A vér szerinti apa jogai örökbeadásnál

Az örökbefogadott gyerekek nagy részénél a vér szerinti apa ismeretlen. Ma ennek a jogi hátterét járom körül. Visszakérheti, visszakaphatja egy később felbukkanó vér szerinti apa az örökbefogadott gyereket?

Főleg azzal az esettel foglalkozom, mikor a vér szerinti szülők hozzájárulnak a gyerek nyílt vagy titkos örökbefogadásához, általában újszülöttnél, ahogy a köznyelv tartja, „lemondanak” róla.

  1. Mikor kell a vér szerinti apának is beleegyeznie az örökbeadásba?

Ha a szülőanya házas (vagy az volt a fogamzáskor), a gyereket csak akkor lehet örökbe adni, ha a férj is hozzájárul ehhez – függetlenül attól, hogy ki a gyerek vér szerinti apja.

Ha a szülőanya nem házas, az örökbeadásnál nyilatkozhat úgy, hogy nem kívánja megnevezni az apát. Ekkor az apát nem keresi a gyámhivatal, a gyereket örökbe adják.

delorme

Ha a szülők nem élnek házasságban, akkor is megteheti a vér szerinti apa, hogy apasági nyilatkozattal elismeri a gyereket, ebben az esetben az ő hozzájárulása is kell az örökbefogadáshoz.

Ha viszont a szülőanya megnevezi az apát, és az apa az apaságot elismeri, de nem mond le a gyerekről (nem járul hozzá az örökbefogadáshoz), akkor nem jöhet létre az örökbefogadás.

A hazai örökbeadások nagy részében nem jegyeznek be apát.

Nagyon sokszor valóban az az oka az örökbeadásnak, hogy az apa nem vállalja a felelősséget, nem akarja a gyereket, már a terhesség alatt kilép a kapcsolatból, és az anya nem tudja egyedül felnevelni. Előfordulnak viszont olyan esetek is, mikor a szülők élettársak, esetleg több közös gyereket is nevelnek, sőt az apa is elkíséri a gyámhivatalba az anyát. A közvetítő civil szervezetek gyakran ilyen esetben is lebeszélik az apát az apaság elismeréséről, hogy „ne kelljen még egy papírral vacakolni”.

  1. Visszakérheti az apa a gyereket a hat hét alatt?

Ha az apa (férj) is lemondott az újszülöttről, akkor a hat hetes visszalépési időszak alatt ő is visszakérheti.

Ha ismeretlen apát jegyeztek be, és az örökbefogadás lezárulása előtt előkerül egy férfi, aki azt állítja, hogy ő az apa, akkor a gyámhivatal fel fogja függeszteni az örökbefogadási eljárást a kérdés eldöntéséig. Ha az anya is hozzájárul, akkor apasági nyilatkozatot tehet. Ha az anya nem járul hozzá, akkor perindítás esetén bíróság állapítja meg az apaságot. Ha ez megtörtént, és az egyéb feltételek teljesülnek, akkor ő (vagy a családja) nevelheti a gyereket. Az újszülöttek örökbeadásánál évi néhány visszalépés történt eddig, ezek többségében az apa előkerült, vállalta az apaságot és az anyával közösen a gyerek felnevelését.

  1. Mi történik, ha az örökbefogadás után kerül elő az apa?

Ha az örökbefogadás lezárult, akkor már arra hivatkozva nem támadhatja meg az apa, hogy nem tudott a szülésről vagy örökbefogadásról. Ilyenkor már csak abban az esetben lehet kérni az örökbefogadásról szóló döntés visszavonását, ha a közigazgatási döntés tartalmát bűncselekmény befolyásolta (mondjuk, hamis papírokkal egy másik férfi jelent meg a gyámhivatalban a férj helyett), és ha a bűncselekmény elkövetését jogerős ítélet megállapította. A döntés azonban még ebben az esetben sem semmisíthető meg, ha az örökbefogadók jóhiszeműek voltak (azaz: nem működtek közre a bűncselekményben), és a döntés jogerőre emelkedése óta három év eltelt.

  1. Mi a vér szerinti apa joga akkor, ha az örökbeadott gyerek félrelépésből származik? Azaz, az anya és férje lemondott, de a szerető magáénak követeli a gyereket?

Peren kívül megállapítható az apasága, ha a házaspár már 300 napja nem él együtt, és mindhárom fél egyetért az apaságban, és mindezt az örökbefogadás jogerőre emelkedése előtt elindítják. Ekkor kérheti vissza ő a gyereket. Pert a szerető nem indíthat, de a gyámhatóság igen, ha úgy ítéli, a gyerek érdeke az apával felnőni. Mindezt csak az örökbefogadás jogerőre emelkedése előtt.

delorme2

  1. Mi a helyzet idősebb gyerek örökbefogadásánál?

Az örökbefogadhatóvá nyilvánítást is csak akkor lehet visszavonni, ha bűncselekmény történt (lásd 3. pont). Az idősebb (nem újszülött) gyerekek általában eltöltöttek már valamennyi időt állami gondozásban, a gyámhivatalnak volt ideje a családi helyzetük körüljárására, az apa előkerülése náluk egyáltalán nem valószínű.

  1. Milyen előnye van, ha az apa is nyilatkozik az örökbeadásról?

Ha az apa is lemond, az tiszta helyzetet teremt: tudott a szülésről, örökbeadásról, nem a háta mögött történt, nem akarta volna maga felnevelni a gyereket. A gyerekben sem alakulhat ki ilyen fantázia. (Bár nem jellemző, de egy-két eset biztos előfordult, mikor az ismeretlen apa egyedül vagy a családja segítségével együtt felnevelte volna a gyereket, de nem is tudott róla.) Egyébként meg az apa gyereke is. Nem lehet úgy tenni, mintha az örökbeadás csak a nő ügye, döntése lenne.

A gyerek számára előny, hogy az apa adatai is megmaradnak. Mikor az örökbefogadott gyerek később a származása megismerésére indul (amihez joga van!), az apát is megkeresheti külön. Ha nincs apa bejegyezve, és a szülőanya meghalt, nem elérhető vagy elutasítja a keresést, akkor a gyereknek az apához sem lesz szála.

Az írás elkészítésében az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakemberei és SN olvasó segítettek.

5166595

A fényképeken a francia Yoan Delorme látható, egy vér szerinti apa, aki örökbeadott gyerekéért harcol. A férfi börtönben volt, mikor élettársa örökbe adta közös kisfiukat, Celestint. A férfi az örökbefogadással nagyjából egy időben nyújtotta be apasági kérelmét, a gyámhivatal azonban nem fogadta el. Delorme pert indított, másodfokon a bíróság elutasította kérését és az örökbefogadóknál hagyta az akkor már másfél éves kisfiút (ennek két éve). Az apa további jogi lépésekre készült a gyerek visszaszerzéséért a két évvel ezelőtti cikkek szerint. (A magyar cikk hibásan nevelőszülőket emleget, de a kisfiú örökbefogadó szülőknél él.)

18 gondolat “A vér szerinti apa jogai örökbeadásnál” bejegyzéshez

  1. háztartásbeli andrea 2016. november 16. / 09:12

    Jaj, ez az “apa” a fotón! Úgy gondolja, hogy jó lesz a gyereknek, ha az örökbefogadó családjától elveszi???? Bár nyilván ez nem szempont.
    A mi esetünkben teljesen ismert mind azt anya mind az apa személye, adataikat féltett kincsként őrzöm. Ők nem mondtak le a gyerekről, bíróság vonta meg a szülői jogokat és nyilvánította örökbeadhatóvá a gyereket. A vsz szülők tudtommal nem fellebbeztek, és azután már nem is keresték a lányomat. Simán el tudom képzelni, hogy nem is értették pontosan, mi történik velük….

    Kedvelés

    • Kolompar andrad 2018. október 18. / 21:36

      Mi van akkor ha az anya kórházba hagyja az apa meg még megy a gyám hivatalnak apasági nyilatkozat ott tenni és a gyám hivatal állítólag cetlire ír ami a kislány aktajaba nem kerül be mivel át kerül másik megyébe az akta oda személyesen megy az apa kislány miatt azt hazudjak mindig nincs ittaktaja amikor utoljára megy azt mondják forduljon bírósághoz bíróság azt mondja végleg örökbe van adva akkor ez mi bűncselekmény..?

      Kedvelés

  2. háztartásbeli andrea 2016. november 16. / 09:14

    ja, még annyi, hogy titkos örökbefogadás volt természetesen, de azért jó néhány adat kiszivárgott, ami tiszta szerencse, így sokkal könnyebb lesz keresni majd

    Kedvelés

  3. Tigrisszem 2016. november 16. / 09:22

    Köszönjük ezt az összefoglalót, nagyon hasznos! Ami engem sokszor ki tud borítani, hogy a köztudatban az örökbefogadó szülő és a nevelőszülő ugyanaz. Nem értem, miért nem lehet ezt megérteni. Én akkor is tudtam, hogy van különbség, amikor még semmi közöm nem volt az örökbefogadáshoz. A szomorú az, hogy sok esetben a média torzítja el ezeket a tényeket… 😦

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 16. / 09:27

      Megjelent egy alapcikk franciául, amit valaki lefordított magyarra, és úgy gondolta, hogy ne legyen olyan unalmas, szinonimákat használ, csak nem tudta, hogy az örökbefogadó meg a nevelőszülő nem szinonimák…

      Kedvelés

  4. Anyina 2016. november 16. / 09:38

    “A döntés azonban még ebben az esetben sem semmisíthető meg, ha az örökbefogadók jóhiszeműek voltak (azaz: nem működtek közre a bűncselekményben), és a döntés jogerőre emelkedése óta három év eltelt.”

    Ez pontosan mit is jelent? Ha az öf. szülők jóhiszeműek voltak, de még nem telt el 3 év és megszületik a jogerős ítélet a bűncselekmény elkövetéséről, hogy a vsz. anya rosszhiszeműen járt el, a vsz. apa pedig kérné vissza a gyereket, akkor visszakérhetik a gyereket?

    Kedvelés

    • Örökbe 2016. november 16. / 11:20

      Igen.
      Nyilván a bíróság mérlegeli, mi a gyerek érdeke, hol van jobb helyen.

      Kedvelés

    • SN 2016. november 16. / 12:34

      Azt jelenti, hogy semmis az örökbefogadásról szóló döntés. Azt, hogy ki neveli tovább a gyermeket, azt rendezni kell külön eljárásban. “A jogszabálysértő döntés megsemmisítése vagy megváltoztatása esetén a felügyeleti eljárásban intézkedni kell a döntéssel, illetve az annak alapján történt teljesítéssel vagy végrehajtással kialakult helyzet rendezéséről”.

      Kedvelés

  5. SFanni 2016. november 16. / 12:35

    Nagyon jó lett az összefoglaló, gratulálok és köszönjük!
    A gyámügynek/tegyesznek is látniuk kéne, hogy ne adjanak téves információkat…(nekünk nemrég azt mondták, hogy ha a vsz apa, amennyiben be tudja bizonyítani, hogy nem tudott a gyerekről, onnantól kezdve, hogy a tudomására jutott, 1 évig vissza kérheti. Erre a félelmemre/kérdésemre válaszoltál is a másik bejegyzésnél, amit ezúton is ismét megköszönök, mert akkor nagyon megijedtem…)

    Kedvelés

  6. Andi 2016. november 16. / 13:47

    Köszi az összefoglalót, nagyon hasznos. Az információkat elméletileg tudtam, mégis a cikk elolvasása után vettem észre, hogy elfelejtettem levegőt venni, amíg a végére nem értem…
    Hát hiába 12 és 10 évesek a gyerekek és nem téma napi szinten az örökbefogadás, ilyenkor összeugrik a gyomrom.

    Kedvelés

  7. kiscsillag 2017. január 12. / 19:10

    Mi van olyan esetben ,ha a szülő anya még házas (anyagi okokból nem vált el ) ,de már hat éve más az élettársa (születendő gyermek apja,börtönbe vonul hamarosan ) ,örökbe adná a gyermekét (sokadik a családban ) .A “férj ” nem elérhető… Ilyenkor ki mond le?

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. január 13. / 13:08

      Szerintem akkor csak a férj mondhat le, ha ő nem kerül elő, nem örökbe adható a gyerek.
      (esetleg, ha megszüli otthon és inkubátorba teszi, akkor. De ez kockázatos, nem biztatnám rá).
      Gondolom, az előző gyerekeknek is jogilag a férj az apja.

      Kedvelés

      • SN 2017. január 13. / 23:03

        Jogilag a férj az apa,ő adhat hozzájáruló nyilatkozatot az örökbefogadáshoz. Nem tudom mit takar az,hogy nem elérhető. Ha az anya nem akarja nevelni a gyermeket,abban az esetben a gyermek kerülhet nevelésbe,ha a hatóság sem tudja felkutatni az apát,vagy ha sem ő,sem más családtag nem alkalmas a nevelésére. Ha nevelésbe kerül és nem látogatják,örökbefogadható lesz.Van további lehetőség a férj nyilatkozatának “kikerülésére”: az apaság vélelmének megdöntése,ha a gyámhatóság a gyermek érdekében állónak találja azt,illetve ha a férj szülői felügyeleti jogát megszünteti a bíróság,abban az esetben nem kell a hozzájárulása.

        Kedvelés

  8. Kolompar andras 2019. április 13. / 06:16

    Apaságiper alatt adtak örökbe eltünt jegyzőkönyv amit 4 honaposan megtettemlanyom már 2 és fél éves most lesz a tárgyalás drukoljatok

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .