Babaköszöntő, 2020. augusztus

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe. 

Nicknév: Sziszka

Kik vagytok? A férjemmel 8 éve vagyunk házasok, van egy vér szerinti fiunk, aki természetes úton érkezett, majd testvért szerettünk volna, de nem jött. Kivizsgáltattuk magunkat és az eredmények azt mutatták, hogy lombikkal lehetne csak testvér. Lombikozni nem szerettünk volna, és ekkor jött az örökbefogadás gondolata. Mindketten pozitívan álltunk hozzá, majd felkerestük a helyi Tegyeszt.

Miben vagytok mások, mint mások? Szerintem semmiben nem vagyunk mások, talán annyiban csak, hogy már van egy fiunk.

Ki érkezett? Olívia Leila érkezett 15 hónaposan, nevelőszülőktől, megyei listáról (Zala). Egészséges, örökmozgó, csodaszép kislány.

Mennyit vártatok? Jelentkezéstől 2 év 2 hónapot.

Mennyit várt a gyerek? Születése után csecsemőotthonba került, itt még a szülőanya kétszer meglátogatta, majd 5 hónaposan nevelőszülőkhöz került. Örökbe fogadhatónak nyilvánítása után 1 hónapot várt.

Miért pont ő? 1 – 3 és fél éves korig (jelentkezéskor volt a fiunk 4 éves), korrigálható egészségügyi állapotú, származási kikötés nélkül, lány gyermekre vártunk. Előtte volt egy kiajánlásunk egy kisfiúra, de azt visszautasítottuk.

Miért pont ti? Mi jöttünk a sorban.

A tanács, ami jól jött volna utólag: A papírok intézése nem volt egyszerű. Az születési anyakönyvi kivonatát elrontották, ami a lakcímkártyánál derült ki. Ennek következménye az volt, hogy az új adókártyáját a szülőanya lakcímére postázták, amit szerencsére egy lelkiismeretes ügyintézőnek hála, sikerült még a postázandó levelek közül kivetetni. Telefon telefont követett, hogy minden rendben legyen.

A legnagyobb problémátok most: Nincs problémánk, néha úgy érezzük magunkat, mint az Instant családban :-), minden tökéletes, Olívia nagyon jó kislány, jól eszik, jól alszik (végig alussza az éjszakát már a kezdetek óta), tökéletes gyerek, szerencsénk van vele.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: A tanfolyam nagyon jó és hasznos volt, csak ajánlani tudom mindenkinek, mindenre felkészített minket.

Miről olvasnál szívesen? Hogyan készítsünk élettörténeti könyvet, hogyan mondjuk, meséljünk az örökbefogadásról a gyermeknek.

*****

Kik vagytok? Debreceni 40-es házaspár vagyunk. Tíz éve vagyunk házasok. Több sikertelen lombik után elhatároztuk, hogy örökbe fogadunk. Szerencsére a család, a baráti körünk és a munkahelyünk is pozitívan állt hozzá.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem vagyunk mások, a környezetünkben sok a gyermektelen házaspár, de csak kevesen indultak el az örökbefogadás útján.

Ki érkezett? Egy gyönyörű, okos, egészséges 3 éves kislány érkezett a Tegyeszen keresztül megyei listáról, titkos örökbefogadással. Leila egy kis szeretetgombóc, jókedélyű, eleven, nagyon mozgékony, rendkívül kommunikatív kislány.

Mennyit vártatok? 2016 októberében jelentkeztünk, 2017 januárjában lett határozatunk, 2020 januárjában érkezett a hívás, már meghosszabbításra került a határozatunk.

Mennyit várt a gyerek? Leila 8 hónapos koráig volt csecsemőotthonban a szülőanyjával (majd nélküle), 8 hónapos korától nevelőszülőknél élt. 2019 decemberében lett örökbefogadható.

Miért pont ő? 0-3, hosszabbítás után 0-4 éves korú gyermekre vártunk, korrigálható egészségi állapotú, származási kikötéssel. A beszédfejlődésben volt elmaradása, de már az első találkozáskor látszott, hogy nem lesz gond vele, azóta teljesen behozta a lemaradását és egész nap beszél. Korábban nem volt kiajánlásunk.

Miért pont ti? Mi jöttünk a sorban, és mindkettőnkre hasonlít kinézetre és természetre egyaránt.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Sok türelem a bürokráciához… Azt gondoltam, hogy a közigazgatás nem tud meglepni, de sikerült. A hatáskörváltozás és a karantén időszaka miatt minden határidőt túllépve, hibás határozatot sikerült összehozni a gyámhivatalnak, amely miatt csúszott az anyakönyvezés, majd a régi taj számot nem inaktiválták és ez okozott problémát,

A legnagyobb problémátok most: Nincs semmi olyan problémánk, ami az örökbefogadással lenne kapcsolatos. Az életkori sajátosságok persze nálunk vannak, de ez nem probléma, hanem megoldandó feladat.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Rendkívül gyors volt a barátkozás, pénteken volt a rápillantás, következő héten szerdán az első találkozás, majd az azt követő héten csütörtökön hazavihettük. Gyakorlatilag két hét sem volt, de utólag nagyon jó volt így, hogy a karanténos időszakba nem csúsztunk bele. Sokkal nehezebb kezdetre, beilleszkedésre, átkötődésre számítottunk. Leila nagyon gyorsan beilleszkedett a családba, mintha mindig velünk élt volna.

Miről olvasnál szívesen? Nagy kedvenc a babaköszöntő, de szívesen olvasnánk nagyobb gyermekek örökbefogadásáról is.

******

Nicknév: nincs, olvasók vagyunk

Kik vagytok? 12 éve vagyunk házasok, sajnos nem lehetett gyermekünk, ezért az örökbefogadást választottuk. 2016-ban örökbe fogadtuk kisfiunkat, Andrást, négyévesen, majd 2017-ben Teréziát, ő is négyéves volt akkor. A két gyermek között 11 hónap van. Mindkettőjükkel szerepeltünk a rovatban.

Miben vagytok mások, mint mások? Négy év alatt nagycsaládosok lettünk. És, bár a feleségem is sokat dolgozott otthonról, nálunk az apa volt gyeden.

Ki érkezett? Viola 3 évesen érkezett hozzánk, országos listáról, nevelőszülőktől, akik a születése pillanatától gondozták. Nagyon mosolygós, barátságos kislány. A három gyerek az első pillanattól kezdve nagyon jól kijön egymással, mintha mindig is testvérek lettek volna. A koronavírus miatti karantén helyzetben mi voltunk az utolsók, akik gyermekkel jöhettek haza, az utánunk következők sajnos nem voltak ilyen szerencsések. Amúgy nekünk jól jött a koronavírus, mert itthon voltunk mind az öten, összeszoktunk teljesen.

Mennyit vártatok? 2 évet vártunk.

Mennyit várt a gyerek? 3 évet. Soha nem látogatták.

Miért pont ő? Nagyon hasonlít a három gyerek egymásra, külsőleg is és belső tulajdonságokban is.

Miért pont ti? A mi családunkat választották.

A tanács, ami jól jött volna utólag: A harmadik gyereknél már rutinosak vagyunk.

A legnagyobb problémátok most: Három gyerek három helyen kezdi a tanévet. Három erős egyéniség.

******

Nicknév: Edy és Gaby

Kik vagytok? 39 és 37 évesek vagyunk, 7 éve házasok. Harmadik gyermekre vártunk a Tegyesz útján, bár az Alfához is beadtuk. Az első kettő is örökbefogadott, 5 éves fiú és 4 éves kislány a Tegyesz útján. Az első örökbefogadással szerepeltünk is itt.

Miben vagytok mások, mint mások? Szerintem semmiben, ugyanolyan örökbefogadó család, mint a többi, akik gyermekre várnak.

Ki érkezett? 5 hónapos kicsi fiú, nevelőszülőtől, teljesen egészséges.

Mennyit vártatok? Pontosan 2 évet.

Mennyit várt a gyerek? 5 hónapot várt, hamarabb örökbefogadható lett volna, csak a vírus közbeszólt sajnos. Anyukája lemondott róla.

Miért pont ő? Első látásra szerelem volt nálunk. Mi 0-2 éves bármilyen nemű babára vártunk, egészségileg elfogadóak voltunk, származást tekintve megtekintés után döntünk. Jól döntöttünk, hogy elhoztuk. Eszik, alszik, nyugis kisbaba. Egy visszautasításunk volt tavaly májusban.

Miért pont ti? Azt nem tudjuk pontosan. Talán mert elfogadók voltunk és legalábbis én kisfiút szerettem volna. Úgy tudom, az előttünk állók mind kislányra várnak.

A tanács, ami jól jött volna utólag: gyakorlott örökbefogadóként most nem volt ilyen.

A legnagyobb problémátok most: a három gyerek összeszoktatása.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: semmi. Minden ugyanúgy volt, ahogy ott átbeszéltük.

Miről olvasnál szívesen? További családokról, akiknek sikerült.

******

Kik vagytok?

40-es éveiben járó házaspár vagyunk, akik gyermekre vágyakoztak

Miben vagytok mások, mint mások?

Egyrészt talán nem a sokak által bejárt orvosi vonalat követtük; vagyis nem kezdtünk bele semmilyen mesterséges eljárásba; az örökbefogadást valahogy természetesebbnek, hozzánk közelebb állónak éreztük, bár ez nem jelenti azt, hogy az örökbefogadás elhatározásáig vezető út ne lett volna hosszú és rögös. Másrészt – de ez talán sok más örökbefogadóra is igaz –nagyon sokat dolgoztunk magunkon és a kapcsolatunkon, hogy egy gyermek ideérkezhessen és őt igazán be tudjuk fogadni.

Ki érkezett?

Egy újszülött kislány, egy „tündéri manó” nyílt örökbefogadáson keresztül, a Fészek Alapítvány közvetítésével, még éppen a koronavírus járvány kitörése előtt. Mosolygós, derűs, már most „beszédes”, a világra és annak minden rezdülésére élénken figyelő (és most már nem is olyan) pici lány.

Mennyit vártatok?

Kicsit több, mint 3 évet a Tegyeszhez való jelentkezéstől számítva.

Mennyit várt a gyerek?

Fél napot. A születését követő napon ismerkedtünk meg vele és azóta együtt vagyunk. A majdnem két hét kórházi tartózkodás alatt már mi voltunk vele végig

Miért pont ő? Miért pont ti?

Mert mi Őt hívtuk, és mert Ő minket választott.

A tanács, ami jól jött volna utólag:

Valószínűleg megkaptuk ezt a tanácsot is – mint oly sok mást -, de csak később érkezett meg hozzánk, később váltunk nyitottá rá. Nevezetesen, hogy tenni kell/tenni érdemes az örökbefogadásért. Nálunk onnantól működtek jobban a dolgok, amikor a passzív várakozást elkezdtük aktivitásba fordítani: örökbefogadós találkozókra, rendezvényekre kezdtünk járni, feltérképeztük a városunkban a kapcsolódási lehetőségeket, és mivel újszülött is szóba jöhetett, elmondtuk sok olyan ismerősünknek az örökbefogadási szándékunkat, akik potenciálisan krízisterhesekkel kerülhettek kapcsolatba. Ezektől valahogy kezdtük azt érezni, hogy megtettük, ami tőlünk telt, ami emberi hatáskör és a többit a sorsra, az égi erőkre bízhatjuk. És végül az égiek (és a földiek egyaránt) megsegítettek minket.

A legnagyobb problémátok most:

Időnként az alváshiány, a kimerültség és a segítségek hiánya, de eddig ezeket jól megoldottuk, tudunk számítani és támaszkodni egymásra.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok:

Valószínűleg ahány örökbefogadás, annyiféle. Mi az elején rendkívül sok viszontagságon mentünk keresztül (hosszú körházi tartózkodás, gyámhivatali átszervezés, sokórás gyámhivatali tárgyalás, stb.), de ezeket ma már szerves részeinek tekintjük a lányunkkal való találkozásnak és a közös történetünknek.

Miről olvasnál szívesen?

A kapcsolattartás különféle formáiról, lehetőségeiről a vér szerinti anyával/családdal illetve felnőtt örökbefogadottak történetét, különös tekintettel az ő belső megéléseikre az örökbefogadó családjukkal kapcsolatban és az identitáskeresésük folyamatáról, annak egyes állomásairól a különböző életkori szakaszokban.

Egy gondolat “Babaköszöntő, 2020. augusztus” bejegyzéshez

  1. Sziszmancs 2020. augusztus 31. / 14:01

    Köszönöm szépen a történeteket, mint mindig, most is nagyon jó volt olvasni! 😊

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.