A kolléganőm örökbe fogadott egy gyereket, mit kérdezhetek tőle?

Egy tipikus kérdés a kívülállóktól: “A kolléganőm nemrég örökbe fogadott egy kisfiút. Mit mondhatok neki? Mit kérdezhetek tőle?”

Nem lesz végső válasz a kérdésre. Fordítsuk le egy hétköznapibb helyzetre a szitut. “A kolléganőmnek új pasija van. Mit kérdezhetek tőle?” Erre a bulváros kérdésre a felelet legalább négy dologtól függ:

  1. Te mennyire vagy nyitott vagy zárkózott, mennyire szoktál érdeklődni mások dolgai iránt.
  2. A kolléganő mennyire nyitott vagy zárkózott, szívesen beszél-e magáról.
  3. A köztetek levő viszony: csak köszöntök, vagy legjobb barátnők vagytok?
  4. A kolléganő és az új pasi közti viszony. Lehet, hogy egy futó kalandról nem számolna be, de az eljegyzéséről igen.

Hát, valahogy így van ez az örökbefogadással kapcsolatban is. Egyfelől magánügy, másfelől azért emberek szoktak a magánügyeikről is beszélni a közösségekben. Nehéz általánosságokat mondani, mert az örökbefogadók is nagyon különböznek. Van, aki nyitott, és mindenkinek szívesen meséli a történetet. Van, aki nem érez erre késztetést. Lehet, hogy a rendszer egészét szívesen elmagyarázza, de a saját gyereke érkezésének privát részleteit nem osztaná meg. Lehet, hogy sokat tud a rendszerről, lehet, hogy keveset, és az is előfordulhat, hogy most nincs kedve edukálni az emberiséget, vagy a héten már nyolcan megkérdezték tőle… Lehet, hogy valami miatt feszült, például még nem telt le a hat hét és egyelőre emiatt nem publikus a dolog. Lehet, hogy még maga is bizonytalan, nem alakultak ki rögtön az anyai érzései, nem dolgozta fel a meddőséget, vagy egy nehéz barátkozáson van túl, és küzdelmes az összeszokás. Lehet, hogy egész éjjel nem aludt…

Amiből valószínűleg nem lesz baj:

  • Gratulálj!
  • Kérdezd meg, tudsz-e segíteni, szükségük van-e valamire (már ha tényleg akarsz is segíteni).
  • mindazon kérdések, amiket egy vér szerinti gyerek születésénél is megkérdeznél. Hogy hívják, hogy néz ki, jól eszik, alszik, milyen baba, mit szeret játszani, fog-e oviba járni, mit szólt a nagy tesó stb. Azért ezzel sem kell lerohanni, ha nem akar beavatni a részletekbe.

Lehet, hogy szívesen felel, lehet, hogy nem

  • mennyit vártak
  • hogy zajlott az örökbefogadási folyamat, nehéz, hosszú volt-e
  • hol élt addig a gyerek
  • mit szólt a tágabb család
  • ismernek-e más örökbefogadókat, járnak-e ilyen közösségekbe
  • a magyar örökbefogadási rendszerre vonatkozó kérdések

Amit nem kéne megkérdezni, mondani

  • ellenséges, lebeszélő gondolatok. A gyerek ott van, ez a csata eldőlt, ez már nem segít semmin
  • minden olyan megjegyzés, kérdés, ami arra utal, hogy az örökbefogadott nem igazi gyerek
  • célzások arra, hogy most majd biztos születik vér szerinti gyerekük is
  • a vér szerinti szülők elítélése
  • a vér szerinti szülők helyzete, neve, életük intim részletei után való érdeklődés. Akinek akarják, majd elmondják a szülők
  •  gyerek bőrszínének, származásának vélelmezése, vagy épp dicsérően megjegyezni, hogy nem is látszik rajta
  • sztorik az ismerősöd ismerősének örökbefogadásáról (épp elég ilyet hallott már, és most leköti a saját helyzete)
  • a “milyen nemes tett” és hasonlók. Már épp elégszer hallották.

Tiltólistás mondatok

  • Sajátot már nem is akartok?
  • Mennyit fizettetek érte?
  • Biztos nem cigány?
  • Nem féltek, hogy kiüt a vére?

Érdemes a belső hangra hallgatni. Beavatott ez a kolléganő téged a meddőségi kezelésekbe, az örökbefogadás eddigi lépéseibe? Ha igen, akkor nyilván nem lesz gond abból, ha most érdeklődsz. Ha nem, és most hallasz először arról, hogy gyereket akart, akkor nem te vagy a fő bizalmasa. Ilyenkor elég gratulálni. Ha a munkahelyi kör-e-mailben jön egy értesítés, hogy egy alig ismert munkatárs örökbe fogadott egy gyereket, akkor nem tartozik rád különösebben a dolog, nem kell másképp reagálni, mint ha ő szülte volna.

