Újszülött örökbefogadása

A legtöbb örökbefogadó úgy gondolja, hogy elfogadna újszülöttet, és sokan úgy vágnak bele a folyamatba, hogy kifejezetten minél kisebb babát szeretnének. A belföldi, nem rokoni örökbefogadók harmada pár hetes bébit vitt haza az elmúlt évek magyar statisztikái szerint.

Lássuk, mit is jelent egy újszülöttet örökbe fogadni!

 • Az első perctől, napoktól lehet építeni a kapcsolatot, ami csodálatos. A gyerek maradéktalanul belenő a családba. Ha már egy gyerek nem nőhet fel a vér szerinti családjában, az az ideális, ha minél kevesebb változást szenved el, azaz ha azonnal örökbe fogadják.
 • Az örökbefogadó megélheti a babázást, ott lehet akár már a szülésnél, majd minden fontos állomásnál, az első mosolyt ő kapja, tanúja lesz a felülésnek, mászásnak, járásnak, az első szónak. Az első perctől lehet dolgozni a kötődésen, a saját elveink szerint nevelni a gyereket.
 • Ezzel együtt természetesen ekkor sem lehet elfeledkezni arról, hogy a gyereket egy másik anya szülte, van egy származási családja, tehát beszélni kell az örökbefogadásról vele.
 • Mivel az ilyen korú gyerekek anyja vagy szülei jellemzően hozzájárultak az örökbefogadáshoz, könnyű jót mondani róluk a gyereknek. Ezek az anyák így gondoskodtak a gyerekről.
 • Ha nyílt az örökbefogadás, akkor sok információt lehet szerezni a szülőanyáról, körülményekről, betegségekről. Titkos örökbefogadásnál kevesebbet, egy inkubátoros babánál semmit.
 • Az újszülöttekre várakoznak a legtöbben, nekik – hacsak nem egészen súlyos betegek – mindig találnak családot. Tehát aki azért akar örökbe fogadni, hogy segítsen egy gyereknek, aki egyébként szülők nélkül maradna, inkább az idősebb korosztályban gondolkodjon.
 • Egy ennyi idős babánál csak legdurvább betegségek, szövődmények derülnek ki. Tehát kiderül, ha Down-szindrómás, ha szájpadhasadéka van, ha hiányoznak a lábujjai. Nem derül ki, hogy értelmi fogyatékos, asztmás, allergiás, epilepsziás lesz-e, lesz-e tanulási zavara, fejlődési elmaradása, milyenek az értelmi képességei. A temperamentuma, egyénisége sem látszik még. Sőt, egy gondozatlan terhességnél még az is csak becslés, hanyadik hétre született. A későbbi fejlesztésekhez nagyon fontos pontosan feljegyezni, mit mennyi idősen csinál a gyerek (átfordulás, kúszás, felállás…)
 • Az sem látszik, hogy fog kinézni nagyobb gyerekként vagy felnőttként, nem bejósolható a későbbi hajszíne, bőrszíne. A legtöbb baba kék szemmel születik, besárgult, lehet, hogy magzatmázas, szőrös, kopasz, esetleg véraláfutásos vagy összenyomódott a feje a szülőcsatornában. A reklámokban, filmekben pár hónapos, kisimult csecsemőket mutatnak, ehhez képest egy újszülött sokkoló látvány lehet. Nyugi: azoknak is, akik épp most szülték.
 • Épp ezért ne érezd magad rossznak, ha nem alakul ki első pillanattól az anyai, apai érzület, ez időbe telik. Elég, ha rokonszenves a baba és a helyzet.
 • Az újszülött nem tiszta lap! Még ha nem is látszik, hoz magával képességeket, temperamentumot, amikre tekintettel kell majd lenni a nevelés során.
 • Be kell szerezni a fogadásához kiságyat, babakocsit, kiskádat, lelkes szülők még ezermillió költséges kütyüt megvehetnek. Viszont autósülés nélkül már a kórházból sem lehet hazavinni! Az első ruhamérete 50-56-os lesz (kivéve az egész hórihorgas újszülötteknél), és eleinte 2-3 havonta kinövi a ruháját. Nem kell zenélő-forgó-fejlesztő játékokkal körülvenni, minden vackot megvenni, nem kell külön mosni a ruháit, nem kell lábujjhegyen járni, ha alszik.
 • Újszülött örökbefogadásánál felmerül, hogy megpróbálhatja szoptatni az anya. Ez többeknek sikerült már, bár jellemzően nem termelődik annyi tej, hogy tápszerre ne legyen szükség. Viszont: ingyen jár anyatej minden örökbefogadott babának!
 • A hazai gyakorlat miatt újszülöttre elsősorban a házasoknak van esélyük, nekik is főleg akkor, ha 40 éves korukig jelentkeznek.
 • Újszülöttnél azonnal kell lépni. Lehet, hogy a telefonhívás után pár órával már oda kell érni a kórházba, eldobni a munkát és azonnal intézni az intézendőket. (Nagyobb gyereknél több a ráhagyás.)
 • Ha országos listán, vagy civiltől jött a hívás, akkor utazni kell, esetleg szállást bérelni. Az alapítványoknál van egy közvetítői díj, és több helyen szokás az anyasági segély összegát átadni a szülőanyának. Azaz sok költség merül fel egyszerre, a juttatások pedig csak több hónap múlva fognak megérkezni.
 • Újszülöttnél a legmagasabbak a juttatások. Mód van több évig otthon maradni.
 • Újszülött örökbefogadásánál hat héten belül visszaléphet a szülőanya. Ez évi néhány esetben fordul elő (a 180-200 újszülött-örökbefogadásból). Ez az időszak eléggé szokta nyomasztani az örökbefogadókat.
 • Ha hazavitték a babát, az első időszakban fokozott segítségre lesz szükség. Nehéz elhinni, de a bébi 2-3 óránál nem alszik többet egyben, éjszaka is etetni kell, lehet, hogy órákat sír, ettől hamar ki lehet purcanni. Az első időkben napirendje sincs, nem lehet tudni, mit fog épp kettőkor csinálni.
 • A vér szerinti szülők is szoktak aggódni, hogy fognak életben tartani egy 2-3 kilós pöttöm babát. Ez a szorongás megjelenhet örökbefogadóknál is, sőt, depresszió is előfordulhat, nem kell hozzá szülni. Egy nehéz temperamentumú baba, aki sokat sír, nem alszik, nem megvigasztalható, hátrafeszíti magát, nem lehet megölelni, az első időben sok kudarcélményt adhat, pedig az örökbefogadó semmit sem csinál rosszul. Egy 2-3 éves gyereknél már jobban látszik, mit is kell vele kezdeni.
 • Ha bárhol megjelensz egy csecsemővel, még azok is a szülésről, szoptatásról fognak kérdezni, akik először látnak, a játszótéren minden anyuka beavat a szülésébe. Vagy elmondod mindenkinek az igazat, vagy hazudsz, vagy barátságtalan vagy…

Akik újszülöttet fogadtak örökbe: mi okozott meglepetést?

Ha gondolkozol az örökbefogadáson, és előbb felkészülnél, ajánlom a Start csoportot, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre. 

11 gondolat “Újszülött örökbefogadása” bejegyzéshez

 1. Vicq 2020. november 23. / 09:13

  Mi okozott meglepetést? Hogy mennyire természetesen belesimult a családba első pillanattól.
  Hogy saját zenei ízlése volt már első pillanattól, avagy Mozart kapja be, ez mondjuk babanyelven elég sikítósan hangzik. De miután sikerült megtalálni a “közös zenét”, az aztán minden nemszeretem helyzeten áthúzott minket.
  Hogy mennyire figyelte a környezetét,2 hónaposan már tudta, ha olyan helyen jártunk, ahol addig nem – és pánikszerű fagyott alvásba menekült némi visítás után.
  Ami igazán meglepő volt, az az, hogy a teljes gyermekágyi hormonviharon végigmentem tényleg, a depresszió is megvolt, miközben párhuzamosan életük legboldogabb időszaka volt, ez így elég szkizofrén helyzet, közben már paranoid gondolataim is voltak, de szerencsére még éreztem az irrealitását. Amúgy szülés után közel sem volt ENNYIRE durva a gyerekágy, habár akkor is volt bajom és beszűkültségem.

  Kedvelés

 2. Vivázh Mária 2020. november 23. / 22:25

  Csupán egyszer kelltünk éjjel 2 körül, nyugodt éjszakáink voltak.6 hetesen érkezett haza. Nem igényelte 2-3 óránkénti etetést. Nyugodt, kiegyensúlyozott baba volt. Most az oviban angyal itthon ördög 😍😍😍

  Kedvelés

 3. Kissné Grósz Angéla 2020. november 25. / 17:47

  Nekünk az okozott meglepetést, hogy egyáltalán egészséges, gyönyörü kisbabát felajánlottak nekünk, 3 vérszerinti nagy gyerekünk mellé. Mindig azt gondoltuk, hogy nagyobb gyermek lesz, és nem újszülött. ( 0-3 éves korig volt megjelölve) Persze amikor megcsörrent a telefon , tudtam, hogy Ő lesz a mi kislányunk 🙂 most 4,5 éves, és az okoz meglepetést, mennyire szívet melengetően kimutatja a szeretetét , lásd: Anyucika imádlak, , rámnéz: Szeretlek, Te olyan jó anya vagy!, egyikünktől a másikig futkározik, és ezt énekli: -A, mint Anya, A , mint Apa, A, mint Angéla, B ,mint Béla! Közben hajtja a fejét hozzánk, na szóval nagggyon szeretnivaló. De van amikor magából kifordulva üvölti le a fejünket, rapszodikus természete van. Na ilyenek a vérszerintiekkel nem voltak, ők nem ilyen szélsőségesek, teljesen más vérmérsékletűek.

  Kedvelés

 4. Bihari Orsolya 2021. december 14. / 16:00

  Szeretnék örökbe fogadni egy kis lányt

  Kedvelés

 5. Orsós Ilona 2022. január 19. / 17:42

  Szép napot kívánok

  Szeretnék örökbefogadni egy kis babát
  Szeretnék tájékoztatót kapni ha lehet
  Köszönöm szépen előre is.

  Kedvelés

 6. Ilona 2022. október 5. / 13:22

  Szép napot kívánok önnek nagyon szeretnék örökbe fogadni egy kisbabát

  Kedvelés

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.