A sorszámról

Az örökbefogadásra várakozók egyik kedves témája a sorszám, azaz, hogy ki hányadik a gyerekre várók sorában. Két helyen értelmezhető ez a fogalom: a saját megyében illetve a nyílt örökbefogadást közvetítő civileknél. Gyorsan előrebocsátom, hogy nem hiszek a sorszám fetisizálásában, mindjárt kiderül, miért.

A megyék közül van, amelyik közli a sorszámot, van, amelyik nem, vagy csak a jelentkező nógatására. Ez azt mutatná, az adott megyében hány gyerekre váró van még előttünk, tehát hány embert kellene kivárni, ha mindenki a “megyei listán” kerülne sorra. Önmagában nem sokat mond az esélyekről. Két szélsőséges példa: 2017 végén Nógrád megyében 22 család, Budapesten meg egy híján 800 állt sorban. Nagy az eltérés abban is, melyik megye hány gyereket ad örökbe egy évben, a kisebb megyékben ez évi néhány, a nagyobbakban több tucat is lehet. Tehát nem nagyon érdemes összehasonlítani, ki hány év alatt hány helyet lépett előre. Ha közli a tanácsadó, hogy a 70. helyen állunk, ez sem jelenti azt, hogy 69 embert kell kivárnunk, mert

  • nem mindenki a megyei listán fog örökbe fogadni, akik az országoson, vagy nyíltan fogadnak örökbe, azok kiesnek innen
  • nem mindenki fogad örökbe, aki a várakozás alatt meggondolja magát, elválik, gyereke születik, külföldre vagy más megyébe költözik, az is kiesik
  • aki örökbe fog fogadni, az se biztosan fogadóképes egy esetleges telefonnál, mert elutazott, házat újít fel, lombikozik.

Viszont be is előzhetnek a más megyéből a várakozás közben átköltözők, akik régebben jelentkeztek, mint mi! Ez különösen Budapesten és Pest megyében jellemző, ahol amúgy is hosszú várakozási időre lehet számítani.

A legfontosabbat kihagytam: a gyerekek nem egyformák, és a várakozók sem. Ha valaki például idősebb roma, vagy súlyos beteg gyereket elfogad, lehet, hogy több tucat várakozót átugorhat, mert senki sem vállalja az ő megyéjében.  Vagy épp az országos listáról hívják előbb. Fordítva, hiába áll egy család az első helyen, lehet, egy kisebb forgalmú megyében még 1-2 évig nem érkezik pont olyan baba, amilyet vállalnak. És mivel a rendszer a gyereknek keresi a megfelelő családot, nem biztos, hogy az első helyen álló várakozót hozzák ki nyerőnek. Az egyedülállók, meleg párok, sokgyerekes családok, itt élő külföldiek megítélése is eltérő megyénként.

Az országos listán nincs sorszám. A civil szervezetek közül van, amelyik nyíltan kezeli a sorszámot, a Gólyahír Egyesületnél például a várakozóknak szóló rendezvény meghívójába is beírják, hányadik helyen áll a pár. A Bölcsőnél viszont nincs sorszám, mert ott a gyerekhez legpasszolóbb szülőt keresik, jelentkezési időtől függetlenül. Azon egyesületeknél sincs sok értelme a sorszámon lovagolni, ahol évi mindössze néhány babát adnak örökbe, és azok egy része is magánutas. A fent leírtak itt is érvényesek, aki elfogadóbb az átlagnál, az gyorsan előre juthat akár egy 300-as helyről is.

Ha mindenáron meg akarja tudni a várakozó, mire is számíthat, akkor ilyesmiket érdemes megkérdezni a kapcsolattartótól:

  • ilyen elképzelésekkel, mint a mienk, hány évre becsüli a várakozást?
  • az elmúlt évben hány gyereket adtak örökbe?
  • akik most fogadnak örökbe, mikor jelentkeztek?

És ha már beszélnek, mindenképp említse meg, ha van olyan tényező, ami miatt előre kerülhet. Ez a magyar rendszerben leginkább az, ha elfogad roma gyereket.

Teljesen érthető igény kapaszkodókat keresni a hosszú, egyre hosszabb várakozásban. Azonban vegyétek figyelembe, hogy a gyerekvédelemben dolgozók és a civilek önkéntesei nagyon elfoglaltak, rengeteg feladatuk van a gyerekekkel, kríziscsaládokkal, a várakozók számolgatása meglehetősen sokadik prioritás a számukra.

Ugyanígy, nem érdemes kiakadni, ha egy netes csoportban valaki más, látszólag ugyanolyan paraméterekkel jóval előbb sorra került. Lehet, hogy egy gyorsabb megyében él, lehet, hogy vállalt olyan betegséget, amit te nem, vagy a gyereknek van olyan hendikepje, amit nem tárt a világ elé. Vagy egyszerűen csak őt hozták ki legjobb szülőnek. Nincs igazság, nincs garancia a sorra kerülésre. Addig is gyertek Örökbe.hu találkozóra, vagy szervezzetek a saját környéketeken.

Hamarosan lesznek új felméréseim a várható várakozási időről.

Itt találhatók a várakozás hosszával és hasznos eltöltésével kapcsolatos írásaim: https://orokbe.hu/2016/04/21/csomopont-varakozas-az-orokbefogadasra/

Ha már tűkön ülsz, gyere a Finisben online csoportba, ahol együtt készülünk fel a remélhetőleg hamarosan érkező gyermekre!

16 gondolat “A sorszámról” bejegyzéshez

  1. Hilda11 2019. január 24. / 12:56

    Teljesen egyetértek. “Kezdő várakozó” korunkban minket is érdekelt, hányadikok vagyunk, aztán beláttuk, hogy nem tudnánk mit kezdeni egy (ki tudja hány jegyű) sorszámmal Bp-en. Országos listán voltunk, de a kislányunknak a megyei listáról találtak meg minket, mert a férjem abban a megyében született. És igen, ahhoz hogy gyorsabban haladj a listán előre, ill.még inkább egy mielőbbi kiajánláshoz a lilaköd-szerű elképzelésekből (kékszemű, kislány, magyar, fehér, újszülött) engedni kell. Ránk kb csodabogárként néztek, mert nagy gyereket akartunk (4-8) és nem kötöttünk származási kikötést. Ilyen paraméterű gyerekek a bp-i tegyesz szerint 90%-ban külföldi öbf szülőkhöz kerülnek, hazánkban nem vállalják. A kislányunk amúgy nem roma, de 100% roma identitású és szokásrendű, egy nagyon tendes roma nevelőcsaládból hozhattuk el. És imádjuk! 🙂

    Kedvelés

  2. Francicus 2019. január 24. / 14:28

    Ez egy tartalmas, rövid-tömör össezefoglaló erről a kérdésről. Én is így az 1-éves várakozáshoz közeledve engedem el ezt a sorszám kérdést, de egész eddig ebbe kapaszkodtam- mintha ezen múlna, illetve azt hittem ezen múlik.
    A kérdésekért pedig örök hála, tényleg azt fogom kérdezni a kapcsolattartónktól hogy a megyében legutóbb örökbe adott két gyerek szülei mióta várakoztak.
    Érzésem (és saját statisztikám szerint is) augusztus-november között sorra kerülünk:) Tavaly volt egy álmom: a földön ültem és egy kis totyogó fiúcska (12-14 hónapos) odajött hozzám, és átkarolta a nyakamat. (én mindig inkább lányt szerettem volna, de teljesen mindegy mert fiús anyukának is nagyon el tudom magamat képzelni). Illetve egy angyalkás medál leesett a nyakamból (de a lánc nem szakadt el), ez 02.24.én történt (ezt a dátumot megjegyeztem). Ennyi jel elég is, bizts hogy Anya leszek, most olvasgatok könyveket- cikkeket (örökbe.hu-n :)) örökbefogadásról-gyereknevelésről, vásárolgatok játékokat, fontosabb dolgokat, amiket lehet előre venni. Illetve próbálom a hobbimmal lekötni magamat addig is. Nehéz, nem szeretek várni.

    Kedvelés

  3. Ella 2019. január 24. / 20:29

    Azt esetleg lehet tudni, hogy az országos listán mi alapján szelektálnak?

    Kedvelés

      • Ella 2019. január 28. / 20:16

        Szia. 2,5 éve barátkoztunk az országos listáról egy kisfiúval, akit a kötődése miatt mi sem tudtunk elhozni. Azóta nem hívtak minket. Nehéz elhinni, hogy azóta nem volt ott olyan gyermek, aki beillik a családunkban. Itt már úgy érzem, megdölt az az elv, hogy időrendben haladnak.

        Kedvelés

        • Örökbe 2019. január 29. / 18:27

          Ott mi volt a gond? Túl erősen kötődött a nevelőszülőhöz?

          Kedvelés

          • Ella 2019. január 29. / 19:49

            Igen. Baba kora óta élt ott. A kisfiú tiltakozott, nem akart eljönni onnét. Csak erőszakkal tudtuk volna elhozni.

            Kedvelés

            • Örökbe 2019. január 29. / 20:17

              És mi lett később a gyerekkel?

              Kedvelés

            • Ella 2019. január 30. / 17:17

              Sajnos nem tudjuk, mi lett a gyermekkel. Nem volt felkészítve az örökbe adásra. A nevelőszülő is folyamatosan arról beszélt, milyen problémás ez a gyerek, nem fog minket szeretni, ha erőszakkal visszük el….A nevelőszülő csak látszólag volt együttműködő, a szívében nem tudta elengedni. Mindenesetre nehéz helyzet volt. Nem vállaltam be azt, hogy erőszakkal hozzuk el.

              Kedvelés

  4. kismamablog 2019. január 26. / 09:11

    Kedves Zsuzsa, pár éve már olvasom a bejegyzéseidet “annak ellenére”, hogy vannak (vér szerinti) gyerekeink. Ezzel együtt sokat foglalkozunk azzal, hogy szeretnénk örökbe fogadni (sok oka van, nem tudnám részletezni).
    Mit gondolsz, három vér szerinti gyerek mellett van esélyünk a negyediket örökbe fogadni?
    Köszönöm előre is a válaszod!

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. január 28. / 08:31

      Szia!
      Örülök, hogy olvasol. Így látatlanban ne, tudom megítélni, a ti jelen helyzetetek alkalmas-e az örökbefogadásra, de ismerek bőven családokat, akik három gyerek után sikerrel fogadtak örökbe negyediket. Szóval nem kizáró ok a három gyerek. Azt nyilván meg fogják vizsgálni, ők mennyi idősek, miért akartok örökbe fogadni, mennyi felesleges kapacitásotok van, mi a motiváció st. Itt írtam a témáról.

      https://orokbe.hu/2017/02/09/orokbefogadas-nagycsalad/

      https://orokbe.hu/2016/05/09/karitativ-orokbefogadas/

      Kedvelés

    • Nagyné Kata 2019. február 7. / 13:50

      Szia! Mi 2018 novemberében fogadtunk örökbe egy négy éves kisfiút. Négy vér szerinti gyerek mellé adtak egy ötödiket is. Ha van gyerek a rendszerben szerintem nem akadály.

      Kedvelés

      • Pannacotta 2019. február 7. / 15:08

        Köszönöm, jó ezt olvasni:)

        Kedvelés

      • Örökbe 2019. február 8. / 09:49

        Szia! Gratulálok! Sok boldogságot! És gyertek a Babaköszöntőbe!

        Kedvelés

  5. Eva 2020. augusztus 24. / 10:35

    Szia! Melyik megyèben laktok? Nekünk is nègy van ebböl egy örökbefogadott ès tervben van az ötödik …

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .