Az örökbefogadási tanfolyamról

2018-tól 40 órásra bővül az örökbefogadók kötelező felkészítő tanfolyama (eddig 21 órás volt). Ma a tanfolyamot járom körül.

A kötelező felkészítő tanfolyamot 2003-ban vezették be Magyarországon az örökbefogadóknak. Ma csak az fogadhat örökbe, aki elvégezte. Hiába nevelt fel már több vér szerinti gyereket, hiába neveli nevelőszülőként akár tíz éve az örökbe fogadni kívánt gyereket, a tanfolyam kötelező – sőt akkor is, ha valaki már fogadott örökbe, de még a 2003-es bevezetés előtt. Családon belüli örökbefogadásnál nem kötelező.

Aki valaha elvégezte a tanfolyamot, annak nem kell többet megismételnie, határozathosszabbításnál, újabb gyerek örökbefogadásánál sem. Aki elvégezte a 21 órás tanfolyamot, annak nem kell részt vennie a 40 órás képzésen egy későbbi örökbefogadásnál sem.

2020-tól a felkészítő tanfolyam már nem kötelező és ingyenes, ezzel együtt elvégzése nagyon ajánlott minden várakozónak. 2020-2021-ben nagyon sok megyében nem indult tanfolyam, viszont a tényleges örökbefogadásig ez bepótolható. 

Tanfolyamra az mehet, aki sikeresen megfelelt a pszichológusnál az alkalmassági vizsgálaton. Csak a leendő örökbefogadó szülők vehetnek részt, házaspárnál mindkét félnek el kell végeznie. Egyetlen esetben van döntési lehetőség: ha hivatalosan egyedülálló, valójában kapcsolatban élő ember jelentkezik, az élettársa maga dönthet, megy-e tanfolyamra. (Érdemes, hisz ő is a gyerekkel fog élni.) Néha felmerül olyan kérdés, hogy valaki még nem is jelentkezett az örökbefogadásra, de benézhet-e tanfolyamra – ezt várhatóan nem fogják engedni, mivel az ottani helyzetek, szituációk már egy komoly örökbefogadási szándékra építenek, így, ha valaki még nem köteleződött el, akkor nem tud teljes szívvel részt venni ezekben. (Nekik a nyilvános rendezvények látogatását ajánlom addig is, amíg döntenek, a blogon is közzéteszem a publikus eseményeket.) Tehát a tanfolyamon csupa olyan ember lesz, aki örökbe kíván fogadni. Néha egy-egy megfigyelő (egyetemista, szakdolgozó) jelen van, de ehhez mindig engedélyt kérnek a résztvevőktől.

Tanfolyamot eddig az Ágacska Alapítvány, az egyes megyei Tegyeszek és néhány más civil szervezet tartottak. Az új rendszerben jelenleg kell pályázniuk a képzőknek, a kiírás szerint azon szervezetek nevezhetnek, akik legalább három éve tartanak tanfolyamot. A pályázat határideje január vége, tehát március előtt várhatóan nem lesz felkészítő tanfolyam sehol, és aztán majd már az új rendszerben indul be ismét. Mindegyik tanfolyam „ugyanannyit ér”, bárhol elvégezheti a jelentkező, ha például a saját megyéjében csak több hónap múlva indul, átmehet egy másik megyébe is. Általában az örökbefogadásban jártas szakemberek tartják (pszichológus, jogász, örökbefogadási tanácsadó), megnéznek filmeket is a témával kapcsolatban (például a Gólyamesét), s sokszor jön érintett vendég (nevelőszülő, örökbefogadó vagy felnőtt örökbefogadott) mesélni a tapasztalatairól. Eddig a 21 órát 3 vagy 4 nap alatt tartották meg, a 40 órás kétszer ennyi idő lesz. Az új tanfolyam javasolt díját 60-80 ezer forint között szabta meg a minisztérium (fejenként), a szervezetek döntenek, mennyit kérnek.

Néha kételyekkel érkeznek meg a kurzusra a résztvevők, hogy mi szükség erre, pedig a tanfolyam nagyon hasznos. Csupa olyan téma kerül elő, amivel nem szembesül valaki, hiába nevelt fel 2-3-4 vér szerinti gyereket is: mi számít, a gének vagy a nevelés? Hogy mondjuk meg neki, hogy örökbe fogadtuk? És kinek mondjuk el még? Hogy kezeljük a környezet reakcióit? Honnan, milyen háttérrel érkezik a gyerek? Előkerül a veszteség témája, amivel minden szereplő megküzd az örökbefogadási háromszögben. Bemutatják a hazai örökbefogadási rendszert is, aki bizonytalan, megbeszélheti, mennyire reálisak a gyermekre vonatkozó elképzelései. A kibővített, 40 órás új tematikában hangsúlyosan szerepelnek olyan kérdések is, amelyekre eddig nem jutott idő: a roma vagy bizonytalan származás kezelése, az idősebb gyerekek, testvérek és egészségi problémával érkező gyerekek örökbefogadásának sajátosságai. Az új tanfolyam egyik célja az ő örökbefogadásukra való “érzékenyítés”, hiszen sok ilyen gyermek várakozik családra. A  kibővített anyagban sem szerepel viszont az egyedülálló örökbefogadók helyzete. Több szituációs játék és esettanulmány lesz, s remélhetőleg a résztvevők a saját kérdéseikre is választ kaphatnak. (Aki már nem bír magával, az új tanfolyamhoz a tanulói jegyzetet itt megtalálja.) A tanfolyam végén nem kell vizsgázni. Utána, az elhangzottak hatására még módosíthatja a jelentkező a kívánt gyermekre vonatkozó elképzeléseit, csak ezután kerül át az akta a gyámhivatalba.

A tanfolyam arra is jó, hogy olyanokkal találkozzon az örökbefogadásra készülő, akik vele egy cipőben járnak. Itt mindenki hasonlókon ment keresztül, hasonló aggályokkal küzd. Érdemes velük később is kapcsolatban maradni, sok barátság született már a tanfolyamokon.

Nem helyettesíti a felkészítő tanfolyamot, viszont elköteleződés, alkalmasság és a Tegyeszhez való jelentkezés nélkül is elvégezhető a Start csoport, ami a jelentkezés előtt állók kérdéseiről szól. 

40 gondolat “Az örökbefogadási tanfolyamról” bejegyzéshez

  1. Usi 2018. január 8. / 08:16

    Sziasztok!Mi tavaly novemberben végeztük el a tanfolyamot. Ott akkor azt mondták, hogy ha esetleg lejár a határozatunk az örökbefogadás előtt (reméljük ilyen nem lesz), akkor újra el kell végeznünk az új 40 órás rendszerben.

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. január 8. / 09:23

      Ezt javítom: ez egy tévedés, sajnos a rendeletben benne maradtak régebbi passzusok. A lényeg:
      Aki valaha elvégezte a tanfolyamot, annak nem kell többet megismételnie, határozathosszabbításnál, újabb gyerek örökbefogadásánál sem. Aki elvégezte a 21 órás tanfolyamot, annak nem kell részt vennie a 40 órás képzésen egy későbbi örökbefogadásnál sem.

      Kedvelés

  2. Mónika 2018. január 8. / 11:16

    Üdv
    Engem az a kérdés érint, hogy mit jelent a lejárt határozat? Mi a kisfiunk testvérére várunk, 3 évig hatályos a határozatunk, ami 1 évvel meghosszabbítható (amennyiben a 3 év lejárta előtt ezt jelezzük és a körülmények fennállnak). Az eredeti határidő vagy az esetleges +1 év után ülhetünk egy hetet a tanfolyamon…?
    Ebből a változásból én már megint az egészséges arányérzéket hiányolom (mint oly sok mindenben a közigazgatási jogalkotásban).
    Nem mondom, nagyon hasznos volt a tanfolyam, de messze nem tartom életszerűnek főleg kisgyerek mellett, hogy 5 egész napot ott üljünk mindketten. Életszerűbb lett volna a 2 nap mellé lefejleszteni egy írásos anyagot, amit kötelező megvenni. Oda is be lehet emelni számos példát, interjút, esettanulmányt stb.-t. No jó, esetleg még valami konzultációs “fogadóóra” szerűt, ha az anyaggal kapcsolatosan felmerülnek kérdések.
    A másik: ha mégis annyira le kell ezt cserélni, olyan határidővel léptessünk életbe jogszabályt, hogy maradjon idő a felkészülésre. A szereplők (oktató, tegyef stb) normális ütemben alakíthassák az ügymeneteiket az új rendszerhez: pályáznak, berendezkednek stb. Addig meg folyik a képzés a régi rend szerint. Plusz aki elvégezte egyszer, azt már nem kéne zaklatni többedik gyermek esetén sem új tanfolyammal.
    Az már csak adalék, hogy ekkora óraszámhoz illene némi infrastruktúrát is tenni majd annak idején. (Ahogy az árat nézem, nem nagyon fog beleférni.) A helyi tegyef egyetlen nagyobbacska szobájában voltunk, de még az is kicsi volt ennyi embernek. Logisztikáztak is szegények, mert kellett volna más célra is a helység. Én a 2. napra már a saját székemet kellett vigyem. Van olyan gerincbetegség, amivel nem lehet 2×8 órát végigülni a legolcsóbb tárgyalószéken. De ezek nem is arra vannak kitalálva, hanem ahogy a nevük is mutatja, egy-egy tárgyaláshoz. Szünetben többen odajöttek hozzám, hogy ők ma reggel már alig bírtak kikelni az ágyból és hogy milyen agyafúrtan felszerelkeztem. 🙂 És ezt több, mint dupla órában… hááát…

    Kedvelés

    • Örökbe 2018. január 8. / 11:21

      Én úgy értelmezem, hogy már az egyéves hosszabbításhoz is el kell végeznetek az új tanfolyamot.

      “3) Örökbefogadói tanácsadáson és tanfolyamon azoknak az örökbe fogadni szándékozó személyeknek kell részt venniük, akik e rendelet hatálybalépésekor nem rendelkeznek jogerős gyámhatósági határozattal arra vonatkozóan, hogy az örökbefogadásra alkalmasak.

      (4) A (3) bekezdésben meghatározott személyekkel esnek egy tekintet alá azok az örökbe fogadni szándékozó személyek, akik az alkalmasságukat megállapító jogerős határozat érvényességi idejének meghosszabbítása iránt nyújtanak be kérelmet.”
      29/2003. (V. 20.) ESzCsM rendelet, 15. paragrafus

      Kedvelés

      • Usi 2018. január 8. / 15:45

        Nem értem, illetve remélem, hogy valamit félreértek. Jogerős határozatunk nekünk sincs még. Karácsony előtt ( szóval még tavaly ott volt az anyagunk) kaptunk időpontot az illetékes Gyámügyi Osztályra e hét szerdára, és nem jelezték, hogy ez gond lenne. Mi november végén voltunk tanfolyamon és még decemberben is szinte minden hétvégén indult 21 órás tanfolyam az Ágacskában. Gondolom akik december végén voltak, szintén nincs most jogerős határozatuk, csak folyamatban van, mint nekünk is.