Klassz dolog, ha egy kívülálló érdeklődik az örökbefogadás iránt és még arra is gondol, hogy nehogy rosszat kérdezzen. Nem biztos, hogy a friss szülőktől kell A-tól Z-ig mindent végigkérdezni. Itt az Örökbe.hu blogon több olyan írás található, ami az érdeklődőknek tisztázza a téma alapjait. Ha ezeket elolvasod, sokkal többet fogsz tudni!

Húsz tévhit az örökbefogadásról. A leggyakoribb sztereotípiák és cáfolatuk.

Gyorstalpaló sorozat a hazai örökbefogadási rendszerről. Tíz perc alatt el lehet olvasni és mindent tudni fogsz!

Itt pedig az örökbefogadással kapcsolatos sztereotípiákat fejtem ki kicsit bővebben.

Sajnos, akik a legnagyobb tapintatlanságokat mondják ilyenkor, azok nem olvasnak örökbefogadós forrásokat. A friss örökbefogadók vigasztalására pedig emlékeztetnék, hogy az emberek imádnak belekotyogni mások magánügyeibe, a gyerekvállalást pedig szinte közügynek tekintik, ahol vér szerinti gyerek születik, ott is folyamatosan beleszól a környezet a gyerekvállalás és -nevelés témáiba, az ideális szülési kortól kezdve a szoptatás mikéntjén át a testvérek vállalásáig.

20 gondolat “A kolléganőm örökbe fogadott egy gyereket, mit kérdezhetek tőle?” bejegyzéshez

  1. Magdi86 2019. augusztus 15. / 09:56

    Kedves Zsuzsa, gratulálok az oldaladhoz, rengeteg hasznos információt nyertem innen.
    Borsod megyében élő, harmincas éveink elején járó orvos házaspár vagyunk. Két éve szeretnénk gyermeket, de úgy tűnik természetes úton nem lehet. A lombikot a testi-lelki megterhelés miatt nem szeretném vállalni. Ez az én döntésem volt, amit a férjem maximálisan elfogad és tiszteletben tart.
    Legfeljebb egy éves gyermeket szeretnénk örökbe fogadni, nemi és származási kikötés nélkül.
    Januárban, az új évvel fogjuk elindítani a folyamatot, addig még tudakozódunk, rákészülünk, tervezzük, hogy alapítványokkal is felvesszük a kapcsolatot, amint lehet.

    Reálisan, vajon milyen esélyeink vannak? Annyi mindent olvasni, egy éves, gyorsan bekövetkező csodákról és hosszú várakozásokról is.

    Elnézést kérek, ha nem épp a megfelelő írás alatt tettem fel a valószínűleg ezredjére ismétlődő kérdésemet 🙂

    Szép napot kívánok!

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. augusztus 15. / 10:31

      Kedves Magdi86,
      örülök, hogy hasznosnak találod az oldalt.
      Természetesen innen a távolból nem tudom, alkalmasak vagytok-e, de a leírtakból semmi kizáró ok nem derül ki. Borsod megyében kevés a várakozó, és azok közül is kevés vállal roma gyereket. Ha ezt egyértelműen jelzitek a jelentkezésnél, akkor gyors lesz a dolog, megyén belül is. Sok sikert, majd számolj be a fejleményekről.

      Kedvelés

    • Pakinyanya 2019. augusztus 17. / 16:40

      Kedves Magdi 86! Ezzel a korral még alapítványokhoz is bőven tudtok jelentkezni. Várni szerintem sem érdemes, hiszen maga a határozat sem rövid idő, viszont alapítványhoz már csak azzal lehet menni. Addig is olvasd el ezen oldal szinte minden betűjét, mert a legtöbb kérdésedre választ fogsz kapni. Anyós ügy nem kellemes, de csak akkor lehet belőle gond, ha valamiért nagy szükség lenne az ő közreműködéséhez a gyerek kapcsán (mondjuk fél év után visszamennél dolgozni és rá akarnád hagyni, ilyesmi). Nektek nehéz lesz megélni, ha ő ellenzi, főleg férjednek. Ezt magatokban beszéljétek át, hogy mi a legrosszabb várható reakció (mondjuk kapcsolat teljes megszakadása) és hogy ezt hogy bírjátok kezelni. De még az is lehet, hogy meglep titeket. Anyukám nem nagyon akart unokát, cigányt pláne nem, de most hogy itt vannak, imádja őket. A középsővel nehezen jön ki, de ez független az örökbefogadástól és származásától. Sok sikert!

      Kedvelés

    • Mommy 2019. augusztus 27. / 16:44

      Szerintem hamar, a megye is zöld és származási kikötés sincs.

      Kedvelés

  2. Francicus 2019. augusztus 15. / 10:30

    Szia, ugyan Zsuzsát szólítottad meg de talán nem haragszik ha én is válaszolok neked. Ő amúgy mindig mindenben, és mindenkinek segít. Tényleg az örökbefogadás Tyúkanyójának kellene választani Őt.
    Gratulálok a döntésetekhez, ha sokat olvastad ezt az oldalt akkor tudod hogy nem érdemes a jelentkezéssel várni mert azzal is csak telik az idő, és a sorban állás ott kezdődik amikor jelentkeztetek. Utána még úgyis beszélgetés, pszichológus,tanfolyam, és amire a határozat meglesz hogy alkalmasak vagytok az átlagban fél év.
    Borsodban nem olyan hatalmas a várólista, mint más megyékben (Pl. Budapesten 6-7évet is várakoznak egy nem roma származású, 0-1éves gyerekre) és ha elfogadóak vagytok származási tekintetben, és egészségügyi kikötésetek is kevés van akkor szerintem viszonylag hamar sorra kerülehettek. Értem ezalatt hogy az átlag 3-4év helyett 1-2 év alatt. Sok sikert kívánok: egy szintén még várakozó.

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. augusztus 15. / 10:51

      Voltam egyszer találkozón Borsodban, emlékeim szerint ilyen elfogadó emberek egy éven belül sorra kerültek. Érdemes bekapcsolódni a helyi közösségbe!

      Kedvelés

  3. Magdi86 2019. augusztus 15. / 10:54

    Köszönöm szépen a válaszokat.
    Az 1-2 év az nekünk olyan lenne, mint egy álom, nagyon hamar eltelik 🙂
    Több helyen olvastam erről a bizonyos egészségügyi kikötésről. Ez mit tesz a gyakorlatban? Súlyosan beteg gyermeket – jelen elgondolás szerint – nem vállalnánk. Azonban sok helyen láttam ilyet, hogy javítható, fejleszthető betegség. Ez a gyakorlatban mit jelent, mit kell ezalatt elképzelni?

    Francicus,
    Ti merre éltek, mióta várakoztok?

    Még egy kérdésem lenne. Azt természetesen tudjuk, hogy a közvetlen környezetnek, rokonoknak el kell mondani, hogy mire készülünk. Nem is aggaszt az a része, aki tudja már, az teljesen pozitívan fogadta, kivéve egy személy vonatkozásában van aggodalmam: anyósom. Ő nem tud még róla, de ahogy ismerem, nem lesz elragadtatva. Ráadásul ő az egyetlen élő nagyszülő-jelölt. Érhet ebből a folyamat során minket valamilyen hátrány? Feltérképezik ezt a Tegyesznél, hogy a rokonság hogyan áll a témához?

    Kedvelés

    • Örökbe 2019. augusztus 15. / 11:14

      Nagyszülők: szóba kerül az alkalmasság miatt, de nem gondolom, hogy valaki azért alkalmatlan lesz, mert az anyós nem örül. Itt egy cikk a témáról: https://orokbe.hu/2019/03/06/orokbefogadas-nagyszulo-orok-nagyi/

      A várakozás idejét érdemes a rokonság felkészítésére is felhasználni.

      Egészség: a durva egészségi problémáknál (amik kiderülnek, jelezhetők, kikerülhetők) gyakoribbak a fejlődési elmaradások, idegrendszeri éretlenség, amelyek fejlesztéssel javíthatók. És csecsemőnél még nem feltétlenül derülnek ki.

      Kedvelés

    • Francicus 2019. augusztus 15. / 12:17

      Mi 1,5éve várakozunk, Veszprém megyében. Mi is elfogadóak vagyunk (származásban, nemben, korban 0-2év, eü dolgokra többnyire azt jelöltük hogy bővebb tájékoztatás után döntünk), de még így is 3-4 év lesz…:(

      Kedvelés

      • Magdi86 2019. augusztus 15. / 12:40

        Veszprém megye ilyen “rázós” hely?

        Kedvelés

      • NoComment 2019. augusztus 15. / 23:04

        Mi 41 éves házaspár vagyunk Budapestről. 2018. októbere óta várakozunk idáig csak a TEGYESZ-nél, származási kikötéssel (bizonytalan származást elfogadva), korrigálható egészségi állapotú, nembeli kikötés nélküli 0-4 éves korú gyermekre. Szerencsére a munkahelyemen is egyre több olyan kollégába “botlok” aki maga is örökbefogadó szülő. …de így is borzasztóan sokat kell várnunk. ☹️

        Kedvelés

        • Zola 2019. augusztus 16. / 14:40

          Szia nem probáltatok alapitványok felé nyitni?

          Kedvelés

          • NoComment 2019. augusztus 16. / 23:24

            Szia! Az a gondunk,hogy több alapítványnál már meghaladtuk a korhatárt. Nagyon “sokféle” tapasztalatról számoltak be ismerőseink az örökbefogadási procedúrájuk során. Fogalmunk sincsen, hogy hol (melyik szervezetnél) van esélyünk az általam ismertetett paraméterekkel.

            Kedvelés

    • b 2019. augusztus 15. / 21:50

      az orokbefogadas reszben hatrany (ha ugy vesszuk), de van elonyos oldala is a sajat gyermekhez kepest. sokkal tobb dontesi lehetoseg van ugyanis a kezedben. ennek fenyeben irom a tanacsaimat.

      eloszor is jelentkezzetek minel elobb. ugyanis elorebb lesztek a sorban. ha meg nem vagytik kesz ra a tanfolyamot is elkezdhetitek januarban, es attol sem kell felni, hogy tul koran jonne kiajanlas: egyfelol jelezhetitek, hogy “most ne”, masfelol a visszautasitas sem ordogtol valo (persze mertekkel.)

      masodszor is: az egeszsegugyi jeloles utri (ahogy egyebkent neha a szarmazasi kikotes is — az anyjarol meg csak lehet biztosat tudni a gyereknel, no de az apjarol?) az iratismertetesnel boven raertek eldonteni, hogy az eppen kiajanlott gyerkoc egeszsegi kerdesei mennyore problemasok a szamotokra. szoval nyugodtan irjatok be, hogy “enyhebb, korrigalhato betegsegekkel” (megjegyzem, mar egy ekcema is idetartozik, es sok sajat gyermeknel az amugy is elojonne!)

      ja, es egy gyakorlati tanacs. bar persze vannak akik kifejezetten lanyt vagy fiut szeretnenek (ygakorlatban az elso fordul elo csak, ha jol ertem), de a sajat gyereknel sem valaszt elore az ember. szoval itt is erdemes a megengedobbet valasztani — ez sokat szmaithat kesobb a sorbanallasnal!

      Kedvelés

  4. Kiss Viktória 2019. augusztus 15. / 19:44

    Kedvenc kérdésem egy kolléganőmtől, mire elhangzott, màr 2,5 év telt az örökbefogadás óta: Na és nevelhető? Nem tudom, milyen válaszra számított, pl. Nem, **** , ez egy kis gorilla. Ez igazolta volna az előítéleteit.

    Kedvelés

  5. jsz 2019. augusztus 17. / 20:52

    mi kaptunk egy kiajanlast, eleg problemas egeszsegugyi hatterrel, es felhivtam a korzeti vedonot tanacsert. aki akkor nagyon korrekt volt.
    egy hettel kesobb kiderult, terhes vagyok, raadasul sulyosan veszelyeztetett, a kiajanlott babara ezert nemet mondtunk, es 9 nehez, vegigfekudt honap utan megszuletett a kisfiam.
    a vedono azota is meg szokta kerdezni, minosithetetlen hangsullyal, “ugye mennyivel jobb ez igy, mintha azt a ciganygyereket fogadtad volna be?”
    es ez nekem meg mindig ugyanugy faj, mintha tenyleg orokbefogadtuk volna, hiszen a szandekunk, elhatarozasunk, a szivunk ott volt.

    Kedvelés

  6. Mommy 2019. augusztus 27. / 16:51

    Ez egy nagyon jó írás, köszönjük! Esetleg lehet majd egy írást kérni a 2020-tól várható változásokra?

    Kedvelés

  7. MonaLisa 2019. szeptember 25. / 21:15

    Sziasztok,
    A várakozók gyakran megijednek az országos listától, pedig az sokat gyorsíthat az ügyükön, szemben a saját megyével, pld Budapestiek, Pest megyeiek (mint mi) esetén.
    Mi 1,5 évet vártunk ,származási megkötés nem volt ,eü-hüz mindenhova “tájékoztatást kérünk” -öt írtunk – és Miskolc mellé mentünk a kisfiunkhoz.

    Nagyszülők:
    Felénk is van olyan, ahol küzdöttek/küzdenek ezzel a gonddal az örökbefogadók. De van olyan is, ahol a meny azért selejtes, mert csak lányt tudott szülni sorra-rendre…. mindig lesz olyan, akinek semmi sem jó.
    Tulajdonképpen előzékeny az ember az ilyen anyóssal, ha örökbe fogad, hisz a kedves mama nem kell soká keressen, hogy mire fújjon . 🙂

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .