2017-es örökbefogadási statisztika

Folytatódnak a korábbi évek trendjei, és 2017-ben rekordot döntött az örökbefogadások száma: 1025. Két évtizede nem volt ilyen magas ez a szám. Az okokra mindjárt kitérek. Az örökbefogadásra várók száma is tovább emelkedett: 2017 szilveszterén 2753 család várakozott, közülük minden tizedik egyedülálló. Egy évvel korábban 2400, 2010-ben 1500 volt ez a szám.

Nyílt örökbefogadások

Pont 2017-ről nincsenek adataim a civilekről. A 2016. és 2018. évi nyílt örökbefogadások száma közvetítő szervezetek szerint:

Közvetítő szervezet 2016 2018
Alfa Szövetség 3 4
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány 4 11
Bölcső Alapítvány 12 12
Együtt az Életért Egyesület 2 2
Fészek Alapítvány 24 25
Gólyahír Egyesület 36 42
Várva Várt Alapítvány 2 8
Összesen 83 104

2017-ben 169 nyílt örökbefogadás történt. 142 újszülött azonnal családba került, közülük a Tegyesz 39 nyílt örökbefogadásban segédkezett (többsége magánutas). 26 esetben már a rendszerben élő gyerekek sorsa rendeződött így.

Titkos örökbefogadások

A korábbi irányoknak megfelelően tovább nőtt a titkos örökbefogadások száma, különösen a megyén belül (azon belül is az óvodás korúaké) és külföldön családba kerülő gyerekeké. Az országos listán kicsit csökkent a forgalom.

A táblázatban nem szerepel az a 71 újszülött, akiről szülei titkosan mondtak le és rögtön új családba kerültek, benne van viszont 26, a rendszerben élő gyerek nyílt örökbefogadása is.

Visszalépések

Három esetben vonta vissza 2017-ben a vér szerinti szülő az örökbefogadáshoz adott hozzájárulását a hat héten belül, amire jogi lehetősége van, ebből 2 nyílt és egy titkos örökbefogadás volt.

A változások okai

Már 2018-ra is megvan az örökbefogadások összesített száma: kereken ezer volt tavaly. Mi a dömping oka?

  • A szakpolitika azt kommunikálja szívesen, hogy erős kormányzati akarat és kampány van az örökbefogadások számának növelésére, és több törvényi változás is hivatott volt flottabbá tenni az örökbefogadásokat a közelmúltban (kapcsolattartás szabályozásának egyértelműsítése, gyermekvédelmi gyámok bevezetése, gyámhivatali központosítás). Ez valóban örömteli fejlemény, hogy kevésbé “ragadnak be” gyerekek a rendszerbe.
  • Kevésbé vidám ok, hogy egyre több kisgyerek él a szakellátásban, és több állami gondozottból több lesz örökbeadható. A vizsgált évben 5053 hat év alatti gyerek élt a rendszerben, 2010-ben még csak 3353.

Mit jelent ez a várakozók számára?

Felértékelődik a megye szerepe és a titkos örökbefogadás. Míg korábban az egyéb utak (országos lista, nyílt örökbefogadás) voltak a gyorsabbak, most az is jó stratégia lehet, hogy valaki egyszerűen csak várakozik a saját megyéjében. Különösen, ha nem csak újszülöttet fogad el. A nem külföldi és nem rokon örökbefogadók 55 százaléka a megyei listán kapott gyereket, 2011-ben ez csak 37 % volt. (Ebben a nevelőszülők általi örökbefogadások is benne vannak). Persze, az egyes megyék közt nagyok a különbségek, és az sem mindegy, milyen gyereket fogad el a szülőjelölt.

Emlékeztető: ebben nincsenek benne a titkos lemondással azonnal családba kerülő újszülöttek, benne vannak viszont a nevelőszülők örökbefogadásai

Ha valaki javítani akarja az esélyeit, érdemes egyévesnél idősebb gyereket is elfogadni. Az újszülöttek száma nem nagyon változott az elmúlt években, miközben a várakozóké nőtt és az örökbefogadásoké is. Nem újszülött, de egyévesnél fiatalabb csecsemő pedig továbbra is kevés talál családra.

A nyílt örökbefogadás nem éri el az évtized eleji csúcsot, és egyre több a várakozó a civileknél is. Lehet hozzájuk jelentkezni, de érdemes több szervezethez, és nem mindent erre a lapra feltenni, különösen nem az évi néhány babát örökbeadó alapítványoknál.

Jövőbeli változások

2020-ban bevezetik az örökbefogadói díjat, ami a félévesnél idősebb gyerekek örökbefogadóinak jelent a cseddel azonos összegben és feltételekkel fél évig járó juttatást. Az egyszeri anyasági támogatást is kiterjesztik bármilyen korú gyermek örökbefogadására. Eddig mindkét juttatás csak a fél év alatti babák örökbefogadóinak járt, a változások mutatják a kormányzati szándékot az idősebb gyerekek örökbefogadásának támogatására. A várakozók száma is biztosan tovább nő. Minden jel arra mutat, hogy érdemes tágabb életkorban, nem csak újszülöttben gondolkodni.

Az adatok forrásai a Központi Statisztikai Hivatal, a civil szervezetek adatközlése és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A KSH-tól itt olvasható egy részletes elemzés a 2017-es év és a megelőző időszak számairól. 

Írások az Örökbe.hu blogon a korábbi évek örökbefogadási számairól:

2016

2015

2014

2013

2011

16 gondolat “2017-es örökbefogadási statisztika” bejegyzéshez

  1. Anna-Panna 2019. június 18. / 20:24

    Köszönjük a statisztikát! Ebből a számból mi vagyunk az egyik 😊😊😘

    Kedvelés

  2. NoComment 2019. június 19. / 10:53

    Mi tavaly október óta várakozunk, idén lett határozatunk 0-4 éves korú gyermekre. Hosszú várakozásnak nézünk elébe. ☹️

    Kedvelés

    • Anna-Panna 2019. június 23. / 20:53

      Szia, két évet vártunk.0-2 évesre.Származásra és nemre nem tettünk kikötést.

      Kedvelés

      • NoComment 2019. június 23. / 22:27

        Szia!
        Nemre mi sem tettünk kikötést, de származásra igen. Viszont bizonytalan származást elfogadunk. Budapesten élünk és kértük az országos listára kerülést is. Civil szervezettel még nem vettük fel a kapcsolatot.
        Hozzátok civil szervezeten keresztül vagy a gyermekvédelmi szervezeten keresztül érkezett a gyermeketek?

        Kedvelés

  3. trvica 2019. június 24. / 11:41

    Kösz a statisztikát! Szomorú, hogy ennyire megnőtt a hat év alattiak száma. Ennyivel könnyebben, gyorsabban megy a kiemelés? Nagyon kíváncsi lennék az okokra…
    És kösz a hírt az örökbefogadói díjról. Ki tudja, érinteni fog-e bennünket? Tavaly követtem az otthonápolásra vonatkozó híreket, ez meg – bár ugyanabban a salátatörvényben került benyújtásra – elkerülte a figyelmemet.

    Kedvelés

  4. Francicus 2019. június 26. / 14:18

    “A vizsgált évben 5053 hat év alatti gyerek élt a rendszerben, 2010-ben még csak 3353”- ha a rendszer változott és sok gyereket a jogszabályváltozás miatt adtak örökbe hamarabb, ezért ugrott meg az utóbbi években az örökbeadások száma, akkor hogy ragadhat egyre több gyerek a rendszerbe? Akik most 4-6 évesek, azok épp a jogszabályváltozáskor voltak picik, és biztos volt rájuk kereslet.
    Illetve egy kérdés, nem tudod hogy most van-e folyamatban bármilyen gyámügyi, örökbefogadási jogszabály változtatás a rendszerben?
    Köszönöm

    Kedvelés

    • Mammy 2019. július 25. / 23:32

      Én azt nem értem, hogy a várakozók miért csak a saját megyéjükben kerülhetnek sorra, országos listáról érkező szinte lehetetlen. Igy a piros megyében élőknek igencsak 5-6 év varakozásra számíthatnak, holott más megyéből lehet hamarabb is kaphatnának. Miért nincs egy egységes országos rendszer, ahol nincs különbség, hogy pl. Nógrád megyében vagy Bp-en lakik az örökbefogadni szándékozó, csökkenhetne a várólista is akar 1-2 évvel, vmint egységes várakozási idő lehetne így országon belül.

      Kedvelés

      • Örökbe 2019. július 26. / 06:20

        Szia! Miért írod, hogy a várakozók csak a saját megyéjükben kerülhetnek sorra? Létezik az országos lista, és mint a tábla mutatja, 81 gyerek ezen keresztül talált családra. Bárki felkérheti magát a nyilvántartásba. Persze a gyakorlatban akkor van esély, ha valaki elfogad idősebb, roma vagy beteg gyereket. Egyébként évente kb. kétszer ennyi gyereket tesznek fel az országos listára, de nekik nem találnak belföldön szülőjelöltet. Az országos lista szempontjából mindegy, hol élsz, viszont nézik, passzolsz-e az adott gyerekhez, és persze ha elfogadod az adott gyereket. Nagyon sok olvasó fogadott örökbe az országosról, a mi mindkét fiunk is így érkezett.

        https://orokbe.hu/2016/09/05/az-orszagos-lista-mukodeserol/

        Kedvelés

        • Mammy 2019. július 26. / 13:54

          Én azt nem értem, hogy a várakozók miért csak a saját megyéjükben kerülhetnek sorra, országos listáról érkező szinte lehetetlen, mert csak ha a megyejükben nem sikerül örökbe adni, akkor kerül az országos listára, így a piros megyékben élők igencsak 5-6-7 év várakozásra számíthatnak, holott más megyéből lehet hamarabb is kaphatnának. Miért nincs egy egységes országos rendszer, ahol nincs különbség, a várakozók lakóhelye miatt, hogy pl. Nógrád, Heves megyében vagy Bp-en lakik az örökbefogadni szándékozó, csökkenhetne a várólista is akar 1-2 évvel, vmint egységes várakozási idő lehetne így országon belül.

          Kedvelés

        • Mammy 2019. július 26. / 13:56

          az országos listáról tudok, de azért köszi a linket

          Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .