Harmadik, negyedik, ötödik gyerek örökbefogadása

Van-e esély az örökbefogadásra két, három, vagy négy gyerekkel?
Gyakran találkozom azzal a hiedelemmel, hogy nincs. Ez nem igaz! A magyar gyakorlatban a több gyerek hendikep lehet, de önmagában nem kizáró ok. Több családot ismerek, akik harmadik, negyedik vagy ötödik gyereket fogadtak örökbe. Például én is.

Megfigyelhető egy olyan nézet, hogy túl sok gyerekre már nem jut elég figyelem, energia, pénz egy családban, de a törvény nem ír elő semmilyen korlátozást arra, hány gyereket lehet örökbe fogadni. (Nevelőszülőnél van korlát: legfeljebb öt, a sajátjaival együtt legfeljebb hat gyereket nevelhet, de testvérek esetén efölé is mennek.) Az alkalmasságnál a konkrét helyzetet vizsgálják: a család élethelyzete, lakása, anyagi pozíciója megfelel-e egy újabb gyerek vállalására. Nem mindegy, hogy a gyerekek picik vagy már felnőttek, milyen felállásban születtek (közösek vagy korábbi kapcsolatból valók-e), van-e köztük súlyos beteg, mennyi energiája, segítsége van a családnak. Természetesen csak olyan gyerek érkezhet, aki kisebb a családban élőknél, és örökbefogadás után szeretik, ha másfél-két év eltelik az újabb gyerek érkezéséig. Tegyük hozzá, kevés örökbefogadó jut el három-négy-öt gyerekig, sokszor kifutnak az időből. A többedik gyerek örökbefogadása inkább ott merül fel, ahol az első párat még házilag rakták össze. A “gyereknek keresünk családot” elv alapján egy konkrét gyereknél azt mérlegelik, a szülői tapasztalat, a nagy gyerektársaság tenne-e jót neki, vagy a csak neki szóló figyelem.

fortepan_84142

Székely Zsuzsa, a fővárosi Tegyesz pszichológusa ezt mondta a többedik gyerek örökbefogadásáról:

“– Van szakmai irányelv a maximális gyerekszámra, amit egy családba adhatnak?

– Ha apunak, anyunak mindkét keze foglalt, akkor sok helye nincs még egy gyereknek.

– Azaz négy? Ismerek négygyerekes családokat is, akik kaptak ötödiket.

– A gyerekek életkorától függ… Egy család négy kamasz mellé nevelőszülőként vállalt egy gyereket legkisebbként, és hatan szerették szívből. Ez egy jól működő család volt, ahol a gyerekeket is az ügy mellé állították.

– Ha egy gyereknek családot keresnek, előnyben részesítenek egy gyerektelen várakozót mondjuk egy kétgyerekessel szemben?

– Nem. Ez a gyerek jellemzésétől függ. Persze van olyan gyerek, akit a pszichológus javasol egyetlen gyereknek.”

Megkérdeztem néhány megyei szakembert is, mi a helyzet náluk a nagycsaládok örökbefogadásával.

“Harmadik gyereket már kapott nálunk várakozó, negyediket még nem, de több várakozónk is van most, akik három gyerekkel állnak sorba. Nem probléma, ha a jelentkezőnek már van több gyereke, persze ha örökbe fogadhatóvá válik egy gyerek, akkor megnézzük, hogy az adott család alkalmas-e, megvan-e a legkisebb gyerekhez képest a két év korkülönbség. Ha kiállják a sort, kaphatnak gyereket.” (citromsárga megye)

“Az örökbefogadási szakemberek feladata nem a jelentkezők igényeinek kielégítése, hanem a várakozási sorrend figyelembe vételével az örökbe adható gyermek számára, szükségleteinek megfelelően, a legideálisabb örökbefogadó család kiválasztása. Elképzelhető, hogy éppen egy “nagycsalád” tudja leginkább kielégíteni a gyermek igényeit. Sajnos nálunk nagyon kevés az örökbe adható gyermek, nem volt még példa nagycsaládosok örökbefogadására.” (narancssárga megye)

“Nem hátrány, ha a jelentkezőnek már van több gyereke, persze ahhoz olyan anyagi helyzet is kell, hogy el tudja őket tartani. Előfordul, hogy ők vállalnak olyan gyereket is, akitől a gyerektelenek megijednek, mert már van gyereknevelési tapasztalatuk. Előre nem fogjuk venni őket emiatt, de ha kiállják a sort, kaphatnak gyereket.” (piros megye)

Itt megint belefutunk abba a problémába, hogy milyen is az a gyerek, akit el tud fogadni a család. Ha van már három gyerekük, és negyediknek fehér bőrű kisbabát szeretnének, az adott megyében meg 5-6 évet kell erre várni, ráadásul a megyében a nagycsaládot hendikepnek tekintik, akkor ez nem biztos, hogy sikerülni fog. Néhány nagycsaládos jelentkező azt tapasztalta, az alkalmassági vizsgálat során nem túl lelkesen fogadták őket, a határozatot megkapták, de a várakozás évei alatt nem is kaptak kiajánlást a saját megyéjükből. A határozat szerzésénél érdemes tisztázni, mi az adott megye hozzáállása a nagycsaládokhoz, és ennek fényében jelentkezni máshova is, és persze a lehető legtágabbra szabni az elképzelt gyerek paramétereit. Az országos listán több család kapott már harmadik, sőt negyedik gyereket, általában aki 2-3 éves roma gyereket elfogad, az sorra is kerül. Érdemes böngészni a Babaköszöntőben.

A civil szervezetek közül a Bölcső csak gyerekteleneket, a Gólyahír és a Baptista Szeretetszolgálat csak legfeljebb egygyerekeseket fogad (ezek kivételt csak akkor tesznek, ha a korábban örökbefogadott gyereknek vér szerinti testvére születik). Ha a családban nem az összes gyerek közös, érdemes rákérdezni, hogy értelmezik a gyerekszámot. A Várva Várt Alapítvány nem tesz kikötést a gyerekszámra, de nem igazán van náluk gyerek. Marad az Alfa Szövetség, az Együtt az Életért Egyesület és a Fészek Alapítvány, mindhárom szervezet fogadja nagycsaládok jelentkezését is (amennyiben az egyéb feltételeknek megfelelnek), és mindnél volt is rá példa, hogy többedik gyereket kaptak családok. Viszont az Alfa és az Együtt csak évi néhány gyereket ad örökbe. Természetesen nyílt örökbefogadásnál a vér szerinti szülőnek is el kell fogadnia az örökbefogadót, tehát kérheti, hogy a gyereke első gyereknek érkezzen egy családba. Az Együtt az Életért Egyesületnél például eddig több család kapott harmadik, egy család negyedik gyereket, nincs akadálya nagycsaládok jelentkezésének, a krízisterheseket pedig meg szokták kérdezni, első gyereknek vagy testvérnek szeretné-e adni a bébit. Ott is említették, hogy előfordult, egy nagycsalád elfogadóbb volt, ezért kapták ők azt a csecsemőt, akinek az előtörténete alapján problémákra lehetett számítani.

Végül egy gyors felmérés, hogy az olvasók hány gyerekig jutottak el az örökbefogadásban. Több választ is be lehet jelölni, ha például az első és a második gyerekedet örökbe fogadtad, a harmadikat te szülted, akkor az első és a második választ is jelöld be.

Itt olvashatsz két interjút örökbefogadó nagycsaládokkal:

https://orokbe.hu/2016/02/01/hat-gyerek-orokbefogadas-valas-roma/

https://orokbe.hu/2015/12/24/szeretnenk-ugy-felnevelni-oket-hogy-mindharman-egyforman-testvernek-erezzek-magukat/

Nektek mi a tapasztalatok? Hány gyereket szeretnétek? Kinek sikerült többedik gyereket örökbe fogadnia?

27 gondolat “Harmadik, negyedik, ötödik gyerek örökbefogadása” bejegyzéshez

  1. nika72 2017. február 9. / 08:08

    Nagyon jó a cikk. Érdekes témát tárgyal.
    Mi három vér szerinti gyerekünk mellé szerettünk volna örökbe fogadni. Nem kezeltek másképpen a jelentkezés vagy az alkalmassági alatt másképpen. SŐT!!! Mindenki nagyon segítőkész volt. A tanfolyamon sokat meséltünk a saját tapasztalatainkról. A mi esetünkben a határozattól számított 10 hónapot kellett várnunk csak. A szakértői vélemény alapján többgyerekes családunk volt az indok, amiért megkaphattuk a pici lányunkat. A cikk pontosan fogalmazott:
    “Elképzelhető, hogy éppen egy “nagycsalád” tudja leginkább kielégíteni a gyermek igényeit. “

    Kedvelés

  2. zsike09 2017. február 9. / 20:41

    Köszönöm a cikket 🙂

    Kedvelés

  3. mandó 2017. február 9. / 21:36

    Kétgyerekes várakozóként a határozatunk testvérpárra és ikrekre is szólt. Amikor pedig a harmadik gyerekhez utókövetés címen eljött hozzánk látogatóban az örökbefogadási kapcsolattartónk, akkor felvetődött a negyedik gyermek örökbefogadásának gondolata (nálunk a legidősebb szinte nap mint nap hangot ad egy öcsi kérésnek). Azt mondta, hogy nincs semmi akadálya ennek, sőt, nagyon is szeretik az elfogadóbb családokat, mégha több gyermekük is van. Az országos listán a legtöbb örökbefogadásra váró nagyobbacska gyerek ugyanis sokkal szívesebben kerül nagytesók mellé, hisz többnyire a nevelőszülőknél is a sok gyerekhez vannak szokva, és bizony nagyon tud nekik hiányozni a nagyobb gyerekek társasága, ha épp első gyermekként kerül végül a családjába.
    Mindig vannak persze kivételek, remélhetőleg a szakemberek, akik alaposan ismerik a gyermeket, tisztában vannak azzal, hogy melyik gyereknek mi a legjobb, legalábbis várakozóként nem igazán tehetsz mást, mint bízol a rendszer jóságában…
    Érdekes módon nyílt örökbefogadásnál az Életadók számára épp az az elfogadhatóbb, ha nincs tesó, mert úgy biztos jobban fogják a gyereket szeretni, és anyagilag több jut majd úgy biztosan a gyermeknek, ha nincs testvér, gondolják/indokolják. – Ezzel elég nehéz mit kezdeni, ha várakozol, és már van gyermeked, de ez van, el kell fogadni.,,
    Én hiszem, hogy mindig épp az a gyermek kerül egy családban, akinek oda kell kerülnie, legyen az első gyermek, vagy többedik a sorban.
    Nagyon rosszul tud esni az a gondolat egy gyermekre várónak, hogy valaki már a harmadik vagy negyedik gyermeket fogadhatja örökbe, de állítom, így három gyerekes anyaként, ugyanúgy nehéz volt várakozni a másodikra, harmadikra, mint vágyni a legelsőre, és valahogy a szívedben addig nincs nyugalom, míg úgy nem érzed, hogy mindenki itt van a családban, akinek itt kell lennie. Miért ne lehetne az a család is nagycsaládos, akinek mondjuk nem adatik meg a vérszerinti gyermekek lehetősége? Számomra a harmadik gyermek után jött el az az “egész” állapot, a harmónia, ami után már megszűnik mélyen, a zsigereidben a várakozás, az a fájdalmas hiányérzet, még ha a mindennapjaidban óriási hálát is adsz rendszeresen az égnek, hogy ő, ők már itt vannak veled…
    A mi esetünkben ráadásul ott volt a lehetősége egy gyermektelen párnak, hogy örökbe fogadja a kicsikénket, de nemet mondtak rá, így volt lehetőségünk nekünk, kétgyerekes párként örökbe fogadni őt, számára utánunk már külföldi családot kerestek volna…

    Kedvelés

    • timi 2017. február 10. / 14:19

      szívemből szóltál! mi is ugyanebben a cipőben vagyunk. negyedik gyermekre várunk… a 3. gyermekünket fogadtuk örökbe, őtőle is elállt egy gyermektelen pár. én egyáltalán nem éreztem úgy hogy valaki elől elhalásznám a gyermeket. nagyon jó a cikk egyébként, köszönjük

      Kedvelés

      • Örökbe 2017. február 10. / 15:18

        Nahát, negyedik gyerekre is?

        Mesélsz a harmadikról? Voltak akadályok?

        Kedvelés

        • timi 2017. február 13. / 09:20

          az első két gyerekünk vér szerinti, már nagyobbak. a harmadik gyereket fogadtuk örökbe, volt pár nehézség de nem a tegyesz vagy az alapítvány részéről. voltunk is tavaly januárban itt a babaköszöntőben:) és most adtuk be egy negyedik (de második örökbefogadott gyermekre) a kérvényt.

          Kedvelés

    • Örökbe 2017. február 10. / 15:27

      És ez mennyire komoly, hogy belevágtok egy negyedikbe?

      A testvér nagy vonzerő, én is tapasztaltam, hogy az új gyerek először a testvérhez tud kapcsolódni. A kicsik imádják a nagyobb tesóikat, el nem válnának tőlük. Ezzel együtt nyilván annak is örül egy gyerek, ha addig öten osztoztak a figyelemért, és onnantól csak rá figyelnek.

