Gyereksorsok cikkajánló 2016. május

Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjáról ajánlok pár, ide kapcsolódó cikket a közelmúltból.

https://gyereksorsok.hu/2016/02/14/barbi-nagykoru-fiatal-sos/

Barbi állami gondozásban nőtt fel, de több testvére örökbefogadókhoz került.

“Összesen tizenketten vagyunk már testvérek. Mi voltunk heten az SOS-ben, a többiek utána születtek. Ketten intézetben vannak, a többiek örökbe lettek adva, mert róluk már anyu lemondott. Kettő kivételével titkos örökbeadás volt. Egyszer voltam az önkormányzatnál, szerettem volna megtudni, mi lett velük. Volt egy segítőkész ügyintéző, aki utánanézett, mondta, hogy hol kell utánakérdeznem. Írtam az illetékes önkormányzatnak, hogy szeretném tudni, hol vannak, de még csak nem is válaszoltak.”

https://gyereksorsok.hu/2016/05/05/a-kortars-csalad-13-plusz-1-formaja/

Az örökbefogadás csak egy közülük.

“Mi is a család? Egy férfi és egy nő szerelmen alapuló, papírral megpecsételt együttéléséből közösen tervezett, világra hozott és nevelt gyerekek? Összeszedtük, milyen sokszínű is a családok világa mostanában. Természetesen az egyes típusok keresztezik egymást, egy család több formában is érintett lehet, időben is változhat a helyzete. És van, aki szándékosan vállal egy helyzetet, másnak meg egyszerűen úgy alakult az élete.”

https://gyereksorsok.hu/2016/05/12/neveloszulo-jelentkezes-feltetelek/

Sok olvasót foglalkoztat a nevelőszülőség. Egy cikk, amiben az összes feltételt, gyakori kérdést és tévhitet összeszedem. Kiderül, ki jelentkezhet és mi jelent alkalmatlanságot.

“A közhiedelemmel ellentétben:

  • Albérletben is lehet valaki nevelőszülő (a tulajdonos engedélye szükséges)
  • Férfiak és nők is jelentkezhetnek, családi állapottól függetlenül.
  • Nem akadály, ha van állása a nevelőszülőnek (sőt, inkább előny).
  • Nem akadály, ha van gyereke a nevelőszülőnek, és az se, ha nincs.
  • Attól még, hogy valaki felnevelt három gyereket, nem biztos, hogy alkalmas.”

https://gyereksorsok.hu/2016/05/26/kadar-janos-gyerekkora/

Nem, őt nem fogadták örökbe, de sok hasonlóság van az itteni történetekkel. Élete első hat évét nevelőszülőknél töltötte, utána nehezen szokott össze az anyjával, és csak felnőttként találkozott az apjával, már az ország első embereként. 104 éve született Kádár János.

“Apját egész gyerekkorában nem látta. Apja, Krezinger János egyébként a szülés után egy évvel, 1913-ban megnősült, három fia született. Kádár már az MSZMP főtitkára volt, mikor 1958-ban véletlenül értesült az egyik féltestvére létezéséről. Egy Somogy megyei téeszlátogatáson szóltak neki, hogy féltestvére, a közben magyarosított nevű Kertész János Kaposváron pártalkalmazott. A két János ezután találkozott, továbbra is kapcsolatban maradtak, de nem mélyült testvérivé a viszonyuk.

1961-ben, egyetlenegy alkalommal az apját is meglátogatta, akkor még mindhárom féltestvére élt. A visszaemlékezések szerint az apa bort töltött és azt mondta: „fiaim, emeljük poharunkat arra, hogy együtt a család”. Kádár ezután többször nem kereste apját, a temetésére sem ment el, csak egy koszorút küldött. „A vérség nem igazi kötelék – mondja Kádár. – Leéltünk egy életet úgy, hogy nem is tudtunk egymásról. Ezt nem lehet se bepótolni, se helyrehozni” – sommázta a nyolcvanas években Gyurkónak.”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.