Az első Fórumban már több, mint 800 hozzászólás gyűlt össze, azt archiváltam, és nyitunk egy újat. Itt tudtok beszélgetni az örökbefogadás általános témáiról.

8

 

1 450 responses »

  • sziasztok! van köztetek olyan aki most várakozik mi 25-ik vagyunk nem tudom ez jó vagy rossz 1 éve várunk 0-6 hónap kisebb korigálható egészségügyi poroblémával kislányra származási kikötés nélkül.

   Kedvelés

   • Szia! Üdv a blogon!
    Ezt a 25-öt nehéz értelmezni, az a kérdés, olyan babára, akire te vársz, hányan várnak előtted. Gondolom egy kisebb megyében élsz. Ha nincs kikötésed, azért várhatóan nem lesz olyan hosszú a folyamat.

    Kedvelés

    • szia olvasgatom a blogadat és tetszik úgy mondta a tegyeszes tavaly 27 örökbeadásuk volt azt mondta mi most a 25ikek vagyunk kom eszterom megye.

     Kedvelés

      • Szio ti máshova is beadtátok a papírokat? a tegyeszes hölgy azt mondta eddig két baba született mondta hogy hiv hogy fent vagyunk e az országoson is de azóta semmi csend van.

       Kedvelés

      • Mi nem adtuk be máshova csak TEGYESZ-hez. Mi 0-1 év közötti babára várunk. Ti? Nehéz kivárni de én azzal nyugtatom magam hogy a tavalyi 27 örökbeadás nagyon szép szám. Mi sokkal jobb helyzetben vagyunk pár másik megyéhez képest. Én jobban izgulok a kezdetek miatt. mi az amit beszerezzünk, hirtelen munkahelyet elintézni stb..

       Kedvelés

      • Szia mi 0-6 hónapos kislányra adtuk be ti mióta vártok? jelenleg mi is csak a Tegyeszhez de gondolkodok hogy máshova is beadjuk két helyre annak idején mi a gólyahírhez is beadtuk a két gyermekünk gólyahíres de sajnos harmadikért ott nem állhatunk sorba. Én lassan veszem meg a dolgokat kocsi ruhák.kiságy a lányomé megvan matrac kell majd bele lassan meg lesz minden kisebb dolgok kellenek majd csak.

       Kedvelés

   • sziasztok ma beszéltem a tegyeszes hölggyel mert megbeszéltük hogy hív de nem hívott rákérdeztem erre a 25ikre meg hogy rajta e vagyunk az országos listán mert mi kértük azt mondta a 25 kb szám és kérdeztem hogy idén lessz e belölle valami azt mondta ha csak babadömping nem lessz mondtam hogy nekünk nem volt származási kikötésünk és 0-6 hónaposig jelöltük meg az életkort jó lenne ha sikerülne országosról de nem reménykedek.

    Kedvelés

    • Kedves Tünde! Nyugodtan reménykedj! 🙂 Én egyedülállóként fogadtam örökbe a kislányomat másfél év várakozás után, szintén nem volt kikötésem a származását illetően. Idén március elején még 46. volt a sorszámom megyei szinten (Hajdú-Bihar) és amikor telefonon érdeklődtem semmivel sem biztattak, sőt éreztem, hogy nagyon messze vagyok még a céltól. Nagyon magam alatt voltam pár napig….aztán másfél hét múlva csörgött az a bizonyos telefon. Húsvétra már haza is hozhattam a kicsit, aki akkor 14 hónapos volt. Szóval csak azt szeretném mondani, hogy a sorszám egy dolog, de bármikor jöhet az a bizonyos telefonhívás. 🙂 Drukkolok!

     Kedvelés

  • Sziasztok! Sehol sem látok olyan választ ahol arról lenne szó hogy abban az esetben mi van ha a gyermek és az örökbefogadó is Németországi címmel rendelkezik. tehát egy Magyar apa szeretné a saját gyerekét örökbe fogadni. A gyermek is és az apa is Németországban van bejelentve. Illetve a gyermeket jelenleg Magyarországi nevelőszülő neveli. ugyanis jogtalanul elvették a gyereket, miután 1 éve elköltöztek végleges szándékkal Németországba. Az illetékesség Chemnitzben van jelenleg is, csak az illetéktelen magyar gyámhivatal elvette a gyereket az apátol. örökbe lehet e fogadni és hol kell inditani az örökbe fogadást. merthogy a gyerek magyarországon tartózkodik, de az apa is és a gyermek is német lakcimre vannak bejelentve.

   Kedvelés

 1. Először is szeretném hálámat és köszönetemet kifejezni a fórum létrehozóinak, hogy a hozzánk hasonló örökbefogadó és nevelőszülők problémáival foglalkoznak. Segítséget szeretnék kérni. Holnap után fogjuk először hazahozni egy éjszakára a gyerekeket. Testvérek, két és három évesek. A nevelőanyjukhoz nagyon kötődnek. Anyának szólítják őket, ő hozta ki őket a kórházból. Nagyon jó körülmények között élnek, szerető családban. Mit mondjak nekik ha majd haza akarnak menni? Tudna-e valaki tanácsot adni abban, hogy mire számítsunk az első hónapban, amikor már folyamatosan velünk lesznek? Elsősorban olyan szülőtársaktól várok segítséget, akik átestek ezen.
  A válaszokat előre is köszönöm! Anna

  Kedvelés

  • Szia! Üdv a blogon!
   Csak egy ember hozta létre az oldalt, M. Zs, azaz én 🙂 De köszönöm.

   Ezt a cikket ismered? https://orokbe.hu/2016/02/08/testverpar-orokbefogadas-cigany-szarmazas/

   Nyilván megviseli a piciket az átállás. Ha még nem tud beszélni, sírás, nemalvás, nemevés, dacosság stb. léphet fel, aki tud beszélni, az szavakban is kifejezheti, hogy hiányzik a régi otthona.

   Fiúk, lányok? Hogy zajlott a barátkozás?

   Kedvelés

   • A mi lányunk a hazatérést követően két napig nem evett, nem ivott, csak egy-két falat, egy-két korty. Apukája “megsuttogta”, mi így mondjuk azóta 🙂 leült mellé egy székre az étkezőasztalnál, átkarolta és suttogva beszélt hozzá. Olyanokat, hogy nincs semmi baj, jó helyen vagy, biztonságban vagy, itthon vagy, hazaértél, vigyázunk rád és elmondta neki, hogy mi fog történni, hogy most szépen megesszük a vacsorát, finom virsli (egyik kedvence), aztán elmegyünk pancsolni a fürdőszobába és alszunk egy nagyot az ágyikóban. ilyesmiket mondott kb. És egyszercsak egy mondat közepén a pici lány átnyúlt Apa feje alatt a tányér felé és gyorsan a szájába kapott egy karika virslit. aztán még egyet, és még egyet, és még egyet. És apa csak suttogott és simogatta és csak szökött a könny a szemünkbe 🙂 végül elfogyott két és fél virsli, mert még kért is meg egy karéj kenyér 🙂 az étvágya pedig azóta is kiváló 🙂 21 hónapos volt akkor, beszélni még csak néhány szót tudott, de nem nagyon akart eleinte kommunikálni velünk. Ahhoz is kellett kb. két hét, míg egyáltalán megpróbált kérdésekre válaszolni (igen, nem,stb.)
    összességében azt tudnám hozzátenni a dologhoz, hogy végletekig türelmesnek kell(ene) lenni, ami néha nagyon nehéz tényleg, nem is sikerül mindig úgy, ahogy szeretnénk. de azért persze emellett a határokat ki kell jelölni. a lányunk életében korábban nagyjából egy szabály, egy korlát sem volt, plusz kisfaluból nagyvárosba érkezett. nagyon ügyesen alkalmazkodott egyébként a változásokhoz, de emellett folyton fáradt volt, rengeteget aludt, akár napi 15 órákat. nagyon hamar elfáradt a sok ingertől meg lehet kicsit önvédelem is lehetett a részéről, hogy ha alszok, akkor nem itt vagyok és ha felébredek, biztos újra ott leszek. hetekig nem kelt fel magától, ki kellett venni az ágyból reggel is és délután is alvás után. mostanában már vigyorogva szalad ki hozzánk 🙂 egyre többet beszél, már énekelget is, mondókázik. fejlesztésre visszük hetente kétszer, mert több területen vannak lemaradásai, de valószínűleg csak azért, mert nem igazán foglalkoztak vele korábban, szegényesek az ismeretei a korához képest, de lassan ügyesedik már 🙂 Jövő héten lesz 7 hónapja, hogy velünk van 🙂 mi nem testvérpárt fogadtunk örökbe, de van testvére, egy 6 éves bátyust kapott 🙂 mennek is a hatalmi harcok rendesen 😉

    Kedvelés

    • A mi fiunk 1 hétig fürdeni nem akart. A védőnő azt mondta, rá se rántsunk, áttöröltük nedves törlőkendővel esténként. Aztán egy hét után megtört a jég. Mi magunk közt altattuk, és elalvás után is sokat duruzsoltunk a fülébe, hogy mennyien szeretik őt. Meg cirógattuk, csikizgettük finoman. Szerintem, minden jó, ami oldja a feszültséget, kellemes a gyereknek. Két gyerkőc egyszerre azért nagyobb kihívás lehet, bár ők meg ott vannak egymásnak. Össze fognak kapaszkodni, és véd- és dacszövetség lesz köztük, szerintem

     Kedvelés

   • Kedves Zsuzsa és mindenki, aki megtisztelt a hozzászólásával!

    Nagyon jó volt olvasni a történeteket és mindegyikből tanultam és erőt merítettem!! Átestünk az első közös éjszakán!!! A férjemmel jól elfáradtunk, de igazán pozitív volt a közösen eltölt két fél nap és az éjszaka. A gyerekekről annyit fontos tudni még, hogy nem mi vagyunk az első szülőpár náluk. Az előző szülőpár többször elbizonytalanodott majd három “ottalvós” hétvége után visszaléptek. Indok: nem fogadott el ételt tőlük. Ezt a tájékoztatást kaptuk, ami persze csak az egyik oldal, a másikat nem ismerjük.

    A gyerekek izgatottak voltak az indulás előtt. Főként a kisfiú, aki a képen- amit a gyerekszobáról küldtünk neki- kiszúrta a “Verdás bilit” amit mindenképpen szeretett volna látni.
    Az út hosszú volt kb. 1,5 óra és az utolsó negyed órában már vissza is akart menni. Én ettől teljesen lefagytam, de a férjem feltalálta magát és sikerült egy egyszerű piros lámpával az útkereszteződésben, és egy füstölgő gyárkéménnyel elterelni erről a gondolatról a gyerekek figyelmét. Az evéssel semmi gond nem volt, amitől a legjobban féltünk. A fürdetés is jól sikerült. A sok fürdőjáték jó hangulatot csinált. A lefekvésnél már akadtak gondok. A kislány a nevelőszülőket várta, de simogatás és egy kis altató éneklés és beadta a derekát, elaludt. A kisfiúnak a férjem mesélt, ő nagyon nehezen aludt el. Alvás közben folyamatosan ringatta magát és ütemesen skandált egy-egy szót. Ezt az éjszaka folyamán többször tette, de nem sírt és nem kelt föl. ( A nevelőszülők elmondása alapján otthon is mindig így alszik) Mi viszont le sem mertünk feküdni. Aggasztó volt ezt az önringatást látni és hallani. A férjem talán jobban megijedt ettől, mint én, talán azért mert én gyerekekkel foglalkozom és sokféle gyermeki pszichés rendellenességgel találkoztam. A Ransburg könyv azóta az ágyunk mellett van és hála istennek ír erről a jelenségről.
    A reggel nagyon nagy megkönnyebbülés volt a találkozás, ami sírás mentes volt. A délelőtti játék mellett egy gyors ebédkészítést is összehoztunk a férjemmel, amit magam sem tudom hogyan csináltunk. Ebéd után megpróbáltuk lefektetni őket. A kisfiú mondta, hogy most aludni fog, mert fáradt, de hosszú próbálkozás után feladta, magához hívott és én úgy éreztem, hogy most itt az idő vissza kell vinnünk őket. A kisleánykám is alig aludt, így összepakoltuk őket és elindultunk vissza. A kislegény kb. 10 perc után elaludt a kocsiban, miután közölte velünk, hogy “Megyünk haza anyához” . A drága kicsi lány negyed órával a visszaérkezés előtt aludt el. Ő is sokszor elmondta előtte ugyanezt. Egy kicsit ott maradtunk még velük. Este a kisfiú felhívatott minket a nevelőanyukájával, hogy jó éjt kívánjon nekünk!!!! Sajnálom hogy ezen annyira meglepődtem, meghatódtam, hogy nem mondtam neki, hogy mennyire szeretem!
    Így sikerült az első este nálunk!

    A jövő hétvégén újra elhozzuk őket, alig várjuk!

    Kedvelés

    • Hú! Jaj, de izgalmas! Ez a “magunkhoz édesgetés” olyan nehéz és olyan izgalmas feladat, és ezt egy vérszerinti gyereket nevelő sosem élheti át. Drukkolok, hogy hamar elfogadjanak titeket! 🙂
     Csak annyi, hogy tök természetes dolog, hogy még nem akar elszakadni, hogy dacoskodik (pl. nem fogad el ételt, ez amúgy is alap egy ekkora gyereknél), hogy szorong, ettől ne ijedj meg, képzeld csak el, ha te lennél az ő helyzetében…

     Kedvelés

    • Köszönjük a beszámolót.
     Érdekes, hogy ti hazavihetitek őket egy-egy napra. Nálunk ez fel sem merült a nagy távolság miatt, a rövid barátkozás végén véglegesen hazavittük és onnantól “mindent vagy semmit” volt. Ne csüggedjetek, lehetnek nehézségek, de egy vér szerinti gyereknél is előfordul, hogy nem alszik délben.

     Kedvelés

  • A mi kislányunk (32 hónaposan érkezett) első este elaludni nem tudott. Simogattam, énekeltem neki, de pityergett a nevelőcsalád után és nem akart az idegen helyen lefeküdni. Végül mind a négyen a nagy ágyra heveredtünk, felidéztük a közös pillanatainkat, az nagyon tetszett neki. Aztán felsoroltunk mindenkit a nevelőcsaládból, és elmondtuk, hogy gondolnak rá és nagyon örülnek, hogy itt van velünk. Másnaptól ezzel nem volt gond, egyedül aludt el, sőt: ha elfáradt az egész helyzettől, akkor alvásba menekült. Egyébként a sok újdonság tetszett neki, alapvetően vidám volt, és ha kezdett szomorkodni, a bátyja bohóckodott neki vagy mutatott valami érdekeset, és azonnal kacagott. Illetve én hagytam szomorúnak is lenni: ölbe vettem, mondtam, hogy tudom, hogy hiányoznak, biztosan ő is hiányzik nekik. Ha fényképeztünk, megbeszéltük, hogy elküldjük a nevelőcsaládnak. Készítettem albumot a családról és utána a mi ottlétünkről, illetve az első otthoni napokról is, hogy lássa a folyamatot.
   Kérdezte többször is, hogy mikor visszük vissza? Mondta is, hogy visszamegy. De mivel fel voltunk erre készülve, előre kigondoltam, hogy mit mondok majd: pár mondatot, arról hogy kerestük őt nagyon és végre megtaláltuk, most már együtt leszünk, nem megyünk most vissza, de majd meglátogatjuk őket, és mindig elmondtam, hogy örülnek annak, hogy velünk van. És egyszercsak, úgy magától, mintha engem is akarna nyugtatni, azt kezdte mondogatni, hogy anya, nem megyek vissza, itt maradok veletek!
   De összességében nem volt olyan nehéz ez az időszak, mint amire számítottam. Sokkal nehezebb (volt) a testvérféltékenységet kezelni.

   Kedvelés

  • Az én lányom majdnem három éves volt. Ő nem akart hazamenni, sőt, kifejezetten pipa volt a nevelőcsaládjára, gondolom, úgy érezte, cserbenhagyták. Persze ezt csak a viselkedéséből tudtam kikövetkeztetni, mert nem nagyon beszélt még. Ezért én azt is mindig elmondtam neki, hogy a nevelőcsalád is nagyon szereti (név szerint felsorolva őket), de ők eddig vigyáztak rá, mert most én, az igazi anyukája megtaláltam őt (ezt a megtalálást sokszor el is kellett játszani), és mostantól itt fogunk együtt lakni. Azt is elmondtam, hogy fog találkozni a nevelőszüleivel, de majd csak később, amikor már tényleg a kislányom lesz (gőzöm sincs, mennyit fogott fel ebből, de végülis ezzel a szöveggel átvészeltük ezt az időszakot). Az alvással nagyon sok gondunk volt, se az ágyában nem akart aludni, se máshol, úgyhogy az első pár hónapban minden este (és délután) imába foglaltam a rácsos ágy feltalálójának a nevét. Nagyon sokáig ott kellett mellette ülni és simogatni, vígasztalni…. Ez nagyon nehéz volt, mert én is piszok fáradt voltam már. (én egyedül fogadtam örökbe). Másfél éve érkezett, mára már beállt a rutin, a nevelőszülők meglátogatásán is túl vagyunk.

   Kedvelés

 2. Nekem nagyon jó volt olvasni a részletes beszámolódat, mi babákat fogadtunk örökbe, ezért számomra ezek a beszámolók különösen érdekesek. Nagyon szívmelengető, hogy ilyen jól sikerült az első ottalvás, nagyon drukkolok a következőhöz.
  Bár nekünk nem kellett így barátkozni, abban biztos vagyok, hogy bármit is tapasztaltok, időt kell adni nekik és magatoknak is. Semmiképp ne csüggedjetek, mert ami egyszer nehézség, arra máskor megtalálhatjátok a megoldást. Kívánok nektek sok erőt és kitartást a barátkozáshoz és a majdani végleges hazaköltözéshez. Jó lenne, ha majd arról is beszámolnál, amennyiben lesz hozzá kedved, időd.

  Kedvelés

 3. Sziasztok! Nagyon tetszik a blog, és köszönöm a rengeteg hasznos infot, tapasztalatot. 1-2 hónapja olvasgatom a cikkeket, hozzászólásokat, de szerencsére mindig van új 🙂 mi is tervezzük az örökbefogadást, határozatunk is van. De a civileknél kicsit elakadtam. Van olyan amelyik nem is válaszolt a megkeresésre…..

  Kedvelés

 4. Kedves Forumozók! Kérdezni szeretnék. Mit tennétek, ha titkos örökbefogadás után a vér szerinti szülő vagy valamelyik hozzátartozója a gyermeket felismerve odamenne hozzá az utcán és csokit nyomna a kezébe, miután követte boltba és az utcán is egy rendszeres elfoglaltsága után. Megvárva, míg nem velünk megy a gyermek a helyszínre, mivel mi már más alkalommal csúnyán elhajtottuk. Sajnos elég egyértelmű jeleket tapasztalunk arra vonatkozóan, hogy követik és figyelik őt. Fogalmam sincs, mit tegyünk és a szakemberek is csak vállat vontak, hogy költözzünk el, ha ennyire zavar. Tényleg csak mi volnánk túl érzékenyek? Ismeretlenek követnek minket, régi nevén megszólítva a lányt és csokit osztogatva? Ráadásul ovistársak szüleitől is próbálnak indirekt infókhoz jutni róla. Tényleg el kell ezt tűrnünk?! Tényleg nem tehetünk semmit?! Még egy éve sincs, hogy velünk van a kislány. Három éves amúgy

  Kedvelés

  • Szia!
   Olvastam a Facebookon is a kérdésedet. Én három irányban indulnék el.
   1. Hivatalos panaszt tennék a Tegyesz ellen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon írásban. Itt egy nagy hibát követtek el, hogy a közelben helyezték el a gyereket, amit nem lehet azzal orvosolni, hogy a vállukat vonogatják, hogy “te költözz el, ha téged annyira zavar”. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie, legalább kapjanak egy hivatali kivizsgálást és máskor legyenek okosabbak.
   2. Pszichológusi segítséget kérnék (Ágacska, Mózeskosár), hogy a kislány felé hogy kezeljem az egészet. Az ő lelke a legfontosabb a történetben, ti hogy tudjátok ezt a hülye helyzetet felé jól kommunikálni. Ebben nagyon kéne tanács, ez egy atipikus helyzet.
   3. A rokonság távoltartása. Na ezt tartom a legnehezebbnek. Elmehettek a rendőrségre, de nem biztos, hogy kezelni tudják, egyáltalán akarják azt a helyzetet, hogy odaköszön valaki a gyereknek, mindig más személy. Valószínűleg a rokonoknak fogalmuk sincs, mi a helyzet. A vér szerinti szülő kap egy értesítést, hogy a szülői jogait megszüntették, de ezt nem biztos, hogy érti. A nagynéni, nagymama stb. semmilyen értesítést nem kap, szerintem nincsenek tisztában az örökbefogadással és nem is értik mi az. Ha jól veszem ki, egy nagy összetartó családról van szó, akik azt hiszik, hogy egy újabb, kicsit undok nevelőszülőnél van a gyerek. Ahonnan kiemeltek egy gyereket, ott foglalkozik velük elvileg a családvédelem is, náluk is lehet próbálkozni, de nem biztos, hogy a nagynéni, nagymama stb. is a látóterükben van.
   Attól ne félj, hogy elveszik tőled a gyereket, ha hivatalos helyhez fordulsz, erre csak súlyos bántalmazás, elhanyagolás esetén van joguk.
   Ti hogy kezeltétek a helyzetet a rokonokkal? Mit mondtok ilyenkor? Szó nélkül otthagyjátok? Vagy elmondjátok, mi a helyzet? Valami jó szöveget kéne kitalálni. Azt írtad, nem gonoszak, hátha értenek a szóból, hogy ti vagytok a kislány új családja, és legyenek szívesek ne felkavarni a kis életét.

   Én a 2. pontot nagyon nyomatnám, mert nem látok esélyt, hogy rendeződik a dolog, nektek kell kezelni a gyerek lelkét.

   Kedvelés

  • És nem ti vagytok túlérzékenyek. Egy komoly hiba történt, ami titeket hoz egy hülye helyzetbe. Egy titkos örökbefogadásnál ennek nem lenne szabad megtörténnie. És most egyfelől véded a gyereket, teljesen jogosan, másfelől a vér szerinti családra sem mondhatsz rosszat, hisz velük is azonosul a gyerek, igazi csikicsuki.

   Kedvelés

   • Mi azon gondolkodtunk a téma kapcsán, hogy a nagy titkosság közepette azért pl. a nevelőszülő sokszor ismeri, ismerheti a vsz szülőt. Az nem képzelhető el, hogy a vsz család esetleges megkeresésére kiadja (amit tud) az örökbefogadó családról? Mi akadályozza őt meg ebben?

    Kedvelés

    • Ezt azért eléggé a szájukba rágják, hogy tilos, aki ilyet tesz, az állásával játszik szerintem.
     Sok helyen az örökbefogadót is figyelmeztetik, hogy ne adja meg a címét a nevelőszülőnek.
     Nem tudok olyan esetről, ahol ily módon szivárgott volna ki adat.

     Kedvelés

     • Pedig sajnos most ez sincs kizarva… Esetunkben ez is felmerulhet. A neveloszulo mar nem neveloszulo, ha jol tudjuk. Tehat az allasaval mar nem jatszhatott. Egyeb ostobasagai is okoztak viszont eleg sok galibat.

      Kedvelés

 5. Kedves eszma! Szerintem nem ti vagytok túl érzékenyek. Minket a hazahozatal utáni első héten felismertek, pedig 200 km-re voltunk az addig lakhelytől. Szerencsére nem szólítottak meg. Később a volt gyám mesélte, hogy láttak minket. Engem is zavarna. Egyszerű azt mondani, hogy költözzön az ember, de a megvalósítás már nem ennyire. A munkahely váltásról ne is beszéljünk. Ilyennek, amit leírtál nem szabadna megtörténni. Ezért titkos örökbefogadás. Ha tudták, hogy a vsz nyomozni fog a gyerek után, akkor az ország másik végébe kellett volna kiajánlani. Még akkor sem biztos, hogy nem találja meg. Felvetődik egy másik kérdés is bennem, hogy miért nem harcolt a vsz a gyerekért, ha ennyire ragaszkodik hozzá. Eléggé patthelyzet. Tanácsot sajnos nem tudok adni 😦

  Kedvelés

 6. Nem túl derűs ez a február itt a blogon. Egyik oldalon örökbefogadóként megélni a vérszerinti család valószínűleg csak tudatlanságból eredő ragaszkodását, másik oldalon belehalni nagymamaként a fájdalomba, hogy nem elég, hogy nem is tudhattál az unokádról, esélyed sincs, hogy megismerd, és akkor Troll (állítólag) Andreáról nem is beszélek, mert ezek mellett aztán végképp eltörpül. Asszem, hálás lehetek a habszivacsból készült aprócska keresztjeimért. De ezt nem azért írom, hogy bezzeg nekünk milyen jó, hanem, hogy ilyenkor szembesül vele az ember, hogy micsoda kegyetlen nehéz helyzetek elé állíthat az élet.
  Eszma, szerintem is elsősorban a kislányotok lelkére vigyázzatok, hogy ő mindenképp értse, és jól értse, hogy mi történik. Tuti, hogy én is bepanaszolnám a Tegyeszt, de előtte a gyámhivatali munkatárssal találkoznék a rokonság valamelyik tagjával egy ilyen szituációban. (a követő követése), és mindenképp addig magyaráznám, míg megérti, és közvetíti a többiek felé. Erről jegyzőkönyvnek is kellene készülnie szerintem, s ha ennek ellenére előfordul ezután is, akkor már a rendőrségi beavatkozás is helyénvaló, mivel az onnantól messze kimeríti a zaklatást.

  Kedvelés

  • Nagyon jó ötlet, Canicuore.
   Egyes helyeken mediáció is elérhető a családsegítőben, ez is hasznos lehetne.

   A február pedig szuper lesz, mert holnapután olyat farsangolunk, hogy csak úgy zúg!

   Kedvelés

  • Köszönöm, első körben ez lesz, mivel én is azt feltételezem, hogy mindössze a hiteles és érthető tájékoztatás hiányáról van szó. irány a gyámügy. a TEGYESZ bepanaszolása kimarad egyelőre, az már késő bánat, eb gondolat és a folyamatos negatív visszajelzésekből vélhetően okultak már, hogy ez hiba volt és hasonlót ne kövessenek el. mi is azt szeretnénk, hogy a lehető legkevesebb sérülés érje a kislányt, márpedig rendőrség bevonásával ez fokozottan nehéz lenne.

   Kedvelés

 7. Üdv mindenkinek!
  Már egy ideje olvasom a blogot, nagyon sok hasznosat találtam már benne. Most lenne egy kérdésem, amiről mintha már olvastam volna, de most sehol sem találtam. Szóval azt szeretném tudni, hogy újszülött örökbefogadása után pontosan mikor és milyen események történnek a szüléstől addig, míg minden hivatalos ügy befejeződik. Előre is köszönök minden segítséget.

  Kedvelés

  • Örömmel értesítelek Benneteket, hogy mi épp ebben a cipőben járunk.
   -Felhívtak, alap adatokat közöltek.
   -Másnap tegyesz, onnan kórház, majd vissza tegyesz, hogy időpontot egyeztessünk a gyámhivatali ügyintézővel
   -jövedelemigazolás és környezettanulmány, miközben folyamatosan látogattuk a hölgyeményt a kórházban látogatási időben
   -gyámhivatali nyilatkozattétel, hogy gondozásba vesszük, jegyzőkönyv készült
   -két nappal később a kész és aláírt határozat ellenében gyermek kiadása a kórházból. K ekkor volt 2 hetes.
   -a kihelyezés után egy hónap a próbaidő, ez idő alatt két látogatás, a tegyeszes ügyintéző jön, kérdez a gyerekről, mi történt, hogy bírjuk, kell-e segítség. A kihelyezés napjától jár a csed. A csp és az adókedvezmény adókártya hiányában csak új adatokkal, de visszamenőleg igényelhető. Kötelező védőnői és gyermekorvosi tanácsadás igénybe vétele, oltások és egyéb vizsgálatok mielőbbi intézése. Esetleges kezelések, fejlesztések intézése gyámi beleegyezéssel. (nekünk kötött izmok miatt Dévény tornára volt szükség, de már no problem)
   -az egy hónap, illetve a visszakérés 6 hetes határidejének lejárta után (nekünk ez ma van) időpontkérés a gyámhivatalba
   -megjelenés nyilatkozattételre, ahol jelen van a tegyeszes, a gyámunk, a gyámhiv ügyintéző és mi. A gyám a látogatásokról készült feljegyzések alapján véleményezi a szülői alkalmasságunkat. Jegyzőkönyv készül, leadjuk a gyerek eddigi papírjait megsemmisítésre. Lemondunk mindannyian a fellebbezési jogról.
   -elkészül a határozat, jogerőre is emelkedik.

   A határozattal a kézben el kell menni az anyakönyvi hivatalba. Az új születési anyakönyvi kivonattal irány a tb, ahol új (nekünk már 3.) tajszámot kap a gyerek. Kövi lépés a lakcímkártya, személyigazolvány, adókártya. Ezzel már igényelhetők a fent említett kedvezmények, és a MÁK-ban az egyszeri anyasági.
   Az új születésivel érdemes becsattogni a legközelebbi kormányablakba, és megérdeklődni, mi mindenben tudnak segíteni, eséllyel elintézhető minden egy helyen.

   Hasonlóan csodás villámcsapást kívánunk mindenkinek!
   Szeretettel:
   K+B+K

   Kedvelés

   • Kataaaaa!!!!! Hipp-hipp-hurrá, juppijáééé!!!! Annyira, de annyira örülök nektek! Ti aztán kiböjtöltétek rendesen ezt a csodát, szívből gratulálok! ❤ Esküszöm, épp a napokban gondoltam rátok :)))))) A nap híre, komolyan!

    Kedvelés

   • Szintén nagyon örülök és gratulálok!!! Csak azt nem értem, hogy tudtad idáig titkolni? És egy szót se szóltál! Minden, de minden érdekel ezzel kapcsolatban!

    Kedvelés

    • Rettenetes árny volt felettünk a visszakérés. Túl tökéletes volt minden. A gyerek, a történet, a körülmények, és nem mertük elhinni, még most is nehéz 🙂

     Kedvelés

     • Zsuzsa megosztotta Facebook-on a Veled készült interjút. Ezek szerint mégis jelentkeztetek alapítványhoz? (Írtad, hogy csak megyei listán várakoztatok). Mi titkosan fogadtunk örökbe, így csak hallomásból ismerem a 6 hét démonait, ez nagyon kemény lehet. Lehet valamennyire biztos az ember a dolgában? Pl. az életadó hozzáállása alapján..Nálatok felmerült, hogy visszakérheti vagy “csak” a normális idegtépő aggodalom volt?
      Egyébként szívből gratulálok, nagyon jó olvasni az örömötöket 🙂

      Kedvelés

      • Államiban kaptuk őt titkosan. Évi két ilyen adódik, ebből egy visszakérés. Statisztikai realitás volt ez a mumus még a szülőanya tudatossága ellenére is.

       Kedvelés

      • Hogy lehet évi kettőből egy visszakérés?
       Országosan van 60-90 titkosan örökbeadott újszülött, és közülük visszakérnek évi 2-4-5-öt.

       Kedvelés

      • Hát erre én is azt mondom h nebazz. Nálunk ennél jóval több újszülöttet ad örökbe a Tegyesz (jó, persze, van, hogy fél évig egyet sem, aztán egy hónapban hármat, de sosem csak évi 2), és nálunk 20 év alatt mondtak egyetlen visszakérést.
       Mindemellett a ti félelmetek nagyon is reális volt, a statisztika hihetetlen.

       Kedvelés

      • Nem tudok a konkrét kommentre válaszolni, gondolom egy bizonyos “mélység” után nem enged reply-olni,. Szóval majd Kata pontosít, de az az évi kettő nem a konkrét helyzetre vonatkozik? Azaz megyén belüli titkos újszülött öf? Mert az lehet évi kettő nem? Vagy tévedek?
       Lulukoci: Most már minden újszülöttnél ketyeg a hat hét, akár titkos, akár nyílt. Múltkor mondta egy ismerős, hogy barátnője és férje két nyílt öf-t is buktak emiatt. Mindkét esetben már a kórházban meggondolta magát az anya. Ha jól tudom, azok Gólyahíres babák lettek volna. Végül Fészektől fogadtak örökbe, ha jók az infóim.
       Ez a hat hét azért mindenképpen horror. Mi is csak abba kapaszkodtunk, hogy a gyámhivatalos állította, hogy nagyon elszánt volt az örökbe adó. Meg abba, hogy ha már titkolta az egész terhességet, akkor miért pont akkor állna elő a családja és környezete előtt a farbával, amikor már túl van rajta.
       Gratula mindenesetre. Várjuk a babaköszöntőt:)

       Kedvelés

     • Ááááá bocsi, valahogy az újszülöttekről nekem mindig az alapítványok ugranak be. A mi megyénkben is nagyon ritka, így nem is számoltam vele anno 🙂 Pedig tényleg, ilyenkor is ketyeg a 6 hét. Az a lényeg, hogy túl vagytok rajta és minden oké 🙂 Fel lehet lélegezni.

      Kedvelés

 8. Sziasztok! kérdezni szeretnék! Örökbefogadott gyermek után a gondozásba kihelyezés hónapjától érvényesíthető családi adókedvezmény vagy attól a hónaptól, amikortól a családi pótlékra jogosult vagy? mert ugye az meg a következő hónap… elbizonytalanodtunk így az adóbevallás közepette.

  Kedvelés

  • Szia Lazandi!
   Ha jól értem az a kérdésed, hogy örökbefogadott gyerek után mi számít első jogosultsági hónapnak a családi adóalap kedvezmény szempontjából abban az esetben, ha a gyerek után a családi pótlékot a kifizetőhely nem a kihelyezés napjától, hanem csak a kihelyezés napját követő hónaptól állapította meg.
   Az szja törvény a családi kedvezmény érvényesítése szempontjából mind a jogosultsági feltételek , mind a jogosultsági hónap (szja tv. 29/A § (6) a)) tekintetében a családok támogatásáról szóló törvény (Cst.) előírásaira utal vissza. A Cst. szerint a családi pótlékra az örökbefogadó szülő onnantól kezdve jogosult, hogy „a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van” (Cst. 7. § (1) a)), ugyanakkor az is előírás, hogy ugyanazon gyermek után családi pótlék csak egy jogosultat illet meg. (Cst. 9. § (1))
   Mivel a családi pótlékot – függetlenül az igénylés és a megszüntetés időpontjától – mindig teljes hónapra kell megállapítani és folyósítani, szabályozni kellett azt az esetet, amikor a hó közben megváltozik a gyermekgondozó személye. Az ebben az esetben alkalmazandó elszámolási szabályt a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza az alábbiak szerint:
   „6. § (1)Arra a hónapra, amelyben a családi pótlékra való jogosultság megszűnik, még az ellátást folyósítani kell.
   (2) Ha ugyanabban a hónapban a gyermek után más személy válik jogosulttá a családi pótlékra, az új jogosultnak a jogosultság beálltát követő hónaptól jár az ellátás.”
   A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha nevelőszülőtől kerül örökbefogadásra a gyermek, akkor a kihelyezés napjának hónapjára még a nevelőszülő jogosult utána a családi pótlékra, míg az örökbefogadó szülőnek csak a „jogosultság beálltát” (azaz a kihelyezés napját) követő hónaptól jár az ellátás.
   A Cst. szabályozással egyezően az szja törvényben is szerepel azon kitétel, hogy „ A családi kedvezmény ugyanazon kedvezményezett eltartott után egyszeresen vehető igénybe.” (Szja tv.29/B. § (1) )
   A nevelőszülő arra a hónapra, amelyre a fenti kormány rendelet előírásai szerint még jogosult a családi pótlékra, kapcsolódóan jogosult a családi adóalap kedvezményt is érvényesíteni, ennek megfelelően szerintem az örökbefogadó szülő csak a jogosultság beálltát követő hónaptól jogosult az adóalap kedvezményt érvényesíteni, azaz az első jogosultsági hónap az szja bevallásban megegyezik azzal a hónappal, amelyre a családi pótlék első ízben folyósításra került.

   Kedvelés

   • Köszönöm a választ. Ahány embert megkérdeztem, annyifélét mondanak és kb. 50-50%-ban mondják, hogy a gondozás napjától, illetve, hogy a családi pótlék folyósításának hónapjától. Az ÖF tanácsadó azt mondta, a gondozásba vétel napja, illetve hónapja számít, a te olvasatodban viszont már a következő hónap. Jogszabályból kiolvasva én is a te álláspontodra jutottam, hogy csak a következő hónaptól, amire már ténylegesen járt a családi pótlék is. Most akkor mi lehet az igazság? 🙂

    Kedvelés

    • Egy hiteles választ tudsz kapni:
     Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerint:
     „1. § (5) Az adóhatóság az adózónak a törvények megtartásához szükséges tájékoztatást megadja, az adóbevallás, az adóbefizetés rendjét vele megismerteti, az adózót jogainak érvényesítésére figyelmezteti. Az adózó köteles a jogait jóhiszeműen gyakorolni és elősegíteni az adóhatóság feladatainak végrehajtását.”
     Erre hivatkozással kérhetsz írásban tájékoztatást a NAV-tól, amire 30 napon belül válaszolnia kell (szoktak is), adóügyben az öf. tanácsadóra nem igazán lehet hivatkozni, egy adóhatósági tájékoztatásra viszont igen.
     Nekem egyébként még az is eszembe jutott, hogy ha nevelőszülőtől történik az öf., akkor ugye ketten vannak az adóalap kedvezményre, de ha mondjuk csecsemőotthonból, akkor a csp. ugyanúgy viselkedik, viszont az otthon esetében nincs családi kedvezmény igénybevételére jogosult személy, akkor meg elvileg járhat már arra a hónapra is, amikor „a jogosultság beállt”?
     Meg még az is eszembe jutott, hogy persze mi tudjuk, hogy a gyerek ugyanaz, de ugye az öf. miatti újraanyakönyvezés miatt formailag a nevelőszülő más nevű és más adóazonosító jelű gyerek után igényli/igényelheti a családi kedvezményt.
     Szerintem sem egyértelmű, én is csak közvetetten tudtam levezetni.
     Arra egyébként nagyon kíváncsi vagyok, hogy akik tavaly fogadtak örökbe és idén már a NAV készíti az adóbevallásukat 2016-ra, vajon a NAV mikortól rakja be az örökbe fogadott gyerekek esetén a jogosultsági hónapokat.

     Kedvelés

     • Szia, en epp ebben a helyzetben vagyok, es varom, hogy betekinthessek majd a 2016-os bevallasba, marc.15. utan. Megirom majd, hogy szamolt a NAV. Anno a neveloszulo azt mondta, hogy o mar nem kerte a csaladi adokedvezmenyt arra a fel honapra, igy mi kerjuk nyugodtan. Ekkor meg nem lehetett tudni, hogy milyen uj szolgaltatast vezet be a NAV. Kivancsian varom😊

      Kedvelés

      • Betekintettél? 🙂 ha jól sejtem, erről semmi nincs a bevallásban… 😦 a miénkben nem szerepel családi adókedvezmény egyik gyerkőcre sem.

       Kedvelés

 9. Kedves Szülőtársak!

  Januárban aggódva kérdeztem tőletek, hogy milyen lesz az első együtt töltött látogatós hétvége, mire számíthatunk.
  Azóta a gyerekek már nálunk vannak, pontosan 2 hete. Minden rendben van és nagyon szépen elfogadták az új helyzetet. Esznek, alszanak sokat játszunk együtt, felfedezik az új világot, ami körülöttük van. Mára már én is és a férjem is belerázódtunk a mindennapokba. Nagyon jó érzés újra anyukának lenni, több, mint húsz év után. A nagy fiam is volt már azóta itthon és remekül sikerült az ismerkedés. Nagyon boldog voltam, amikor együtt mentünk sétálni öten és a két kutyánk.
  Mégis talán nem eretnekség ezen az oldalon tőletek megkérdezni, hogy hogyan tudtatok átállni fejben a régi felnőtt életetekből a szülői létbe néhány nap alatt? Okozott-e gondot a régi élet feladásának ténye, annak ellenére, hogy nagyon vártátok a kicsiket?
  Mi a férjemmel nagyon szerettünk volna közös gyerekeket és első perctől fogva az örök befogadásban gondolkodtunk, mégis főként a férjemnek, akinek ők az elsők, nagyon nehéz lelkileg feldolgozni a változást. Esténként sokat beszélgetünk együtt sírunk nevetünk a dolgokon, mégis volt már hogy elbizonytalanodott és egyszer én is. Mert annyira meg akarunk felelni és nagyon szeretnénk jól csinálni, de a vicces az egészben, hogy nem is a gyerekeknek, hanem nekünk a nehezebb szülővé válni.
  Remélem őszinte soraimmal megértésre találok köztetek!

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Mosolygós szép napot nektek!

  Anna

  Kedvelés

  • Szia!
   Nagyon örülök, hogy jól sikerült a barátkozás.

   Minden egyes gyerek beillesztése a családba jár zökkenőkkel, és aki maga szüli a gyereket, sokszor az is nehezen tudja feldolgozni a hirtelen változást, pedig ugye volt kilenc hónapja.
   Normális a bizonytalanság érzete.

   Kedvelés

  • Ebben pont az a nehéz, hogy hirtelen történik, és hiába készül rá az ember fejben, nem tudja pontosan, mi várja érzelmileg. Hiába tudtam, hogy nagy felelősség vár, amikor a bőrömön éreztem, hogy az én ilyen-olyan döntésemtől a gyereknek a léte és az élete függ, na az kemény volt. Meg nem bántam, de néha úgy éreztem, bungee jumping versenyen indultam, és csak az egyik lábamon tart a kötél.

   A férjemen is láttam azt a hatalmas szerelmet és kétségbeesést, ami bennem ezt az egészet kísérte. Ebből tudtam, hogy normális, ami történik, na meg megkérdeztem én is a sorstársakat. Annyi vállon veregetést még nem kaptam életemben, nyugodjunk meg, ez az út erre visz.

   Hetekig “helyezkedtem” térben, időben. Olyan pofonegyszerű és banális dolgokra gondolok, mint hogy ahová eddig egyedül mentem, oda most hogy fogok babakocsival/hordozóval. Egyáltalán hogy juttatom le a gyereket a cuccaival együtt a tárolóba, mert hogy most már nem csak magamnak pakolok (a hülye cumit legalább ötször fenn hagytam, mire megtanultam, hogy anélkül egy lépést se), a kiterjedésem is megváltozott.
   Néha úgy ébredtem éjszakai etetésre, hogy “mi ez a nyöszörgés, honnan jön, szegény szomszéd gyerek, adjon már neki valaki enni…” Kellett pár másodperc, mire rájöttem, hogy ez nem a szomszéd gyerek, hanem a gyerek a szomszéd ágyban egy méterre tőlem. Nem sírt, csak nyomatékosan jelezte, hogy jelen van.

   Aztán úgy összenőttünk, hogy utána azt kellett megtanulnom, hogy van olyan verzióm is, ahol továbbra is csak egy felnőtt, nőnemű “nemcsakanya” Kata van, pelenka meg cumi nélkül.
   Amikor először mentem el egyedül, gyerek nélkül valahová, olyan érzésem volt, mintha a feje súlya még mindig a mellkasomon lenne, és úgy telefonálgattunk egymásnak a férjemmel, mintha legalább 1000 km-re mentem volna el két hétre, pedig csak a boltba ugrottam le.

   Sokat rágtam ezt, aztán arra jutottam, hogy ezen az is átmegy, aki maga szüli. azzal a különbséggel, hogy nekik eddigre van 10,5 hónap “ismeretségük” “fizikai kapcsolatuk” “társbérleti múltjuk”. Nekünk ezt be kell hozni, és ez idő, neki is, nekem is.

   Néha azon agyalok, hogy hová tűnt az a lány, aki pár héttel ezelőtt még nagyon nem ebben a cipőben járt, vajon ott van-e még. Azt hiszem, azóta kaptam választ: Ott van az a lány, csak útnak indult, sokat változott közben, és szuper kalandjai vannak fél lábán kötéllel, fejjel lefelé.

   Szóval, üdv a klubban. 😉 Jó buli lesz, ígérem!

   Kedvelés

  • Neked már van gyermeked, így biztos valamennyire ismerős a helyzet, nekünk nem volt (mint a férjednek), így meg tudom érteni a pánikot 🙂 Két gyerekkel valószínűleg kicsit nehezebb is, mint egyetlen szőke ciklonnal :-D.
   Én arra emlékszem, amikor először leesett, hogy mintegy 18 évig nem lesz olyan, hogy elfáradtam és nyűgös vagyok és egy takaró alatt sorozatokat nézek egész nap. Sőt. Olyan sem nagyon, hogy anya beteg és pihen és teát szürcsöl meg a lázát méregeti. Kérdeztem anyuka ismerőseimet (vsz gyerekes anyuka) milyen trükkjeik vannak betegség esetére, a válasz az volt: az szívás, imádkozz a mielőbbi gyógyulásért 😀
   Tegnap elmentünk egy barkácsáruházba, ahol közöltem a férjemmel, hogy márpedig én most nézelődni fogok (sokat dolgozik, relatíve keveset van a gyerekkel hozzám képest) és elsuhantam a párnák és lakberendezési tárgyak közé. Olyan volt, mint egy nyaralás. Minden rózsaszín ködben úszott: rusztikus fa kiegészítők, mintás takarók, képkeretek….csapongtam ide-oda. Bruttó 7 perc múlva elkezdett rágcsálni a halálos aggodalom, hogy hol vannak és mit csinálnak (tök jól voltak, nézelődtek, nevetgéltek). És robogtam megkeresni őket, nem is érdekelt semmi :-)))
   Olyan elemi erővel jön elő belőlem az anyatigris..egy rossz szóért nekiugrok bárkinek (átvitt értelemben persze – plusz tudni kell rólam, hogy előtte az a ráhagyós típus voltam, aki inkább magában fortyog utána, de nem konfrontálódik).
   Visszatérve az örökre feledésbe merülő nyugis és eseménytelen vasárnapokra: belegondoltam mi lenne velem a kislányom nélkül és rájöttem, hogy egy értelmetlen, céltalan mókuskerék volna az életem. Mint az Idétlen időkig-ben (Bill Murray). Mindig ugyanaz sztori, mindig ugyanazok az örömök, aggodalmak, mindig ugyanaz a menetrend, ugyanaz a forgatókönyv. És ezen nem segít egyetlen kalandos utazás vagy kreatív hobbi sem.
   Ha az ember eljutott idáig, végigcsinált mindent, amit megköveteltek tőle és várta a gyerkőcöt (gyerkőcöket), akkor ez az útja, ez kétségtelen. Úgyhogy páncélt fel, nagy levegőt és hajrá. Az élet úgy szép, ha zajlik. Kis türelem, kis kitartás és olyan lesz, mintha mindig is ilyen lett volna 🙂

   Kedvelés

  • Én is doszt ezeket éreztem, gondoltam, mint a fenti hozzászólásokban leírtak.
   Érzem, hogy a szeretethormonjaim jól megugrottak, sokkal boldogabb vagyok, minr régebben, (éljen az oxitocin 🙂 ), persze nem euforikusan, hanem szelíden boldog. Olyan jó a kislányomra csak ránézni is, meg átölelni, lenni vele, olyan jó, hogy van. És közben egyik napról a másikra élek “energetikailag”: nagyon fáradt is vagyok, és lefáradt a nap végére, amikorra nagyjából 100szor adtam ki csak az oroszlán hangját, és 100.jára lapoztam végig csak az állatkás könyvet… A barátnőim azt mondják, hogy ők az ovódás kortól jobban élvezték a gyerekkel együtt töltött időt, deviszont akkor meg már nem lehet annyit babusgatni, és az hiányzik nekik, azóta is… Sokszor szoktam visszafelé nézni az életeseményeimet, hogy 100 évesen a halálos ágyamon majd mit hogyan látok visszafelé, és nagyon nagy hiányt élnék meg, ha nem vágtam volna bele a gyerekvállalás kalandjába, de ettől még ez egy ironman teljesítménytúra és egy vadvizi evezés kombója is… Szerintem 🙂

   Kedvelés

 10. Sziasztok!
  Szeretnék valamit kérdezni itt a fórumon: barátnőmék lombikoznak még, de nyárra eldől, hogy sikerült-e vagy sem, és utána elinditanák az örökbefogdást. Mivel 41 éves hölgyről van szó és újszülöttet szeretnének, gondolkoznának a magánutas örökbefogadáson is. Olvastam nemrég egy cikkben, hogy vannak weboldalak, ahova fel lehet iratkozni, és kvázi magadat ott bemutatni és ajánlani. Tudtok ilyen weboldal címeket esetleg? Köszönettel

  Kedvelés

  • Szia! Őszintén szólva én sem ismerek ilyen oldalakat, de nekem még leírva is “gyerekkereskedelem” szaga van… Ne keressen ilyen oldalakat, ne próbálkozzon így a barátnőd babához jutni… Nem gondolnám, hogy ez tisztességes út lenne. Sok hátulütője lehet… Megértem a kora miatt, hogy nem akar várni, de ennek nem hinném, hogy ez lenne a módja…

   Kedvelés

  • Szia! Mi is 40+ voltunk, amikor jelentkeztünk TEGYESZnél és alapítványoknál. Ilyen csillagállásnál sem lehetetlen újszülöttet kapni. (Belefutottam olyan oldalba várakozás alatt, ahol “magánutas” kapcsolatkeresés volt, de némi olvasás után inkább bezártam.)

   Kedvelés

 11. Sziasztok! Nem tudtam, hogy ez ennyire negatív megítélés alá esik. Az örökbefogadás háromszöge c. könyvben olvastam róla, hogy Ameikában ismert modell, arra nem emlékszem, hogyan védekeznek a visszaélésekek ellen.
  Igazából egy magyar cikket olvastam pár hete, -sajnos egyenlőre nem találom- és abban olyan természeteséggel írt erről a honlapról az örökbefogadni szándékozó, hogy engem is meglepett. Mi sem kerestünk ilyen oldalakat az örökbefogadásunk előtt, de még egy utolsó gondolat ehhez, hogy az örökbeadni szándékozók is erre az oldalra mentek fel és választották ki a kiskorú lányuk/ lányunokájuk gyermekének a jövendő családját. Érdekes volt, hogy ők sem a szakszolgálathoz vagy civil szervezetekhez fordultak. De akkor zárom is a témát Zsuzsa kérésére. Köszönöm

  Kedvelés

  • Ingoványos terület. Nincs baj azzal, ha ismeri egymást örökbeadó és örökbefogadó, de ha hirdetésben toboroz bármelyik fél, akkor mi alapján választ? Hogy zárja ki a pénzáramlást? És főleg: ki a felelős, ha rosszul sikerült az örökbefogadás?

   Sokszínű a világ, aki ebben gondolkodik, az úgyis megtalálja a módját, én nem ítélek senkit, de itt a blogon nem fogok engedni ilyen hirdetéseket.

   De tényleg 41 évesen sem kizárt újszülöttet kapni, attól is függ, milyen egyéb elképzelései vannak, hány helyre jelentkezik, hajlandó-e önkéntes munkát végezni stb.

   Kedvelés

 12. Szia! Köszönöm az érdeklődést! Annyira jól esik! Remekül vagyunk! A gyerekek olyan szépen az életünk rèszèvé kezdenek válni hogy már nem is tudjuk elképzelni nélkülük. Sokat gondolkodtam azon mi okozta a problémát, aztán rájöttem, miután elolvastam annyi babaköszöntőt amennyi az időmből futotta, hogy mi nemcsak két kisgyermeket kaptunk, hanem két testvér viszonyát is, amit a nap minden percében koordinálni kell. Keresnünk kell az intim perceket egyikükkel vagy másikukkal, hogy az a kis szeretetcsíra, ami gyökeret vert bennünk az első találkozásunk alkalmával, igazi szeretetté alakuljon. Lassabb ez a folyamat kêt kicsivel, akik már nem is csecsemők. A férjemmel mindketten itthon töltöttük az első hónapot. Nem is ment volna másként. Túl vagyunk néhány betegségen is , de a legfontosabb, hogy sokat vagyunk k a szabadban játszunk, sokat nevetünk együtt. Én az estèket szeretem a legjobban, amikor pizsamában odabújnak aztán együtt csak úgy vagyunk.. Már letelt az első hónap, de csak 10 nap múlva mehetünk a gyámhatóságra a határozatért.

  Kedvelés

 13. Sziasztok!
  Úgy érzem néha, hogy a férjem, csak miattam akar örökbe fogadni (én nagyon szeretnék), meg hogy segítsen egy gyereknek… Nem tudom, hogy ez elég indok e az örökbefogadásra. Nagyon félek attól, hogy sérülni fog(nak) valaki(k) a végén, hogyha nem tudja sajátjaként elfogadni a gyereket.
  Próbáltam vele beszélni, de nem az a típus aki könnyen ki tudja fejezni az érzéseit, illetve mivel ilyen téren teljesen más a gondolkodás módunk, így nehezen értem meg hogy mi jár az ő fejében (szívében), ő meg azt, hogy mi az én fejemben.
  kérdésem: a tegyesznél vagy a kötelező pszichológiai vizsgálatnál ki tudják szűrni, ha nem vagyunk alkalmasak az örökbe fogadásra? Mert, annak ellenére hogy én nagyon szeretnék örökbe fogadni, még azt is jobban viselném, hogy azt mondják, hogy inkább ne, mint hogy megérkezik a gyerek, de mégse leszünk egy igazi család, és csak a feszültség/sérülések vannak.

  Kedvelés

  • Kedves T.H.!

   Ez az én magánvéleményem, lehet hibás, de talán érdemes átgondolni: hasznos lenne elmenni egy terápiára, ha jól tudom, ilyen talán Ágacskánál is van. Ennek célja az, hogy kiderüljön, hogy ki mit szeretne valójában. Itt a beszélgetések, szakszerű levezetés, kérdések segítségével, melyek felszínre hoznak valamit, kiderülhetne, hogy mi az, amit ő valóban vállalni tud. Nekem valóban nem tűnik szerencsésnek, ha inkább a jó cselekedetre való szándék vezérel, mint a belső elfogadás vagy gyerek utáni vágy. Meséltek olyat a tanfolyamon annak idején, hogy egy házaspár azért vitt haza egy testvérpárt (nem újszülöttek), mert úgy érezték keresztényi kötelességük segíteni, jót tenni. Aztán pár hónap után visszavitték őket, mert persze a gyerekekkel sok dolog volt, amire nem számítottak, és nem jól élték meg. Persze ez csak egy történet volt a sok hallott közül, nem jelenti azt, hogy mindenki így reagál a nehézségekre, csak gondoltam megosztom ezt az emlékemet, információmat.

   Kedvelés

  • Szia!
   Nagyon jó a kérdésed. Nem garantálom, hogy a pszichológiai vizsgálat kiszűri, ha valaki alkalmatlan, főleg, ha a férjed neked meg akar felelni és a “papírforma” szerinti válaszokat adja.
   Abban igazad van, hogy nem éri meg, hogy ezen szétmenjen a család.
   A beszélgetést nem lehet megspórolni, ha ott van a gyerek, az napi 24 órás szolgálatot, folyamatos döntéseket igényel, amiket meg kell beszélni…
   Jobb lenne előre tisztázni, mit akartok.
   Akár azt is el tudom képzelni, hogy meglátogattok gyerekes családokat, és felteszitek a kérdést: ezt akarjátok? El tudjátok képzelni az életet?

   Csak egy példa: most hétvégén nagy társasággal elutaztunk, és három értelmes mondatot nem tudtunk beszélni a barátainkkal, mert a gyerekek folyton jöttek és akartak valamit. Ezt nagyon nehéz előre elképzelni, és nem nagyon lehet hirtelen nekibuzdulásból végigcsinálni.

   Kedvelés

   • Szia! Mi két kicsit fogadtunk örökbe. Testvérek. A napokban kaptuk meg a hivatalos okiratokat. Sok mindent átéltünk ezalatt a pár hónap alatt, de nem mi voltunk az első pár akiknek kiajánlották őket. Közel két hónapos procedúra után mondott le végleg a gyerekekről az előző pár. Sajnos a kisfiú rosszabbul élte meg és most ezt nekünk kell orvosolni. A gyámhivatal szerint már az első találkozás alkalmával látszott a leendő anyukán a bizonytalanság. Mégis belevágtak, látogatták a gyerekeket. Több alkalommal több napra is elvitték őket. Majd egy nap, amikor elvitték őket, pár óra múlva vissza is vitték, mert a kisfiú nem fogadott el a leendő anyukától enni és innivalót. Lemondtak róluk majd másnapra visszavonták a nyilatkozatot. Kaptak még egy esélyt, de ismét kudarc lett a vége. A kisfiú továbbra sem fogadott el ételt. Megjegyzem a kisfiam most is rosszevő, de nem adjuk fel. Minden nap próbálkozunk és hiszünk a változásban. Végül új pszichológiai vizsgálatra kötelezte a párt a TEGYESZ. Itt kiderült hogy az anyukajelölt csak a férje kedvéért vállalta a testvérpár örökbefogadását. A végeredmény az lett hogy a határozatukat egy gyermek örökbefogadására változtatták. Hogy mi történt velük azóta, nem tudom. Kérdésedre válaszolva az első pszichológiai teszt és beszélgetés nem biztos, hogy elég. Mi felkészültünk lélekben, sőt nekem már volt egy nagy fiam, mégis nagyon nehéz pillanatokat éltünk meg és élünk meg még most is, sőt azt gondolom ez így lesz még nagyon sokáig. Voltak krízis helyzetek is, de mi a férjemmel mégjobban összekovácsolódtunk. A titka, hogy beszéltünk az érzéseinkről. Pedig ő sem beszédes, de ő ebben változott a legtöbbet. Azt gondolom a pszichológusnak el kell mondani a kétségeket. Minket külön is behívtak majd utána ültünk le együtt. Üdv: Anna

    2017.05.08. 10:38 ezt írta (“Örökbe.hu” ):

    Örökbe hozzászólt: “Szia! Nagyon jó a kérdésed. Nem garantálom, hogy a pszichológiai vizsgálat kiszűri, ha valaki alkalmatlan, főleg, ha a férjed neked meg akar felelni és a “papírforma” szerinti válaszokat adja. Abban igazad van, hogy nem éri meg, hogy ezen szétmenjen a csa”

    Kedvelés

    • kösz, hogy leírtad.

     És van olyan végkifejlet is, hogy pár hónappal később jönnek rá, hogy nem megy, a házaspár elválik, a gyerekek mennek vissza állami gondozásba…

     A Kisrigók története jut eszembe:
     “a testvérek csecsemőként találkozhattak, de valamilyen gyámhatósági hiba folytán elszakadtak egymástól, múlt év novemberében ismertették össze őket, amikor örökbefogadó szülőket is találtak nekik. Megismerkedtek egymással és a szülőjelöltekkel, átlagosan nehezen ment, nem volt előjele a kudarcnak, de mégis megtörtént, ami nagyon ritkán szokott, hazamentek új otthonukba, de egy hétvége után visszahozták őket. A gyerekvédelem úgy döntött, megpróbálja újra az örökbeadást, de nem mondja el, miért nem sikerült az első. A gyerekek csalódottak voltak és dühösek, a fiam bizalommal és örömmel indult el a gyerekotthonból, csalódása mérhetetlen volt, a lányom számára kérdéses volt, hogy a három éve családként megélt nevelőcsaládot megéri-e otthagyni, de az igazi tragédia az lett, hogy a sikertelen örökbefogadás után nem a nevelőcsaládba, hanem a gyerekotthonba került vissza. Hetekig ült a bontatlan bőröndje mellett, és csak azt mondogatta, jön majd érte az apukája, az új szülők meghátrálása nem volt annyira fájdalmas, mint az a felfoghatatlan helyzet, hogy a nevelőapa nem jön érte, nem viszi haza az otthonába, a szobájába, a “testvéreihez”, az óvodájába, a kertjébe, a jószágokhoz, a falujába. A lányom hatévesen mindent elvesztett, a fiam ötévesen a reményt, arra, hogy szülei lesznek. Két kirabolt kisgyerek.”

     Biztos nem könnyű nektek, de abban is biztos vagyok, hogy a gyerekek jó helyre kerültek 🙂

     Kedvelés

     • A TEGYESZ szinte egy napot sem várt. Amikor megkapták az első telefonos értesítést a családtól, azonnal hívták a megyeszékhelyen dolgozó munkatársukat, aki még aznap kiküldte nekünk a levelet, benne a gyerekek fényképével. (A 3-5 év közötti testvér örökbefogadása listán a 2. helyen álltunk ekkor. A 0-2 éves egy gyermek listán 23. helyen, két év után.)
      Sajnos még meg sem érkezett hozzánk a levél, amikor felhívtak minket a helyi TEGYESZ- től, hogy megtudják, hogy megkaptuk-e a levelüket.
      Nagyon megkönnyebbültek, amikor közöltem, hogy még nem. Erre a válasz az volt, hogy akkor ne is nyissuk ki a borítékot, mert nem nekünk szól. A férjem azt mondta, hogy biztosan egy aranyos kicsi gyerek fotója van benne, ezért jobb is , ha nem nyitjuk ki, mert biztosan fájna a szívünk. Később tudtuk meg, hogy a mi gyerekeink voltak már akkor is a borítékban.
      Az előző család felfüggesztette a folyamatot az egyik nap, majd másnap mégis úgy döntöttek, hogy folytatják az ismerkedést. Ezért nem bonthattuk ki a borítékot, mivel kaptak még egy esélyt.
      Bár a mi kapcsolattartónk,- aki nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik- azt mondta, hogy ő nem adott volna még egy esélyt, mert ha valaki ennyire elbizonytalanodik, akkor a gyakorlat azt mutatja, hogy nem fog megtörténni az örökbefogadás.
      Mi égi jelnek tekintettük, amikor másodszorra ugyanazt a levelet megkaptuk, amit elsőre nem nyithattunk ki Csak a dátumot javították át tollal, kb. három héttel későbbire.). Magyarul a mi gyerekeink kétszer jártak a postaládánkban, ami számunkra azt jelentette, hogy ők a mi gyerekeink szeretnének lenni…:-)

      Kedvelés

      • Két hét múlva volt az első találkozás velünk. A levelet elsőbbségivel szombaton kaptuk. Hètfőn telefonon jeleztük hogy szeretnénk velük találkozni. Egyeztettek a nevelőszülővel, majd a következő héten hétfőn került sor a találkozásra.

       Kedvelés

 14. Sziasztok!

  Mészáros Krisztina – Molnár Gabriella – Rózsahegyi Nóra: Beszéljünk róla?!

  Ezt a könyvet keresem. Az Ágacskánál készlethiány van, a színes a világ oldalon szintén hiánycikk.
  Esetleg valakinek megvan, és megválna tőle? 🙂
  Köszönöm

  Kedvelés

 15. Én Szilágyi Hajnalka Aurelia vagyok, a romániai Nagyváradon élek. Én is örökbefogadott vagyok de sajnos egyedüli. Ezalatt azt értem hogy rajtam kivül nem fogadadtak a szüleim más gyereket örökbe se nem szültek. Azt szeretném ha találnék olyan örökbefogadott személyt ezen az oldalon aki szintén testvér nélkül nőtt fel (se nem született a szüleinek se nem fogadtak mellé mást) mint én és vele beszélgetnék a neten vagy prrivátban. Van olyan aki egyedül nőtt fel örökbefogadottként vagy mindenki mellé fogadtak mást is csak mellém nem?
  A másik dolog ami idegesit hogy a családom (akik örökbe fogadtak azoknak a családja, unokatestvér, testvér, stb.) mikor beszélget, meséli ki kire hasonlit meg kiktöl mit örököltek. Például anyu unokatestvére mondogassa anyunak hogy Rózsika (igy hivják anyukámat) te anyukámra hasonlitassz, Meg ilyenek. Én meg irigységet meg dühöt érzek hogy én nem tudom kire hasonlitok és kitől mit örököltem. Kérlek válaszoljatok, más fogadott gyereknek soha nincs ilyen érzése, vagy ha van olyan aki egykeként nőtt fel mint őrőkbefogadott, nem hiányzott neki hogy legyen testvére, legalább akivel beszélgessen?

  Kedvelés

  • Több olyan gyermek van, akit egykeként fogadnak örökbe. Ennek olyan oka is lehet, hogy a szülők az életkoruk miatt már nem fogadhatnak örökbe másik gyermeket. Vagy esetleg nem szeretnének…Esetleg van vér szerinti gyermekük is…Ezen a blogon van örökbefogadottak számára is fórum. Biztos találsz valakit, aki szimpatikus.

   Kedvelés

 16. Sziasztok ma beszéltem a tegyeszes hölggyel halad lassan a sor 25 ből a 18- ik vagyunk mondta hogy változhat mert nem volt kikötésünk mondtam neki mi fogadókészek vagyunk úgy számoltam 7 en estek ki elölünk remélem ha így halad idén sorra kerülünk.

  Kedvelés

 17. sziasztok.! ma kaptunk telefont hogy született egy kislány és mehetünk megnézni.megnéztük és ha minden jól megy jövőhét csütörtökön hozhatjuk haza.ennél szebb születésnapi ajándékot nem kaphattam ildi veletek mi újság? mindenkinek boldog babavárást kivánok!

  Kedvelés

 18. Sziasztok!
  Leblokkoltam, azt hiszem 😦 nem tudom, hogy reagaljak jol 😦 egy kerek eve van velunk a lassan haromeves lanyunk. Kozel ket evig neveloszuloknel volt. Probaltunk vele beszelni roluk, a nevelocsaladrol. Nezegettuk tobbszor az albumot is, de az egy nagylanyon kivul senkire sem volt hajlando emlekezni. Latszolag.
  Ma ugyanis tobbszor emlegette megint a nagylanyt es a sokszor hasznalja mostanaban a “hazamegyek” kifejezest. Pl. Viccesen megjegyzi furdes kozben, hogy “ha ramfroccsen ebbol a viz, akkor hazamegyek”. Kerdezgettem este, hogy mi ez a hazamegyek-dolog, mig vegul kibokte, hogy ehhez a bizonyos nagylanyhoz menne. Menjunk el hozza, hivjuk fel telefonon, stb.
  Azt is mondta, hogy ott akarna maradni es pancsolni az udvaron (van medences kep az albumaban). A papajat is noszogatta ma delelott, hogy menjen ki vele az udvarra a tyukokhoz, pedig a papa lakasban lakik…
  En azt hittem, jol erzi magat, de mar egyre kevesbe tudom ezt hinni. Foleg, hogy alapbol is nagyon siros, pityergos. Minden aprosagtol visit, sir. A batyjara a vegletekig feltekeny, irigy, akinek ez persze nagyon rosszul esik. Valahogy o a teso erkezesevel sem valt iriggye. Persze a feltekenyseg nala is megjelent, csak mashogy.
  Lehet, a lanyunk megsem erzi, hogy hozzank tartozik? Mit rontunk el ennyire, hogy nem erzi az otthonanak az otthonunkat? 😦 miert akar elmenni? :-(((

  Kedvelés

  • Szia Lazandi,
   ez nagyon nehéz lehet. Viszont, az szerintem nagyon jó, hogy ezeket el meri nektek mondani, hogy ennyire bízik bennetek… Ahol a gyerek nem érzi otthon magát, ott ezekről sem mer beszélni.

   Nekem is szokott néha fenyegetőzni a kisfiam, hogy visszamegy “az ő házába” (így is szokta nevezni a nevelőcsaládot), ezt szépen meghallgatom, és mondom, hogy itt marad. Az én fiamon azt is látom, hogy ahogy az értelme, beszédkészsége fejlődik, úgy most tud elmesélni, megfogalmazni olyan dolgokat, amik még azelőtt történtek, hogy megtanult beszélni. Lehet, most tudja kifejezni. Ha ez fürdés közben, viccesen hangzik el, akkor ez csak amolyan “kóstolgatás”, hogy hogy reagálsz, szabad-e erről beszélni. Ilyenkor lehet valami olyat mondani, amit be is tudsz tartani: “nem költözöl vissza, velünk maradsz, de majd nyáron elmegyünk hozzájuk látogatóba/majd este megnézzük a fényképüket.”

   Nálunk visszatérő téma, hogy miért vettük el a régi vezetéknevét. Ezt én mindig meghallgatom, mondom, hogy szép a régi név, de azért adtuk a mi családnevünket, hogy ezzel is jelezzük, ő hozzánk tartozik. Olykor közli, hogy meg akarja változtatni a nevét. Akkor mondom, hogy ha nagy lesz, megváltoztathatja, és mi akkor is nagyon fogjuk szeretni.

   Ha egy éve volt az ismerkedés, akkor a hasonló évszak, időjárás is előhozhat emlékeket. Az is lehet, fél, hogy tőletek is el fog kerülni. Általában is, egy ilyen pici gyerek lelkébe belegondolva, az élete még csak harmadát élte nálatok, nehéz felfogni, ami vele történt.
   És lehetnek mélypontok. És lehetnek olyan sebek, amiket a legszeretőbb szülői viselkedés sem tud begyógyítani.
   Bízzatok magatokban, nagyon jó szülők vagytok!

   Kedvelés

   • Köszönöm a biztatást, de sokszor tényleg nagyon magunk alatt vagyunk, talán ezt a bizonytalanságot is érzi. Ez “csak” türelmetlenségből fakad. Sokszor nehéz vele 😦 nehezen tanul meg új dolgokat, sajátít el szabályokat és ez a fajta már-már túlzott érzékenysége is csak hab a tortán 😦 egy példa ma reggelről: bilibe és bili mellé is sikerült pisilnie. megkérdeztem, ez hogy sikerült, holott pontosan tudtam, de kíváncsi voltam, mit mond. Azt mondta, azért, mert nem szóltál. Ugyanis minden reggeli “játszmája” része, hogy mi elküldjük pisilni ébredés után, ő pedig nyűglődik, hisztizik, sír, hogy nem megyek, nem kell pisilni. Most ez kimaradt. Nem szóltam, kiváncsi voltam, meddig húzza az időt. természetesen a végsőkig. Amikor ezt követően felemeltem, hogy kiemeljem a pisitócsa közepéből, hisztizni kezdett már attól, hogy hozzáértem 😦 valahogy azt érzem, itt nagyobb a baj és talán szakember kéne. vagy mi rontunk el nagyon valamit, vagy a nevelőcsaládban történt valami… nem tudom. Álmában is minden éjjel nyafog, nyüszög hajnaltájt, reggel 6 körül és éjféltájban is. Ezen kívül követelőzik, parancsolgat, csíp és köpköd. Ezek egy része persze bölcsis utánzás is lehet.
    Az lehet, hogy tesztel minket, de lassacskán nálunk is pattan a húr, pedig nekünk kellene nagy és okos és biztonságot nyújtó felnőtteknek lenni, ezt tudjuk azért 🙂

    Kedvelés

    • Sok hasonlóságot látok a mi esetünk és a Tiétek között. Mindenképp forduljatok szakemberhez, de addig is az alábbi tapasztalatainkat osztanám meg: 1) Elutasítás – parancsolgatás, verekedés: Nagyjából ugyanannyi idő kell a gyereknek, hogy egy családba beilleszkedjen, mint amennyit a család nélkül töltött. Az elutasítás, a verekedés, az ellökés és ezzel párhuzamosan a parancsolgatás nálunk is megvolt. A gyerek meghatározta, hogy ki fürdetheti, ki főzi a kakaóját, ki teszi tisztába, ki öltözteti stb. Nehéz volt, de az, akit ellökött (általában én voltam) magától, az visszalépett kicsit, és hagyta, hogy az csinálja vele a dolgokat, akit éppen kért. Volt, hogy 5-en ugráltuk körül. Vicces, de így volt. Az egészet én az elvesztett kontrollra vezettem vissza: A gyerek élt valahol, majd átkerült máshova, úgy, hogy neki ebbe tulajdonképpen semmi beleszólása nem volt. Érthető, hogy fél, hogy ez újra megtörténhet vele, és igyekszik mindent a kontrollja alatt tartani. Ez az egész csendesedni fog, de idővel, és konstans megerősítéssel. A fiammal még mindig kell azt játszani, hogy ő mondja: “Anya-apa nem szeretlek” és várja a reakciókat. Akkor nekünk sírni kell, és ő erre kimondja, hogy szeret minket és akkor mi ujjongunk. Vagy azt mondja, nem szeretlek, erre azt a választ kell adni, hogy én viszont akkor is szeretlek, ha rosszul viselkedsz is szeretlek, mindig szeretlek. Mi sokat mondtuk neki, hogy mekkora ajándék ő nekünk, ő a mi kincsünk, az életünk értelme stb-stb. Nyálasan hangzik, de egyrészt így is érezzük, másrészt neki is jól esik ezt hallani.

     2) Nálunk sem volt felhőtlen a viszony a nevelőszülőkkel, 1,5-2 év elteltével mentünk vissza először, igaz a mi gyerekünk sose kérte. Mi készítettünk neki egy albumot pár hónappal a hazaérkezése után, amelybe szereztünk képeket a nevelőcsaládról is, és igyekeztem időnként azt mutogatni neki, mesélni róla. Először elutasította, de kitartóan próbálkoztam. Egyszer csak azt éreztem, érdekli, na akkor mentünk vissza, de addigra már megerősödött a köteléke hozzánk. Próbálkozni kell vele. Ha azt érzi, hogy veletek mindenről beszélhet, akkor megnyugszik. Azt erősíteni kell benne, hogy a nevelőcsalád igenis szerette, de ez volt a munkájuk, és boldogok, hogy anya, apa és tesó érte jöttek.

     3) A pisilés: nem megyek, visszatartom – még máig előfordul, és néha (egyre ritkábban) vannak balesetek. Egyrészt ennyi idős koromban ez velem is előfordult, pedig engem nem fogadtak örökbe, másrészt ez is a kontroll, illetve a tesztelés folyománya. Látni akarja, hogy mit léptek, ha ellenetek tesz, és szeretitek-e, illetve kontrollálni akarja a saját testét.

     4) Kellene vele külön-külön is programokat szervezni, meg úgy is, hogy együtt az egész család. Ezekről fényképeket készíteni és utána megnézegetni. Nálunk a fiam akkor kezdett hozzám jobban bújni, amikor egy betegség miatt kórházban voltunk, és csak én voltam ott neki, aki segített, aki mellébújt az ágyon. Apa jött látogatni, de nem ő volt vele egész nap. Sokat meséltem neki, játszottunk, próbáltam a kellemetlenségeket enyhíteni. Ekkortól lett bújósabb. Azóta megvannak a mi közös programjaink, ami csak a mienk.

     5) Sírás/pityergés: Nálunk is dettó ez a helyzet még most is. Arra használja a gyerek, hogy elérje, amit akar. Sokszor már nem is kér, hanem rögtön rázendít. Ezt nagyon nehéz kinevelni. Nálunk sokszor diskurzus, hogy ha sírsz, nem csinálom meg ezt vagy azt. Kérd normálisan, nem kell bőgni! És van olyan is, hogy hagyjuk sírni, hogy kiadhassa a “fáradt gőzt” magából. Majd megnyugszik. A sírásra csak akkor szabad reagálni, ha jogos, pl.: elesett és megütötte magát, vagy eltört egy játéka, vagyis veszteség érte, fáj neki valami stb. Ha ezt arra használja, hogy érzelmileg zsaroljon, akkor erősnek kell lenni. (Tudom, nehéz, nem lehet 100%-ban konzekvensnek maradni)

     Szóval nem szabad kétségbe esni, de nagyon nehéz időszak ez. És még lesz ezer. Én azt vettem magunkon észre, hogy az elején minden problémát arra vezettünk vissza, hogy ez az örökbefogadás traumája, aztán egy csomó dolognál nem is volt az. Pl.: a bölcsiben sok anyuka mondta, hogy az ő gyerekük is odacsap, üt, harap, rúg. Na akkor megnyugodtunk.

     Bocs, kicsit hosszú lett. Remélem, segít valamit, amíg a szakembert meg nem találjátok.

     Kedvelés

     • Nagyon sokat segítettél, köszönöm. Lehet, az örökbefogadás miatt eleve nagyobb feneket is kerítünk a problémáknak. A kontrollvesztésben lehet igazságod. Lehetséges tényleg, hogy félhet attól, hogy máshová kerül megint, de az rémít meg, hogy úgy viselkedik, mintha akarna is máshová kerülni. Miközben lehet, hogy valóban csak a határokat feszegeti, hogy így is szeretnek-e vajon. Tegnap kicsit jobban lehetett vele beszélgetni, játszottunk is együtt sokat délután, rá volt szánva az idő, hogy hátha megnyugszik kicsit. Beszélgettünk a néniről, akinek a hasában volt. A néniről, aki vigyázott rá, míg meg nem találtuk egymást. Kicsit mintha megnyugodott volna, határozottan jobb kedve volt tegnap. Annyira viszont még nem tudja kifejezni szavakkal a gondolatait, hogy pontosan értsük a problémáját, de most már kapisgáljuk. Nézegettük megint az albumot és megígértem neki, hogy készítünk egy igazi albumot a napokban, amiben az elektronikusan kapott további képek is benne lesznek és akkor bármikor tudja nézni, nem kell hozzá telefon, számítógép sem.
      Mindenesetre az “Akkor is szeretünk, ha rosszul viselkedsz” fontos kulcsmondat, ez biztos.
      Külön program valóban jó ötlet, bár kivitelezés kicsit bonyolult, de megoldjuk valahogy, mert segíthet ez is, hogy elhiggye, tényleg hozzánk tartozik. Olyan szélsőségesen féltékeny és irigy a bátyjára, hogy az már ijesztő 😦 a különprogram talán ezen is enyhít kicsit. Kórházba valószínű én is megyek vele hamarosan 😦 jövő hónap elején derül ki.
      Azt is mostanság hangsúlyosan próbáljuk megértetni vele, hogy nyávogást és hisztit nem értjük, beszéljen, mert tud beszélni. Mondja el, amit akar, de ne nyávogva és visítva. Mi is hagyjuk sírni is néha, mert olyankor semmi más nem segít. Minden csak olaj a tűzre.

      Kedvelés

      • Annyi nyűge-baja lehet egy ilyen kisgyereknek.
       A mi fiunknak nagyon fájt, hogy a nővére vér szerinti gyerek, ő meg nem. Hogy őt miért nem én szültem. Ez már egész pici, 2-2,5 éves korban téma volt és bántotta.
       Aztán bánthatja a gyereket az is, ha a tesó sokkal okosabb, fejlettebb, előbb-utóbb észreveszi és hozzá méri magát…
       Lehet, a bölcsiben is van valami, piszkálja egy kisgyerek, vagy van olyan gyerek, aki népszerűbb-kedvesebb az óvónőknek-folyton az ő hisztijével kell foglalkozni stb.
       És igen, egy csomó vér szerinti gyerek is hisztizik, csíp, verekszik.

       Kedvelés

      • Sokszor az ellenkezőjét mondják annak, mint amit akarnak. Pl. nálunk az a szabály, hogy csak akkor ehet édességet, ha evett a főétkezéskor. A gyerek, amikor szépen evett is, azt mondja: Nem ettem szépen, nem kapok édességet. És vár. Gondolom, a csalódástól próbálja így megkímélni magát.

       A Te gyereked is úgy viselkedik, hogy el akar menni, de igazából azt akarja, hogy ne engedjétek. Ekkor inkább azt kell neki mondani, hogy dehogy mész, nem engedlek sehova, mert Te az enyém/miénk vagy, ide tartozol, és most már örökkön örökké együtt leszünk. Nem adlak oda senkinek soha. Ilyen teátrálisan.

       Kedvelés

      • Nyűge-baja tényleg sok lehet, vér szerintinek is. Nálunk ráadásul elég élesen fenn is áll az a helyzet, hogy a vér szerinti tesó okosabb, fejlettebb, míg a kislányunknak komolyabb lemaradásai vannak az életkorához képest. Rengeteget fejlődött, de még mindig kérdéses, hogy normál intellektusú lesz-e vagy sem. Nehezen tanul, de rengeteg új élmény és változás érte eleve az elmúlt egy évben. Nagyon hamar el is fárad az új ingerektől, míg a nagyobbnak folyamatosan új ingerekre van szüksége. Tökéletes ellentétei egymásnak, de ezáltal szépen ki is egészítik egymást. 🙂 A bölcsiben egyébként soha nem hisztizik és igyekszik követni a szabályokat. De pl sokszor a mai napig nem tudja, mi a jele, melyik az ő törölközője, stb. és óvodát fog kezdeni… figyelemmel, koncentrációval komoly gondjai vannak egyelőre.
       Akkor továbbra is hangsúlyozzuk, hogy mennyire nem megy tőlünk sehová, teátrálisan 🙂

       Kedvelés

      • Köszönöm kérdésed, jobb a helyzet valamelyest. Továbbra is hiperérzékeny, de jelenleg “csak” a mérhetetlen irigység, amivel küzdünk. Kifejezetten anyás lett az utóbbi időben. Próbálom éreztetni vele, hogy bár nem vagyunk együtt egész nap (dolgozom), rám mindig számíthat. igyekszem többször ölbevenni, babusgatni is, mert úgy látom, van erre igénye. szakember egyelőre nem elérhető, akit tényleg fel is kereshetnénk, de beszélni tudtam eggyel és próbálom az ő útmutatásai kicsit normálisabb mederbe terelni a dolgokat. Összességében jobb a helyzet, ez biztos. Azért ősszel még mindig szándékunkban áll szakembert keresni. eleve járunk a kislánnyal a Nevelési tanácsadóba, SNI-s, úgyhogy valószínűleg ott sikerül majd érdemben szakemberrel beszélni erről. Már tavasszal is szóba került, hogy ha nem változik, akkor konzultálhatunk újra a pszichológussal. Most ugyanis az a helyzet pl. irigység-fronton, hogy bármi, amihez valaha is hozzáér, az onnantól az övé és bárki más akarja akár csak megérinteni is. Pl. a tesó, akkor éktelen visítós, könnytelen hisztibe kezd és próbálja kitépni a kezéből. A bölcsiben is elvette mindenkitől a játékokat és nem is játszott velük, próbálta eldugni, ha megszerezte. Ezen a téren nem jutunk előbbre viszont 😦 az okára sem sikerül rájönnünk

       Kedvelés

      • Szia!

       Örülök, hogy javult a helyzet. Folyamatosan javulni fog. Idő kell hozzá. Nálunk is folyamatosan változnak a dolgok, két és fél év után is látom, érzem, hogy a fiam kötődése még alakul, még fejlődik, egyre tudatosabb lesz. Szóval folyamatos lesz a fejlődés, és persze a kihívás is, mert mindig jönnek majd új szituk, amikre megoldást kell találni. Szerintem (nem vagyok szakember, csak segíteni próbálok), a kislányodnak a tárgyak biztonságérzetet adnak. A birtoklás megnyugvást ad neki. (Volt egy “családja”, amelyet egyszer csak elvettek tőle, ott voltak dolgai, ágya, ruhái, játékai, cumisüvege stb-stb azok sincsenek/vagy legalább is nem minden. ) Ezek csak érzelmi szinten élnek benne, de neki nagyon fontos, hogy bizonyos dolgok az övé. Szerintem, ha valami tényleg az övé, azt erősíteni kell benne, hogy “igen a tiéd, de azért más is megnézheti, majd visszaadja, senki nem veszi el tőled, és addig Te is megnézheted a másikét.” És elvenni is csak úgy szabad, ha ő engedélyt ad rá. Szerintem meg kell kérdezni, hogy megengedi-e hogy vaaki megfogja megnézze a dolgait. Legyen hatalma/kontrollja a saját dolgai felett.

       Lehet, hogy nem jó dolog az állati viselkedéshez hasonlítani ezt, de miután ezek mélyről jönnek, talán az ösztönhöz is közük lehet: a macskák is azért dörgölőznek a gazdához, hogy megjelöljék, hogy ő az én gazdám.

       Kedvelés

      • Nem is azzal van a legnagyobb probléma, hogy a saját dolgait félti. ezt még életkorából adódóan is elfogadhatónak tartanám. Inkább tényleg azzal, hogy mindent magának akar, amit egyszer is kézbe vett. Pl. a tesó engedte neki, hogy játsszon a logikai készlettel, amit az iskolakezdéshez vettünk és amikor másnap a tesó akart vele játszani, ,visított, mint akit nyúznak, hogy az az övé,ne nyúljon hozzá és tépte ki a kezéből, de egyébként természetesen az a nagytesójé, mivel ő megy iskolába és kvázi örüljön, hogy egyáltalán játszhatott vele, mert színes volt és érdekes, elpakolászgat ilyeneket szívesen.

       Az viszont igaz, hogy mindent elvettek tőle 😦 gyakorlatilag semmije sem volt. A családban nevelkező tizenéves gyerekek babakorban kinőtt ruháit adták rá a lányunkra, a ruhaméretét sem tudták, mikor kérdeztük, mert vásároltunk volna neki. 6 hónaposokra való ruhákat hordott másfél évesen 😦 alig küldött vele valamit a nevelőszülő és amiket küldött, azoknak is jó részét olyan állapotban, hogy a tanácsadó nem engedte, hogy átadják nekünk 😦 ebből s fakadhat a birtoklási vágya,hogy semmije volt, de nem értjük, hogy miért tekint mindent a sajátjának, amihez valaha is hozzáér vagy ami rózsaszín. Merthogy pár hete az én rószaszín zoknim miatt sivalkodott, hogy vegyem le, mert az az övé 😦 nyilvánvalóan négyszer beleférne a lába, de az kell…. nagyon energialeszívó jelenetek ezek számára is 😦

       Kedvelés

      • Hozzád akar hasonlítani. Olyan akar lenni, mint anya. Az én fiam is folyton elkunyerálja apa kincseit, vagy ha kapunk valamit, ami számára érdekes, rögtön rácsap. Mi általában neki adjuk. Sokszor pedig csak megszerezni akarja a dolgokat, amikor kimondásra került, hogy az övé, onnantól már nem érdekli olyan intenzíven. Mi azt is szoktuk, hogy apához hasonló ruhákba öltöztetjük a fiunkat. Ilyenkor nagyon büszke.

       Kedvelés

      • Az sem öf. specifikus, hogy az a korosztály, aki szerint nem ő irányítja a dolgokat és ez milyen frusztráló ;), az úgy akar kontropllálni, hogy “elébe megy” a félelmeinek.
       Szóval amikor úgy tűnik, hogy ki akar kerülni a családból, akkor csak fél, hogy kikerül, de ha már ez “úgyis így lesz”, akkor legalább hadd ő mondja meg, mikor és akkor ezt előbb kell, mint amúgy lenne.
       Az én 2 éves vsz-m második munkanapomon reggel beszólt, hogy “anya, menjél már el dolgozni”. Szóval így.

       Kedvelés

  • Ne aggódj, szerintem teljesen “normális” a kislányotok viselkedése. Kiszakadt az eddigi családjából, s ez a történés még nincs feldolgozva benne (ugyanez a helyzet nálunk is, még 6 év után is!). Lehet-e kapcsolatot felvenni a nevelőszülőkkel? Esetleg telefonon beszélgetni velük? Egy jól előkészített beszélgetés, felkészítés után a kislányotok is beszélhetne velük telefonon, a nagylánnyal is, és később elő lehetne készíteni egy látogatást is. De addig is sokat lehetne beszélni arról, hogy majd meglátogatjátok őket. Én nagyon fontosnak tartanám! Az én kislányom 7 évesen került hozzánk (lassan már 6 éve), és pszichológusi tanácsra sajnos csak 2 év után vettük fel a kapcsolatot a nev. szülőkkel (ha jól tudom, kisebb korban viszont korábbra javasolják). Sokkal hamarabb kellett volna! Azt látom ismerős öf. családokban, hogy a korábbi és a két évhez képest gyakrabb kapcsolatfelvétel nagyon áldásos hatással tud lenni az öf. szülők és öf. gyermek kapcsolatára, a gyermek lelkiállapotára és annak egészséges fejlődésére. (Nektek van pszichológusotok? Ő mit mond?) Nálunk épp tegnap volt egy oltári nagy összecsapás köztem és a kislányom között. Kiskamasz, egyszerűen nem akar, és nem is szokott szót fogadni, gyakorlatilag kezelhetetlen. Megtagadja a részvételt a házi munkában, nem jön el velünk oda, ahová nincs kedve, egész nap TV-zne és nassolna, stb. stb. Tegnap leszereltem a TV-t és a számítógépet… 🙂 Megkaptam tőle (üvöltve), hogy nem szeret, és nagyon sajnálja, hogy én vagyok az anyukája… Ilyenkor persze este nem győz bocsánatot kérni és mindenféle úton-módon kifejezésre juttatni a szeretetét. A nagy beszélgetésben előjönnek olyanok, mint a “mi csak azért fogadtuk örökbe, hogy dolgoztassuk”, “bezzeg a nővérét (ő vsz.) kényeztetjük, neki nem kell segítenie” (ami persze nem igaz), stb. stb. (A féltékenység és irigység nálunk is megvan ezerrel…) Írt már olyan bocsánatkérő levelet, amiben azt írja, hogy a nagy ellenkezései, dühkitörései alkalmával (ami reakció arra, hogy kérek valamit) a régi családja jut eszébe, és egyszerűen nem tud szót fogadni. Nemrégen beszéltem a pszichológussal, aki szerint ezen még kellene dolgozni, mert még mindig nincs szilárd biztonságérzete. Mindezt csak azért írom, hogy tudd: máshol sincs ez másként, néha nagyon-nagyon nehéz (nekem legalábbis), de szegény gyerekek ezt (is) hozzák a batyujukban, és nekik talán még nehezebb! Az egyetlen eszköz (amivel legalább az ő kis lelkét egyensúlyban tudom tartani) az, hogy a megbékélés során mindig azt erősítem benne, hogy nagyon szeretem, mindennek dacára.

   Kedvelés

   • Azt hiszem, kifejezted a kulcsmondatot. Nincs biztonságérzete :-((((((
    Sajnos most valahogy azt érzem, hogy annyira rossz a helyzet, hogy lehet, ha meglátogatnánk a nevelőszülőket, hisztizne, hogy ott akar maradni és nem akarna hazajönni velünk:-( nincs jó kapcsolatunk velük egyébként, nem jól váltak el az útjaink, sok hibát követtek el, amit nem lett volna szabad. valószínűleg mi is, de nem tartották be a dolgokat, amiket a gyermek érdekében kértünk tőlük. újra és újra zaklattak minket, kerestek, stb. nevelőszülőként már nem is tevékenykedik azóta az illető. így nem szívesen kapcsolódnánk újra, de előbb-utóbb muszáj lesz.
    Arra gondoltam, hogy a lányommal készítek egy videót, amit elküldünk. Azzal a kéréssel, hogy készítsenek ők is videóüzenetet, ha gondolják. Azt ha látja, akkor látni fogja, hogy léteznek, nem tűntek el végleg.
    most az a jó szó rá, hogy boldogtalan a kislány 😦 és ez nagyon rossz és nem tudom, hogy segítsünk neki. mit tegyünk, hogy érezze, hogy tényleg hozzánk tartozik? Nincs meg az a harmónia még mindig, amire vágytunk, amit elképzeltünk, bár lehet, túlzóak az elvárásaink. az aggasztó igazán, hogy egyre gyakrabban kifejezetten elutasító 😦 az első hetekben viselkedett így, hogy nem viselte jól az érintést, ölelést, simogatást, szinte félt. Most újra ez a helyzet. Akkor viszont csendesen adta tudomásunkra, hogy valami nem jó. Persze beszélni sem tudott még. Most meg mintha elfelejtett volna beszélni. Artikulálatlanul hisztizik, sír minden apróságon és annak ellenére, hogy egyébként tisztán beszél, selypeg, pösze, raccsol, stb. ha eléri az érzés… naponta többször is. 😦

    Kedvelés

     • Szakembert tényleg nem lesz könnyű találni. Pláne nyáron…
      Bölcsődét kezdett, de nem most. Már bő fél éve. Ezt annyira nem okolnám. inkább talán az én munkába állásomat, de az is kb. egybeesett a bölcsikezdéssel. Talán túl kevés időt töltünk együtt. A nagytesóval folytatott játékokba nem igazán lehet bevonni és mivel a játéktevékenysége egyébként is korlátozott, nehéz is játszani vele. Kedvenc elfoglaltságai a zacskógyűrögetés, dobozokba és táskákba ki-bepakolás, építmények összedöntögetése, stb… Kb. az egy év körüli gyerekek játszanak ilyesmit, ha jól tudom, de ő lassan három lesz. SNI-s, kap fejlesztést, de le van maradva sok dologban, ezért is nehezebb picit megtalálni az igazán jó dolgokat. Mikor boldog? ha megyünk valahová… mindig menni akar… szeret vízzel játszani, táncolni, esetleg “főzőcskézni”. Boldog, ha eszik. Az evéstől mindig helyrebillen kicsit a hangulata. Egyre ritkábban látjuk önfeledten boldognak, ebből gondolom, hogy nagyobb a baj 😦

      Kedvelés

    • A videó készítés (oda-vissza) tényleg jó ötlet! De meg kellene próbálni a pszichológust is! (Elvileg lennie kellene egy hivatalból “kirendelt” pszichológusának is, aki az örökbefogadásnál is gondozta, nem?) Ezt így “önerőből” megoldani nagyon nehéz lehet! A vsz. testvérhez képest nálunk is nagyon nagy a különbség, intellektusban, képességekben, tanulási eredményekben, stb. Ezért én külön koncentrálok arra, amiben jó, vagy amiben a testvérénél jobb, és igyekszem rendszeresen megdicsérni azért, amit ezeken a területeken produkál. Legyen az valami kétkezi tevékenység, főzés-kotyvasztás, elveszett dolgok megtalálása, rendrakás, egy rajz, de akár csak (mint a ti lányotoknál) a dobozból be-ki pakolás, zacskógyűrögetés, tánc, főzöcskézés. Éreznie kell, hogy ő is értékes, ő is szeretni való, s kapnia kell egy kis önbizalmat.

     Kedvelés

 19. Kedves Örökbe és minden kedves fórumozó. Teljesen az elején vagyok a folyamatnak, tulajdonképpen egy hónapos az elhatározás. Három fiú gyermekem van és szeretnénk egy negyedik gyermeket, egy kis hugit, a fiúkkal már megbeszélve, amióta elhatároztuk azóta érzem kereknek a családunkat, az életemet. Pest megyében vagyunk. A jelentkezést telefonon, vagy személyesen esetleg e-mailen kell elindítani? Körülbelül mennyi idő mire behívnak elbeszélgetésre ill. nyáron van egyáltalán esély elkezdeni a folyamatot? Előre is köszönöm a segítséget.

  Kedvelés

   • Három nehéz (14-hétig állandó hányás, bocs a részletekért, 20. héttől cukorbetegség) babavárásom volt ami mindhárom császárral végződött. Talán, ha egyszerű és szép lett volna mind természetes szüléssel akkor próbálkoznék még, de lassan lemerülnek az én elemeim is és ismerek olyat akinek hetedikre is fia született. A vérségnél és a szülés utáni vágynál számomra nagyobb vágy egy anya lánya viszony. Nem tudom ismered e azt az érzést amikor olyan így lesz jó érzésed van? Én úgy remélem, ha a Jóisten is ezt akarja akkor nekünk így lesz lányunk.

    Kedvelés

 20. szia először a tegyeszt kell felhívni ők adnak nektek időpontot mert személyesen kell megbeszélni ők mondják meg milyen papírokat kell beszerezni aztán tesztet kitölteni és tanfolyamot elvégezni. utána jelentkezhettek ha megvan minden papír egyesülethez is.

  Kedvelés

  • Kedves Tünde! Nagyon köszönöm a gyors választ és sok örőmöt a kislányotokhoz. Annyira örülnék majd, ha újszülött babánk lehetne, mivel a fiúk sajátok így nagyon fontosnak tartanám, hogy a lányunk is minél kisebb kortól velünk lehessen, sőt, ha ilyen pici lenne megpróbálnám szoptatni is. Valószínüleg az alapján amiket olvastam edig nekünk itt Pest megyében az egyesületek megkeresése a járható út. Így is olyan 5 éves várakozással kalkulálok, akkorra már 40éves leszek.

   Kedvelés

 21. ha valami kérdésed van válaszolok szívesen nekünk nem jött össze a saját baba egyéb okok miatt de én nem a hasamban hanem a szívemben hordoztam őket ő a harmadik kincsünk a fiam aki 14 és a lányom aki 11 éves ők gólyhíres babák csenge viszont tegyeszes.és kb 1 évet vártunk rá.

  Kedvelés

 22. sziasztok! teljesen tanácstalan vagyok. kiajánlottak nekünk egy 5 hónapos kislányt, országos listáról. múlt héten voltunk a tegyeszben, a papírokat átnézve teljesen véletlenül derült ki, hogy a vérszerinti anya középsúlyos értelmi fogyatékos. ez is csak úgy, hogy a tegyeszes előadónk felhívta a másik megye tegyeszesét. a legutolsó papír a kislányról áprilisi volt, abból kiderült, hogy van némi lemaradás. kértünk új orvosi papírt, hiszen akárhogy nézzük, június vége van, egy 5 hónapos babánál nem mindegy az a két hónap, amiről semmi infónk nem volt. ma hívott az előadónk, küldtek egy új összefoglalót, miszerint szépen fejlődik a kislány (az eddigi lemaradások egy részéről egy szót sem ejtettek), az orvosi papír viszont olyan halvány volt, hogy a beszkennelt példányon szinte semmi nem látszik. új fotót sem kaptunk.
  most sürgetnek minket, hogy azonnal adjunk választ, hogy szeretnénk-e rápillantani a kislányra. (amúgy április óta hívogatnak vele kapcsolatban, csepegtetve az infókat, 2 hónapot is elvesztegetve szegényke idejéből.)
  csak én érzem úgy, hogy ez nem fair? hogy nagyon sok információt nem kaptunk meg eleve, és amit kértünk, végül azt sem?
  lehet, hogy kicsit paranoid gondolat, de lehet ez szándékos a részükről?

  Kedvelés

  • Szia Jsz!
   Azt gondolom, hogy biztos nem szándékos. Az elavult akta általános probléma.

   Ti hogy álltok a kislányhoz? Lehet olyan állapota, hogy el tudnátok képzelni, vállaljátok őt? Ha igen, akkor el kéne menni a megyéjébe, ott sokkal több infót kaptok, lehet beszélni a gondozóval, talán ismerték az anyát is.

   Halkan mondom, hogy egy 5 hónapos gyereken szerintem nem lehet előre látni, milyen értelmi képességei lesznek. Ha most le is van maradva, lehet, hogy behozza. Ha most tökéletes 5 hónapos, akkor se biztos, hogy megtanul-e beszélni stb.

   Kedvelés

   • koszonom a gyors valaszt! az anyat ismerik, a neveloszulovel el, aki a gyamja, mivel ertelmi fogyatekos, es az anya elso gyereket is ez a neveloszulo neveli. nem tudjuk, miert nem vallaltak a masodik gyereket.
    sem az ertelmi fogyatekossag, sem a testver nincs benne az aktaban, teljesen veletlenul derult ki.
    holnapig kertunk idot, hogy eldontsuk, rapillantunk-e, addig ragodunk 😦

    Kedvelés

    • Hogy döntöttetek?

     Én ebben a felállásban a titkosság kérdését is aggályosnak látom, a nevelőszülőhöz jártok majd barátkozni, ahol a kislány vér szerinti anyja is él, és nézi? Nyilván nem fogja akadályozni, de mégis.

     Kedvelés

     • a kislány gyermekotthonban van. a nevelőszülőnél az anya és az anya első gyereke van.
      a kislány az anya második gyereke, őt “családi okok” miatt nem vállalta a nevelőszülő. hogy ez pontosan mit takar, nem tudtuk meg.
      az anya és a nevelőszülő (aki az anya gyámja) a kislány egy hónapos korában lemondtak a gyerekről.

      Kedvelés

  • Szia!

   Szerintem egy esélyt mindenképp adjatok magatoknak és a kislánynak is. Személyesen sokkal többet tudtok meg, mint közvetítőkön keresztül. Még utána is mondhattok nemet, ha nem érzitek utána sem a tieteknek.
   Sok sikert!!

   Kedvelés

 23. Szia!
  Megkérdeztem a gyógypedagógusunkat hogy mi a véleménye. Ő azt mondta, hogy olyan szakember , orvos, aki állást foglal ebben a kérdésben egy ilyen pici gyereknél, biztosan nem találtok. Ezért olyan nehéz információt szerezni. Sokat segíthetne a döntésben, ha megtudhatnátok az anya értelmi fogyatékosságának okát. Mert ha pl. Egy oxigénhiányos állapot, akkor a baba lehet teljesen egészséges. És a kislány édesapja? Ő róla tudtok valamit?
  A személyes találkozót viszont javasolnám. A megérzéseire és az ott szerzett tapasztalataira számíthat leginkább az ember ebben a helyzetben.
  Mi az első kiajánlást nem fogadtuk el, pár hónap múlva jött a következő.
  Utólag tudom, hogy akkor helyesen döntöttünk, mert azóta van két gyönyörű gyermekünk, akikről a papírok alapján mi sem tudtunk meg semmit, de a személyes találkozón azonnal tudtuk hogy ők a mi gyerekeink.
  Sok jót!
  Anna
  Ui: Örülnék, ha megírnád, hogy döntöttetek!

  Kedvelés

  • szia Anna!
   köszönöm szépen, hogy gondoltál ránk! nekünk is pontosan ez volt az első kérdésünk, hogy mi az oka az értelmi fogyatékosságnak (sőt minden szakembernek, akivel beszéltünk) – és sajnos nem tudni. az anya is állami gondozott, az égvilágon semmit nem tudni az ő hátteréről sem, a megyei tegyeszes annyit mondott örömmel, hogy a kisegítő iskolát sikerült elvégeznie.
   az anya nem kívánta megnevezni az apát, így őróla se tudunk semmit.
   a terhességgel, terhesgondozással kapcsolatban is felmerült néhány kérdés.
   minél többet kérdeztünk, annál inkább kiderült, hogy mennyi mindent nem tudni. az előadónk ott helyben felhívta a megyei tegyeszest, aki konkrét válaszokat is adott, így tudjuk, hogy helyben sem tudtunk volna meg ezekről többet, mert egyszerűen nincs információ.
   ezen kívül volt még több tényező, amit nem írtam le, sőt egy másik egészségügyi probléma is, amit elsőként emelt ki a tegyesz is, ők amiatt aggódtak leginkább, de vicces módon mi pont amiatt nem aggódtunk, azzal teljesen meg voltunk békélve.
   viszont egy értelmi fogyatékosságot nem tudnánk se elfogadni, se kezelni.
   nagyon átrágva a dolgot nemet mondtunk – egyszerűen nem akartam, hogy a kislány úgy nőjjön fel, hogy nézegetjük, mikor látszik rajta esetleg egy értelmi fogyatékosság.
   megérdemel egy olyan anyukát, aki elfogadja úgy, ahogy van, és adott esetben ugyanúgy örül, mint a megyei tegyeszes, ha el tudja végezni a kisegítő iskolát.

   Kedvelés

    • én is köszönöm, hogy írtál, a kérdéseid és megjegyzéseid sokat segítettek, hogy átlendüljünk a holtponton. nagyon nehéz volt a döntés, április óta hívogattak minket a kislánnyal kapcsolatban, minden óvatosságunk ellenére kezdtünk kötődni hozzá érzelmileg ismeretlenül is.
     mi is nagyon reméljük, hogy talál ilyen szülőket, azt tudjuk, hogy többünket értesítettek vele kapcsolatban.

     Kedvelés

 24. Örökbefogadók családi piknik találkozója lesz augusztus 6-án, Keszthelyen.
  Szeretettel várunk mindenkit, örökbefogadókat, hozzátartozókat, örökbefogadásra várakozókat és érdeklödöket is. A parti nagy játszón találkozunk, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat a nagy, árnyas fák alatt. Vannak padok, szökökút, óriási füves terület szaladgálni, mosdó, fagyizó, büfé (lángos, kukorica, stb).
  A parkban és a mólón jó nagyot lehet sétálni vagy akár hajózni is egyet. Fitness park is van.
  Parkolási lehetöség a közelben akár díjmentesen is.
  Idöpont: 2017.08.06 (esönap 08.13)
  Tizenegy órától open end.
  Helyszín: Keszthelyi móló bejárata melletti játszó és az azt körülölelö terület.
  Info: Janknegt Edina, edinajanknegt@gmail.com

  Kedvelés

 25. Sziasztok!
  Örökbefogadó szülő vagyok, egy 8 éves kislány anyukája, akit két hetesen fogadtunk örökbe. Nagyon szeretjük Őt és minden rendben van. Most jött el az idő, amikor egy újabb gyermeket szeretnénk örökbe fogadni. A korunknál fogva inkább 2-3 év körüli kisgyerek jöhet majd szóba. Viszont vannak bennem kételyek is: őt is fogjuk tudni ugyanúgy szeretni? Ki tud ez alakulni a barátkozás ideje alatt? Normális, hogy kételyeim vannak? Vagy akkor nem is vagyok elég nyitott és jobb, ha bele sem vágunk? Nagyon vágyom még egy picire, akinek gondját viselhetném. De felelős döntést szeretnék hozni. Egy csecsemővel ez egyszerű volt. Hasonló ez egy nagyobb gyermeknél is?

  Kedvelés

   • 42 vagyok. Igen, most már kezdem megtalálni a pozitív történeteket és nagyjából azt is, hogy mire lehet számítani. Július végén van időpontunk a pszochológusnál és nem a kételyek felsorolásával akartam kezdeni a beszélgetést. Már az is megnyugtató, hogy ez így normális. Ha látok gyereket az utcán, ismerősökkel stb. az egyik szimpatikus, a másik viszont egyáltalán nem. Az egyikről el tudom képzelni, hogy akár az enyém is lehetne, a másiktól meg elfutnék. Nem szeretnék sem önkorlátozó, sem felelőtlen lenni.

    Kedvelés

 26. Szia, én ebben a szituban most feltölteném az ő kis szeretet bugyrát. Oda adnám neki a zoknimat, csinálnék neki egy kis fiókot, szekrényt, amibe gyűjtögetheti a holmijait. Biztos, hogy érte vmi trauma ezen a téren, nem csak a család váltás kapcsán, hanem még ott is mielőtt hozzátok került. Van egy nagyon jó könyv, a Gyermekere hangolva Gary Champan-től, nekem az sokat segített az örökbefogadás előtt. Ha megértitek az ő szeretetnyelvét, könnyebben tudjátok feltölteni a kis lelkét. Persze ez is csak egy vélemény volt, én így csinálnám. Sok sikert kívánok Nektek!

  Kedvelés

 27. Sziasztok, a “megmondással” kapcsolatban merült fel bennem mostanában egy kérdés. Nálunk ugye egyáltalán inncs titkolózás, és a lányom múltjával és jelenével kapcsolatos összes dologban a transzparenciára törekszem, ennek egyedül az szabhat határt, hogy őt nehogy összezavarjam vagy a kötődését és az identitását gyengítsem. De elég sokszor kérdezik tőlünk mostanában, hogy van-e testvére a gyereknek, amire én eddig mindig azt feleltem, hogy nincs, hiszen az örökbefogadó családjában nincs testvére, ő az egyetlen gyerekem. Viszont tudomásom van róla, hogy vérszerinti testvére van, több is (soha nem találkozott velük). Ebben a helyzetben Ti tesztek utalást a gyereknek erről? Tegyük hozzá, a lányom most késő négyéves, ősszel tölti az ötöt, és két éve van velem. Félek, ha ezt a szálat is behozom, összezavarom, ugyanakkor őszinte is szeretnék lenni. Vélemény?

  Kedvelés

  • Az én nézetemet ismered szerintem.
   Én elmondtam ennyi idősen a gyerekeknek, az életkönyvükben is szerepelnek a tesók, fotóval. Ebbe nőnek bele.
   Viszont ezt teljesen függetlenné tenném az ismerősök kérdéseitől, nem ekkor és nem ennek kapcsán kell a gyereknek elmondani.

   Kedvelés

   • Újabb érv, hogy fejezzem már be az élettörténeti könyvét, ami kb másfél éve készül. Többet kéne aludnia a gyereknek itthon napközben ( a jelenlegi nullánál mindenképp), hogy tudjak vele foglalkozni… Elképzelem, ahogy magyarázom neki, hogy tudod van testvéred, de amikor a Piri néni rákérdez, akkor nincs. 😀 Nemtom, értitek-e a gondomat 😀 De persze minden megoldható, csak sarkítok. Nem is tudom, miért csak most merült ez fel bennem. Tök kevés szó esik erről a témáról az öf közbeszédben 😦

    Kedvelés

    • Az én kisfiam még az örökbefogadását megelőzően láthatásokon találkozott a kistestvérével, a nevelőszülő – a vér szerinti anya hozzájárulásával – készített róla is fotót, ez ugyanúgy benn van az élettörténeti naplónkban, mint a vér szerinti mama képe. Emlékszik rá a kisfiam, emlékszik a nevére is , nyilvántartja, hogy hány éves lehet, szoktunk róla beszélgetni. Legutóbb például egy angol házi feladat kapcsán, amikor arról kellett fogalmazást írni, hogy reggelire, ebédre, vacsorára mit eszik ő, illetve a testvére. Akkor elgondolkozott, próbálta elképzelni hány éves lehet, illetve le is rajzolta, hogy vajon hogy nézhet most ki. A családban, a baráti körünkben nálunk sincs semmilyen titkolózás és nagyon nagy segítség, hogy például az unokatesóival mindenről tud őszintén beszélgetni. Az iskolában viszont a nyílt kommunikációja miatt érték nagyon rossz élmények, ami miatt most a másik végletbe fordult át, most kifejezetten titkolja és tőlünk is azt kéri – még egy szemorvosi vizsgálat kapcsán is -, hogy ne áruljuk el senkinek, hogy örökbefogadtuk, hogy nem mi vagyunk a vér szerinti szülei. Járunk pszichológushoz, beszélgettünk erről is, bízom benne, hogy fog ez alakulni, de nehéz dolog.
     Andrea, a kérdésed azért is értem, mert nekem is okozott/okoz ez fejtőrést, nekem az nem ment, hogy azt mondjam a gyereknek, hogy van testvéred, de ne beszélj erről az iskolában, meg hivatalos helyeken, sőt olyankor azt mondd, hogy nincs. Ez egy olyan tudathasadásos állapot, meg nálunk eleve olyan nehezen kezdett el beszélni a kisfiunk az érzéseiről, meg az emlékeiről, úgyhogy semmiképpen nem akartam megakasztani azzal, hogy tabusításra bíztatom. Most, hogy beiratkoztunk az új iskolába és hivatalosan kérdezték, hogy van-e testvére, akkor is olyan rossz érzés volt mondani, hogy nincs (persze hivatalosan, jogilag nincs, nekünk csak ő a gyerekünk), és közben láttam a szemein, hogy őt is elszomorítja ez a van is meg nincs is helyzet.

     Kedvelés

     • Köszönöm! nem is a tabusítás miatt, hanem mert ez is, az is igaz! (Vagyishogy van testvére vérszerinti, de az igazi családjában, vagyis nálunk nincs.) De ezt egy ekkora gyerek még nem látja át. Random Piri néninek semmi köze ehhez a bonyolult helyzethez, ő csak azt látja, hogy mi vagyunk egy család, és itt tényleg nincs testvér. (Mert vadidegenek is simán bekérdeznek ilyet, hogy van-e testvéred.)

      Kedvelés

      • Mi három hete voltunk pszichológusnál aki kifejezetten megtiltotta hogy beszéljünk a testvérek nevelőszülő örökbe fogadás kérdéséről addig a gyerekekkel amíg ők maguk szóba nem hozzák. A gyerekek. fél éve vannak velünk 3 és 4 évesek. A kisfiunk azóta egyszer sem említett egy szót sem a múltjából.
       4 hete megmutattam neki a nevelőanyakájának a képét és ő egy ismerősöm nem nézte, akivel kb. 3 alkalommal találkoztak. A kislányunk sem ismerte föl. Létezik ez?

       Kedvelés

      • Esetleg: van, de ő egyedüli gyerekként nevelkedik. Talán még ez áll a valósághoz legközelebb. Mert hogy van-e testvér vagy nincs az nem csak biológiai értelemben érdekes, van egy csomó más implikációja a családban elfoglalt hely meg csomó más gyakorlati szempontból.

       Kedvelés

      • Andrea, az ötlet jó, magam is megpróbálkoztam ezzel:-)
       A szituáció: az osztálytárs anyukája az iskolából hazafelé menet elkapott, hogy azt állítja az iskolában a kisfiam, hogy van egy kistestvére, de ők sosem látták. Igaz ez? Mondtam, hogy igaz, csak nem velünk lakik. Bármennyire próbáltam kitérő lenni, itt nem állt meg. A férjem első házasságából? Kistesó megelőző házasságból.., látszott, hogy pletykaéhesen azt próbálta kiszedni, hogy a kistesó a férjem félrelépéséből ered-e, és igazából nagyon nem volt kedvem beavatni az igazságba, csak annyit mondtam, hogy nem, első házasságban vagyunk. Szily Lászlónak van egy bomba jó könyve , címe: Beírás- Iskolai túlélőkalauz apáknak (de mondanám, hogy anyáknak is szívből ajánlom!) , innen idéznék: „Az iskola egy rakás olyan élethelyzetbe fog kényszeríteni, amikbe egyébként sosem kerültél volna. Olyan emberekkel sodor össze, akiknél normál esetben a fogorvosoddal is szívesebben találkoznál.” Mi sajnos többször is sodródtunk olyan szituációkba olyan emberekkel – a gyereknek persze ezek a helyzetek még nehezebbek voltak – ami után odajutottunk, hogy könnyebb azt mondani, hogy nincs testvér, persze nem jó érzés.

       Kedvelés

      • Idegenek kérdeznek, de nem feltétlenül érdekli őket annyira…
       Nálunk kétszer kérdezték meg idegenek, miért nem hasonlítanak a gyerekek. Mindkétszer a lányom rávágta, hogy “mert ő cigány”. Ez ott annyira szürreálisan hangzott, hogy nem is kérdeztek vissza az illetők, azt se tudom, elhitték-e.

       Kedvelés

      • A nekem ő az egyetlen gyerekem óriási, a probléma megoldva.

       Boldis Anna, sajnos a pszichológus nagyon rossz tanácsot adott, ugyanis lehet, hogy a gyerek magától nem fogja szóba hozni, ugyanis, mily meglepő, lojális az örökbefogadó szüleihez, valamint traumásan felejt. Ez utóbbi a a magyarázat arra, hogy miért nem “emlékszik” a nevelőanyjára. Ha nem beszéltek róla, ezzel tovább erősítitek azt, hogy ez az egész egy rossz dolog, amit jobb, ha elfelejtünk. Ha vannak emlékei akkor az jó, és azt ápolni kell. Az én lányom se hozta szóba magától ezt a témát, de olyan nincs, hogy elfelejti, ez egyszerűen lehetetlen, és csak úgy lehet elkerülni, hogy szorongás tapadjon a témához neki, hogy segítünk neki és mi beszélünk róla. Persze túl gyakran se kell, mert az meg már sok. Meg kell próbálni ráhangolódni a gyerekre.

       Kedvelés

    • Kik ezek az érdeklődők?
     – vadidegenek, akik arra kíváncsiak, egyetlen gyerek-e
     – vagy olyanok, akik tudnak az örökbefogadásról, és arra kíváncsiak, van-e vér szerinti testvére?

     Én azt látom, a gyerek ösztönösen érzi, kinek mennyit mondunk, a fiam még sose bonyolódott bele ezekbe a témákba idegeneknek vagy félismerősöknek.

     Kedvelés

  • Szia! Én fiam 3 éves és pont pár hete mondogatta, hogy neki van testvére , itt az én vérszerinti lányomra gondolt és akkor elmeséltem neki, hogy de van még egy testvére is, egy bátyja is nem csak egy nővére és ha nagy lesz akkor találkozni is fognak majd. Annyit kérdezett csak, hogy hol lakik és mi a neve 🙂 Azóta nem jött elő ez , de próbálom én is szép lassan a tesó témát is bevezetni. NEhéz úgy, hogy ő alapból nem kérdez semmit magáról, a szülőanyukáról is én szoktam néha kérdezgetni ,kinek a pocakjában voltál? hogy hívják a nénit? meg akkor mesélek neki kicsit, nem napi szintű téma, de 1-2 havonta előhozom, nehogy a feledésbe merüljön valamikor és kezdhetem előlről 🙂

   Kedvelés

 28. Kedves. Andrea!
  Mi pont ezért mentünk a pszichológushoz, mert problémának éreztük, hogy nem akar az érzéseiről és a családváltásról beszélni. Ha szóba hoztuk másról kezdett beszélni vagy befogta a fülét vagy úgy tett a mintha nem hallaná, de volt olyan is hogy dühösen sírva kért, hogy hagyjam abba. Szerettük volna, hogy játékterápiával segítsen ebben, mert a kisfiunk viselkedése egyértelműen mutatta mindennek a szükségét.
  Folyamatosan olvasom a bejegyzéseket, amiből én is úgy vélem, hogy nem ez a helyes út. Azért írtam le, mert egy szakember véleménye, amivel más is találkozhat nem csak mi és mindez elbizonytalaníthatja az embert.

  Kedvelés

  • Értem, gondolkodtatok rajta, hogy felkerestek egy másik szakembert?
   Az én lányom az első hónapokban azt csinálta (3 éves volt), hogy a nevelőszülei fotóját kitépkedte az albumból és összegyűrve az ágy alá dobálta őket. Ebből arra következtettem, hogy dühös rájuk, és teljes joggal, hisz tulajdonképpen cserbenhagyták és odaadták egy idegen nőnek, aki persze tök jó fej meg minden, de akkor is csesszék meg! Ezt csak azért mesélem el, mert teljesen normálisak ebben az időszakban a destruktív érzések, és ezeket a gyerekek vérmérsékletüknek megfelelően fejezik ki. Lehet, hogy a te gyerekeid a tagadást választják mint megküzdési módot. És még egyszer, attól, hogy valamiről nem beszélünk, attól az még van, egy pszichológusnak ezt azért tudnia kéne! Nagyon sok türelmet nektek és legyetek túl mihamarabb ezen a nehéz időszakon!

   Kedvelés

 29. Sziasztok! Mikor kezdi a gyermek érteni hogy örökbefogadott? Van egy mesének a történetéről amit néha elmesélem neki. Màr tudja ő is mert van hogy együtt mondjuk. Utóbbi időben mikor mondom neki hogy te vagy az a kis angyalka akkor mondja hogy nem. 29hónapos

  Kedvelés

 30. Sziasztok! Szeretném kérni a segítségeteket, hátha valaki tapasztaltabb és tud megoldást. 4 hónapja egyedülállóként fogadtam örökbe egy akkor 14 hónapos kislányt. Gyakorlatilag az első pillanattól úgy működünk mintha én hoztam volna a világra őt, második nap anyának szólított és nagyon szeretjük egymást. A problémám alapból nem lenne probléma: nagyon ragaszkodik hozzám. Ez persze jó, csak az esetében ez azt jelenti, hogy fél méternél távolabb ne legyek tőle, mert világvége van és hiszti. Néha annyira belelovalja magát a hisztibe, hogy akkor is folytatja amikor már a karjaimban van. Sokszor azt látom rajta, hogy igazából nem is tudja miért hisztizik. Olvastam rengeteg praktikát a hiszti kezelésére, de egyik sem vált be sajnos. Az édesanyám velünk él, nagyon szeretik egymást a kicsivel, és bár az elején a mama…na jó lehet én is egy kicsit elrontottunk ezt-azt (értem ezalatt, hogy engedékenyebbek voltunk a kelleténél 🙂 ), úgy gondolom, hogy következetesek vagyunk vele. Olvastam a szeparációs szorongásról, de az úgy tudom kisebb korban és inkább vér szerinti gyermekeknél van. Lehet, hogy nála is hasonló lenne, csak attól számítva amikor hozzám került? Nagyon szeretem őt, de az a hiszti amit művel nagyon gáz, néha már azon gondolkozom, hogy a szomszédok rám küldik a gyámügyet vagy a rendőrséget, mert olyan szinten üvölt hiszti közben mintha bántanám. Még jó, hogy ismernek a szomszédok és tudják, hogy sohasem bántanám a kislányomat. Annak ellenére, hogy egyedülállóként fogadtam örökbe van egy nagymamája és van egy csodálatos párom, aki apaként szereti őt, bár ő sajnos még nem lakik velünk. Szóval az sem lehet a baj, hogy csak én vagyok neki. Egyébként mindenkivel tüneményes, mosolygós, barátságos…igazából túlságosan is, ebből még lehet baj később, egy újabb feladat majd.
  Imád fürödni, de egyik napról a másikra képes tombolni ha fürödni kell, pedig nem éri előtte olyan trauma, hogy például a szemébe menjen a víz vagy ilyesmi. Enni nagyon szeret, szerencsére mindent….de állandóan mutogat valamire és kéri evés közben, aztán megint mást, és megint mást…látszik rajta sokszor, hogy igazából még ő sem tudja mit szeretne. Persze ha nem kapja meg, megint hiszti. Arra gondoltam, hogy talán a nagy változás miatt alakult ki ez nála. A nevelőszülőknél egy lelassult, csendes baba volt egy félhomályos szobában magában eljátszogatott pár ezeréves játékkal, itthon pedig mindenki körülugrálja és sok színes játék stb. Talán ez zavarta meg, bár próbáltam nem elhalmozni és fokozatosan adagolni az újdonságokat. Tudom minden gyerek hisztis ebben a korban, de amiért a segítségeteket kérem, az hogy szerintem ez már a normális szinten messze túl halad.Néha azon gondolkozom, hogy el kellene vinni egy gyermek pszichológushoz, talán valami trauma okozhatja korábbról. A nevelőszülők szerették őt, kórházból 9 naposan került hozzájuk. A szülőanyja nem járt orvoshoz a terhessége alatt, szóval sok a kérdőjel. Egyébként szellemileg rendben van a kislányom és kifejezetten okos. Tud valaki segíteni jó tanáccsal, vagy csak megnyugtatni, hogy nincs nagy baj??? Köszönöm!

  Kedvelés

  • Szia!

   Mi 18 hónaposan fogadtuk örökbe a kislányunkat. Az alaphelyzet ugyanaz volt, nevelőszülőknél élt 9 napos kora óta, csendes volt, mosolygós, a félhomályos szobában eljátszadozott. Mikor elhoztuk (egy hónapos barátkozás után) azonnal előjött nála a szepaszorongás. Emlékszem pl. azért üvöltött teli torokból, mert a drótkerítés másik oldalára átmentem (kb 2 méter volt köztünk és jól látott). Hónapokig ment, gyakorlatilag házimunkát alig tudtam végezni mellette. Kimerítő volt 🙂 Aztán szép lassan kikopott. Most két és fél éves és kifejezetten igényli rövidebb időre, hogy szálljak le róla 😀
   Ő is borzasztó barátságos volt idegenekkel, bár csak nőkkel. Minket is aggasztott ez. Én pl. még a családot is korlátoztam eleinte, nem hagytam senkivel kettesben. Idő kellett ahhoz is, hogy megtanulja, megszokja, megérezze, hogy én vagyok az anyukája, hozzám tartozik, ez a legbiztosabb pont az életében. Mára teljes mértékben kialakult a kötődése, kimondottan szégyenlős tud lenni másokkal.
   Ez a fürdés-nem fürdés…ilyen is volt. Általában szeret pancsolni, aztán jött egy hét, hogy zokogott a kádban. Majd nyom nélkül elmúlt.
   Most jön a dackorszak…hajjajjjjjajjj 🙂 De ez már úgy megy, mint más, átlagos családokban.
   Úgy gondolom egészen hasonló “problémáink” voltak, nálunk megoldódtak minden különösebb beavatkozás nélkül.
   Én abszolút úgy kezelem a helyzetet (és érzem), mintha én szültem volna. Ha kell szigorú vagyok, de mindig megbeszélek vele mindent (bocsánatot is kérek, ha tévedtem valamiben). Nem ápolgatom a lelkét úgymond..(anyukámmal ellentétben….na arra pedig ugrok, de ha nem vagyok ott, úgyis brutálisan elkényezteti :-))

   Kedvelés

  • Most már nyilván jutottatok valamire, kb. tárgytalan lesz neked, de hátha a következőknek még hasznos… Nem, a szeparációs szorongás nem csak a vér szerintiek kiváltsága (miért is lenne?), és a vér szerintieknél is több hulláma van, nem csak a 9 hónap körüli, hanem egy-két éves kor között is van ilyen szakasz.
   Az öf gyerekeknél viszont a korábbi fejlődési szakszok is gyakran megismétlődnek az új szülővel,. tehát ha nem lenne a szeparációs szorongás normálisan is “többkörös”, akkor is megismétlődhetne az új családban.
   Szóval a gyerek normális, kitartást a hasonó cipőben járóknak 🙂

   Kedvelés

 31. Kedves Lulukoci!
  Köszönöm szépen a megnyugtató soraidat! Bízom benne, hogy nálunk is elmúlik pár hónap alatt, igazából ez megy már kb. 2-3 hónapja. Van egy keresztfiam és egy nem hivatalos keresztlányom….nos eddig róluk hittem, hogy nagyon hisztisek, de már látom, hogy az még messze nem a hegy csúcsa, amit tőlük láttam. 🙂 Várom már nagyon azt az időt, amikor végre beszélni fog a kislányom, mert hiszti valószínűleg akkor is lesz még, de legalább elmondja talán, hogy mi a baja. Úgy már esetleg jobban tudom majd kezelni…remélem. Nagymamival is megbeszéltem a stratégiát, így talán nem kényezteti el túlságosan a picit, és nem nehezíti meg a dolgomat.
  Köszönöm szépen még egyszer! 🙂

  Kedvelés

  • Szia! Bár mi babákat fogadtunk örökbe, sokat olvastam a nagyobb gyerekek örökbefogadásról. Ezek alapján azt mondanám, hogy amit írsz, az teljesen természetes a gyerek részéről. Fél, hiszen egyszer elszakadt a vsz anyjától, egyszer pedig a nevelőszülőjėtől. Fél, hogy elveszít téged is. Azt szokták tanácsolni, hogy egy fél-egy évet szánj rá a bizalom építésére, arra, hogy kialakuljon a biztonságérzete. Folyamatosan biztosítsd arról, hogy te vagy az anyukája és soha nem hagyod el. Meséld el neki, hogy vártál rá, hogy mennyire örülsz, hogy egymásra találtatok. Ne a keresztgyerek hisztijéhez hasonlítsd, mert ő nem élt át ilyen traumát. Biztos sok türelmet és kitartást igényel. Drukkolok!

   Kedvelés

 32. Kedves Pakinyanya! 🙂
  Köszönöm szépen a biztató soraidat és a drukkolást is ….rám fér. 🙂 Még nagyon pici a kislányom ahhoz, hogy meséljek neki ezekről, de később fokozatosan megteszem. A vsz. anyja nem is látta őt, a nevelőszülőktől pedig amikor elhoztam…..nos azt hittem pár napig lesz sírás stb., de semmi sem volt. Természetesen viselkedett az új otthonában a kislányunk, mintha mindig is velünk lett volna. A hiszti igazából akkor van, ha lát és nem vagyok mellette, mert éppen mondjuk házimunkát végzek (azt is kell…ilyen az élet 🙂 ). Ha nem lát akkor nyugi van és játszik szépen. Bízom benne, hogy mielőbb megérzi, hogy nem fog elveszíteni engem és mindig számíthat rám. Imádom őt, ha én szültem volna sem szerethetném jobban.
  Szóval drukkolj nekem….és köszönöm! 🙂

  Kedvelés

  • Attól, hogy a vsz anya sosem látta őt, attól még 9 hónapig nőtt a pocakjában, hallgatta a hangját, az ottani élet és család normál zajait, érezte az ízeket amiket a vsz anya evett, ilyesmi. Én a 2. napja óta látogatott, 1 hetesen hozzánk hazakerült lányomon láttam, hogy megéli azt, hogy felborult és megváltozott körülötte minden.
   Aztán a vsz kicsin láttam, hogy mennyire “belesimul” a közegbe, amit már a pocakból megismert.

   Kedvelés

 33. Kisné Tóth Marianna tette közzé a Facebookon:
  “A II. Békés Megyei Örökbefogadói Találkozó 2017. október 07.-én 14.00 órakor kerül megrendezésre Pósteleken.
  Az előző Találkozó sikerére való tekintettel ismét egy kötetlen beszélgetésre hívlak Benneteket! 😊
  A Találkozóra várunk szeretettel minden örökbefogadáson gondolkodót, örökbefogadásra várót, és már örökbefogadót, tesóra várót!!! 😊
  Vendégeink lesznek: Gizella Nyáriné Kőszegi, Natália Gálosi (reméljük, el tud jönni 😀)
  Aki süteményt, illetve üdítőt hoz, hazainduláskor legyen szíves hazavinni a maradékot (legutóbb nekünk kellett a sok-sok sütit, innivalót hazavinni. A ruhatáram nem bír el több kilót. 😉)
  Ha valaki szeretne valamit javasolni, kérdezni, nyugodtan írjon ide vagy privátba, esetleg elér a +3670/331-6314-es normál díjas számon.”

  Kedvelés

 34. Sziasztok! Mostanában egyre több anomáliáról, visszaélésről, sőt, törvénytelenségről hallok a különféle tegyeszek és az örökbefogadás és az állami gondozottak körül tevékenykedő állami szervek részéről. Persze hangsúlyozom, ezeket elmondások alapján hallom, annak meg ki tudja mi a valóságalapja. De azért nem tudom, nem zörög a haraszt… Mivel én folyton meg akarom javítani a rendszert, komolyan felmerült bennem, hogy valahogy rá kéne bírni a minisztériumot, aki ugye az ő felettes szervük, hogy a körmükre nézzen, feltételezve persze, hogy nem a fejétől bűzlik a hal, amire ugye szintén látok esélyt, de ez most más kérdés. De tegyünk kicsiit úgy, hogy a rendszer a gyakorlatban is működhet úgy mint papíron, és a felettes szerv megfelelően gyakorolja ellenőrzési jogát. Szerintetek ki és milyen módok kezdeményezzen egy-egy vizsgálatot, illetve hogyan érdemes nekiállni ennek a whistleblowing ( bocs, valamiért nincs jó magyar megfelelője) tevékenységnek? Fontos ez nekünk (mármint az örökbefogadásban érintett közösségnek)? Kinek mi a meglátása?

  Kedvelés

 35. Sziasztok! Örökbefogadott vagyok és nagyon szerencsés! Szuper, önfeláldozó s szerető szülők, Édesanyám és Édesapám, akiket sohasem neveznék másként 🙂 Egy gondolat: a gyermeknek sem könnyebb, mint az örökbefogadó szülőknek. Az én szüleim bizonyítottak- legyőzve a genetikát s a tinédzser kort – , amiért egy életen keresztül hálás leszek. A biológiai szüleimet pedig szemét, rohadéknak tartom:) Sok szerencsét a jelenleg árva babáknak!

  Kedvelés

 36. Örömmel teszem közzé, hogy a Miskolc környéki örökbefogadók is klubot szerveznek maguknak. Aki arrafelé lakik, menjen bátran. Az első találkozó október 14-én 15 órától lesz, a Holdam udvarban (ez a Weidlich-udvarban van, a Főutcáról nyílik). A szervező Vincze Ágnes, jelentkezés: akadarus@gmail.com, vagy 06/20-2508127.

  Kedvelés

 37. Sziasztok!
  Először is megszeretném köszönni Zsuzsa a nagyszerű munkádat! Még csak pár hónapja követem az oldalt, de rengeteg dolgot tanultam. 🙂
  Én még az elhatározás és a megvalósítás között állok, sajnos a környezetem a témában rendkivül alul- és félreinformált, ezért nagyon jó egy olyan csoport észrevételeit és tapasztalatait olvasni, akik kicsit érettebbek vagy nincsenek tele előitéletekkel.
  Szurkolok minden babának és minden mamának az egymásra találásra, amíg eljön a ‘mi’ időnk is (így 24 évesen van még pár évünk 😐 ) és szorgosan olvasom a Babaköszöntőket is.

  Kedvelés

 38. Sziasztok! En mint egy orokbado kerdeznek orkbefogadoktol, Toletek! Het evvel ezelott ugy dintottem az lez a jobba a szuletendo lanyomnak ha neveloszuloknel no fel. Evente talalkozunk, ugy ismer mint szuloanyjat, jo a kapcsolatom vele is, es a szulokkel is. A leheto legjobb dontest hoztam, a gyerek kiegyensulyozott, okos es boldog. Jelenleg terhes vagyok. Tervezett baba egy tartos kapcsolatban. Mit tennetek ti, mint neveloszulok, mit varnatok el. Egy nyilt orokbefigadasnaly ahol vannak talalkozasok hogyan kezeljem a “testver” dolgot? Koszonom a velemenyeket

  Kedvelés

  • Kedves Esy! Én is most olvastam veled az interjút, nagyon köszönöm, hogy elmondtad a történeteteket. Az interjúban azt mondtad, hogy a most születendő gyereknek nem tudod, hogy hogyan tálald a testvér dolgot. Nekem az a tanácsom, hogy pont úgy, ahogy nekünk örökbefogadóknak kell a gyerekeinknek elmondani a történetüket, azaz meseként, később a kérdéseire folyamatosan válaszolva az ő tempójában. Neki tudnia kell a testvéréről és ha ezentúl is tartani fogod a kapcsolatot, akkor úgyis tudni fogja, hogy kihez jártok vendégségbe. Szerintem hasonló módszerekkel tudod megosztani vele majd ezt a dolgot, ahogy mi tesszük ezt a gyerekeinkkel. Nálunk is vannak a gyerekeknek testvérei máshol és bár mi nem tartjuk a kapcsolatot az örökbeadóknál maradt testvérekkel, de tudnak róluk a gyerekeink. Kívánok neked jó várandósságot és babázást a későbbiekre!

   Kedvelés

 39. Kedves Esy! Úgy érted, ugye, hogy 7 évvel ezelőtt nyílt módon adtad örökbe a lányodat, tehát örökbefogadókhoz és nem nevelőszülőkhöz került? Szerintem az nagyon klassz dolog, ha ennyire jó a kapcsolatod a lányoddal és a szüleivel is! Egészen biztosan jól és őszintén kezeled majd az új helyzetet is! Talán elmondhatod az igazságot majd mindkettőjüknek, hogy hét éve nem tudtad a nagylányodat felnevelni különböző okokból (ez nagyon szomorú, de neki így a jobb mindent összevetve), de most már más a helyzet, és a kicsit folyamatosan biztosíthatod arról, hogy szerencsére megváltoztak azóta a dolgok és neki Te maradsz az anyukája. És, igen, ettől ők még testvérek, de az élet így hozta, hogy más anyuka neveli fel őket.

  Kedvelés

  • Igen. Orokbefogado szuleknel van. Es nagy megnyugvas latni evrol evre hogyan fejlodik szepen. Milyen jo elete van. Ami.tudom , mellettem nem lett volna. A szulei abszolut oartnerek.voltak eddig is, ezert remelem gogy az uj helyzetet is meg fogjuk tudni oldani, ugy, higy ne szenvedjen serulest kislany.

   Kedvelés

   • Egészen biztos, hogy meg tudod oldani az új helyzetet is, azért ez most nagyon is jó irányban változott, csak néhány dolgot kell ügyesen kezelni, s ezt Te tudod. Olvasom veled a mai interjút is, szuper, és nagyon tetszik!!!!

    Kedvelés

 40. Sziasztok!
  Új vagyok még itt. A férjemmel még csak fontolgatjuk az örökbefogadást, bár én nagyon vágyom rá, van már egy 7 èves vérszerinti kislányunk, de a kistesó 2 éve nem akar jönni, pedig nincs bajunk. Egyéb megoldást nem szeretnénk, azt érzem, hogy az örökbefogadás a mi utunk.
  Sokat olvastam a témában, viszont van valami amiről nem. Mégpedig, hogy munka mellett hogy lehet megoldani a tanfolyamra járást, az ügyintézéseket, illetve, hogy mikor és hogy jelenti be az ember a munkahelyén, hogy a magánéletében változás fog beállni. Vagyis ezeket még csak-csak megoldja az ember, de pl. nem lehet tudni, hogy mikor csörren meg a telefon a jó hírrel, és akkor menni kell..
  Illetve, olvastam, hogy jó, ha a család eleinte sokat van együtt, hogy mindenki szokja az új helyzetet. Olyat is olvastam hogy a szülők 1 hónapig otthon maradtak. Ezt hogy lehet megoldani?
  Szívesen fogadok tapasztalatokat, tanácsokat ezzel kapcsolatban (is)!
  Köszönöm szépen!
  Szné Viktória

  Kedvelés

  • Szia!
   Üdv a blogon, sok sikert!

   Az ügyintézés kb. 6-10 alkalom,több hónapra elosztva. A tanfolyam több egész napot vesz igénybe, egy része hétvégén van, más hétközben, arra szabit kell kivenni.
   A munkahellyel kapcsolatban itt fejtegettem a témát:
   https://orokbe.hu/2014/03/20/mikor-szoljak-a-munkahelyemen/

   Ha megjött a gyerek, nem egy hónapig, hanem hosszabb ideig érdemes otthon maradni. Viszont ahogy hazavitted, attól a naptól jár a gyes, gyed, csed stb., mintha a te gyereked lenne. És az is 🙂

   Kedvelés

   • Szia!
    Köszönöm a válaszod.
    Rosszul fejeztem ki magam. 😊
    Az otthon maradásnál arra gondoltam, hogy ha idősebb gyerkőcöt fogad egy pár, akivel már alapvetően nem maradna otthon (3 éveset mondjuk) az anyuka, de az összeszokás miatt fontos lenne. Ebben az esetben ez hogy lehetséges? Gondolom, hogy nem csak jó módú párok fogadnak örökbe, ahol nem jelent problémát, ha az anyuka otthon marad hosszabb ideig.
    Igaz, hogy mi 0-1 év között szeretnénk babát, amikor vsz gyermekkel is otthon maradnék természetesen. Ezt csak kiváncsiságból kérdeztem. Viszont az tényleg érdekelne, hogy pl nyílt örökbefogadásnál csörög a telefon, hogy nemsokára megszületik a pici, vagy már meg is született, lehet menni meglátogatni, és akkor elvileg a kórházból pár nap múlva az öf vihetik haza. Egyszerűen közlöm a főnökkel, hogy bocsi, de én 3 nap múlva már nem leszek, megyek babázni?
    Tényleg érdekelne ezt ki hogy oldotta meg.
    Illetve megbeszéltük a férjemmel, hogy addig senkinek nem szólunk, amíg nincs a kezünkben a határozat. Ennek ellenére ő anyósomnak elmondta, és anyósom nem tartja jó ötletnek. Ő kétdiplomás gyógypedagógus, ill tanító néni, mindig is hátrányoshelyzetű, zömében roma gyerekekkel foglalkozott, ( roma származásút is elfogadnánk) és azt mondja a környezetében nincs jó tapasztalat. Viszont itt (is) csupa jót olvastam, persze vannak nehézségek, de alapvetően minden rendben és boldogság van a családokban, szerelem lett a gyermek és a szülők között. Olyannal is riogatott, hogy tud olyan 9-10 éves kisfiúról, aki késsel támadt az anyukájára.
    Ti hallottatok hasonlót? Vagy hogy már a gyerek nagyobb korában ilyen dolgok történtek?
    Kiváncsian várom a válaszokat!
    Köszönöm! Szép napot!

    Kedvelés

    • 3 és 10 év közti gyereknél van fél év örökbefogadói gyes.

     Anyósodra nem tudok mit mondani, őt még puhítani kell.
     Ha budapestiek vagytok, gyertek el egy találkozóra, jöhet anyósod is.

     Kedvelés

     • Igen, épp tegnap beszéltünk erről a férjemmel, hogy el fogunk menni a programokra, egyrészt hogy beszélgethessünk öf szülőkkel, illetve mert ugyan van baráti társaságunk, de eléggé különbözünk tőlük, hozzánk hasonló párokat nem ismerünk. Viszont ahogy a történeteket olvastam, nagyon hasonló gondolkodású emberek vannak ebben a közösségben, mint mi. Esetleg barátságok is szövődhetnek. 😊

      Kedvelés

    • Kedves Viki!
     Múltkor néztem meg egy Gólyahíres öf családról egy kisfilmet, amiben szerintem elhangzott a kulcsmondat azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a családdal és a környezete reakciójával kapcsolatban. Az apuka azt mondta, hogy mi ezt eldöntöttük, ez a döntésünk, vagy valami ilyesmi.
     Anyósoddal kapcsolatban azért számít, hogy ő nem örökbefogadott gyerekekkel foglalkozik, hanem hátrányos helyzetűekkel. Múltkor jártunk egy kórházban és volt ott egy cigány család, akinek a nagyjából 8-9 éves kisfia kb. gyengeelméjű módjára püfölte az akváriumot és adott ki furcsa hangokat a halaknak, anyukája rá se bagózott. Nem azért, mert a gyerek nem érdekelte, gondolom fel sem merült benne sem, hogy ez a viselkedés ott nem megfelelő. Arra gondoltam, hogy ezt teszi, hogy soha nem szól rá senki, nem mutatják meg neki a helyes viselkedési formákat.
     Az meg, hogy hogyan érkezik egy újszülött, teljesen úgy van, ahogy írtad. Egyik nap telefon, másik nap kórház, aztán pár nap rohangálás, hogy meglegyenek a legszükségesebbek és már otthon is találod magad egy pici anyukájaként, a munkahelyednek meg azt mondod, szevasz. Ezért tisztességes előre felkészíteni őket. Aztán kérdés, hogy mennyire elfogadó az a munkahely. Ezt neked kell tudnod. Ha nagyon nem az, akkor azon el kell gondolkodni, hogy mi a megoldás.
     Kívánok nektek jó felkészülést, tájékozódást!

     Kedvelés

 41. Sziasztok

  Én is új vagyok még itt. Négy és fél éve kaptuk meg az első érvényes határozatot a gyámhivataltól, azóta már volt egy 1 éves hosszabbításunk, a második hosszabbítás folyamatban van. A második hosszabbítás már fél éve húzódik: a környezettanulmány és a pszichológusi vélemény hamar elintéződött, az orvosi papírok beszerzése a Tegyesz részéről hónapokat vett igénybe, hozzá kell tennem, hogy nem a mi hibánkból. Majd a Gyámhivatal ült az ügyön 2,5 hónapot(!), és még mindig ülne, ha nem kérdeztem volna rá. Ha minden igaz, 18-án megkapjuk a 3 éves hosszabbítási határozatot.
  A várakozásunk ideje alatt (4,5 év!!!!) még egy kiajánlás sem történt a Tegyesz részéről. Mindenki csak a vállát vonogatja és a sajnálkozását fejezi ki. A Tegyesz és a Gyámhivatal a „nincs rálátásunk” a „sajnálom” és a „nem tudom” kifejezéseket sűrűn szereti használni. De ezzel már tele van a padlásunk!
  Olvasgatva a blogot, történeteket, statisztikákat már meg kellett volna kapnunk a gyermeket, vagy legalább egy kiajánlásnak kellett volna lennie, szerintünk. De ha valakinek más a véleménye vagy tapasztalata, szívesen elolvasnám.
  Nem hiszem, hogy az elgondolásunk a gyermeket illetően annyira extrém lenne: 0-6 éves kor, egészséges vagy korrigálható betegséggel, nemtől független, származása alapján fehér gyermek.

  Ferenc

  Kedvelés

  • Kedves Ferenc!

   Ha csak a TEGYESZ-nél vártok, akkor ezekkel a paraméterekkel ez a várakozási idő nem számít különösen hosszúnak. A legtöbben ilyen gyerekre várnak a jelentkezők közül. Azt nem írtad, hogy országos listára kértétek-e magatokat. Bár valószínűleg az is csak kicsit tud gyorsítani, mivel országos listán is ilyen gyerekre várnak talán a legtöbben.

   Kedvelés

   • Az országos listán is fent vagyunk. Az országos listára azok a gyermekek kerülnek fel, akiket az adott megyében nem fogadtak örökbe, tehát 99%-a roma, a mi kérésünk a fehér gyermek, azaz esélyünk sincs az országos listáról gyermeket kapni.

    Kedvelés

  • Szia! Üdv a blogon!
   Sajnos egyes megyékben (pl. Budapest) már lassan 6 év a várakozás fehér gyermekre, életkortól függetlenül. Akikkel én együtt voltam tanfolyamon közel 6 éve, és volt származási kikötésük, azok tudtommal még mindig várnak. Talán már nincs sok hátra, tartsatok ki.

   Kedvelés

  • Kedves Ferenc! Mi most voltunk a pszichológusnál és az alapján amiket mondott én azt szűrtem le, hogy jelenleg nem sok az a gyerek aki idősebb és örökbefogadható továbbá a származási kikötéssel sajnos szintén nagyon kevés gyerek marad, mivel sokszor az anya nem mondja meg, hogy az apa milyen származású így ez a gyermek sem felel meg nektek, hiszen nem tudják garantálni, hogy fehér az apa. Mi pont ezért abban maradtunk vele, hogy nincs kikötésünk, hiszen úgyis találkozunk majd a gyermekkel és akkor majd tudni fogjuk, hogy szeretnénk vagy sem. Persze tudom, hogy egyszerűbb, hogyha megadod, hogy fehér legyen, de ennek ez a következménye.

   Kedvelés

 42. Sziasztok!

  Két megjegyzésem a örökbefogadási eljárásról:
  Adatbázis: Miért nincs a regisztrált örökbefogadók számára egy hozzáférhető adatbázis? Egy Excel táblázatban vezetik a nyilvántartást, ennél őskoribb módszer már csak a „kockás füzet” lehetne. Miért nem lehet egy olyan rendszert kiépíteni, melyhez az örökbefogadásra várakozók egy regisztráció alkalmával hozzáférést nyernének. Miért titkos? Nem lenne szükséges, hogy a személyek neve is szerepeljen benne, minden jelentkezőnek a neve helyén szerepelhetne például egy szám. Miért nem kísérhetjük nyomon, hogy mikor hányadik helyen állunk? Arra sincs rálátásunk, hogy a listában milyen paraméterek vannak megjelölve a gyermek tulajdonságait illetően (és ha elírták, a telefonszámomat egy éve nem képesek kijavítani). Az ügyfélkapus rendszerben még azt is le tudom kérni, hogy a munkahelyemen hány órára vagyok bejelentve, stb. Az érzésem az, hogy a háttérben úgy módosítják a listát ahogy akarják!
  Várólista: A most regisztrált örökbefogadók Pest megyében 700 fölötti sorszámmal indulnak. Mi 5 éve (regisztráció) 370-es számmal indultunk. Aki most jelentkezik és hasonló gyermeket szeretne mint mi, akár 10 évet!! is várni fog! Azt tanácsolom, hogy abban a megyében indítsa el az örökbefogadást, ahol a legtöbb az örökbe adható gyermekek száma, még olyan áron is, hogy beruház egy kis lakásba az adott megyében és oda jelentkezik be, különben esélye sincs, hogy gyermeket kap.

  Nekem az a véleményem, azzal hogy megszüntették a gyermekotthonokat és átpártoltak a nevelőszülői hálózatra, teljesen befékezték a rendszert. Az otthonokban az volt a fő cél, hogy a gyermekek hamar kikerüljenek az örökbefogadó családokhoz. A nevelőszülőnek ez nem érdeke, hiszen ha minél gyorsabb a gyermekek cserélődése, annál több a munkája (hallottam pár riportot a rádióban és ezek valóságos történetek). Remélem ezzel, nem sértek meg senkit, de nekem ez a véleményem.
  A másik dolog, hogy a gyermekek örökbe adhatóságát negatívan befolyásolja a most érvényben lévő kapcsolattartási idő. Azt ne nevezzük kapcsolattartásnak, hogy a gyermeket néha felhívja a szülő.

  Kedvelés

  • Kedves Ferenc,muszàj írnom,hogy ne felejtődjön el: a nevelésbe vett gyermekek esetében nem az örökbefogadás az elsődleges cél,hanem a hazagondozás. A gyermekotthon kontra nevelőszülőség kapcsán pedig azt hiszem, örülhetünk (én tapasztalatból örülök),hogy családban nevelkednek a gyerkőcök.

   Kedvelés

   • SN-el egyetértve, nem is értem miért hoztad szóba a gyermekotthonokat-nevelőszülőséget… az örökbe fogadáshoz igazából nagyon kevés köze van, ott nem az örökbe adás a fő cél, hanem ahogy SN is írta a hazagondozás… A másik gondolatodhoz fűzve – Győr-Moson Sopron megyében 1 azaz EGY ember foglalkozik egész megyei szinten az örökbe adásokkal, kétlem, hogy a szabadidejében még azzal szeretne szórakozni, hogy a netre feltegye ki hányadik helyen áll.. . ha telefonálnak neki akik várnak kézségesen válaszol mi a helyzet az adott pillanatban.. de a jövőbe ő sem lát bele és ideje sincs plusz munkát végezni és úgy gondolo nem is várható el tőle… Őszintén sajnálom és hidd el megértem, hogy a várakozás hosszúnak tűnik és “idegörlő” , de nézd a másik oldalát: (amit tudom baromi nehéz ebben a helyzetben) – szerencsére nincsenek olyan sokan akik a helyzetük miatt arra kényszerülnek, hogy lemondjanak a gyermekükről… tudom én könnnyen dumálok, mert már túl vagyok a várakozáson… de türelem… ti is sorra fogtok kerülni 🙂

    Kedvelés

    • Mi az, hogy kevés köze van a nevelőszülőnek az örökbe adáshoz? Nem a nevelőszülői hálózatból kerülnek ki az örökbe adható gyermekek?? Mi nem újszülöttre várunk, akkor az 1-6 éves gyermekek honnan kerülnek ki?

     Nem kell a szabadidejében senkinek semmivel foglalkoznia!! Én egy NORMÁLIS központi adatbázisról beszéltem, ami a kapcsolattartó (Tegyeszes ügyintéző) által MUNKAIDŐBEN pontosan van vezetve! Senkinek nem kell a netre egyénileg feltölteni semmilyen adatot! Az én általam említett adatbázis a Tegyesz oldalán létezne naprakész pontossággal, ahova a saját regisztrált jelszavammal tudnék belépni, és hozzáférni az adataimhoz, és az ügyintézőt sem kellene felhívnom! Remélem érthető voltam.

     Kedvelés

     • De nem a nevelőszülői hálózat a “felelős” azért, hogy esetleg lassú egy folyamat… központi adatbázis:.. és pesze az magától működik… gondolkodjon kedves Ferenc… ugyanannyiból áll telefonálni egyet, Sőt! megkockáztatom :sokkal egyszerűbb telefonálni egyet mint belépni netre, jelszót beírni ,keresgélni hol állok éppen a sorban…

      Kedvelés

      • En leirtam a velemenyemet a neveloszuloi halozatrol, es valos tortenetekre tamaszkodok.
       Az adatbazissal kapcsolatban komolyan gondolja amit leirt? Ez az okostelefonok kora, ez a XXI. szazad! En ket kattintassal bent vagyok az adatbazisban, On ennyi ido alatt a telefonszamot sem potyogi be a telefonjaba. Az en ugyintezom 2 honapja igeri, hogy SMS-ben elkuldi a varakozasi sorszamunkat, es azota is kuldi. Az adatbazis mukodteteserol csak annyit, hogy a Tegyeszes 500. munkatars melle majd felvesznek egy 501. dolgozot rendszergazdanak, ugy is a mi adonkbol megy, egyel tobb vagy kevesebb, mar mindegy.
       Elnezest az ekezetek nelkuli irasert, de ez is az okostelefonok kora.

       Kedvelés

     • Nem mennél vele semmire, mert hiàba van az utolsó blokkban valaki, ha elfogadóbb, sokkal hamarabb sorra kerül, illetve a gyereknek választanak szülőt, nem fordítva. Időnként kapnak a várakozók tájékoztást írásban és telefonban is válaszolnak kérdés esetén, érdeklődjetek bátran.
      A nevelőszülők teszik a dolgukat: ha az a feladat, hogy az örökbefogadásban segítsék a gyermeket, akkor abban működnek közre. A hazagondozás esetén is gyorsan cserélődnek a gyerekek. Nehezen tudnák megakadályozni az örökbefogadást, a nevelőszülői státuszuk is veszélybe kerülne ebben az esetben. A folyamatban más szakemberek is részt vesznek, a gyàmhivatal dönt- a nevelőszülőé nyilván óriàsi feladat, de az örökbefogadás nem múlik a nevelőszülő motivációjàn, szerintem emiatt ne aggódj. Bár én is izgultam mindenen, mielőtt elindultunk barátkozni…

      Kedvelés

      • “kapnak a várakozók tájékoztatást írásban és telefonban is”: az első évben ez így is volt, a mostani hosszabbításnál a pszichológiai vélemény elkészültéről nem kaptunk értesítést, majd kiderült, mikor pár hónap múlva elolvastuk (másolatot is kértünk róla), hogy a pszichológus összekeverte két család jellemzését. A feleségemről olyan vélemény írt, hogy az előző házasságából született gyermekét az apa! nevelte fel, közben pont fordítva történt. Gondoljatok bele, mennyire belelépett a párom lelki világába ez a véleményezés, aki elolvassa ezt a jellemzést, mit fog gondolni róla: olyan akar most örökbe fogadni gyermeket, aki hajdanán a saját gyermekét sem tudta felnevelni? Felháborító! A pszichológust nyomatékosan kértem, hogy azonnal módosítsa a jellemzést és kérjen bocsánatot a feleségemtől! Ő ezt megtette.
       A gyámhivatalnál hónapokat vártunk a mostani határozatra, mert valamiért félrerakták az aktánkat, hogy miért, azt ők sem tudták megmondani.
       Az ügyintézőnk csak akkor hajlandó valamit elintézni, ha drasztikusabb hangnembe váltok a kérések után. A telefonszámomat egy éve nem képes átírni. Úgy hogy hagyjuk a tájékoztatást meg az ügyintézést, kritikán aluli!!

       “nevelőszülők teszik a dolgukat”: tudom, hogy vannak tisztességes nevelőszülők akik szívüket-lelküket kiteszik a gyermekekért. De ne legyünk naivak, a másik oldal is létezik: mikor örökbefogadáskor azt mondják, hogy a gyerek nem viheti el a ruháit, mert a gazdag örökbefogadó szülők úgyis vesznek neki másikat. Vagy mikor azt plántálja a gyermekbe, hogy ők a vér szerinti anyja-apja, majd mikor az első találkozásra kerül sor az örökbefogadó szülővel, a gyermek nem érti, hogy miért akarják őt elszakítani a saját „anyukájától-apukájától”.

       Csukott szemmel is lehet élni, én nem tartozok közéjük.

       Tudom, hogy az örökbefogadás nem habos torta és senkinek nem esik az ölébe nehézségek nélkül a gyermek, nem ma kezdtem, nem vagyok már húszéves.
       Kíváncsi lennék olyanok hozzászólására, akik 6-7 éve várnak „türelmesen, ölbe tett kézzel” a sorukra.

       Kedvelés

   • Ezzel, a nevelőszülői rendszer pozitívumával én is tisztában vagyok, a gyermeknek családban kell (fel)nevelkednie és nem egy rácsos zárt épületben (nevelőotthon), de attól a ponttól, hogy a gyermek örökbe adhatóvá válik, a nevelőszülőnek támogatnia kell az örökbe adás folyamatát. Az előző hozzászólásomban én a negatív oldalát ecseteltem a nevelőszülői rendszernek.

    Kedvelés

  • Nos, 3 éve nagy hűhóval bejelentettek egy egységes örökbefogadási adatbázist, ahova minden megye hozzáfér, és végre nem postán küldözgetik egymásnak az aktákat több hét alatt.
   Úgy tudom, ez nem működik mégse, és továbbra is postai úton zajlanak az ügyek.
   De az ügyfelek abba sem láthattak volna bele.

   Egész biztosan nem akarnak még azzal is reklamációkat a Tegyeszben, hogy az x miért került 2 év alatt sorra, mikor én 4 éve várok, nem akarják mindig egyesével elmagyarázni, milyen tényezők játszottak közre.

   Pont ezért én a sorszámban sem nagyon hiszek, mint sokszor elmondtam, mert hiába vagy 70. a megyédben, nem mindegy, hogy előtted mind a 69 fehér bőrű újszülöttre vár, és évi egy újszülött van a megyédben, vagy te elfogadsz idősebb testvéreket is, és ezzel meg te vagy az első az adott sorból… Épp ezért körbe lehet kérdezni, ki mennyit várt, de ez függ 6-7 paramétertől, (megye, gyerek kora, származása, egyedülálló vagy-e, jelentkeztél-e civilhez stb.), tehát ebből sem következik semmi.

   Érzem a türelmetlenségedet, teljesen érthető, rég vártok. Pest megyében hosszú a sor, kevés a baba. Tarts ki valahogy, a várakozás nagyja már letelt.

   Kedvelés

   • Lehet, hogy a postagalamb módszer eredményesebben működne.

    Értem a kifogásodat az adatbázisos rendszer ellen, de akadályok mindig lesznek, olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen, de ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk az egészet ahogy van. Ha csak kifogásokat keresünk, akkor még mindig a lóval húzott postakocsik korszakában élnénk.

    Még egyszer felteszem a kérdést. Miért nem fejlesztik a rendszert? Miért ragadtak le a „kockás füzet” módszernél?

    Kedvelés

 43. Sziasztok Mindenkinek, kellemes karácsony előtti agymenést 😀 !

  Nálunk a legújabb fejlemény: másfél éve fogadtuk örökbe az akkor másfél éves kislányunkat, a nevelőszülői leválás cseppet problémás volt. Emiatt a kapcsolattartás egyoldalú, szoktam nekik küldeni fotóalbumot, kis beszámolót levélben a szakszolgálaton keresztül (megyei titkos, tehát olyan nagyon messze nem lakunk egymástól). Most írtam külön egy levelet, hogy ha megtenné legyen olyan kedves hívasson már elő pár fotót magukról (házaspár, gyerekek), a házról ahol élnek, illetve küldjön a kislányomról néhány fényképet élete első másfél évéből, mivel össz-vissz 1 db-ot kaptunk anno. És írjanak személyes üzeneteket a fotók hátuljára (ki látható rajta, mikor, stb..)

  A szakszolgálat felé az a visszajelzés érkezett, hogy én felhatalmaztam levélben őt, hogy megkeressen a közösségi oldalon (nem hatalmaztam fel, elküldtem emailben a levelet nekik is ezután, hogy lássák) és majd ott küldi őket.
  Gondoltam talán mégsem kellene hagynom, hogy feltételeket szabjon (és most direkt nem használtam a zsarolás szót), de legalább lementek pár fotót róluk a bizonyos közösségi oldalról, hogy az bekerüljön az albumba. És mit látok? A pici lányom a borítóképe….(még abból az időből, amikor velük élt.)

  Kedvelés

 44. sziasztok . szeretném kérdezni ti hogyan látjátok mi a különbség az örökbe fogadó szülő és a nevelőszülő közt azon kiÍvűl hogy az örökbe fogadás egy életre szól ?

  Kedvelés

 45. Sziasztok!
  Most tartunk a második kiajánlásunknál. 3 éves kisfiúról van szó aki azt hiszi,hogy a nevelőanyukája, az anyukája. Még nem néztük meg.
  Igazából nem is ezzel van a gondom, hanem hogy úgy érzem, az első kisfiú volt a mi gyerekünk de akkor rá a férjem miatt nemet mondtunk. Megijedt és egy napunk volt választ adni, ráadásul akta ismertetése után egyből ment dolgozni? átbeszélni se tudtuk. Eltelt 2 hónap és azóta is minden nap emlegetjük. Valószínűleg sérült a kisfiú de annyira hiányos volt az akta hogy hihetetlen. Megtehetjük e vajon, hogy ha nem fogadták örökbe utánunk, akkor jelezzük, hogy mégis szeretnénk.

  Kedvelés

  • Kiscsibe, hogyan alakult a történetetek azóta? Megnéztétek a második kisfiút? Vagy telefonáltatok az első ügyében? Miért ne lehetne /lehetett volna, a kérdés az, hogy vele azóta mi történt (az én barátnőm is volt ilyen helyzetben, először az élethelyzetük miatt nemet mondtak, pár hónappal később felvették a kapcsolatot újra és sok éve boldog szülők – csak persze ez nagy kockázat, és könnyen megeshetett volna, hogy addigra már máshova kerül a gyerek). De nem lehet 1 nap alatt döntést hozni, max. ilyenkor érdemes rábólintani, időt nyerni és a későbbiekben (persze a gyerek érdekében néhány héten belül!), a sokkal több információ birtokában felelős döntést hozni.

   Kedvelés

 46. Sziasztok! 🙂 2015. Decemberében végeztük el a tanfolyamot, 2016. Augusztusában kaptuk kézhez a határozatot. 0-3 éves korig várunk egy vagy két gyermeket, nemük mindegy, származási kikötésünk van illetve egészségi állapotuk korrigálható legyen. Mai napon 44. helyen várunk Győr -Moson -Sopron megyében. Természetesen országos listán is fent vagyunk illetve tavaly novemberben végén jelentkeztünk a Bölcső Alapítványhoz is ahonnan ezidáig nem érkezett válasz. 33 éves vagyok, férjem 38.
  Azért írok, mert szeretnék a témával kapcsolatban olvasni, kommunikálni olyanokkal akik valóban benne vannak 🙂

  Első kérdésem vagytok itt Bölcsősök? Anno 18 éve az unokahúgom tőlük érkezett a családunkba, emiatt rájuk esett a választás.
  Köszönöm. Szép napot.

  Kedvelés

   • Szia! Teljesen jól van az unokatesóm, remélem csak viccből szántad a kérdést hogy tudja -e ,hogy örökbefogadott!? 😉 Számunkra ez nem kérdés, szerintem ez kell legyen mindenhol az alap. Ő egész pici korától kezdve tudja, túl sokat nem kérdezett sosem, a szülei pedig nem erőszakoskodtak. Mindig arra kapott választ, amire éppen kíváncsi volt. Mióta nálunk téma az örökbefogadás azóta velünk szívesen beszélget erről, kíváncsi de leginkább arra mi meddő párként hogy éljük mindezt meg. Érdekes ahogy gondolkozik. 18 éves lesz májusban, két szülinapja van. 🙂 Én egészen biztos vagyok benne, hogy szeretne majd találkozni a szülőanyjával és ebben az egész család támogatja is majd!

    Kedvelés

    • Nem vicc volt. Budavári Zita sok helyen elmondta, hogy az örökbefogadói egy része nem mondta meg a gyereknek az örökbefogadást, gondolom, főleg a régebbiek, akiknél még nem volt tanfolyam. De örülök, hogy a családotok ezt jól kezelte.

     Kedvelés

     • Ez szomorú. 😦 mármint mikor az örökbefogadói tanfolyamunk volt nálunk is voltak párok akik foggal körömmel ragaszkodtak ahhoz, hogy ők sose akarják elmondani neki… Pedig olyan egyértelmű, hogy ezzel nagy bajt okoznak.
      Remélem, ma már több az emellett döntő szülő! Köszönöm a válaszaidat 🙂 jó itt lenni.

      Kedvelés

  • Mi még csak várunk, vagyis jelentkeztünk de még nem voltunk szülői tanfolyamon se.

   Szeretnénk civil szervezethez is jelentkezni, de mi a bölcsőnél azt hiszem kiestünk (én 40elmúltam).
   Annyit szeretnék kérdezni, hogy amikor kezdtetek akkor milyen sorszámotok volt?

   Köszi

   Kedvelés

   • Szia! Sajnos ezt nem tudom, azt igen ,hogy most 44. Győr-Moson- Sopron megyében. És hogy az elmúlt években viszonylag sok volt az örökbeadás- de mihez képest ezt nem tudom…

    Kedvelés

 47. nullÖrökbefogadók találkozója Somogy megyében április 14-én.
  A klub első, alakuló találkozója 2018. ÁPRILIS 14-én, szombaton lesz, 9 órától estig, Patcán, a KATICATANYÁN.
  Mindenkit sok szeretettel várunk egy kötetlen barátkozós, ismerkedős, tapasztalat cserés találkozón!
  Részvételi szándékod, kérlek jelezd vissza Ekker Évának e-mailben vagy a kecskesborka@gmail.com címen.

  Kedvelés

 48. Sziasztok! Bár olvasgatom az oldalt, és sok hasznos infóval lettem gazdagabb, de még nem írtam. Eddig. 🙂 Már ( még csak?) fél éve várunk a babánkra, de nagyon nagy a csend. Nem is tudom, hogy ” zaklathatom-e” a TEGYESZ-t, hogy mi van már, hol tartunk a dologban…

  Kedvelés

   • Köszönjük! 🙂

    Közben felhívtam a TEGYESZ-t, nagyon kedves volt az ügyintéző hölgy. Sajnos sokadikak vagyunk a megyei listán, az országost meg ugye ők nem látják…
    Nem tettünk származási kikötést, sem nembeli kikötést, illetve korrigálható eü problémával rendelkező gyerkőcöt is elfogadnánk. A korhatárt 0 – 1,5 évig húztuk ki.
    De jó lenne tudni, hogy vajon az országos lista hogyan áll… 🙂

    Kedvelés

 49. Sziasztok! Én is évek óta csendes olvasó vagyok, vagyis voltam. Még nem jelentkeztünk, mert nekünk csak a mostanában derült ki, hogy biztos nem lehet saját gyerekünk, az én “hibámból” .

  Nagyon sok mindent olvastam ezen a blogon is, és máshol is, évek óta, mivel az örökbefogadásról már a kezdeti sikertelenségek óta szó volt köztünk. 12 éve vagyunk együtt, 10 éve házasságban. De ennek ellenére, és az elmúlt évek összes próbálkozásainak tudatában akkor is megvolt bennem az, hogy talán a férjem jobbat érdemelne nálam. Ezzel gyászoltam magamat. És persze meggyászoltam a meg nem született gyermekünket is. Akinek nem lehet olyan szeme, mint apáé, vagy haja, mint az enyém. Azt hiszem az elmúlt hetekben talán sikerült egészen kijönni az önsajnálatból. Persze fáj még, de beszélni is tudok róla a környezetemben már sírás nélkül, és a napi spontán sírások is lecsökkentek. Talán az önsajnálat, a miért pont velem, miért nem tudom neki megadni, és hasonló kérdések fájnak a legjobban. Maga a gyermek annyira nem, mert az örökbefogadás nem pótléknak látom, hanem teljes értékű megoldásnak. Kíváncsi lennék , milyen érzés terhesnek lenni, magáról a szülésről már nem ennyire biztos a kíváncsiságom, de mi igazából gyermeket szeretnénk. Abban is biztos vagyok hogy ugyanúgy tudnánk szeretni, és remélem erről meg is tudnánk őt/őket (mert 2 gyermeket biztos szeretnénk) győzni. A blog arról győzött meg, hogy ők nem eleve sajnálandó kis emberek, nem feltétlenül lesz ez egy kitörölhetetlen hendikep. Mert eleve ez volt a legnagyobb félelmem az örökbefogadással kapcsolatban. Hogy az akit én ennyire szeretek, hogy indulhat ekkora hátrányos helyzetből a világgal szemben. De erről már meggyőztetek, hogy ezt lehet kezelni.

  Most már az elhatározásunk megvan, a jelentkezés, elindulás van hátra. Persze nem szeretek a sötétben elindulni, és zseniális ahogy itt minden össze lett foglalva(csak szépen, magyarul).

  Engem az érdekelne, hogy ti hogy indultatok neki és miben változtatok közben? Esetleg mit bántatok meg a saját döntésetekkel kapcsolatban? Mi nemet nem akarunk meghatározni. Származást sem. Az egészségesség kérdésköre persze bonyolult, de szeretnénk mindent számba venni, konkrét esetekben tudunk szerintem csak dönteni. Így látatlanban nem tudom, hogy hogyan lehet dönteni? Végigolvastam a múltkor kitett egészségügyi listát. Nem csak hogy a feléről nem is tudok semmit, mivel jár, mik a lehetséges gyógymódok, de az orvostudománynak sem hiszek 100%-osan (ha csak a saját elmúlt 10 év diagnózisaimat nézem). Továbbá a korban is kicsit bizonytalanok vagyunk. Szeretnék csecsemőt. Mert szeretnék csecsemőkorban találkozni a gyermekemmel. Szeretném látni, ahogy fejlődik. Esetleg még tenni is valamit , hogy a kezdeti fejlődést elősegítsem. De ennyi. Semmi más okom nincs hogy ilyen pici babát akarjak. Nálatok milyen szempontok voltak? Utólag, ha már van gyermeketek, mennyire voltak ezek jó döntések? Mennyire befolyásolták a közös életeteket?

  Bocs , hogy kicsit hosszú lettem. (De ha tudnátok még mennyi kérdés van a fejemben…)

  Kedvelés

  • Szia Nati!
   Köszönöm a bemutatkozást. Örülök, hogy itt vagy. Ha nincs messze Budapest, gyere el egy találkozóra, ott sok sortárssal tudsz beszélgetni.

   Ezeken a kérdéseken én is átmentem, és menet közben sok minden tisztázódott. A kívánt gyermek paraméterein még a tanfolyam után is tudsz változtatni.

   Én a játszótéren néztem az idegen gyerekeket, és próbáltam elképzelni: őt el tudnám fogadni? És őt?

   Kedvelés

   • Mindenképpen szeretnék hasonló esetekkel és helyzetekkel találkozni, mert most nagyon kívülállónak/rendszeren kívülinek érzem magam. Ismerősi körben is szerveztem most egy családlátogatást ahol örökbefogadtak, de a találkozó is jó ötlet.

    Kedvelés

  • Kedves Nati, olyan szépen írtál… Én is mai napig is sokszor érzem, hogy a férjem jobbat érdemelne… De mégis én kellek neki, így ezzel a hátizsákkal együtt. Kívánom, hogy leljen békét a lelked és mielőbb Anya lehess te is!

   Kedvelés

   • Kedves Lorena! Köszönöm a jókívánságod. Tényleg nehéz ilyen “elromlottnak” lenni, soha nem gondoltam volna hogy ez velem előfordul. Mindig szerettem volna gyermeket. Furcsa, de biztos hogy van benne önsajnálat is, mert fordított esetben eszembe se jutna, hogy a férjemet hibáztassam, vagy lecseréljem ezért. Szerencsére ez is csak összehozott minket. Csak magammal kell megbékülnöm. Mert az örökbefogadást tényleg megoldásnak tartom, nem pótcselekedetnek.

    Kedvelés

    • Magunkkal megbékélni néha nagyon nehéz.
     Nálam tegnap valamiért eltőrt a mécses, de nagyon. Igaz, hogy visszamentünk a Kaáliba de az örökbefogadást már elindítottuk. Nem lesz több lombik! Ha az egészségemet nézzük, jpbb döntés ez.
     Valamiért kiderült mégse tartok ott, hogy”elgyászoltam” volna azt hogy nem lesz vérszerinti gyerekünk. Tegnap ebéd közben ez jöhetett ki, elbőgtem magamat, és egy fél délutánt átbőgtem. Férjem próbált nyugtatni, de ennek ki kellett jönnie. Mondtam, hogy selejtes vagyok, hogy én nem tudok szülni. Azt mondta aki tud, az pedig nem biztos hogy olyan jó anya mint te.:)
     Érzem, tudom a mai eszemmel hogy az örökbefogdás a legjobb döntés, a legjobb út.
     Zsuzsa gondolata hogy a gyerekeket lehet nézegetni, és magunban eldönteni hogy tudnám-e szeretni nagyon érdekes.
     Anno sokkal több gyerekről gondoltam, hogy na ilyen gyereket biztos nem szeretnék. Most pedig a sok-sok babaköszöntőben is alig van 1-2 gyerkőc akire nemet mondanék.

     Kedvelés

     • Sajnálom Francicus! 😢
      Én 14 éves koromtól vigyáztam gyerekekre családban, barátoknál. Pici babákra is még gyerek fejjel. Sose gondoltam volna hogy pont nekem ne lehetne pláne ezzel a szuper pasival az oldalamon… 21- 27 éves koromig Bébiszitterként dolgoztam hivatalosan , képzéssel a zsebemben. 2 hónapostól a 12 évesig, olykor 5 gyerekkel egyszerre .imádtam, őket is és ami a legviccesebb az összes gyerek engem is imádott. Mai napig kapcsolatban vagyok sokukkal.
      Az utcán vagy a munkahelyemen akárhány gyerekkel találkozom mindnek fülig ér a szája tőlem… és megis ez van.. férjednek abszolút igaza van, sokaknak akiknek megadatik a várandósság fele olyan mély érzésekkel nem rendelkeznek, mint mi ” selejtek” hogy idézzelek 😁 mert hidd el sokan érezzük ezt!! De vannak jobb és kevésbé jó napok, ez is természetes. Kívánom hogy mielőbb újra talpra állj lelkileg! Szép napot!

      Kedvelés

      • Köszi Lorena:) ma már sokkal jobb. Holnap lesz a környezettanulmány, és a pszichológussal a beszélgetés. Célegyenesben vagyunk.
       Én épp fordítva vagyok mint te, mindig éreztem hogy nekem nem lesz könnyű hogy valamiért nem, vagy nehezen lesz gyerekem. Bevonzottam! Megkaptam ezt is:( De hát nem hiszem hogy sok nőnek diagnosztizálnak IV.fokú endót 25évesen, mégsem adtam fel. Tavaly betöltöttem a 40-et- és egyszerűen nem bírok több orvost, vizsgálatot, műtétet, beavatkozást. Be kell látnom, hogy nem ez az én utam, az én utam az hogy a gyermekemet más szüli meg és neki az a karmája hogy valamiért le kell mondania róla, nekem az hogy így legyen gyermekem. Ebből kell valamit tanulnia minden résztvevőnek. Nem “selejtek” vagyunk, csak nekünk más az utunk.
       Amúgy anno (kb.30évesen) voltam egy jósnőnél (amiben akkor nem hittem), de egyre érdekesebb, mert azt mondta: furcsa mert nem látja, hogy a házasságomból születne gyerek, és lesz de nem fehér gyerekem lesz. Sokáig ezért se hittem az egészben, nem értettem ezt, el kellene válnom és mástól lesz, mondjuk egy kis néger babám?! De kezd körvonalazódni a dolog.:) úgy szeretnék egy “csokinyuszit”

       Kedvelés

      • Azt hiszem sok a közös bennünk…27 evésen kaptam diagnózist IV. Stádiumú endometriózisról… 6 műtéttel, szövődményekkel a hátam mögött. Sajnálom, hogy neked is ezzel kellett szembenézni.
       Ez most izgalmas időszak lesz, főleg a tanfolyam majd. ☺
       Vigyázz magadra.

       Kedvelés

  • Szia Nati!

   Nem kell aggódnod az egészségügyi kérdés kapcsán! Én is aggódtam emiatt (is), de a TEGYESZ- nél mindent elmondanak Nektek részletesen.
   Egy csomó dologról az eü listán nekünk sem volt teljes képünk, sőt, volt amiről téves infók voltak a fejünkben, de az ügyintéző nagyon szépen ” rendet tett”, mindent elmagyarázott.
   Mi már túl vagyunk a kezdeteken, éppen várakozunk a babánkra.
   Ja, és ami még óriási segítség: az örökbefogadásra felkészítő tanfolyam nagyon nagyon hasznos!!!!!
   Sok sikert!

   Kedvelés

  • Egy dolog eszembe jutott, amikor a hozzászólást olvastam, a legfontosabb a szilárd meggyőződés, hogy akarjátok az örökbefogadást, az átsegít minden nehézségen!!! Nálunk nem volt az téma, hogy milyen a szeme vagy a haja! Két hetes volt, törékeny, picike, de a miénk!
   Oly gyönyörűséges nagylány lett, nyilván egy kicsit más mint mi, csodaszép hajjal, és imádnivaló természettel, érzékeny lélekkel! Ha én szültem volna sem vágytam volna másra! Viszont ehhez kell az elfogadás mindenek felett! Viszont mi már 22 éve voltunk együtt, nagyon akartuk ŐT! Ne zavarja a fejed a sok kérdés, az mindig van és lesz, akard és csináld, meglátod, általa kerek lesz a világ és körülötte mindenki jobbá válik!!! Sok sikert!!!!!!!!! Lesznek nehéz pillanatok, de minden szép lesz, megváltozik a jövőkép, más lesz a világ és a személyiséged, mert neked is lesz végre GYEREKED!!!!!!jj

   Kedvelés

 50. 6 műtét? Az nagyon sok.
  Én most állok az 5.előtt, de nagyon gondolkodom hogy kell-e ez még nekem.
  Te már túl vagy a tanfolyamon? Milyen volt?

  Kedvelés

  • Mi már lassan 3 éve várakozunk örökbefogadásra. Idén decemberben lesz 3.
   Igen, sajnos több műtét kellett, sztómám is volt több hónapig. Ha szükséges az 5. Műtét és tényleg elkerülhetetlen akkor ne gondolkodj rajta. ( Én először sajnos nem jó helyre kerültem, de aztán specialistát kerestem és neki és a teamjének köszönhetem hogy élek.)
   Legjobbakat.

   Kedvelés

 51. Sziasztok! Ezelőtt 9 hónappal hoztuk haza a 2 éves kislányunkat, másfél hónap ismerkedés után. Most kezdtünk el látogatni egy 1.4 éves kisfiút, akiről már beszéltünk a kislányunknak, fotót is mutattunk neki, de még nem találkoztak. Második gyerek beilleszkedéséről kérnék infókat, tapasztalatokat. Előre is köszönöm!

  Kedvelés

  • Milyen szerencsések vagytok! Nem elég, hogy 9 hónap után ismét örökbe fogadhattok, még a törvényben szabályozott 2 év korkülönbséget sem kell betartanotok…

   Kedvelés

   • Nem tartottuk fontosnak a nemzetiségi hovatartozást, talán ezért jött hamar a kistestvér. A szerencsénktől viszont kissé rémültek lettünk, nem szeretnénk a kislányunk lelki egyensúlyát és egyre növekedő önbizalmát keresztbe törni. Ezért is érdekelne hasonló tapasztalattal rendelkező szülők gyakorlati tapasztalata.

    Kedvelés

    • Én nagyon korainak tartom, hogy 9 hónap után máris testvér kap a kislány. Lehet finoman meg óvatosan csinálni, de egy idő után mégis folyton ott lesz neki a tesó.
     Nálunk a szakemberek kikötötték, hogy az örökbefogadás után ki kell várni a két évet a tesó érkezésével. Kivártuk. A mai napig, 3 év elteltével is extrém féltékeny a fiunk a kisöccsére.

     Kedvelés

 52. Kedves Mindenki!
  Örökbefogadó szülőként több, mint egy éve olvasom a bejegyzéseket és már számtalan hasznos tanácsot is kaptam.Amiért örökké hálás leszek. Munkámból kifolyólag nagyon sok szegény sorsú családdal is találkozom, azonban minap egy kollégám egy olyan kérdéssel fordult hozzám, amire nem tudom a választ. Egy terhes anyuka azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy szeretné örökbe adni a gyermekét, ha megszületik, nyílt örökbe adással. Ő viszont ragaszkodna egy általa kiválasztott családhoz, akik örökbe is fogadnák a kicsit, de nem vér szerinti rokonok.Lehetséges ez?
  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Kedvelés

 53. Kedves Mindenki!

  Párommal Pontosan 3 éve várunk Budapesten,hogy lehetőségünk legyen örökbe fogadni.Most kezdtem el az ügyintézést az engedélyünk hosszabítása miatt.1-5 év közti gyermek örökbefogadását határoztuk el annó.
  A kérdésem a következő.Valakinek van tapasztalata a Budapesti Tegyesznél,hogy hasonkorú gyermek örökbefogadása mennyi idő alatt jött létre? Illetve valami ami előre mozdítaná az ügyünket?Sajnos az ügyintéző eléggé zárkózott volt amikor próbáltam puhatolózni nála az esélyeikről.

  Esetleges válaszotokat előre is köszönöm.

  Kedvelés

  • Kedves Miklós!
   Sok sikert az örökbefogadáshoz! Üdv a blogon!
   A legjobban az mozdítja elő az ügyet, ha vállaltok roma gyereket is, de ha nem akartatok eddig, annak nyilván oka van, és csak amiatt, hogy előbb sorra kerüljetek, nem szabad vállalni.
   Budapesten fehér bőrű gyerekre 5-6 vagy még több idő is lehet a várakozás. Akikkel együtt végeztem a tanfolyamot pont 6 éve, és nem vállaltak roma gyereket, tudomásom szerint mind várakoznak még.

   Viszont: rendszeresen szoktunk találkozni Budapesten, érdemes egyszer eljönni az Örökbe vagy más szervezet találkozóira.

   Kedvelés

    • Kedves volt nagyon az ügyintézo, de már nem hiszek nekik. Csak annyit tehetek, hogy tisztelettel kommunikálok, és várok a csodára… Alapítványnal már nem várhatunk. Közben más megyébe költöztünk, s utána számolva, ennél régebben várunk.

     Kedvelés

     • Nagyon sajnálom, el se tudom képzelni az okát. Max.ha csak fehér bőrű vagy magyar származású gyerekre és teljesen egészségesre várnátok de még akkor is sok. Alapítványnál nem mindegyik köti a kort, pl. a fészekhez lehet jelentkezni.

      Kedvelés

      • Vártam az Alfánál 5 évet egyedülállóként, s már lassan esélyes voltam, de betöltöttem a 45 évet. Időközben házasként várakozunk. Hát, talán érdemesebb akkor összegezni a várakozással kapcsolatos tapasztalataimat, ha már lesz gyermekünk…Egyébként több betegséget is bejelöltünk, s a származási bizonytalanságot is.

       Kedvelés

 54. Sziasztok! Szeretném kérdezni azoktól, akik a Bölcső Alapítványon keresztül váltak szülővé, nagyjából mennyi idő múlva várható a személyes találkozó Zitával a megállapodás visszapostázásától? Köszönöm a válaszokat! 🙂

  Kedvelés

 55. Sziasztok! Olyanok válaszait várnám, akik 3 év körüli gyermeket fogadtak örökbe, illetve akik ismerik az F82-es kódot (A motoros funkció specifikus fejlődési rendellenessége). Ma hívott a TEGYESZTŐL a hölgy, hogy lenne egy 3 éves kisfiú, enyhe fokú asztmával és ezzel az F 82-es kóddal, ami miatt már eleve korai fejlesztésre jár. Jelenleg nevelőszülőknél lakik, ahol vér szerinti gyerekekkel együtt neveli a pár, nemrég vált örökbe adhatóvá, nem tudom pontosan még miért mondtak le róla a szülei, volt olyan opció hogy az anyai nagynéni magához venné, de aztán mégsem. Anyukám fejlesztőpedagógus, így tőle már sikerült rálátást szereznem a kódra, de szeretnék olyanoktól is hallani, akik hasonló helyzetben voltak/ vannak. Holnap délutánig kell megmondjuk, ezekkel az elsődleges feltételekkel érdekel -e minket a kisfiú. Köszönöm nektek 🙂

  Kedvelés

  • Még annyit kiegészítésként, mert ahogy visszaolvastam félreérthető lett. Nagyon örülünk , és mindenképp jön a következő lépés ahol is az aktákat kell végignézzük (orvosi papírok, fejlesztés stb) egyszerűen tapasztalatokat szeretnék olvasni, hasonló fejlesztési problémákkal. Köszönöm! 🙂

   Kedvelés

  • Szia! Gratulálok a kiajánláshoz! Nagyon sok örökbefogadott gyereknek van szüksége fejlesztésre, az szuper, hogy ő ezt már most megkapja. Ha megnézed a gyereket, látni fogod, mennyire súlyos az állapota. Azt érdemes tisztázni, te meg tudod-e oldani, hogy fejlesztésekre vidd, időben, pénzben, közlekedésben.
   Várjuk a fejleményeket.

   Kedvelik 1 személy

      • Megvolt az első személyes találkozás, nagyon pozitív volt, azt hiszem sikerült felhívjuk a figyelmét 🙂
       Érdekelne, kinél milyen volt ez a folyamat a kihelyezésig? Kinél meddig tartott, akik 3 év körüli gyermeket fogadtak örökbe? Köszönöm a válaszokat!

       Kedvelés

     • kedves Lorena, 2015-ben Borsodban a mi esetünkben úgy zajlott a barátkozás, hogy az első, csak velünk, szülőkkel való találkozást pár héttel később követte egy a testvérrel való első találkozás is. az intenzív barátkozás négy napig tartott. egy közeli szállásról látogattuk a kislányunkat illetve vittük magunkkal minden nap. már első nap is kora délutánig velünk volt, mert véletlenül elaludt az autónkban. a második napon egész nap együtt strandoltunk. nagyban megkönnyítette a dolgot a bátjya jelenléte, nagyon jól kijöttek egymással. a végleges elutazás előtt hagytunk időt elköszönni. a negyedik napon pedig már autóztunk hazafele. gyors volt, de azt hiszem a mi esetünkben nem lett volna jó tovább húzni a dolgot. mindig vidáman és kedvvel ült be az autónkba, igyekeztünk neki mesélni arról mi vár rá, bár még 3 éves sem volt akkor. a barátkozás időszaka szép emlék lett mindenkinek.

      Kedvelés

      • Győr-Moson-Sopron megyében van a kisfiúnk. Nagyon jól megy a barátkozás, holnap ebédig maradunk. Minden második nap megyünk nagyjából. A második alkalomtól fülig ér a szája, vár minket, lesi az autókat az utcán azokon a napokon, mikor nem mehetünk. És nem akarja, hogy eljöjjünk, szomorú olyankor. A nevelőanya viszont nagyon partner mindenben, mindennap beszél neki rólunk, így állandóan a fejében vagyunk. Mondja neki milyen jó lesz neki velünk, mennyire szeretjük. Ő kezdte el mondani neki, hogy Anyukája és Apukája leszünk. Jövő héten megyünk a gyámhivatalba jegyzőkönyvet aláírni, akkor már egész napokat leszünk vele. Engedi hogy kifújjuk az orrát, felsegítsük ha elesik, folyamatosan les minket. Nagyon jó úton haladunk, mi pedig egyre jobban szeretjük, egyre jobban érezzük, ő a mi fiúnk. 🙂

       Kedvelés

      • Köszönöm szépen, idő közben már itt is él velünk a kicsi Angyalunk. 🙂 Minden szépen alakul, nagyon kiegyensúlyozott. Imádnivaló gyermek. 🙂

       Kedvelés

 56. Sziasztok! Több mint 2 éve fogadtuk örökbe kisfiunkat, akivel nagy boldogságban élünk. Néhány hónapja megtudtuk, hogy van egy vérszerinti kishúga, (2 éves) aki szintén örökbeadható. A kislánnyal jövő hónapban kezdjük el a barátkozást. Nagyon bizonytalanok vagyunk abban, hogy a 4 éves Kristófot mikor, mennyire avassuk be a folyamatba? Mikor, hol találkozzanak először? Nálunk az örökbefogadás nem tabutéma, inkább féltjük őt attól, hogy összezavarodnak benne a dolgok. Van valakinek tapasztalata ilyen helyzetre? Tudnátok tanácsot adni? Köszönöm szépen!

  Kedvelés

  • Szuper hír! Személyesen is találkoztatok a kislánnyal? Akkor kezdjétek felkészíteni, ha biztosra el fogjátok hozni. Szerintem érdemes megkérdezni az ügyintézőt, mert ilyen kérdéseknél ismerni kell a gyerekeket, nem jó sablonos választ adni.
   Én mindenesetre elsőre nem magyarázkodnék a családfáról, csak örömmel elmondanám, hogy van egy kistestvére és őt is meg fogjuk ismerni, s milyen jó, hogy neki van egy igazi, aranyos kistestvére. A szülő érzelmi hozzáállása nagyon fontos ilyenkor…

   Kedvelés

   • Szia Ella! Kedvesvagy!! Igen, mindenképpen csak akkor avatnánk be, ha már biztosak vagyunk a dolgunkban! A tegyeszes hölgy azt javasolta, hogy már a barátkozás elejétől vigyük magunkkal a kisfiunkat, mert biztosan jó hatással lesznek egymásra…. Itt nekem sok a kérdőjel! Amikor még mi is csak tapogatózunk, ismerledünk.. Egyébként már találkoztunk vele, egy igazi szöszke tündér! Ti is hasonló cipőben jártok?😁

    Kedvelés

    • Szia Lidi!
     Mi is nagy tesóval fogadtunk örökbe. Mi akkor szóltunk a gyereknek, amikor már biztos volt. A barátkozáson a nagytesó jelenléte felemás – nagy vonzerő a kicsinek, de akkor nektek két gyerek igényeit kell rögtön összehangolni, nem tudtok a kicsire figyelni, előbb őt megismerni. Országos listás barátkozásnál ez különösen húsba vágó, mi egy fektetésnél nem voltunk jelen, mert mentünk a szállásra a nagy gyereket fektetni.

     Kedvelés

     • Köszönöm, hogy válaszoltál!😁Igen, én is azt hiszem, hogy először a kicsit szeretnénk megismerni, csak rá koncentrálni. Nálatok hogyan fogadta a nagyobb, hogy már nem csak ő a világ közepe? A mi fiunk nagyon féltékeny típus…

      Kedvelés

      • Nálunk három gyerek van. Röviden: az első gyerek jól vette, a második rosszul a tesó érkezését.

       Itt megcsavarja a helyzetet, hogy a fiatok vér szerinti tesójáról van szó. De itt is “gyereket vállalunk, nem testvért”, arról döntsetek, ti akarjátok-e a kislányt, függetlenül a vérségi száltól.

       Kedvelés

 57. Sziasztok!

  Edina vagyok.
  Már rég óta olvasgatom a hozzászólásokat, viszont most írok először. A férjemmel már 6 éve sorban állunk várunk az örökbe fogadásra Pest megyében. Egészséges vagy korrigálható betegséggel és fehér, nemtől
  független gyermekre várunk. Idősebbek vagyunk, az alapítványok már nem foglalkoznak velünk. Jelenleg az első 40-ben vagyunk de évente kb. tízet tudunk előre lépni (saját tapasztalat alapján). Ha így haladunk 6 év várakozásunkhoz még 4 év számolhatunk, ez iszonyatosan elkeserítő. Lehet, hogy néhány embert megbotránkoztatok, de szerintem itt is a pénz beszél. Nem akarom elhinni, hogy 10 évet kelljen várni egy örökbe fogadásra!!! Ha van valakinek valamilyen tanácsa, kihez „forduljunk”, szívesen fogadom a segítségét!

  Kedvelés

  • Kedves Edina! A Tegyesznél nem valószínű, hogy a pénz beszél. Nem vagyok naiv, van olyan alapítvány, ahol el tudom képzelni, hogy rá lehet segíteni az előrejutásra, de Tegyeszes öf-nál még soha nem éreztem, hogy ilyen előnyhöz jutott valaki. Nem is tudna az ember kinek pénzt adni, mert nem feltétlenül azokkal találkozol, akik egy örökbefogadható gyereknek elkezdik keresni a szülőket, a fluktuáció pedig elég magas a gyermekvédelemben dolgozóknál, mert alulfizetett, lelkileg komolyan megterhelő munka. Amilyen gyerekre vártok, olyan Pest megyében nagyon-nagyon kevés születik. Így sajnos reálisnak tűnik a 6-7 év. A sorszám nem feltétlenül információ, mert ha van előttetek olyan, aki közben elállt az öf-i szándékától, de nem szólt, akkor az nem jelenik meg a ti sorszámotokban.

   Kedvelés

  • Mi idén jöttünk át Pest megyébe. 8 év 1 hónap várakozásnál tartunk. 3-5 éves gyermekre. :- ( Folyamatban van az új határozat a költözés miatt.

   Kedvelés

  • Szia Edina!
   Nem derül ki, hány évesek vagytok és mennyi idős gyerekre vártok. Pest megyében kevés a gyerek, az se fehér bőrű. Nem nagyon tudsz mit tenni, esetleg a paramétereken változtathatsz. Viszont: gyertek el találkozóra addig is!

   Kedvelés

 58. Sziasztok! Tudnátok nekem tanácsot adni, hogy hogyan lehet hatékonyan kommunikálni a tegyeszes kapcsolattartómmal? Amikor megkaptam az öf. alkalmasságit, akkor kérte, hogy félévente jelentkezzek nála telefonon, hogy tudja, hogy mi van velem. Én hívtam is, két hét alatt négyszer vagy ötször (nem tudom, ez kevés-e vagy épp túl sok), de sosem vette fel, és nem is hívott vissza. Nem tudom, hogy mikortól kezdi zaklatásnak érezni a hívásokat, úgyhogy inkább írtam egy e-mailt, hogy mennyi minden alakult jól az életemben ez alatt az idő alatt. Ennek már több, mint két hete, de még semmit sem reagált rá. Azt sem tudom, olvasta-e egyáltalán (kértem, hogy röviden jelezzen vissza). Más is van így közületek? Mennyire sűrűn kellene keresnem, hogy “optimális” jelöltnek tartson (már, ha egyáltalán annak tart, az emberi faktort nem kerülhetjük ki, és nem hiszem, hogy én lennék a kedvence)? A tegyesz honlapja szerint még mindig ő az illetékes kapcsolattartóm. Köszi, ha válaszoltok.

  Kedvelés

   • Bács-kiskun megye! Kínai jegyesemmel együtt élünk Magyarországon ő 43 éves én vagyok
    48 éves nemsokára 49 leszek December 26 án,és szeretnénk örökbefogadni két egyforma korú gyermeket egy kisfiút,és egy kislányt az sem baj ha testvérek vagy ikrek,két iker lány vagy két iker fiú vagy akár lány és fiú ikrek. Körülbelül mikor kaphatnánk meg? Hónapok múlva évek múlva? Ha csak pár hónap múlva egy anya lemond a gyermekéről végleg,kérem értesítsen levélben.

    Kedvelés

    • Szia!
     Akkor szép sorban:
     1. Ez egy blog, amit egy magánember ír, örökbefogadásra jelentkezni a Tegyesznél kell.
     2. Két egyforma korú gyereket csak akkor lehet örökbe fogadni, ha ikrek, de ez nagyon ritka.
     3. Ha nem vagytok házasok, te egyedülállónak számítasz.
     4. A jelentkező és a gyerek közt legfeljebb 45 év lehet a korkülönbség, ha nem vagy házas, akkor a te korodat nézik, azaz jelenleg csak 4+ éves gyereket kaphatsz.
     5. Több év a várakozás attól függően, milyen gyereket tudsz elfogadni.

     Szerintem kezdd itt az olvasást.
     https://orokbe.hu/eloszor-vagy-itt/orokbefogadas/

     Kedvelés

  • Szerintem semmi jelentősége nincs. Ha bármi van, úgyis keresnek ők, ha elfogadó vagy, akkor majd az országoson kerülsz sorra, amire nincs ráhatásuk, ha ez egy nagy megye, akkor nem ér rá a több száz várakozót mind ellenőrizni, hogy kivel mi van. Abból meg végképp nem vonnék le következtetést, hogy nem felel, hisz nyár van, vagy ő van szabin, vagy ő dolgozik a szabadságos kollégái helyett. Nyugi, nem ezen fog múlni.
   Szerintem akkor hívd inkább, ha ez téged megnyugtat, vagy te meg akarsz tudni valamit (de mit?), őt még addig nyolcszor áthelyezik, mire sorra kerülsz. Mi nem vártunk sokat, de mindkétszer már más volt a tanácsadónk az örökbefogadásnál, mint a jelentkezésnél, azaz négy különböző ember intézte a két örökbefogadásunkat.

   Kedvelés

   • Igen bács-kiskun megye magyarország legnagyobb megyéje ezért is kérdeztem,. Körülbelül mikor kaphatnánk meg? Hónapok múlva évek múlva? Ha csak pár hónap múlva egy anya lemond a gyermekéről végleg,kérem értesítsen levélben.

    Kedvelés

 59. Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire zaklathatóak a tegyeszes kapcsolattartók? Az enyém azt kérte, hogy az öf. alkalmassági határozat kézhezvétele után majd félévente hívjam fel telefonon, hogy kapcsolatban maradjunk. Arra hivatkozott, hogy túl sokan vagyunk mi, és túl kevesen ők, nem tudja még ezt is menedzselni, ha nem vagyunk kicsit proaktívak. Hívtam is többször fél év után, de egyetlen egyszer sem vette fel, és nem is hívott vissza. Utána írtam egy beszámoló e-mailt, arra sem reagált semmit. Hívtam párszor megint egy-két hét múlva, de ugyanúgy nem volt elérhető. Újabb e-mail, de szintén semmi reakció. Tudom, nyár van, biztos szabira ment, gyerekezik, stb., de akkor is nyugtalanító… volt másnak közületek ilyen tapasztalata? A tegyesz honlapja szerint még mindig ő az illetékes kapcsolattartóm. Van esetleg valami tanácsotok, hogy hogyan próbálkozzak még? Nem szeretném, ha esetleg túlságosan érdektelennek tartana, de azt sem, hogy esetleg zaklatásnak vegye a sok hívást vagy e-mailt…

  Kedvelés

  • Szia, nem tudom aktuális-e még a kérdésed vagy esetleg megoldódott. Nekünk azt mondták, legyünk udvariasan határozottak és MI keressük őket a határozat után. Mi így is tettünk, volt hogy a telefon/email nem működött, de ha a telefonra/emailre nem válaszolnak semmit, szerintem menj be az Alföldibe személyesen. Kicsit a most kezdődött átépítés/felújítás is okozhatja az elérhetetlenségüket 😦 de ne add fel! Mi is mentünk már bejelentkezés nélkül és nem volt gond, tudott az ügyintézőnk fogadni. Sok sikert! 🙂

   Kedvelés

 60. sziasztok. egy kis segitségre lennem szükségem.feleségemmel 2 éve örökbefogadtunk egy kislányt majd egy év múlva még egy tüneményt.sajnos a feleségem pár hete meghalt szeretnék végrendelkezni a lányokról ha velem történik valami nehogy bekerüljenek a rendszerbe…..hogyan kezdjem el? kihez forduljak?

  Kedvelés

  • Szia!
   Nagyon sajnálom. Mi történt a feleségeddel? Ti szerepeltetek a Babaköszöntőben, ugye?
   Egy ismerősöm ilyen esetre megnevezett egy gyámot és közjegyző előtt végrendelkezett. Ha élnek a szüleid, vagy testvéred, nyilván először őket kérdezik, vállalják-e a gyerekeket.

   Kedvelés

  • Kedves Apuka, sajnálom, ami történt.
   Gyámnevezés érdekében a lakóhelyed szerinti gyámhatósághoz is fordulhatsz, és megnevezheted azt (vagy azokat), aki(ke)t halálod esetén a gyermekek gyámjának szánsz (ehhez szükség van az ő adataira is). Az ő jelenléte nem szükséges. Ennek nincs költségvonzata.
   A közjegyző előtt is megteheted ezt a nyilatkozatot, közjegyzői díj ellenében.
   Gyámnevezés hiányában is minden esetben a családban (de akár baráti körben is, ha van jelentkező) keresnek gyámot a gyermekeknek, csak a gyámságot vállaló, illetve arra alkalmas személy hiányában kerülhetnek a gyermekek nevelésbe (állami gondoskodásba). Sok erőt kívánok a továbbiakhoz.

   Kedvelés

 61. Sziasztok !

  Olyan kérdésem lenne,hogy engem 1973-ban örökbe fogadtak és szeretném az örökbefogadási iratok másolatát megkapni a gyámhatóságtól.Kiadja a gyámhatóság vagy nem ?Sajnos a családtól nem tudok segítséget kérni mert egy embernél lehetnek még meg az iratok az az édesanyám de ő nem,hogy segítene hanem inkább nehezíti a dolgomat.Azt is nekem kellett felkutatnom,hogy hol lettem megkeresztelve mert azt sem volt hajlandó megmondani.Előre is köszönöm a válaszotokat.Éva

  Kedvelés

  • Szia!
   Itt írtam a témáról. https://orokbe.hu/2017/06/29/kerdezz-felelek-a-szarmazas-megismereserol/

   Megkaphatom a saját aktámat?

   Ez nehéz kérdés. A jogszabály iratbetekintési jogot biztosít az ügyfeleknek az irat lezárását követően is, azonban abban olyan adatok és olyan körülmények, leírások vannak, amelyek személyes vagy különleges adatok és törvényi védelem alatt állnak, ezért a hatóság óvatosan kezeli az iratbetekintést. Az jellemző, hogy az örökbefogadás körülményeiről általánosan tájékoztatja az örökbefogadottat.

   A gyámhivatalba mindenképp menj el és többet fogsz tudni.

   Kedvelés

   • Sajnos a Gyámügy teljesen elzárkózik.Ma azt az információt kaptam,hogy mivel annak idején nem volt Gyámhatóság.így a Jegyzőtől kaphatok felvilágosítást.Felhívtam a Jegyzőt aki átirányított az irattárba.Ott azt mondták írjak egy emailt és 3-4 nap alatt utána néznek,,hogy nálunk van vagy már a Levéltárba.Most várom a választ.

    Kedvelés

 62. Sziasztok,

  3 hónapja örökbe fogadtunk egy tündéri kislányt és még sem fenékig tejfel az egész.. most már legalább csak havonta borulok ki (lehet mégsem gyászoltam el, hogy nem szültem)… Persze ilyenkor türelmetlenebb vagyok, emiatt meg iszonyú lelkiismeret furdalásom van… Ugye nem lehet végleg elrontani, mert nekünk van a világ legcukibb gyereke 🙂 Miért van az, hogy mégsem vagyok 0-24-ben boldog… Kicsit nehezített pályán vagyunk, mert 41 éves létemre, felújítás kellős közepén jött Ő. Hogyan legyek türelmesebb magamhoz és hozzá? Van valakinek valami módszere?

  Egyébként mindig rosszul viseltem a hormonváltozást, csak amíg gyógyszert szedtem ennyire nem jött elő… ezt megbolondította a hormonkúra, de azt hittem túl vagyok már rajta. Van valami, ami egy kicsit helyrebillent? (Oké, két nagy pofonon kívül 🙂

  Tapasztalt valaki ilyet?

  Köszönöm.

  Cinó

  Kedvelés

  • Ne izgulj, nem vagy egyedul! Szerintem ugyanezeken mindenki atmegy, es a magyarazat szamomra egyertelmu: hozzaszoksz egy eletstilushoz, ami teljesen felborul a gyerek erkezesevel. En is 40 eves voltam, amikor megerkezett a ket eves, energiatol kicsattano lanyunk, es nagyon nehez volt az elso fel ev. Bevallom, o sokkal gyorsabban beilleszkedett a csaladunkba, sokkal rugalmasabb volt, mint mi. Masfel ev utan is vannak kiborulasaim, az adekvat lelkiismeretfurdalassal egyutt, de megtanultam ezzel egyuttelni. Fel a fejjel, biztos jol csinalod!

   Kedvelés

  • Nekem már régóta az a véleményem, hogy a szülés utáni depresszió nem csak a szüléssel jár. Magamon észleltem a jeleit az első gyerek megérkezése után, bár nem olyan súlyos formában (az fel sem merült, hogy ne gondozzam a gyereket). Hiába nem szültem, ami indokolta volna a felborult hormonháztartást, mégis nagyon hasonló érzéseim voltak, mint, amiket ennél a betegségnél olvastam, meg mint amikről te most írsz és néha nagyon elkeseredtem, nem éreztem jól magam, elbizonytalanodtam, stb. Szóval csak egyenesen előre, tudd, hogy pár hónap múlva lesz ez jobb is, még akkor is, ha éppen nagyon magad alatt vagy. Szerintem az sem elvetemült dolog, ha apára hagyod vagy nagyira, kicsíped magad és lelépsz otthonról pár órára egy barátnőddel. Tudom, milyen érzés ilyenkor a lelkiismeret furdalás, mert nekem is volt, mikor hasonlóan kimozdultam, de mindenki túlélte és nekem is jót tett. Hajrá, hajrá!

   Kedvelés

  • Szia!
   A gyerek óriási változás, nem lehet rá felkészülni (a terhesség alatt sem), nem hasonlít semmire… Légy türelmes magaddal. Ennek a gyereknek te vagy a legklasszabb anyja, még ha türelmetlen is vagy néha. Mindenki küzd ezzel.

   Az én receptem (nem lesz hű de eredeti): kerülni az értelmetlen áldozatokat, örömteli feltöltődéseket keresni, megtalálni minden napban a jót.

   Kedvelés

 63. Sziasztok! Új vagyok az oldalon, de régi a gyermekvárásban és épp a napokban élesedik az ÖBF-unk férjemmel:) Egyebek mellett Dutka 2014-es írását olvastam itt, úgy tűnik remélhetőleg a velük történtek várnak rövidesen ránk is. Párommal 2013-ban indítottuk az ÖBF-t, de a 16 végén lejárt határozatunk csak nemrég újult meg, melyben idősebb (4-8) kislányt kértünk, származási megkötés nélkül. Kaptunk 2 hete egy kiajánlást, így már a múlt héten felolvasták a kislány anyagát a Tegyesznél és megnézhettük a fényképét is, mindketten beleszerettünk, az előtörténete hallgatásakor többször közel álltam a síráshoz:( Egy csodaszép, szomorú szemű 7 éves kicsilány, másodszor is nevelőszülőknél. Mint Dutka Noémije, ő is megkezdte már az iskolát, de rosszak az eredményei. Úgy gondoljuk, legjobb az lenne, ha az első osztályt már nálunk, velünk kezdhetné el újra és nem kellene évközben iskolát (is!) változtatnia. Van arról információtok, hogy óvodába hány éves korig járhat? Nekünk nem született vér szerinti gyerekünk, így új terepen mozgunk és meg kell mondanom, a tanfolyamok és a sok háttérolvasás dacára már most rengeteg új dologgal találkoztunk, ismerkedtünk. Olvastam az elérhető juttatásokról, ez a másik bizonytalanságom. Nagyon szeretnék 1 évig itthon lenni a gyerkőccel, de ez csak úgy menne, ha kilépnék a jól jövedelmező állásomból és fél évig a 12,200 családi mellé 25 ezerrel támogatna a gondoskodó állam… Ilyen korú gyermek ÖBF-ánál semmi más támogatás nem vehető igénybe? Nagyon köszönök bármilyen segítséget, javaslatot, de azt is, ha az információk elérhetőségét megadjátok. Üdv.: Hilda

  Kedvelés

  • Szia! Igen, jelenleg a családi pótlékot + örökbefogadási gyest kaphatod. Ami az iskolát illeti, ha egy gyerek az adott év aug. 31 után született, akkor kezdheti 8 évesen is az iskolát, de ehhez kell a nevelési tanácsadó véleménye, s amire hozzátok kerülhet a kislány, igen kicsi az esélye annak, hogy vissza lehetne tenni az óvodai nevelésbe. De szerintem megteheted, hogy a ti iskolátokban elintézed, hogy magántanuló legyen, s egy félévet (praktikusan a második félévet) így otthon töltöd vele. Majd saját kérésedre 2019. szeptemberében újra elkezdheti az első osztályt rendes tanulóként, akkor már várhatóan sikeresebben.

   Kedvelés

 64. Sziasztok, a motivációs/bemutatkozó levélnél van olyan dolog amit kifejezetten javasoltok beírni,fő motivációnak és van -e olyan dolog ami semmiképp ne kerüljön bele és jobb nem írni róla. Köszönöm!

  Kedvelés

 65. Sziasztok! Szeretnék eldicsekedni 🙂 Jövő héten kezdjük a barátkozást Szimikével, akivel ma találkoztunk legelőször. Nagyon pozitív volt a kezdés, Szimi 7 éves és egy bevásárlóközpontban találkoztunk Vele a Tegyeszes kapcsolattartónkkal és a pszichológusunkkal együtt. Természetesen tartózkodó volt, de beszélgetett velünk és a kérdésre, hogy szeretne-e még találkozni velünk, igent mondott, vár minket a jövő héten. Ja és gyönyörű szép kislány! Kérlek szorítsatok, hogy úgy alakuljon minden, ahogy szeretnénk!! Köszi, Hilda

  Kedvelés

 66. Sziasztok, Eddig nem írtam be, mert konkrét kérdésem nem volt, de most lenne. Először is szeretném megköszönni ezt a rengeteg hasznos infót, és tapasztalatot, amit megosztottatok, sokszor pityeregve olvastam végig a történeteket. A kérdésem az lenne, hogy Bp-i vagy pest megyei kórházak közül nyílt örökbe fogadással melyik kórházak az elfogadóak? Konkrétan, a kismamának az lenne a kérése, hogy a babát ne adják oda neki, ne is hallja a hangját (ez egy MP3 lejátszó+fülhallgatóval könnyen megoldható) Szóval a tanfolyamon láttunk egy videót, ahol a kismama külön kérése ellenére, mégis oda rakták a kis babát. Ezt szeretnénk elkerülni, és olyan kórházba menni, ahol az orvosok, ápolók ezt tiszteletben tartják. Ha van valakinek ilyen pozitív tapasztalata kórházzal, orvossal kapcsolatban, kérem írja meg! Köszönöm szépen.
  További Szép Napot, Betti

  Kedvelés

  • Szia Betti!
   Köszönöm az elismerést.
   Ha jól értem, magánutas örökbefogadásra készültök. Mennyi idős a kismama? Melyik a közvetítő szervezet?
   Normális esetben egy kórháznak tiszteletben kéne tartania a szülő nő óhaját. Persze a gyakorlatban…
   Viszont könnyebb a szülőanyának feldolgozni a történteket, ha megnézte a babát, elköszönt tőle, mintha úgy tesz, mintha meg se született volna. A gyerek is felnő, fog kérdezni, neki is jobb érzés lesz, ha kíváncsi volt rá a szülőanya. Nyilván nem ráerőltetni kéne ezt egy szülési helyzetben, de hátha a közvetítő tud vele még beszélni ebben a témában előtte, és változik a véleménye.

   Kedvelés

   • A kismama a 31.hétben van. A férjem ismerősének a rokona. Ő keresett meg minket, tudta, hogy szeretnénk örökbe fogadni.El akarta vetetni a babát, csak későn vette észre a terhességet. Apuka személyét nem tudja.Civil szervezethez nem mentünk, mert ilyenkor elég a tegyesz és a gyámhivatal közreműködése. Bár gondoltam rá, mert lehet, hogy az ügyintézés menetében tudnának segíteni, mert tegyeszes tanácsadónk nincs kb. fél éve (kismama lett). Krízis tanácsadásra dec. elején megy a kismama, lehet ott fog változni a véleménye. Köszönöm, hogy megírtad a véleményed, ha bele gondolok fontos az elbúcsúzás is, ugyanakkor ha ez a kívánsága….És ha megfogja a babát lehet nem, tudja elengedi.Most úgy tűnik, hogy az elhatározása biztos, és mindenki előtt fel vállalja, hogy örökbeadja, és magától mondja, hogy tudja, hogy nálunk jó helyen lesz a baba, de nagyon félek attól, hogy a szülés után “bekattan” valami. Röviden ez most a helyzet. Üdv. Betti

    Kedvelés

    • Tudom, hogy ez nehéz nektek… De ha csak ennyi választja el az anyukát a hazaviteltől, hogy megnézi-e a babát, akkor nem biztos, hogy nektek minden áron ezt a gyereket kell örökbe fogadni. Ne feledd, még ott a hat hét utána. Kéne segítség az anyának, nem elég, ha a 36. héten egyszer beszél valakivel, meg mi van, ha előbb beindul a szülés…
     Próbáljatok érzelmileg távolságot tartani, amíg le nem mond, az ő gyereke.

     https://gyereksorsok.hu/schopf-merei-program/

     Kedvelés

 67. Sziasztok!
  Ígértem friss infókat Nektek. Előszöris köszönjük a sok drukkolást, nagyon jól esik! Túlvagyunk 2 találkozáson, utoljára csütörtökön találkoztunk, a harmadik randi most pénteken, a negyedik most szombaton lesz, majd 25-e után 1 hetes intenzívre sűrítünk napi programokkal :).
  A 7 és fél éves kislányunk nagyon nagy változáson ment át, amikor a nevelőcsaládjánál látogattuk meg. Felidéztük az első találkozást, hogy jól érezte-e magát, emlékszik-e milyen jó volt, stb. Eleinte jöttek a szokásos egyszavas válaszok, aztán nagyon lassan kezdett már közlékenyebb lenni, megmutatta a szobáját, az udvart, a játékait, a kutyusokat. Aztán elvittük egy parkba autóval, ahol kiadós túra után férjem eszébe jutott egy jó kis játék: az okostelefonon kutyusos. cicás meg macis fejeket lehet ráapplikálni a fényképekre, a kislány onnan extra vidám lett, látta magát cicaként, kutyusként, nagyon klassz fotók készültek, rengeteget nevettünk és éreztük hogy közeledtünk felé. A parkban volt egy elég rozoga fahíd, amin át kellett menni. Ő megjegyezte, hogy ezen ő fél, mire mi mondtuk, hogy nem kell félni, itt vagyunk vele, nem lesz semmi baj (férjem mondta hogy mindentől megvédjük!). Na ezen úgy felbátorodott, hogy a visszafelé úton ugyanazon a hídon majdnem szaladt (amúgy se könnyű utolérni :)). Utána visszavittük a családhoz, beszélgettünk, már boldognak tűnt, mutogatta a nevelő testvérének hogy milyen klassz képek készültek róla. A pszichológussal és a nevelőanyukával való beszélgetés után indulnunk kellett, és akkor valami nagyon nagy csoda történt. Nevelőanyuka szólt neki, hogy köszönjél el, nemsoká újra találkoztok és mi is ugyanezt kértük. Erre odaszaladt a férjemhez és odabújt hozzá, csak szorította sokáig. Férjem előbb lefagyott, de aztán felkapta a kislányt aki csak csimpaszkodott belé, majd ugyanezt velem is, többször. Potyogtak a könnyeim, nehéz volt az érzelmeimet fékezni, de azt mondják most már nem is kell 🙂 Itthon lassan elkészül a szobája (férjem éjszakánként festi) és megvásároltuk a legszükségesebb dolgokat (bútort nem, de nagyon klassz színes kiegészítőket). Pénteken érdeklődünk az iskolai helyzetről, szombaton pedig egésznapos programra visszük. Tegnap fel is hívtuk telefonon a rendszeres kapcsolat miatt. megkérdeztük várja-e a következő alkalmat mert már csak 4-et kell aludni, azt mondta hogy igen és hogy szombaton kirándulni szeretne velünk. Itthon a család és a környezet is nagyon várja az érkezését, lehet hogy a kötelező 30 napos kihelyezésig (ez nov.5-től indul ha nincs csúszás) 1 napra elhozzuk, hogy lássa hová kerül majd és addig is mutatunk fotókat a környezetünkről.
  Fogok még jelentkezni és köszönjük a további szorítást! Hildáék 🙂

  Kedvelés

 68. Sziasztok! Túlvagyunk 4 ismerkedős alkalmon a 7,5 éves Szimivel és érzelmileg teljesen átalakulóban vagyunk, különösen én. Férjemet rajongva imádja, az én közeledésemet viszont tegnap már többször elég látványosan elutasította. Tudom, ez elsősorban nem rólam szól hanem róla, de most nagyon bitangul érzek. Férjemmel rengeteget, de a nevelőanyával is elég sokat beszélünk, megvitatunk minden eseményt, figyeljük Szimi reakcióit és úgy tűnik hogy mi toltunk el valamit. Férjemmel a legnagyobb egyet nem értést az általa képviselt, szerintem túlzó költekezés, a túl sok édesség és az okostelefon téma váltotta ki. Szerintem utóbbinak (a korábban írt kutyus-és cicafüles fotók) köszönhető, hogy hozzá azonnal közel került. Az egésznapos alkalmakra persze vittünk neki apró ajándékokat (műanyag színes ékszert, kistáskát, kifestőt, tollakat), de mellette csokit is, amivel persze a legnagyobb volt a siker. Én nem vagyok ennek a híve, elsősorban figyelmet szeretnék adni a gyereknek, amit férjem is, de szerintem a sok csokival van (vagyis volt) a gond. Szombaton egésznapos kirándulásra vittük, kisvonatoztunk, sétáltunk, faleveleket szedtünk és 2 szuperjó játszótéren is voltunk, jó sokáig. Visszafelé a kirakodó vásárosoknál mindenfélét meg akart vetetni, édességtől kistáskán, kulcstartón át és kezdett követelőzni, mi pedig mondtuk, hogy most nem veszünk mást, de durcás kezdett lenni, és mivel főleg tőlem hallott NEM-eket (persze indoklással együtt), így szerintem ez okozta a szombaton még csak nagyobb távolságnak érzékelt viselkedését. Apa sokat bátorította a mászókáknál, ahol eleinte félt, sokat hintáztatta, ezeket tőlem nem fogadta el. Viszont nagyon könnyen ismerkedik felnőttekkel, korra nemre való tekintet nélkül. Vasárnapra így elfogadtunk egy családi ebédmeghívást, mondván, nem lesz gond. Az ismerkedéssel nem is volt, de (szerintünk dacból) nem volt hajlandó enni csak levest és ha én bármit kértem vagy mondtam, NEM! volt a reakciója indoklás nélkül, ami 1-2 óra alatt (pedig nem nyaggattam folyamatosan) oda jutott, hogy eltolt magától. Lehet hogy ha tovább kérem valamire, meg is rúgott volna. Apa viszont a minden, le nem szállt az öléből, mindent vele akart csinálni, Sógornőmmel feladatokat oldottak meg füzetben, becsatlakoztam hozzájuk, de ott sem volt kifejezetten együttműködő, bár elutasító sem. Az autóban eddig Apa vezetett és én hátra ültem mellé, de utoljára már kért, hogy előre üljek, ne mellé. Most én vezettem, Apa magától értetődően hátraült mellé és amíg ők a háromnegyed órás úton nevetgéléve nézegettek egy telefonos játékot, én némán bőgve vezettem a nevelőcsaládig… Azt fontos tudni, hogy Apával többet lesz a későbbiekben, én nov. elejétől 6 hétig eljövök szabira+betegállományba, hogy az átmeneti kihelyezés, iskolai és egyéb hivatalos ügyintézés idejére itthon lehessek, de utána (ha állást akarok) muszáj visszamennem dolgozni. Emiatt fontos, hogy Vele nagyon jó legyen a kapcsolata, de szerintem még fontosabb, hogy ugyanazt a hangot üsse meg mindkettőnkkel. Mindig elmondom neki, hogy nagyon szeretjük és hogy szeretnénk ha velünk és majd nálunk jól érezné magát, köszönéskor és elköszönéskor hozzám is odabújt tegnap is, de az utóbbi 1-2 napban ezt leszámítva teljesen levált rólam, csak Apa van, még az először látott új rokonaival is közvetlenebb volt, mint velem. Én úgy látom, hogy a szabályok-határok kijelölésével van elmaradás és gond, ezt biztos hogy pótolni fogjuk. 25-én találkozunk vele legközelebb, utána való héten viszont minden nap fogunk. Mit javasoltok, mit csináljunk másképp, hogy én előtérbe kerüljek, a férjem meg kicsit kevésbé és hogy valamennyire kiegyenlítődjünk? Köszönöm a tanácsokat előre is, üdv.: Hilda

  Kedvelés

  • Kedves Hilda,
   Az orokbefogadas soran szinte szabaly az, hogy a gyerek eloszor az egyik felnotthoz kezd el kotodni, a masikhoz kesobb. Altalaban az anyukakhoz, de ez viszont nem altalanos szabaly. Szoval azon gorcsolni, hogy a gyerek nem kotodik egyforman hozzatok, mar megbocsass, butasag. Biztosan nagyon nehez a masodik helyen lenni, en annak idejen nagyon sajnaltam a ferjemet (a gyerekunk mindent csak velem volt hajlando csinalni, az oltozkodestol az alvasig, evesig), de o elfogadta, es a gyerek ritmusa szerint haladt. Most szinte kiegyensulyozott a harmunk kapcsolata, viszont az elso szamu jo es rossz is en vagyok.
   Az ajandekokrol: nekunk azt tanacsoltak, ne vigyuk tulzasba. Az ismerkedes alatt egyetlen jatekot vittunk neki, minden egyeb “ajandek” ennivalo es pelus volt, amit a neveloszulonek adtunk at. Nem a csoki miatt kell varnia benneteket, hanem azert, mert a csaladja lesztek, es hidd el, ez neki a legnehezebb. Mindig erre gondolj, barmekkora csalodaskent elsz meg helyzeteket, hogy neki a legnehezebb. Az autozasrol meg egy utolso gondolat, vagy akar jo tanacs: ugy utazzatok az elejetol kezdve, ahogyan eddig tettetek a ferjeddel, es ahogyan ezutan is szeretnetek. Felnottek elol ulnek, gyerekek hatul. En soha nem ultem hatra, mert tudtam, hogy gyakran autozunk majd kettesben a gyerekkel, en vezetek, szoval elkerulendo a jovendobeli hisztiket, mindig igy utaztunk, es utazunk azota is. Fel a fejjel, nehez az eleje, es aztan a tobbi is, de szamtalan dolog karpotol majd mindenert.
   Ps. Elnezest az ekezetek hianya miatt.

   Kedvelés

   • Nagyon köszi, nagyon hasznosakat írsz és utólag hasonlóan látom én is. 🙂 Majd veszek be görcsoldót és remélem rendben leszünk 😆

    Kedvelés

  • Szia Hilda!
   Mi pici gyereket fogadtunk örökbe, de nálunk is apa volt a favorit az örökbefogadáskor, és még utána is másfél évig. Másfél év után megelégeltük és a férjemmel közösen “átszoktattuk” a gyereket, ehhez mindketten kellettünk. Egyébként minden gyereknek vannak apás és anyás korszakai.

   És vannak olyan gyerekek, akiknek az ajándék a szeretetnyelve. Amúgy az általad említett témák, az édesség, költekezés és okostelefon a legtöbb családban konfliktusosak.

   Kedvelés

  • Még annyit, hogy az ismerkedés csak ismerkedés, még egy ilyen nagy gyereknél is lesz egy évtizedetek a ténylege nevelésre, a szokások kialakítására.

   (és a gyerekek mellett sok kellemetlen érzést le kell nyelni, az ember a legjobbat adja, mégis gyakran sírnak, elégedetlenek, nem örülnek, nem kedvesek, hisztiznek stb. Ezek elviseléséhez óriási önbizalom kell.)

   Kedvelés

   • Köszi szépen. Jaj annyira jó, hogy vagytok és hogy tudok a tapasztalataitokból töltekezni 🙂 Sziminek idén nyáron sajnos már volt egy ismerkedése egy másik bp-i családdal, ahol a szülők a 3.találkozás után vissza kellett hogy lépjenek, mert a legnagyobb 17 éves örökbefogadott fiukkal komolyabb gondok voltak és úgy érezték hogy nem fognak tudni egyszerre két helyzetet megoldani. Szóval Szimi lelkileg sokszorosan sérült és bár nagyon rendes nevelőcsaládba került, ahol szinte mindent megkap, velünk most határozottan a határokat feszegeti, hogy lássa mennyit engedünk. Hát igen, az édesség tudom a legtöbb helyen konfliktus forrás. El se tudok képzelni egy unokázó nagyszülőt kosárnyi süti és-vagy csokihegyek nélkül és ez nagyon nincs rendben. A szeretetet és a figyelmet nem kalóriában kellene adagolni. De tartok tőle, hogy ezen mi sem fogunk tudni rövid távon változtatni.

    Kedvelés

    • Nagyon sok kitartast es turelmet kivanok nektek! En is szivesen olvasom masnak a tapasztalatait, es hidd el, minden nap tanulok. Sajnos, nincs kezikonyv, amelyet kiolvasva az abszolut tudas es igazsag birtokaba kerulunk, viszont egymas hibaibol tanulhatunk, attol meg szepen elkovetjuk a sajatjainkat is. Szurkolok nektek, nagyon!

     Kedvelés

  • Kedves Hilda11!

   Mélyen átérzem minden szavad, mert én is hasonlókon mentem keresztül, igaz nem az ismerkedés során, hanem a hazajövetelt követő hónapokban. És hiába tudtam az eszemmel, hogy ami történik, teljesen normális, megélni nagyon nehéz volt. Nálunk minden előfordult, amiről írsz: apa feltétel nélküli elfogadása és imádata, a rokonokhoz való bújás, tőlem való távolságtartás.

   Az örökbefogadott gyerekek valóban először az egyik szülőhöz kezdenek el kötődni, aztán csak később nyitnak a másik felé (és persze mennyivel jobb lenne, ha inkább én lennék az egyik és apa a másik :)). Érdekes lenne felmérni, hogy ez kinél hogyan alakult, tehát a kétszülős örökbefogadásoknál többnyire tényleg az anya volt-e az első, s csak utána alakult-e ki a kötődés az apával. Sokszor hallom azt, hogy ez fordítva történt. El is gondolkodtatott a dolog: nem lehet, hogy ezeknek a gyerekeknek az eddigi életükben minden “rosszat” az anyáik okoztak? Először a szülőanyjuknak, aztán a nevelőanyjuknak “nem kellettek” (az idézőjelnek fontos szerepe van, hiszen ez általában nem valódi nem-kellés, de a gyerek szempontjából mégiscsak az)

   Osztom minden előttem szóló véleményét: az, ami most történik, csak átmeneti állapot, és az együtt töltendő sok-sok évhez képest viszonylag rövid idő. Benne lenni borzalmas nehéz, de hidd el, túl lesztek rajta. Nem hiszem, hogy bármit elrontottatok volna, és az sem biztos, hogy vannak működő módszerek Szimi Hozzád való kötődésének kialakítására, illetve annak felgyorsítására. Türelem, türelem, türelem. Az elutasítás nem Neked szól.

   Egyébként meg – ezt később látni fogod – a gyerekek (tök mindegy, hogy vér szerintiek vagy örökbefogadottak – nekünk mindkettő van) hol apásak, hol pedig anyásak. Előbb-utóbb kialakul az is, hogy mit kivel szeretnek vagy tudnak csinálni. “Harapizni” (a dögönyözős játék neve a kisebbik lányomnál) apával, sütni-főzni anyával. Sohasem fordítva.

   Sok kitartást kívánok! Megéri… 🙂

   Kedvelés

   • Nagyon köszi! Most kicsit megcirógattál a kislányom helyett 🙂 de leginkább megerősítettetek mindannyian, hogy ez nem ördögtől való, sőt van aki túlélte 🙂

    Kedvelés

    • A gyerekek nem kedvesek, nem teljesítik a szülők érzelmi igényeit, és ehhez örökbefogadottnak sem kell lenni. A nagylányomat ma bekísértem az iskolába (már egyedül szokott menni), és úgy nézett rám, mint a véres rongyra, alig várta, hogy távozzak.
     Néha kedvesek, néha sok szeretetet adnak, nem akkor, amikor mi várjuk. A nap se akkor süt. Ki kell bírni, mint az esőt.

     Kedvelés

   • Biztosan nagy mértékben igaz, hogy egy gyermek az anyától jövő sérülések miatt zár egy új anya felé. Van egy fejlődéslélelektanitani tény is, miszerint a gyermek 10 éves kor alatt sokszor az ellentétes nemű szülőhőz vonzódik jobban. Persze, ezt nem lehet minden helyzetre rá húzni. Ha szívből el tudod fogadni olyannak, amilyen, meg fogja érezni, hogy szereted. Ha nemet mondasz, magyarázd meg neki, miért. Nehéz ez, mert egyszerre kell kifejezni az elfogadást és azt, hogy nem minden úgy van, ahogyan ő szeretné.

    Kedvelés

 69. Sziasztok! Én 45 éves vagyok, a férjem 37 éves. Tudom, hogy örökbefogadásnál a fiatalabb szülő életkora számít, de ez akkor is igaz, ha a fiatalabb szülő az apuka és nem az anyuka? Előre is köszönöm a választ!

  Kedvelés

 70. Sziasztok! Kötelező átmeneti kihelyezést kezdünk nov.5-én. Van infótok, hogy milyen jogcímen tudok itthon maradni erre az időszakra? Háziorvosnál jártam, azt mondja nincs jogcím (nem vagyok beteg), kiír 4 hétre ha muszáj, de csekkoljam a gyerekorvossal, ahova a kislányunk tartozni fog. Bármilyen infót nagyon köszönök, üdv.: Hilda

  Kedvelés

 71. Szia Zsuzsa, sziasztok! 🙂 Köszi az eddigi válaszokat, sajnos nem jutottam előbbre. Ma van az utolsó munkanapom, holnap kezdjük az intenzív 1 hetes barátkozást és nov.6-tól van az átmeneti 30 napos kihelyezésünk. A 30 nap a fő kérdés, hogy az alatt milyen jogcímen tudok itthon maradni? Az örökbefogadói gyes a töredéke lenne a munkabéremnek, így az nem opció, ahogy a fizetetlen szabi sem. Marad a betegállomány. A háziorvosom hajlandó kiírni táppénzre, DE jelezte hogy nincs rá jogcímem, mert nem vagyok beteg, azt javasolta hogy kérdezzem meg a gyerekorvost (akit még nem értem el), mert az átmeneti kihelyezés alatt a kislányunk itt lesz ellátásra jogosult, vagyis “vele” inkább maradhatok táppénzen, mint saját jogon. A munkahelyem se nagyon tudott eddig segíteni, bár még várok válaszokat. A Tegyesz oldalról is igyekeztem mazsolázni, ott a törvényi hovatkozásoknál ez szerepel, de ez gondolom a 25 ezres ÖBF juttatásra vonatkozik. 7 éves gyermeknél ezt 6 hónapig lehet kapni (25,000 Ft.) és mellette csak 6 órában lehet dolgozni, ami nálam megint csak nem lehetséges. 20/B. § * (1) * A gyermek örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezésének időpontjától számított hat hónap időtartamig gyermekgondozást segítő ellátásra jogosult az örökbefogadó szülő – a házastársi és rokoni örökbefogadás kivételével -, amennyiben a gyermek az örökbefogadás előtti gondozásba történő kihelyezéskor a 20. § (1) bekezdés a)-b) pontjai szerinti életkort már betöltötte, azonban a 10. életévét még nem töltötte be. Van valamilyen fórum, ahová ennek tisztázásáért fordulhatok? Köszi, szép napokat Hilda

  Kedvelés

 72. Sziasztok!
  Ez a várakozás!… huh…nehéz! Pedig mi még “csak” alig több, mint egy éve várjuk a babánkat! (0-1,5 év, korrigálható eü. állapot, származási és nembeli kikötés nélkül)
  Most volt ugyan egy kiajánlásunk egy kisfiúhoz országos listáról, de végül nem minket választott az adott megye TEGYESZ-e.
  Vajon mit jelenthet ez? Ilyenkor ” célegyenesben ” van az ember vagy messze még a hőn áhított telefonhívás?
  ( utoljára pont én hívtam a TEGYESZ-es ügyintéző hölgyet, és akkor mondta, hogy elküldte az aktánkat egy kisfiú kapcsán az adott megye hivatalához, akik ugye végül sajnos nem mellettünk döntöttek)

  Kedvelés

  • Szia Ronika!
   Ez mindenképp jó jel, ha már egyszer beválasztottak titeket. Azt nem tudom, hogy egy hónap vagy fél év múlva lesz a következő ilyen, és akkor nyerők lesztek-e, de előbb-utóbb meglesz az a baba. Inkább előbb, mert másfél éves roma kisfiúból elég sok van, főleg a keleti megyékben.

   Kedvelés

   • Kedves Zsuzsa!
    Köszi, nagyon reménykedünk! 🙂

    Még egy aprócska gyakorlati kérdés:
    az öf. tanfolyamon említették annak idején, hogy mielőtt az öf. szülők hazahozzák a gyerkőcöt, előtte újra kell körny. tanulmány, orvosi vizsgálat, születési anyakönyvi kivonatok ( amiből frisset kell kérni, nem jó a meglévő?? ( jól értettem??), házassági anyakönyvi kivonat…)
    Ezeket érdemes akkor intézni, amikor megkapjuk a telefonhívást, de még a barátkozás előtt?
    Ez egy picit ” homályos” nekem. Vagy tulajdonképpen ne foglalkozzunk most ezzel, mert az ügyintézőnk úgyis elmondja, melyik lépés után melyik következik?

    Kedvelés

    • Szia Ronika!
     Újszülött esetében nálunk a hazahozatalhoz (gyámhivatali kihelyező határozathoz) 30 napnál nem régebbi igazolások kellettek. Miután megszületett a kisfiunk, volt pár napunk beszerezni ezeket.
     Amit előre tudsz intézni: ha anyakönyvi kivonatokból csak a régiek (születéskoriak) vannak meg, írni egy levelet a születés szerinti anyakönyvi hivatalnak, megkérni őket, hogy vigyék fel az anyakönyvből a bejegyzéseteket az online rendszerbe, így bárhol az országban ki lehet kérni az anyakönyvi kivonatot, nekünk fél óra alatt kiadták, amikor szükség volt rá (örökbefogadáshoz illetékmentes).
     Ugyanígy a házassági anyakönyvi kivonattal is, ha 2014 előtt kötöttetek házasságot és azóta nem kértétek a digitalizálást, mert 2014-ben felmenő rendszerben vezették be az elektronikus rendszert, a régi bejegyzéseket csak akkor digitalizálják, amikor szükség van rájuk.

     Kedvelés

 73. Sziasztok! Képzeljétek, már csak másfél hetünk maradt a végleges ÖBF határozat előtt kötelező 30 napos átmeneti kihelyezésből 🙂 Nagyon izgi és érzelmileg megterhelő időszak ez, de a nehézségek mellett gyönyörű is. Szimike helyzete extra nehéz: egyszerre váltott környezetet, iskolát, került kisfaluból fővárosba, nevelőszülőktől a végleges családjába és ezzel egyidőben elvesztette addigi legjobb barátját Robikát (aki épp mostanában kerül olaszországi végleges családjába). Minden most történik velünk, így Szimi érthetően nagyon hullámzik érzelmileg és vele együtt mi is. Próbáljuk kialakítani a kereteinket és a napi rutint, nevetünk, nevelünk és sírunk, aztán újra nevetünk 🙂
  Ha egyszer időm lesz, összegyűjtöm a legpoénosabb beszólásokat és kérdéseket amiket az ÖBF kapcsán kapok, nemkülönben Szimi legviccesebb “beszólásait” és megosztom őket. Addig is két aranyos gyöngyszem:
  Szimi ma nekem: “Anya, menjél be a kórházba és szüljél gyorsan, hadd legyen édes testvérem!” (Pedig van neki. Mégpedig nyolc!)
  Nőgyógyászom nekem múlt héten, rutin vizsgálat után: “Jól emlékszem, hogy kettőt tetszett szülni?” Én: “Nem, én csak 2 hete lettem Anyuka”. Orvos és asszisztens: ööööööö… csak nem örökbefogadás? Én: Deeeeee! 🙂

  Kedvelés

    • A héten azt mondtak, 7.helyen vagyunk a sorban. Óvodás gyermekre várunk. 2 éve volt országos listás kiajánlásunk. Nem tudtuk elhozni a kisfiút, mert nagyon kötődött a nevelőszülőkhöz. Nem volt felkészítve az örökbe adásra.

     Kedvelés

 74. Ó jesszus.Most látom hogy kerestem a hozzászólásom hogy forditva van a fórum.Én meg azt hittem 2017 ota senki sem irt.Köszönöm a választ:)
  Megtévesztô hogy itt ahol irok,alatta a régi hozzászolások vannak, és végig görgetve kb 200-at lent vannak az ujak.Fejjel lefelé.
  Na de lényeg hogy sokára ugyan észleltem😁

  Kedvelés

  • Hilda, a legszebb hír:-) Olyan jó volt olvasni a beszámolóid. Köszönöm, hogy ilyen részletesen írtál, ebből lehet a legtöbbet tanulni. Remélem, mesélsz még:-)

   Kedvelés

   • Szia Gyooongyi, köszönöm szépen, fogok még írni. Most leginkább az iskolai lemaradásán dolgozunk, a makacssága és önérzete miatt ez a legkritikusabb, szóval jelentkezem még 🙂

    Kedvelés

   • Szia Gyoongyi, csak elújságolnám, hogy (a sok egyéb kihívás mellett) a kislányom félévi bizonyítványa nagyon klassz lett. A jelentős lemaradása miatt egyesektől is tartottunk, de csak 1 kettese lett, az átlaga meg 3.78 – a szorgalma megtette a hatását! 🙂 De még nagyon hosszú az utunk!

    Kedvelés

 75. Sziasztok! Tegnap voltunk a Tegyesznél iratbetekintésen és a pszichológiai vélemény elég furcsa-kurta lett, nem tükröz minket. Az merült fel bennem, hogy számít-e az elbírálásnál, amikor egy gyermek kapcsán előkerül az anyagunk? Vagy inkább csak az alkalmasság megállípásához kell és örüljünk, hogy megvan?:-D A környezettanulmány viszont nagyon jól visszaad mindent, az ügyintézőnk jól letapogatott minket. (Pest Megyei Tegyesz, csupa jót tudunk mondani) Megnyugodhatok, elég lesz?:-)

  Kedvelés

 76. Sziasztok!
  Az lenne a kérdésem, hogy vajon ki az az örökbefogadási referens? Tudja valaki, hogy ő mivel foglalkozik vagy mit csinál?
  Köszi! 🙂

  Kedvelés

  • Szia, nem tudom hol futottál bele a kifejezésbe, én ilyet nem hallottam. Egyetlen tippem hogy talán az a Tegyeszes ügyintéző hölgy, aki a konkrét jelentkezéssel vagy később kihelyezéssel foglalkozik, nálunk családgondozónak hívták, akivel mi intéztük.

   Kedvelés

   • Szia Hilda!
    Ezt a kifejezést az egyik ismerősöm mondta, aki épp várakozik. Neki pedig a TEGYESZ-es ügyintézője említette, hogy átadta az anyagukat a referensnek. Én sem hallottam még erről, ezért kérdeztem, hátha valaki…
    Olvastam a bejegyzéseidet. Mi újság a kislányoddal? Igazán izgalmas időket élhettek át! Bárcsak mi is szülők lennénk már! 🙂

    Kedvelés

    • Szia Ronika! Hát mindenesetre az adott üggyel foglalkozó (egyik?) szakember lehet 🙂

     Köszönöm, megvagyunk, szerintem még jóideig ülünk ezen a csodás-förtelmes érzelmi hullámvasúton, de imádjuk! Sok a dolgunk, fáradtak vagyunk, de megteltünk szeretettel és megtöltöttük a lakást hanggal 🙂 Persze, a nagyobb gyerekkel nincs lilaködös azonnali korlátlan boldogság-fröccs, Ő nagyon sok szeretetet ad és kap, de érzelmileg még jó ideig labilis lesz. Azon vagyunk mi meg a pszichológusai és fejlesztői, hogy az érzelmi stabilitását és a harmóniát minél hamarabb megteremtsük. Így összesen 4 hónap alatt sok eredményt elértünk, amikről a rosszabb napokon én hajlamos vagyok megfeledkezni, de nagyon jó úton vagyunk! 🙂

     Kedvelés

 77. Sziasztok!
  A Tegyesznél ki határozza meg (ki dönti el), hogy az örökbe adható gyerek a várakozó szülők közül kihez kerüljön? Van erre valamilyen „bizottság” vagy olyan személy(ek) aki csak ezzel foglalkozik? Hogyan épül fel az egész rendszer?
  Köszi

  Kedvelés

  • Összeül egy bizottság több szakemberből, ők döntik el, azaz kiválasztanak 5-10 szóba jövő, az adott gyereket elfogadó várakozót a legrégebben várakozók közül, és valamilyen sorrendben nekik ajánlják ki a gyereket.

   Kedvelés

  • Szia! A Tegyesz formális felépítéséről vélhetően a honlapjukon lehet tájékozódni. Kihelyezésről nem ők, hanem a helyi gyámhatóság dönt, a Tegyesz gyermekvédelmi szakvéleménye, ajánlása alapján. Millió helyzet van, de szerintem nem annak van jelentősége, hogy ki vagy kik döntenek, hanem annak, hogy mindezt releváns szakemberekből álló, a gyereket és az örökbefogadó családot jól ismerő emberek készítik elő, nálunk is így történt.

   Kedvelés

   • Baklövésre a gyermekvédelmi rendszer is sok lehetőséget ad, az ember vagy belevág ezzel együtt, vagy nem. A Gyámhatóság sem rosszabb, mint bármelyik más állami szerv, ezért az ott “szokásos” (sajnos) átlag bürokráciával mindenképp számolni kell. Nem tudom, mit értesz “jóban lenni” alatt, a hatóság határozatot hoz (kihelyez, kiemel, stb.), így normális esetben magával a gyámhatósággal az örökbefogadásra várók nincsenek kapcsolatban, mi a teljes folyamatban 2x voltunk benn idézésre, az átmeneti kihelyezés előtt és a végleges határozat hozatalakor. Azt viszont javaslom, hogy az örökbefogadást szervező Tegyesz érintett/kijelölt képviselőjével a leendő örökbefogadók tartsanak kapcsolatot, szerintem a várakozás alatt egy-egy érdeklődő telefonhívás simán belefér.

    Kedvelés

 78. Sziasztok!
  Tudna valaki segíteni abban, hogy ki lehet -e kerülni azt az idióta jogszabályt, hogy nem lehet a legkissebb gyereknél idősebbett örökbe fogadni?Egyáltalán mi értelme ennek?Folyamatosan azt hangoztatják, hogy 6 év felett esélyük sincs kikerülni az otthonból a gyerekeknek, de nem hozhatok ki egy 8 évest, ha van egy 6 éves saját.
  Válaszotokat előre is köszönöm.
  Tomi

  Kedvelés

   • Köszönöm a gyors válaszod és a cikket is.
    Nekünk a tegyesznél mondták, hogy jogszabályban van rögzítve, de ezek szerint tévedtek és csak a gyakorlatban van így.
    Első írásomban nem fogalmaztam pontosan, elnézést.
    Mi kimondottan egy csecsemőkora óta nevelőotthonban élő 8 éves kislányt szerettünk volna kiemelni az állami gondozásból ami nevelőszülőként sem lehetséges, ha jól értelmezem az erről szóló cikkeket.Nincs lehetőség ilyenre, hogy mi a Rebekát akarjuk hazavinni és kész.Van 2 sajátunk a kicsi 2 a nagy 6 éves.Biztos van oka, hogy miért nem lehet csak még nem jöttem rá.
    Üdv;Tomi

    Kedvelés

    • Értem, ezek szerint van egy konkrét kislány. A következő probléma, hogy ő valószínűleg nem örökbe fogadható, különben már folyamatban lenne az örökbefogadása, például külföldre. A nevelőszülőséggel lehetne futni egy kört, alapvetően nem a nevelőszülő választ, de hátha…

     Kedvelés

 79. Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a családi pótlék, illetve gyed igénylését el lehet-e indítani a gyermek gondozásba helyezésétől, vagy csak akkor kezdjük intézni, mikor már megvan az örökbefogadási határozatunk?

  Kedvelés

 80. Sziasztok!
  Nem tudom írhatok-e ide, de nem tudom kihez fordulhatnék.
  3 hete született a babám akit örökbe adtam.
  A terhességem utolsó szakaszában depresszióval küzdöttem és nem volt mellettem senki aki támogasson. Most úgy érzem rosszul döntöttem és egyedül is képpes lennék végig csinalni, én szeretném felnevelni a kicsit.

  Kedvelik 2 ember

  • Kedves Fanni,a baba hathetes koráig lehetőséged van visszavonni a nyilatkozatodat a gyámhivatalnál. Javaslom,hogy kérj segítseget a helyi gyermekjóléti központ vagy a területi gyermekvédelmi szakszolgálat pszichológusától – ki közvetített az örökbefogadás során? Ha civil szervezet,tőlük is kérhetsz segítséget.

   Kedvelés

 81. Sziasztok! Hogy vagytok? Látom nem túl nagy a mozgás erre, gondoltam bejelentkezem 🙂 Mi megvagyunk, rohan az idő… Szept.3-án volt 1 éve, hogy legelőször hallottunk a kislányunkról, okt.3-án láttuk először és november óta él nálunk. Korábban azt olvastuk, hallottuk nagyobb gyerkőcöt örökbefogadóktól, hogy 1 év kell egy viszonylagos érzelmu stabilitás eléréséhez. Nekünk a 7.5 évesünkkel sok volt a nehézség, nem egyszerű természet, de fokozatosan fejlődik. A 2.osztályt 3 hete újrakezdte, hogy kellően megerősíthesse az alapokat, amiket a nevelőcsaládban nem kapott meg megfelelően. Írjatok, ki hogy van??

  Kedvelés

 82. Szia Zsuzsa, sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valahol itt már olvastam erről régen, de most hogy aktuális persze nem találom meg… Megérkezett hozzánk a 2 éves kisfiúnk, akit nagyon vártunk és persze örülünk is nagyon 🙂 Ügyintézés lenne… Már megkaptuk az új születési anyakönyvi kivonatot is, de még nincs meg a lakcímkártya és az új TAJ sem. A GYES-t, családit intézném és az a kérdés, hogy megigényeljem az előző adatokkal (név és TAJ) vagy a név már legyen az új, de a TAJ a régi… Az a baj, hogy a TAJ elég sok idő mire elkészül, ha minden igaz és nem szeretnék kifutni az időből. (GYES 2 hónapra visszamenőleg igényelhető, ezt mondták)

  Ügyfélkapun keresztül igényelném meg, így egyszerűbb lenne, de nem találtam ott erre leírást sajnos. Előre is köszönöm szépen ha tudtok segíteni! 🙂

  Kedvelés

 83. Sziasztok! Teljesen új vagyok itt.
  Most jutottunk el odáig, hogy szeretnénk örökbe fogadni gyermeket. Még albérletbe vagyunk, ide nem szerett7nk volna, de hamarosan költözünk.
  Viszont az ingatlan külterületi 5-10perc séta a belterület és kb 20-25perc séta az óvoda, iskola.
  Probléma lehet e hogy zártkerti azaz külterületi az ingatlan?
  Köszönöm szépen

  Kedvelés

  • Szia! Sok sikert!
   Önmagában a külterület nem probléma, nyilván megnézik, hogy komfortos-e, kulturált-e, és hogy juttok el oviba, de szerintem nem tragikus 20 percet sétálni, sőt, ez még egy közeli távolság nagyvárosokban is.

   Kedvelés

 84. Sziasztok!

  Jelentkeztünk a TEGYESZnél (Pest megye) örökbefogadásra. Az ügyintéző nem tudott átkapcsolni ahhoz a hölgyhöz, aki időpontot tudott volna adni. Ígéretet tett, hogy még aznap visszahívnak. Egy hét elteltével újra telefonáltam, most azt a választ kaptam, hogy épp értekezlet van, majd visszahívnak. A visszahívás nem történt meg. Írásban is kértem, hogy legyenek szívesek reagálni a megkeresésünkre.
  A kérdésem az lenne, hogy ez normális ügymenet a Pest megyei központnál?

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.