Örökbe lehet fogadni a menekült gyerekeket?

Rövid válasz: nem. Ezt a kérdést sokan feltették az elmúlt hetekben, sajtóhírekben pedig néha felmerült, hogy lelkes segítők örökbe fogadnák a megismert, megkedvelt gyerekeket. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Ez most egy jogi értekezés lesz, amihez sokat nyaggattam a téma szakembereit.

Az elmúlt 2-3 évben nem volt példa Magyarországon menekült gyerek örökbefogadására (valószínűleg régebben sem, de ezt nem sikerült kiderítenem).

A családdal érkező gyerekeknél ez fel sem merül, a kísérő nélkül érkező kiskorúak 95 százaléka pedig 14 évnél idősebb fiú, és nagy részük afgán. Közülük is nagyon kevés kap menedékjogot Magyarországon, sokan továbbállnak, megszöknek Nyugat felé. Újabb tendencia, hogy ennél kicsit fiatalabb gyerekek is érkeznek, de nem kisbabák.

Fotó: Tuba Zoltán, Index

A menedékjogot kapott gyerekeket a magyar gyermekvédelmi rendszerben (otthonokban) helyezik el. Örökbe adni viszont csak olyan gyereket lehet, akit már nincs esély visszailleszteni a családjába. Ez nagyon nehezen tisztázható egy menekült gyereknél, hogy hol vannak, élnek-e a szülei.

A különböző nemzetközi egyezmények, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye, a Hágai Örökbefogadási Egyezmény és az ENSZ menekült gyerekekre vonatkozó irányelvei elég szigorúan szabályozzák a területet. Ezek kifejezetten nem ajánlják a háború, zavargások vagy természeti katasztrófa sújtotta országokból az örökbefogadást, hiszen ilyen krízishelyzetekben nem lehet tisztázni a gyerekek családi hátterét, esetleg olyan gyereket is elvinnének, akinek később előkerülnek a rokonai. A zavaros helyzet a gyerekkereskedelem melegágya lehet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint csak akkor lehet elindítani az örökbefogadást, ha két évig nem vezettek sikerre a gyerek családjának felkutatására irányuló erőfeszítések.

Általában is nemzetközi örökbefogadásoknál az az irányelv, hogy először a gyermek saját rokonságában kell befogadót találni, majd a saját országában, s ha ez nem sikerül, akkor következhet a külföldi örökbefogadás.

Ilyen szempontból például egy nálunk tartózkodó szír, afgán gyerek is nemzetközi ügynek minősül, tehát a magyar gyámhatóság csak akkor adhatja örökbe, ha ehhez az anyaországa is hozzájárult. A két fenti ország például az amerikai konzulátusi honlapján is közli, hogy nem engedélyez nemzetközi örökbefogadásokat.

tranzit

Még ha ide is cseppenne egy kicsi gyerek szülők nélkül, egy olyan országból, ami nem tiltja kategorikusan a nemzetközi örökbefogadást, ehhez az engedélyek beszerzése igen bonyolult és csak a hivatalos papírok lefordíttatása több százezer forint. És továbbra is igazolni kell, hogy a gyerek árva vagy lemondtak róla a szülei.

Ha a gyerek már három éve menedékjoggal él Magyarországon, akkor kedvezményes feltételekkel kaphat magyar állampolgárságot, onnantól a magyar törvények szerint örökbe adható, a nemzetközi szál kiesik, de a rokonság felkutatásának problémája megmarad, és addigra nagyon el is ment az idő.

Fotók: Tuba Zoltán, Index

9 gondolat “Örökbe lehet fogadni a menekült gyerekeket?” bejegyzéshez

 1. Kata 2015. október 26. / 07:44

  Köszi, újabb ködoszlatás, sztem ezt kiszegelem a szomszédom ajtajára is, nehogy továbbra is rettegésben kelljen élnie… Ahogy feltűnt, nagyon nem bírja a másságot.
  Kicsit off, de elmesélek egy nyúlfarknyi ide, és falhoz vágós sztorit, hogyan is kapcsolódik össze az örökbefogadás a rasszizmus és a xenofóbia:
  Történt ugyanis a minap, hogy kedvesen megállít a falszomszédunk beszélgetni. Idáig egész okénak tűnt. Kérdezi, hogy vagyunk. Mondom, jól. Mire bizalmasan hátba vereget, és közli mindenféle előjel nélkül, és azt mondja: gondoljátok meg az örökbefogadást, mert hát végigment ezen az országon az a horda (menekültek), biztos szétszórták a magjaikat. Akkorát néztem!
  Majd vettem egy nagy levegőt, és közöltem, h meg van gondolva, el van döntve, a gyerek kb fél év múlva érkezik. Nem állok le vele vitatkozni egy ekkora ökörség miatt, gondoltam, inkább haljon meg hülyén… (látjátok, fejlődöm, már nem akarok meggyilkolni minden hülyét 🙂

  Kedvelés

  • Stuffy 2015. október 26. / 10:42

   Hát okéééé O:o hmm érdekes felállás, kinek mi

   Kedvelés

  • regina 2015. október 27. / 20:05

   Erről a hozzáállásból az jut eszembe, hogy miért, neki vajon kiváló és felsőbbrendű magja van? Mert szerintem nem, hiszen nem kértem tőle.

   Kedvelés

   • Kata 2015. október 28. / 05:50

    XD nagyon ott van!!!!!!

    Kedvelés

   • Stuffy 2015. október 28. / 10:34

    az én hozzászólásomra gondolsz?

    Kedvelés

    • eleven 2015. október 28. / 12:06

     Ki nyomkodja a dislike gombot? Es miert?

     Kedvelés

 2. Francicus 2021. augusztus 26. / 10:21

  Szomorú, és sajnálatos hogy egy félárván, árván maradt afgán, szír stb.gyereknek kevesebb esélye van családba hazatalálni, és értem ezalatt a saját vérszerinti családját, vagy az örökbefogadó családját- ezzel aztán még nagyobb megbélyegzésben nő fel egy gyerekotthonban
  😦

  Kedvelés

 3. Misi 2022. március 10. / 11:42

  Nekem meg pont az jutott eszembe a menekült áradat láttán, hogy milyen szívesen fogadnánk örökbe orosz ajkú gyereket a menekültekből, mondván mi is beszélünk oroszul…

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.