        Kedvelés

          • Usi 2018. január 9. / 17:06

            Holnap megyünk. Azzal győzködöm magam, hogy csak tudják mit csinálnak, hiszen mikor december 14-én voltunk iratismertetésen nem jelezte az ügyintézőnk, hogy gond lesz és a Gyámügyi ügyintéző sem a telefonban, pedig többször is beszéltünk. Ráadásul akkor minek csináltatták meg velünk ( és még nagyon sokakkal) a 21 órás tanfolyamot még év végén, akkor miért nem mondták, hogy várjuk meg a 40 órásat, hiszen az már valószínűsíthető volt, hogy nem lesz jogerős határozatunk abban az évben. Aggódok, de majd holnap délután kiderül. Amúgy szerintem jó, hogy kibővítik a tanfolyamot, csak ezt az átmenetet jobban le kellett volna kommunikálni. Ha újra meg kell csinálnunk akkor potyára csináltuk meg a 21 órásat, ami anyagilag és időben is igen kellemetlen/ dühítő.

            Kedvelés

            • Usi 2018. január 9. / 17:11

              Azt még lefelejtettem, bocsánat, hogy a folyamatot már a nyár közepén elindítottuk, csak minden időpontra hónapokat kellett várnunk ( pszichológus, orvosi igazolás megérkezése…stb.) Szóval ha újra kell a 40 órásat csinálni kb. egy év alatt lesz határozatunk 😦

              Kedvelés

            • Örökbe 2018. január 10. / 13:05

              A minisztériumtól megtudtam, hogy a hozzátok hasonló helyzetben levőknek, azaz akik már elvégezték a 21 órásat, de még nem kaptak határozatot, nem kell újra tanfolyamot végezni 🙂

              Mi volt a hivatalban?

              Kedvelés

  3. blondia 2018. január 8. / 20:02

    Sziasztok! Èn nagyon örülök, hogy emeltèk a tanfolyam òraszámát. Amikor èn jártam a tanfolyamot követően sok mindenkiben letisztultak a dolgok ès az is látszott, hogy mèg jò pár embernek kevès volt😊

    Kedvelés

  4. steiff 2018. január 9. / 07:14

    Én még 2003-ban végeztem el a tanfolyamot, gyakorlatilag az elsőt, amit indítottak. Akkor még csak a tegyesz csinálta és emlékszem, hogy majdnem fél évet kellett várni rá, mert a törvény ugye kijött, de a megvalósításban nem kaptak segítséget, nagy volt a fejetlenség. Nagyon nem tetszett az örökbefogadóknak akkor a kötelezősége.Ami megmaradt nekem az egészből , az annyi volt, hogy egy szituációs gyakorlatból olyan cigányellenes hangulat jött ki , amit elképzelni sem tudtam. A trénerekkel beszéltem erről a szünetben, nekik is meglepő volt ez az el nem fogadás.( Persze most már nagyobb a tolerancia a roma babákkal kapcsolatban szerencsére.)

    Kedvelés

  5. Fülöp Timi 2018. január 9. / 15:33

    Sziasztok!
    mi tavaly októberben voltunk az Ágacskánál. Mindketten úgy voltunk vele, hogy “na, tudjuk le ezt is, aztán haladjunk!”. A férjem egyszerűen férfi :-), neki minden “oktatással” baja van, én meg nem nagyon értettem, minek menjünk most, amikor várhatóan még két évig gyereket se látunk. Gondoltuk, elmegyünk, csendben meghúzzuk magunkat, aztán ha már Pesten vagyunk, csavargunk egyet. Aztán Nóra néni fél perc alatt lehengerelt minket (is). ISZONYATOSAN hasznos volt, sok mindent tudatosítottunk, átgondoltunk, kimondtunk hangosan, vagy csak megerősítést kaptunk, hogy jól gondoltuk magunktól is. Jó volt másokat is látni, hogy ők is olyan emberek, mint mi, nekünk is elég, ha normálisak vagyunk, akkor meg fogunk felelni a feladatnak. És igen, tényleg a folyamat ezen fázisában kell elmenni, nem amikor már “közel a cél”, mert sok minden volt, amit még jó lesz párszor fejben átvenni, a családban, környezetben helyretenni a fejeket, stb.
    Szerintem, az elhangzottak 90 %-t át kellene ugyanilyen szellemben beszélni tinikkel, és akkor egy jobb világban élnénk, kevesebb félresiklott élettel.
    Na, egyszer szólok hozzá, akkor is megszalad a kezem 🙂

    Kedvelés

  6. Usi 2018. január 10. / 20:13

    Sziasztok! Minden rendben volt a Gyámügyön 🙂 Valószínűleg még a héten megkapjuk a határozatot 🙂 Köszönöm a segítséget és elnézést, hogy ide írtam, de fentebb nem engedte.

    Kedvelés

  7. Örökbe 2018. január 11. / 08:32

    Nagy elnézések a kavarásért, sikerült tisztázni a dolgot. Tehát:
    Aki valaha elvégezte a tanfolyamot, annak nem kell többet megismételnie, határozathosszabbításnál, újabb gyerek örökbefogadásánál sem. Aki elvégezte a 21 órás tanfolyamot, annak nem kell részt vennie a 40 órás képzésen egy későbbi örökbefogadásnál sem.

    Kedvelés

  8. Kathy 2018. január 11. / 12:24

    Lehet, hogy csak engem ütött szíven az új tanfolyam magas költsége? Még kapkodom a levegőt…

    Kedvelés

    • Szilvi 2018. február 12. / 13:09

      Nem csak téged, engem is szíven ütött. Ma hívtak, hogy indulna a tanfolyam és 2 főre 150 ezer forint lesz!!!! a korábbi 40 ezerhez képest ez iszonyat!!!

      Kedvelés

        • Szilvi 2018. február 16. / 13:18

          Pest megye tegyesz, március és április.

          Kedvelés

      • Újramama 2019. január 10. / 08:37

        Az Ágacskánál azt írják,ők a törvény engedte lehetséges minimumot kérik. Így 60.000/fő. Az a 30.000 különbség se mindegy azért. Ráadásul nagyon dicsérik őket. Viszont még nincsenek fent a honlapon a 2019-es tanfolyamidőpontok.

        Kedvelés

        • Újramama 2019. január 10. / 08:39

          Ja,most látom,hogy egy évvel elnéztem a Kathy hozzászólási időpontját☺👏

          Kedvelés

        • gyooongyi 2019. január 10. / 22:43

          Folyamatosan indítják a tanfolyamokat. Ahogy betelik az egyik, már szervezik a másikat. Nekünk nem volt jó az időpont, de két hét múlva már indult is a következő…Érdemes írni nekik és akkor tájékoztatnak, foglalhatsz akár helyet.
          Én is csak ajánlani tudom! Fantasztikus volt náluk a tanfolyam.. interaktív, személyre szabott, igazi felkészítő terápia;-)

          Kedvelés

  9. Mónika 2018. január 17. / 11:35

    Mivel nekünk már zsebünkben a 2 napos képzés keretében megszerzett OKJ-s bizonyítvány, minket nem érint. megkönnyebbültem.
    Nem kevés ilyen-olyan tréningen való részvétel után számomra egy 5 napos tréning rémálom lenne. Főleg ha egyben tolják le. Összezárva ugyanazzal a 18-20 emberrel napi 8-9 órában 5 napig. Ráadásul nem a tengerparton nyaralgatva, este zsugázva, hanem “tréning-helyzetben”. Innen nyafogásnak hangozhat, de ezek a szituációk, amiket itt érinteni kell nem a hétköznapi élet, lelkiállapot jellemzői. Romakérdés, a saját családod hogy fogja elfogadni, mik érheti a gyermekedet az évek alatt stb. Mind húsba vágó. És én még férfi sem vagyok, nekik az ilyesmi sokkal nehezebb. Az egyedülállókról nem is beszélve. Egy kiváló tréningen voltunk korrekt oktatóval, de még így is volt sírás – az egyetlen egyedülállónk sírt.
    Kell ez, ezt anno abszolút elfogadtam, sőt. De ez így – legalábbis nekem: sok lenne. Lehet, hogy lesz, akinek több lelki terhet ad, mint amit profitál belőle.

    Hát a költségek… főleg ha valaki előtte már szívlapáttal odahordta a teljes családi kasszát a lombik-gyógyszerekre…. utána pedig megy le Szabolcsba ismerkedni a gyermekével 1 – 2 hétre vagy több hétvégére. 200-300 km-re szállásköltséggel stb…. Vagy az alapítványnál fizet akár százezres összeget az eljárás költségeire…

    Kedvelés

  10. Csilla 2018. január 31. / 22:23

    Sziasztok! Nekünk úgy kell elvégezni a tanfolyamot, hogy nincs érvényes pszichológiai papírunk ugyanis megyünk független szakertohoz. De hol tudom így elvégezni? Segítsetek kérlek. Ja és max március 27 re meg kell lennie…
    Köszönöm

    Kedvelés

  11. zanna 2018. február 15. / 18:46

    Nekem azért ez kicsit szomorú, mert három gyerek mellé szeretnék egy negyediket és valahol úgy érzem, hogy ezzel akkor a másik háromtól veszek el pénzt. Jobb lenne ezt azért valamilyen alapítványon keresztül megoldani, hogy akinek tényleg nem olyan a helyzete annak ne kelljen vagy ne egyszerre kelljen ezt kifizetni. És itt nem arról van szó, hogy nem telik rá akkor ne akarjak több gyereket, hiszen mérlegelés után döntöttünk negyedik gyerek mellett. Csak rossz ezt úgy bevállalni, hogy még tudom, hogy évekig nem kapok majd babát és ezt meg most kell kiadnom egyszerre. Nincs ez teljesen végiggondolva szerintem. Persze tudom, hogy aki megtartja azt ki kell fizetni, meg a helyszínt is, de, akkor is sokallom.

    Kedvelés

    • Újramama 2019. január 7. / 00:47

      Mi is 3 mellé szeretnénk öribabát. Ti hol tartotok azóta? Mi febr. megyünk 1. a tegyeszhez.

      Kedvelés

  12. Francicus 2018. február 21. / 09:30

    Nos, én friss az vagyok az oldalon és az örökbefogadásban.
    Most jelentkeztünk, és elmondta a kapcsolattartónk hogy igen idéntől 40órás lett ez a tanfolyam, amit két hétvégén napi 10 órában adnak majd le. Illetve hogy kettőnknek 160ezer Ft lesz:(
    Én is sokallom, időben, és pénzben egyaránt főleg úgy hogy a meddőségi kezelésekre nyilván már millió felett költöttünk.
    De épp ezért nem is fizetek többet orvosoknak, és lombikra sem hanem várom a gyermekünket és azt hogy rá költhessem azt a pénzt. Akár közös kirándulásokra, akár a fejlesztésére, akár jétkokra-holmikra. Ahogy jelentkeztünk egy nagy kő esett le a szívemről, és beléptem a “várandósság” időszakába, csak azt nem tudom mennyi ideig fog tartani. 🙂

    Kedvelés

  13. Leo 2018. augusztus 21. / 19:20

    Én egyedülállóként jelentkeztem és azt mondták , hogy a bejegyzett élettársamnak is kötelező részt venni a tanfolyamon csak neki nem kell fizetni mert ő nem kap határozatot. Amúgy ugyan úgy 4 alkalmas lesz a 40 órás is. Még annyi hogy én Borsod megyébe vagyok bejelentkezve de Budaprsten dolgozom és élek és csak is úgy jelentkezhettem ide ha legalabb tartózkodási helyként bejelentkeztem.

    Kedvelés

  14. Újramama 2019. január 7. / 00:52

    Sziasztok!
    Van olyan szokás,hogy más megyébe bejelenti magát a házaspár,mert ott hamarabb szoktak babát kapni? Van arról kimutatás,hogy melyik megyében mennyit várnak,mennyi gyereket sikerült p. 2018- ban örökbeadni?

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. január 7. / 10:47

      Szia!
      Sok sikert az örökbefogadáshoz. Abban a megyében kell jelentkezned, ahol életvitelszerűen laksz, tehát egy “fiktív” átjelentkezés nem fog segíteni. Kiszállnak, megnézik a lakást. Általában Budapest, Pest megye és a nyugati megyék lassúak, a keletiek gyorsak, de nagyon függ attól, milyen gyereket szeretnél. Röviden: roma gyereket mindenhol gyorsan lehet kapni.

      Kedvelés

      • Újramama 2019. január 10. / 08:49

        Az nagyon jó. Nekünk nem gond a bőrszín. Bár az eredeti családdal nem szeretnék kapcsolatba kerülni. Mármint szívesen küldök évente egy levelet vagy képet,csak nem szeretnék velük találkozni. Vagyis a majdan felnőtt gyereknek nem szeretném,ha sok köze lenne hozzájuk,mert akkor nekem is kell,hogy legyen hozzájuk közöm. Félnék zsarolástól meg hasonlók.
        Azt olvastam,az nem gyorsít igazán a folyamaton, újszülöttel szemben,ha 1-2 vagy akár 3-4 éves is lehet. Az viszont igen,ha roma is lehet. Szóval sztem ezt fogjuk beírni. Főleg,mivel a férjem szerint az újszülött az,akit biztos ugyanúgy tudunk mindannyian szeretni,mint a vsz- t. Tőlem lehetne nagyobb is,én már évek óta hazahoznám bármelyik gyereket,aki belép a rendelőmbe,de ebben a témában csak a teljes egyetértés a nyerő.

        Kedvelés

        • Örökbe 2019. január 10. / 08:56

          Az általad leírt kapcsolattartás (képküldés) nyílt örökbefogadásnál tud megvalósulni, amikor viszont találkozni kell a vér szerinti szülőkkel, legalább egyszer.

          Viszont ha csak titkosban gondolkodtok, és három gyerek mellé szeretnétek újszülöttet, az nem biztos, hogy sikerülni fog, ennél szerintem kicsit tágabban kéne gondolkodni. De a tanfolyam egész biztosan sokat fog változtatni az elképzeléseiteken!

          Kedvelés

          • Újramama 2019. január 10. / 13:02

            Köszönöm. Bár eddigi olvasásaim alapján inkább úgy tűnt,hogy a nyílt esetre nincs semmi esély.
            Nem tudom a kategóriákat még,azért pl. aki 1 év alatti,azt még lazán elfogadná a férjem is,lehet,hogy 2 alattit is,csak pl. 6 évest nem. De még új az egész,kristályosodnia kell.
            Az is nehéz,hogy nekem több időm van olvasni titeket,ő estig dolgozik. Ez bitos másnál is előfordult. Hogy oldottátok meg,hogy ne húzzatok el nagyon ismeretben,lelkesedésben?
            Én ma több cikket is átküldtem innen a gyorstalpalóból vagy mi is volt a címe. Majd kiderül, lesz-e ideje,hangulata elolvasni. Viszont van egy öf kollégája aki szintén öf-ra készül. Vele szeretne leülni mostanában beszélgetni. Ez jó kezdet,remélem.

            Kedvelés

            • Örökbe 2019. január 10. / 13:22

              Egy év alatti, de már nem újszülött gyerek nem nagyon van a rendszerben. Viszont 1 és 2 év közöttiek más bőven.

              Kedvelés

  15. Pàsztor Csabàné 2020. május 23. / 09:46

    Budapest,Tegyesz.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .