Rólam

Mártonffy Zsuzsa vagyok, újságíró, blogger, utazó, szülő. Örökbefogadó, meg sima is. Nagyon érdekel minden, ami az örökbefogadással kapcsolatos, és azt tapasztalom, hogy a környezetemben is mindenkinek vannak kérdései. Nem vagyok szakember, de újságíróként megtanultam, hogyan lehet szakmai információkat laikusoknak közvetíteni.

Ma_rtonffy Zsuzsanna 08 kicsi

Ezen az oldalon (orokbe.hu) az örökbefogadással kapcsolatos témákról írok. A leírtak általában a saját tapasztalatomat, az interjúk és olvasmányaim alapján kialakult véleményemet tükrözik, ahol nem, azt jelezni fogom. Bemutatom a hazai rendszert, szerepelnek interjúk szakemberekkel, családok bemutatása, film- és könyvismertetők, külföldi gyakorlatok, és minden, ami kapcsolódik a témához. Nemcsak én írok, vendégposztokban mások is megszólalnak. Szeretnék információval segíteni a döntés előtt állóknak, és kicsit oszlatni az örökbefogadást övező előítéleteket. Várakozókat és gyakorló szülőket, örökbefogadottakat, vér szerinti szülőket, szakembereket és érdeklődőket is várok az olvasók közé. Ajánljátok a blogot bátran ismerőseiteknek! A kommentekben jó közösségi élet zajlik, sokat tanulhatunk egymástól.

Az évek alatt 650 poszt jelent meg, havi 15-20 ezer olvasó kíváncsi a tartalmakra.

A blogot egyedül, szabadidőmben, szervezetektől függetlenül írom. Minden írás az én alkotásom, ahol nem, ott jelzem.

Tapasztalataim az örökbefogadásban:

 • Örökbefogadó szülő vagyok 2013 óta
 • 2013/14: Mentorképzés az Ágacska Alapítványnál
 • 2014 óta írom az Örökbe.hu oldalt, ahol több, mint 650 cikk jelent meg
 • 2014 óta havonta szervezek változatos rendezvényeket a blog közönségének
 • 2014-2018 között én írtam az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői hálózat Gyereksorsok.hu gyermekvédelmi blogját
 • Örökbefogadással és gyerekvédelemmel kapcsolatos írásaim jelentek meg más médiumokban (Index, Dívány.hu, WMN.hu, nlc.hu, Figyelő)
 • 2020-ban jelent meg örökbefogadásról szóló könyvem, az Akiknek két anyja van
 • 2020 óta heti rendszerességű virtuális programokat tartok örökbefogadás iránt érdeklődőknek. Már több, mint 40 online rendezvény zajlott le.
 • 2020-ban indultak az örökbefogadásra készülőknek szóló online Start és Finis csoportok, amiken eddig több mint 150 fő vett részt.
 • 2021-ben elindult a blogon a Kisiskolás a gyerekem csoport, és az ovisok szüleinek szóló Napirendi csoport.
 • 2021-ben körfacilitátor és mediátor végzettséget szereztem (utóbbi még folyamatban van)

Ha először vagy itt:

A blog összes bejegyzése időrendben: https://orokbe.hu/

Ha szeretnéd az alapokkal kezdeni, olvasd el a “Gyorstalpaló sorozatot”.

Válasz a gyakori kérdésekre itt.

blogra2

Három gyerekem van, jelenleg 13, 11 és 9 évesek, a két kisebbet fogadtuk örökbe.

Egy jó interjú velem, Polgár Teréz készítette, ebből megismerheted a történetünket.

Válaszaim a gyakori kérdésekre.

20191027_102454

A rólam, családomról szóló írásokat a személyes kategória alatt találod.

Mártonffy Zsuzsanna

23 gondolat “Rólam” bejegyzéshez

 1. Anda 2014. február 23. / 14:30

  Köszönöm ezt a blogot! Nagyon hasznos lesz így! 🙂

  Kedvelés

 2. Hotigris 2014. március 7. / 17:14

  Nagyon örülük ennek a blognak. hiánypótló és nagyon hasznos!
  Sok sikert és kitartást kívánok ennek az életben tartásához, és természetesen a gyerekneveléshez.:-)

  Kedvelés

 3. Dutka 2014. március 11. / 13:08

  Jaj, de jó! Már régen keresek hasonló fórumot. Nekem is van egy vér szerinti és egy jó 2 éve, 7 évesen örökbe fogadott gyermekem. Szükség szerint szívesen megosztom majd a tapasztalataimat, nekem is sokat segített, ha volt kivel konzultálnom… Kíváncsian várom és előre is köszönöm a témákat, útmutatásokat és hozzászólásokat! Gratulálok a szép és tartalmas oldalhoz!

  Kedvelés

  • orokbe 2014. március 11. / 13:45

   Szia! Üdv itt! De érdekes. Épp az idősebb gyerek örökbefogadása a téma a napi posztban is, meg a fórumban is. Mesélhetnél nekünk.

   Kedvelés

 4. Menyhárt Andrea 2014. augusztus 26. / 15:24

  A Titkok és hazugságok című angol film is szól az örökbefogadásról, nagyon érdekes. Érdemes lenne felvenni a filmek listájára.

  Üdvözlet

  Andrea

  Kedvelés

  • Örökbe 2014. augusztus 26. / 19:56

   Szia! Üdv a blogon!
   Igen, nagyon jó film, szerepel a gyűjtésben.

   Kedvelés

 5. anonym 2015. április 17. / 18:30

  Sziasztok,

  Nekem már van egy 3éves gyermekem.Születése előtt elhagyott minket az apja. Azóta egyedül nevelem és sajnos nem lett igazi kapcsolatom. Nagyon szeretnék még egy kicsi tündért, de egyedül sajnos nincs sok esélyem. Jó anyagi körülményekkel rendelkezem és imádnám az új jövevényt is sajátomként. Gyerek szakirányon végeztem pszichológiát és szeretnék örökbe fogadni egy újszülött babát, mert a szándékos teherbeesést etikátlannak tartom, viszont mindenképpen szeretnék még egyet, hogy igazi testvérként növekedjenek. Tudnátok tanácsot adni?

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. április 18. / 08:20

   Szia! Üdv a blogon!

   Egyedülállóként lehet örökbe fogadni. Én még nem hallottam olyan esetet, hogy egyedülállónak második gyereket adtak volna, de végülis nem kizárt. Ha komolyan gondolod, menj el a Tegyeszhez érdeklődni – de számíthatsz rá, hogy nagyon alaposan megnézik, anyagi helyzeted, körülményeid, családi segítséged lehetővé teszik-e két gyerek nevelését. És lehet, hogy alapból eltanácsolnak.
   De ahogy leírod, nincs meddőségi problémád, még fiatal vagy, lehet újabb párkapcsolatod, nem biztos, hogy az örökbefogadás a megoldás a számodra.

   Ja igen, egyedülállók igen ritkán kapnak újszülöttet, erről lesz is poszt, általában kicsit nagyobb (2-3-4 éves), roma gyerekeket tudnak örökbe fogadni. A házaspárokat előnyben részesítik az egyedülállókkal szemben, egyedülálló elvileg olyan gyereket kaphat, akinek nem találnak házaspárt.

   Kedvelés

 6. Cser Renáta 2015. április 29. / 11:37

  Szia!
  Nekünk van egy vérszerinti 4,5 éves kisfiúnk. Egészségügyi probléma miatt nem lehet még egy babánk, így az örökbefogadás mellett döntöttünk. Pest megyeiek vagyunk, tehát a leglasabb ügyintézésbe esünk. Februárban kértünk időpontot a Tegyesztől, júniusra kaptunk. Azt igérték, hogy ha lesz előbb hely hívnak. Érdeklődtünk, de nincs hely előbb. 😦
  Addig is belekezdtünk a ház felújításába, hogy nagyobb legyen a hely, ha már esetleg kettő vagy három gyerek cuccait kell elpakolászni. 🙂
  Szeretném megkérdezni, hogy szerinted mennyi idő alatt zajlik le a hivatalos procedúra, illetve mik az esélyeink arra, hogy még az idén gyerek/gyerekek kerülhessenek hozzánk?
  Elsősorban teljesen egészséges gyereket szeretnénk fél év alatt, de ha van egy picit nagyobb tesó, akkor jöhet mindkettő. A férjem vágyik egy kislányra, de ehhez nem feltétlen ragaszkodunk.
  A származás számomra teljesen mindegy, a férjem viszont a VIII. kerületben nőtt fel és számos atrocitás érte gyerekkorában, ő nehezebben áll rá a gondolatra.
  Ne vagyunk gazdagok, de tisztességes körülmények között élünk, nincsenek komoly anyagi gondjaink. Kertesházunk van, nyugodt, kisvárosi környezetben lakunk, a család is melletünk áll.

  Előre is köszönöm a segítséget és gratulálok a gyönyörű gyermekeidhez!

  Reni

  Kedvelés

  • Örökbe 2015. április 29. / 12:32

   Szia!
   Üdv a blogon! Még az idén biztos nem jön gyerek, erre ne számíts. A várakozás sok mindentől függ.
   Pl. el kéne döntenetek, hogy vállaltok-e cigány babát. Ha igen, és ha minden szóba jövő civilhez bejelentkeztek,
   akkor 1-2 éven belül lesz gyerek. Ha nem, akkor 3-4 év (és utóbbi esetben is jelentkezzetek alapítványhoz, Pest megyében
   nincsenek kisbabák). És csak azért ne vállaljatok, hogy előbb sorra kerüljetek 🙂

   Az pedig igen ritka, mondhatni valószínűtlen,hogy két tesó úgy legyen örökbe adható egyszerre, hogy a kicsi fél év alatti. (Viszont nagyon sok várakozó elfogad ilyen párost.) Erre a lehetőségre ne kalkuláljatok.

   Itt találtok sok cikket a várakozásról, várakozási időről: https://orokbe.hu/tag/varakozas/

   Kedvelés

 7. háztartásbeli andrea 2015. július 3. / 21:47

  Hát ezek a srácok nagyon cukik!

  Kedvelés

 8. Pegazus 2016. január 29. / 12:52

  Nagyon jó a blog, jó, hogy így összefogod az örökbefogadók és örökbefogadottak közösségét és gratulálok a szép gyerekekhez, csodálatos!! :))))))

  Kedvelés

 9. Kollár Tímea 2016. augusztus 9. / 20:50

  Szia! Egy speciális örökbefogadási helyzettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, van-e mód és lehetőség privátban- nem nyilvános blogon történő levélváltásra? Köszönettel! Csillag

  Kedvelés

 10. KlaraL 2017. január 23. / 09:13

  Egy kerdesem lenne: Kanadaban elo 42 eves magyar parnak van eselye otthonrol orokbefogadni? Szuper az oldal! Igyekszem sok cikket elolvasni 🙂

  Kedvelés

 11. Dr. Szász Tibor 2018. február 1. / 14:11

  T. Mártonffy Zsuzsa! Gratulálok a blogjához és remélem, hosszú ideig fog még az örökbefogadni szándékozók rendelkezésére állni. Egyúttal a segítségét is kérem. Friss özvegy vagyok – a feleségem dec. 27-n hunyt el -, gyermektelen. Nagyon szeretnék egy gyermeket örökbefogadni viszonylag magas korom ellenére és valamelyik újságnál státuszhoz jutni. Olyan munka érdekelne, amif otthon is el tudok látni. Egészséges, szellemileg friss vagyok és remélhetően nem sokáig leszek magányos. Mindezek miatt is vállalkozom az örökbefogadásra annak minden nyűgével, de mindenekfelett örömével. Az örökbefogadáshoz és az álláskereséshez kérem ismételten szíves sevìtségét. Köszönöm.

  Kedvelés

  • Örökbe 2018. február 2. / 14:25

   Kedves Tibor!
   Az álláskeresésben nem tudok segíteni. Az örökbefogadás egyedülálló férfiként is lehetséges, de az alkalmasságot mindenkinél konkrétan vizsgálják. Nem írta, hány éves, a gyereknél a szülő legfeljebb 45 évvel lehet idősebb a hazai rendszerben.

   Kedvelés

 12. ABA Mihály 2018. december 14. / 14:18

  Nem Ön véletlenül az, akitől az ötmilliót kérték?
  Illetve, amennyiben nem Ön, de tudja, hogy ki az illető “újságíró”, kérem írja meg a nevét!

  Kedvelés

 13. Takàcs 2019. október 8. / 15:01

  Sziasztok engem öröknbefogadtak … szerencsèsnek mondhatom magam … szeretnèk csecsemőotthonnak ruhàkat vinni . Budapesten hól van ilyen hely ami Csecemőotthon ?

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.