Örököl az örökbefogadott gyerek?

Általános

Az ismerősök egyik kérdése lehet az örökbefogadás kapcsán: Örököl majd utánatok?

Az örökbefogadott gyerek minden szempontból vér szerintinek számít, tehát örököl az örökbefogadó család után.

Érdekesebb kérdés: örököl-e az örökbefogadott a vér szerinti család után?

jóleszaz3

Titkos örökbefogadás esetén nem.

Nyílt örökbefogadásnál a Polgári Törvénykönyv tavalyi módosítása ebben is változást hozott.

A 2014. március 15. előtt létrejött örökbefogadásoknál örököl a gyerek a vér szerinti család után.

A 2014. március 15. után indult örökbefogadási eljárásoknál csak a családon belüli örökbefogadás bizonyos eseteiben örököl az örökbefogadott a vér szerinti család után. “Ha az örökbefogadás az örökbefogadott egyeneságbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója által történt”, mondja az új Ptk. Más esetekben (például civil szervezetek által közvetített ügyletekben) nem.

Kicsit részletezem a 2014. március 15. előtti nyílt örökbefogadások esetét. (A Ptk. korábbi verzióját itt találjátok.)

Az örökbefogadók félnek, hogy esetleg adósságot örököl a vér szerinti család után a gyerek. Az örökség egészét vissza lehet utasítani, azaz a javakat és a terheket egyben.

Megkérdeztem a két legnagyobb közvetítő civil szervezetet, és még nem volt rá példa, hogy az örökbeadó halála esetén örökösödési ügyben megkeresték volna az örökbeadott gyereket.

Az öröklés “visszafele” is működik, tehát ha más öröklésre jogosult rokon nincs az örökbefogadott gyerek után, akkor a vér szerinti család is örökölhet utána (azon esetekben, ahol ő is örökölne utánuk).

15 responses »

 1. Ez azt jelenti, hogy ha tavaly március 15. után intéztük a nyílt örökbefogadást, akkor az így örökbefogadott gyerekem nem örököl a vérszerinti családja után? Nekem ez így logikus lenne, sőt, így lenne a logikus, ha egyszer az én vérszerinti gyerekem státusába lép, de a lemondáskor az ügyintéző azt mondta az életadónak, hogy a baba örökölhet utána. Ezek szerint rosszul tudta?

  Kedvelés

   • A mi fiunk örököl(ne) a törvény szerint, de a valóságban belegondolva hogyan szerez tudomást egy öf gyerek a vsz szülők haláláról?( Mondjuk a mi esetünkben szerintem nem lesz mit örökölni onnan.) Ha valami csoda folytán mégis tudomására jut, akkor meg a vsz családban felnövő gyerekek hirtelen egy olyan új helyzet elé kerülnek, hogy egy addig ismeretlen testvérük is örököl. Gondolom az ilyen visszásságok miatt változtatták meg a törvényt és ez jól is van így.

    Kedvelés

    • A törvény valahol azt követte le, hogy a nyílt örökbefogadás már nem a családon belül zajlik, hanem kvázi idegenek között, alapítványi-egyesületi közvetítéssel. Ehhez igazították hozzá, némileg megkésve, a jogszabályt, különválasztva a családon belüli és az egyéb nyílt örökbefogadást.

     Kedvelés

 2. Ez nem pont ide kapcsolódik. csak szeretném kérdezni,hogy megkaptad-e az e-mailt amit vissza vissza küldtem. 🙂 nem sürgetésből 🙂 jan 5.-én

  Kedvelés

 3. Nekem a férjem meghalt nem volt gyerekünk. Aférjemnek DNS szerint volt egy lánya A férjem lemondott róla valamilyen okból, nem fizetett utána semmit. , majd örökbe fogadták. A lány örököl-e a férjem hagyatékából?

  Kedvelés

 4. Halló mindenkinek, van egy speciális esetem. Èdesapám meghalt és rajtam kívül van egy féltestvérem. Apám az öcsém ötödik életévében lemondott róla és az anyja élettársa adoptálta.
  A ma 36 éves öcskös, ki egyáltalán semmilyen kapcsolatban nem állt apámmal és nem is ismerte, örökölhet-e a jelenlegi jogszabályok mellett?

  Kedvelés

  • Kedves Ervin!
   A Polgári Törvénykönyv szerint:
   7:72. § [Az örökbefogadott öröklése]

   (1) Az örökbefogadott – az örökbefogadás fennállása alatt – az örökbefogadó szülő és annak rokonai után az örökbefogadó szülő vér szerinti leszármazójaként örököl.

   (2) Az örökbefogadás nem érinti az örökbefogadott törvényes öröklési jogát vér szerinti rokonai után, ha az örökbefogadás az örökbefogadott egyeneságbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója által történt.

   Ez alapján nem örököl az öcséd az apád után.

   Kedvelés

 5. Sziasztok!
  Segítségre szorulok:
  Egy örökösödési ügyem folyik Magyarországon ahol a közjegyzö a következöt kérte tölem:
  egy német bíróság által hozott határozatot (adaptációt) Magyarországon ELISMERHETÖVÈ kell tennem. Sajnos az ügyvédem hívta a közjegyzöt, de nem segített. Milyen bírósághoz kell fordulnom és hogy hívják ezt az eljárást?
  Hálás lennék az ötletér,
  tisztelettel,
  Körösi Ervin

  Kedvelés

 6. Üdvözletem.
  Egy 60 évvel ezelőtti örökbe fogadásról van szó. A vér szerinti apa csak most értesült (egyenlőre csak bemondásra) a gyermekéről. Az örökbe fogadó már elhunyt, az örökbe fogadott ott apai részt örökölt. Most szeretne a biológiai apja után is örökölni. Jogilag ez lehetséges?
  Köszönöm a válaszokat

  Kedvelés

  • Ezt most így kapásból nem tudom megmondani. Nem tudom, hatvan évvel ezelőtt mi volt a jogszabály. Tudni kéne, titkos vagy nyílt örökbefogadás volt-e. De ahogy írod, még él a vér szerinti apa…

   Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.