Babaköszöntő 2020. szeptember

Bemutatkoznak azok a családok, ahova nemrég érkezett kisgyerek. Mindenkinek gratulálok! Jelentkezzetek a rovatba a zsuzsa.martonffy@gmail.com címen, ha nemrég (egy éven belül) fogadtatok örökbe. 

Nicknév: L család

Kik vagytok? A férjemmel későn találkoztunk, mindketten túl voltunk már a 40-en. Egy sikertelen lombik után be is adtuk a kérelmet a megyei Tegyeszhez. Keresztények vagyunk, az ismeretségi körben több helyen is volt örökbefogadás. A határozatban a következők szerepeltek: 0-3 év közti testvér(eke)t szerettünk volna, nemi kikötés nem volt, korrigálható betegségekkel szemben elfogadóak voltunk.

Miben vagytok mások, mint mások? Először tettünk származási kikötést, de az idő előre haladtával sokat beszéltünk róla, hogy mi is a valódi oka a félelmeinknek, hiszen Isten mindenkit egyformának teremtett és egyformán szeret. Két fő okot találtunk: családi előítéletek és az esetleges alkalmatlanság a később felbukkanó problémáknál (pl. gúnyolódás az iskolában, hogyan tudunk majd segíteni…)

Ki érkezett? Anna 1 évesen, nevelőszülőktől érkezett hozzánk, korrigálható szívhibával. A kórházból rögtön családhoz került, ahol szeretetteljes körülmények között élt. Féltestvére, Jancsi egy hónappal később 4 évesen, szintén nevelőszülőktől érkezett. Több területen is lemaradt a kortásaitól: mozgás, finommotorika, beszéd… Külön nevelkedtek korábban, nem ismerték egymást.

Tolna megyéből vagyunk és Anna érkezett november közepén. Őmiatta hívtak először, és utána derült ki, hogy a rendszerben van a féltesó, aki már országos listán volt. Én nagyon szerettem volna testvéreket, de azt mondták, kicsi az esély…
A családjaink teljesen megváltoztak! Az egyik fél elfogadta a döntésünket, de óva intett minket. A másik oldalnál (ahol erősebb volt a cigányozás) kissé félve mondtuk el, hogy érkezik egy kisfiú is. A reakciójuk mindkettőnket meglepett: azt válaszolták, hogy minél hamarabb hozzuk őt is haza! Olyan szeretettel bánnak Jancsival azóta is, hogy újra és újra elképedek!
Mennyit vártatok? 2,5 év

Mennyit várt a gyerek? Annát soha nem látogatta meg a vér szerinti anyukája, vér szerinti apja ismeretlen. Jancsi 1,5 évesen került nevelőszülőkhöz, és 3,5 évesen vált örökbeadhatóvá a látogatások hiánya miatt.

Miért pont ő? Nem volt visszautasításunk, de a fentiek miatt haboztunk, alkalmasak leszünk-e szülőnek. Jancsi lemaradásaitól is féltünk, képesek leszünk-e segíteni neki felzárkózni.

Miért pont ti? Megyénk kicsi, lassan haladt a sor, de kevesen vállalnak be roma származást.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Sok segítséget kaptunk és kapunk a Tegyesztől. Hálásak vagyunk, hogy bármilyen problémával felkereshetjük őket.

A legnagyobb problémátok most: Jancsit fejlesztésre kell vinni, mert 1,5 éves koráig járókában volt.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Jó volt, hogy sok mindenről hallottunk, bár a valóságban minden gyerek (család) más és más.

******

Kik vagytok? Előző párkapcsolatomból volt egy kilencéves kisfiam, de nagyon szerettünk volna a férjemmel közös gyerkőcöt is. Sajnos ez nem adatott meg, egy orvosi műhiba miatt eltávolították a méhem. Igazából így döntöttünk az örökbefogadás mellett.

Miben vagytok mások? Nem érzem vagy nem érezzük, hogy bármiben is mások lennénk. Ugyanúgy egy átlagcsalád vagyunk.

Ki érkezett? Egy édes kisfiú érkezett hozzánk, Kevin, aki a kiajánláskor volt 14 hónapos. Karcagon volt nevelőszülőnél, bár a Heves megyei Tegyeszen keresztül érkezett, megyei listáról. Teljesen egészséges, fehér bőrű, kék szemű fiúcska.

Menyit vártatok? Az igénylés benyújtásától számítva a kiajánlásig 20 hónapot vártunk, ami szerintünk egyáltalán nem sok.

Mennyit vért a gyerek? Ha Kevin oldalát nézzük, ő is ennyit várt, mert kétnaposan otthagyta a szülőanyja a kórházban, majd három hónaposan került Karcagra nevelőszülőhöz. Onnan még kb. fél év volt, miután kimondták, hogy örökbeadható.

Miért pont ő? Hát, ha lehet így mondani, látatlanban tudtuk, ő a mi fiunk. Jelentkezéskor nem szabtuk meg, hogy fiú vagy lány legyen. Csak az életkorát ami, 0-tól másfél éves korig volt. A súlyos betegségeket kizártuk, de a többivel elfogadók voltunk. Származási kikötésünk se volt. Egy percig nem haboztunk, amikor a Tegyesz felhívott minket.

Miért pont mi? En úgy tudom, hogy más családnak nem ajánlottak ki Kevint. Úgy gondoltak, mi megfelelő család lennénk neki

A tanács, ami jól jött volna utólag: Ilyenkor szerintem tanácsot nem lehet adni. Maximum annyit, hogy idő és türelem. Jó és hasznos dolog a tanfolyam, de teljesen más a való élet, mikor megérkezik a gyerkőc. Pont úgy, mint terhességnél… Sokat olvasol, érdeklődsz és semmi nem úgy történik, mint ahogy le volt írva. Voltak nehézségek, de számítottunk rá mind Kevin részéről, mind a saját részünkről. Kevin megszokott egy közeget, embereket, ahonnan bő egy hónap alatt ki lett szakítva. Mi éltük a mindennapjainkat és egyszer csak lett Kevin. Össze kellett csiszolódnunk négyünknek, ami szerintem nagyon jól sikerült. A nagyobbik fiunk, Levi imádja Kevint és fordítva is igaz. Igazi család lettünk, ez biztos.

******

Nicknév: Matthew

Kik vagytok? Több mint 12 éve vagyunk együtt és 2 éve házasok. Én 29 éves vagyok, férjem 34 éves. Természetes úton nem lehet közös gyermekünk. Az örökbefogadás útján a testvérem indított el minket. Ő volt az, aki utána járt minden információnak, és nekünk már csak el kellett indulnunk az úton. Ezer hála és köszönet érte. Mind a ketten pozitívan álltunk hozzá. Most már látom, hogy minden szempontból ez a mi utunk.

Miben vagytok mások, mint mások? Semmiben nem vagyunk mások.

Ki érkezett? Máté érkezett hozzánk. Márciusban töltötte be a harmadik életévét. Nyíregyháza mellől, egy kis faluból. Roma családban nevelkedett. Korának megfelelően fejlődött. Hivatalos papírok szerint a beszédfejlődésében voltak kivetnivalók, illetve semmilyen hajlandóságot nem mutatott a szobatisztaságra. A szobatisztaság hamar kialakult, csak sokkal több foglalkozást igényelt. Máté születésétől kezdve nagyrészt cigány nyelven beszélt, nem véletlenül voltak benne  kivetnivalók. De mára már a beszéde nagyon szépen fejlődik.

Mennyit vártatok?  1 év volt a mire felkerültünk országos listára, utána még 9 hónapot. Aktabetekintés után 3 hónapot vártunk a barátkozásra.

Mennyit várt a gyerek? Születése után rögtön nevelőszülőkhöz került. Jogi procedúrák után 2 éves kora után vált örökbe adhatóvá.

Miért pont ő? Ő volt a legelső kiajánlásunk. 1-6 éves korig várakoztunk. Nemi és származási kikötés nélkül. Csak a nevelőszülők miatt volt bennünk egy kis aggódás… Így utólag nem véletlenül.

Miért pont ti? Véleményünk szerint egy mentálisan erős házaspárt kerestek, mivel nevelőszülők erősen kötődtek a gyerekhez, ami komoly problémát okozott a barátkozás során. Illetve a megyénk is szimpatikus volt.

A tanács, ami jól jött volna utólag: Nem minden az, aminek látszik.

A legnagyobb problémátok most: Az óvodai beszoktatás.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Azt tanuljuk, hogy a nevelőszülő felkészíti a gyermeket arra, ami vár rá. Illetve, hogy amennyire tudja, támogatja a barátkozást. Nálunk ez nem történt meg. A hátunk mögött próbálták a szakembereket és a gyereket ellenünk hangolni, miközben a szemünkbe mosolyogtak. A gyerek nem tudta, miért vagyunk ott. A kihelyezés előtti napon nagyon sok mindent elültettek a fejébe. Például ne egyen, ne igyon, ne csináljon semmit. Legyen rossz, illetve a mumust is sikerült a fejébe ültetni. Az elején mindentől rettegett.

******

Nicknév: Enikő

Kik vagytok? Erdélyi házaspár. 10 év ismeretség, 8 év házasság, mindketten nagycsaládot szerettünk volna, de nem úgy alakult. Következtek a lombikos próbálkozások, amiből a legelső alkalommal egy csoda folytán (2 beültetés közül az egyik osztódott), hármasikres terhesség lett. Februárban múlt 3 éve, hogy három kislánynak adtam életet, de a korai érkezésük miatt egy hónap leforgása alatt, mindhármukat elvesztettük. Isten erőt adott elfogadni és tovább lépni, arra az útra, amit Ő szánt nekünk, örökbe fogadni.

Miben vagytok mások, mint mások? Mindannyiunknak megvan a saját története és küzdelme, mások vagyunk abban, hogy ki hogyan dolgozza fel azokat. Ha megosztjuk, rájövünk, nem vagyunk magunkra és meríthetünk ezekből a megoldásokból! Én hiszek a csodákban, hiszen lehetőséget kaptunk újra, hogy szülők lehessünk. Ez a csoda pedig 9 hónapra született, miután mi elvesztettük a lányokat, az idén pedig végre találkozhattunk, 2 év és 4 hónap után.

Ki érkezett? Krisztiánnak hívják, a mi földi angyalunk. Nevelőszülőknél élt 9 hónapos korától, 2 éves és 8 hónaposan érkezett haza, június végén. Nagyon kiegyensúlyozott, egyből otthon érezte magát velünk, elkezdett beszélni, rengeteget mozog és most már keresi a huncutságot, kísérletezik a türelmünkkel, de neki ez a dolga! Ugyanakkor tanulunk egymástól, kíváncsi és figyelmes természet. Magyar kisfiú, magyar nevelőszülőknél is volt.

Mennyit vártatok? A tanfolyam elvégzése után 3 hónapra hívtak, hogy van egy kisfiú. Egyből igent mondtunk, hittel és bizalommal, és valóban ő volt az, aki nekünk született.

Mennyit várt a gyerek? Januárban vált örökbe fogadhatóvá és februárban ismerkedtünk meg. Nem tudjuk, hogy 9 hónapos koráig hol lehetett, de szerencsés helyzet, mert a nevelőszülők után egyből családhoz került, nem hányódott, és ez mégis könnyíti a helyzetét és a közös helyzetünket. Nálunk, Romániában az állam először a szülőket próbálja meggyőzni hogy náluk maradjon, majd miután lemond az anya, megkeresnek a negyed fokú rokonságig mindenkit, hogy mindenki mondjon le róla. Krisztián esetében az édesanya árvaházas volt és még akkor is keresgéltek.

Miért pont ő? Nagy tanulság volt nekünk a múlt, amikor tőlünk függött, hogy merre lépünk. Az örökbefogadásnál elengedtük akaratunkat és azt mondtuk, nem számít, kislány vagy fiú, egészséges légyen, származástól függetlenül. Tiszta szívből azt éreztem, ha ez az Út, akkor jó lesz! Természetesen sokat beszéltünk róla a férjemmel, és képzelegtünk, hogy milyen lesz, de átadtuk magunkat teljesen Isten kezeibe. Életünk legjobb döntése volt!

Miért pont ti? Erdélyben nincs sorrend, megpróbálják a bemutatkozás alapján a gyereket az örökbe fogadó családdal találtatni. Ennek alapján választottak minket.

A tanács, ami jól jött volna utólag: nincs. Ez egy olyan élethelyzet, amire nem lehet tanácsolni. A nehézségeket útközben tapasztalod meg, a tapasztalat által pedig kialakulnak a megoldások is és az esetleges változtatást igénylő helyzetek.

A legnagyobb problémátok most: inkább az első hónapokban volt nehéz a hirtelen jött felelősség 24/24-ben. Ha nagyobb gyerekről van szó, sok figyelmet igényel és sok beszélgetni valót és sorolhatnám. Röviden fogalmazva: TÜRELEM, egy olyan fajta türelem, amit csak gyermek mellett lehet megtapasztalni.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: a mi esetünkben sokkal könnyebben alakult, mint ahogy azt a tanfolyamon mesélték nekünk. A pszichológus szerint, ezt a nyitottságnak köszönhetjük, de én tudom, hogy több is van benne. HIT, REMÉNY, SZERETET! A tanfolyam könyv szerint oktat, a szülő dolga lélekkel oda fordulni.

Miről olvasnál szívesen? Tapasztalatokról, gyakorlatiasságról.

******

Nick név: Csillagvirág

41 és 36 éves házaspár vagyunk. Van már egy örökbefogadott kislányom, aki októberben 7 éves lesz.

Kislányunkat 2 éve fogadtuk örökbe, 5 volt majdnem, és Down-szindrómás, szerepeltünk vele a rovatban is.

Annyiban vagyunk mások, mint a többség, hogy mi mind a két esetben csak Down-szindrómás gyermeket akartunk. Hosszú út áll mögöttünk, de megérte küzdeni. Nagyon közel áll hozzánk a világuk, elvarázsol a személyiségük. Mindig nevetnek, őszinték és igazán szeretnek. Na és az extra nyálas puszik száma sem elhanyagolható 🙂

Balázs érkezett (mi neveztük így el), 4 hetesen hoztuk haza egy pesti kórházból. Most 2 hónapos, cuki, bújós puha baba.
Igen akaratos, határozott személyisége van. Csodálatos kisfiú.

Jelentkezéstől 6 hónapot vártunk, a pici pedig 4 hetet ránk a kórházban mivel a vér szerinti család így nem tudta vállalni.

Miért pont ő? Mert mi downos gyereket akartuk, ő pedig az 🙂
Miért pont mi? Amiért pont ő. Mert mi eltudtuk fogadni őt úgy, ahogy van.

Tanács…. Sok mindenen mentünk keresztül az elsőnél, így felkészülten indultam neki.

Legnagyobb probléma most: A hivatalok… A bürokrácia. Mindenki mást mond, így még mindig ellátás. nélkül vagyunk, és mivel megyeváltás is volt, így egy hivatali hiba miatt a kislányra sem kapok semmit még. (költözés volt)

Semmi nem úgy van, mint a nagy könyvben meg van írva.

Szívesen olvasnék a vér szerinti szülők helyzetéről az örökbefogadás után.

Itt szeretnék köszönetet mondani a két angyalnak aki az utunkat segítette, Steinbach Évának (Down Dada szolgálat) és Katona Andreának (Fészek Alapítvány).

******

Nicknév: Jázmin

Kik vagytok? Vidéki házaspár vagyunk, már régóta egy párt alkotunk, a férjem 38 éves én pedig 33 éves vagyok. 2017-ben volt az első látogatásunk a helyi Tegyesznél, ahol kiderült, hogy össze kell házasodnunk az örökbefogadáshoz. 2019 tavaszán elvégeztük a tanfolyamot és 6 hónap várakozás után már hívtak is minket.

Miben vagytok mások, mint mások? Semmiben sem vagyunk mások, viszont nagyon szerencsésnek tartom magunkat, amiért ilyen hamar családdá válhattunk.

Ki érkezett? Jázmin, Békés megyei listáról,10 napos volt, amikor elsőnek megláttuk és azonnal beleszerettünk. A kórházból már egyenesen hazahozhattuk. Nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott baba, egészséges.

Mennyit vártatok? 6 hónapot a tanfolyam elvégzése után.

Mennyit várt a gyerek? 10 napot.

Miért pont ő? Elég elfogadóak voltunk származásra, 0-3 éves korig, korrigálható betegségeket is elfogadtunk. Titkos volt az örökbefogadás, ezért sok mindent nem tudunk a szülőkről, de mindegy is, szerelem volt első látásra.

Miért pont ti? Fogalmunk sincs. A sors akarta így, mert még nagyon messze voltunk a várólistán az elejétől.

A legnagyobb problémátok most: Szokjuk a hirtelen szülővé válást.

Mi volt másképp, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva/ahogy tanfolyamon tanultátok: Minden úgy ment ahogy mondták, csak kicsit gyorsabban🙂.

3 gondolat “Babaköszöntő 2020. szeptember” bejegyzéshez

 1. Sziszmancs 2020. szeptember 28. / 07:39

  Köszönöm, már nagyon vártam a babaköszöntőt és ismét jó volt olvasni a szép történeteket! ☺️

  Kedvelés

 2. Erika 2020. szeptember 28. / 13:03

  Gratulálok és sok boldogságot kívánok mindenik családnak! Külön öröm volt olvasni Erdélyből is egy történetet. ❤

  Kedvelés

 3. Anna-Panna 2020. szeptember 30. / 20:41

  Gratulálok minden családban 💗
  Matthew,ezt a helyzetet elmondtátok valakinek,tettetek panaszt a nevelőszülők miatt?Mert gondolom mindenki egyetért hogy ez nincs rendjén, és nem kéne szó nélkül hagyni.

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.