Hivatalos ügyek intézése örökbefogadás után

Sokan kérdezik, mik az intéznivalók egy frissen örökbefogadott gyerekkel. Több emberrel beszéltem, és valahogy mindenkinél másképp alakult, mit, mikor és hogyan tudott elintézni. A leírtakat tekintsétek sorvezetőnek, nagyjából ilyen sorrendben érdemes rendezni a papírokat, de nagy eltérések lehetségesek az ügymenetben, és sokszor a hivatalok is rossz tájékoztatást adnak.

Ha úgy érzed, hamarosan sorra kerülsz és felkészülnél, várlak a Finisben csoportba.

A családi pótlékot, gyedet stb. akár már ezzel el lehet kezdeni intézni a kihelyezés alatt, de akkor a tényleges örökbefogadáskor újra be kell adni a gyerek adatait.

Örökbefogadási határozat. Titkos örökbefogadásnál általában a kihelyezés végén, a gyámhivatalban adják oda. De van olyan is, hogy ne kelljen egy távoli hivatalba elutazni, ezért egy közelebbibe megy be nyilatkozni a család, akkor pár hét múlva elküldik postán. Ezt nem minden megye engedi. Nyíltnál általában kiküldik postán pár hét múlva.

ÚJ! A koronavírus óta sokszor csak egy online felületre kell feltölteni a nyilatkozatot az örökbefogadóknak. 

Ha megvan, ezt is mindig vigyük magunkkal.  Nyílt örökbefogadásnál a vér szerinti család minden adata szerepel rajta. Hallottam már olyat, hogy a diszkrét szülő ügyesen fénymásolt belőle egy olyan verziót, ahol a vér szerinti család adatait kitakarta, és ahol nem szükséges az eredeti, ott ezt a másolatot adta be.

A gyermek új anyakönyvi kivonata. Postán küldi el általában a gyámhivatal, 2-3 héttel az örökbefogadás után. Amíg ez nincs meg, semmit nem tudtok intézni.

Lakcímkártya. A kormányablakban kell intézni, de néha kiküldik az anyakönyvi kivonattal együtt, máskor meg üreset küldenek ki, akkor újat kell csináltatni.

Útlevél. Nem kötelező. Az igénylésnél legyen ott a házaspár mindkét tagja (legalább amíg hozzájárul), és a gyerek, hogy lefotózzák. Pár éve gyermekeknek is kötelező valamilyen személyazonosító okmány, vagy útlevél, vagy személyi igazolvány.

Személyi igazolvány. . A kormányablakban lehet igényelni, a gyerek is kell hozzá, mert lefotózzák.

Útlevél és személyi készítéséhez az egyik szülő ügyfélkapuval elektronikusan is hozzájárulását teheti, így elég a másik szülőnek odamenni a kormányablakba. Útlevélhez 15 napig, személyihez visszavonásig érvényes. https://rendelkezes.gov.hu/rny-public/

Taj-kártya. Új kártyát kap a gyerek, titkos örökbefogadásnál új taj számot is, a régit törlik. Nyíltnál elvben maradhat a régi szám, a gyakorlatban sokszor újat adnak. A megyeszékhelyen a kormányhivatalban lehet igényelni. Aztán majd mutassuk be a gyerekorvosnak (mivel ez sok hétbe telhet, a gyerekorvossal már előtte vegyük fel a kapcsolatot, addig is lehet baja a kicsinek!) Ezt vegyük előre a sorban, mert a juttatások igénylésénél kell a taj szám is.

Gyed, gyese, családi pótlék stb. Online is lehet intézni őket ügyfélkapuval, és már a végleges örökbefogadás előtt is. Részletek itt: https://orokbe.hu/2017/02/23/juttatasok-orokbefogadoknak-2017/

Védőnői kiskönyv. Vagy megkapjuk a barátkozás végén a nevelőszülőtől, vagy az örökbefogadás után pár héttel fogják küldeni postán. Ezt vigyük be a saját védőnőnkhöz. Általában kifehéríti az eredeti adatokat, de a következő években elég sok helyen fog megfordulni ez a kiskönyv, és még így is árulkodó marad. Érdemes rögtön kérni vagy venni egy újat, és abba átvezetni az oltásokat.

Bébikötvény. Jó hír, hogy ezzel nincs teendő, automatikusan átírják a gyerek új nevére, és 2-3 hónap múlva kapunk erről egy levelet, a gyerek új adószámával együtt. Ha fél évig nem történik semmi, akkor a MÁK-nál érdeklődjetek, mostanában több embernek be kellett menni intézkedni.

Egyedülállóknak. Ha egyedül fogadtad örökbe a gyereket, de képzelt apa/anya van bejegyezve, a gyámhivataltól érdemes kérni egy igazolást, hogy egyedül gyakorlod a szülői jogokat, hogy ezután ne kelljen mindenhol a nemlétező másik szülő miatt magyarázkodni. (Ezért is jobb, ha nincs képzelt apa beírva.) A szeptemberi törvénymódosításoktól a gyámhivatal automatikusan kiállít egy igazolást a képzelt apáról, anyáról. 

Utánkövetés. Nincs vele teendőnk, a kiválasztott szervezet majd fog jelentkezni, ha eljött az ideje (vagy később).

Többi szervezet, ahol sorban álltok. Legkésőbb az örökbefogadás megvalósulása után illik szólni, hogy sorra kerültetek máshol, töröljenek a listáról.

Kelengyepénz. Több település, kerület ad születési támogatást a legalább egy éve helyben élőknek, ennek mértéke és feltételei eltérőek. A szülés után hatvan napon belül kell igényelni, tehát kisbabák örökbefogadóinál merül fel, ők is siessenek. A helyi önkormányzatnál lehet intézni.

Munkahely. Már nyilván a barátkozás alatt kellett egyeztetni a munkaadóval, a kihelyezés napjától meg el lehet menni gyerekgondozási szabadságra. Ha tb-kifizetőhely, akkor az ellátások egy részét ott kell intézni. Ha nem, akkor is érdemes szólni, hogy véglegessé vált az örökbefogadás, és várhatóan meddig marad otthon a szülő.

És ha mindennel elkészültetek, gyertek a Babaköszöntőbe mesélni!

Hogy történt mindez a gyakorlatban? Három kedves olvasó összeszedte, náluk hogy alakult a papírok elintézése, ezt közlöm most. Az ő történeteik eltérnek egymástól és az általam adott sorvezetőtől, azaz, mint írtam fenn, az intézés mindenkinél másképp alakul, a hivatali procedúrák  is sokszor ellentmondanak egymásnak, meg a józan észnek, és el is telt azóta 1-2 év. A friss örökbefogadóknak kitartást az adminisztrációhoz.

V_vikihez nyílt örökbefogadással érkezett egy kisbaba 2018-ban. Az ő tapasztalatai következnek, napokra lebontva, a kihelyezéstől indul a számolás.

42. nap (péntek): letelt a hat hétnyi meggondolási idő a vér szerinti anya részére. Időpont egyeztetése a lakhely szerint illetékes hivatallal, ahol jogsegély keretében nyilatkozhatunk, következő hétfőre kaptunk is időpontot.

43. nap (hétfő): nyilatkozat az örökbefogadási szándék fenntartásáról Bp. XI.ker-i gyámügynél, akik aznap délelőtt megkapták a Tegyesztől a szakvéleményt, hogy jó helyen van nálunk a gyerek. Mi nyilatkoztunk arról, hogy marad a keresztnév, aláírtuk a jegyzőkönyvet, melyet a hivatal továbbít majd az eljáró gyámügynek. Mivel a kihelyező határozatunkon a gyámügynél csak postacím és telefonszám szerepel, e-mail cím nem, az itteni ügyintéző megígérte nekünk, hogy kér majd egy mailcímet, e-mailben küldik tovább a nyilatkozatot, mert amúgy postai úton menne, tértivevényesen, és ezzel napokat csúsznánk.

Újabb várakozás.

49. nap (péntek): felhívtam az eredetileg eljáró vidéki gyámhivatalt, hogy megkapták-e a nyilatkozatunkat, történt-e valami az ügyben. Az ügyintéző elküldte már a határozatot részünkre postai úton, tértivevényesen ÉSSS megküldte az örökbeadó által megadott lakcímre is.

50. nap (hétfő): átvettem a postástól a gyámhivatali levelet, amelyben megküldték az örökbefogadást engedélyező határozatot. Ezen az szerepel, hogy a határozat a „közléssel válik véglegessé”, de egyelőre nem végleges, arról majd új értesítést küldenek.

Vártuk, hogy megkapjuk a gyerek új anyakönyvi kivonatát, vagy bármi visszajelzést.

66. nap (hétfő): telefonáltam a gyámhivatali ügyintézőnknek, aki elmondta, hogy már készen várja a végleges határozat, hogy megküldje nekünk, de várni kell visszajelzésre a vér szerintitől is: vagy átveszi a tértivevényes levelet vagy a postás kétszer megpróbálja kézbesíteni és a második kézbesítés utáni 5. munkanapon visszamegy majd a hivatalnak a nem-vette-át értesítés. Csak és kizárólag ekkor küldik ki nekünk a végleges határozatot, így teljesül a „közléssel válik véglegessé” kitétel mindkét fél számára. És természetesen csak ekkor értesítik az anyakönyvi hivatalt a születés városában, hogy anyakönyvezzék újra a gyereket.

67. nap (szerda): megérkezett a levél az örökbefogadási határozat véglegességéről, a határozat amúgy a 67. napon lett végleges, valószínűleg aznap kapta meg az ügyintéző a vér szerinti részéről a postai nem-kereste-értesítést. A levél kézhezvétele után telefonáltam az anyakönyvi hivatalba, de ők még nem kapták meg a határozatot, várjunk türelmesen, amint megérkezik a határozat hozzájuk, újraanyakönyvezik kisfiunkat, megküldik nekünk postai úton az anyakönyvi kivonatot, utána intézhetjük az igazolványait. Az anyakönyvi hivatalban nem tudták, miért kaptuk meg a régi névről az anyakönyvi kivonatot, ezt nekik nem kell visszaküldeni, ezt intézzük a gyámhivatallal. (Gyámhivatalnak nincsen szüksége a régi anyakönyvre, így ez maradt nálunk, elraktuk a többi papírral együtt.)

68. nap (szerda): még nem kaptuk meg az új anyakönyvi kivonatot, telefonhívás az anyakönyvi hivatalba, ahol megtudtam, a múlt héten már megkapták a végleges határozatot, a nyári szabadságolások miatt azonban talán majd másnap anyakönyvezik újra a fiunkat.

69. nap (csütörtök): visszahívtak az anyakönyvi hivataltól, megtörtént az anyakönyvezés, postai úton küldik majd az új anyakönyvi kivonatot, és egy kiállított lakcímkártyát, melyen azonban nem lesz lakcím. Rákérdeztem, és az anyakönyvi kivonat, mivel már elektronikus, bármelyik hivatalban kikérhető. Gondoltuk, akkor másnap lezavarunk minden igazolvány-ügyet egy körben. Tévedtünk.

91. nap (péntek): kisfiunk 3 hónapos!
Férjem a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalban kora reggel kikérte a kisfiunk anyakönyvi kivonatát, majd találkoztunk a Kormányablaknál, nálam kisfiunk és minden papírunk, férjemnél az anyakönyvi kivonat. A Kormányablaknál a személyi igazolvány igénylése sikeres volt, kellett hozzá:
– mindkét szülő személyi igazolványa + lakcímkártyája
– mindkét szülő aláírása az igénylőlapon
– kisfiunk anyakönyvi kivonata
– végleges örökbefogadási határozat
– fehér kendő, hogy a fotózásnál a baba a felnőtt ölében ülve fehér háttér előtt legyen (ezt mi nem tudtuk, de az etetős kendő szerencsére nálunk volt).
A fentiekkel kiállítottak nekünk egy ideiglenes személyi igazolványt, ez egy hónapig érvényes, sms értesítőt küldenek, amint elkészül és átvehető a végleges igazolvány.
Lakcímkártya igénylése sikertelen volt: nem igényelhettünk, mert a születés szerinti anyakönyvi hivatal/okmányiroda majd küld postai úton egy ‘üres’ lakcímkártyát, ezzel és a lakcímbejelentő lappal együtt kell majd bejelenteni a lakcímet. Az ügyintéző elmondta, hogy a gépben látszik, hogy a tegnapi napon lett anyakönyvezve a kisfiunk és nincsen beírva lakcím az adatoknál. Így nem jelenthetjük be az állandó lakcímét, hiába vagyunk mi a szülei az anyakönyvi kivonat szerint.
Lakcímkártya igényléshez kell
– gyerek régi/’üres’ lakcímkártyája
– gyerek anyakönyvi kivonata
– gyerek ideiglenes személyi igazolványa
– szülő személyi és lakcímkártyája (elég egy szülő)
– lakcímet bejelentő rózsaszín igénylőlap (rá kell írni az ingatlan helyrajzi számát és mindegyik tulajdonos aláírása kell, ezek nélkül nem fogadják el!)

Gyorsan átsétáltunk a szomszédos OEP I. számú ügyfélszolgálatához (ma NEAK, de Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalának hívják), hogy szerezzünk egy taj-számot, de ez is sikertelen volt, mert hiába nem írták a neten, a taj-igényléshez kell a lakcímkártya. Nem elég a határozat és az anyakönyvi kivonat, csak lakcímkártyával együtt tudunk új taj-számot kérni, a régi taj-szám látszik a rendszerben, de érvénytelen, hiába aktiválják újra, ez vissza fog ugrani érvénytelenre. Csak akkor menjünk vissza, ha megvan a lakcímkártya, azzal generálnak nekünk egy új taj- számot. A rendszerben a lakcímigazolvány számát muszáj beírni, kötelező mező, nélküle nem tudnak taj-számot generálni.
Ismét várakozunk a hivatalos levélre, amelyben küldenek egy ‘üres’ lakcímkártyát.

95.nap (kedd): Tértivevényesen megérkezett a születés szerinti anyakönyvi hivataltól a levél, benne az anyakönyvi kivonat és a lakcímkártya, amely nem tartalmaz lakcímet.

96.nap (szerda): Kora reggel kisfiunk megkapta a 3 hónapos kötelező oltásokat (még mindig taj-szám nélkül!), majd felkerekedtünk, és elsétáltunk a Kormányablakhoz, ahol kivárva a sorunkat a fent felsorolt papírokkal tudtunk igényelni egy lakcímkártyát (az üres kártyáját bevonták), ki is állították és a kezünkbe adták az újat. Ezután elsétáltunk az OEP ügyfélszolgálatra, de rengetegen voltak, így a gyerkőccel majd 2 óra várakozás után feladtuk, hazamentünk.

97.nap (csütörtök): Reggel az OEP ügyfélszolgálaton kezdtünk, taj-igényléshez kell
– jelenlévő szülő (egy is elég) személyi igazolvány + lakcímkártyája
– gyerek (ideiglenes) személyi igazolvány + lakcímkártya
– gyerek anyakönyvi kivonata
– végleges örökbefogadási határozat
– kitöltött taj-igénylőlap
Ezekkel a papírokkal rögtön helyben kiállítják a taj-kártyát, nemcsak a számot generálják le.
(Azért nem online az ügyfélkapun keresztül igényeltük meg a taj-számot, mert akkor 30 napos az átfutási idő, az ember csak egy ügyszámot kap, így viszont az ügyfélszolgálat egyből ki is állította a kártyát.)

Még ezen a napon délután elkezdtem megigényelni az ellátásokat, mert a gyerek a kihelyező határozaton és a régi anyakönyvi kivonaton kívül mást nem kapott, amikor hazahoztuk, és taj-szám ill. igazolványok nélkül nem tudtunk semmit igényelni.

Egyszeri anyasági támogatás igénylése: ügyfélkapun keresztül, az eugyfel.allamkincstar.gov.hu oldalon, kell hozzá:
– végleges határozat másolata
– anya szem ig. + taj-másolata
– gyerek taj-száma
Pár nap alatt elbírálták, és utalták is.

Családi pótlék igénylése, szintén a MÁK-nál online:
– végleges határozat másolata
– gyerek anyakönyvi kivonat másolata és taj-száma az igénylőlapra
Ezt két hónapra visszamenőleg lehet igényelni, ugyan jár a kihelyezés hónapjától, de nálunk a csúszás miatt az első hónapra nem ítélték meg, csak a két utolsó hónaptól kezdve.

Nekem szerencsém van, a munkahelyem tb-kifizetőhely, így a többi igénylést nekik postázhattam, nem kellett az állami köröket lefutni. Aki szintén így van ezzel, a következőket küldje be a munkahelye tb ügyintézőjének (előtte nem árt egy telefonos egyeztetés):

  • Családi adókedvezményről nyilatkozat: ezt az egyik szülő kérheti, gyerek taj-száma és adószáma (ennek részletezése lent) kellett a nyilatkozatra.
  • Csed-igénylő nyomtatvány: ehhez a végleges határozat másolata és a születési anyakönyvi kivonat másolatát kell csatolni. Nyomtatványra kell a gyerek taj-száma.
  • Gyerek utáni pótszabadság igénylése: egy gyerek után 2 nap/év jár mindkét szülőnek, évente meg kell majd kérni.

Ezután intéztem az apróságokat:

Gyerekorvosnak bediktálni az új nevet és a taj-számot, megbeszélni, hogy az egy elmaradt oltást mikor írják fel receptre.

Az örökbefogadási egyesületnek a sikeres örökbefogadás után jár a szerződésben foglalt közvetítői díj, ezt utalni.

Nyomtatványboltban új egészségügyi kiskönyvet venni és összerakni a régiből és az újból egyet, melyen az új név szerepel, de benne maradnak az oltások pecsétjei és matricái.

98. nap (péntek): a férjem a NAV ügyfélszolgálatnál kezdett, vitte a kitöltött adószám igénylőlapot, anyakönyvi kivonatot, végleges határozatot. Kiderült, a gyereknek már van adószáma, nem szükséges igénylőlap, kaptunk egy igazolást, hogy mi az adószáma, ezt a számot már tudjuk használni pl. a családi adókedvezmény igénylésnél, egészségpénztári kedvezményezett megadásánál. Az igazolvány postai úton érkezik majd, ha nem érkezik meg 1-2 hónapon belül, akkor menjünk újra. (A NAV-ot a MÁK értesítette a gyerekről.)

Maradék teendők:
Egészségpénztárnál, ha valamelyik szülőnek van számlája, akkor a gyerek megadható kedvezményezettként, így pelenka, tápszer, stb. fizethetők egészségpénztári kártyával, a befizetések után a következő évben 20% a NAV-tól visszajár, így végül 20% kedvezményt lehet realizálni. Ehhez a gyerek taj-, adószáma, szem. igazolvány és lakcímkártya száma is kell, a nyomtatvány a pénztár oldaláról letölthető.

Utánanézni, a város/kerület támogatja-e valamelyik ajánlott oltás beadását (pl. rota elleni vakcina), ehhez a nyomtatványt beszerezni, mellékletekkel leadni.

Férjnek a munkahelyén meg kell igényelnie a gyerek után járó 5 nap apaszabadságot és persze neki is meg kell kérnie az évi +2 szabadnapot. Ehhez gyerek taj-száma és anyakönyvi kivonat kell.
A férjem a kórházból hazajövetel után itthon maradt 5 napra, de ez az évi rendes szabadságból ment, az 5 nap apaszabit hivatalosan nem tudta igényelni, mert nem volt taj-száma a gyereknek. Amúgy az 5 nap apaszabit a munkáltatónak 2 hónapon belül ki kell adnia, a munkavállaló kérése mérvadó.

Utánanézni, valamelyik munkahelyen jár-e a gyerek után extra, kollektív szerződésbe foglalt támogatás, ehhez a papírokat leadni.

Helyi közlekedési kismamabérlet intézése: személyi igazolvány, lakcímkártya, igazolványkép és csed/gyed határozat kell hozzá.

A babakötvényről az értesítés automatikusan, postai úton érkezik, a gyámhivatal értesítette a Kincstárat, ők kiküldik a papírt. Az állam életkezdési támogatást helyez el a Kincstári letéti Start számlán, ide nem lehet befizetni, ez csak letéti számla. Mi nyithatunk ehhez egy kincstári Start értékpapírszámlát, amire készpénzzel, utalással vagy bankkártyával is befizethetünk. Utánajárni, hogy a város/kerület ad-e ehhez hozzájárulást, van olyan kerület, ahol a babák kelengyepénzt erre a számlára kapnak, ezt igényelni kell.

Végül, ha takarékoskodni akarunk, életbiztosítás vagy takarékszámla nyitása a gyerekre, mint kedvezményezettre.

Írni Zsuzsának a Babaköszöntőbe. 🙂

Naplót/élettörténeti könyvet írni a kisfiunknak.

Jó tanács: mindig minden papír legyen nálunk, a másolataink is, és az eredeti határozatot az örökbefogadás engedélyezéséről és a véglegességről mindig kérjük vissza, mert az a mi példányunk.

Egyik hivatal vagy ügyintéző sem tarthatja meg az első eredeti példányát ezeknek a dokumentumnak, legfeljebb lemásolhatják azokat (pl. a Kormányablaknál a személyi igazolványhoz). Erre a lakóhelyünk szerinti illetékes anyakönyvvezetői hivatal munkatársai hívták fel előzetesen a figyelmünket, korábbi tapasztalatok alapján.

Dalma és férje egy 15 hónapos kislány fogadtak örökbe 2016-ban, titkosan, a megyei listáról. Íme Dalma beszámolója az ügyintézésről:

Érdemes minden helyre minden addig rendelkezésre álló papírt magunkkal vinni, mert a legváltozatosabb okmányokra lehet szükség. Jó felvérteződni házassági anyakönyvi kivonatunkkal is, amennyiben házaspárként fogadtunk örökbe, és persze a saját személyi igazolványunkat, lakcím- és taj-kártyánkat se hagyjuk otthon!

Az örökbefogadás ügymenete a kihelyezéssel kezdődik, amely 30 napig tart. Ez alatt az idő alatt még semmi egyebet nem lehet intézni. A 30 nap lejárta után a Gyámhivatal kiállítja a határozatot, hogy a gyermeket hivatalosan örökbe fogadtuk. Ez néhány nap alatt jogerőre emelkedik, ezután kezdhetjük a többi ügyet intézni.

A legelső és legfontosabb: a születési anyakönyv. Az anyakönyvet a gyermek születése helye szerinti önkormányzat anyakönyvvezetője állítja ki és küldi meg postán a címünkre. Az ügyet a Gyámhivatal kezdeményezni, ők küldik meg a területileg illetékes anyakönyvvezetőnek a jogerőre emelkedett határozatunkat. Érdemes megsürgetni telefonon mind a Gyámhivatalt (elküldte-e már?), mind a területileg illetékes anyakönyvvezetőt (kiállította-e, elpostázta-e már?). Én bementem a lakóhelyünk szerinti önkormányzat anyakönyvvezetőjéhez, aki nagyon készséges volt, de elmondta, hogy ők már csak akkor tudnak anyakönyvet a rendszerből kinyomtatni, ha egyszer az eredetit már valaki oda betöltötte, tehát az elsőt mindenképpen a születési helyről kell beszerezni.

Ha ez megvan, elvonulhatunk a Kormányablakba. Ide érdemes az ügyintézésre szánt nap előtt egyszer belépni, vagy a férjünket beküldeni, mert dacára az elektronikus ügymenetnek és az egyablakos rendszernek szinte mindent külön, kézzel kitöltött nyomtatványon kell igényelni.

Ügyek, amelyekhez nyomtatványt kérjünk, és töltsünk ki előzetesen, illetve írassuk alá mindenkivel, akivel kell:

  • lakcímkártya – alá kell íratni a lakóhely tulajdonosával, vagy tulajdonosaival, ahova a gyerkőcöt be szeretnénk jelenteni;
  • személyi igazolvány, alá kell írnia házaspárunknak és magunknak;
  • meghatalmazás, ha csak egyik fél akarja a házaspár két tagja közül intézni az ügyet, akkor a másik fél részéről meghatalmazás szükséges a személyi igazolványhoz;
  • családi pótlék – ha van másik gyermekünk, aki után már folyósítanak, akkor az ő adatai is kelleni fognak.

Ha kitöltöttük a fentieket, újdonsült csemeténk társaságában elvonulunk a Kormányablakba ügyintézni. Mindenképp vigyük magunkkal a gyereket és a korábban kitöltött papírokat, valamint a jogerős határozatot és az iratainkat. A gyereket semmiképp ne hagyjuk otthon, hiszen a személyi igazolványához készíteni fognak róla egy fotót – a lányom tíz foggal vigyorgott, így még a központi hivatalt is fel kellett az ügyintézőnek hívni, hogy elfogadható-e a vigyori kép. Végül az lett.

A lakcímkártya készítésénél izgalmas volt, hogy kérték tőlem a korábbit, de ez nekem nem volt meg. A szabály szerint ha valaki újat csináltat, le kell adja a régit, amennyiben állandó lakcímet jegyeztet be. Tőlem kérdezték a szülőanya nevét, mondtam, hogy bár informálisan tudom, ez titkos info, de kiderült, hogy valami adat kell annak érdekében, hogy a gyermek személyi számához hozzáférjenek, mert ez alapján tudják azonosítani. Ha tehát titkosan fogadtok örökbe, vagy szerezzétek be a korábbi lakcímkártyát, vagy tudakoljátok meg a gyerkőc személyi számát! Itt mi 35 percet rugóztunk, mire három ügyintéző beazonosította Jázminunkat, aki közben már együtt mandarinozott velük.

A családipótlék-igénylőlapot elegendő leadni az ügyintézőnek, aki továbbítja a Magyar Államkincstár felé. Fontos! A családi pótlék a gyermek hazavitelét követő hónap első napjától jár. Mi Jázikát október 10-én hoztuk haza, nekünk tehát november 1-től folyósították. A papír leadása és az első utalás között nekünk mindössze 15 nap telt el, ez szerintem nagyon klassz.

A taj-kártya: nagyon fontos tudni, hogy titkosan örökbefogadott gyermekünk új taj-számot kap pontosan azért, hogy a szülője ne tudja nyomon követni. Erről engem a Kormányablakban sajnos félretájékoztattak, ami pár napos csúszáshoz vezetett a gyed-igénylésemben, de spongyát rá. Taj-kártyát igényelni érdemes elmenni az Országos Egészségpénztár (OEP) ügyfélszolgálatára minden előző papírral felvértezve. Kell a határozat is, én ezt sajnos nem vittem, úgyhogy volt még egy köröm. A kiszolgálás a Teve utcában nagyon gyors volt, mindössze 10 perc várakozás és ügyintézési idő volt az egész. Budapestieknek feltétlenül ezt ajánlom, vidékről sajnos nincs tapasztalatom.

A gyerekorvosnál – ha korábban már voltatok a régi taj-kártyával, taj-számmal -, az újat be kell jelenteni, mert neki a régit ki, az újat pedig be kell léptetnie.

A családtámogatási és szociális juttatások ugyanúgy járnak, ahogy vér szerinti gyermeknél. Engem a gyed érint, de ugyanígy igaz a gyesre is, és a tgyásra és egyebekre is, hogy ezek a kihelyezéstől járnak, viszont 2-3 hónapba telik, amíg ideérnek. Érdemes felkészülni 2-3 hónapnyi jövedelemkiesésre az egyik félnél, jellemzően az anyánál. A juttatások visszamenőleg járnak!

Eredményes és feszültségmentes ügyintézést kívánok!

Giorgio egyedülállóként, Budapesten az országos listáról fogadott örökbe egy négyéves kisfiút 2017-ben. Az ő tanácsai következnek.

A vidéki gyámhatóság nálam elég rugalmas volt. Ún. jogsegéllyel átirányították az ügyet Budapestre, és itt a 11. kerületi gyámhatóságnál kellett megjelenni a jegyzőkönyv felvételére a 30 nap után. Abban is rugalmasak voltak, hogy mindent küldtek elektronikusan. A határozatot is. Itt Budapesten azt mondták, hogy a határozat akkor lesz jogerős, ha én postán átvettem aláírva, mert elektronikusan nem elég az e-mail, akkor kellene valami elektronikus aláírás… de a vidéki gyámhatóságnál ezt úgy értelmezték, hogy az e-mail már átvétel, és rögtön jogerős is lett.

Ami tapasztalat, hogy mindennek jó utánatelefonálni. Például Budapestről elvileg átküldték a jegyzőkönyvet e-mailben a vidéki városba, de kiderült, hogy az nem érkezett meg, tök jó, hogy rájuk telefonáltam két nappal a budapesti meghallgatás után, mert így újra kérték a jegyzőkönyv küldését. Fontos tapasztalat: mindig a gyerek mindkét nevére (korábbi és új) érdemes hivatkozni a telefonáláskor, mert különben nem tudnak feltétlen beazonosítani (Megtörtént, hogy első körben azt mondta a budapesti ügyintéző, mikor a vidéki felhívta, hogy nem járt nála ilyen személy jegyzőkönyvet felvenni: mert az én nevemet mondta. Nekem kellett őt felhívni, s akkor mondta, hogy ja, a gyerek nevére gondolt…)

Az anyakönyvi kivonatnak nagyon fontos utánatelefonálni. Az én ügyintézőm azt ígérte, hogy szól a helyi anyakönyvi hivatalban, hogy vegyék előre az ügyem, szóval ne izguljak. Ehhez képest, egy héttel később, mikor telefonáltam, akkor azt mondták, hogy “ja, nem figyeltek erre az ügyre, de akkor gyorsan meg is csinálják”.

Ami fontos: amikor kész az anyakönyvi, akkor máshol lehívható azonnal egy másik anyakönyvi hivatalban is.

/A másik tapasztalat, hogy az ünnepek nagyon meglassítják a dolgot, mert hiába ígérte meg az ügyintéző, hogy dec. 27-én megcsinálja a határozatot (24-én járt le a 30 nap), csak január elején csinálta meg./

jogerőre emelkedésről külön küldtek értesítést, és ezt bizony több helyen kérték (személyihez például). Volt, hogy az ügyintéző mondta, hogy ezt a papírt nem mindig szokták tudni a szülők, pedig kell. Ez fontos infó szerintem.

Fontos figyelni a sorrendre. Először a születési anyakönyvi kell, a határozattal és a jogerőre emelkedésről szóló papírral, el lehet kezdeni intézni az ügyeket. Legelőször a lakcímkártya ezután, minden továbbit ezzel lehet intézni. De hozzáteszem, hogy azóta hallottam, hogy ez másoknál másképp volt: függ a hivataltól és a gyerek korától is, ahogy láttam (újszülött esetén is lehet másképp).

Mit hol? 

Kormányablakban a lakcímkártyát, személyit; taj-t budapestieknek az Árpád-hídnál a társadalombiztosítás 1-es ügyfélszolgálaton (azóta Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalának hívják); NAV-nál az adószámot; MÁK-ban a babakötvényt; kormányablakban a gyest, családi pótlékot. 

Nekem többen azt mondták, hogy a taj-t, adókártyát majd küldik postán, de a hivatalokban nem ezt mondták (vagyis a taj-jal kapcsolatban sok különféle információt mondtak). Idősebb gyermek esetében szerintem érdemes mindent személyesen intézni. Vagy van egy-két ügy, amit lehet elektronikusan.

A taj-t én mentem rögtön intézni a lakcímkártya után, de akkor azt mondták, hogy kell pár nap a rendszernek, míg generál új számot. Ahhoz képest történt így, hogy ügyfélszolgálatos azt mondta, lakcímkártyával csinálnak azonnal. Ezután ahány ügyintéző, annyifélét mondott. Volt, aki szerint nem változik a száma, de majd a kártyát kiküldik. Végül nekem az volt, hogy bementem pár nappal a lakcímkártya után (azon kap új személyi azonosítót, és az a kiindulópontja mindennek, ahogy láttam), s az ügyintéző azt mondta, hogy a rendszer még nem generált új számot, de akkor ő most generál, és nem kell postán várnom, hanem oda is adja. Arról fogalmam sincs, hogy ez ügyintézőn múlott vagy végül ez a menet. Itt voltak a legkülönbözőbb információk ügyintézőktől is.  

Az adóhatóságnál intézik az új adóazonosító számot (nem tűnt úgy, hogy ez automatikus lenne, el kellett menni kérni), és lehet róla igazolást kérni, ha megvan (ehhez kell némi utánajárás), de a kártya csak később jön ki postán.

Visszatérő tapasztalat, hogy az ügyintézők nem mindig vannak tisztában az örökbefogadás sajátosságaival, néha nekem kellett elmondani, néha (szinte mindig) utána kellett telefonálniuk, hogy akkor most mit csináljanak.

Családtámogatás:

A családi pótlék kérvényt elektronikusan adtam be még a 30 nap alatt, könnyen megtehető, ha van ügyfélkapuja valakinek. Jött egy furcsa válasz, hogy majd ha, akinek most jár (nevelőszülő) lemond róla, és ezt csatolom, akkor tudják az ügyem intézni, de ehhez képest, nem kellett semmi újat beadnom, hanem a határozat és új születési után kedvesen fölhívott egy ügyintéző, hogy látja a rendszerben, hogy megtörtént az örökbefogadás, és most küldjem el neki befényképezve a taj-számot, és akkor indíthatja az ügyet. És gyorsan meg is kaptam a decemberi családi pótlékot.

Gyes: Ezt is elektronikusan adtam be. (2020-tól ennyi idős gyerekre már az örökbefogadói díj jár.)

Babakötvény:

A kisfiamnak már volt, s át akartam íratni az új nevére. Azt meg is teszik (adóazonosító nélkül is, mert az  még nekünk nem volt meg). Viszont nagyon hosszú a folyamat. Időpontra mentünk a MÁK-ba, s nem kellett várakozni, de míg elintézték, ott kellett szobroznunk egy és negyed órát.

Ami még fontos: teljesen új számlát nyitnak, mintha új személy lenne. Ezen csak a kezdő összeg szerepel. Majd a gyámhatósággal való adategyeztetés után rá fogják tenni a különbözetet, ami az évek alatt összegyűlt, viszont ezt mindig az előző évre tudják csak adategyeztetni, és évente egyszer, júniusban. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek pont átcsúszott a határozat január elejére (az ünnepek miatt), akkor csak a (másfél év múlva) 2019-es júniusi adategyeztetés után tud jóváírásra kerülni ez az összeg. Az durva, hogy ez azt jelenti, másfél évig nem az eddig emelt összeg kamatozik, hanem csak az alap, ami nem óriási kár, de azért durva diszkrimináció szerintem az örökbefogadás miatt: ez az egyik a sok közül, ahol a rendszer nem igazán örökbefogadás-kompatibilis…

Óvoda:

Ha ovis korú a gyerkőc, akkor az új anyakönyvi után minél hamarabb be kell íratni az új oviba, s a jegyzőnek kell kérelmet írni, hogy ne járjon be, míg az első hónapokban otthon van vele a szülő. De mondjuk nálam az ovivezető azt mondta, hogy írassam be, és majd ő saját hatáskörben megoldja, hogy ne kelljen bejárnia az első hónapokban.

Ügyintézéshez ötletek:

Ha gyerekkel mész (én mindig gyerekkel mentem, nem tudtam kire hagyni a kisfiam), jó, ha időpontot kérsz, de még így is lehet, hogy lesz várakozás, vagy hosszú ügyintézés. Van, ahol van rajzlap és kisasztal gyerekeknek, de a legjobb, ha viszel játékokat, rajzlapot, nassolni valót, stb. Vegyes a tapasztalat, hogy mennyire állnak pozitívan ahhoz, ha gyerekkel jössz. A legtöbbször jó a hozzáállás, de nem mindig…

Igazolás egyedülálló szülőnek:

Tipikusan egyedülálló szülő gondja, hogy a később ügyintézéshez (pl. útlevél), vagy akár külföldre utazáskor keresik a másik szülőt. Ez utóbbi kapcsán én soha nem ütköztem gondba, de az előbbi esetben igen. Ilyenkor persze mondhatja az egyedülálló, hogy ő gyakorolja az egyedüli szülői jogokat, de akkor valamit fel kell mutatnia ennek igazolására. Az egyik lehetőség a határozat lobogtatása, ami több szempontból sem szerencsés, pl. mert nem akarja közölni, hogy a gyerek örökbefogadott (ez eleve szenzitív adat, bár ez valószínűleg kiderül mindenképp egy ilyen ügyintézés során), vagy még inkább nem akarja, hogy azt az iratot nézegessék elvi vagy gyakorlati okból, amin egy csomó valóban nagyon szenzitív adat van. Ezért jobb pl. az anyakönyvi kivonatot bemutatni pl., ha nincs bejegyezve képzelt másik szülő (képzelt apa bejegyzése már nem kötelező). Az esetemben viszont, egyedülálló férfiként, kötelező a képzelt anya bejegyzése. Ezért én utánanéztem, és megtudtam, hogy van olyan lehetőség: a gyámhatóság igazolást állít ki arról, hogy az anyakönyvben bejegyzett másik szülő (apa vagy anya) képzelt személy. Ennek elégnek kell lennie az ügyintézéshez, külföldi utazáshoz. Azt meg kell mondjam, hogy nem volt egyszerű ezt az igazolást megszerezni, de azóta már többeknek sikerült. A helyi gyámhivatalban először azt mondták, ilyen igazolás nincs, és ők nem adhatnak ki.  Ezután az egyik csoportban valaki beszkennelte egy ilyen igazolását a neveket kitakarva, és ezt elküldtem a gyámhivatalnak. Végre utánanéztek, és rájöttek, hogy „ja, mégis van ilyen igazolás”, de annál a gyámhivatalnál kell kérni, ahol az örökbefogadás történt. Ezután ezt tőlük kértem, de ők sem voltak nagyon képben, nekik is el kellett küldenem a mintát. Első körben egy olyan igazolást sikerült kiállítaniuk, amin szerepelt a kisfiam már nem létező születési neve. Rögtön jeleztem nekik, hogy pont azért kértem, egy ilyen igazolást, mert ilyen adatokat nem szeretnék sehol lobogtatni. Végül gyakorlatilag leírtam (a kapott, beszkennelt dokumentum alapján), hogy mi szerepeljen az igazoláson, és ezek után megkaptam a megfelelő dokumentumot. A folyamatot azért is írtam le ilyen részletesen, hogy illusztráljam: sajnos a hivatalok néha mennyire nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal, és hogy milyen „harcos” mentalitásra van szükség ahhoz, hogy elérd náluk, amit jogosan kérsz. Hajrá!

Ha nemrég fogadtál örökbe, vagy most barátkozol, várlak szeretettel a Mazsola csoportba, ahol hasonló helyzetű szülőkkel ismerkedhetsz egy igényes, zárt közösségben, szakember vezetésével. Itt mindenkit ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak, mint téged! 

Mazsola csoport 0-6 éves gyerekek szüleinek

18 gondolat “Hivatalos ügyek intézése örökbefogadás után” bejegyzéshez

  1. trvica 2020. október 8. / 12:41

    Mindent elolvasom, de az ilyen informatív posztokat különösen szeretem. Köszönöm!

    Kedvelés

  2. Anikó 2020. november 26. / 18:23

    Kis kiegészítés: a személyi igazolvány esetében mindkét szülőnek jelen kell lennie, vagy hozni kell hozzájárulást a jelen nem lévő szülőtől (Keleti Pályaudvar Kormányablak, 2020.11.26. tapasztalat)

    Kedvelés

  3. Gordes 2021. január 29. / 21:58

    Sziasztok!
    Egy gyors intézési sorrend:
    0. határozat
    1. anyakönyv (nekünk postán jött, viszonylag gyorsan, pedig volt egy karácsony közben)
    2. lakcímkártya (ekkor érdemes a személyit is megcsináltatni) -jelenleg mindenhez előre időpontot kell foglalni ha két dolgot intézel, két időpontot kell foglalni egymásutánra), gyerek legyen veled + meghatalmazás, ha csak egy szülő megy, a személyihez
    3. TAJ kártya és adókártya – lakcímkártya mindkettőhöz kell
    4. ÖFD, családi pótlék – ÖFD-hez van letölthető nyomtatvány, az kérje, akinek magasabb a fizetése…
    Mi most itt tartunk. Vicces, amikor a hivatalban megpróbálnak rákeresni a gyerek régi igazolványára az új nevével… 🙂
    Mi ezt másodszor csináltuk végig, az előző 2 éve volt, de arra már egyáltalán nem emlékeztünk, hogy is volt… 😀

    Kedvelés

    • Örökbe 2021. január 29. / 22:21

      Köszönjük! Eszerint nemrég fogadtál örökbe? Gratulálok!

