A gyerek folyton a telefonért, tévéért nyafog?

Minden este későn alszik el, és reggel nem lehet kivakarni az ágyból?

Nem tud játszani egyedül?

Egy rohanás a reggel, rendszeresen elkéstek?

Unod, hogy te végzed az összes házimunkát?

És mi lesz, ha iskolát kezd, hogy fog még a lecke is beleférni a napjaitokba?

Ha ezek a kérdések téged is foglalkoztatnak, akkor várunk szeretettel a 2021. őszén induló csoportba, ami ovis korú és az iskola elején álló örökbefogadott gyerekek szüleinek szól. Témánk a napirend lesz, ami nagyon fontos egy nyugtalan idegrendszerű, esetleg traumákkal érkező gyereknél, segít megnyugtatni őt, tervezhetővé tenni a napokat, csökkenti a konfliktusokat. De hogyan lehet ezt beépíteni a mindennapokba? A csoportban szakember segítségével hétről hétre átveszünk egy területet a napirenddel kapcsolatban, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, kinél mi vált be és mi nem. Mivel mindenki örökbefogadó szülő lesz, így kifejezetten a mi helyzetünkre hangzanak el ötletek. 

214677052_10219382015728643_8381151819865370879_n

A csoportot vezeti: Tóth Zsuzsa gyógypedagógus és családterapeuta, a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ vezetője. Nagy tapasztalata van traumás és fejlesztést igénylő gyerekekkel, több előadást tartott már az Örökbe.hu blogon is, érdemes kihasználni a tudását. 

Moderátor: Mártonffy Zsuzsa, az Örökbe.hu blog gazdája.

Időpontok: minden hónap első szerdáján fél 6-kor, online, a Zoom program segítségével. A program hossza két óra. 

Ára: 27 ezer forint/család (ha sikerül lepasszolni a gyerekeket, mindkét szülő eljöhet).

Alkalmak és témák:

Október 6.: Bemutatkozunk és elköteleződünk. Mi is az a napirend?

November 3.: A nyugodt este. Hogy kerüljön időben ágyba a gyerek, hogy aludja ki magát, és a szülő se purcanjon ki addigra?

December 1.: A reggeli rutin. Elindulás elmebaj nélkül?

Január 5.: Kütyüzés és képernyő. Mikor, mennyit, milyen tartalmakat? 

Február 2.: Étkezések. Együtt étkezés, asztali viselkedés, válogatás, édességek. 

Március 2. Elérhető szülő és az idő. Az unalom. Mikor adjunk neki figyelmet, hogy tanítsuk meg egyedül játszani, várakozni?

Április 6.: Szerepek, feladatok. Hogy vegye ki a részét az egész család a házimunkából?

Május 4.: Tanulás, házi feladat. Tanuljunk a gyerekkel otthon? Hova forduljunk, ha nehézségei vannak?

Június 1.: Fejlesztések, különórák. Hogy férjenek ebbe bele még a fejlesztések, terápiák is? Mennyi különórája legyen a gyereknek?

markus-spiske-AXc2uwl4Cik-unsplash

A csoport zárt, azaz aki jelentkezik, az vállalja, hogy részt vesz végig. Menet közben már nem lehet csatlakozni. Természetesen azt megértjük, ha egy-egy alkalommal közbejön valami, vagy épp a gyerekeddel kell foglalkozni a program közben. Ha túljelentkezés van, akkor előnyt élveznek a 3-8 éves korú gyerekek szülei, akik aktívan részt vesznek. 

A csoportban tegeződünk, alapelv a tiszteletteljes kommunikáció. Mivel hasonló helyzetű és önreflexív szülők jönnek össze, egymástól is sokat tudunk tanulni. Lesz egy Facebook-csoportunk is, ahol az órák között és után is kapcsolatot tarthatunk egymással.

Ha még nem tudod eldönteni, való-e ez neked, akkor gyere el a szeptember 8-i nyilvános Örökbe.hu rendezvényre, ahol Tóth Zsuzsa lesz a vendég és a napirendről fogunk beszélgetni. Itt ízelítőt kaphatsz abból, milyen szemléletben fogunk a csoportban a témához nyúlni.

Jelentkezési határidő: október 1. 

Jelentkezés itt:

Várunk szeretettel!