      Az, hogy minden gyerek a neki legjobb helyre kerül… hát izé… vagy az egyetlenre, amit nagy nehezen összekapartak. 2-3 év feletti roma kisgyerekeknél sokszor nincs 4-5 jelentkező, örülnek, ha 1-2-t össze tudnak szedni nagy nehezen, és ilyesmikkel szerintem már nem törődnek, hogy hány gyerek van.

      Mikor mi megkaptuk az értesítést, hogy a harmadik gyerekünkre beválogatták az anyagunkat, közölték, hogy két másik házaspár van versenyben még. Három hét telt el a várakozással, én osztottam-szoroztam, hogy vajon egy olyan családot részesítenek előnyben, ahol nincs gyerek, vagy minket, ahol van szülői tapasztalat.

      Később kiderült, hogy a három házaspárból egy jelezte, hogy mégse fogadóképes, egynek a határozata pár héttel fiatalabb gyerekre szólt, mint a gyerek volt akkor (és még el se indult a barátkozás), a harmadikéban pedig benne volt, hogy csak pár hónap múlva javasolják nekik az örökbefogadást. A tanácsadó csak nézett, végül a harmadik párt “választotta”. Ezek voltunk mi. Ilyen komoly tenderen kaptuk meg a harmadik gyereket.

      További fintor, hogy egy másfél éves, egészséges, fehér bőrű gyerekről volt szó, de komolyan vették, hogy roma származású.

      Kedvelés

      • mandó 2017. február 16. / 22:15

        A legjobb helyre kerülésben csak a reményeimnek adtam hangot, mármint remélhetőleg a szakemberek tudják, mit tesznek…

        Abban viszont hiszek, hogy a lelkeknek, akiknek valamiért össze kell találkozni, összefognak, max. tekervényesebb úton (nálunk ugye örökbefogadás is segített ebben a nagy egymásratalálásban). Én ebben találtam meg annak idején az egyensúlyt, valamiben nagyon erősen akartam hinni, ami segít kikecmeregni abból a hol lent, hol fent érzésből, ez lett a lélekvándorlás. Amit tapasztalsz a fizikai életedben, a kereszt, amit cipelned kell, az egy nagyszerű lehetőség, nem büntetés… Valahogy így tudtam túlélni azt az időszakot, ahogy vágytam, vártam, hiába és sikertelenül a gyermekáldásra. Aztán amikor megnyugodtam a lélekvándorlási hittől megerősödve, sorra jöttek a gyermekek.

        Hogy mennyire komoly??? Sokáig azt hittem, hogy nem lesz az, nagyon erősen visszatart az életkorom, a sorban is a legkisebb után következhet, így nagyon fiatalka lehetne csak a negyedik, az pedig már az életkorba nem férne bele… Ha bármilyik csajszimnak születne vérszerinti testvére, és tudomásomra is jutna, őt is örökbe szeretnék adni, nagyon szívesen és teljes szeretetemmel vállalkoznék a kihívásokra, de csak úgy ni, most nem kérvényezném. Úgy érzem, apa nem állna készen a negyedikre, eddig teljes mellszélességgel ott volt, és akarta, úgy látom, számára ez a három, egészséges, okos gyermek pont megfelel, és nem vágyik negyedikre. Ha én kérném, mellém állna, és nagyon szeretné őt is, de ott a kor és az nagy úr.. amennyire szerettük és vártuk a gyermekeinket, meg is kell tudni állni a vágyban, és tudni kell, meddig jó mindenkinek. Ha nem 34 évesen jövök rá, hogy van lehetőség újszülött örökbefogadására is, akkor már sokkal hamarabb elindulunk ezen az úton, és akkor úgy gondolom, a negyedik gyermeket is szerettünk volna. De minden úgy jó, ahogy van! 🙂

        Kedvelés

        • Örökbe 2017. február 17. / 05:24

          Ha a gyerekednek születik vér szerinti testvére, őt is csak akkor tudod örökbe fogadni, ha 45 évnél nem több a korkülönbség.

          Viszont remélhetőleg a nagy gyerekszereteted fog találni megvalósulási formát, mindenki örömére.

          Kedvelés

  4. blondia 2017. február 10. / 07:30

    Sziasztok!
    Nagyon jó a cikk😊Egyedülàllóként, talàn vmi csoda folytàn sikerül két gyermeket örökbe fogadni. Eddig még nem hallottam ilyen esetről.

    Kedvelés

      • blondia 2017. február 10. / 17:39

        Nem szól két gyerekre a hatàrozatom, de talàn van lehetőség az első utàn újra alkalmassàgit szerezni.

        Kedvelés

  5. Örökbe 2017. február 10. / 15:28

    Közben látom a számlálón, hogy 10-en fogadtak örökbe az olvasók közül harmadik,5-5-en negyedik-ötödik gyereket. Meséltek?

    Kedvelés

  6. Steiff 2017. február 11. / 06:25

    Klassz a cikk, örülök, hogy nem csak mi vagyunk csodabogarak a sok gyerekkel .😀
    Nekem csak egy dolog nem tetszik a cikkben: Ha anyu,apu mindkét keze foglalt, akkor nincs sok helye még egy gyereknek… Az én olvasatomban ez arról is szól, hogy maximum négy gyermek az ideális egy családban a szakma szerint. Vagy rosszul gondolom?
    Amúgy mi a negyedik örökbefogadásnál ( igaz,hogy jó pár éve) minden civil szervezetnél sorbanàlltunk (a Bölcsőnél is) ,mert kifejezetten roma babára vártunk.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. február 11. / 08:50

      10 év alatt sok minden változott, sokkal több a jelentkező, szigorodtak a feltételek.

      Kedvelés

  7. Pusztai Zsu 2017. február 12. / 05:01

    Sziasztok!

    Mi két fiú gyermek mellé szeretnénk egy magyar lányt. Igazából még csak beszéltük a férjemmel erről, elindulni még nem indultunk el. Hogy működik egy örökbefogadás? Hova kell menni? Kit kell keresni?
    Válaszaitokat köszönöm
    Zsu

    Kedvelés

  8. Csut 2017. február 14. / 13:43

    Mi sem találkoztunk semmiféle ellenérzéssel a tegyesz részéről. A barátaink, ismerőseink sokan csodálkoztak, hogy minek a harmadik, pláne örökbefogadott, de a tegyesznél senki. Bele sem gondoltam a lehetséges hátrányunkba.

    Egyértelmű, hogy a kisfiunknak előny, hogy 2 nagyobb tesó mellé került, sztem nagyon-nagyon megkönnyítették neki a beilleszkedést. Azon túl, hogy imádják tőlük folyamatosan hallotta, hogy apa, anya, otthon, tesó stb. Az első napjától apának, anyának szólít minket, pedig nem is mondtuk neki. A gyerek habitusához is illik a nagycsalád és illik a mi pörgős családunk. November közepén vittük haza, de szilveszterkor már az asztalon táncolt másik 8 gyerekkel egy számára vadidegen házban. 🙂 Szokták mondani Zitáról, hogy mennyire megtalálja a gyereknek a családot, ezt nem tudom, de a tegyesznél a mi esetünkben tökéletes párosítás történt.

    Kedvelés

  9. Örökbe 2017. február 15. / 12:03

    Most írt az Alfa Szövetség, hogy náluk a többedik gyerek vállalása nem akadály, hanem inkább ajánlólevél.

    Kedvelés

    • mandó 2017. február 16. / 22:17

      Ez számomra azért fura, mert mi 9 év után is sorban állóként mindig azt kaptuk tőlük válaszul, hogy azért nem kerül ránk a sor, pedig már ott állunk a sor elején, mert a szülőanya első gyereknek szeretné a gyermekét, nem akarja, hogy sokadik legyen a sorban, mert akkor kevésbé szeretik… :-O

      Kedvelés

  10. Anemy 2018. november 22. / 15:04

    Hátha még olvassa vki 😊
    Három, közös vér szerinti gyerekünk van a férjemmel. A legkisebb még nincs féléves.
    Megfordult a fejünkben, hogy örökbe fogadnánk egy 3-5 év közötti gyermeket.
    Van erre esélyünk úgy h a pici még csak féléves?
    Köszönöm

    Kedvelés

    • Újramama 2019. január 3. / 21:07

      Szia!
      Mi is 3 közös fiú után szeretnénk örökbefogadni. Mindig is igazán nagy családot szerettünk volna,de már 8 éves a legkisebb, nem hiszem,hogy sikerülne még a vsz. Évek óta fontolgatjuk az örökbefogadást illetve főleg én. Mostanra érett meg a döntés. Sokat imádkoztam,hogy Isten a férjem szívét is fordítsa ebbe az irányba,ha valóban ez a mi utunk. (A mi környezetünkben 6-8 gyerek nem ritkaság,4 körüli az átlagos.)

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .