Bemutatkozó levél, családi önéletrajz

Mit írjak a bemutatkozó levélbe? Az örökbefogadáshoz néha szükség lehet egy írásos bemutatkozásra vagy “családi önéletrajzra”, a Baptista Szeretetszolgálat, a Bölcső Alapítvány, a Várva Várt Alapítvány, és egyes megyei Tegyeszek szoktak ilyet kérni a jelentkezéshez. Ennek nincs hivatalos formája, arra szolgál, hogy jobban megismerjék az örökbefogadásra  jelentkezőket. A Tegyesznél csak formalitás, a Bölcsőnél viszont van tét, a levél alapján dől el, kit hívnak be a személyes találkozóra. Nincs univerzális recept, ma azt szedtem össze, én mit írnék bele ebbe a dolgozatba.

fortepan_13736

  • Házaspárnál a megismerkedés története, mióta vannak együtt, mióta akarnak gyereket.
  • Foglalkozásuk, életkörülményeik, lakáskörülmények, hobbi, szabadidő. A Bölcső az iskolai végzettséget, munkahelyet és jövedelmi viszonyokat is szeretné tudni.
  • A saját gyerekkoruk, neveltetésük, ha ide illik. (Pl. nekem is sok testvérem volt, ezért szeretnék nagycsaládot.)
  • Milyen lépéseken estek át, hogy legyen gyerekük. (Mindazonáltal a veszteségeket nem részletezném túl szívbemarkolóan, annyit írnék, hogy 5 év alatt volt 4 sikertelen lombik, de nem írnám le az összes lombik/vetélés/műtét történetét.)
  • Ha már van gyerek: ő honnan érkezett, mennyi idős, hogy nevelik.
  • Egyedülállónál: miért döntött úgy, hogy egyedül vállal gyereket.
  • Miért döntöttek az örökbefogadás mellett?
  • Milyen gyereket szeretnének?
  • Külön érdemes hangsúlyozni mindazt, ami miatt előbb sorra kerülhet az illető (ha vállal cigány gyereket, súlyos egészségi problémás gyereket, 2-3 testvért).
  • Miért az adott szervezethez jelentkeztek? Ha a Baptistákhoz íródik a levél, akkor az egyházhoz, hithez való viszonyt is érdemes megemlíteni.
  • Hogy tervezik nevelni a gyereket, mik a hangsúlyok? Milyen családi értékeket adnának neki át? Hogy képzelik a mindennapokat?
  • Tágabb család hozzáállása, nagyszülők, fognak-e segíteni, várják-e az unokát. (Persze csak akkor írnék erről, ha jót tudok írni.)
  • Ha van olyan tényező, ami kidomborítja, hogy mennyire alkalmas vagyok, azt megemlíteném. (Például, ha van kisgyerekekkel tapasztalatom, ha gyógypedagógus vagyok.)
  • Aláírás kézzel, elérhetőség (lakcím, mail, telefon, ne ezen múljon).

Általában az egész dolgozatot igyekeznék pozitív, de nem beképzelt hangvételűre fogalmazni. Ami specifikus körülmény van az életemben, azt előnyösen tálalnám: ha negyedik gyerekért jelentkeznék, hangsúlyoznám, mennyi gyereknevelési tapasztalatom van, ha 45 éves vagyok, akkor azt, hogy érett fejjel, a biztos anyagi hátteret megteremtve vágok a gyerekvállalásba és így tovább.

Ízlés kérdése, hogy kézzel vagy géppel íródik a levél (legyen olvasható!), illetve hogy a házaspár mindkét tagja ír-e egy külön bemutatkozást vagy közösen készítik. Nagyon fontos, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, ha ebben bizonytalan lennék, inkább megmutatnám egy jól fogalmazó, író barátnak, hogy nézze át.

Pár szó a fotóról. A Bölcső kér fotót is, máshol nem kötelező, de érdemes élni ezzel a lehetőséggel (értelemszerűen egyet a Tegyesznek leadni, és minden civil szervezetnek egyet-egyet beküldeni). Lehet, hogy olyan ember fog majd dönteni az akta felett, aki sose látott minket, egy jó fénykép sokkal személyesebb benyomást tesz. Minél jobb minőségű, előnyös képet érdemes beküldeni, ha van profi fotó, akkor azt, házaspároknál közöset. Nem fürdőruhás képet, nem esküvőit, ne fedje a fejünket sapka, ne legyen napszemüveg egyikünkön se, ne mackóban legyünk, ne szerepeljenek mások a képen, és így tovább. Ha már van gyerek, legyen ő is rajta, ha van egy cuki kiskutyánk, akkor ő. Szóval egy olyan kép, ami bemutatja a jelentkezőt, valamennyire jellemző és jó benyomást kelt.

_MG_0190

Mi az első jelentkezéshez ezt a képet mellékeltük, megkértük egy jól fotózó barátunkat az ügy érdekében. Később vissza is hallottuk, hogy segítség volt, mikor öt ismeretlen akta közül kellett választani.

Hallottam olyat is, hogy egyes megyei Tegyeszek azt kérik, a leendő gyermekhez íródjon a bemutatkozó levél (amit persze a hivatal kap meg, nem ő). Ez már elég csavaros irodalmi feladat, én a fentiek rövidített változatát írnám meg (kik vagyunk, miért/mióta akarunk gyereket, hogy képzeljük a közös életünket), lehetőleg a giccset elkerülve. Ne essetek pánikba, senkit nem fognak alkalmatlannak nyilvánítani azért, mert nem megfelelő stílusban írt a leendő gyerekének.

Ti mit írtatok a bemutatkozó levélbe?

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, és előbb felkészülnél, ajánlom a Start csoportot, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre!

13 gondolat “Bemutatkozó levél, családi önéletrajz” bejegyzéshez

  1. Fülöp Timi 2018. március 22. / 09:11

    Szia!
    Nekünk a tegyeszhez kértek az első pszicho-randira külön-külön kézzel írt önéletrajzot (nem tudom, ez tatabányai szokás-e, vagy általános). Kaptunk hozzá egy szamárvezetőt, egy A4es lapon szépen fel voltak sorolva, hogy mikre kíváncsiak.Zömében azonos volt azzal, amit írtál, plusz még saját gyerekkor, korábbi párkapcsolatok, hobbik (van ami ugye közös, de azért van, amit külön csinálunk), kapcsolat gyerekekkel (rokonságban, baráti körben), nevelési alapelvek.
    Szívtuk a fogunkat, mire megírtuk, az enyém 4 oldal lett (pedig már húztam le belőle), de utólag végigolvasva tényleg elég komoly képet lehet belőle alkotni rólunk.

    Csak a napi humor kedvéért elmesélem: megírtuk, lektoráltuk, szép kézírással átírtuk, ellenőriztük, óvatosan borítékba tettük, nehogy meggyűrődjön. Pszichológus elvette, rá se nézett, csak letette maga mögé az asztalra, és közölte, hogy meséljünk magunkról.
    Erre a férjem: hát ott van minden leírva!
    – de én maguktól szeretném hallani!
    – akkor minek kellett leírni?!
    én diszkréten felnyögtem (igazából a nevetés kaparta a torkomat), mire a férjem hozzám fordult:
    – most mi van? Te mondtad, hogy legyünk őszinték!

    még így is lett határozatunk. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Anibaba 2018. március 22. / 14:23

    Nálam az irodalmi feladat befigyelt volna: mikor először hívtam fel a Tegyeszt, az ügyintéző kérte, írjak az első találkozásunkra egy motivációs levelet, úgy, mintha a leendő gyerekemnek írnám. Na, mondom, akkor itt már helyből buktam az egész örökbefogadást, legyen szíves, adjon tanácsot, mi a jobb: dajkanyelven gagyarásszak írásban, vagy inkább kisgyereknek címezzem a levelet, mert egészen másképp beszélek egy csecsemővel, mint egy kisovissal. Erre azt mondta, hogy “mivel nem mindenki született írói vénával” az is elfogadható, ha szimpla bemutatkozó levelet írok magamról. Abban kb. a fent felsoroltak voltak benne. Azóta is remélem, hogy nem az írói véna megléte számít az örökbefogadásnál első sorban, mert akkor tuti hiába várok…

    Kedvelés

    • Nita90 2018. március 23. / 11:51

      Szia, megkérdezhetem, hogy ez melyik megyében volt?

      Kedvelés

      • Anibaba 2018. március 23. / 12:45

        Fővárosi. Kedves az ügyintézőm, de ezzel azért rendesen rám ijesztett akkor. 🙂

        Kedvelés

  3. Nita90 2018. március 23. / 11:53

    Köszönet az újabb hasznos cikkért!

    Én sem látom igazán értelmét kifacsarni a bemutatkozós feladatot – az, hogy a leendő örökbefogadó le tud-e írni két összefüggő mondatot, az egy sima bemutatkozásból is kiderül, plusz úgysem a gyerek dönt, hanem az ügyintézők…
    Biztos van, ami hangsúlyosabb a gyereknek írós módszerből (péládul jobban kijön belőle az, hogy maga a család mit szeretne/tudna nyújtani számára, milyen lesz az életük együtt) vagy egyszerűen csak így kevésbé “száraz”, és személyesebb a hangvétel. De csak találgatok. 🙂

    Egyébként milyen ötlet lehet egy ilyen leendő gyerekhez írt bemutatkozó levelet félretenni, és később megmutatni neki? 🙂 Csinált valaki ilyet?

    Kedvelés

    • Anibaba 2018. március 23. / 13:14

      Ne haragudj, de ha a bemutatkozó levél stílusából következtetnek majd arra, hogy milyen lehet majd a család élete később, akkor én (vajon egyedül vagyok ezzel?) tényleg eláshatom magam, mert egy száraz stílusban megírt bemutatkozás lett a vége, holott a családom élete minden, csak nem száraz vagy unalmas. 🙂
      És közben nagyon irigylem azokat, akiknek ez csöppet sem okozott gondot!

      Kedvelés

      • Nita90 2018. március 23. / 17:12

        Én is csak találgattam, mire lehet jó ez a feladat, de aki nem vevő az ilyesmire, annak tényleg elhiszem, hogy szemforgatós… és így sakkoztam ki, hogy talán a leendő gyereknek címezve kicsit személyesebb lehet a hangvétel, mint egy hivatalnoknak írva, és esetleg nekik ott bent jobban esik ilyeneket olvasgatni. Aztán ki tudja? Nem hinném, hogy emiatt bárki is hátrányba kerülhetne, de tényleg kicsit olyan iskolai vizsgafeladat-érzés, remélem, matematika meg történelem tesztet nem vezetnek be 🙂 Eleve nem mindenki szereti az írásos, fogalmazós feladatokat, de ettől még nem lesz semmivel sem rosszabb szülő.

        Kedvelés

  4. Franci 2018. március 27. / 13:49

    Sziasztok!
    Mi éppen most készülünk az első randira 🙂 Nekünk telefonban azt mondta az ügyintéző, hogy írjunk egy motivációs levelet, ha úgy KÖNNYEBB, a gyereknek is lehet címezni. Szóval tényleg az a benyomásom, hogy csak segítésnek szánják. Azt kérte, arról szóljon, milyen lesz majd az életünk.
    A cikk nagyon hasznos, köszönjük szépen, éppen jól jön. 🙂

    Kedvelés

  5. B. Júlia 2018. május 2. / 22:11

    Csongrád megyében az első randi után, a visszavivendő dolgok között kértek tőlünk kézzel írt önéletrajzot — “olyan személyes legyen, gyerekkor, nagynénik-nagybácsik”, kb. ennyire emlékeztem otthon az ajánlott szempontokból. 🙂 Megküzdöttünk a feladattal a férjemmel együtt (mármint külön-külön :)), de simán megérte, valahogy az én számomra is kivilágosodott egy s más a folyamat során. (Az enyém végül valami 8 oldal lett, föl is hívtam egy tapasztaltabb barátnőmet, hogy ez iszonyatosan sok-e, jól megnyugtatott, hogy biztos belefér.)

    Kedvelés

  6. Wapokuruua Zsuzsanna 2021. szeptember 12. / 08:36

    Köszönöm a hasznos cikket!

    Kedvelés

  7. Leonóra24 2023. február 13. / 15:45

    Sziasztok! Aktuális nálunk is a motivációs levél megírása, viszont miután letettük a telefont jutott eszembe, hogy nem tudom, ennek közösnek kell lennie vagy a házaspár mindkét tagja külön-külön ír egyet?

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .