Babaköszöntő 2016. december

A rovat akkor tud megjelenni, ha a friss örökbefogadók elküldik a történetüket. Szeretettel várom mindazokat, akik az elmúlt egy évben fogadtak örökbe, és azokat is, akiknek örökbefogadás után született gyerekük. Címem: zsuzsa.martonffy@gmail.com. És most lássuk a friss történeteket! Ma két újszülött és két ötéves családba érkezésének történetét követhetjük. Kellemes ünnepeket az olvasóknak!

Nicknév: Bogárka

Kik vagytok? 13 éve vagyunk házasok, hívő reformátusok, vér szerinti fiunk, Áron 2013-ban született, mi előtte 2 évvel, 2011-ben adtuk le a határozatunkat a Gólyahírhez és a Tegyeszhez.

Miben vagytok mások, mint mások? A mi történetünk drámával kezdődött, mert 2010-ben IVF-vel fogant ikerkislányaink a 25. héten megszülettek. Veronika 8 órát élt, Dalma pedig 21 napot. Rá egy évre indítottuk el az örökbefogadást, és ősz elejére meglett a határozatunk. 2013-ban szintén IVF-vel fogant meg kicsi Áron. Bejelentettük a Tegyesz felé a családi állapot változást a születése után, a telefonban kérdezték, hogy akkor ugye töröljük Önöket? Mi csak annyit tudtunk, hogy nem, szeretnénk tovább sorban állni. Majd ha felhívnak, akkor megimádkozzuk a választ. Így is lett. És a történetünk hepienddel végződött, kétgyermekes boldog család vagyunk.

image1

Ki érkezett? Második fiunk, Marci most 3 és fél hónapos, újszülött babaként fogadhattuk örökbe. Inkubátorba tették őt. Ezért nagyon könnyű és egyben nagyon nehéz az ő sorsa. Biztos sokan szeretnének ilyen “tiszta hátterű” kicsit, emellett viszont a gyökérkeresésben szinte semmit nem tudunk majd lépni. Hacsak nem az internet csodája segít.

Mennyit vártatok? Szinte napra pontosan öt évet. De Áron születésekor állítólag valamilyen módon megállították az órát nálunk, hogy imitálják a természetes korkülönbséget a testvérek között. Így 2 év és 10 hónap van Áron és Marci között.

Mennyit várt a gyerek? 5 napos korában kaptam a telefonhívást róla. Másnap reggel igent mondtunk rá, de persze azonnal látni szerettük volna. Így aznap bemehettünk a kórházba, megerősítettük az igenünket, és azt a délutánt már vele töltöttem a PIC-en.

Miért pont ő? Isten nekünk küldte őt. Égből pottyant mennyei ajándék. Az első valódi telefonhívás volt. Előtte fél évvel felhívott a Gólyahírtől Gabika, és kérdezte, hogy készen állunk-e, mert lehet, hogy lenne egy kisfiú. Aztán mikor Áront megtudta, elkezdett kislányra rábeszélni. Én olyan zavarban voltam, hogy nem tudtam, mit mondjak, elhittem neki, hogy fiú mellé jobb a kislány. Később a Gólyahíres találkozón lenyomoztam, és azt a kisfiút nem adták végül örökbe, aki miatt minket februárban hívtak telefonon.

Miért pont ti? Második család voltunk, akit hívott Bernadett, de az elsők nem voltak fogadóképesek. Ez nem lehetett másképpen, a Nagy Rendező így tervezte meg.

A leg… 

A legnehezebb a testvérféltékenység volt. Áron tombolt nagyjából két hétig. A Marci hazaérkezése utáni héten a férjem egy hetes kiküldetésbe ment, egyedül maradtam Anyukámmal a két kicsivel. Az volt a mélypont Áron és Marci kapcsolatában és az én reakcióimban. Tudtam, hogy így nem mehet tovább, imádkoztam, hogy hogyan kellene kezelnem az indulatkitöréseket. Aztán hazajött a férjem, és onnan kezdtünk helyrebilleni. Áron nagyon akarja szeretni Marcit. Sokat formálódott a kicsi szíve. Szinte naponta elmondja, hogy “Anya, köszönöm, hogy lett nekem kistestvérem.”

A legkedvesebb: ez a párbeszéd a születésnapomon:

“Anya, boldog születésnapot!

Köszönöm kicsim! Tudod, mi nekem a legnagyobb ajándék?

Nem, Anya.

Hát Te, Apa és Marci.

Igen Anya, nekem is a Marcim a legnagyobb ajándék.

És tudod kicsim kitől kaptuk Marcit ajándékba?

Kitől Anya?

Istentől.

Igen Anya, Marci lepottyant az égből és a doktornéni elkapta…”

A legemlékezetesebb: Amikor bementünk a kórházba először Marcihoz, egyszerre akartuk őt meglátni, így is lett, a férjem lépett be elsőnek a kicsi szobába, ahol egy bevásárlókocsiban ott feküdt az ici-pici Marci teljesen betakarva, csak a feje búbja látszott ki. Antoska odalépett az ágyához és azt mondta: “Szia kisfiam, Apád vagyok.” Én pedig elsírtam magam… A férjem előbb született meg ott Apának, mint én Anyának.

A tanács, ami jól jött volna utólag:  Minden olyan gyönyörűen ment. Szeretném megköszönni  Pluhár Bernadettnek a Tegyesznél és a gyámhivatalban Sipos Csillának azt az extra gyors és figyelmes ügyintézést, amit számunkra adtak.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Nagyon régen volt a tanfolyamunk. Az Örökbe.hu-n olvasgattam sokat az elmúlt évben, onnan tanultam a legtöbbet. Számunkra sokkal könnyebb volt az ügyintézés, mint gondoltam.

Miről olvasnál szívesen? Testvérkapcsolat, gyökérkeresés segítése inkubátoros babánál.

*******

Nicknév: nem kommentelek

Kik vagytok? 8 éve vagyunk házasok. Fiunkat újszülöttként fogadtuk örökbe a Bölcső Alapítványtól, most 7 éves. Második gyerekre vártunk.Férjem 42, én 40 éves vagyok. Vér szerinti gyermekünk nem lehetett, nem lombikoztunk. Ezért valahogy mindig benne volt a levegőben az örökbefogadás, nem sokat gondolkodtunk rajta.

dsc_1036-ff_kis

Ki érkezett? Koraszülött kislány (36. hétre, 1970 g, 42 cm), az országos listáról, Békés megyéből. Kis súlya ellenére nagyon jó állapotban, gyönyörű, formás hajas baba. Kéthetes volt, mikor jött a telefon a Tegyesztől, másnap már meg is néztük és egy hét múlva haza hoztuk. A babáról születése előtt lemondott a szülőanya, ezért lett ilyen hamar örökbe adható. Titkos örökbefogadás volt, nem tudunk többet az előzményekről. Ahol tudtam, érdeklődtem, de teljesen ellentmondó információink vannak, nem tudjuk, mi az igaz.

Mennyit vártatok? Kicsit több, mint 4 évet vártunk. Jelentkezéskör magyar származású, bármilyen nemű, egészséges vagy korrigálható állapotú, 0-1 év közötti babára vártunk. Ezt egy éve módosítottuk bármilyen származású, 0-20 hónaposra. A származási kérdésben sokat segített a Fészek Alapítvány Váróterem programja, addigi kétségeink elmúltak, válaszokat kaptunk. Féltünk, nem tudunk megvédeni egy roma származású gyereket a piszkálódástól, nem tudjuk megmutatni a hagyományait, hiszen nincs ilyen ismeretségünk. A baba elfogadásával nem volt gond.

Miért pont ti? A megyében a származási bizonytalanság miatt nem merték vállalni. Bár azt nem tudjuk, kiajánlották-e ott másnak. Az ügyintéző szerint amint végigment a módosítási kérelmünk, máris sorra kerültünk. Egyáltalán nem haboztunk, mikor jött a telefon, látatlanban tudtuk, hogy ő a miénk.

 A leg…

A legérdekesebb: Ugyanabból a kórházból 3 újszülött babát is örökbe adtak egymás után, kb. másfél hónap alatt és mindegyik Budapestre került.

A legfurcsább: Annyira pici és könnyű volt, a testvéréhez képest ez szokatlan volt nekünk.

A legnehezebb: A várakozás. Az elsőhöz képest sokkal kevesebb helyen állhattunk sorba. Hiába voltunk a sor elején, a szülőanyák többsége első gyereknek szerette volna gyermekét, nem testvérnek.

A legmeghatóbb: Mikor megláttuk.

A legbosszantóbb: Mikor a patikában szóltak, hogy nem érvényes a TAJ- kártyája. A régi. De az új papírjai még sehol nem voltak.

A legviccesebb: Mikor Budapesten orvosi vizsgálatra mentünk és a doki megkérdezte, miért ide jöttünk, nem itt született a baba. Erre a férjem rávágta: “Mert itt lakunk.”

A legkedvesebb: Mikor kérdezik az ismerősök, hogy hol rejtegettük eddig. És mikor elmondjuk, kiderül, hogy nekik is van örökbefogadott ismerősük, rokonuk.

A legszuperebb: Nem kellett várni a kihelyező határozatra, aznap megkaptuk, amikor aláírtuk a papírokat és mehettünk haza. Köszönet a gyámhivatalnak.

Mit szólt a nagy? Nagyon várta ő is. Imádják egymást. Hihetetlen látni, hogy a kicsi hogy mosolyog, figyel, amikor meghallja, meglátja. A nagy bohóckodik, a kicsi meg nevet. ❤ Tartottunk a féltékenységtől de minden várakozásunkat felülmúlta.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Régen végeztük a tanfolyamot, nehéz visszaemlékezni. De jól jött volna egy rövid (írásos, letölthető?) eligazítás a titkos örökbefogadás menetéről. Ahol le van írva, kitől mit kell igényelnünk, milyen iratokat küldenek, melyikért mi megyünk és mikor. Sok volt az ellentmondó információ.

Miről olvasnál szívesen? Szeretjük a Babaköszöntőt. Miben más örökbefogadott gyermeket nevelni. Felnőtt örökbefogadottak történetei, gondolatai.

******

Nicknév: –

Kik vagyunk? Igazán egy teljesen átlag, jókedvű, egymást nagyon szerető pár voltunk. 8 éve élünk házasságban, 4 éve adtuk be a kérelmünket az örökbefogadásra, 0-5 éves korig.  Az örökbefogadás a világ legtermészetesebb dolga volt mindig nálunk. Persze mi is megjártuk a hadak útját, de én mindig azt éreztem, hogy annyira természetellenesek ezek a procedúrák, hogy ebből nem is csoda, hogy nem lett gyerek.

Miben vagyunk mások? Talán abban, hogy mi örültünk az első pillanattól, hogy megvan az utunk. Nem sírtunk, nem nyavalyogtunk. Csináltuk, amit kellett. Intéztük a papírokat, és az elvárt dolgokat.

img_2607

Ki érkezett? Sankó, ötéves fiú a megyénkből. Ő egy csoda. Már a második nevelőszüleinél lakott, amikor megismertük. Az elsőtől elhozták, mert nem kapta meg a megfelelő törődést. (Bölcsibe járt 4 évesen.) De a második nevelőszülők csodálatos emberek. Sankó mindent megkapott, amit csak lehetett. SNI-s papírja van, a beszéde miatt, de már ez is szépen javul. Asztmás is volt állítólag. 1,5 éve nincs rohama. Valószínűleg tavasszal teljesen elhagyhatjuk már a fújókát is.  Heti háromszor jár az oviban logopédushoz, meg otthon heti négyszer tsmt-zünk. Kivülállók is azt mondjak, csoda, ami benne rejlik.

Mennyit vártatok? 4 éve adtuk be a kérelmünket, 2 gyerekre 0-5 éves korig. A hosszabbításnál a pszichológus csak egy gyerekre adott határozatot. Azt mondta, hogy túlságosan lebegek. Örüljek a férjemnek, mert az ő realitása miatt kaphatunk egyet. Rosszul esett. Én óvónőként dolgozom 4 éve. Ez az álommunkám. Tény, hogy repkedek, lelkem mindig szárnyal, de, ha megtehetem, mert a férjem hozza a realitást az életünkbe, akkor ez olyan nagy baj? Na mindegy, a férjemnek köszönhetően legalább egyre lett végre határozatunk.

Mennyit várt a gyerek? Sankó decemberben lett örökbeadható. Minket június közepén hívtak fel. Pont akkor, amikor a megelőlegező CSOK papírjainak intézése után beültünk egy kávéra egy balatoni város cukrászdájába. Minket hívtak először (és utoljára). Még 3 párt választottak ki, de mi kaptunk először lehetőséget.

Amikor megláttam az első beszélgetésen a fényképet, elsírtam magam. A férjem annyit kérdezett, mikor találkozhatunk vele. Nyár volt, szabadságolások. Két hét múlva, augusztus 2-ára kaptunk időpontot.  Nagyon féltem, és izgultam. Mi van, ha nem Ő az? De legbelül éreztem, hogy Ő az… Két hétig ez a dilemma volt a fejemben.

Találkoztunk. Azt mondták, érthetetlenül beszél, lehet, hogy semmit nem fogunk érteni…  Hát tényleg nem küldtük volna el szavalóversenyre aznap, de sokkal rosszabbra számítottunk. Vittünk kekszet és kindertojást. Ezt mindenkinek ajánlom, nem biztos, hogy a legegészségesebb kapu a gyerekhez, de működik 🙂 Még kétszer találkoztunk vele a nevelőszülőknél, aztán már elmehettünk hármasban külső programokra is. Augusztus végén, az 5. születésnapján költözött hozzánk.

Miért pont ő? Mindig éreztük, hogy mi nem újszülöttet kapunk az élettől. Óvónőként nem volt kérdés, hogy elmehetünk 5 éves korig.

Február elején egy civil szervezet hívott minket. Egy újszülött babához. Nem hoztuk őt haza. (Valószínűleg roma származású volt, és mi azzal nem tudnánk megbirkózni.) Nem mozdult meg semmi, és ezért is izgultam annyira, hogy mi van ha most sem fog. Lehet, hogy akkor mégsem ez az utunk? Nem így lett:-)

Miért pont mi? Fogalmam sincs, de nagyon örülök. Talán azért, mert a Tegyeszben a lányok nagyon jól végzik a munkájukat, és tudták, hogy ez a gólya mifelénk köröz épp.

Sztorik:

Egy nagyobb faluban lakunk. Óvónőként kötelességemnek éreztem, hogy elmondjam a szülőknek, hogy valószínűleg kiesek egy pár hónapra, mert bővül a család. Következő hét csütörtökén beállítottak 3 láda 5 évesnek szóló játékkal.  Egy kültéri játszóteret is kaptunk.

Amikor a barátkozás ideje alatt egyeztettük, hogy mikor jön először hozzánk, kérdezték, hogy megvan-e az ágya, mert holnap jönnek környezettanulmányra. Mondtuk, persze. Este rohantunk munka után az Ikeába, és hajnali 3-ig ágyat szereltünk.

Amikor kitettem a face-re a családról a képet, valaki az írta, hogy úristen, ez a gyerek tiszta apja.

Amikor már ugyanazokat a szófordulatokat használja, mint mi. 🙂

Legnehezebb: talán az, hogy hogyan éreztessem vele, hogy mindig számíthat ránk.

Hogyan tartsam meg az egészséges határt a kényeztetésnél? Már ötéves, teljesen önálló mindenben. De tudjuk, hogy eddig nem babusgatták… Biztos hiányzik neki, vagy lehet, hogy nem, mert azt sem tudja, mi az. De biztos tudja, hiszen ez bennünk van…

Ami még nagyon hiányzik: Egy olyan mese, ami nem újszülött örökbefogadásáról szól….

******

Nicknév: j_andy

Kik vagyunk? A férjemmel 19 éve vagyunk házasok, mindketten 41 évesek, Budapest közelében lakunk. Vér szerinti gyermekeink: 18 éves fiú-, illetve 12 éves lánygyermek.

Miben vagyunk mások, mint mások? Szerintem semmiben, de a legtöbb ember számára nehezen érthető, hogy 2 vér szerinti gyerek után miért döntöttünk az örökbefogadás mellett.

Miért akartatok két gyerek után örökbe fogadni? Mert mire egzisztenciálisan és egyéb más szempontokból is be mertük volna vállalni a harmadik gyermeket, addigra hipp-hopp 38 évesek lettünk. A férjem látta be elsőként (aztán én is igazat adtam neki), hogy már nem vagyunk elég “rugalmasak” egy újszülötthöz, nem a korunk, hanem a nem éppen egyszerű múltunk miatt. Néha úgy érzem, hogy a megélt élményeink/tapasztalataink/nehézségeink alapján akár erős 50-esnek is beillenénk. Viszont egy nagyobb gyermek simán jöhet. A baráti társaságunkban korábban több örökbefogadás is történt, így a kérdés hamar eldőlt. A határozatunk 2-5 év közötti gyermekre szólt, de utólag már nagyon jó (főként az imént említett korunk miatt), hogy Andris közel 5 évesen érkezett.

andris

Ki érkezett? Az ötéves Andris Szabolcsból. Rendkívül kedves, okos, intelligens gyermek. Egészséges, jól fejlődik. A nálunk töltött első héten ünnepeltük az 5. szülinapját 🙂 Éppen a születésnapom körüli napokban (2016. júniusban) csörgött a telefon, hogy lenne egy kisfiú, aki a szakvélemények alapján megfelelne nekünk. Már az akta megtekintésekor elámultunk a férjemmel, ugyanis Andris személyiségjegyei alapján közel 80 %-ban hasonlított a vér szerinti gyerekeinkre, főként a lányunkra. Ekkor véglegesen eldőlt a kis sorsa 🙂 Aztán amikor megláttuk a fényképeit, ahol folyamatosan mosolygott…. Azonnal levett a lábunkról.

Mennyit vártunk? 2 évet és 10 hónapot.

A leg…

A legkedvesebb: szinte minden, ami az örökbefogadás folyamata körül zajlott. A nevelőszülőknek örök hálával tartozunk, a Tegyesz budapesti tanácsadóinak szintén. A szabolcsi tanácsadók hozzáállásával nem kevés probléma volt, de kezeltük. Nem tájékoztattak az előttünk álló folyamatokról – ezeket a nevelőmamától kellett megtudni. Elvárta, hogy autóval hozzuk-vigyük (a gyermekkel való kapcsolattartás egyes fázisaiban jelen akart lenni) – nem kis távolságokról volt szó.

A rokonság és a közeli barátok folyamatosan jönnek hozzánk látogatóba, hogy minél inkább megismerhessék Andrist. Az első két hét után Andris közölte: már nem vagyok kíváncsi senkire 🙂 De azért rendkívül kedves és udvarias mindenkivel.

A legmeglepőbb: felismerni, hogy Andris – számunkra – alapvető dolgokat nem látott, nem tapasztalt még (kicsi szabolcsi falucskából a főváros közelébe érkezett), valamint a kulturális különbségek. Például érthetetlen volt számára, hogy a két nagy az én hasamban volt. Természetesen rögtön megkérdezte: És én kinek a hasában voltam?

Meglepő volt az is, hogy mennyire gördülékenyen ment a családba való beilleszkedése. Mindössze 1,5 hónapot kellett itthon lennem vele, mert annyira szeretett volna már óvodába járni. Szerencsére a helyi óvodában éppen volt szabad hely, ezért azonnal felvették.

A legbonyolultabb: megszervezni az életünket 3 gyermekkel. Megjegyezni, hogy éppen hol van a két nagy, illetve mikor, kinek és hová kell mennie, kinek mikor kell ünneplőt-tornazsákot-úszás cuccot… stb. összekészíteni.

24 gondolat “Babaköszöntő 2016. december” bejegyzéshez

  1. Bogár 2016. december 19. / 08:27

    Gratulálok minden családnak! Igazán jól indul így ez a hét 🙂

    Kedvelés

  2. Nagy Gáborné Katalin 2016. december 19. / 09:03

    Csodásak! Gratulálok!

    Kedvelés

  3. axland 2016. december 19. / 09:26

    Mindig öröm olvasni sok boldog örökbefogadásról! Gratulálok mindenkinek! 🙂

    Kedvelés

  4. timi 2016. december 19. / 09:56

    ezeket a cikkeidet szeretem a legjobban. köszönöm.

    Kedvelés

  5. Bea 2016. december 19. / 11:03

    Köszöntöm az új boldog családokat! Sok örömet és boldogságot nekik 🙂

    Kedvelés

  6. Erika 2016. december 19. / 13:02

    Gratulálok és sok boldogságot kívánok az új gyermekekkel! Jöjjön a gólya 2017-ben minél több várakozóhoz! 🙂 Békés, boldog karácsonyt és szerencsés új évet kívánok a blogírónak és az olvasóknak egyaránt!

    Kedvelés

  7. mandó 2016. december 19. / 13:55

    Gratulálok a nagyon helyes gyermekekkel bővült családoknak. Sok boldogságot, jó készülődést mindenkinek. Jó, hogy egyre sűrűbben olvashatjuk a rovatot! 🙂

    Kedvelés

  8. zsike09 2016. december 19. / 14:45

    Gratulálok mindenkinek 🙂 Sankó és Andris szüleivel szeretném felvenni a kapcsolatot, ha lehetséges. Hasonló cipőben járunk és lenne pár kérdésem, hogy ők hogyan oldják meg a felmerült problémákat.

    Kedvelés

    • j_andy 2016. december 19. / 15:08

      Szia! Szívesen nyilatkozom bármiről, Andris anyukája vagyok 🙂

      Kedvelés

      • zsike09 2016. december 19. / 15:57

        Szia! Zsuzsától elkérem az email címed. Itt nem tenném közkinccsé az enyémet 🙂

        Kedvelés

        • eleven 2016. december 28. / 09:14

          Van egy zárt rész itt, problémás gyerekek szüleinek. 😉

          Kedvelés

          • zsike09 2016. december 28. / 13:25

            Zsuzsától még nem kaptam meg a címet. A zárt részben már kértem segítséget, amire sajnos nem kaptam választ. Viszont azóta az a dolog megoldódott 🙂

            Kedvelés

  9. lulukoci 2016. december 19. / 14:49

    Sok boldogságot a családoknak 🙂
    És boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek itt a blogon.

    Kedvelés

  10. Manuela 2016. december 19. / 20:15

    Szeretjük ezeket a cikkeket különösen, Zsuzsa! :)) Gratulálok minden kis családnak, akik immár a nagy “örökbefogadó családunk” részét képezi. 🙂 Mindenkinek Boldog Karácsonyt és Kellemes Új Évet kívánok! Sok puszi és ölelés.

    Kedvelés

  11. Mandi25 2016. december 19. / 22:29

    Kedvenc rovatom! 🙂 Gratulálok a családoknak! 🙂

    Kedvelés

  12. Eva 2016. december 22. / 23:22

    Gratulálok minden családnak!!!
    Remélem 2017-ben is legalább ilyen gyakori lesz a baba köszöntő!! 🙂

    Kedvelés

  13. Tigrisszem 2017. január 2. / 12:06

    Gratulálok a Családoknak! Ami kicsit bánt, hogy mi is Békés megyében állunk sorban, koraszülött gyermeket is elfogadunk és egyik említett baba esetében sem csörgött nálunk a telefon. Félreértés ne essék, nem konkréten az említett Picúrt irigyeljük el a családjától, hanem nem értjük most ezt az egész helyzetet és mélységesen elkeserít jelen pillanatban.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. január 2. / 12:14

      Ha nem vállaltok roma babát, akkor azért.
      Ha vállaltok, akkor beszélj a tanácsadóddal, hogy ez egyértelműen szerepel-e a papírjaitokban.

      Kedvelés

      • Tigrisszem 2017. január 2. / 13:06

        Fogok is beszélni a tanácsadónkkal, mert ezek szerint, ha valaki beírja, hogy pl. magyar származású babát (vagy fehér bőrű vagy akárhogy fogalmaz), akkor egy bizonytalan származású csecsemőnél szóba sem jön (pl. akkor egy inkubátoros bébinél sem?)…mondjuk akkor is furcsa, mert kizártnak tartom, hogy nincs olyan a várakozók között a mi megyénkben, aki beírta egyértelműen, hogy roma babát is elfogad. Mi konkrétan beszéltünk a arról is, hogy tudjuk pl., hogy az apa sok esetben ismeretlen, szóval a származást azért a legtöbb esetben nehéz egyértelműen megmondani.

        Kedvelés

        • Bogárka 2017. január 9. / 19:20

          Kedves Tigrisszem!
          Mi magyar származású babát írtunk 5 éve a kérelmünkbe, mégis szóba jöttünk Marcinál, akit inkubátorba tettek. A mi döntésünk lehetett, hogy elfogadjuk-e az ismeretlent vele együtt. Emellett persze lehetett az orvos véleményét kérni azzal kapcsolatban, hogy mit gondol, lát, vélelmez a baba származásával kapcsolatban.

          Kedvelés

    • Marchy 2017. január 7. / 18:41

      Szia Tigrisszem!
      Mi is Békés megyében várakozunk. Nem lenne kedved egy privat beszélgetéshez?

      Kedvelés

  14. Mayamail 2017. január 11. / 19:40

    Gratulálok én is a családoknak! Jó egészséget, és sok örömet kívánok! Mi újak vagyunk, decemberben kaptuk a határozatot, de eddig csak egy civilnél tudtunk jelentkezni. Szuper a blog! Minden tiszteletem és elismerésem Zsuzsának!

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .