Könyvünk, A Nap és a Hold gyermekei

A kötet leírja a magyar örökbefogadási rendszer idevágó működését, foglalkozik a szülők leggyakoribb félelmeivel, kétségeivel, közöl interjúkat szakemberekkel, akik az örökbefogadásban vagy a roma felzárkóztatásban tevékenykednek, érintett örökbe fogadó szülőkkel és felnőtt örökbefogadottal. Ad egy rövid összefoglalót is jelentős cigány személyiségekről, a romák történelméről, és egy kulturális ajánlót (könyvek, filmek, mesekönyvek, rendezvények), amelyet a szülők tudnak használni. Pár név a közreműködők és szereplők közül: Tompa Andrea író, Székely Zsuzsanna pszichológus, Illésné Áncsán Aranka gyermekvédelmi szakember, Szilvási Léna örökbe fogadó szülő és gyermekvédelmi szakember, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, Dr. Binder Mátyás történész.

Nem ad “receptet” arra, hogyan kell egy nem roma családban roma gyereket nevelni, de sokféle irányból körbejárja a kérdést, és a szempontok alapján mindenki összerakhatja a saját válaszát. 

A szerzőkről:

Gubcsi Judit a cigány gyerekeket örökbe fogadó szülőket segítő Romadopt Klub megalapítója, 2014 óta szervez programokat az örökbefogadó közösségnek. Két örökbe fogadott gyerek anyukája, civilben egy nemzetközi informatikai vállalatnál dolgozik. Egyszeres országos triatlon bajnok, hobbisportoló.

Mártonffy Zsuzsa 2014-ben hozta létre az Örökbe.hu oldalt, mely az örökbefogadásról szóló leggazdagabb információforrás. 2020-ban Akiknek két anyja van címmel jelent meg az első könyve az örökbefogadásról. Négy évet dolgozott az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózat blogján (Gyereksorsok.hu). Újságíró, háromgyerekes anya, két örökbe fogadott gyermeke van.

205 oldal, megjelent 2023 áprilisban.

A bemutatón készült videó itt megtekinthető:

A könyv megrendelhető a Színes a világ honlapján: http://www.szinesavilag-book.hu/A-Nap-es-a-Hold-gyermekei-Gubcsi-Judit-Martonffy-Zsuzsa-d80.htm