Gyakori kérdések a juttatásokról

Ma tipikus és ritkább kérdéseket szedtem össze az örökbefogadott gyerek után járó juttatásokkal és szabadsággal kapcsolatban. Angéla volt a szakmai lektor.

  1. Mikortól jár a gyes, gyed stb.? A hazavitel napjától vagy a tényleges örökbefogadástól? Minden ilyen juttatás a kihelyezés napjától jár, azaz attól a naptól, hogy hazaviszed a gyereket.
  2. Mi jár a barátkozás idejére? Sajnos semmi. Ezt az időszakot szabadsággal (fizetés nélküli szabadsággal, a munkáltató jóindulatával) oldják meg az örökbefogadók. Frissítés: 2020. szeptember 1-től jár tíz nap szabadság a barátkozás idejére, a leendő anyának és az apának is.
  3. Kirúghat a munkaadóm a barátkozás alatt? Igen, a barátkozás alatt nincs munkajogi védettség. Ha hazavitted a gyereket, és gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságot (vagy szülési szabadságot) veszel igénybe, onnantól védett vagy.childrens-shoe-1728295_1920
  4. Mi jár, ha kétévesnél idősebb gyereket fogadok örökbe? Sajnos csak a gyes, havi 25 ezer forint, a gyerek hároméves koráig, (és persze a családi pótlék). Ha háromévesnél is idősebb a gyerek, akkor fél év örökbefogadói gyes jár, szintén havi 25 ezer forint. Frissítés: 2020-tól jár a gyeddel azonos összegű örökbefogadói díj 168 napra, majd a sima gyes a gyerek 3 éves koráig.
  5. Mikor tudom igényelni a juttatásokat? Megigényelheted már a kihelyezés alatt is, ekkor a gyerek régi nevére tudod kérni, és később beadni az új papírokat. Vagy megvárod az új anyakönyvi kivonatot. A gyes, családi pótlék csak két hónapra visszamenőleg igényelhető, ha eddig nem érkeznek meg az iratok, inkább igényeld meg a régi névvel.
  6. Tudom későbbi időponttól is igényelni a juttatásokat, mint ahogy hazavittem a gyereket? Igen. De az életkorhoz kötött juttatások csak a megfelelő korig járnak, például a gyed csak a gyerek kétéves koráig, az örökbefogadói díj is csak a hazaviteltől számított 168 napig, hiába később igényeled.
  7. Mikor fognak megérkezni a juttatások? Lehet, hogy 2-3-4 hónap is beletelik, mire a számládon lesz a pénz.
  8. 3-án vittem haza a gyereket, de csak a következő hónaptól kaptam családi pótlékot. Ez rendben van így? Igen, a családi pótlékot az kapja, akinél elsején volt a gyerek, ha hó közben hoztad el, az egész havit a nevelőszülő kapja.
  9. Letelt a gyes. Milyen mód van rá, hogy tovább itthon maradhassak a gyerek mellett? Táppénz, fizetés nélküli szabadság, távmunka, munkaadó jóindulata. Ha orvos ad megfelelő igazolást, akkor a sérült vagy beteg gyerekkel is el lehet menni gyesre.
  10. Lehet dolgozni az örökbefogadott gyerek mellett, hogy a juttatást is kapjam? Gyed és gyes mellett korlátlanul lehet dolgozni, a három évnél idősebb gyereknél járó örökbefogadói gyes mellett legfeljebb heti 30 órában.
  11. Örökbefogadóknak jár a diplomás gyed? Nem, a törvény kiköti, hogy csak a gyereket megszülő anya kaphatja, örökbefogadónak felesleges igényelnie, el fogják utasítani.
  12. Van vagyona az örökbefogadott gyereknek? Megkapom az addig összegyűlt családi pótlékot? Várhatóan nem lesz vagyona. A családi pótlékot csak azoknál a gyerekeknél gyűjtik külön számlán, akik 2013 előtt éltek gyermekotthonban. Ilyen esetben a gyám elszámol a gyerek vagyonával, azt az örökbefogadó szülő nem költheti el, hanem a gyerek nevére szóló bankszámlán vagy értékpapír-számlán (például a bébikötvényen) kell elhelyeznie.
  13. A bébikötvénnyel van teendőm? Nincs. Pár hónap alatt automatikusan átírják, és kapsz erről egy értesítést (és egy szép új adószámot is).

Kérdezzetek!

6 gondolat “Gyakori kérdések a juttatásokról” bejegyzéshez

  1. Mohabea 2017. december 7. / 14:15

    Köszi szépen az összefoglalót, Zsuzsa!
    Mi huzamosabb külföldi tartózkodás után januárban igényeltük meg a 14 hónapos fiunk után járó családi pótlékot és GYES-t.
    A családi pótlékot visszamenőleg egy összegben előszö júliusban utalták, a GYES-t viszont csak két panasztételt követően szeptemberben.

    Kedvelés

  2. lazandi 2017. december 7. / 16:20

    Családi pótlék és gyes igénylés lezajlása közel fél év volt… az első hónapra járó családi pótlékot a nevelőszülő eltérő nyilatkozata miatt 8 hónapig visszatartották és a megyék egymásra mutogattak. bébikötvény sem volt automatikus, sőt. a gyermekvédelmi gyám szólt hónapokkal később, hogy még mindig ő kapja a leveleket a számláról, próbáljunk tenni valamit. időközben persze minden rendeződött 🙂

    Kedvelés

  3. blondia 2017. december 13. / 19:36

    sziasztok!
    Nálunk minden flottul ment ès minden ügyintèző nagyon segìtőkèsz volt😊

    Kedvelés

  4. Anda81 2017. december 15. / 23:20

    A 8-as pontot kiegészíteném Mi szeptember 25-n hoztuk haza a gyermekünket, és a Cst-ről szóló határozatunk szeptember 1-től szól. Felhívtam a Kincstárat, ahol rögzített vonalon közölték, hogy ha az örökbefogadókon kívül más nem igényelte a CST-t, akkor azt visszamenőleg kiutalják az örökbefogadóknak, és így is történt.
    Nyílt örökbefogadás volt.

    Kedvelés

  5. Csilla Csilla 2018. június 15. / 16:06

    köszi.szóval ha már 2-án hozza az ember haza a gyereket akkor is a nevelőszülő kapja a csp-t.holott egész hónapban már nem ő tartja el.jgy is rengeteg dolgot kell beszerezni…ez nem kerek így.vagy ezt utólagosan fizetik? teháttárgy hónapban az eőző havit? mert akkor korrekt.

    Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .