Az örökbefogadás lépései: a jelentkezés

Az örökbefogadási eljárás első lépése: a jelentkezés.

Hol kell jelentkezni? A megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál. Itt találsz egy listát az egyes megyei szervezetekről. Mindnek van saját honlapja is. Fontos, hogy abban a megyében kezdjétek az eljárást, ahol ténylegesen laktok.

Csak menjünk oda? Nem, telefonon kérjetek időpontot az örökbefogadási folyamat elindításához. Ha több tanácsadó van a megyében, ahhoz irányítanak, akihez tartoztok.

Mikorra adnak időpontot? Ez az adott megyében dolgozók leterheltségétől függ, lehet pár nap, pár hét, extrém esetben pár hónap múlva.

Kérnek bemutatkozó levelet? Ezt mondani fogják a telefonban, több megyében kérnek, erről itt írtam részletesebben.

Mit vigyünk az első megbeszélésre? Személyazonosító okmányaitokat, lakcímkártyát, és a háziorvosotok nevét és címét, őt az egészségügyi alkalmasságotok miatt fogják majd keresni.

Mi fog történni az első találkozón? Az örökbefogadási tanácsadótok röviden ismerteti az örökbefogadás menetét és rendszerét. Ha még mindig fenntartjátok a szándékotokat, rögtön benyújthatjátok a kérelmet is az alkalmasságotok megállapítására.

Hogy néz ki ez a kérelem? Nagyjából így fog kinézni házaspárok, és így egyedül örökbe fogadni szándékozó jelentkezők esetében.

Miről kell nyilatkoznunk? A leendő gyermeketekkel kapcsolatos elképzeléseitekről:

  • Milyen korú gyereket vállaltok? (Például 0-3 évesig)
  • Fiú, lány vagy mindkettő?
  • Milyen egészségi problémákat tudtok elfogadni?
  • Vállaltok roma gyermeket?
  • Testvéreket is elfogadtok? Hány éves korig?
  • Nyílt örökbefogadásra is vállalkoztok?
  • Meg tudjátok oldani, hogy országon belül utazzatok a gyerek kedvéért (országos lista)?
  • Mi az, ami kizáró tényező lehet? Mit nem vállalnátok?
  • Milyen egyéb elképzeléseitek vannak?

Ezeken még lehet később módosítani? Igen, az alkalmassági eljárás végéig változtathattok a gyermekre vonatkozó elképzeléseken.

Muszáj rögtön beadnunk a kérelmet? Nem. Az is lehet, hogy meghallgatjátok a tanácsadást és később döntötök, belevágtok-e. Ha jelentkeztetek, akkor is bármikor visszavonhatjátok a kérvényt.

Meg lehet bukni az első beszélgetésen? Nem. Viszont a szakember már itt jelezheti, ha olyasmit lát, ami a későbbi alkalmassági eljárás során várhatóan gondot okoz.

Ha most gondolkozol örökbefogadáson, ha szeretnél felkészülni, akkor ajánlom a havonta induló online Start csoportunkat, ahol együtt mindent megbeszélünk a jelentkezés, alkalmasság menetéről, és válaszolok a gyakori kérdésekre!

8 gondolat “Az örökbefogadás lépései: a jelentkezés” bejegyzéshez

  1. Pagyné Ani 2022. március 24. / 21:01

    Kedves Zsuzsa!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a férjem és én nem ugyanarra az állandó lakcímre vagyunk bejelentkezve, de együtt lakunk, csak egyéb okok miatt van más állandó címem, akkor az jelent-e hátrányt a jelentkezésnél, vagy az örökbefogadás bármelyik szakaszában?

    Köszönöm a választ.
    Anna

    Kedvelés

    • Örökbe 2022. március 25. / 07:08

      Szia! Szerintem nem. Az a lényeg, hogy legalább egyikőtök be legyen jelentkezve a lakásba, ahol éltek. Sok sikert!

      Kedvelés

      • Pagyné Ani 2022. március 25. / 21:22

        Nagyon szépen köszönöm!

        Kedvelés

  2. Kolompar Istvan 2022. november 15. / 16:23

    Állított Kolompár István és Kolompár Istvánné,
    Sokat foglalkoztatott ez a kérdés és sokat beszélgettünk feleségemmel, hogy mi is szeretnénk örökbe fogadni egy vagy két. Gyermeket egy ffiút meg egy lány de a testvérek mintketőt kivennénk és ne élnénk sajnós feleségemnek nem lehet gyereke.
    Ezért ma már elhatároztuk hogy örökbe fogadnák gyerekeket. Nemtudod mik a teendők kérem írjanak vissza minél elöbb, és a gyerekek már itt is karácsonyozhatnnának.
    Egyébként mi is államigondozottak voltunk és tudjuk mi a szeretet és az őnzetlenség a becsűlet. Tísztelettel Kolompár család.

    Kedvelés

  3. Mária Pócsi 2022. november 23. / 10:20

    A párommal későn ismerkedtünk, ő szeretne gyermeket, a nevelés örömét megélni pici kortól. Én hamarosan 47 éves vagyok, már nem vállalom be egy terhesség kockázatát. Már van 3 saját gyermekem és pedagógusi munkakörben 26 ledolgozott évem.
    A kérdésem az, hogy sikeres lenne-e egy örökbefogadás, akár 2-3 gyermeké, testvérpárré illetve mennyi ideig húzódhat el egy eljárás?

    Kedvelés

  4. Merényiné Kun Gabriella 2024. február 23. / 13:03

    Tiszteletem! Jól tudom, hogy a leendő örökbefogadó párból a nő/anya korától függ, hogy hány éves gyermeket kaphat a pár – illetve 50 évet, ha betöltötte már 5 évesnél kisebb gyermeket nem kaphat? Köszönöm szépen előre is a választ Gabriella

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .