Gyakori kérdések a juttatásokról

Ma tipikus és ritkább kérdéseket szedtem össze az örökbefogadott gyerek után járó juttatásokkal és szabadsággal kapcsolatban. Angéla volt a szakmai lektor.

 1. Mikortól jár a gyes, gyed stb.? A hazavitel napjától vagy a tényleges örökbefogadástól? Minden ilyen juttatás a kihelyezés napjától jár, azaz attól a naptól, hogy hazaviszed a gyereket.
 2. Mi jár a barátkozás idejére? Sajnos semmi. Ezt az időszakot szabadsággal (fizetés nélküli szabadsággal, a munkáltató jóindulatával) oldják meg az örökbefogadók. Frissítés: 2020. szeptember 1-től jár tíz nap szabadság a barátkozás idejére, a leendő anyának és az apának is.
 3. Kirúghat a munkaadóm a barátkozás alatt? Igen, a barátkozás alatt nincs munkajogi védettség. Ha hazavitted a gyereket, és gyermekgondozás céljából fizetés nélküli szabadságot (vagy szülési szabadságot) veszel igénybe, onnantól védett vagy.childrens-shoe-1728295_1920
 4. Mi jár, ha kétévesnél idősebb gyereket fogadok örökbe? Sajnos csak a gyes, havi 25 ezer forint, a gyerek hároméves koráig, (és persze a családi pótlék). Ha háromévesnél is idősebb a gyerek, akkor fél év örökbefogadói gyes jár, szintén havi 25 ezer forint. Frissítés: 2020-tól jár a gyeddel azonos összegű örökbefogadói díj 168 napra, majd a sima gyes a gyerek 3 éves koráig.
 5. Mikor tudom igényelni a juttatásokat? Megigényelheted már a kihelyezés alatt is, ekkor a gyerek régi nevére tudod kérni, és később beadni az új papírokat. Vagy megvárod az új anyakönyvi kivonatot. A gyes, családi pótlék csak két hónapra visszamenőleg igényelhető, ha eddig nem érkeznek meg az iratok, inkább igényeld meg a régi névvel.
 6. Tudom későbbi időponttól is igényelni a juttatásokat, mint ahogy hazavittem a gyereket? Igen. De az életkorhoz kötött juttatások csak a megfelelő korig járnak, például a gyed csak a gyerek kétéves koráig, az örökbefogadói díj is csak a hazaviteltől számított 168 napig, hiába később igényeled.
 7. Mikor fognak megérkezni a juttatások? Lehet, hogy 2-3-4 hónap is beletelik, mire a számládon lesz a pénz.
 8. 3-án vittem haza a gyereket, de csak a következő hónaptól kaptam családi pótlékot. Ez rendben van így? Igen, a családi pótlékot az kapja, akinél elsején volt a gyerek, ha hó közben hoztad el, az egész havit a nevelőszülő kapja.
 9. Letelt a gyes. Milyen mód van rá, hogy tovább itthon maradhassak a gyerek mellett? Táppénz, fizetés nélküli szabadság, távmunka, munkaadó jóindulata. Ha orvos ad megfelelő igazolást, akkor a sérült vagy beteg gyerekkel is el lehet menni gyesre.
 10. Lehet dolgozni az örökbefogadott gyerek mellett, hogy a juttatást is kapjam? Gyed és gyes mellett korlátlanul lehet dolgozni, a három évnél idősebb gyereknél járó örökbefogadói gyes mellett legfeljebb heti 30 órában.
 11. Örökbefogadóknak jár a diplomás gyed? Nem, a törvény kiköti, hogy csak a gyereket megszülő anya kaphatja, örökbefogadónak felesleges igényelnie, el fogják utasítani.
 12. Van vagyona az örökbefogadott gyereknek? Megkapom az addig összegyűlt családi pótlékot? Várhatóan nem lesz vagyona. A családi pótlékot csak azoknál a gyerekeknél gyűjtik külön számlán, akik 2013 előtt éltek gyermekotthonban. Ilyen esetben a gyám elszámol a gyerek vagyonával, azt az örökbefogadó szülő nem költheti el, hanem a gyerek nevére szóló bankszámlán vagy értékpapír-számlán (például a bébikötvényen) kell elhelyeznie.
 13. A bébikötvénnyel van teendőm? Nincs. Pár hónap alatt automatikusan átírják, és kapsz erről egy értesítést (és egy szép új adószámot is).

Kérdezzetek!

6 gondolat “Gyakori kérdések a juttatásokról” bejegyzéshez

 1. Mohabea 2017. december 7. / 14:15

  Köszi szépen az összefoglalót, Zsuzsa!
  Mi huzamosabb külföldi tartózkodás után januárban igényeltük meg a 14 hónapos fiunk után járó családi pótlékot és GYES-t.
  A családi pótlékot visszamenőleg egy összegben előszö júliusban utalták, a GYES-t viszont csak két panasztételt követően szeptemberben.

  Kedvelés

 2. lazandi 2017. december 7. / 16:20

  Családi pótlék és gyes igénylés lezajlása közel fél év volt… az első hónapra járó családi pótlékot a nevelőszülő eltérő nyilatkozata miatt 8 hónapig visszatartották és a megyék egymásra mutogattak. bébikötvény sem volt automatikus, sőt. a gyermekvédelmi gyám szólt hónapokkal később, hogy még mindig ő kapja a leveleket a számláról, próbáljunk tenni valamit. időközben persze minden rendeződött 🙂

  Kedvelés

 3. blondia 2017. december 13. / 19:36

  sziasztok!
  Nálunk minden flottul ment ès minden ügyintèző nagyon segìtőkèsz volt😊

  Kedvelés

 4. Anda81 2017. december 15. / 23:20

  A 8-as pontot kiegészíteném Mi szeptember 25-n hoztuk haza a gyermekünket, és a Cst-ről szóló határozatunk szeptember 1-től szól. Felhívtam a Kincstárat, ahol rögzített vonalon közölték, hogy ha az örökbefogadókon kívül más nem igényelte a CST-t, akkor azt visszamenőleg kiutalják az örökbefogadóknak, és így is történt.
  Nyílt örökbefogadás volt.

  Kedvelés

 5. Csilla Csilla 2018. június 15. / 16:06

  köszi.szóval ha már 2-án hozza az ember haza a gyereket akkor is a nevelőszülő kapja a csp-t.holott egész hónapban már nem ő tartja el.jgy is rengeteg dolgot kell beszerezni…ez nem kerek így.vagy ezt utólagosan fizetik? teháttárgy hónapban az eőző havit? mert akkor korrekt.

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.