Négyéves az Örökbe.hu

A számok: 436 poszt, havi 15-20 ezer olvasó, 32 találkozó, sok-sok jó élmény és barátság. Az elmúlt évben létrejött egy zárt Facebook-csoportunk, eregettünk sárkányt és néztünk dokumentumfilmeket, és újabb olvasók váltak családdá. Örülök, hogy velem tartotok!

A blogszületésnapot a szombati jelmezbálon fogjuk megünnepelni. Aki szeretne hozzájárulni a blog és a rendezvények fennmaradásához, itt tud olvasni a támogatási lehetőségekről. Köszönöm, ha előfizetéssel vagy adománnyal támogatjátok az oldalt.

A szülinap alkalmából összegyűjtöttem és megválaszoltam azokat a kérdéseket, amelyeket sokan meg szoktatok tőlem kérdezni.

Hányan csináljátok a blogot?

Továbbra is egy ember, én, azaz Mártonffy Zsuzsa.

Mit csináltál korábban?

Gazdasági újságíró voltam 15 évig.

Mivel foglalkozol még?

Az Örökbe.hu mellett én írom a gyerekvédelmi témákkal foglalkozó Gyereksorsok.hu blogot az SOS Gyermekfalvak megbízásából, alkalmanként máshova cikkeket, és főleg a három gyerekemet nevelem.

Reggel 6-kor írod a cikkeket?

Nem, a blogfelületen beállítottam, hogy automatikusan reggel 6-kor kerüljenek ki. A cikkeket már sokkal előbb megírom, sőt, mindig be van időzítve 8-10 poszt előre. Ha meghalok, azt csak 2-3 hónappal később fogjátok észrevenni. 😊

Miért fogadtatok örökbe?

Amiért az emberek szoktak: kevesebb gyerekünk született, mint szerettük volna.

Mennyi idősek a gyerekeid?

A lányom 2009-ben született, a fiaim 2011-ben és 2013-ban, jelenleg (lefele kerekítve) 4, 6 és 8 évesek. A lányomat én szültem, a fiúkat másfél évesen fogadtuk örökbe.

A fiaid testvérek?

Nálunk igen, a származási családjukban nem.

Kisbabát nem akartatok?

Nem ragaszkodtunk hozzá, de nem is zártuk ki. Olyan szempontból inkább akartunk kicsit nagyobb gyereket, hogy minél kisebb legyen a korkülönbség a testvérek között, és nekünk már megvolt a kisbabás időszak, nem akartuk elvenni mástól. De azt mondtuk, az lesz a mi gyerekünk, aki elsőnek ideér. Végül Zsolti fiunk volt a leggyorsabb, és örülünk neki.

Hogy jönnek ki a gyerekek? Okoz gondot, hogy az egyik örökbefogadott, a másik vér szerinti?

Úgy jönnek ki egymással, ahogy általában a testvérek, ahol kicsi a korkülönbség. Hol játszanak, hol ölik egymást. Ebben azonban nem az a döntő, ki örökbefogadott. Az alkalmi koalíciók életkor, temperamentum és az aktuális közös játék mentén alakulnak. Minden gyerek tisztában van vele, ki hogyan érkezett, az örökbefogadás az egész családunk közös ügye, az ilyen programokra (például egy játszóházba) a vér szerinti lányunk is boldogan eljön.

Ismeritek a vér szerinti szülőket?

Nem, titkos örökbefogadás történt mindkét esetben. Annyit tudunk, amennyi az aktából és a hivatalos személyektől kiderült, ez egyik esetben igen kevés, a másikban igen sok.

Tartjátok a kapcsolatot a nevelőszülőkkel?

Igen. Mindkét fiunk szerető nevelőcsaládban élt születésétől 18 hónapos koráig (máshol), sajnos mindkét család messze lakik. Felhívjuk őket évi 1-2 alkalommal, küldünk fotókat, mindkét családhoz visszalátogattunk már.

Mit fogsz szólni, ha felnőve meg akarják keresni a származási családjukat?

Jogos igénynek tartom, és én is ezt tenném a helyükben. A megfelelő életkorban támogatni fogom őket.

Mivel készítetted el a fiúk élettörténeti albumát?

Egy online letölthető Cewe szoftverrel (dm, Rossman honlapján elérhető), a gépemen megszerkesztettem és kiszállították egy üzletbe. De számos más megoldás létezik, és az igazi lifebook sosem ér véget, meg a gyerekkel együtt kell készíteni! (Ehhez akkor a mieink még túl kicsik voltak.) A Mózeskosárnak van egy jó tréningje a témában. Nekünk rengeteget segít az album, a fiúk nagyon szeretik, rendszeresen előveszik. (Találkozókra el szoktam hozni az érintettek engedélyével, hogy ötletet merítsenek belőle a szülők.)

Találkozón egy olvasó és a főszereplő böngészi az albumot

Van egy kérdésem/problémám, felhívhatlak?

Nem. Írj egy mailt, kinn van a címem az oldalon. Szinte minden nap kapok valamilyen megkeresést az olvasóktól, mindenkinek válaszolok, de telefonálni nem szeretnék, ennyiben védem a saját családunk határait. Amilyen ügy meg levélben nem leírható, abban úgysem tudok segíteni. Az olvasók is okosak, ha gyakori a kérdés, biztos volt már valaki hasonló helyzetben, a blog valamelyik fórumán vagy a Facebook-csoportunkban is felteheted.

Kell jelszó a kommenteléshez?

Nem. Bárki kommentelhet.

Vidéki találkozókat is szervezel?

Sajnos a rendezvények nagy része budapesti, de nyáron lesz egy találkozónk a Balatonon. Viszont nagy örömömre már több vidéki városban szerveztek az olvasók örökbefogadói klubokat, ha ilyet indítasz, szívesen kiteszem a rendezvények közé. És természetesen az Örökbe.hu találkozókon is mindenkit szeretettel várunk, bármilyen messziről is érkezik.

Kérdezzetek bátran! Én is kérdezek: miről olvasnátok? 

7 gondolat “Négyéves az Örökbe.hu” bejegyzéshez

 1. phzs 2018. február 8. / 08:55

  Gratulálok a munkádhoz. Én semmilyen formában nem vagyok érintett, de a blog szoros olvasása sokat tágított azon, ahogy az örökbefogadást látom. Nem biztos, hogy másképp gondolkodom, mint korábban, de olyan dolgokat találtam itt, amiről nagyon keveset tudtam, és ez sokat hozzátett ahhoz ahogyan a világról (és a benne élő sárkányfogveteményről) gondolkodom. A segítségeddel az ember-képem pozitívabb lett, ami ebben az elfajzott korban nem kevés. Folytasd ugyanígy továbbra is.

  Kedvelés

  • callis 2018. február 12. / 19:51

   Én sem vagyok érintett, de én is nagyon szeretem a blogot olvasni, és sokat tanultam belőle. Jó a társaság nagyon, értelmes hozzászólások vannak, tényleg a pozitív emberképet is erősíti. Gratulálok a bloghoz, és sok erőt a folytatáshoz, mert várjuk!

   Kedvelés

 2. Stuffy 2018. február 8. / 15:28

  Boldog Születésnapot az oldalnak és köszönet a megannyi munkáért:) Indulás óta itt vagyok és sokat köszönhetek az oldalnak ,Neked is Zsuzsa:)) Sok-sok erőt kívánok:)

  Kedvelés

  • Stuffy 2018. február 19. / 21:01

   Na mindegy,süket fülek

   Kedvelés

 3. Sugi 2018. február 9. / 12:45

  Nagyon boldog 4. születésnapot! 🙂 Az elejétől olvasom a blogot, néha-néha hozzászólok, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a témában. Nagyon összeszedett, átlátható, hasznos a blog.
  Még nagyon sok évfordulót! 🙂

  Kedvelés

 4. BJ 2018. február 9. / 13:45

  boldog szülinapot és gratulálok! hálásan köszönöm a munkádat én is !! 🙂

  Kedvelés

 5. zoe.va 2018. február 20. / 16:08

  Boldog születésnapot az oldalnak! Köszönöm a sok-sok érdekes cikket, és szívhez szóló történetet, amit itt olvashatok!

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.