Február 20-i találkozó: fejlesztési lehetőségek

Általános

Jön a februári blogtalálkozó, az általatok kért szakmai programmal!

Mikor: 2016. február 20., szombat 10 óra. Ekkor kezdődik a kötött beszélgetés, aztán déltől átcsap kötetlenbe.

Hol: Bárányfelhő Fejlesztő Gyermekközpont, Budapest, 1062 Városligeti fasor 40. 12-es kapucsengő, félemelet. A Városliget közelében, számos troli és a kisföldalatti is jár a közelben. Térkép itt.

Téma: az örökbefogadott gyerek fejlődési elmaradásai és a fejlesztési lehetőségek. Beszélgetőtársaink lesznek a központ szakemberei: gyógytornász, logopédus, pszichológus és gyógypedagógus. Tóth Zsuzsa pszichopedagógus, a központ vezetője is ott lesz, akivel már olvashattatok a blogon interjút.

IMG_6703_1 copy

Lehet előre küldeni kérdéseket a szakembereknek, akik a helyszínen majd válaszolnak. (Nekem küldjétek mailben, és persze írjátok oda, hogy kitől kérdezitek.)

Gyerekek: jöhetnek, egy szomszédos szobában fognak rájuk vigyázni a központ munkatársai, míg a felnőttek a beszélgetésen vannak. A gyerekek megvizsgálására most nem lesz mód.

Rágcsálnivalót hozhattok.

Jelentkezési határidő: február 13. (nálam, mailben, pontos létszámmal, a gyerekfelügyelet tervezéséhez)

A találkozón készülhetnek fényképek, amiket szeretnék feltenni a blogra. Aki ehhez nem járul hozzá, az jelezze!

Szeretettel várok minden olvasót! Küldjetek kérdéseket!

16 responses »

 1. Zsuzsa, erről a beszélgetős napról lesz valamilyen összefoglaló, Nagyon kíváncsi lennék, milyen problémák és milyen megoldások, lehetőségek merültek fel.
  Nem tudtam részt venni, nálunk influenza tombol…

  Kedvelés

  • Én már jelentkezni sem merek. Mindig közbejön valami. Idén még nem volt olyan hét, hogy valaki ne lett volna beteg. Sajnos a kicsilány nagyon. 😦 Az influenza a kisebb baj, ő mostanában az ilyen szaroktól befullad…

   Viszont engem is nagyon érdekelne minden tipp és trükk, a fiamnak még mindig úgy érzem, hogy kellene egy kicsi rásegítés. Szóval a szorgos jegyzetelők jelentkezzenek.

   Kedvelés

 2. Akkor pár gondolat, ami bennem megmaradt:

  Ha a gyerek rosszul hall, nehezen beszél, érdemes leállni a tehéntejjel, mert az nyákosít, és eldugaszolhatja az arcüregeket. Gabonatejeknél ezt nem figyelték meg.

  Az “átlagos” gyerekek sem lesznek hatévesen iskolaérettek, hát még a mi, mindenféle hátránnyal rajtoló gyerekeink. Semmi baj nem éri, ha csak hétévesen megy iskolába.

  És a kedvencem: ha a szülőnek fogalma sincs, hogy mi történik a gyerekkel a fejlesztésen, akkor az nem jó szakember – a szülőt folyamatosan informálni kell, képben kell lennie, hol tart a gyerek.

  Kedvelés

  • Szobatisztaság: nappali 3 éves kor körül, èjszakai 4-5 éves kor között, mert egy hormont kell termelnie a szervezetnek, hogy sűrűbb legyen a vizelet, és hosszú ideig vissza tudja tartani, és ezen hormon termelése 4-5 éves kor között indul meg. Nem szabad erőltetni! Ha bepisil, nem feltétlenül szorongás az ok. Lehet a csecsemőkori reflex is. Hátgerinc-Csípő reflex, amelynek nagy szerepe van a hiperaktivitás és koncentrációhiány kialakulásában. Ez egy olyan ficánkoló, „farkcsóválás” szerű reakció, amelyet egy csípő és deréktáji inger vált ki. Ez a reflex, ha nem kerül időben gátlás alá, akár a kamaszkorig is eltartó éjszakai ágyba-pisilést okozhat azáltal, hogy a pizsama deréktáji érintése vizelési ingert kelt. Napközben a szék támlája, vagy a ruházat, nadrág, öv deréktájban az arra érzékeny gyermeket annyi ingerrel „bombázza”, hogy az képtelen másra figyelni, és ficánkolva, amolyan „farkcsóváló” mozgással szüntelenül igyekszik a reflex által kiváltott feszültséget levezetni
   Ha felmerül bennünk, hogy a gyerek nem úgy fejlődik, ahogy kell, először azt kell ellenőrizni, hogy ezt nem egészségügyi probléma okozza-e. Pl, ha nem tisztán beszél- nyelve fel van-e vágva, fogazat, orra nincs-e eldugulva, orrmandula nem szorul-e kivitélre, hall-e rendesen stb. Ha nincs szervi baj, akkor lehet fejleszteni, ellenkező esetben először az egészségügyi dolgot kell kezelni.
   Fejlesztéskor otthon is kell gyakorolni. Ilyenkor ne házifeladatról meg kötelező dologról beszéljünk, hanem JÁTÉKként felfogva.

   Kedvelés

 3. Visszajelzés: Találkozó október 22-én: iskolaérettség | Örökbe.hu

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.