2020 eleje az örökbefogadásokban

Két fontos körülmény is kihat az örökbefogadások alakulására mostanság: a kormányhivatal és a koronavírus.

Az első az átlagember számára megfoghatatlanabb: a gyámhivataloktól a kormányhivatalokhoz kerül sok örökbefogadással kapcsolatos jogkör. Egész pontosan: 2020. március 1-től a megyeszékhelyen működő gyámhivatal helyett a megyeszékhely kormányhivatala

  • dönt a gyermek örökbe fogadhatónak nyilvánításáról,
  • felveszi a vér szerinti szülők nyilatkozatát a titkos örökbefogadáshoz való hozzájárulásról
  • engedélyezi a kötelező gondozásba kihelyezést, az örökbefogadást, dönt az utánkövetésről
  • dönt a felek közös kérelme alapján az örökbefogadás felbontásáról,
  • és itt indíthatják el a felnőtt örökbefogadottak a vér szerinti család hivatalos megkeresését.

Az örökbefogadók alkalmassá nyilvánítását továbbra is a járási/kerületi gyámhivatal végzi. További változás, hogy a fellebbezési lehetőség megszűnik, bírósági úton lehet megtámadni a döntéseket (például, ha egy örökbefogadásra jelentkezőt alkalmatlannak nyilvánít a gyámhivatal, vagy ha egy gyereket kiemelnek a családból vagy örökbefogadhatónak nyilvánítanak). Azaz, szűkülnek a jogorvoslati lehetőségek. Mindez az átfogó közigazgatási reform része, de minket az örökbefogadás érdekel.

Egyébként pár éve, 2013 elején volt egy hasonló nagy átszervezés, akkor kerültek át a járási gyámhivataloktól a megyeszékhelyen működőkhöz a fenti feladatok, és utána az illetékesek nagyon dicsérték, mennyire felgyorsította az örökbefogadásokat.

Mit jelent mindez hosszú távon? Ezt nem lehet tudni még. A mezei örökbefogadók szempontjából nem sok változik, ugyanúgy be kell menni egy hivatalba nyilatkozni, ami jó esetben azonnal, rosszabb esetben pár napon belül kiállítja a határozatot (elvileg 60 nap áll rendelkezésre, de reméljük, ennyire nem fog elnyúlni az eljárás). Egyes híresztelések szerint mindez azt a kormányzati szándékot szolgálja, hogy a házaspárokat tovább preferálják az örökbefogadásban az egyedülálló és meleg jelöltekkel szemben. Ilyen kevés idő alatt ezt nem lehet megállapítani.

Rövid távon viszont okozhat kavarodást, hisz az összes, folyamatban levő ügyet át kell tenni, új embereknek kell beletanulni a feladatba. Az első hírek szerint vannak megyék, ahol nagyon flottul átvették az ügyeket, máshol előfordult 1-2 hét csúszás a kihelyező határozattal.

A blogon számos írás foglalkozik az örökbefogadás hivatalos menetével, ezeket idővel aktualizálni fogom.

A másik körülmény mindenkit érint: a koronavírus és az ellene tett intézkedések (iskolabezárás, karantén). A gyerekvédelmi intézményekben látogatási tilalmat vezettek be, sok megye leállította a team értekezleteket és az ismerkedéseket, a hivatalok korlátozottan működnek, a fél ország otthon van a gyerekével. Viszont a minisztérium útmutatója szerint az újszülött gyerekek örökbefogadását továbbra is segíteni kell. Igen ám, de a civil szervezeteknél sok segítő 60 feletti… És a helyzet napról napra változik, nem is tudjuk, mennyi ideig tart, és megyénként más-más megoldások lehetségesek. Megpróbálom összeszedni, kinek mi várható a közeljövőben:

  • titkos vagy nyílt örökbefogadásra váró újszülöttek: az ő örökbefogadásukat továbbra is segítik, csúszások persze elképzelhetőek
  • gyerekvédelemben élő, örökbe fogadható gyerekek: várnak
  • gyerekvédelemben élő, hamarosan örökbe fogadható gyerekek: csúszni fog az örökbe fogadhatóvá nyilvánításuk
  • vér szerinti szülők, akiknek a gyereke a szakellátásban van: sok helyen szüneteltetik a kapcsolattartást
  • határozattal várakozó örökbe fogadni kívánók: hosszabbodik a várakozás
  • határozatszerzés közben levők: csúszni fog a határozat megszerzése. A jelentkezéseket esetleg felveszik. A felkészítő tanfolyamok is elmaradnak.
  • akik már ismerkednek a gyermekkel: általában leállítják a barátkozást, a gyerek marad a nevelőszülőnél, esetleg telefonon, videóhíváson lehet tartani vele a kapcsolatot. Egy-két szerencsés ember múlt héten, külön engedéllyel még hazavihette a gyereket, de a jövőben erre nem lehet számítani.
  • Akikhez már kihelyezték a gyereket: csúszni fog a végleges határozat, a 30 napnál várhatóan hosszabb lesz a kihelyezés.
  • Akinek a vészhelyzet alatt jár le a gyed, a gyese vagy a gyet, az meghosszabbodik a vészhelyzet idejére (nemcsak örökbefogadóknak).
  • Természetesen a szakmai programok, közösségi események, találkozók is elmaradnak, az Ágacskánál, Mózeskosárnál, más helyi szervezeteknél, kivéve az online módon működők.

Érdemes nézegetni az intézmények honlapját, bár sok helyen a tájékoztatásra sem maradt erő. A budapesti Tegyesz például példaszerűen tájékoztatott, náluk a tervezési megbeszélések elmaradnak, az örökbefogadásra jelentkezők e-mailes kérelmét felveszik, de a személyes találkozást igénylő vizsgálatok később lesznek. Ne lepődj meg, ha a tanácsadód nem veszi fel a telefont. Ha nem kapsz infót, indulj ki abból, hogy minden elmarad.

Mit jelent mindez hosszú távon? Személyes tippem szerint az örökbefogadások „befagynak” pár hónapra (és minden más is nagyon lelassul a gyerekvédelemben, csak a legszükségesebb esetekben fognak lépni). Ha mondjuk két hónap múlva visszatér az élet a régi kerékvágásba, akkor pedig a(z amúgy is túlterhelt) hivataloknak nagyon nagy elmaradást kell behozniuk, jó esetben az év második felében, rosszabb esetben jövőre fogják utolérni magukat, és akkor lesz egy kiugrás a számokban. Azaz, minden örökbefogadó és gyerek kicsit tovább vár, a gyerekek kicsit nagyobbak lesznek az örökbefogadáskor. Ha a gazdasági krízis miatt a várakozó elveszti a munkáját, jövedelmét, akkor alkalmatlanná válhat az örökbefogadásra. Ismétlem: ez csak latolgatás, nem tudjuk, meddig tart a jelenlegi helyzet, és például egy esetleges kijárási tilalomnál tényleg minden le fog állni.

Ez nagyon nehéz helyzet mindenkinek. Gondoljatok a gyerekekre, nekik még nehezebb. Sok erőt kívánok mindenkinek.

Ami a blogot illeti: zavartalanul működik, a karantén idején igyekszem több olvasnivalót adni. A bloghoz tartozó Facebook-csoportban is igyekszünk tartani egymásban a lelket. Az áprilisi támogatói találkozóval kapcsolatban még jelentkezem. Elindulnak a virtuális Örökbe.hu programok, az első alkalom március 25-én lesz, a nehéz időszakban igyekszem sűrűbben szervezni őket.

12 gondolat “2020 eleje az örökbefogadásokban” bejegyzéshez

  1. Francicus 2020. március 23. / 08:46

    Köszönjük Zsuzsa, hogy ismét tartod bennünk a lelket)
    Azt írod hogy a titkos vagy nyílt örökbefogadásra váró újszülöttek: az ő örökbefogadásukat továbbra is segítik, csúszások persze elképzelhetőek. Szóval, az újszülötteket akikről a kórházban lemondanak ott azért lezajlik az örökbefogadás? De hogy engedik be majd a szülőket a kórházba, az örökbefogadási tanácsadó is vállalja vajon a “veszélyt”, az öszeismerkedést?

    Kedvelés

    • Örökbe 2020. március 23. / 09:05

      Vagy bemennek szkafanderben, vagy fényképen mutatják meg a babát…

      Kedvelés

      • Francicus 2020. március 23. / 11:58

        Igen, ez lehet:) bár tartok tőle hogy ez is húzódik majd. Sőt az felmerült bennem hogy talán (és ezt nem kívánom, nem kívánhatom mert nagyon rossz lenne a társadalomnak)
        1. kevesebben mennek majd abortuszra: félnek a vírustól. 2. akik vállaltak gyereket ,de a válság miatt anyagi okok, egyéb okok miatt lemondanak majd a gyerekekről. Szóval összességében növekedni fog az örökbeadható gyerekek száma, de ne legyen igazam.

        Kedvelés

        • Örökbe 2020. március 23. / 19:52

          Ezek már olyan latolgatások… Én úgy spekuláltam, hogy jelen helyzetben csak akkor emelnek ki egy gyereket a családból, ha ott végképp és súlyos veszélyben van, tehát akár csökkenthet is a gondozottak és így később az örökbefogadottak száma.
          (Nem utolsósorban, ha a fél ország otthon ül a gyerekkel, akkor ki látja el az intézetben élő gyerekeket???)
          De ezek, hangsúlyozom, jelenleg csak találgatások.

          Kedvelés

  2. Juli94 2020. május 3. / 15:23

    Sziasztok!
    Hol lehet tájékozódni a helyzetről? Vajon most, hogy enyhítik a korlátozásokat, el tudnánk kezdeni a jelentkezést? Veszprém megyeiek vagyunk, de a helyi TEGYESZ oldalán semmi információt nem látok.
    Köszi!

    Kedvelés

  3. Mariann 2020. augusztus 14. / 21:18

    Üdvözlöm! Szerettem volna örökbe fogadni egy gyermeket ezért elkezdtem keresgélni a neten,hogy hogy megy ez. De azt találtam ,hogy nagyon megnehezítik a gyermekek családba kerülését! Nekem van 3 gyermekem akik lassan kirepülnek. Elváltam és a mostani párommal szeretnénk örökbefogadni egy gyermeket.Amit olvastam,hogy 80 ezret kell fizetnem azért,hogy megtanítsák nekem azt amit 24 éve csinálok az sok volt! Azt a pénzt a gyerekre is költhetném! Nem azt mondom ,hogy nincs meg a megfelelő anyagi helyzetem de nem vagyok milliomos.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .