A barátkozás

A barátkozás, ismerkedés az örökbefogadásnak az a szakasza, mikor az ismeretlen gyereket magukhoz szoktatják az örökbefogadók. Nemrég a Mózeskosár Klubban is beszélgettünk a tapasztalatokról, és az derült ki, nagyon nagyok a különbségek az ország különböző részein a menetében.

Barátkozás jellemzően idősebb (nem újszülött) gyereknél szokásos, bár a kórházból kapott bébinél is gyakran adnak pár napot, hogy gondozhassák az új szülők, mielőtt hazaviszik. De itt most arról beszélünk, mikor a gyerek már él valahol, és ott barátkoznak vele össze az új szülők.

Ez ma az esetek nagy többségében nevelőszülőt jelent. 2014-ben az örökbefogadásra kerülő nagyobb gyerekeknek már csak 15 %-a érkezett otthonból, a többiek nevelőszülőtől, várhatóan a jövőben tovább zsugorodik az intézetből érkező kicsik aránya. Tehát nevelőszülős barátkozásra érdemes számítani.

A csecsemőotthonokban egyébként általában van egy protokoll, hogy zajlik a barátkozás, bevett gyakorlatuk van, és ideális esetben szorosabb szakmai felügyelet is kíséri a folyamatot, azaz a szülő kap segítséget. Itt olvasható Majoros Mária cikke a csecsemőotthoni barátkozásról, ő a Gárdonyi Géza Csecsemőotthon vezetője volt évekig. (A gyakorlatban az intézeteket folyamatosan építik le, sokszor erőforrás-gondokkal is küzdenek, tehát lehet, hogy aki a jövőben intézetből fogad örökbe, az is magára lesz hagyva.)

fortepan_85245

A nevelőszülős barátkozás teljesen esetleges. Az ismerősök történeteiből az rajzolódik ki, hogy megyék szerint nagyok az eltérések a szabályozásban, ajánlásokban:

  • Van-e előírt ideje, tempója a barátkozásnak és az mennyi? Van olyan megye, ahol egy hét alatt szeretik lezavarni a barátkozást, máshol ragaszkodnak hozzá, hogy egy hónapnál előbb nem lehet hazavinni a gyereket.
  • Van-e felügyelet, segítség a barátkozás során. Többnyire nincs, sajnos, erőforrás-gondok miatt. Ha valaki figyelemmel kíséri, akkor változó, hogy az örökbefogadási tanácsadó, pszichológus, a gyerek gyámja, a nevelőszülői tanácsadó-e, vagy más szakember, és az is, hogy minden alkalommal végig jelen van (ez nem jellemző) vagy csak néha benéz, esetleg telefonon segít. Előfordul, hogy teljesen magára van hagyva az örökbefogadó a folyamatban.
  • Ki lehet jelen, kinek kell jelen lennie. Nincs egységes gyakorlat abban, hogy házaspárnál mindkét félnek mindig ott kell-e lennie, hogy ha van nagyobb gyerek, mikor lehet ott illetve kell ott lennie, ha egyedülálló barátkozik, akkor viheti-e az élettársát, anyukáját, barátnőjét.
  • Mennyi idő után lehet elvinni a nevelőcsaládtól a gyereket, a barátkozás alatt ott alhat-e az új szülők szállásán (országos listánál), illetve az új otthonban a kihelyezés előtt.

A helyzet különbözősége is nagy eltéréseket okoz:

  • Megyei vagy országos listás barátkozásról van-e szó. Megyén belül lehet szép fokozatosan, heti pár alkalommal látogatni. Ha több száz kilométerre él a baba, akkor vagy odaköltöznek egy-két hétre a szülők, vagy hétvégente látogatják, esetleg a kettőt kombinálják.
  • Első örökbefogadása-e a szülőnek és főleg a nevelőszülőnek. Mivel az állami gondozásban élő gyerekek kis része kerül örökbefogadásra, előfordul, hogy egy tíz-húsz éve működő nevelőszülőnek is ez az első örökbeadása.
  • A nevelőszülő mennyire támogatja a folyamatot. Vannak nevelőszülők, akik szívvel-lélekkel segítik az örökbefogadást (még ha meghasad is a szívük), és sajnos hallani olyan eseteket is, mikor a nevelőszülő nem engedi el érzelmileg a gyereket, vagy nehezíti a barátkozást. A gyereknek tudnia kellene, hogy a nevelőanya nem a vér szerinti anyja, és örökbe fogják fogadni, sajnos azonban előfordul, hogy a gyerek még a barátkozás alatt sincs ezzel tisztában. Ez nagyon megnehezíti a kapcsolat kialakulását. Jó lenne, ha ebben több szakmai támogatást kapnának a nevelőszülők. Itt olvasható cikkem arról, hogy segítheti a nevelőszülő az örökbeadást.
  • Kis falu vagy nagyváros, tél vagy nyár, van-e gyerekprogram a közelben. Mi kétszer is barátkoztunk télen, kis faluban, ahol nagy kínszenvedés volt egész nap elütni 2-3 gyerekkel az időt.
  • És persze: kisebb vagy nagyobb gyerekről van-e szó, egy vagy több testvérről, barátságos-e a gyerek vagy bizalmatlan és így tovább.

Röviden: nem kell megrémülni, majd adja magát a helyzet és ott improvizáltok. Idézném Anna, a tolmács gondolatát, aki külföldi barátkozásokban segít: „Tapasztalataim szerint az boldogul jobban, akinek olyan a személyisége, hogy egy extrém helyzetben feltalálja magát, illetve akiknek stabil a párkapcsolatuk.”

Ideális esetben ezek a barátkozás keretei:

  • A gyerek tudja, hogy a nevelőcsalád nem az igazi családja, és hogy új szülőket fog kapni.
  • A nevelőszülő támogatja a folyamatot (még ha nehéz is elszakadnia a gyerektől).
  • Az örökbefogadók fokozatosan egyre több időt töltenek a gyerekkel, egyre sűrítve a látogatásokat.
  • Először a nevelőcsaládnál találkoznak, aztán a nevelőanya fokozatosan „kivonul”, előbb a lakásában foglalkoznak a gyerekkel az új szülők, majd kiviszik a kertbe, sétálni, később egész napos kirándulásokra is.
  • Kicsi gyereknél fokozatosan bekapcsolódnak az etetésbe, fürdetésbe, öltöztetésbe, nagyobbal lehet játszani.
  • Akkor lehet hazavinni a gyereket, ha már nem sír, mikor az új szülők érte jönnek, szívesen megy velük, az etetés, altatás, fürdetés sem okoz nekik gondot.
  • Csak akkor nevezze anyának, apának a gyerek az új szülőket, ha már biztos, hogy hazaviszik.
  • És persze a barátkozás alatt még vissza lehet lépni.
  • Eközben a nevelőszülő minden fontos információt is átad.
  • A barátkozás a kötelező kihelyező határozattal zárul, ekkor költözik a gyerek az új családhoz, amire a nevelőszülő a számára fontos tárgyakat, ruhákat, emlékeket is átadja. Utána ő nem keresi a családot, de elérhető marad, ha azok jelentkeznek.

Érdekes módon a Tegyesz módszertani kiadványa azt javasolja, hogy a harminc napos próbaidőt mint „nyaralást” vezessük fel a gyereknek, és csak annak leteltével búcsúzzon el a nevelőszülőktől (mert azalatt még visszaléphet az örökbefogadó). Én nem hallottam még olyan barátkozást, ahol így intézték volna.

Nagyon fontos: nem szabad zokon venni, ha a gyerek először idegenkedik az új látogatóktól, és a nevelőszülőnél keres menedéket. Ez annak a jele, hogy kötődik hozzá, majd fog az új szülőkhöz is. Sokkal aggasztóbb, ha a gyerek elsőre elmenne bárkivel. Majd szép lassan a bizalmába férkőztök. Teljesen normális, hogy a barátkozás egy érzelmileg intenzív, esetleg megviselő időszak, s az összeszokás nem is ér véget a hazaérkezéssel.

Ha úgy érzed, nálad is hamarosan esedékes lesz a barátkozás, várlak a Finis csoportba, ahol online, egy közösségben készülünk fel a gyermek érkezésére. 

6 gondolat “A barátkozás” bejegyzéshez

  1. blondia 2017. július 17. / 18:12

    Sziasztok!
    Nàlunk ideàlis volt a helyzet. Kisfiam tudta hogy nem a nevelőanya az anyukàja. Nevelőszülő csalàdja maximàlisan tàmogatott. 1 hónap volt a baràtkozàs és fel volt építve😊 Tartom a kapcsolatot a nevelőanyàval. Hàlàs vagyok az egész folyamatért minden résztvevőnek. Szakmai segítséget is kaptam.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 18. / 11:05

      Hogy volt felépítve? Adtak egy ütemtervet, amit neked csak követned kellett? Valaki figyelte, hogy halad előre a kapcsolat?

      Kedvelés

  2. manó72 2017. július 17. / 21:21

    Nálunk is nagyon gyorsan és nagyon simán zajlott minden. (Borsod) Ehhez az is hozzájárult talán, hogy egyrészt másfél éves volt, másrészt a “hammán” kívül semmit nem beszélt, ennek köszönhető az is, hogy az anya szót is én kaptam meg először a szájacskájából. Egyedül voltunk, csak első látogatásnál jött le a gyámügyintéző, és ott volt a gyerek gyámja és a nevelszülői tanácsadó. Két hétre terveztük, mivel mi odaköltöztünk és mindennapos találkozást tudtunk megoldani. Én az első nap elég visszafogottan, csak ott voltam mellettük, de a kicsikém már az elejétől megengedte, húzta a kezem, hogy tisztába tegyem, sőt este én fürdettem meg. A nevelőszülőnek első örökbeadása voltunk, imádta a kicsit, de végig támogató volt, ő egy kicsit “belehalt”, de végig nagyon örül, hogy érzi, jó helyre kerül a kicsi. Már 4. nap megengedték a gyámmal megbeszélve, hogy elvigyük a mi szálláshelyünkre, örömmel jött, és este hazavittük. Egy hét telt el, amikor a nevelőszülő jelezte, sír utánunk, ha elmegyünk, nyugtalanul alszik, szerinte abba lehetne hagyni az ismerkedést, és elkészíthetjük a kihelyezési határozatot. Szólt is a gyámnak, így fogadtak a gyámhivatalban, és meg is kaptuk a kihelyezőt. Egy hónappal később, a véglegesnél mi visszamentünk újra a nevelőszülőhöz is, elbúcsúzni. Az eltelt egy évben is voltunk már náluk és tervezzük is továbbra is. Nagyon jó a kapcsolat, nem tudunk soha csendben maradni, annyi a mondanivalónk, mintha ezeréve ismernénk egymást.

    Kedvelés

    • Örökbe 2017. július 18. / 11:05

      Jó ezt olvasni.
      A nagyobb gyerekek mikor kapcsolódtak be?

      Kedvelés

  3. Bubuka 1976 2017. július 24. / 09:41

    Mi pont a Gárdonyiból hoztuk haza a fiúnkat. Még Majoros doktornő volt ott a főnök. 6 hétig barátkoztunk, ami 5 hét lett volna, ha a gyámhivatali ügyintéző nem megy el nyaralni. A barátkozás szépen fel volt építve, ahogy a belinkelt írásban le volt írva, így nem is volt semmi gond hazaérkezés után.

    Kedvelés

  4. Csut 2017. július 27. / 15:28

    Mi ugyan nem igényeltük, hogy segítsenek a barátkozás alatt, mert én itt minden betűt kiolvastam és határozott képem volt arról, hogyan lehet ez sikeres, de utólag visszagondolva egy bizonytalanabb örökbefogadónak nagyon kevés lett volna ez a segítség. Mi csak telefonon beszámoltunk mindig, hogy mi történt, mit csináltunk, hogy haladunk, de ez csak amolyan pipálás volt sztem a tegyesz részéről és a dolgok menetét mi határoztuk meg a nevelőszülővel egyeztetve. (Egyébként nagyon jó volt a kapcsolatunk az ügyintézőnkkel.) Innen a napfényes nyárból visszagondolva hát huhh, örülök, hogy minden jól alakult.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .