Roma származás csoport

A hazai örökbefogadási rendszerben a gyermek származása többnyire bizonytalan, ám az örökbefogadókban sok félelem és kérdés él a téma kapcsán. Most egy zárt, 4 alkalmas online csoportba hívjuk azokat az örökbefogadó szülőket és erre készülőket, akik szeretnének tudatosan foglalkozni a gyerek roma vagy bizonytalan származásával, a saját félelmeikkel, kérdéseikkel.

A csoportot vezeti Gubcsi Judit, a nyolc éve működő Romadopt Klub megálmodója, ami egy nagyon sikeres és hiánypótló kezdeményezés a témában, az évek alatt közel 40 szakmai és családi programmal, népes közösséggel. Judit magánemberként is egy évtizede nevel két cigány származású gyereket, és megosztja velünk tapasztalatait. Aki előzetesen megismerkedne Judit megközelítésével, olvassa el ezt az interjút vele.

A csoportot menedzseli Mártonffy Zsuzsa, az Örökbe.hu blog gazdája (szintén érintett szülőként).

Időpontok: 2023 elején új csoport indul. Aki jelentkezik az alábbi nyomtatványon, azt értesítjük az időpontról. Online, a Zoom segítségével.

Részvételi díj: 35 ezer forint/család (azaz ezért a házastársad, testvéred vagy anyukád is részt vehet).

Alkalmak és témák:

  1. alkalom: Bemutatkozás. Mi a cigányság? A cigány származás a hazai örökbefogadási rendszerben. Ki alkalmas cigány gyerek örökbefogadására? És mi van azzal, aki nem? “Lehet roma, de ne látsszon rajta”, bizonytalan származás – mit jelentenek ezek a kikötések? Ha nem teszek kikötést, biztos roma gyerekem lesz? Én el tudom majd fogadni őt?
  2. alkalom: A gyerekek mikor észlelik az eltérő kinézetüket? Hogy kezeljük, ha a család előítéletes. Mindenki látni fogja rajta, hogy nem a vér szerinti gyerekünk? Megmondjuk, kinek, mikor? hogyan kezeljük családként is a minket érő kérdéseket, odamondogatásokat? Miben más egy cigány gyerek örökbefogadása? És ha ismeretlen a gyerek származása?
  3. alkalom: Az előítéletek, a kirekesztés kezelése. Hogy vértezzük fel ezek ellen a gyereket? Milyen életkorban milyen előítéletekre számíthat a gyerek?
  4. alkalom: A cigány identitás. Van a mi gyerekeinknek olyan? Muszáj ezzel foglalkozni? A kulturális örökség átadása/át nem adása. A mi feladatunk ezt átadni? Hogy alakul a gyerek identitása? Könyvek, filmek, mesék, programok.

Természetesen folyamatosan van lehetőség kérdezni, a saját történetedet megosztani. Előre is küldhetsz témákat, amiket szeretnél érinteni a csoportban.

Szeretettel várunk gyakorló szülőket, várakozókat és az örökbefogadáson most gondolkodókat. Nem feltétel, hogy valaki cigány gyereket fogadjon örökbe, és nem akarunk senkit “megtéríteni”. A cél az, hogy legyen egy hely, ahol lehet erről a témáról beszélgetni, szembenézni a saját kételyeinkkel, félelmeinkkel, sorstársakkal beszélgetni. Mindenkinek a saját válaszát kell megtalálni, ehhez próbálunk segítséget adni sok beszélgetéssel.

A csoport zárt, azaz aki jelentkezik, az vállalja, hogy részt vesz végig. Menet közben már nem lehet csatlakozni. Természetesen azt megértjük, ha egy-egy alkalommal közbejön valami, vagy épp a gyerekeddel kell foglalkozni a program közben.

A csoportban tegeződünk, alapelv a tiszteletteljes kommunikáció. Lesz egy Facebook-csoportunk is, ahol az órák között és után is kapcsolatot tarthatunk egymással.