kerülés óta eltelt idő. Mennyi idő teljen el két gyerek érkezése között?
– Minél nagyobb a gyerek, annál több. Másfél-két év mindenképpen kell, mielőtt újabb gyerek érkezik a családba.

szekely_zsuzsa
Székely Zsuzsanna, a Tegyesz pszichológusa

Sok oka van annak, hogy miért nem üdvözlendő terhesen örökbe fogadni. A kvázi-ikerhelyzet (korban nagyon közel álló testvérpár) például sosem szerencsés, mert a kicsi a nagyon fog nőni, mint a karón, a kicsi fejlődésének a záloga a nagy fejlődésének az önkéntelen visszafogása lesz. Vannak olyan képzetek, hogy majd az egyik mellemből szoptatom az egyiket, a másikból a másikat. Ez kinek jó? Csak a szülő nárcizmusának.
– Nem biztos, hogy újszülöttet fogadna örökbe.
– Az meg embertelenség. Az örökbe fogadandó gyereknek az az igénye, hogy a teljes elfogadást élje meg. Aki nagy reményekkel bekerül egy családba, és rögvest kap egy kistesót, az nem tudja megélni, hogy őt itt elfogadták, különben miért kap kistesót. Még egy-két évet sem lehetett a középpontban. És a születendő gyerek is fel fogja fogni, hogy nem ő volt a középpontban, hogy már a terhesség alatt sem őrá figyeltek, hanem testvért vállaltak mellé. Akiben van egy kis empátia, az magától eláll ilyen helyzetben az örökbefogadástól, hiszen automatikusan máshová kerül a fókusza. Ha egy örökbefogadásra várakozó várandós lesz, a top prioritása pszichésen a terhesség megélése legyen, bármi más ehhez képest másodlagos.
Kántor Nedda
Kántor Nedda, a Tegyesz pszichológusa

Végül néhány saját meglátás a témában. Minket is foglalkoztatott ez a kérdés, mikor először jelentkeztünk, a két és fél éves gyerekünknél el tudtunk volna képzelni idősebbet is, de a pszichológus nagyon határozottan helyre tette, hogy csak fiatalabbat kaphatunk, és a két év testvérkorkülönbségből is csak nagyon ritkán engednek. Mi jeleztük is a papíron, hogy nyitottak vagyunk a minél kisebb testvér-korkülönbségre, így végül mindkétszer pontosan a minimum (egyik alkalommal két év, két hónap, másodszor két év és és két hét) korkülönbséggel érkezett a gyerekünk. A két örökbefogadás között is két év telt el. Veronika és Zsolti között a két év inkább négy-ötnek tűnt sokáig, méretben is, fejlettségben is, köztük nem volt semmilyen konfliktus vagy féltékenység, kezdettől jól kijöttek. Zsolti és Valentin között a két év inkább egynek tűnik, és Zsoltit nagyon megviselte Valentin érkezése, sokáig emlegette, hogy vigyük vissza és egyéb módokon is kifejezte nemtetszését. Úgy láttam, őt sokkal érzékenyebben érinti a kistesó, mint a fogantatásától a családban élő nagylányomat.

IMG_3120

Ez persze még mindig belefér a testvérféltékenységbe, vér szerinti gyerekek közt is létező jelenség. Az új gyerek van a középpontban, több figyelmet kap, osztozni, alkalmazkodni kell, ezt sok gyerek nehezen veszi. De ilyenkor a nagy legalább tud abból önbizalmat meríteni, hogy ő az okosabb, fejlettebb, ő már tud rajzolni, biciklizni, a kicsi nem. Képzeljük el, hogy a “kicsi” még nagyobb és ügyesebb is… Ami akár akkor is megtörténhet, ha a kicsi egy évvel fiatalabb.

Másik tapasztalatom, hogy a gyerekek egymást is szocializálják, a kicsi nagyon sokat tanul a nagytól. Ha a kisgyereked mellé érkezik egy nagy, akit nem te neveltél, és még mielőtt beilleszted a családba, ő kezdi szocializálni a kicsit, a saját korábbi normái szerint, abból is lehetnek gondok. Egyébként meg biztos vannak családok, akik ilyen problémákkal is simán megbirkóznak. A hazai örökbefogadási rendszerben megfigyelhető, hogy a születés útján létrejövő családot próbálják utánozni, illetve már a kockázatokat is igyekeznek kiküszöbölni. A rosszul végződött örökbefogadások egy részében is megfigyelhető valamilyen testvérrel kapcsolatos bonyodalom, például túl gyors egymásutánban érkező gyerekek.

A testvérekkel kapcsolatos gyakori kérdésekről itt is írtam.

20 gondolat “Meglevőnél idősebb gyerek örökbefogadása” bejegyzéshez

  1. Steiff 2016. november 7. / 10:00

    Úgy nézem én vagyok az ellenpélda. Igaz,hogy tíz évnél egy picit régebben, de én kaptam a meglévőnél idősebb örökbebabát. Így visszagondolva a cikkben leírt minden konvenciót felrúgtunk akkor. Kevesebb, mint másfél év alatt érkezett sorrendben egy két éves örökbebaba,majd egy vérszerinti végül egy hároméves szintén örökbegyerkőc. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de megcsináltuk.
    Elfogadom,hogy kell az újonnan érkezett gyermeknek a csak rá figyelés, a középpont, hisz ez biztonságot, stabilitást ad neki, de azt se feledjük el, hogy aki a meglévőnél idősebb gyereket fogadna örökbe az egy idősebb ,kvázi nehezebben örökbe adható gyermeket venne magàhoz, akinek amúgy kisebb esélye lenne családba kerülni.

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 7. / 11:39

      Nálatok mégis volt egy ok, hogy miért hozzátok kerüljön a kisfiú, hisz testvérekként nőttek addig. Ezzel együtt ma nem menne bele szerintem a Tegyesz. Nyilván el akarják kerülni annak az esélyét is, hogy mondjuk azért felbontanak egy örökbefogadást, mert a frissen örökbefogadott, viharos előéletű hatéves bántalmazza a család hároméves gyerekét. Még ha ez csak minden huszadik esetben is történne meg. Inkább kivárják, amíg a hatévesnek találnak egy megfelelő családot.

      Kedvelés

      • Steiff 2016. november 7. / 18:05

        Persze értem én, de azért így tizenkilenc hatévest megfosztanak attól,hogy időben örökbefogadják… Nézd elfogadom ,hogy a szakemberek szerint ez így helyes, anno megkaptam én is egy tegyeszes ügyintézőtől,hogy ő ugyan nem adta volna nekem örökbe a fiamat, még úgy sem,hogy az egész országban nem kellett senkinek. Nem baj,hogy a rendszerbe maradt volna, mert nem voltak “ideálisak” a körülmények. De ez szerintem nem gyermekvédelem, legalábbis az adott gyermek érdekét nem szolgálja.

        Kedvelés

        • Örökbe 2016. november 7. / 20:08

          Nem maradnak egészséges hatévesek a rendszerben, mennek Olaszországba, Amerikába.
          Aki állami gondozott marad, az vagy fogyatékos, vagy van három másik tesója.

          Kedvelés

          • Steiff 2016. november 8. / 06:51

            Csendben kérdezem: és az jó nekünk,ha ezek a gyerekek külföldre mennek örökbe?
            Tényleg nem vitatkozni akarok, de pont most olvastam egy cikket, amiben arról írnak, hogy a gyerekeknek alapvető érdeke , hogy a saját kultúrális környezetében nőjenek fel, kvázi vissza kellene szorítani a külföldi örökbefogadást,mint ahogy sok országban ezt meg is tették. Azt értem, hogy jelen helyzetben ezeknek a gyerekeknek nem találtak itthon örökbefogadó szülőt, de innentől kezdve azt már nem jelenthetjük ki biztosan, hogy azért mert senkinek nem kellettek, hanem azért,mert a szakma nem pártolja…
            Ha a cikket magamra vetítem,akkor embertelen is voltam,meg nárcisztikus is meg még mi minden, de megcsináltam, négy olyan gyereket vettem magamhoz, akik közül tudom,hogy ha nem így történik akkor lenne olyan,aki gyerekotthonban nő fel és lenne olyan,aki külföldre került volna. A legkevésbé sem magam akarom fényezni,de akkor én hülyeséget csináltam, mert, ha most itt ülne egy szakmabeli gondolom ezt mondaná?

            Kedvelés

            • Örökbe 2016. november 8. / 07:07

              Azért a többség pici, vagy minél kisebb gyereket akar. Elenyésző kisebbség az, aki vállalna külföldre kerülő (jellemzően 4-5 év feletti roma) gyereket, és ebben az akadályozza meg, hogy van egy kisebb gyereke. És még ő is vállalhatna, ha vár pár évet, mire nagyobb lesz a gyerek. Nem ez a szabály az oka, hogy külföldre kerülnek gyerekek.

              Kedvelés

  2. vicq 2016. november 8. / 00:55

    Idősebb tesó örökbefogadása… nálunk is sarkalatos kérdés.
    Egy időben sokat gondolkodtam leánykám bátyján. Örökbeadható lett-e közben vajon, aztán amikor tudtommal igen; vajon örökbefogadta-e valaki, vajon lesz-e szülője országon belül, és persze mindig visszatértem oda, hogy nem kellene-e nekünk örökbe fogadni valami úton-módon. De valahogy mindig oda jutottam, hogy a lányomnak az is épp elég, hogy kisebb tesója lett, folyamatosan fontos is neki, hogy akárhány tesó és unokatesó követi a sorban, ugye akkor is mindig ő marad a legidősebb, azt hiszem, nem bírtam volna tőle ezt elvenni, főleg nem egy sosem-látott tesó kedvéért. Másrészt meg a fiúval szemben sem éreztem volna korrektnek, hogy örökbe fogadjuk őt mint a lányunk testvérét. Inkább drukkolok neki, hogy legyen szülője, igazi, akinek pont ő kell. Akinek ő a fia lesz, és nem a lánya testvére, mert valószínűleg ő ezt ugyanúgy megérdemli, mint minden más gyerek.

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 8. / 06:45

      Ezt nagyon szépen írtad, Vicq. Minden gyereknek jár, hogy ő ne “árukapcsolás” legyen, saját jogán szeressék.

      Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 8. / 07:20

      Erről azt gondolom, hogy a nevelőszülőnek lett volna lehetősége örökbe fogadni a gyereket. Az egy vesztes ügy, ha ezt akkor jelenti be, mikor már barátkozik egy másik házaspár. A leírt barátkozás szakmailag nem egy tökély, de csomó megyében így csinálják, nem velük toltak ki személyesen. Ha magyar örökbefogadóhoz került volna, akkor is így zajlott volna.

      Ettől még nyilván jobb a gyereknek idehaza szülőt találni. De a sajtóban fe-felbukkanó vád egyszerűen nem igaz, hogy idehaza bárki pénzt kapna a nemzetközi örökbefogadásokért. Nem kap érte pénzt sem a Tegyesz, sem más. Csak a macera több vele, nekik is.

      Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 8. / 07:54

      Amúgy kicsit gondoljunk bele a külföldi örökbefogadó helyzetébe is. Kifizet 5-10 millió forintot, vállal egy idősebb roma gyereket, ideutazik Magyarországra, fizeti a repjegyet, szállást, több napja ismerkedik a gyerekkel – és akkor közlik vele, hogy ácsi, vissza az egész, menjen haza, ezt a gyereket a nevelőszülő fogadja örökbe? Ezt nem lehet megcsinálni. Ez a leszbikus örökbefogadási botrány megismétlése lenne. Van egy határidő, amíg a hivatalnak dönteni kell a gyerek sorsáról, és onnantól nem lehet már módosítani. Nyilatkozott a nevelőszülő, hogy nem fogadja örökbe. Döntött.
      Nyilván a nevelőszülőnek rettentő nehéz elengedni a gyereket, ezt megértem.

      Kedvelés

  3. Molly 2017. július 5. / 11:38

    Kérdeznék testvérek örökbefogadásáról. Kicsit lazábban kapcsolódik ide, de nagyon érdekel. Hogy működik? Mi úgy gondoltuk, hogy elfogadunk testvéreket, ha a kisebbik 1 év alatti. Hogyan kell ilyenkor elképzelni az ismerkedést? A gyerekek mindenképpen egy nevelőszülőnél vannak? Egyszerre érkeznek haza? Köszönöm a válaszokat!

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 5. / 13:00

      A rövid válasz: nincsenek ilyen testvérpárok az örökbefogadásban, ahol az egyik 1 év alatti, a másik 1 év feletti.
      Azért nem, mert ezek tipikusan olyan gyerekek, akikről nem mondanak le, csak nem látogatják, és egy év alatt nem lesz örökbe fogadható a kisebbik.
      A legfiatalabb különböző korú testvérpár, amiről hallottam, másfél és két és fél éves volt. És innen felfelé.

      Amennyiben mégis lenne ilyen testvérpár: együtt csak az egy helyen nevelkedő tesókat szokták örökbe adni, tehát a barátkozás egy nevelőszülőnél zajlik és egyszerre kell elhozni.

      Persze lehetnek mindenféle kivételek, korban is, lakhelyben is, de az annyira atipikus, hogy nem nagyon lehet rá felkészülni.

      Kedvelés

      • Molly 2017. július 5. / 13:40

        Köszönöm a gyors választ! Igen, teljesen fura lenne ezt másképp kezelni.

        Kedvelés

  4. Viki 2018. szeptember 14. / 11:30

    Sziasztok, abszolút értem a ‘csak a meglévőnél fiatalabb gyerek fogadható örökbe’ indokait, létjogosultságát. Vajon külföldön, pl. az Egyesült Államokban milyen indokkal kezelik ezt másképp? Tud erről valaki valamit?

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. szeptember 14. / 11:40

      Kétféle filozófia létezik.
      Nálunk, itthon, inkább egy óvatosabb szakmai megközelítés az irányadó, miszerint kerüljünk el minden olyan tényezőt, ami kockázat lehet egy sikertelen örökbefogadásban, ne hagyjuk, hogy túlvállalják magukat az örökbefogadók.

      A másik irány, hogy minden gyerek kerüljön családba, és a szülők majd felnőnek a feladathoz. Amerikában ennek a jegyében fotós adatbázisokon hirdetnek nagyon beteg gyerekeket, mert hátha valaki mégis örökbe fogadja őket. (Persze semmi sem fekete-fehér, mert ott nagyon alapos az örökbefogadók bűnügyi ellenőrzése)

      Kedvelés

  5. Viki 2018. szeptember 14. / 11:52

    Köszönöm a választ, Zsuzsa. Mindenesetre azért jót lehet elmélkedni a kétféle hozzáálláson. Igen, semmi nem fekete-fehér…

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .