2020-as jogi változások az örökbefogadásban

Rég volt ennyi új fejlemény az örökbefogadás törvényi szabályozásában, mint idén. Összeszedtem, mi változott, dőlt betűvel a saját megjegyzéseimet olvashatjátok.

Nagy változások:

  • Az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam nem kötelező, viszont ingyenes. Nélküle is lehet határozatot szerezni, és az örökbefogadás lezárulásáig lehet elvégezni. Az örökbefogadással foglalkozó szakemberek és civilek, művészek, laikusok is egyöntetűen tiltakoztak a módosítás ellen. Nehéz érvet találni, mi indokolta, pont azok a várakozók nem fogják elvégezni, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A felkészítő tanfolyamot 2003-ban vezették be, és 2018-ban 21 óráról 40 órára bővítették. Fontos szerepe van az örökbefogadók felkészítésében, szemléletük formálásában, a várható élethelyzetek kezelésében. Ha szülőt kell választani egy gyermeknek, a közvetítő szervezetek előnyben fogják részesíteni azt a várakozót, aki végzett tanfolyamot.
  • Akár 50 év is lehet a korkülönbség szülő és gyermek közt, ha a gyerek elmúlt 3 éves. Kisebb gyereknél marad a 45 év korkülönbség. A hivatalos indoklás az volt, hogy az idősebb gyerekeknek is esélyt adjanak. Valójában eddig egy 53 éves ember csak 8 éves vagy idősebb gyereket kaphatott, most akár 3 évest is, tehát épp fordított hatása lehet a módosításnak. Oka lehet még a módosításnak a nevelőszülő általi örökbefogadások támogatása, akik sok esetben 45 évnél nagyobb korkülönbséggel akarták örökbe fogadni a náluk élő gyereket. Ráadásul a törvény úgy fogalmaz: „ a gyermek érdekében engedélyezhető”, tehát nem tudni még, minden örökbefogadó előtt nyitva áll ez a lehetőség, vagy előbb mérlegelnek. A szakemberek tiltakoztak az 50 éves korkülönbség ellen, rugalmatlannak találják az idősebb örökbefogadókat. Mögöttes szándék lehet: egy idősebb gyerek inkább kerüljön egy idős magyarhoz, ne külföldre. Amíg van választék, a Tegyesz vélhetően előnyben fogja részesíteni a fiatalabb szülőket a kiválasztásnál. Egyébként 2003-ban vezették be a 45 évben maximált korkülönbséget. Azóta az örökbefogadásra várók száma megháromszorozódott, lenne mód szigorúbban szelektálni, bár a külső paraméterek helyett jobb lenne a szülői képességekre helyezni a hangsúlyt.
  • Gyorsítják a gyerekek örökbe fogadhatóvá nyilvánítását és örökbefogadását. Elég három hónap szünet a kapcsolattartásban és örökbe fogadható lesz a gyerek. Eddig ez hat hónap volt. Rendszertelen kapcsolattartásnál a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyerek. Ellentmondásos intézkedés. Valóban lassú a gyerekek örökbefogadhatónak nyilvánítása, sokat várnak a rendszerben, ám ez eddig se a határidőkön múlott, a hat hónap letelte után is sokat csúsztak a gyámhivatalok, a szüléskor a kórházban hagyott csecsemők sokszor másfél-két évesen kerülnek családba. Félévenkénti találkozás nem elég a szülő-gyerek kapcsolat életben tartásához. Szakemberek aggódnak, hogy a vér szerinti szülők nagyon gyorsan elvesztik a gyerekeiket, különösen, hogy idéntől a gyámhivatal döntéseit fellebbezéssel nem, csak peres úton lehet megtámadni, például örökbefogadhatóvá nyilvánításnál. Ha a gyámhivatalok ugyanilyen leterheltek maradnak, nem sok fog változni. Ha sikerül véghezvinni, az intézkedés meg fogja növelni az örökbe fogadható gyerekek számát, de nem feltétlenül a picikét, sok idősebb gyerek is örökbe fogadható lesz, akit rendszertelenül látogatnak. Az örökbefogadás előtti eljárásokban több ponton bevezettek határidőket, megadták, hány nap van a szakértő jelentések elkészítésére, a megyei listán és országos listán a szülők kiválasztására. Örömteli lenne, ha felgyorsulnának az eljárások. Viszont ha ugyanazok a túlterhelt szakemberek fognak dolgozni a rendszerben ugyanannyi ügyön, akkor kérdéses a határidők betartása. Az eddigi két év helyett négy évre nyilvánítják örökbe fogadhatóvá a gyerekeket, ami két évvel meghosszabbítható. Létrejött egy gyermekvédelmi informatikai rendszer, szintén az eljárások egyszerűsítésére. A rendeletek több ponton emlékeztetnek a nevelőszülő felelősségére az átgondozásban. Az örökbefogadó szülők alkalmassági eljárását is igyekeznek flottabbá tenni, a jövedelemigazolást már nem a gyámhivatal, hanem a Tegyesz kéri el, a gyámhivatal is határidőt kap az alkalmasság megállapítására.
  • Szigorították az egyedülállók örökbefogadását. A gyermeket előbb a megyében élő házaspároknak kell kiajánlani, ezután jönnek az egész országban élő házaspárok, és ha köztük sem sikerül szülőt találni, akkor kerülhet egyedülálló szülőhöz. 2003-ban került a Polgári Törvénykönyvbe, hogy a házaspárokat előnyben kell részesíteni. A 2016-os baranyai leszbikus ügy után jelent meg lopakodó módon a rendelkezés, hogy a megyei listán váró egyedülállóhoz képest előnyt élvezzen az országos listán váró házaspár, ám ezt nem minden megye alkalmazta. A rendelkezés után egyedülállónak csak az országos listán van esélye, de aki vállal 3 év feletti roma gyereket, az továbbra is sorra fog kerülni.
  • A barátkozás alatt tíz nap extra szabadság jár, mindkét szülőnek. Örömteli fejlemény, eddig megoldhatatlan volt a barátkozás az örökbefogadóknak, szabadsággal, távmunkával, betegállománnyal hidalták át. Végre jogi kerete is lesz ennek az időszaknak. Munkajogi védettséget azonban továbbra sem élveznek az örökbefogadók az ismerkedés alatt.

Írásba került pár olyan elv, amit eddig is alkalmaztak a gyakorlatban

  • Az alkalmassági vizsgálatnál tilos hazudni, ha ez kiderül, alkalmatlanságot jelent.
  • Testvérek, féltestvérek együttes örökbefogadását kell elősegíteni, kivéve, ha ez bármelyik gyerek érdekével ellentétes.
  • A gyermek testvérét, féltestvérét korábban örökbefogadó szülőnek elsőbbsége van, ha alkalmas.
  • A nyílt örökbefogadást közvetítő illetve az utánkövetést végző civil szervezetek egyedi támogatást kapnak. A gyakorlatban eddig is így volt, egyes civilek időnként kaptak nagyobb támogatást, mások kevesebbet vagy semmit. Sokkal korrektebb lenne a működéshez (pl. esetszámhoz) kötött fix, tervezhető, politikától független juttatás. S ne feledjük, ezen civilek azért működhetnek, mert az állami szervek nem képesek tökéletesen ellátni olyan szociális feladatokat, mint a krízisterhesek gondozása.

 A hivatalos kommunikációval ellentétben

  • Nem lett egyszerűbb a második gyerek örökbefogadása.
  • Nem tiltották be a melegek örökbefogadását (viszont az egyedülállókat illető szigorítások őket is érintik, és vélhetően ez is volt a mögöttes szándék)
  • A kivételes esetektől eltekintve vélhetően továbbra sem lehet 9 hónap alatt örökbe fogadni egy gyereket, a várakozási idő továbbra is a kereslet-kínálat viszonyaitól függ. A tanfolyam nyújtotta érzékenyítés híján a várakozók még inkább ragaszkodni fognak a fehér bőrű, egészséges, minél kisebb babához, és ha az új intézkedések meg is növelik a gyerekek számát, azok nem kisbabák lesznek.

Tegyük még hozzá, hogy tavasszal, az egyszintű közigazgatás bevezetésével az eljárásrend is változott, a gyámhivatalok helyett a kormányhivatalok járnak el, a fellebbezési jog megszűnt, a döntéseket csak bíróságnál lehet megtámadni (például az örökbefogadók alkalmatlanságát). Ha hozzáadjuk még a koronavírus-járvány okozta leállásokat, az örökbefogadások több hónapos „befagyását”, akkor mondhatjuk, hogy az idei év földrengésszerű változásokat hozott a területen. Sok régi szakember nem tudott azonosulni a jogi változásokkal és felmondott.

A nyílt örökbefogadások szabályozásában nincs fejlemény, viszont két új civil szervezet jogosultságot szerzett a közvetítésre: a Kézenfogva Alapítvány és a Down Alapítvány, mindkettő elsősorban sérült gyerekek nyílt örökbefogadását fogja közvetíteni.

Mindenképpen fogok foglalkozni a blogon az új rendelkezések hatásával. A gyakorlati alkalmazásban, a következő években fog kiderülni, hogy hat mindez ténylegesen az örökbefogadásokra, valóban gyorsulnak-e az eljárások, rövidül-e a várakozás.

Mi a véleményetek a változásokról?

Ha most gondolkozol örökbefogadáson, vagy már várakozol, és érdekel, mit jelentenek a változások a te helyzetedben, akkor gyere a Start és a Finis online csoportokba!

27 gondolat “2020-as jogi változások az örökbefogadásban” bejegyzéshez

  1. Csókáné Katalin 2020. október 12. / 18:19

    Üdvözlöm! Csókáné Katalin vagyok 36 éves és a férjem Csóka Gábor 42 éves. Sajnos nekünk nem lehet gyerekünk, így ezért is döntöttünk, az örökbefogadás mellett. Szeretném Önökkel a kapcsolatot felvenni! Kérem szépen az elérhetőségüket, illetve meg adnám a telefon számom. 0630
    Köszönöm szépen, hogy elolvasta! Maradok Tisztelettel Csókáné Katalin.

    Kedvelés

    • Örökbe 2020. október 12. / 20:12

      Nem közvetítek örökbefogadásokat, a saját megyétekben, a Tegyesznél kell jelentkezni. Kérlek ne írj ki ennyi személyes infót.

      Kedvelés

  2. Dorina 2020. október 19. / 07:08

    Elveszi egy becsületes egyedülálló nőtől az utolsó esélyt is hogy Anya legyen. Egy kislànykorában bántalmazott gyermek életre szóló traumàt hordozhat és soha nem lesz képes férfival kapcsolatot àpolni. És lehet nemcsak jó pedagógus hanem csodálatos anya lehetne. De nem lehet mert elveszik tőle ezt a lehetőséget. De ami a legfelhaboritobb hogy egy lapon említik a melegekkel ugyanazon ok miatt nem lehet. És a másik az mivel jobb ha valaki hàzaskent örökbe fogad és pár hónap múlva elveszíti a társát ? Vagy esetleg már eleve az a céljuk hogy csak az örökbefogadasig maradnak papíron házasok ? Sokszor pontosan egy egyedülálló anya tudna segíteni egy gyermeknek pl egy olyannak aki férfitól bántalmazást szenvedett és emiatt kell kiemelni a családból. Lehet szegény rá nézni sem bír egy férfira de mégis muszáj mert törvény szerint allitolag az ő érdeke alapján hazassàgba kell kerülni. Remélem ezen is elgondolkodnak majd a szakemberek.Az hogy azonos neműek ne kapjanak azzal maximálisan egyetértenék.

    Kedvelés

    • Andras 2021. január 23. / 16:20

      @Dorina: részben egyetértek veled, ez a fajta intézményes diszkrimináció az egyedülálló nőkkel szemben minimum visszás. Lélektani (és talán pedagógiai) értelemben viszont egy adott nő, aki “rá se tud nézni a férfiakra”, szerintem azzal tenné a legjobb szolgálatot önmagának — és potenciális leendő gyermekének –, ha adna egy esélyt a férfiak felé való közeledésnek. Akkor is, ha neadj’Isten terápiára van ehhez szüksége. Ellenkező esetben sanszos, hogy feldolgozatlan gátlásainak, traumáinak pont az örökbefogadott gyerek issza majd meg a levét.

      Kedvelés

  3. Imre Posta 2020. november 12. / 08:03

    Sok egyéb mellett van ennek a kérdésnek egy másik, mocskosabb oldala is. Honnan lesz a “gyerek”? Kitől veszik el kik és milyen indokkal? Simán megy az emberkereskedelem és akkor még finoman fogalmaztam.

    Kedvelik 1 személy

  4. Márika 2020. november 16. / 20:43

    Én személy szerint azt mondom:végre,végre!!!!!
    Ez a tanfolyamnak szólt,most nem azért ,de elég durva volt,hogy koponyánként 60.000ft kértek el,az egy házaspárnál 120.000ft!!! Tiszta rablás volt! Inkább a gyerekre költi az ember!!! Most,hogy ez megszűnt,nyugodt szívvel jelentkezik az ember az örökbefogadásra és a tanfolyamra is!! Nekem nem a tanfolyammal volt problémám,hanem az összeggel…..

    Kedvelés

  5. Fischer Timi 2021. január 4. / 20:51

    Szia most kaptuk meg a határozatot hogy alkalmasak vagyunk 1-3 éves gyermek örökbefogadására.Szeretném megkérdezni ha 3 éves a gyermek akkor mennyi időt maradhatok itthon vele? Köszönöm ha megírja valaki.

    Kedvelés

      • Gabriella 2022. augusztus 9. / 17:12

        Sziasztok. Ne haragudjatok, nem pont a témához kapcsolódik a kérdés, de nagyon örülnék ha tudnátok válaszolni. Két éves elmúlt a gyerekünk, amikor örökbefogadtuk. Hamarosan betölti a 3at, és szeretnék itthon maradni vele még egy évet. Mivel ősszel született, csak jövőre megy oviba. Kaphatok fizetés nélküli szabadságot még, vagy csak a munkáltató jóindulatán múlik? Ha jól tudom volt ezzel kapcsolatban módosítás a Munka Törvénykönyve 128 paragrafusában.

        Kedvelés

        • Örökbe 2022. augusztus 10. / 08:45

          Szia! A Munka törvénykönyve szerint: (2) A munkavállaló – örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából – a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

          Tehát a munkaadó jóindulatán múlik a dolog…

          Kedvelés

  6. Zsófia 2021. január 6. / 12:24

    Üdvözlöm! 2020 nyarán fogadtuk örökbe kisfiunkat 20 hónapos volt akkor. GYEDet igényeltem 2éves koráig. Most azon megy a vita hogy jár-e a fennmaradó időre, 2hónapra, az örökbefogadói díj. Én úgy gondolom igen. Mindenkitnek megjár hogy fél évig gyed összegű ellátásban részesüljön. Vagy nem? Tanácstalan vagyok.

    Kedvelés

  7. Dániel 2021. február 18. / 11:36

    Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy indulnak-e csoportos felkészítő tanfolyamok most a vírushelyzet idején? Köszönöm!

    Kedvelés

    • Örökbe 2021. február 18. / 16:29

      Kedves Dániel!
      Tegeződjünk. Ha a (már nem kötelező) felkészítő tanfolyamra gondolsz, azt a helyi Tegyeszben kéne megkérdezni, én azt látom, a nyári törvényváltozás óta csak Budapesten indultak, még talán Pest megye tervezi… De helyben kell érdeklődni.

      Kedvelés

      • Dániel 2021. február 20. / 08:17

        Köszönöm szépen!

        Kedvelés

  8. Völgyesi Ferencné 2021. május 27. / 20:05

    Közjegyző által hitelesített élettársi viszonyban élő anyuka örökbe fogadott egy újszülöttet, NYILT örökbefogadással!! Élettársa szeretné NEVÉRE venni a már 10 éves gyereket, akit EGYÜTT nevelnek, de hiába tart az ÉLETTÁRSI VISZONY már 16 éve, az anyuka, mint EGYEDÜLÁLLÓ fogadhatta örökbe az újszülöttet!! Van-e mód rá, hogy a nevelőapa is örökbefogadja, és a NEVÉRE VEGYE A GYEREKET???

    Kedvelés

    • Örökbe 2021. május 27. / 20:19

      Röviden: nem tudja megtenni az apa, amíg össze nem házasodnak.

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .