Bemutatkozó album

Egy jó módszer, hogy a kisgyerekhez közelebb hozzuk a leendő örökbefogadó családot. A bemutatkozó album nem azonos az élettörténeti könyvvel, ezt a barátkozás elején adják oda a gyereknek a szülőjelöltek. Segít, hogy a kicsi el tudja képzelni, milyen lakásba kerül majd, milyen élet vár rá, ne a teljes ismeretlenbe induljon.

Mit tartalmazzon az album?

  • fotókat az örökbefogadó szülőkről
  • testvérekről, nagyszülőkről
  • a lakás, a kert, a gyerekszoba
  • esetleg a közeli játszótér vagy a leendő óvoda, iskola
  • és a házi kedvencek, esetleg a családi hobbik, időtöltések képeit.

Kis alakú, laminált, a gyerek által könnyen lapozgatható kötetkére gondoljatok, lehet beragasztani a képeket, vagy digitálisan elkészíteni, rajzolni, ahogy jólesik. Mikor van értelme ilyet készíteni?

  • ha kicsit nagyobb gyerekkel ismerkedtek (egy másfél-kétéves már szívesen nézegeti)
  • ha hosszabb barátkozásra lehet számítani, vagy valamilyen akadály miatt szünet áll be, vagy csak később lehet elkezdeni
  • országos listás barátkozásnál, mikor nem lesz mód hazaugrani és megmutatni a lakást
  • ha a nevelőszülő nehezen beszél a gyereknek az örökbefogadásról, ez az album alkalmat teremthet.
Amerikai bemutatkozó albumok

Viszont csak akkor adjátok oda a gyereknek, ha már biztos az örökbefogadási szándék. Nemzetközi örökbefogadók gyakran küldenek ide előre albumot a magyar gyerekeknek, akik nagyon szeretik. Ha valaki idősebb gyereket is elfogadna, előre is elkészítheti, aztán, ha mégis újszülött érkezik, akkor majd kétéves korában megmutatjátok, a gyerek örülni fog, hogy ennyire vártátok őt.

Ha pedig már megjött a kicsi, ne feledjétek az élettörténeti albumot!

Ha remélhetőleg te is hamarosan örökbe fogadsz, és felkészülnél a gyermek érkezésére, akkor várlak a Finis csoportba, ahol együtt vesszük át a kiajánlással, barátkozással, adminisztratív ügyekkel és lelki felkészüléssel kapcsolatos tudnivalókat. https://orokbe.hu/talalkozok/tamogato-csoportok/finisben/

4 gondolat “Bemutatkozó album” bejegyzéshez

  1. Mozmoz 2020. november 26. / 18:14

    Lelkes olvasó vagyok, minden posztot és kommentet átolvastam már többször is, (köszönet értük, sokat tanultam belőlük), de ez az első alkalom, hogy reagálok.
    Nagyszerű ötlet a bemutatkozó album. Úgy tűnik, hogy a járvány miatt elhúzódik a barátkozás a kisfiunkkal, egyelőre online tartjuk a kapcsolatot. Biztosan készítünk neki egy ilyen könyvecskét 😊

    Kedvelés

      • Mozmoz 2020. november 26. / 19:27

        Szeptemberben múlt négy. Persze minden érdekli: cicák, kutyák, a nem létező hóember a kertben (mutasd, mutasd 😊). Szóval biztosan értékelni fogja a könyvecskét.

        Kedvelés

    • Örökbe 2021. október 27. / 16:43

      Szia!
      Mi történt azóta? Sikerült az örökbefogadás?

      Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .