Babaköszöntő 2024. június

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe.

Nicknév: karácsonyi csodababa

Kik vagytok? 40 környéki házaspár vagyunk 16 éve együtt, 9 éve házasok. 20 évig Budapesten éltünk, és pont a gyerekvállalás/örökbefogadás miatt is döntöttünk úgy, hogy egy vidéki kisvárosba költözünk.

Miben vagytok mások, mint mások? Miközben komoly és felelősségteljes munkánk van, a magánéletben tudunk nagyon komolytalanok és könnyedek lenni.

Ki érkezett? A kislányunk a Gólyahír Egyesületen keresztül érkezett 2023 decemberében, egyenesen egy tőlünk kicsit távoli kórházból hozhattuk haza, 19 napos volt ekkor. Koraszülöttként jött a világra, a biológiai anyukája már eleve örökbe szerette volna adni, és még a kórházban jelezte, hogy lemond róla – a mi szerencsénkre. Most, fél évvel később már nagyon szépen fejlődik a lányunk, fokozatosan hozza be a lemaradását, kiegyensúlyozott babává vált.  

Mennyit vártatok? A legelső tegyeszes bejelentkezéstől számítva 1 nap híján 4 évet. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy különösen szerencsétlenek voltunk a hivatali ügyintézéssel. Pont a COVID kirobbanásakor kezdtünk bele az eljárásba, emiatt 11(!) hónap alatt lett határozatunk. Aztán amikor a finisbe értünk volna, elköltöztünk Budapestről, ami miatt pár hónapig még nem voltunk fogadóképesek. Utána még meg kellett újítani a határozatunkat – de két hónappal később már volt is egy kisbabánk.

Mennyit várt a gyerek? Kéthetes korában hívtak minket – onnantól számítva 6 nap múlva már otthon is voltunk. Fantasztikus karácsonyi csoda volt, a kórházban, a hivatalokban nagyon segítőkészek voltak, és december 24-én mehettünk haza végül.

Miért pont ő? Nagyon messziről indultunk. Az örökbefogadás kezdetén egyikünk 1,5-2 éves gyerekben gondolkodott, esetleg többen is, származási megkötés nélkül, lehetőleg titkos örökbefogadással. A másikunk újszülöttet szeretett volna, nyílt örökbefogadással, származási megkötéssel. A határozatunkban végül 0-2 éves, bizonytalan származású kisgyermekre vártunk, a normál életvitelbe illeszthető egészségügyi állapottal, országos listán is, alapítványoknál is. A kislányunkat végül is nyíltan fogadtuk örökbe újszülöttként. Roma származású. Hatalmas önismereti úton mentünk keresztül az elmúlt évek alatt, amiben nagyon sokat segített a felkészítő tanfolyam, de voltunk örökbefogadós találkozókon, Finis csoportban is. Azt kellett megtanulnunk, hogy az örökbefogadás főszereplője az örökbefogadott gyermek.

És miért pont ő? Egyszerűen tökéletes időben érkezett hozzánk a nekünk tökéletes baba. Pont belevágtunk az új életünkbe az új otthonunkban, szerintünk ő is megérezte, hogy most már jönnie kell. Amikor először megláttuk, tudtuk, hogy ő lesz a mi babánk, onnantól kezdve pedig ment minden, mint a karikacsapás!

Miért pont ti? Eredetileg nem minket választottak ki, de az első házaspár magánéleti okokból kénytelen volt visszalépni. Szerintünk ez azért történt így, hogy hozzánk kerüljön. Nagyon természetesen és magától értetődően váltunk egy családdá, korábban nem biztos, hogy ennyire tudtunk volna rá figyelni.

A tanács, ami jól jött volna utólag: mi azt tanultuk a tanfolyamon, hogy ne vegyünk előre gyerekholmikat, ne rendezzük be a szobáját. Így viszont másfél óra alatt vettünk meg mindent neki egy bababoltban, és a családunkkal együtt hajnali háromig szereltük össze a kiságyat, hogy kész legyünk a másnapi környezettanulmányra. Azt tanácsolnánk, hogy ebben a kérdésben a középutat érdemes megtalálni, vannak olyan babaholmik, amiket több évig használ az ember! És még egy: nagyon sok dolgot bérelni is lehet!

A legnagyobb problémátok most: jön a foga…

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: hiába volt egy nagyon jó, részletes és aktualizált listánk a hivatali ügyintézésről, nagyon meggyűlt a bajunk a személyi okmányok beszerzésével. Eleinte arról is nagyon kevés infónk volt, mit jelent, mivel jár az ő koraszülöttsége, nagyon agilisnak kellett lenni, hogy minden tudnivalót megszerezzünk. Erre egyáltalán nem lehetett felkészülni.

Miről olvasnál szívesen? Az örökbefogadási trauma hatásáról a gyerekek fejlődésében, és hogy mit lehet tenni annak érdekében szülőként, hogy ezt mérsékeljük.

******

Nicknév: Cili és Csabi

Kik vagytok? 44 és 42 évesek, 2014 óta alkotunk egy párt, 2016 óta házaspár vagyunk. Magyarországon sajnos nem igazán foglalkoztak már velünk korai petefészek-kimerülés miatt, ezért külföldön próbálkoztunk donor petesejtes ivf-fel. Négy próbálkozásunkból egy missed ab volt, a többi el sem indult. Ekkor már felmerült bennünk az örökbefogadás gondolata, és jelentkeztünk a Tegyesznél 2018-ban.

Miben vagytok mások, mint mások? Nem gondolom. hogy mások lennénk, ez az út vezetett oda, hogy családdá váljunk.

Ki érkezett? Első gyermekünk 2020 márciusában érkezett hozzánk közel 4 évesen országos listáról, nevelőszülőtől, akiknél nem egészen 2 évet élt. Az aktájában nagyon sok mindent szerepelt (halmozottan fogyatékos), életkorától elmaradt, ami első hallásra kicsit sokkolóan hatott ránk.  De amikor megmutatták a fényképét, na az az igazi szerelem első látásra érzés volt, rögtön igent mondtunk rá. 4 év alatt sok mindent elértünk vele, fejlesztjük folyamatosan, ő meg szépen nyílik ki, mint egy kis rózsabimbó.

2022 és 2024 márciusában érkeztek vér szerinti testvérei a nagynak, teljesen egészségesek 2 és 7 hónapos és 2 év 2 hónapos korban, születésüktől nevelőszülőnél nevelkedtek. (Időközben tudomásunkra jutott, hogy vannak testvérek, és szerettük volna, ha együtt tudnak nevelkedni).A három fiú közül a legkisebb a legzsiványabb, pedig azt hittük, a középső fiú volt az, amikor hozzánk került, de a kicsi viszi a prímet. Nagyon akaratos, nagyon nehezen lehet lekötni tevékenységekkel, de ennek ellenére egy kis szeretetgombóc.

Mennyit vártatok? Az elsőre körülbelül másfél év és utána 2-2 év.

Mennyit várt a gyerek? Ha jól tudom több mint egy éve örökbe fogadható volt, lemondtak róla a szülők egy idő után. A második és harmadik gyereknél eltelt a 3 hónap, hogy nem látogatták mindkettőnél 2 éves kora környékén.

Miért pont ő? 0-4 éves nemi kikötés nélkül és származási bizonytalanságot vállaltunk korrigálható betegségekkel. Sosem idealizáltunk, azt sejtettük, hogy nem kisbabát fogunk kapni, hanem inkább a megjelölt felső korhatár közelit.

Miért pont ti? Szerintem azért, mert mi voltunk elég bátrak igent mondani egy olyan kisfiúra, akit más nem vállalt. A testvéreknél jeleztük, hogyha örökbe fogadhatóvá válnak, akkor őket is szeretnénk örökbe fogadni.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Nem volt ilyen.

A legnagyobb problémátok most: A nagyfiút időközben gyermekkori autizmussal diagnosztizálták, vannak jobb és rosszabb napok, ezeknek a kezelése néha nehezebb.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: a tanfolyam nagyon hasznos volt, mert akkor még voltak „elképzeléseink”, és így sokkal nyitottabbá váltunk és felkészültebbé.

Miről olvasnál szívesen? Fiútestvérek kapcsolatáról, konfliktuskezelésről.

******

Nicknév: Kata, Bálint és Jakab

Kik vagytok?

Kata és Bálint vagyunk, 10 éve egy pár és 6 éve házaspár, 2 hónapja pedig egy csoda kisfiú szülei is. 🙂 Nálunk igen hamar kiderült, hogy nem lehet vér szerinti gyermekünk, így sok beszélgetés, találkozás és egy Anna-Joachim programban való részvétel után úgy döntöttünk, elindulunk az örökbefogadás útján. Közben kiderült, hogy ez sem egy egyszerű út…

Miben vagytok mások, mint mások?

Fiatalok vagyunk és elsőre elutasított minket a tegyeszes pszichológus. Ez egy óriási pofáraesés volt nekünk, de mentünk tovább – egy évig jártunk művészetterápiára, ami végül rengeteget adott nekünk, és utólag már hálásak vagyunk azért, hogy így alakult. (Fél év elteltével újravizsgált minket egy másik pszichológus, így végül 2023 áprilisában kaptuk meg a határozatot.)

Ki érkezett?

Jakab Roland, egy gyönyörű félroma újszülött kisfiú érkezett hozzánk nyílt örökbefogadás útján a Gólyahír Egyesület segítségével. 😊

Mennyit vártatok?

Jelentkezéstől számítva majdnem 2,5 évet. Az alkalmassági határozatunktól számítva viszont csak 1 évet. (Nagyon hirtelen ért minket a hívás, épp nagyban házakat nézegettünk, költözni terveztünk, nem számítottunk még kiajánlásra.)

Mennyit várt a gyerek?

Semennyit. 🙂 Születése után rögtön megkaphattuk őt, s az aranyórát már együtt tölthettük, amiért elmondhatatlanul hálásak vagyunk. ❤️

Miért pont ő?

Amint megkaptuk őt aranyórára, tudtuk, éreztük, hogy ő nekünk született. Jakab egy gyönyörű, békés, kiegyensúlyozott baba, óriási kék szemekkel.

Miért pont ti?

Nem tettünk nemi és származási kikötést és meglehetősen messze lakunk a biológiai apa családjától. Jakabra előttünk 2 házaspár már nemet mondott, így kerültünk mi a képbe- igazi csoda, hogy (határozattól számítva) egy év várakozás után gólyahíres család lettünk.

A legnagyobb problémátok most:

Hasfájás, altatás

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva?

Mivel a szülés előtt megismertük az életet adót, nem izgultunk a 6 hét alatt. Persze, megünnepeltük, mikor letelt, de nem aggódtunk, mert tudtuk, hogy mi áll az örökbeadás hátterében. 😌

Miről olvasnátok szívesen?

Tesó örökbefogadásáról 😊

******

Nicknév: SZK&SZT

Kik vagytok:

23 éve békességben élő pár vagyunk, 14 éve házasodtunk össze. Egy gyermeket szerettünk volna, hogy még jobban kiteljesedjen a kis családunk.

Miben vagytok mások?

Elfogadónak érezzük magunkat, nyitottak voltunk/vagyunk a roma származásra, azon kívül nem gondoljuk, hogy mások lennénk, mint a többi szülő (páros). Hosszú gondolkozás után hoztuk meg a döntést, hogy örökbe fogadunk és életünk egyik legjobb döntése volt.

Ki érkezett:

Egy csodababa érkezett az életünkbe és mosolya mindennap boldogítja szüleit. Hathetesen hozhattuk haza és most már 3 hónapos.

Mennyit vártatok:

Majdnem egy évre az első tanácsadás után kaptuk a telefonhívást. Szülőanyukája születése után lemondott róla.

Miért pont ő:

Egészséges kisbabára vágytunk, első kiajánlásunk volt, amire az első találkozás közben igent mondtunk. Megvolt az a bizonyos ‘Két Igen’ érzés.

Miért pont ti:

Országos listáról választottak párokat, úgy tudjuk, mi voltunk az elsők, akiket hívtak.

A tanács:

Mindig csak az ösztönökre szabad hallgatni, nincs az (kéretlen) jó tanács, ami segít megoldani a nehézségeket, hiszen a gyermeked te ismered a legjobban. Bízz magadban mindig!

Legnagyobb probléma:

Apró nehézségeink vannak, amiket az odaadó figyelem tud orvosolni, hogy minél jobban értsük mikor/mire van szüksége.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .