Az első Fórumban már több, mint 800 hozzászólás gyűlt össze, azt archiváltam, és nyitunk egy újat. Itt tudtok beszélgetni az örökbefogadás általános témáiról.

8

 

1 473 responses »

 1. Szia Zsuzsa,
  Van e barmilyen ellenerved a verszerinti szulovel valo kapcsolatfelvetelt illetoen, ha a vsz anya erdeklodik a gyerek irant? Kisfiunkat 2 honaposan fogadtuk orokbe, Tegyesz, tehat titkosan, de nyiltan kezeljuk az orokbefogadast. Kisfiam ot eves lesz, tudja, h a koldoke annak a zsinornak az emleke, amin keresztul az ennivalot es a levegot kapta a vsz anyukajatol. Vannak fenykepeink, infonk a vsz csaladrol, csaladfank a verszerinti anyaval a gyokereknel, sajat mese, ami az o szuletesevel indul stb..
  Ot ennel.jobban ez a kerdes most nem is foglalkoztatja, en viszont szeretnem megadni a lehetoseget, h megismerje a szuloanyjat. Milyen buktatokkal.szamolhatunk?
  Koszonom, ha megosztod/megosztjatok a tapasztalataitokat!

  Kedvelés

  • Szia!
   Itt írtam róla: https://orokbe.hu/2019/09/09/kapcsolattartas-ver-szerinti-csalad/
   Nagy, izgi téma. Én alapvetően pártolom. Amit mindenképp érdemes megfontolni
   – a gyámhivatal egy ötévest könnyen lehet, hogy elhajt, akkor más módon kell próbálkozni.
   – Mindenképp olyan formában történjen az első kapcsolatfelvétel, hogy a szülőanya környezete számára ne derüljön ki, miről van szó, ha esetleg nem tudnak a gyerekről.
   – Ha a szülőanya elutasít, az nem a gyerek jelenlétében történjen.
   – És fontos, hogy jól tudja kezelni a határokat, azaz, ne képzelje azt, hogy most ő visszakaphatja a gyereket.
   – Kéne szakmai segítő a folyamatban.
   Végül, nagyon különböző történetek vannak. Egész más a helyzet, ha egy szegénység miatt kiemelt gyerekről van szó, alapvetően rendes családdal, mint ha mondjuk bántalmazták a gyereket.

   Kedvelés

  • Egyébként hol érdeklődött az anya? Tegyesz, nevelőszülő? Jó lenne tudni, mit szeretne és milyen élethelyzetben van most, vannak-e gyerekei, tudja-e a környezete az örökbefogadást stb.

   Kedvelés

 2. Koszonom, hogy reagaltatok! A belinkelt irasodat olvastam korabban nagyon tetszett az amerikai pelda. A ferjemmel anno megbeszeltuk, ha lehetoseg lesz ra, biztositjuk a fiunk szamara az ismerkedes lehetoseget a vsz anyaval. Igyekeztunk nem szem elol teveszteni ot, de ugy ereztem, ahhoz nincs jogunk, h felbolygassuk az eletet azzal, h megkeressuk ( a fiam meg negyevesen nyilvan nem kert meg ilyesmit). A valoszinusitheto vsz apatol szuletett meg egy kislanya, aki par honapos volt, mikor kulonvaltak az apaval. O visszakoltozott a kislannyal a szuleihez, azota nincs stabil parkapcsolata. Most azt mondta a nszulonek, hogy a szules utan depresszios lett, mert feltortek az emlekei. Erdeklodott, hogy mit lehet tudni a kisfiurol, jo helyre kerult e. A csaladjukban nem ez volt az elso orokbeadas, a vsz anya edesanyja maga is orokbeado szulo, mellette jo nehany gyermeket sajat maga nevelte fel. Errol az orokbeadasrol is tudnak. Az elmult evek soran elentmondasos infok jutottak el hozzank arrol, h miert kerult sor az orokbeadasra, ami biztos, h a vsz anya akkor meg nagyon fiatal volt, sajat bevetel nelkul. Elottem egy olyan csalad kepe rajzolodott ki, mint amilyen az ugyfelkorom nagy resze volt, mig Magyarorszagon eltunk, es csaladgondozokent dolgoztam. Hogy o mennyire tudna a hatarait kezelni, azt nem tudom megitelni, viszont most jo par orszaghatar valaszt el bennunket, uh a fizikai tavolsag biztonsagosan nagy. Talan itt a lehetoseg, hogy megtegyuk az elso lepest? Milyen formaban? Jo otlet a nszulon keresztul? Vagy nagyon rossz?😀 Ha a maganakcio nem tanacsos, hol talalok ehhez szakmai segitot? Ilyen kerdesek kavarognak bennem.

  Kedvelés

  • Nehéz ezekre így távolból felelni.

   A külföld egyszerűbbé tesz sok mindent, zaklatni nem fog, nem is tud titeket.

   A nevelőszülő nem annyira jó ötlet, ő az állásával játszik, ha kiderül, hogy adatokat adott át.

   Talán az lenne a legjobb, ha az anya keresne a saját közegében olyan szakembert, akivel már van kapcsolata és aki vállalja a kapcsolattartás kezelését – védőnő, családsegítő, pap, más civil szervezeti munkatárs. És először nyilván nektek kéne vele beszélni, még a gyerek nélkül.

   A segítő mindenképp kéne, pláne azok alapján, amit írtál. Ha felkavarja, ha megbeszélné valakivel, akkor tudjon kihez fordulni.

   Kedvelés

 3. Sziasztok!
  Van egy nagyon speciális örökbefogadós téma, amiről sehol sem lehet olvasni, mert valahogy sehova sem tartozik igazán, ez a házastarsi örökbefogadás. Tudom, nagyon más, mint az a fajta örökbefogadás, ami az itteni családokat érinti, sokan inkább a mozaikcsaládok alá sorolják ezt, vagy leginkább sehova, de én, mint házastársi örökbefogadó, sokkal inkább azonosulok az örökbefogadó szülő attitűddel, mint az “apa új felesége” szereppel. Ez a gyerek az én gyerekem, nem csak gondozom, mert a férjem hozta, hanem az enyém, jogilag, érzelmileg, mindenhogy. 9 hónapos volt, amikor megismertem rögtön a második randinkon az apjával (akit azért nem masodjára láttam akkor, hónapok óta együtt dolgoztunk), és 3 hét ismerkedés után költöztek hozzám. A vér szerinti anya közel 3 évvel később tette meg a lemondó nyilatkozatát a gyámhivatalban, utána jöttek a Tegyeszes hónapok, ami szörnyű élmény volt, hiszen már 3 éve az anyja voltam a gyereknek, végre lemondott a vérszerinti is, ezekután nehéz volt megbirkózni azzal, hogy egy hatóság ezt az egészet felülbírálhatja, pláne amikor a pszichológus azt írta a szakvéleményében, hogy nem tudja megállapítani, hogy valóban a gyerek érdekeit szolgálja-e az örökbefogadás, mert volt valamennyi kapcsolata a vérszerinti anyjával is, de végül a 4. szülinapja után megkaptuk a határozatot. Hatalmas kő esett le a szívünkről.
  Ekkor volt egyéves a közös vér szerinti gyerekünk, és a történetet színesíti, hogy ekkor voltunk másfél-két évvel azután, hogy a férjem is örökbefogadta a nagylányomat, akiről szinten lemondott a vér szerinti apja.
  Tudom, bizonyos szempontból nagyon más ez, mint amit az itteni családok megélnek, hiszen nálunk kimaradt az a szakasz, hogy előzetesen döntünk az örökbefogadás mellett, kikötéseken ragódunk, listára kerülünk, várakozunk, kiajánlast kapunk, és egy vérszerinti szülővel a képben a gyökértelenség is kevésbé üti fel a fejét a gyerekben, nem él meg olyan nagy mértékű elszakítottságot, de veszteségei azért így is vannak, és sok más tekintetben is hasonlóak a problémák, élmények: születés- és származástörténet kérdései a gyerekben, szülő-gyerek kapcsolat kibontakozása, viszonyulás a vér szerinti anya témához, örökbefogadás elfogadása a tágabb környezetben, tapintatlan megjegyzések pl. a gyerekorvosnál, “saját” gyerek terminológiája másokban, érzések a nagyobb gyerekben, aki egyik pillanatról a másikra kap egy kész kistestvért, stressz a tegyeszes pszichológusnál, és még sorolhatnám. Sokszor ismerem fel az életünk egy-egy momentumát az itteni örökbefogadós beszámolók egy-egy részletében. És persze a mozaikcsaládokkal is van közös, de az mégis alapjaiban más műfaj, hiszen ahol felmerülhetnek olyan kérdések, hogy “rászólhatok-e a férjem/feleségem gyerekére?”, ott nagyon távol vannak attól a viszonyulastól, hogy ez a gyerek az enyém, akkor is, ha nem én szültem, és ha neadjisten elválnánk, akkor is az enyém marad (meg persze a fèrjemé).
  Szívesen olvasnék más házastársi örökbefogadókról, vagy örökbefogadottakról. Nem bújik meg itt még valaki, aki saját közeg híján hozzám hasonlóan leginkább a hagyományos örökbefogadókkal érez sorsközösséget?

  Kedvelés

 4. Sziasztok!

  Gondoltam, megosztom Veletek, hogy bár a várakozás egy eléggé nehéz időszak, de nem is nagyon könnyíti meg a rendszer sem…
  Letelt a 3 évünk, sajnos nem kaptunk gyermeket eddig, de persze, ez benne van a pakliban, várunk tovább.
  Hosszabbítanánk, hiszen ugye egy évre még jogszabály szerint is mindenféle “macera” nélkül, egy kérelem benyújtása után maradunk a várakozók sorában. ( ha majd ez a hosszabbítás is letelik, akkor kell ugye újra lefolytatni az öf. előtti eljárást)

  A TEGYESZ abszolút rugalmasan kezeli a dolgot, megküldte a gyámhivatalnak a hosszabbítási kérelmet, MIRE a gyámhivatal felhívott minket, hogy akkor mikor tudnánk bemenni, mert akkor jegyzőkönyvet vesznek fel, kellene jövedelem igazolás és akkor kijönnének környezettanulmányra is…

  Ez komoly???? Én tudom rosszul, hogy ez most csak egy sima hosszabbítási kérelem vagy csak mi vagyunk ilyen “szerencsések”, hogy bár így is elég nehéz ez az egész, most még kapunk rá egy lapáttal? ( ez nyilván most azzal jár, hogy szabadságot veszel ki, intézed a jövedelmigazolást, bejárkálsz a gyámhivatalba…MINEK????????)

  A TEGYESZ sem érti, szóval most nekiállok telefonálgatni, és amíg ez nincs lezongorázva, esz az ideg. Aztán lehet, hogy mégis kezdhetünk mindent elölről….

  Bocsánat, jól kipanaszkodtam magam… 🙂

  Kedvelés

  • Szia, megértem a csalódottságod. Anno nálunk is lejárt a 3 év és hosszabbítottunk volna, de közben átmenetileg munkakereső lettem, utána viszont próbaidő, stb., nem ez volt a fókuszban. Aztán eltelt még 2 hónap (közben megjött a hivatalos levél a tegyesztől, hogy töröltek minket). Ez akkor így volt rendben, de ekkor már újra akartuk indítani, remélve hogy nem kell mindent elölről kezdeni. Nálunk nagyon rugalmasak voltak, az ügyintézőnk megpróbált mindent, hogy ne kerüljünk majd 4 év után újra a lista legvégére, de nálunk az a biztonsági 1 hónap is letelt, ami alatt még tudtak rugalmasak lenni. Úgyhogy a tanfolyam kivételével (nekünk még hálistennek kötelező volt) mindent elölről kezdtünk és egyben módosítottunk a feltételeken is. Volt pszichológus, környezettanulmány is és 1 év után megérkezett a kislányunk. Viszont a Gyámhatósági bevonást nem értem. Ők a törvények alapján elrendelnek-kihelyeznek, ebben konkrétan mi a szerepük? Lehet persze hogy nekem hiányosak az ismereteim, és csak a saját tapasztalatomra tudok támaszkodni, de ez fura. Mindenesetre kitartást!

   Kedvelés

   • Szia! Az az igazság, hogy a gyámhivatal nálunk akkor is jelen volt, amikor elkezdtük az egész öf-t. ( tehát behívtak, kijöttek környezni, stb…) Ezzel nincs gond, csak nem értettem, hogy sima hosszabbításhoz minek, de oké, Egyébként végig kellett csinálnunk újra a gyámhivatali interjút, kijöttek környezni megint, jövedelemigazolás, és csak ezután kaptuk meg az egyéves hosszabbítást. A tegyesz nálunk is rugamas volt, a gyámhiv ragaszkodott csak az egész procedúrához.
    Mindegy, most egy évig megint jók vagyunk, csak végre történne már valami! 🙂

    Azért a Ti sztoritok is komoly, nagyon sok lelkierő kellett hozzá!!! Le a kalappal!
    Örülök, hogy eljutott hozzátok a kislányotok, csuda érzés lehet! 🙂

    Kedvelés

 5. Sziasztok, 4 hónapja fogadtunk örökbe egy testvérpárt, a kislány 2, a kisfiú 3 éves.
  Keresem olyan anyukák kapcsolatát, akik hasonló korú gyerekeket, akár testvéreket fogadtak örökbe.
  Rettentő sok lelki kihívással nézünk szembe, nem Készítettek fel minket, nem készültünk fel eléggé úgy tűnik és szeretnék ‘sorstársakkal’ beszélgetni, kérdezni tőlük.

  Előre is köszönöm 🙂

  Kedvelés

 6. Sziasztok! Mi meg nagyon az elejen jarunk az ugynek. Ezert az elso kerdes: irtam a tegyesznek. Kb mennyi ido utan varhato valasz ed az elso talalkozas?

  Kedvelés

  • P.S eleg ha E- mailt irtam az ugyintezonek( Böröcz Virág) Legyunk turelmesek vagy hivjam is a megfelelo kerulethez ( Budapetrol beszelunk) tartozo ugyintezot tehat Böröcz Viragot . Tanacstalanok vagyunk hogyan tovabb
   Koszonjuk

   Kedvelés

 7. P.S eleg ha E- mailt irtam az ugyintezonek( Böröcz Virág) Legyunk turelmesek vagy hivjam is a megfelelo kerulethez ( Budapetrol beszelunk) tartozo ugyintezot tehat Böröcz Viragot . Tanacstalanok vagyunk hogyan tovabb
  Koszonjuk

  Kedvelés

 8. Sziasztok,
  Keresztszüleim 2006-ban fogadták örökbe (titkos, zárt örökbefogadás) unokahúgom, aki akkor még csak pár hetes újszülött volt. Már egész pici korában érezhető volt, hogy a szülők és a gyerek személyisége teljesen eltérő, mindig olyan érzésem volt, mintha a keresztszüleim nem ilyen gyereket képzeltek volna el maguknak.
  Én és a szűk családom sajnos csak most tudta kimondani és elfogadni azt a tényt, hogy az unokahúgom 14 éve érzelmi bántalmazásban él. Folyamatos megaláztatások, soha semmi nem jó helyzetek, azt éreztetik vele, hogy rossz és buta, időként pedig egy-egy pofon is elcsattan. Unokahúgom viselkedésében és kommunikációjában sajnos egyre szembetűnőbbek az ezzel járó sérülések (figyelemzavar, hiperaktivitás, zavart viselkedés, szemkontaktus hiánya, emésztési problémák, folyamatos gyomorgörcsök stb.).
  A szűk családommal azt a döntést hoztuk, hogy elsőnek megpróbáljuk mi megoldani ezt a helyzetet. Sokkal több beszélgetés (finoman erőltetjük), próbálunk bizalmat építeni vele, pszichológusnál intéztünk már neki időpontot (sajnos csak január végére tudott időpontot adni).
  A szülőknek korábban már többször finoman jeleztük, hogy ne csinálják ezt a lányukkal, de sajnos semmi változás nem történt. Nem ismerik el a hibájukat, unokahúgom “rossz” viselkedésére hárítanak mindent.
  Mit javasoltok a helyzet megoldására?
  Örökbefogadások esetén miért nincs időként utánkövetés? Esetleg szigorúbb pszichológiai vizsgálatok?
  Gyámhatóságot egyelőre félek bevonni – hiszen mégis csak a keresztszüleimről van szó, másfelől ez további sérülést okozhat unokahúgomban, aki természetesen -még ezek ellenére is- nagyon ragaszkodik a szüleihez.
  Mi lehet a megoldás?
  Ez a kislány eleve hátrányból indult, az ő kis lelkének egy igazi szerető és elfogadó szülőkre lett volna szüksége. 
  Köszönöm ha megosztjátok velem a tanácsotokat, gondolataitokat!

  Kedvelés

  • Szia!

   Utánkövetés akkor még nem volt, ma is csak két alkalom, az örökbefogadás utáni első időben…

   Családterápiára lehetne menni – de akkor, ha a szülők ezt akarják. Ha ők is észlelik a problémát, hátha rávehetők. A Mózeskosár Egyesület szakembereihez is lehet fordulni. Nem nagyon tudok okosat írni, amit írsz, az alapján csendes pokolnak tűnik a család, de hátha belülről kicsit jobb a helyzet.

   Kedvelés

 9. Sziasztok!

  Nem tudom mennyire nézi még valaki ezt a fórumot, de nagyon érdekes olvasgatni ezzel a témával kapcsolatban.

  Pár napja merült fel bennem az örökbefogadás, a párom még nem tudja támogatni, esetleg ezzel kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata? Milyen témákról, információkról érdemes beszélni olyannak, aki előitéletekkel gondol az örökbefogadáshoz? Ki mivel tudta meggyőzni a másikat? Azért is nehéz megfognom ezt, mert engem teljesen hidegen hagy az, hogy a gént továbbadjuk, meg ilyenek, eleve riaszt a terhesség, és a szülés maga. Tehát alapvetően ezek miatt kezdtem el gondolkodni az örökbefogadáson, de nem sokkal utána valami egész más szempontból kezdett fontossá válni, nagyon különlegesnek tartom, ahogy egy másik lélek a világban családra talál bennünk, és mi a gyerekünket benne. A párom nagyon kedves, és elfogadó ember, de nehezen viseli a normáktól eltérő döntéseket, úgy hiszem azért is nehéz neki, mert van a fejében egy elvárás, vagy illúzió a vérszerinti gyereket illetően, hogy majd biztos kivül-belül ránk fog hasonlitani. Ami nem feltétlen történik igy, vérszerinti gyereknél is lutri hogy néz ki, vagy milyen a természete. Viszont ezt az idilli gondolatot félek, hogy nem fogja tudni elengedni.

  Egy másik kérdés is felmerült bennem, kb 3 év múlva szeretnénk csak gyereket, viszont olvastam, hogy akár 4-5 évig is elhúzódhat a várakozás. Valószinűleg egészséges újszülöttet szeretnénk, viszont bármilyen etnikumút, esetleg az felgyorsithatná a várakozást? Vagy ha jelentkezett valaki azzal számolva, hogy akkor 3 évet várni kell, de mondjuk 5 hónap múlva már értesitik, akkor mi a teendő? Lehet nemet mondani? Törölnek akkor a rendszerből? Vagy esetleg lehet azt is kérelmezni, hogy legalább 2 év múlva szóljanak?

  Bocsánat a rengeteg kérdésért! Nagyon érdekel most ez a dolog, szeretném beleásni magamat, hogy meglássam tényleg nekünk való ez, és van-e értelme hosszas érveléseknek, és vitáknak, hogy meggyőzzem a párom.
  Köszönöm előre is, ha valaki válaszol!

  Kedvelés

  • Szia! Nem tudom, láttad-e már, hogy van a blognak tartalomjegyzéke (https://orokbe.hu/eloszor-vagy-itt/tartalomjegyzek/), ahol nagyon sok – a posztodban is szereplő – témáról van bejegyzés, interjú stb. Ezek alatt általában sok hozzászólás is van, ezekből is lehet tanulni.
   Tehát pl. a várakozási időről itt: https://orokbe.hu/2014/02/12/mennyit-kell-varni-a-gyerekre/
   Férj, elvárások, aggodalmak: https://orokbe.hu/2015/05/28/toth-krisztina-iro-orokbefogadas-anyasag/
   Zsuzsa személyes Start csoportja is érdekelhet: https://orokbe.hu/2021/01/04/start-csoport-csutortokonkent/
   Sok sikert kívánok!

   Kedvelés

  • Szia!
   Nekem a legerősebb érvem az, hogy menet közben bármikor ki lehet szállni, és lehet nemet mondani kiajánlásra következmények nékül. Így még ha bizonytalanok is vagytok, nem kötelezitek el magatokat visszavonhatatlanul.
   Szerintem érdemes rengeteget olvasni, itt a blogon elképesztő mennyiségű hasznos infó van, ezekről lehet beszélgetni otthon, valamint ahogy az előttem szóló is írta, a start csoport jó lehetőség ebben az esetben. Fel lehet venni a kapcsolatot várakozókkal, örökbefogadókkal.. (nekem pl sokat jelent a sorstársi közösség) És hagyni időt, hogy a dolgok leüllepedjenek és megérjen az elhatározás bármelyik irányban. Mi 3 éve várakozunk, ennyi idő alatt még úgy is sok minden történt bennünk/velünk, hogy mi a kezdetektől egyetértve és örömmel vágtunk bele.

   Kedvelés

   • Szia!
    Köszi, hogy írtál!!
    Nagyon jó olvasgatni, youtube on is talaltam jó dolgokat, már amióta ezt írtam sokkal felvilágosultabb vagyok szerencsére, sőt azt is elértem, hogy itthon ne legyen tabu téma ez a dolog. Ehhez mondjuk egy nagy sírás kellett mindkettőnk részéről… 😀 ez ilyen érzékeny dolog azt hiszem mindenféleképp, de örülök, hogy már előreléptünk kicsit. Minél többet tudok meg ezekről, annál érdekesebb számomra, és természetesebb. Furcsa belegondolni, hogy bárkinek nem az, pedig az elején én is info nélkül nem tudtam pontosan mit gondoljak. De jó tanulni, és okosodni.
    Jó, hogy írtad, hogy elég szabad ez a dolog, lehet nemet mondani, átgondolni, mérlegelni idő közben, épp hol tart az ember az életben.
    Ahogy írtad a sorstarsakkal való talalkozás, beszélgetés főleg azt hiszem a páromnak is jó lenne, hogy lássa, hogy ez nem egy olyan csodabogár dolog. Csak ugye nem nagyon talalkozunk ilyennel, meg rengeteg baba születik a családunkban, barátoknál, és így nehezebb elképzelni, hogy lehet ezt máshogy is. A startup csoport vagy valamilyen találkozó jót tenne szerintem, majd kicsit később, ha ülepedtek a dolgok. Köszi még egyszer!

    Kedvelés

  • Szia!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Azóta átolvastam szinte az összes ilyen tartalmat az oldalon, meg a kommenteket is, azok az egyik legérdekesebbek. Látni, hogy mennyi ember választja ezt az egészet nagyon jó. Mármint például mi még csak távoli ismerősi kapcsolatokból se ismerünk örökbefogadókat, és ez így sokaknál szerintem hiányzik a köztudatból, hogy valójában nem is olyan ritkaság, és egyáltalán nem ördögtől való, lehetetlen vállalás. Ez megnyugtató.

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.