      Kedvelés

      • Gordes 2021. január 30. / 09:15

        Köszönjük. Igen. Karácsony előtt pár nappal lett jogerős a határozatunk. 🙂

        Kedvelés

          • Gordes 2021. január 31. / 20:34

            Igen, köszönöm.

            Kedvelés

            • Örökbe 2021. február 1. / 04:57

              Örülök! Akkor írj nekem, kinn van a címem az oldalsávban…

              Kedvelés

    • Gordes 2021. március 3. / 18:45

      Ami kimaradt:
      5. családi pótlék és anyasági támogatás igénylése. Mindkettőhöz kell TAJ szám. Államkincstár oldalán az ügyintézés nagyon gyors, ügyfélkapun keresztül 2-3 nap alatt érkeztek a határozatok.
      4. ponthoz megjegyzés: Mi beadtuk az ÖFD-t taj szám nélkül, sajnos, így hiánypótlással 60 nap az ügyintézés, ami egyébként max 8 nap. Szóval még mindig várunk…

      Kedvelés

    • Ötödik Hugó 2023. február 3. / 11:56

      Sziasztok!

      Nálunk is így ment kb minden, ahogy Gordes-éknél. Kiegészítés:
      1. anyakönyv: nekünk a gyámügyes (2022 szept) egyértelműen azt mondta, hogy annak a kerületnek az önkormányzatánál adják ki az újat – a végzéssel felvértezve -, ahol született a gyermek. Önkormányzat (!), nem kormányablak, még ha ugyanabban az épületben vannak is! Én elsőre rossz helyre foglaltam időpontot :]
      2. Érdemes a lakcímmel kezdeni, és utána a személyit, mert nekünk bevésték a rendszerben található címet (a vér szerinti anyáét) a személyi csipjébe, és átvételkor kellett egy címváltoztatást kérni a csipben (ezért is volt jó, hogy nem postai kézbesítést kértem)
      3. TAJ: szintén a gyámügyes a többször és nyomatékosan a lelkünkre kötötte, hogy adatmódosítást (név) kell igényelni, és nehogy újat kérjünk! Mert létezik már a TAJ száma a gyermeknek, mire mi odajutunk, hogy intézni kéne. Nem kell új szám, ami azért nagyon fontos, mert megmarad a folytonosság. Ha újat kér valaki, akkor 1-2 hét mire kiküldik, és abban az időszakban nem rendelkezik TAJ számmal a gyermek, nem tudja a rendszer lekezelni, ami egy sima tápszer felírásnál is problémás lehet, de ha ne adj Isten valami komolyabbról van szó, kórházi ellátásról, az tiszta para. És ráadásul valószínűleg soha nem fognak összeérni a rendszerben a két szám adatai. Tehát pl az eeszt-ben nem lesznek fönn az első hetek történései.

      “Nyíltnál elvben maradhat a régi szám, a gyakorlatban sokszor újat adnak” – ezt a kórházban (csípőszűrésnél) sem tudták,
      hogy ki kap újat, ki nem. De számomra egyértelmű most már (két hónap ügyintézés után), hogy a fentebb leírtak a megfejtés.

      Adókártya: elvileg kiküldik, de azt mondta telefonban a NAV-os ügyintéző (mai nap fejleménye), hogy legjobb postán beküldeni a ‘T34-es nyomtatványt (adókártya adatmódosítás), mert az a biztos. Azért postán, mert ÁNYK segítségével online csak abban az esetben lehet, ha – idézem – “Szülő/törvényes képviselő akkor küldheti el elektronikusan úton adatlapot, ha rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, és bejelentette EGYKE vagy korábban ‘T180-as adatlapon a képviseleti jogosultságát a gyermekre vonatkozóan.”
      Azért ez elég röhejesen hangzik, hogy szülőként a NAVnál nem bírod a gyermeked képviseleti jogát.

      Kedvelés

      • É-Nagy Lilla 2023. december 8. / 19:55

        Kedves Hugó!

        Azt szeretném kérdezni, hogy az örökbefogadás titkos volt? Ha igen, hogy hogy a gyámügyes nem javasolta az új TAJ számot? Nekünk ugyanis azt mondták, hogy titkosnál jobb az új TAJ.

        Lilla

        Kedvelés

        • Ötödik Hugó 2023. december 12. / 18:57

          Nyílt örökbefogadás volt.

          Kedvelés

  4. Zita 2021. március 10. / 19:35

    Sziasztok, örökbefogadtunk és ügyintézésven kérnék segítséget, mi az ideiglenes kihelyezővel megigényeltük a gyedet es a családi pótlékot is. Az új adatokat hogy kell eljuttatni a hivatalokba? ( új taj, adókártya, új név, lakcímkártya, adókártya)

    Kedvelés

    • Örökbe 2021. március 11. / 06:56

      Szia Zita!
      Ha van ügyfélkapud, próbáld meg ott feltölteni. Ha nincs, küldd el postán a másolatot.
      Gratulálok egyébként és gyertek a Babaköszöntőbe!

      Kedvelés

  5. Gabriella 2022. január 17. / 10:40

    Sziasztok! Nagy segítség volt számunkra minden itt található írás, mert sajnos az ügyintézők ismeretei enyhén szólva hiányosak a témában. Ehhez kapcsolódva lenne egy kérdésem, hátha tud valaki segíteni…Ha titkos örökbefogadásnál a gyereknek volt korábban TAJ kártyája, de már megszüntették, abban az esetben is el kell juttatni a régi háziorvosához a nyilatkozatot, miszerint bejelentkeztünk az új háziorvoshoz. Mert az orvosunk ezt mondta, bár szerintem mivel teljesen más adatai lettek a gyereknek én kételkedek benne…

    Kedvelés

    • Örökbe 2022. január 17. / 10:43

      Én ilyet sose hallottam, mi nem tettük meg annak idején. Szerintem nem kell.

      Kedvelés

      • Gabriella 2022. január 17. / 14:18

        Köszönöm szépen a megerősítést, én is így gondolom egyébként.

        Kedvelés

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .